Ganzen

Ganzen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Ganzen nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Ganzen nieuws

Adri Jansen uit Sluiskil heeft een héél bijzonder paasei: ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’

02-04-2021 - 0 reacties SLUISKIL - Adri Jansen uit Sluiskil heeft dit jaar een héél bijzonder paasei. Hij verkoopt de eieren van zijn ganzen voor Pasen en heeft een opvallend exemplaar. ,,Een extreem groot ei. Ik heb nog nooit zoiets gezien.”


DNA-testen bij doodgebeten schapen: was het een wolf of toch een hond?

28-11-2020 - 0 reacties Wolventaxateur Henk Emmerzaal was zaterdag in Rosmalen om te kijken of het daadwerkelijk een wolf was die de schapen doodbeet. Gewapend met een mesje en gebieg wattenstaven neemt hij een kijkje in de bloederige nekken van de dieren. Over vier weken komt de uitslag binnen en is duidelijk of het écht een wolf was. Maar eigenlijk is het voor zowel de taxateur als de getroffen boer wel duidelijk. "Een wolf probeert de prooi te doden door in de keel te bijten en de luchtpijp dicht te drukken. Dat was bij al deze schapen het geval", vertelt Henk.
Boer Joan trof zaterdagochtend vijf dode en dertien gewonde schapen aan. Het was onrustig in het weiland. "Alle andere schapen waren van slag", zegt de boer. "En nog steeds wel." Volgens hem is het zonder twijfel een wolf die tekeerging op zijn dieren. Dat laatste moet taxateur Henk dus aantonen via een dna-test.
Het is werk waar je een sterke maag voor moet hebben, want Henk moet vaak een stuk huid wegsnijden om daar goed bij te komen. "De keel snij ik dan open. Zo kan ik zien hoe groot die keelbeet is. Voor een wolf moet die aan bepaalde maten voldoen: de afstand van de hoektanden is bij een volwassen wolf vier tot zeven centimeter."
Of hij wel eens misselijk wordt van dat snijden in de dode dieren? "Valt mee, je went eraan. Een slager slacht ook, dus dat snijden, tja. We krijgen scherpe mesjes mee, dus dat gaat prima", aldus de taxateur.
In onderstaande video zie je hoe Henk wolven-dna afneemt:
Voor Henk is dit overigens een extra baan, naast zijn eigen werk. Maar de laatste tijd heeft hij het steeds drukker met wolvenbeten.
"Ik taxeerde eerst onder meer ganzen, maar toen de wolf vorig jaar in Nederland opkwam, ben ik gevraagd wolventaxaties te doen. Daar ben ik druk mee geweest dit jaar." Na de schapen in Rosmalen moet de taxateur snel weer door naar Eindhoven, want ook daar is weer een schaap doodgebeten. Waarschijnlijk door de wolf die gevestigd zit op de Strabrechtse Heide, denkt de wolventaxateur.
Ondertussen is het voor boer Joan afwachten of de wolf weer toeslaat. "Ik denk niet dat ik vannacht kan slapen. Morgenochtend, als het licht is, maken we meteen een rondje langs de dieren of te kijken hoe het gaat. Hopelijk blijft de wolf weg."
Lees ook: Opnieuw kudde schapen aangevallen in weiland: 5 schapen doodgebeten en 13 gewond


Vriezer vol met ganzen? Dan maak je er toch gewoon een saucijzenbroodje van.

20-11-2020 - 0 reacties Een vriezer tot de nok gevuld met uitgebeende ganzen. Daar begint het verhaal van de zeven studenten van Inholland Delft, die eind deze maand hun ‘ganzensaucijzenbites’ op de markt brengen.


Verzet tegen vergassen van ganzen in Voerendaal

21-07-2020 - 0 reacties Dierenorganisaties zijn in de pen geklommen om de gemeente Voerendaal ervan te weerhouden om een stuk of tachtig ganzen te vergassen.


Afschieten die ganzen, vindt de WBE, maar zo makkelijk is dat niet

06-07-2020 - 0 reacties PANNERDEN/ ZEVENAAR - Afschieten. Dat is volgens Faunabeheereenheid Gelderland het beste middel om de veel te grote grauwe ganzenpopulatie in Gelderland terug te dringen. Jagers van Wildbeheereenheid (WBE) Rijnwaarden worden binnenkort op pad gestuurd om de natuur een handje te helpen. Ook in de Liemers zorgen ganzen voor overlast.


Agressieve ganzen worden aangepakt: 'We gaan zeker niet schieten'

03-07-2020 - 0 reacties Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.


Agressieve ganzen poepen alles onder in Wijchen

01-07-2020 - 0 reacties Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer zorgen in broedperiodes voor een hoop overlast. Ze poepen wandelpaden onder, steken achteloos drukke autowegen over en blazen ongetemd naar voorbijgangers. Ecologen zeggen dé oplossing te hebben, maar voelen zich niet gehoord door de gemeente.


Ganzenoverschot bestrijden? Eet meer gans: 'Meest veelzijdige stukje vlees'

30-06-2020 - 0 reacties Nederland kampt al jaren met een overschot aan ganzen. Dat begint een steeds groter probleem te worden. Een mogelijke oplossing is meer ganzenvlees eten. Maar is dat wel aan te raden?


Verwaarloosde paarden zorgen voor ophef in Haarsteeg, filmpje van auto die dood paard wegsleept

04-06-2020 - 0 reacties Een filmpje waarop te zien is hoe een dood paard achter een auto wordt weggesleept. Bij andere paarden en pony’s kun je de ribben tellen. Het filmpje veroorzaakt veel ophef in Haarsteeg in de gemeente Vlijmen. De Dierenbescherming is op de hoogte van de situatie.
Kijk hier naar de beelden van de paarden in de wei in Haarsteeg:
Karen Gevers heeft paarden in een wei staan die grenst aan het terrein waar deze dieren staan. “Het is verschrikkelijk om te zien. Een paar weken geleden lag er nog een dood veulen in de wei. Hij laat zijn dieren gewoon dóódgaan.”

De wei en de dieren zijn van een inwoner van Haarsteeg. Het is niet de eerste keer dat hij met verwaarlozing of mishandeling van dieren in verband wordt gebracht. Een paar jaar terug werden honden van hem afgenomen die hij verwaarloosde.
En dat was volgens buurtbewoners niet de enige keer. Karen vertelt: “Aan de Priemsteeg heeft hij ook dieren lopen. Daar zag ik geiten met ontstoken ogen, struisvogels met gaten in het lijf. En in Elshout, heeft hij ook een wei gehad. Daar gingen ganzen en herten dood.”

Dierenbescherming De Dierenbescherming is op de hoogte van de zorgen die er leven. De organisatie zegt dat de man ‘een bekende’ is die vaker op het randje balanceert van wat is toegestaan en soms net er overheen. “Je zou soms willen dat je kon bepalen dat dit soort mensen gewoon geen dieren meer mogen houden”, zegt een woordvoerder, “maar zo werkt het helaas niet.” Wel komt er later donderdag een inspecteur langs om poolshoogte te nemen.

Woensdagavond liep de situatie even uit de hand. Boze en bezorgde buurtbewoners verzamelden zich bij de wei en bij het woonhuis van de eigenaar. Ook de politie kwam erbij. De ophef ontstond nadat eerder op de dag het filmpje online kwam waarop de magere paarden te zien waren.
Dat filmpje werd gemaakt door Iwan van Dun. “Ik werd getipt door een van de mensen uit de buurt”, vertelt hij. “En toen ik daar aan kwam, zag ik hoe erg het was. Er lag een dode merrie in de wei met het veulen er een beetje verdwaasd bij. De helft van de dieren loopt kreupel. De wei is niet eens meer een wei te noemen.”

Karen Gevers is blij met alle ophef. “Eindelijk. Ik hoop dat het nu eens stopt. Dat die man dit niet meer mag doen.”
De politie komt later deze donderdag met een reactie. Ook de eigenaar zelf was op moment van schrijven nog niet bereikbaar voor commentaar.


Boeren zijn boos: vraatzuchtige ganzen zijn geen melkkoe

17-02-2020 - 0 reacties POORTVLIET - Leunen boeren achterover in de hoop dat ganzen snel een akker kaalvreten, zodat telers lekker de royale schadevergoeding kunnen opstrijken? Klinkklare onzin, zegt Hendrik Jan ten Cate, boer en woordvoerder faunabeheer van de landbouworganisatie ZLTO. ,,Dat de provincie steeds meer schade door brandganzen moet vergoeden, heeft ze volledig aan zichzelf te danken.”


Voor het eerst sinds halve eeuw minder overwinterende ganzen

28-01-2020 - 0 reacties Het verblijf van overwinterende ganzen in Nederland neemt voor het eerst sinds ongeveer 50 jaar af. Dat blijkt uit de meest recente analyse van tellingen voor Sovon Vogelonderzoek Nederland. De winterpopulaties groeiden de afgelopen decennia naar een piek van 2,3 miljoen ganzen. Maar in de afgelopen 3 winters is een duidelijke kentering zichtbaar. Ganzensoorten die in Nederland broeden en blijven overwinteren nemen nog wel toe.


NMV: ‘Rapport vraatschade ganzen schetst totaal verkeerd beeld van boer’

10-01-2020 - 0 reacties De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is op z’n zachtst gezegd niet te spreken over het onderzoeksrapport ‘Effecten van verjaging op vraatschade door ganzen in Fryslân’.


'Friese boeren kregen te veel schadevergoeding voor grazende ganzen'

30-12-2019 - 0 reacties Friese boeren ontvingen mogelijk jarenlang te veel schadevergoeding voor grazende ganzen. Dat schrijft Trouw maandag na onderzoek van de Provinciale Staten van Friesland.


Ganzen en geiten in de stress door vuurwerk, in Schijndel is dat verleden tijd

17-12-2019 - 0 reacties SCHIJNDEL - Ganzen, geiten en schapen die in paniek raken door knallers en ander vuurwerk. In Schijndel behoort dat in drie dierenparken tot het verleden als het goed is, want de gemeente staat vuurwerk afsteken niet meer toe in de buurt van drie parken.


Column: De oude boer

20-10-2019 - 0 reacties Het water van de maar glinstert in de zon. In de verte een eerste plukje ganzen op weg naar verre oorden. De klei van het omgeploegde land glanst als teken van de herfst. Zijn land. Het land waar hij zoveel van houdt.


Friese VVD wil gans in stikstofberekening

11-10-2019 - 0 reacties Ganzen moeten worden meegenomen in de stikstofberekeningen. Dat vindt VVD-Statenlid en biologisch melkveehouder Marten Dijkstra.


Ganzenschade in Friesland daalt opnieuw

20-09-2019 - 0 reacties De schade die ganzen aanrichten op grasland in Friesland, is afgelopen winter met 7 procent gedaald ten opzichte van de twee voorgaande winters. Het is voor het tweede jaar op rij dat de overlast door de vogels afneemt.


Dode vos gespietst in weiland om ganzen te verjagen

12-09-2019 - 0 reacties Het is een luguber gezicht, een vos die is opgezet met pennen en tiewraps. Het beestje werd in het Noord-Hollandse Petten aangetroffen in een weiland, waarschijnlijk met de bedoeling om ganzen te verjagen.


Om de Himalaya over te kunnen steken, verlagen ganzen hun metabolisme

11-09-2019 - 0 reacties


Leefbaar wil aanpak overlast ganzen in Den Bosch

12-08-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - Leefbaar 's-Hertogenbosch wil van het college van B en W weten wat het in de toekomst gaat doen aan de overlast van Canadese ganzen in de gemeente. Volgens raadslid Rinie Mees bestaat de overlast uit overvloedige uitwerpselen op paden en gras en speelvelden, verkeersonveiligheid en angst bij mensen als ganzen zich agressief gedragen. ,,De aantallen lijken ieder jaar flink toe te nemen en daarmee ontstaat ook overlast.’’