Fipronil

Volg al het nieuws over Fipronil, een van de 15450 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Fipronil nieuwsbrief.

Fipronil nieuws

Extra voorschriften voor borging producten

19-07-2019 - 0 reacties Naar aanleiding van fipronil affaire in de pluimveesector is ook binnen de kalversector kritisch gekeken naar welke producten op de kalverhouderij worden gebruikt en of deze binnen een geborgd systeem worden aangeschaft.Gekeken is naar producten zoal


Uitspraak beroepsprocedures fipronil 15 oktober

19-07-2019 - 0 reacties College voor Beroep voor het bedrijfsleven doet 15 oktober uitspraak in de beroepsprocedures.


Ook varkensboeren zijn vogelvrij door uitspraak Fipronil

11-07-2019 - 0 reacties Alle boeren, dus ook varkensboeren, zijn vogelvrij verklaard door de uitspraak van de rechter in de fipronilzaak, die 124 pluimveehouders, LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders aanspanden tegen de NVWA.


TV: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen

10-07-2019 - 0 reacties Vandaag in Nieuwe Oogst TV: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen, Schouten bekijkt droogte met eigen ogen en LTO roept natuurorganisaties op muizen te bestrijden.


TV: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen

10-07-2019 - 0 reacties Vandaag in Nieuwe Oogst TV: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen, Schouten bekijkt droogte met eigen ogen en LTO roept natuurorganisaties op muizen te bestrijden.


Kippenboeren hadden zelf hun eieren moeten controleren op fipronil, oordeelt de rechter

10-07-2019 - 11 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde kippenboeren in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil. Dat oordeelde de rechter in Den Haag woensdag in een civiele zaak die landbouworganisatie LTO namens 124 kippenboeren tegen de NVWA had aangespannen.


Rechter: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen

10-07-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde pluimveehouders in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil.


10 juli uitspraak rechtszaak tegen NVWA over fipronil

09-07-2019 - 0 reacties Op 10 juli doet de Rechtbank Den Haag uitspraak in de rechtszaak van LTO Nederland en 124 pluimveehouders tegen de NVWA vanwege het handelen van de toezichthouder rondom de fipronilcrisis.


Eierhandelaar katte fipronil eieren om

03-07-2019 - 0 reacties Een eierhandelaar katte vorig jaar fipronil-besmette eieren om door de eieren te stempelen met een code van een bedrijf dat nooit met fipronil besmet was.


Franse fipronil slachtoffers krijgen 350.000 euro vergoeding

25-06-2019 - 0 reacties Franse pluimveehouders die getroffen werden door een fipronil besmetting, krijgen 350.000 euro compensatie van de Franse overheid. De Europese Commissie ging hier afgelopen vrijdag 21 juni mee akkoord.


Drie eiverwerkende bedrijven ontvingen last onder dwangsom van NVWA tijdens fipronilcrisis

11-06-2019 - 0 reacties De NVWA deelde in totaal zes waarschuwingen uit, legde zestien rapporten van bevindingen op en legde driemaal een last onder dwangsom op aan eiverwerkers omdat ze te laat of onvolledig meldden dat in eieren fipronil boven de MLR is aangetroffen.


Fipronil bewijst nut gifkennis

10-05-2019 - 0 reacties De fipronilcrisis bewijst hoe belangrijk het is om als Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kennis in huis te hebben over toxische stoffen. Met het afscheid van Guillaume Counotte verdwijnt een autoriteit op het gebied van de veterinaire toxicologie bij GD.


„Wie de kat aait, krijgt ook fipronil binnen”

16-04-2019 - 0 reacties Is de schade door de fipronilcrisis vooral te wijten aan gebrekkig handelen van toezichthouder NVWA, of hadden de pluimveehouders zelf beter moeten weten toen ze hun stallen lieten reinigen door ChickFriend?


21 pluimveebedrijven kampen nu nog met fipronil

16-04-2019 - 0 reacties Er zijn nog 21 pluimveebedrijven met 35 stallen deels of volledig geblokkeerd na het gebruik van fipronil. Dat blijkt uit cijfers van de NVWA. Zes bedrijven met 13 stallen zijn volledig op slot; de eieren, dieren en mest zijn geblokkeerd.


NVWA: 'Pluimveehouders hadden beter op hun hoede moeten zijn voor fipronil'

15-04-2019 - 0 reacties Pluimveehouders hadden zelf beter op hun hoede moeten zijn voor fipronil. Dat stelde advocaat Marije Batting namens de Nederlandse staat maandag 15 april in de rechtbank van Den Haag.


Nog altijd pluimveebedrijven op slot vanwege fipronil

07-03-2019 - 0 reacties Ruim anderhalf jaar na het begin van de fipronil-crisis zijn nog steeds zes pluimveebedrijven helemaal en zeventien bedrijven gedeeltelijk gesloten.


Mest bevat hoge gehaltes pesticiden

25-02-2019 - 13 reacties ER MOET NOG VEEL VERANDEREN VOOR WE ALS GOEDE RENTMEESTERS (KUNNEN) BOEREN

Agrarisch adviseur en graaslandexpert Jelmer Buijs en zijn collega-onderzoekers bij WECF en ETS bv gunnen Foodlog de voorpublicatie van een onderzoek naar het pesticidengehalte van mest dat zij uitvoerden voor de provincie Gelderland. De EU kent vrijwel geen wetgeving die maximale pesticidengehalten in mest voorschrijft. Wel geldt sinds de fipronilcrisis een maximaal gehalte voor fipronil in mest van 10 microgram per kilo. Buijs en zijn onderzoekspartners vonden gemiddeld respectievelijk 37 en 68 microgram insecticiden (alle typen opgeteld) in mest van biologische en gangbare bedrijven. "Het is maar goed", schreef Buijs de redactie van Foodlog, "dat we geen wetgeving hebben voor totaalgehaltes, anders had 90% van de mest in Nederland naar verbrandingsovens gemoeten."
Bron: Foodlog


Ook afname weidevogels op biologische boerenbedrijven mogelijk gevolg van aanwezige pesticiden

21-02-2019 - 0 reacties Agrarisch adviseur en graaslandexpert Jelmer Buijs gunt Foodlog de voorpublicatie van een onderzoek dat hij uitvoerde naar het pesticidengehalte van mest voor de provincie Gelderland. De EU kent vrijwel geen wetgeving die maximale pesticidengehalten in mest voorschrijft. Wel geldt sinds de fipronilcrisis een maximaal gehalte voor fipronil in mest van 10 microgram per kilo. Buijs vond gemiddeld respectievelijk 37 en 68 microgram insecticiden (alle typen opgeteld) in mest van zowel biologische als gangbare bedrijven. "Het is maar goed", schreef Buijs de redactie van Foodlog, "dat we geen wetgeving hebben voor totaalgehaltes, anders had 90% van de mest in Nederland naar verbrandingsovens gemoeten."

Dat is een krachtige uitspraak in het Nederland van minister Schouten die aan kringlooplandbouw wil gaan doen op basis van dierlijke in plaats van kunstmest.

Buijs voorspelt dat ook in de biologische landbouw de weidevogels over 10 jaren verdwenen kunnen zijn. Omdat er te weinig biologische mest is en aanvullende productie daarvan extra natuurgebruik zou vergen, mag de biologische sector gangbaar stro, gangbare mest en daarom met pesticiden geteeld krachtvoer toepassen. Op 12 april aanstaande wordt het onderzoek in Arnhem nader toegelicht.


Zuid-Hollandse eierhandelaar krijgt forse boete om voedselfraude

08-02-2019 - 0 reacties Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete geëist van €30.000 tegen een Mijnsheerenlandse eierhandelaar die ervan beschuldigd wordt eieren te hebben uitgerust met een vals herkomstnummer. Een groot deel bevat bovendien te veel fipronil.


Fipronil-fraudeurs voor de rechter

08-02-2019 - 0 reacties Opeens is er weer nieuws over fipronil en eieren. Na het fipronil-schandaal dat midden 2017 losbarstte en de Nederlandse pluimveesector op zijn grondvesten liet schudden, bleef het geruime tijd stil. Tot deze week.