Droogte

Al het Droogte nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Droogte nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Droogte nieuws

Hittegolven heter door droogte, maar minder dodelijk

10-01-2022 - 0 reacties Tijdens een hittegolf valt er geen regen en droogt de bodem uit. Hierdoor stijgt de temperatuur nog verder. Maar opvallend genoeg heeft deze droogte ook een voordeel: hierdoor daalt de luchtvochtigheid en is een hittegolf minder dodelijk.


Brabantbrede steun grondwaterdeal

16-12-2021 - 0 reacties 'Het is een convenant waar we ons allemaal in kunnen vinden met doelen die haalbaar zijn.' ZLTO bestuurder Janus Scheepers is tevreden met het Grondwaterconvenant 2021-2027 van de provincie Noord-Brabant. Het gezamenlijke doel is meer water vasthouden, minder grondwater gebruiken en snellere interventies bij droogte of wateroverlast.


Noord-Nederland investeert in tweede fase om voorbereid te zijn op droogte

10-12-2021 - 0 reacties Acht noordelijke overheden en LTO Noord gaan gezamenlijk verder in de tweede fase van het Deltaprogramma Zoetwater. Voor die tweede fase investeren ze de komende zes jaar 45 miljoen euro.


Gevolgen van klimaatverandering zichtbaar in het landschap van Drenthe en Groningen. Deze plant- en diersoorten hebben er veel last van. 'Nesten met k

02-11-2021 - 0 reacties Klimaatverandering is ook zichtbaar in het Noorden. Het landschap wordt zowel aangetast door droogte als door wateroverlast. Flora en fauna zuchten eronder.


Bomen uit Zuid-Europa moeten Veluwe helpen overleven: 'We willen het bos weerbaarder maken tegen klimaatverandering'

30-10-2021 - 0 reacties De es, de grijze wilg, de winter- en zomereik: ze zijn door klimaatverandering in Nederland aan het uitsterven. Daarom worden op de Veluwe nu Zuid-Europese bomen aangeplant, die beter bestand zijn tegen droogte. "We willen het bos een beetje helpen."


Koffie wordt viezer en duurder door klimaatcrisis

17-10-2021 - 0 reacties De prijs van koffie gaat omhoog, terwijl de smaak minder wordt. Als gevolg van de klimaatcrisis staat de kwaliteit van de koffiebonen onder druk, meldt NU.nl. Droogte en andere extreme weersomstandigheden doen de koffieplanten geen goed. De Londense Rabobank-analist Carlos Mera vertelt aan de nieuwssite: De koffieprijzen gaan daardoor door het dak. De arabicabonen zijn […]


Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - 24 reacties Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."


Bill Gates laat oog vallen op tuinbouwrobots

24-09-2021 - 0 reacties Tuinbouw speelt een belangrijke rol in de economie van Californië, maar het is ook een van de activiteiten die het zwaarst worden getroffen door de droogte die deze Amerikaanse staat teistert.
De laatste grote droogte van 2012 tot 2017 zorgde voor irrigatiebeperkingen voor telers, dwong de staat strenge…


Het grootste landgoed in particulier bezit in Brabant: Boeren vormen deel van de charme van ‘De Utrecht’

10-08-2021 - 0 reacties ESBEEK - De natuur. Wat waren we haar dankbaar in de corona-lockdowntijd. En wat was ze mooi. Maar blijft dat wel zo? Droogte maakte de Brabantse parels kwetsbaar en al dat intensief gebruik deed het niet per se heel goed. Of toch wel? Het Brabants Dagblad duikt deze zomer de natuur in.


Droogte was bijna funest voor uniek wijstverschijnsel, maar ecoloog Ettema was er blij mee

27-07-2021 - 0 reacties UDEN - De natuur. Wat waren we haar dankbaar in de corona-lockdowntijd. En wat was ze mooi. Maar blijft dat wel zo? Droogte maakte de Brabantse parels kwetsbaar en al dat intensief gebruik deed het niet per se heel goed. Of toch wel? Het Brabants Dagblad duikt deze zomer de natuur in.


Waterschap De Dommel trekt deel van sproeiverbod in

27-07-2021 - 0 reacties Waterschap De Dommel in Midden- en Oost-Brabant heeft het sproeiverbod in een deel van zijn gebied opgeheven. Dat is bijzonder, omdat De Dommel de laatste jaren steeds een van de eerste waterschappen was waar een sproeiverbod ging gelden. Vorig jaar had De Dommel het langdurigste sproeiverbod ooit tot ver in december. Dit jaar gold het verbod op sproeien vanaf half juni.

De zandgronden van Midden-Brabant hebben snel last van droogte. Dat komt door lage grondwaterstanden en doordat de beken in het gebied gevoed worden door regen. Als het niet regent, komen de beken droog te staan.

De recente regen heeft voor voldoende water in sloten en beken gezorgd, aldus het schap. Daarom mag oppervlaktewater uit het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal tussen Tilburg en Beek en Donk weer gebruikt worden om te sproeien. Maar het blijft volgens het schap wel zaak om zoveel mogelijk water vast te houden in het gebied. De grondwaterstand is nog steeds erg laag. En als het even droog en warm is, slaat de droogte weer toe.

LEES OOK: Sproeiverbod voor grootste deel van het Dommelgebied


Jaarlijks zou half miljard nodig zijn voor maatregelen tegen extreem weer

24-07-2021 - 0 reacties Een volgend kabinet moet jaarlijks 500 miljoen euro extra uitgeven om maatregelen te nemen tegen de gevolgen van extreem weer. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen zegt in het AD dat het geld nodig is om Nederland te wapenen tegen hitte, droogte en wateroverlast.


Weinig zicht op onttrekking grondwater door landbouw

22-06-2021 - 0 reacties Er is onvoldoende zicht op de onttrekking van grondwater voor beregening in de landbouw. De droogte in de zomers van 2019 en 2020, toen meer grondwater opgepompt werd, zette het grondwatersysteem onder druk. Dit blijkt uit een rapportage van de Unie van Waterschappen.


Extreme, ongekende droogte bedreigt leven op westelijk halfrond

19-06-2021 - 0 reacties Geen video? Klik hier. In het westen van de Verenigde Staten zorgen uitzonderlijke hoge temperaturen voor een enorme droogte. Voor het eerst merken mensen ook dat het normale leven geen doorgang kan vinden. In Salt Lake City werd een temperatuur van 42 graden Celsius gemeten en in Californië en Texas wordt burgers op het hart […]


15.000 Nederlandse boeren en tuinders helpen Nederland aan water

16-06-2021 - 0 reacties Het weer in Nederland lijkt steeds grilliger te worden. Daar waar we jarenlang te maken hebben gehad met droogte is het nu erg wisselend. Zo heeft het dit jaar in mei veel geregend en is het nu alweer een periode droog. Deze extreme afwisseling brengt problemen voor de grondwaterstand met zich mee.…


Waterschappen ondanks hitte nog niet bang voor droogte: 'watersysteem kan tijd zonder neerslag goed aan'

14-06-2021 - 0 reacties Het is heet en er valt deze dagen geen spatje regen. Maar bang voor droogte zijn ze niet bij de waterschappen. Dankzij de natte meimaand zit er nog voldoende water in de grond.


De bodem daalt en dat gaat ons miljarden euro's kosten

23-05-2021 - 0 reacties Naar verwachting daalt de bodem in Brabant de komende dertig jaar zo'n 10 tot 20 centimeter. Dat kan directe impact hebben op wegen en funderingen, maar ook op rioleringen. Hoosbuien en aanhoudende droogte kunnen zorgen voor overbelasting en rioolverzakking. ‘De komende dertig jaar zijn miljarden euro's extra nodig voor herstelwerkzaamheden en aanpassingen.’


Droogte dreigt: landbouwsector ongerust

22-04-2021 - 0 reacties West-Vlaanderen dreigt nu al geteisterd te worden door vroege voorjaarsdroogte. Vooral in de landbouwsector voelen ze nu al de bui hangen, of net niet.


Droogte en stikstof erger dan grote brand in de Peel

18-04-2021 - 4 reacties De grote natuurbrand in de Peel die bijna een jaar geleden woedde richtte veel schade aan, maar die is veel minder groot dan verwacht. De aanhoudende droogte en de constante stroom van meststoffen van de intensieve veehouderij die via de lucht in dit kwetsbare gebied terecht komen, zijn veel schadelijker voor de Peel.


Honderd miljoen voor droogtebestrijding in Limburg

31-03-2021 - 0 reacties Verschillende Limburgse partijen trekken tachtig miljoen euro uit om de gevolgen van droogte te ondervangen. Het Rijk vult dit bedrag aan tot honderd miljoen.