Zomer

Zomer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Zomer nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Zomer nieuws

Raad van State wijst beroep tegen uitbreiding huisvesting arbeidsmigranten in Rilland af

21-10-2021 - 0 reacties Vorig jaar zomer heeft de gemeenteraad van Rilland in Zeeland ingestemd met de uitbreiding van arbeidsmigrantenhuisvesting in Rilland van 200 naar 300 personen. Daarop werd bezwaar gemaakt door omwonenden. Dat bezwaar is door de Raad van State ongegrond verklaard, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerde…


Snoeptomatenteler Vitensa maakt overstap naar biologische glasgroenten

11-10-2021 - 0 reacties Tholen - Snoeptomatenteler Vitensa uit Vierpolders gaat omschakelen naar biologische glasgroenten. Recent kreeg de teler akkoord van biocertificeringsinstantie Skal. Deze week staan er voor het laatst tomaten op steenwol in de kassen. In de zomer van 2022 volgt de eerste bio-oogst.
Geert Visker…


Kerstenteelt blijft uitdaging

11-10-2021 - 0 reacties Hadden kersentelers Erik en Wouter van Elst uit Lienden de laatste jaren voornamelijk te maken met de opmars van de suzuki-fruitvlieg, dit jaar was die nauwelijks te traceren. Afgelopen zomer veroorzaakte vooral de hoeveelheid neerslag voor een vermindering van de kersenoogst.

Erik en Wouter van Elst telen op 19 van hun 33 hectare verschillende…


Chauffeurstekort loopt op naar ruim 10.000 vacatures

08-10-2021 - 0 reacties De arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek toont verder herstel in het tweede kwartaal van 2021 maar ligt tegelijk in een absolute spagaat. Het aantal vacatures voor chauffeurs is afgelopen zomer verder toegenomen tot circa 10.400. Dat blijkt uit de meest recente Sectormonitor.


Tot de zomer mag 3M op 1 dag net zoveel PFAS lozen als Chemours in 2 jaar

07-10-2021 - 0 reacties MIDDELBURG - Wat kan de Vlaamse minister Zuhal Demir donderdag vertellen om haar Nederlandse collega Barbara Visser, en daarmee Zeeland, gerust te stellen in het dossier 3M?


Milieuclub wil streep door vergunning biomassacentrale: ‘Stoot te veel ammoniak uit’

01-10-2021 - 0 reacties BEMMEL - De biomassacentrale op het terrein van Next Garden in Bemmel stoot te veel ammoniak uit. Die kritiek op de centrale die sinds deze zomer in gebruik is klonk donderdag bij de bestuursrechter in Arnhem.


Het warmste plekje van Nederland was in september te vinden in de provincie Groningen. Verder kwam Noord-Nederland er qua zonuren nogal bekaaid af

29-09-2021 - 0 reacties De zomer viel tegen en was vooral fris en nat, maar de maand september was opvallend warm, zonnig en droog. Uit cijfers van Weeronline blijkt dat het maandrecord qua temperatuur op 9 september gevestigd werd in Nieuw-Beerta. Daar werd het die dag 28,5 graden.


Natuurbeheer is topsport voor ecoloog Michiel: Veiligstellen zeldzaam plantje geeft ‘euforisch gevoel’

26-09-2021 - 0 reacties NIJVERDAL - Als één van de mooiste momenten uit zijn carrière. Zo omschrijft ecoloog Michiel Poolman de dag dat hij zeven nieuwe vindplaatsen van het uiterst zeldzame heidemelkviooltje ontdekte in natuurgebied Boetelerveld. „Het betekent nogal wat. Het gebied is in een klap sinds deze zomer dé toplocatie voor het plantje in Nederland.”


Eerste grondvorst sinds de zomer gemeten in Woensdrecht

21-09-2021 - 0 reacties Er is dinsdagochtend voor het eerst na de zomer vorst aan de grond gemeten, meldt Weeronline. In het Brabantse Woensdrecht daalde het kwik om iets voor 7.00 uur tot -0,1 graden.


Landbouwraad neemt kijkje bij Rijk Zwaan in Japan

17-09-2021 - 0 reacties Sinds de zomer van 2018 heeft het Lierse veredelingsbedrijf Rijk Zwaan in Japan een dochteronderneming. De recent nieuw aangestelde landbouwraad Denise Lutz van de Nederlandse ambassade in Japan bracht op 9 september een bezoek aan het bedrijf.

De dochteronderneming van Rijk Zwaan in Japan houdt zich voornamelijk bezig…


Recordreeks ten einde door kwakkelzomer: voor het eerst sinds 2011 was het in Nederland geen enkele dag 35 graden of warmer

15-09-2021 - 0 reacties De zomer loopt ten einde en meteorologisch gezien is de herfst zelfs al aangebroken. De zomer van 2021 zal volgens WeerOnline de geschiedenisboeken ingaan als een koele tot zelfs vrij koude zomer. Voor het eerst sinds 2011 is het dit jaar nergens in ons land 35 graden of warmer geweest. Daarmee is een unieke reeks van negen jaar ten einde.


Zwemmende koe Leonarda 12 genomineerd voor titel Dier van het Jaar 2021

12-09-2021 - 5 reacties ESCHAREN – De koe die tijdens het hoogwater voorbije zomer helemaal van Roermond naar Escharen ‘zwom’, is genomineerd voor de titel Dier van het Jaar 2021.


Hoe onteigenen van boeren een reële optie is geworden in de stikstof-strijd

06-09-2021 - 1 reacties Nederland kan bij het aanpakken van de stikstofcrisis niet om het onteigenen van boerenbedrijven heen. Dat constateert het Planbureau voor de Leefomgeving in een studie geschreven in opdracht van het kabinet. Boerenorganisaties LTO (landelijk) en ZLTO (Brabants) zijn sterk tegen onteigening. De LTO zegt 'juridisch alles uit de kast te willen halen' om onteigeningen tegen te houden.

Maandagochtend schreef de krant NRC dat de ministeries van Financiën en Landbouw vergevorderde plannen hebben om honderden boeren uit te kopen, maar als het nodig is ook te onteigenen. Op verzoek van de minsterraad werkten ambtenaren van de twee ministeries deze zomer gedetailleerde voorstellen uit,. Die zijn inmiddels doorgerekend in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Concreet zijn er twee manieren onderzocht waarmee de nieuwe regering de stikstofcrisis aan zou kunnen pakken. In beide varianten gaat het om ingrijpende operaties, waarmee vele miljarden zijn gemoeid. Volgens het Planbureau zou een stuk Nederland zo groot als twee keer de provincie Utrecht opnieuw ingericht moeten worden.

Lange procedures
In beide scenario's gaat het rijk boerenbedrijven onteigenen, schrijft het planbureau. De schrijvers waarschuwen ervoor dat dat kan leiden tot lange juridische procedures, precies het beeld dat de LTO in een eerste reactie al schetst. Volgens de LTO betekent het ook jarenlange onzekerheid voor boeren.

Het huidige kabinet heeft al tientallen miljoenen gereserveerd voor verschillende regelingen om boeren uit te kopen. In dat beleid staat tot nu toe de vrijwilligheid voorop. Dat leidde er ook toe dat tientallen varkensboeren die zich hadden aangemeld voor een uitkoopregeling, later hun medewerking weer introkken. De keus voor onteigening is een nieuwe stap waar de politici in de huidige coalitie zich tot nu toe ver van hebben gehouden.

Dertig miljard
Het planbureau komt met twee beleidsalternatieven. In het eerste - dat in tien jaar ongeveer 30 miljard kost - wordt een deel van Nederland opnieuw ingericht. Het planbureau verwijst nadrukkelijk ook naar het zuidelijke zandgebied waar ook een groot deel van Brabant onder valt. In dat gebied zou het bijna niet meer mogelijk zijn om aan veehouderij te doen zoals we die nu kennen; een groot deel van de koeienboeren op de zandgronden zou over moeten schakelen op 'natuurinclusieve kringlooplandbouw'.
In het tweede alternatief legt de overheid strenge stikstofplafonds op en mogen boeren zelf weten hoe ze daaraan voldoen. Die variant zou de overheid ongeveer 14 miljard kosten. De kosten voor de boeren zouden echter enorm stijgen.

Minder dieren
Beide scenario's werken, zegt het planbureau. Omdat de veestapel in beide gevallen met tientallen procenten krimpt, daalt ook de hoeveelheid stikstof flink. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse natuur, die nu nog te lijden heeft van de stikstof. En daarmee is het ook goed nieuws voor de overheid, die beloofd heeft die natuurgebieden te beschermen en in stand te houden.
Beide scenario's hebben ook gevolgen voor het hele agrarische bedrijfsleven. Een krimp van de veestapel heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld leveranciers van voer en slachthuizen. Die krimp berekent het planbureau op tussen de vier en de zeven miljard euro.

Nog veel onzeker
De scenario's waarmee het Planbureau voor de Leefomgeving is gaan rekenen, zijn afkomstig van ambtenaren. Het verzoek om ze door te rekenen komt van het kabinet. Wat het kabinet met de plannen gaat doen, zou duidelijk moeten worden in het regeerakkoord.

Het planbureau stelt wel dat de opgave ongekend groot is. In beide varianten gaat het om budgetten en hoeveelheden land waarmee nog nooit op deze schaal is gewerkt. De berekeningen kennen dan ook veel onzekerheden.


Fruit rot weg bij Britse teler vanwege personeelstekort

06-09-2021 - 0 reacties 2021 is het 'moeilijkste seizoen ooit'. Dat vertelt de Britse zachtfruitteler Tim Chambers bij de NOS. "Normaal hebben we hier bijna tweeduizend Europese seizoenarbeiders om te helpen plukken, maar deze zomer hebben we zo'n 25 procent minder mensen." Het gevolg is dat er 'tonnen met fruit' wegrotten. "Je…


Zomerse temperaturen op komst, maar lange nazomer zit er niet in

03-09-2021 - 0 reacties Afgelopen maand bleef de zomer uit door overwegend noordelijke winden. Nu draait de wind naar het oosten, en de nazomer lacht ons tegemoet, want aankomende zaterdag en zondag kan het lokaal wel 25 graden worden.


De Coloradokever: de gestreepte vijand van de aardappelteelt

31-08-2021 - 0 reacties De Coloradokever komt, zoals de naam al zegt, uit Amerika. Een ware plaag voor aardappelen- en bietentelers. De schade die deze insecten aanrichten is enorm. We zien ze steeds vaker in Nederland tijdens drogere zomers. Bestrijden met middelen lijkt geen optie. Gaan we zomer na zomer vechten tegen de Coloradokever of is er eindelijk een oplossing?


Meepraten over afsluiten Veluwse natuur ‘wassen neus’: ‘Wordt niet naar ons geluisterd’

23-08-2021 - 0 reacties Paden verdwijnen, zandverstuivingen gaan deels op slot, bosparkeerplaatsen worden verplaatst of opgeheven. In de Veluwse natuur gaat de komende jaren een hoop veranderen. Na een zomer vol inspraaksessies presenteert de provincie Gelderland volgende maand haar plannen. Critici slijpen de messen. ,,Inspraak is een wassen neus.’’


"Tot nu toe stroef verloop aardbeienseizoen, maar goede hoop voor de komende periode"

19-08-2021 - 0 reacties Tholen – "Het seizoen voor aardbeien is tot nu toe stroef verlopen", zegt Luc Bruneel van Coöperatie Hoogstraten. "Aardbeien groeien het best bij veel (zon)licht en de koude zomer met veel regen maakt dat de aardbeien niet de kwaliteit hebben van vorig jaar. Bij Hoogstraten leveren we een constante…


Kletsnatte zomer vervelend? Welnee, de zoemende heide en frisgroene bossen zorgen voor blije boswachters: 'Welkome adempauze'

18-08-2021 - 0 reacties De heide bloeit na jaren weer rijk en zoemt en gonst. Bossen zijn fris en groen. Droogvallende vennen staan weer nokvol. De natuur herstelt zich van drie gortdroge zomers. ,,Al dat water zorgt voor een welkome adempauze.”


Een windpark hier, natuurcompensatie daar: volgens de vissers blijft er voor 'de oudste gebruikers van de zee' amper ruimte over

16-08-2021 - 0 reacties Na de zomer moet demissionair minister Carola Schouten van Landbouw om tafel met de visserij. Dan moeten er afspraken gemaakt worden over de ruimtelijke inrichting van de Noordzee en de plek die de visserij daarin speelt. Dat wil Eendracht Maakt Kracht, de groep vissers die zaterdag protesteerde tegen windmolenparken op het IJsselmeer.