Schade

Al het Schade nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Schade nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Schade nieuws

Drie schapen doodgebeten bij boerderij in Esbeek, wolf verdacht

17-01-2022 - 0 reacties ESBEEK - Op biologische boerderij De Kraanvogel in Esbeek zijn in de nacht van zondag op maandag drie schapen gedood. Een taxateur die de schade opnam herkende aan de verwondingen van de schapen bijtsporen van een wolf, voor hem reden om de kans dat een wolf de dader is op 99 procent in te schatten. Om ook het laatste procentje duidelijk te krijgen is er DNA afgenomen om er verder onderzoek naar te doen.


Energieprijzen in 2022: bestaande klanten worden gespaard, switchers betalen hoofdprijs

31-12-2021 - 0 reacties De prijzen voor gas en licht zijn afgelopen half jaar de lucht in geschoten. Nu de meeste leveranciers afgelopen maand hun tarieven voor 2022 bekend hebben gemaakt, maakt deze site de balans op. Wie vraagt de hoofdprijs en waar valt de schade mee?


Opinie: Excusespolitiek 2021

29-12-2021 - 0 reacties Het jaar 2021 lijkt wel het jaar van de politici om in volle openbaarheid excuses te maken. Sommigen zeer terecht. Anderen naar mijn mening alleen bedoeld om de schade in de beeldvorming van de betreffende persoon te beperken.


Vogelgriep leidt tot 'grootste natuurschade ooit' in Israël

28-12-2021 - 0 reacties In Israël zijn zeker 5.200 overvliegende kraanvogels gestorven door de vogelgriep. Israëlische boeren moesten ruim een half miljoen kippen slachten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarmee is volgens klimaatminister Tamar Zandberg nu al sprake van de grootste natuurschade ooit, terwijl de werkelijke schade nog veel groter is.


70 miljoen euro aan aardbevingsschade naar Oldambt, maar dorpen Drieborg, Oude Dijk en Kostverloren vissen achter het net

21-12-2021 - 0 reacties Sinds 2018 is er in de gemeente Oldambt 70 miljoen euro door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) uitgekeerd aan schade, toegeschreven aan aardbevingen.


BIJ12 : Maak bezwaar tegen de ganzen schade!

19-12-2021 - 1 reacties OPGELET, maak bezwaar tegen de beschikking aan BIJ12 inzake de ganzen schade. Lees onderstaand bericht goed door, link voor de voorbeeld brieven:
beemstervalery.nl/bezwaar/


Ook tegemoetkoming hoogwaterschade uiterwaarden Maas

17-12-2021 - 0 reacties Boeren en akkerbouwers die schade hebben aan gewassen door het hoogwater in de uiterwaarden van de Maas krijgen een eenmalige tegemoetkoming. Het gaat om ondernemers in het buitendijks gebied van de Maas, van Boxmeer tot Geertruidenberg.


"RVO is voor mij een partner die veel meer heeft gegeven dan alleen financiering"

16-12-2021 - 0 reacties Cerescon ontwikkelde de eerste selectieve oogstrobot voor witte asperges ter wereld: de Sparter. € 800 miljoen aspergeomzet dreigt bij handmatige oogst te verdwijnen uit Europa door stijgende loonkosten en dalende beschikbaarheid van arbeid. Ook gaan 30% van de asperges bij handoogsten verloren door ondergrondse schade. Uniek aan Sparter is dat het ondergronds de asperges kan opsporen en beoordelen. Dit levert minder kosten en meer aspergeoogst op met een betere kwaliteit.


“Ik schrok dat de verzekering de schade niet dekt”

15-12-2021 - 0 reacties Lunchroom Botterweck is een van de bedrijven die is geteisterd door de heftige overstromingen in Limburg. Maanden later heeft de verzekering nog niets uitgekeerd. De WTS-regeling is een tegemoetkoming, maar niet genoeg om alle schade te dekken.


Elektrische netten, waakhonden en schaapskooien: zo moet Brabant met de teruggekeerde wolf leren leven

10-12-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Elektrische netten, flapperlinten, kuddewaakhonden en de terugkeer van de traditionele schaapskooi. Zo zou Brabant, schapenhouders in het bijzonder, met de teruggekeerde wolf moeten (leren) leven, stelt de ‘adviescommissie preventie wolven schade Noord-Brabant’ in een rapport.


Financieel activist helpt boeren met aardbevingsclaim

09-12-2021 - 0 reacties Financieel activist Pieter Lakeman gaat Groningse boeren bijstaan bij het verhalen van de schade die ze hebben geleden als gevolg van de gasboringen in de regio. De boeren zouden al jaren wachten op een vergoeding.


Varkenshouderij vreest ramp voor boeren door Afrikaanse varkenspest: ‘Zet hekken op de grens tussen Twente en Duitsland’

09-12-2021 - 0 reacties ENSCHEDE/DE LUTTE/WESTERHAAR - Terwijl boeren zich druk maken over schade door ganzen en wolven, rukt een moordenaar bijna ongemerkt op: de Afrikaanse varkenspest. In Oost-Europa en Duitsland lijkt de opmars niet te stoppen. „Zet hekken op de grens met Duitsland!”


Pieter Lakeman begint groepsclaim tegen Shell om aardbevingsschade

09-12-2021 - 0 reacties Namens circa 1500 Groningse agrariërs organiseert Pieter Lakeman een groepsclaim tegen Shell/NAM om de schade vergoed te krijgen die is veroorzaakt door aardbevingen, meldt het FD. In sommige gevallen loopt de schade op tot €5 miljoen per boerderij, aldus Lakeman,


LTO: "Goede moties aangenomen bij LNV-begroting"

08-12-2021 - 0 reacties De grote beleidskeuzes worden aan de formatietafel genomen, maar LTO Nederland is positief over de 'goede moties' die bij de LNV-begroting werden aangenomen gisteren. Dat deelt de belangenbehartiger in een bericht op de eigen website. Ook is het belangrijk dat enkele moties die de landbouw schade konden…


Kabinet: snel schaderegeling voor boeren in uiterwaarden Maas

03-12-2021 - 0 reacties Boeren met land in de uiterwaarden (het gebied tussen de dijk en de rivier) van de Maas, krijgen snel duidelijkheid over de tegemoetkoming voor de schade die zij hebben opgelopen door de overstromingen van afgelopen zomer.


Plan voor stroomkabel door Schiermonnikoog voorlopig van de baan

03-12-2021 - 0 reacties Een plan voor de aanleg van een stroomkabel dwars door Schiermonnikoog gaat voorlopig de ijskast in. Het ministerie van Economische Zaken kijkt naar alternatieven. Dat staat in een brief van demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer. Er gaat nog niet definitief een streep door het plan.
Het ministerie wilde dwars door het oostelijk deel van Schiermonnikoog een kabel laten aanleggen. Daarmee moest stroom vanaf een nieuw windpark op de Noordzee naar de Eemshaven op het vasteland worden getransporteerd.
Uit onderzoek bleek dat de route door Schiermonnikoog de beste optie was. De meer oostelijke route langs het eiland zou technisch te uitdagend zijn.
Maar volgens Omrop Fryslân is het ministerie na nieuw onderzoek van mening veranderd. Er worden nu zeven varianten onderzocht waarbij de voorkeur lijkt toch uit te gaan naar de oostelijke route. Daar liggen al meerdere kabels en ook een gasleiding. Die zou in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het vervoer van waterstof dat mogelijk op zee kan worden geproduceerd.
De heroverweging is ook ingegeven door het feit dat nu duidelijk wordt hoeveel elektriciteit er in de toekomst wordt opgewekt op zee. Er komt nog een groot windpark bij in het meest oostelijke deel van de Nederlandse Noordzee.
Schade aan natuur
Voor het eerste plan - met een kabel door Schiermonnikoog heen - is nauwelijks draagvlak. Natuurorganisaties, de gemeentelijke politiek en bewoners van Schiermonnikoog zijn ertegen. Ze vrezen dat de natuur van het eiland onherstelbare schade oploopt, onder meer omdat de bekabeling door de duinen op een diepte van acht meter wordt aangelegd.
Belanghebbenden reageren dan ook opgelucht. "We zijn ontiegelijk blij", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Met veel actievoerders en bewoners van het eiland, boeren, mensen uit de politiek in Den Haag en in Fryslân. Die hebben allemaal gewoon zo duidelijk gemaakt dat dat een waanzinnig idee is en dat dat niet moest gebeuren. De minister noemt dat natuurlijk een heroverweging, maar eigenlijk betekent dat: ik had het gewoon niet goed, het moet anders. En daar zijn wij heel blij mee."
Petersen had het besluit van het ministerie niet verwacht. "Alle berichten van zowel de minister als het ministerie en Tennet waren: er is maar één mogelijkheid en dat is dwars door Schier. En nu lezen we dat het heel anders kan en dat ze dat heel erg graag willen onderzoeken."
Actievoerder Thom Verheul van Schiermonnikoog is ook blij, maar heeft nog wel zijn twijfels. Hij hoorde van burgemeester Ineke van Gent dat het plan van tafel was, maar reageerde sceptisch. "Nou, het pistool is van ons hoofd af, maar het ligt nog wel op tafel", zegt Verheul.
De tegenstanders hopen nu dat het ministerie voor alternatieven niet alleen naar Schiermonnikoog kijkt, maar naar het hele Waddengebied en ook naar een goede samenwerking met Duitsland.


Klimaatzorgen in China: 'Smog zie je vanuit slaapkamerraam, CO2 niet'

31-10-2021 - 0 reacties Echt schoon is het nog niet aan de oevers van de Gele Rivier, maar de zwartste smogdagen behoren tot het verleden. Nu maken de inwoners van de regio kennis met de eerste gevolgen van klimaatverandering, in de vorm van extreem weer.
"Kijk, blauwe luchten, witte wolken", wijst een autobestuurder omhoog, gevraagd naar de grootste veranderingen in de regio. Met zijn besmeurde auto staat hij in de rij voor een van de wasstraten nabij het dorpje Wangjialing. Het dorp huist een van de grootste mijngebieden in de provincie Shanxi, in het noorden van China. "De provinciale wegen worden regelmatig schoon gesproeid, maar op de kleinere wegen komt het stof nog steeds omhoog", lacht de man.
Bijna 15 jaar geleden bracht ik hier enkele maanden door op het platteland, ik was student. Luchtvervuiling was toen nog geen thema. Zwart-gele luchten, waar de zon soms maar moeilijk doorheen kwam, waren een gegeven. Dat hoorde nu eenmaal bij de mijnindustrie, was de gedachte.
Met de ontginning van kolen kwam werkgelegenheid, onder meer ook bij staal- en cementfabrieken die naar de regio trokken. Over gezondheidsrisico's werd nog nauwelijks gesproken. Magen vullen en geld verdienen had topprioriteit. Als je halverwege de dag je gezicht schoonveegde met een zakdoek, sloeg die zwart uit.
'Under the Dome'
Dat veranderde in de jaren daarna, met de in 2015 verschenen documentaire Under the Dome als kantelpunt. Daarin vertelt documentairemaakster Chai Jing over een tumor bij haar ongeboren dochter en legt het verband met luchtvervuiling. Toen de docu door de bezorgde autoriteiten in Peking werd gecensureerd hadden vele tientallen miljoenen Chinezen het verhaal al gezien. De geest was uit de fles.
Voor de overheid waren de zorgen onder de bevolking een belangrijke reden om meer haast te maken met het terugdringen van smog. Vervuilende, niet zelden onveilige mijnen in de regio werden dichtgegooid of ondergebracht bij grotere, veelal staatsgeleide kolenbedrijven.
De aanpak van luchtvervuiling staat nog altijd hoog op de agenda. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen is een ander verhaal. Smog is zichtbaar vanuit het slaapkamerraam, CO2 niet. Bewustwording van klimaatverandering lijkt beperkt, zelfs bij de mensen in Wangjialing, die er nu al mee te maken krijgen.
Enkele weken geleden werden zij opgeschrikt door extreme regenval, gevolgd door overstromingen en aardverschuivingen. "Klimaatverandering? Geen idee", zegt de 70-jarige mevrouw Wang, die haar hele leven al op dit lössplateau woont, uitkijkend op kolencentrales en staalfabrieken. "Dit heb ik in al die tijd nog nooit meegemaakt. Als ik alle schade wil herstellen ben ik meer kwijt dan ik in een jaar tijd bij elkaar verdien", zegt ze met tranen in haar ogen.
Kleine aanscherpingen
President Xi Jinping kondigde vorig jaar aan in 2060 klimaatneutraal te willen zijn, al is onduidelijk welke route hij voor ogen heeft. Voor 2030 zou de uitstoot van broeikasgassen in elk geval moeten pieken. "Maar het is minstens zo belangrijk om te kijken wat er daarna gebeurt", zegt Li Shuo van Greenpeace in Peking. "Zien we een snelle afname van de uitstoot, of gebeurt het stapsgewijs? Dat laatste zou uiteraard niet goed zijn voor het klimaat. Als men echt klimaatneutraal wil zijn in 2060, moet er nu actie worden ondernomen." China verbrandt meer kolen dan alle andere landen in de wereld bij elkaar. Om de doelen te halen moet het land het kolengebruik sneller gaan terugschroeven, zeggen klimaatexperts.
Afgelopen week liet China zien niet meer te willen beloven dan het nu al doet. De Chinese bijdrage voor de klimaattop, de zogeheten Nationally Determined Contributions, bleek vooral een optelsom van eerdere toezeggingen. Meer dan kleine aanscherpingen van doelstellingen stonden er niet in. Zo belooft China nu voor 2030 de energie die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen op te schroeven naar 25 procent. Eerder was dat 20 procent.
Klimaatexperts en activisten zien dat als een welkome stap, maar roepen op tot meer actie. Ook zijn ze bezorgd dat de rol van andere sectoren, waaronder agricultuur, nog nauwelijks ter discussie wordt gesteld in China. "Terwijl daar toch een aanzienlijk aandeel van de emissies vandaan komt", zegt Li.


Verzekeraars schatten stormschade van woensdagnacht op zo'n 3 miljoen euro

22-10-2021 - 0 reacties De harde wind die woensdagnacht over Nederland raasde, heeft naar schatting 2,5 tot 3 miljoen euro aan schade veroorzaakt, meldt het Verbond van Verzekeraars vrijdag aan NU.nl.


Schade door harde wind in delen van Nederland, windhoos in Barendrecht

21-10-2021 - 0 reacties BARENDRECHT - Op diverse plaatsen in Nederland heeft de harde wind in de nacht van woensdag op donderdag voor problemen gezorgd. Politie, brandweer en andere hulpdiensten hebben het druk met omgewaaide schuttingen en bomen...Lees meer


Waddenzee dreigt te verdrinken: maakt boren naar gas dit erger?

15-09-2021 - 0 reacties Moet er nou wel of niet naar gas worden geboord onder de Waddenzee? Over die vraag wordt woensdag in de Tweede Kamer gedebatteerd. De NAM wil een nieuw gasveld aanboren vanuit het Friese dorp Ternaard. Dit gasveld ligt deels onder het natuurgebied, waar geen natuurschade mag optreden. Probleem is dat het moeilijk is om die schade te monitoren.