Landbouw

Volg al het nieuws over Landbouw, een van de 15752 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Landbouw nieuwsbrief.

Landbouw nieuws

Minister: landbouw goed voorbereid op brexit

13-12-2019 - 0 reacties De landbouwsector is heel goed voorbereid op de brexit, aldus landbouwminister Carola Schouten. Ze reageert daarmee op de verkiezingsoverwinning van de Britse premier Boris Johnson, die het Britse vertrek uit de Europese Unie nu snel wil realiseren.


Natuurorganisaties tegen kabinet: grijp kans om te investeren in natuur

11-12-2019 - 17 reacties Negen natuurorganisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming spreken vanavond in het Catshuis met premier Rutte en minister Schouten over de stikstofcrisis. Ze vinden dat de Nederlandse natuur is verwaarloosd en presenteren vanavond een gezamenlijk plan van aanpak.
Ze vinden dat Den Haag een langetermijnvisie moeten ontwikkelen, in plaats van het "paniekvoetbal" dat nu wordt gespeeld. Daarbij moet de landbouw worden omgevormd. Er moet geld komen om boeren uit te kopen en de veestapel in te krimpen. De overgebleven boeren moeten overgaan op een systeem waarbij natuurbehoud onderdeel is van de bedrijfsvoering.
"Het gaat ontzettend slecht met de natuur in Nederland", zegt directeur Kirsten Schuijt van het Wereld Natuur Fonds in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is te veel stikstof, waardoor soorten planten en dieren verdwijnen. Maar zonder natuur geen leven, geen voedsel, geen schone lucht, geen leefbaar klimaat en geen fijne leefomgeving. Het is tijd om te investeren in natuur. En dat kan samen met de boeren."
Investeren in tijd en geld
De natuurorganisaties zijn het niet eens met de aanpak die het kabinet lijkt te kiezen. "De overheid wil kijken of er gebieden gehergroepeerd kunnen worden. Daarbij verdwijnen ook gebieden. Maar we moeten geen afscheid nemen van de natuur, we moeten er juist in investeren", zegt Schuijt.
Er moet een netwerk komen dat de natuurgebieden met elkaar verbindt, vinden de natuurorganisaties. Dat plan ligt er al, uit de jaren 90. "De Natura 2000-gebieden zijn nu vaak kleine postzegels, die kwetsbaar zijn. Hoe groter het gebied, hoe meer planten en dieren bestand zijn tegen druk van buitenaf", stelt Schuijt.
"Dat kan alleen als we ook de stikstof reduceren. Daarvoor is het nodig om de landbouw te hervormen", vinden de natuurorganisaties. De landbouw is nu de belangrijkste veroorzaker van stikstofuitstoot.
Volgens WNF-directeur Schuijt kan de landbouw deel van de oplossing zijn. "We polariseren nu heel erg: landbouw is een probleem of natuur is een probleem", zegt ze. "Maar je moet naar een langetermijnaanpak om de natuur robuuster en sterker te maken en we moeten de boeren mee krijgen om de omslag te maken naar een kringlooplandbouw. Daarvoor is tijd en geld nodig."
Green Deal van Timmermans
De negen natuurorganisaties, naast Greenpeace, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming ook Milieudefensie, LandschappenNL, Natuur en Milieu Federaties, Milieudefensie en SoortenNL, zien de huidige situatie ook als een kans.
"Laten we eindelijk die omslag waar we al zo lang om vragen, maken", zegt Schuijt. "Met de stikstofproblemen, de Green Deal van Eurocommissaris Timmermans en de klimaattop in Madrid is de tijd er rijp voor."


Vietnamese Minister van Landbouw bezoekt World Horti Center

11-12-2019 - 0 reacties Nederland en Vietnam werken al jaren nauw samen op het gebied van land- en tuinbouw en hebben dit vastgelegd in een Strategic Partnership Arrangement (SPA).


Eerste Kamer stemt 17 december over stikstof-spoedwet

10-12-2019 - 19 reacties Minister Schouten van Landbouw krijgt haar zin. De Eerste Kamer maakt nog voor de kersvakantie tijd vrij om over haar stikstof-spoedwet te stemmen. Volgende week dinsdag is het uur U. En daarmee heeft Schouten meteen een harde deadline. Nog zeven dagen om een meerderheid te vinden voor haar plannen. Er is geen meerderheid, er wordt flink onderhandeld, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.


Landbouw Collectief ontbijt met Rutte en Schouten

10-12-2019 - 0 reacties Het Landbouw Collectief overlegt komende maandagochtend (16 december) met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten over oplossingen in het stikstofdossier. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouw Collectief, laat desgevraagd weten graag te zien dat in dit overleg 'knopen worden doorgehakt.'


Inkomen Europese boeren daalt komende 5 jaar

10-12-2019 - 0 reacties De landbouw in de EU moet de komende 5 jaar rekening houden met dalende inkomens.


EU maakt het biologische gewasbescherming moeilijk

10-12-2019 - 0 reacties De toelating van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen is door de EU-regelgeving onnodig duur, stug en tijdrovend. Dat blijkt uit een recente studie van Wageningen University & Research (WUR). Voor een nieuwe bestrijdingsmiddel kan het tot 5 jaar duren voordat het een toelating op zak heeft. Het gevolg is dat er minder duurzame middelen op basis van micro-organismen op de markt komen. Een snelle groene transitie van de landbouw lijkt op die manier veraf.


Landbouw Collectief is het zat: 'Minister Schouten vaart eigen koers'

09-12-2019 - 0 reacties Het Landbouw Collectief kan heel goed begrijpen dat boeren verder actie willen voeren. „De boeren zijn het zat, ze willen niet langer genegeerd worden”, zegt het collectief van boerenbelangenbehartigers en –actiegroepen.


Landbouw voelt zich in hemd gezet: 'Schouten zet ons buitenspel'

09-12-2019 - 0 reacties LEEUWARDEN - Landbouwminister Carola Schouten negeert een motie van de Tweede Kamer om uiterst serieus te onderhandelen met het Landbouw Collectief over de stikstofproblematiek.


Landbouw Collectief: Schouten zet ons buitenspel

08-12-2019 - 0 reacties Het Landbouw Collectief voelt zich door landbouwminister Carola Schouten buitenspel gezet in het overleg over de stikstofmaatregelen. Het verbond van boerenorganisaties schrijft dit zondag in een verklaring.


Ruilverkaveling: onorthodox maar 'kan een oplossing voor stikstofcrisis zijn'

07-12-2019 - 20 reacties Hoe het stikstofprobleem moet worden opgelost weet het kabinet nog steeds niet. Het scheiden van landbouw en natuur is een onorthodoxe suggestie, die veel weerstand oproept bij zowel boeren als milieuorganisaties. Maar het kan wel in een klap de stikstofcrisis oplossen, zeggen de voorstanders. Hoe kansrijk is dit plan?


Natuurmonumenten: 'Nieuwe stikstofregels garanderen geen daling van de uitstoot'

05-12-2019 - 8 reacties Het nieuwe voorstel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de provincies garandeert geen daling van de stikstofuitstoot. Het kan er in de praktijk toe leiden dat de stikstofuitstoot helemaal niet daalt, of zelfs stijgt, aldus Natuurmonumenten in een reactie.


Landbouw Collectief: ‘Zorgen over uitblijven voortgang gesprekken Schouten’

05-12-2019 - 0 reacties De gesprekken die het Landbouw Collectief met minister Schouten heeft gevoerd, hebben nog geen resultaat opgeleverd. ‘Helaas lukt het niet om tot concrete afspraken te komen’, stelt het Landbouw Collectief.


Els is meest inspirerende vrouw in de landbouw

04-12-2019 - 0 reacties Els Vanneste, een landbouwster uit Moerkerke bij Damme, heeft de award voor meest inspirerende vrouw in de landbouwsector gewonnen.


Landbouw Collectief dringt aan op daadkracht bij minister Schouten

04-12-2019 - 0 reacties Het Landbouw Collectief wordt ongeduldig. Dit omdat er na 3 bijeenkomsten op ambtelijk en ministerieel niveau en een vierde overleg gehad met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geen concrete oplossing is om per direct de stikstofimpasse te doorbreken waardoor de bouw weer kan gaan bouwen.


STAF: 'Stikstofplan van kabinet deugt niet'

03-12-2019 - 3 reacties Stichting Agric Facts (STAF) concludeert dat de geplande noodwet stikstof van het kabinet in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn en daardoor juridisch niet houdbaar is. Dit schrijft STAF aan Commissie Landbouw van de Tweede Kamer die opdracht gaf om onderzoek te doen.


'Laat je als boer niet in de put praten'

03-12-2019 - 0 reacties Jos Verstegen, senior onderzoeker bedrijfsinnovaties van Wageningen UR, ziet dat de landbouw continue op zoek is naar nieuwe verdienmodellen. 'De kritische consument is een succesfactor van de Nederlandse landbouw.' Hij is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres.


Landbouwontwikkeling in Afrika: welke factoren tellen?

03-12-2019 - 0 reacties Wat is de reden dat landbouw in Afrikaanse landen minder oplevert dan op andere plekken? Henk Breman (oud- Wageningen University & Research (WUR)), Tom Schut (WUR) en No'am Seligman deden onderzoek naar de landbouwontwikkeling sinds 1960 in 54 Afrikaanse landen.
Ook keken ze naar de mogelijkheden om die…


Boer Kok (84) weet het al een halve eeuw: de landbouw verwoest de natuur en móet veranderen

30-11-2019 - 20 reacties Boer Herman Kok (84) uit Hoogland ligt al zijn hele leven overhoop met beleidsmakers, wetenschappers en collega-boeren. Hij waarschuwde decennialang dat de industriële landbouw de natuur zou verwoesten en ziet inmiddels zijn gelijk bevestigd. ,,De enorme stikstofuitstoot heeft desastreus uitgepakt voor vogels, insecten en planten.’’


Borgstellingsregeling is effectief voor landbouw

29-11-2019 - 0 reacties Bij bedrijven die gebruik maken van het borgstellingsfonds blijken de bedrijfsresultaten significant meer te verbeteren dan bij bedrijven die geen gebruik maken van het fonds van de overheid.