Fipronil

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Fipronil. Fipronil is een van de 16216 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Fipronil nieuws

Fipronil: Luizenbestrijders aansprakelijk voor schade

20-05-2020 - 0 reacties De ondernemers die in 2017 de pluimveesector in een diepe crisis stortten door stallen schoon te maken met het verboden middel fipronil, zijn aansprakelijk voor de miljoenenschade van pluimveehouders. De rechtbank in Arnhem, Nederland, heeft de bedrijven ChickFriend en ChickClean en hun eigenaars veroordeeld in een zaak die was aangespannen door zo'n 120 pluimveehouders. Zij hebben recht op schadevergoeding.


Luizenbestrijders aansprakelijk voor miljoenenschade fipronilaffaire

20-05-2020 - 0 reacties Chickfriend en Chickclean hebben bewust fipronil ingezet bij de bestrijding van bloedluis op tientallen pluimveehouderijen, terwijl ze wisten dat dit verboden is.


Pluimveehouders blij met uitspraak Chickfriend

20-05-2020 - 0 reacties De 118 pluimveehouders zijn blij met het vonnis in de civiele zaak tegen het schoonmaakbedrijf Chickfriend. De rechtbank in Arnhem acht dit bedrijf aansprakelijk voor de schade die is geleden tijdens de fipronilcrisis.


Belgische leverancier fipronil strafrechtelijk vervolgd om eierschandaal

29-02-2020 - 0 reacties Verdachte Patrick R., de Belgische leverancier van het middel fipronil waardoor miljoenen eieren zijn vernietigd, wordt samen met zes andere verdachten strafrechtelijk vervolgd in België. Het is de eerste strafzaak in de zogenoemde fipronil-affaire.


Fipronil-dossier gaat naar correctionele rechtbank

28-02-2020 - 0 reacties De raadkamer in Antwerpen heeft het zogenaamde Fipronil-dossier verwezen naar de correctionele rechtbank. “Het onderzoek is afgerond”, klinkt het. “Zeven personen en vier firma's, onder meer uit Ravels, moeten zich op een latere datum voor de correctionele rechtbank verantwoorden wegens illegale handel in producten waaraan fipronil werd toegevoegd.” Het Antwerpse parket verdenkt hen ook van lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken.


Hubers (LTO/NOP): fipronilcrisis voorbij, maar wonden nog lang niet genezen

18-10-2019 - 0 reacties De pluimveesector gaat in hoger beroep in de rechtszaak over de fipronilcrisis. De pluimveehouders vinden dat toezichthouder NVWA onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil. 'Daardoor kon de crisis zo groot worden', meent vakgroepvoorzitter Eric Hubers.


'Fipronilcrisis is voorbij, maar wonden nog lang niet genezen'

12-10-2019 - 0 reacties De pluimveesector gaat in hoger beroep in de rechtszaak over de fipronilcrisis. De pluimveehouders vinden dat toezichthouder NVWA onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil. 'Daardoor kon de crisis zo groot worden', meent vakgroepvoorzitter Eric Hubers.


Pluimveesector in hoger beroep tegen NVWA in fipronilzaak

10-10-2019 - 0 reacties De Nederlandse pluimveesector spant hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis. De pluimveehouders vinden dat toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil. De sector kon zich hierdoor niet weren tegen de fraude van het bedrijf Chickfriend.


Hoger beroep pluimveesector tegen NVWA vanwege fipronil

10-10-2019 - 0 reacties LTO Nederland gaat samen met tientallen pluimveehouders in hoger beroep in de fipronilzaak tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De pluimveesector meent dat de fipronilcrisis zo groot kon worden doordat de toezichthouder informatie niet tijdig deelde.


Sierteler verdacht van gebruik van verboden stof fipronil

07-10-2019 - 0 reacties Bij een sierteler in de buurt van Biezenmortel in Noord-Brabant en een leverancier zijn drie verdachten aangehouden, die mogelijk de dood van honderdduizenden bijen op hun geweten hebben. Deze zijn waarschijnlijk gestorven door het verboden gif fipronil. De verdachten zijn aangehouden na doorzoekingen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Honderdduizenden bijen dood rond Biezenmortel, sierteler verdacht van gebruik fipronil

04-10-2019 - 0 reacties BIEZENMORTEL - In de omgeving van Biezenmortel zijn in totaal honderdduizenden bijen doodgegaan, vermoedelijk door het gebruik van een illegaal bestrijdingsmiddel met fipronil. Toezichthouder NVWA merkt een sierteler uit het gebied aan als verdachte, evenals de vermoedelijke leverancier van het middel.


Fipronil onderzoek loopt nog steeds

10-09-2019 - 0 reacties Ruim twee jaar na de aanhouding van de twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend is het strafrechtelijk onderzoek naar de fipronil-affaire nog in volle gang.


Risicomonitoring door monstername

14-08-2019 - 0 reacties De afgelopen jaren is de pluimveesector opgeschrikt door tal van calamiteiten. Deels toevallig door invloeden milieu (virussen), maar aan de andere kant ook door fraude (Fipronil).


'Nieuwe IKB-Ei versterkt kwaliteitsborging'

02-08-2019 - 0 reacties ‘Een crisis zoals fipronilaffaire kun je nooit helemaal voorkomen. Met maar IKB-Ei zijn we wel een heel eind op weg’. Dat zegt bestuurder Hugo Bens van LTO/NOP naar aanleiding van een onderzoek van Foodlog. Het nieuwsplatform stelde deze week dat risico’s als fipronil onveranderd groot aanwezig blijven.


Column: 'Ketenvorming in eiersector biedt het beste perspectief voor voedselvertrouwen'

31-07-2019 - 0 reacties Risico’s als fipronil blijven onveranderd groot aanwezig, omdat de gemiddelde pluimveehouder in zijn bedrijfsvoering onvoldoende ruimte heeft voor professioneel risicomanagement.


„Riscio op fipronil in eiersector nog onveranderd groot”

30-07-2019 - 0 reacties De eiersector zit opgesloten in een aanbodgerichte markt waar vrijwel alles draait om de prijs. Daardoor zijn risico’s als fipronil zijn nog altijd onveranderd groot aanwezig.


Extra voorschriften voor borging producten

19-07-2019 - 0 reacties Naar aanleiding van fipronil affaire in de pluimveesector is ook binnen de kalversector kritisch gekeken naar welke producten op de kalverhouderij worden gebruikt en of deze binnen een geborgd systeem worden aangeschaft.Gekeken is naar producten zoal


Uitspraak beroepsprocedures fipronil 15 oktober

19-07-2019 - 0 reacties College voor Beroep voor het bedrijfsleven doet 15 oktober uitspraak in de beroepsprocedures.


Ook varkensboeren zijn vogelvrij door uitspraak Fipronil

11-07-2019 - 0 reacties Alle boeren, dus ook varkensboeren, zijn vogelvrij verklaard door de uitspraak van de rechter in de fipronilzaak, die 124 pluimveehouders, LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders aanspanden tegen de NVWA.


TV: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen

10-07-2019 - 0 reacties Vandaag in Nieuwe Oogst TV: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen, Schouten bekijkt droogte met eigen ogen en LTO roept natuurorganisaties op muizen te bestrijden.