Landbouw

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Landbouw. Landbouw is een van de 15321 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Landbouw nieuws

Boeren bikkelen harder dan jager-verzamelaars

26-05-2019 - 0 reacties Onze voorouders ruilden zo'n 12.000 jaar geleden geleidelijk aan hun bestaan als jager-verzamelaars in voor het boerenbestaan. Landbouw betekende vooruitgang, in vergelijking met het moeizame en precaire bestaan op het randje van de jager-verzamelaars. Maar voor die bestaanszekerheid ruilden de jager-verzamelaars wel wat in: hun vrije tijd. Hoe meer landbouwwerkzaamheden, des te minder vrije tijd. En dat geldt in overtreffende trap voor vrouwen, blijkt uit nieuw onderzoek.


Hoe stel je voor boeren de toegang tot grond veilig?

24-05-2019 - 0 reacties Alleen al het feit dat Vlaanderen één van vruchtbaarste regio’s ter wereld is, rechtvaardigt dat hier aan landbouw gedaan wordt. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker ziet dan ook met lede ogen aan dat toegang tot grond voor boeren hoe langer hoe moeilijker en duurder wordt, om niet te zeggen onbetaalbaar. In een opiniestuk op VRT NWS schrijft ze: “Op tien jaar tijd is de prijs van landbouwgrond in ons land verdrievoudigd. Elke week verliest Vlaanderen een landbouwareaal ter grootte van 102 voetbalvelden. En hoe langer hoe meer wordt de zo noodzakelijke landbouwgrond opgeslokt door niet-agrarische bestemmingen.”


Op zoek naar een dooreetfactor voor groente en fruit

24-05-2019 - 0 reacties Nergens in Europa eten consumenten zo weinig groente en fruit als in Nederland. Nederlanders halen met de consumptie van 131 gram groente en 113 gram fruit per dag bij lange na niet de aanbevolen hoeveelheden van 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) om een rapport om daar verbetering in te brengen.


Trump trek portemonnee voor getroffen boeren

24-05-2019 - 0 reacties Het Amerikaanse ministerie van Landbouw tast behoorlijk in de buidel om boeren die getroffen zijn door de handelsoorlog met China te ondersteunen. Dit nieuws zorgen voor prijsdruk op de granenmarkt. Daarnaast is het vooral spannend hoe de inzaai van granen in de Verenigde Staten gaat aflopen.


Evax de Farming X Future day

24-05-2019 - 0 reacties 24 en 25 mei organiseert Evax de Farming X Future days.Dit evenement zal plaats vinden op de Ganzestaartsedijk 23 te Duizel.  Tijdens deze dagen kunt u zich verdiepen in de materie die de toekomst te bieden heeft.Er zullen verschillende workshops gehouden worden met betrekking tot precisie landbouw. Zo zullen o.a. de volgende zaken aan bod komen:  Zasso X power: Het elektrofysisch verdelgen van onkruid  Farm X tend weerstation: Het bewaken van gewassen en percelen middels draadloze sensoren voor het weer, regen en bodem die via een app realtime…


Groente en fruit moet ‘het nieuwe normaal’ worden

24-05-2019 - 0 reacties Meer Nederlanders aan de groente en fruit krijgen, vergt een gezamenlijke aanpak en maatschappelijke en politieke keuzes. Samen met een innovatief productaanbod dat past bij de wensen en behoeften van consumenten kan dat de Nederlandse groente- en fruitconsumptie opkrikken. Dat is de kernboodschap van het rapport ‘Wat eten we morgen? Lekker innovatief… groente en fruit’ dat de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) schreef in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Agrospecial 100 jaar Landbouw Attaché Netwerk

23-05-2019 - 0 reactiesHet Landbouw Attaché Netwerk (LAN) verbindt al een eeuw lang producten, diensten en kennis van Nederlandse agrobedrijven en kennisinstellingen aan partners en projecten wereldwijd.


‘Crispr geeft ontwikkeling ziekteresistentie een effectieve boost’

23-05-2019 - 0 reacties Een beter begrip van het immuunsysteem van gewassen opent de weg voor het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw. Nieuwe technologieën zoals Crispr kunnen een effectieve boost geven aan ziekteresistente rassen.


Slimme plantenveredeling kan gebruik van pesticiden uitbannen

23-05-2019 - 0 reacties Een beter begrip van het immuunsysteem van gewassen opent de weg voor het verminderen van pesticidengebruik in de landbouw. Nieuwe technologieën zoals Crispr kunnen een effectieve boost geven aan ziekteresistente variëteiten. Dat betoogt prof.dr. Yuling Bai, persoonlijk hoogleraar Plant Breeding aan Wageningen University & Research, in haar inaugurale rede op 23 mei.


'Den Haag heeft verborgen boeronvriendelijke agenda'

23-05-2019 - 0 reacties In de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van donderdag 23 mei legt Boerenbusiness dagelijks 6 agrarische vragen voor aan de personen met een visie op het Europese landbouwbeleid. Vandaag is dat Annie Schreijer-Pierik, de Europarlementariër namens het CDA en lid van de Commissie voor Landbouw en plattelandsontwikkeling.


Duitse minister wil ook verbod op de neonicotinoide thiacloprid

23-05-2019 - 0 reacties De Duitse minister van landbouw Julia Klöckner pleit voor een zo snel mogelijk verbod op de neonicotinoïde thiacloprid. Op Europees niveau wil ze een hernieuwde goedkeuring tegengaan, zo meldt het Duitse ministerie voor voedsel en landbouw.


EU-Verkiezingsdebat: ‘Partijen zijn het meer eens dan eerst lijkt’

22-05-2019 - 0 reacties Moet de Europese landbouw inzetten op kringlooplandbouw? Anders gezegd: moet de kringloop binnen Europa gestalte krijgen? Over deze en andere stellingen braken vier politici en een zaal met ZLTO-leden zich het hoofd op een Europees verkiezingsdebat. Beleidsadviseur Klaas Jan Osinga van LTO brengt verslag uit.


Rli: gebruik ecoregelingen om voor te sorteren op kringlooplandbouw in het nieuwe GLB

22-05-2019 - 0 reacties Vandaag presenteert de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (Rli) het advies ‘Europees landbouwbeleid: inzetten op kringlooplandbouw’. De Raad adviseerde op verzoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de manier waarop het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de komende jaren in Nederland het beste kan worden ingezet om de overgang naar de door het kabinet gewenste kringlooplandbouw te ondersteunen.


Goochelen met landbouwdata was nog nooit zo eenvoudig

21-05-2019 - 0 reacties De online tool www.provinciesincijfers.be maakt het veel eenvoudiger om te spitten in de data over landbouw. Verscheidenheid typeert de Vlaamse land- en tuinbouw, maar geografisch zie je een clustering van specialisaties. Terwijl de West-Vlaamse varkens- en pluimveehouders twee jaar geleden een gezamenlijke omzet van bijna 831 miljoen euro realiseerden, is intensieve veehouderij (circa 143 miljoen euro omzet) niet van dezelfde grootte-orde. Toch is het alleen tuinbouw, met name fruitteelt, die in Limburg een grotere productiewaarde heeft terwijl melkveehouderij in de buurt komt. Zuid-Limburg wordt getypeerd door boerderijen waar akkerbouw en rundvee gecombineerd worden, maar in de omzetcijfers op provincieniveau komt dat niet uit de verf.


Niet-kerende grondbewerking levert voordeel op bij herfstprei

20-05-2019 - 0 reacties Op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro wordt op een perceel sinds 2016 de helft met een kerende en de andere helft met een niet-kerende grondbewerking (NKG) bewerkt. Dit wordt gecombineerd met vaste rijpaden. Dit perceel wordt tijdens de projectperiode meegenomen in het kader van ‘Carbon Farming’ waarbij de verschillen in het vermogen tot koolstofopslag in de bodem als gevolg van beide technieken zullen opgevolgd worden


'Voervoorlichter mag Belgische stal niet meer in vanwege vogelgriepdreiging'

20-05-2019 - 0 reacties Voervoorlichters en andere erfbetreders mogen Belgische pluimveestallen niet meer in om verdere verspreiding van het laagpathogene vogelgriepvirus type H3 te voorkomen. Dit is één van de maatregelen die het Belgische ministerie van Landbouw instelde.


Focus on Farming: ‘Kringlooplandbouw is de weg naar de toekomst’

20-05-2019 - 0 reacties De eerste bijeenkomst van Focus on Farming van dit jaar staat in het teken van de kringlooplandbouw en teelt- en bodemactualiteit. Eén van de sprekers is hoogleraar Martin van Ittersum. „Kringlooplandbouw is de weg naar de toekomst voor de landbouw.”


Landbouwminister Bulgarije pleegt fraude

17-05-2019 - 0 reacties De minister van Landbouw in Bulgarije is opgestapt. Hij wordt verdacht van fraude met Europese landbouwsubsidies. Deze subsidies zijn deels gebruikt voor privé-woningen.


Sterfte bijenvolken afgelopen winter lager dan in vorige winters

17-05-2019 - 0 reacties Ongeveer 9% van de in Nederland gehouden bijenvolken heeft de winter van 2018-2019 niet overleefd. Dat is minder dan in de winters van de afgelopen twee jaar toen de wintersterfte rond de 15% uitkwam. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête die Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV), Imkers Nederland en de BD-Imkers heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV).


Ministerie LNV vraagt veehouders om mee te denken

17-05-2019 - 0 reacties Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft NMV gevraagd om onderstaande onderzoeksgroep bij onze leden onder de aandacht te brengen. Aarzel niet, meld je aan! Ben jij veehouder? En wil je met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meedenken over actuele thema’s in...
Het bericht Ministerie LNV vraagt veehouders om mee te denken verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.