Schade

Al het Schade nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Schade nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Schade nieuws

Kabinet wil natuurschade compenseren met ‘natuurbank’

19-02-2020 - 2 reacties Het kabinet gaat een „natuurbank” oprichten om natuurschade te compenseren die voortkomt uit projecten die vanwege hun „grote openbaar belang” koste wat kost moeten doorgaan. Het gaat bijvoorbeeld om projecten van waterschappen, die Nederland tegen overstromingen beveiligen, maar ook om infrastructurele projecten die het kabinet cruciaal vindt, zoals de verbreding van snelwegen. Als daarbij schade wordt toegebracht aan de natuur, moet dat worden goedgemaakt.


Boeren zijn boos: vraatzuchtige ganzen zijn geen melkkoe

17-02-2020 - 0 reacties POORTVLIET - Leunen boeren achterover in de hoop dat ganzen snel een akker kaalvreten, zodat telers lekker de royale schadevergoeding kunnen opstrijken? Klinkklare onzin, zegt Hendrik Jan ten Cate, boer en woordvoerder faunabeheer van de landbouworganisatie ZLTO. ,,Dat de provincie steeds meer schade door brandganzen moet vergoeden, heeft ze volledig aan zichzelf te danken.”


Ook vanmiddag weer een code geel voor stevige buien en windstoten

17-02-2020 - 0 reacties Storm Dennis raasde gisteren over Nederland, met de nodige schade als gevolg. En we zijn de komende dagen nog niet van de wind af. Ook vandaag gaat het flink waaien en regenen. Aan het eind van de ochtend trekt een gebied met stevige buien het westen van het land binnen. Het KNMI heeft daarom voor vanmiddag een code geel afgegeven.


Dubbel gevoel bij straf voor Vughtse ‘vegan streaker’ na inbraak in konijnenstal: ‘Emotionele schade is heel groot’

14-02-2020 - 0 reacties VUGHT/VRAGENDER - ‘Vegan streaker’ Peter Janssen uit Vught is een werkstraf van 50 uur voorgesteld als straf voor inbraak in de konijnenstal van Henk Oonk in Vragender. Ook zou hij de konijnenfokker een schadevergoeding moeten betalen van 500 euro voor ‘immateriële schade’.


In 2019 in agrarische enclave Veluwe meer geld uitgekeerd voor edelhertenschade

11-02-2020 - 0 reacties De nieuwe manier van taxeren van schade door edelherten bij boerenbedrijven in de agrarische enclave op de Veluwe resulteert in hogere vergoedingen. Edelherten vreten graspercelen kaal of brengen schade toe aan mais-velden. Bedroeg de schade in de oude situatie 20.000 euro verdeeld over 7 grondeigenaren, nu gaat het om 48.000 euro bij 8 agrarische bedrijven.


Circa 200 stormschademeldingen in land- en tuinbouw

11-02-2020 - 0 reacties Boeren en tuinders hebben bij elkaar ongeveer 200 schadegevallen gemeld als gevolg van de storm van afgelopen weekeinde. Dat meldt Interpolis, de grootste verzekeraar in de land- en tuinbouw. De 200 schademeldingen is de stand van zaken per 10 februari, de stand van zaken per 11 februari was nog niet duidelijk. Ook de totale schade in euro’s is nog onduidelijk.De taxateurs zijn op dit moment bezig om de schade op te nemen.


Storm Ciara blijkt nog krachtiger: windkracht elf

09-02-2020 - 0 reacties De zuidwesterstorm Ciara zorgt door het hele land voor schade. De ANWB adviseert reizigers niet meer de weg op te gaan. In het hele land geldt de zogenoemde code oranje.


Wolf beet de schapen in Zwiggelte dood

06-02-2020 - 0 reacties De dode schapen die in Zwiggelte zijn gevonden, drie op 15 december en drie op 30 december, zijn het slachtoffer geworden van een wolf. BIJ12 publiceerde vandaag de uitslag van het DNA-onderzoek. BIJ12 houdt zich voor de provincie Drenthe bezig met schade die wilde, beschermde dieren kunnen veroorzaken: 'faunaschade'.


LTO Nederland pleit voor snelle invoering statiegeld op blik

05-02-2020 - 0 reacties Elk jaar lopen naar schatting 12.000 koeien letsel op door het binnenkrijgen van scherp afval, ondere andere van blijkjes. Zo’n 4.000 runderen overleven dat niet. Om de schade voor de dieren te beperken, brengen veel melkveehouders een magneet in bij de koe om ijzerafval in de maag op te vangen. Zo’n magneet trekt echter geen blik aan, omdat dat meestal van aluminium is gemaakt. Daarom pleit LTO Nederland voor een snelle invoering van statiegeld op blik.


Wolf is terug in Brabant; schapen in Venhorst en Boekel waren prooi van roofdier

04-02-2020 - 0 reacties BOEKEL/VENHORST - De drie schapen die medio december in Boekel en Venhorst werden doodgebeten, blijken inderdaad slachtoffer te zijn geworden van één of meer wolven. Dat wordt vanmiddag meegedeeld door Bij12, de uitvoeringsinstantie die zich namens de provincies bezig houdt met schade aan flora en fauna.


Wolf beet drie schapen dood in Boekel en Venhorst

04-02-2020 - 1 reacties De schapen die in december dood werden gevonden in Boekel en Venhorst zijn gedood door een wolf. Dat bevestigt BIJ12 na berichtgeving door het Brabants Dagblad. BIJ12 handelt namens de provincies schade af aan fauna, in dit geval dus de doodgebeten schapen.


'Nederlandse economie gaat voelen dat de import uit China daalt

03-02-2020 - 0 reacties DEN HAAG - Ook Nederland gaat merken dat het nieuwe coronavirus de Chinese economie schade toebrengt. Dat verwacht econoom Marjolijn Jaarsma van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland verdient naar schatti...Lees meer


Steeds meer boeren verzekeren zich tegen schade door extreme weersomstandigheden

03-02-2020 - 0 reacties Steeds meer Nederlandse boeren verzekeren zich tegen schade door extreme weersomstandigheden, zoals heftige regenval en langere periodes van droogte. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en een rondgang van NU.nl langs verzekeraars. In 2013 hadden nog maar 600 boeren een brede weersverzekering. In 2019 waren dat er 1.940.


Vrachtwagenchauffeur heeft zaakjes niet op orde: tien mille aan boetes

02-02-2020 - 0 reacties Vrachtwagenchauffeurs hebben op de A27 bij Hank een collega tot stoppen gedwongen. De man had zaterdag schade gereden aan een viaduct, maar zag daarin geen reden om te stoppen.


‘Economische klap coronavirus tot vier keer groter dan SARS’

31-01-2020 - 0 reacties De verspreiding van het nieuwe coronavirus kost de wereldeconomie drie tot vier keer zoveel als de SARS-epidemie in 2003. Dat verwacht Warwick McKibbin, de econoom die berekende dat de SARS-uitbraak destijds 40 miljard dollar economische schade opleverde.


Meer dan de helft van de fruittelers beregent tegen nachtvorst

30-01-2020 - 0 reacties Het beregenen van bloesem door fruittelers is met afstand de meest gebruikte voorzorgsmaatregel ter bescherming tegen de nachtvorst. Dit blijkt uit de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect, waarbij circa 800 Nederlandse fruittelers informatie delen over bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen. Van deze fruittelers beregent 56,5% in het voorjaar de bloesem om schade te voorkomen. Van de ondervraagden zegt 34% geen voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de nachtvorst. Slechts een klein percentage van de fruittelers gebruikt andere voorzorgsmaatregelen dan beregening zoals vuurpotten, overkappingen, heteluchtkanonnen, ventilatoren en folie om bomen in te pakken.


Animal Rights protesteert tegen everzwijnenjacht

20-01-2020 - 0 reacties Een tiental leden van Animal Rights heeft maandagmorgen in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee actie gevoerd tegen het afschieten van everzwijnen in dat bos. De actievoerders hielden met foto's van grote en kleine everzwijnen, kaarsen en bloemen een stil eerbetoon voor de gedode dieren. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) organiseert al enkele jaren 'stille drukjachten' om de everzwijnenpopulatie in het Meerdaalwoud onder controle te houden. Dat is nodig omdat ze heel wat schade toebrengen aan landbouw en private tuinen.


'Natuur lost zacht winterweer zelf op'

14-01-2020 - 0 reacties Het lijkt erop dat Koning Winter zich voorlopig nog niet laat zien in Nederland. Maar in hoeverre heeft dat nadelige of positieve gevolgen voor de Drentse natuur? "In de natuur bestaat schade door een zachte winter eigenlijk niet. De natuur is veerkrachtig en reageert hierop", vertelt Kees van Son, boswachter bij Staatsbosbeheer.


'Wacht niet op water' is Limburgse campagne over risico's wateroverlast

09-01-2020 - 0 reacties Omdat we steeds vaker te maken hebben met extreem weer is het Waterschap Limburg samen met de veiligheidsregio een campagne begonnen. Doel is om bewoners bewust te maken van de gevaren die kunnen ontstaan bij plotselinge wateroverlast. Via een website wil het waterschap burgers helpen om de risico's te beperken of om overlast te voorkomen.
"Als Waterschap Limburg hebben we een heel pakket aan maatregelen om schade door wateroverlast in te dammen, maar burgers moeten zelf ook wat doen", zegt Josette van Wersch van het waterschap tegen 1Limburg.
"Het zijn heel makkelijke en concrete tips die we burgers willen meegeven", zegt Van Wersch. "Draai bij water in huis meteen het gas en licht uit. Zet je kliko vast, zodat hij niet wegdrijft en voor je auto geldt hetzelfde: zet hem op de handrem."
Niet door ondergelopen straat rijden
Limburg is de afgelopen jaren meerdere keren verrast door wateroverlast. Zo kreeg de gemeente Meerssen in 2018 twee keer te maken met hevige regenval en modderstromen. De gemeente heeft nu zandzakken ingeslagen voor periodes waarin hevige regenval wordt verwacht.
De campagne adviseert ook vooral wat je niet moet doen tijdens wateroverlast. Ga vooral niet door een ondergelopen straat rijden, omdat de auto golfslag veroorzaakt waardoor er nog meer water in de aanliggende woningen loopt.
Ook door een straat vol water lopen, is niet verstandig. "Door de waterdruk kunnen putdeksels zijn weggedreven, waardoor je in een rioolput kunt vallen. Het is in Meerssen al gebeurd dat een man in zo'n put viel en iets brak."


Schade aan tuinbouw in Israël liep in 2019 op tot €69 mln

07-01-2020 - 0 reacties In 2019 liep de schade aan de tuinbouwsector in Israël op tot €69 mln. Dit blijkt uit een onlangs verschenen overheidsrapport. De afgelopen vijf jaar (2015-2019) is de gemiddelde jaarlijkse schade met 45,5% toegenomen ten opzichte van de periode 2010-2014, zo meldt het rapport.
De gemiddelde jaarlijkse schade…