Politiek

Recente nieuwsberichten m.b.t. Politiek

Minderheidskabinet dreigt, hoe erg is dat?

27-05-2017 -

Een minderheidskabinet. Het woord valt steeds vaker in politiek Den Haag en vooral als doemscenario. Maar is zo'n minderheidskabinet wel zo erg?


De geschiedenis leert: overlevingskans minderheidskabinet is treurig laag

26-05-2017 -

De formatie zit nog altijd muurvast en dus groeit de kans dat we een minderheidskabinet krijgen. Maar hoe groot is de kans dat zo'n kabinet de rit uitzit? De geschiedenis leert: treurig laag.


‘GroenLinks zit achter het fleswaterverbod in de Kamer’

26-05-2017 -

Dat twitterde BNR-verslaggever Jaap Jansen vorige week.


Gesprek D66 en ChristenUnie vruchteloos: impasse compleet

24-05-2017 -

D66, ChristenUnie, CDA en VVD gaan niet onderhandelen over een nieuw kabinet. Dit zeiden D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vanavond na urenlange verkennende besprekingen met informateur Edith Schippers (VVD).


Buma: logisch dat D66 en CU eerst praten

23-05-2017 -

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Sybrand Buma noemt het logisch dat D66 en ChristenUnie eerst samen gaan praten, voordat er gesprekken plaatsvinden tussen vier partijen.
Het bericht Buma: logisch dat D66 en CU eerst praten verscheen eerst op Nieuws.nl.


FEBEV ongerust over Waalse aanpak ritueel slachten

21-05-2017 -

Vanaf 2019 zullen we in ons kleine land drie verschillende regelingen kennen voor het onverdoofd slachten van dieren in het kader van een religieuze rite. Bij FEBEV, de federatie die de belangen van Belgische slachthuizen verdedigt, zijn ze daar niet gerust in. “In Wallonië zal vanaf 1 september 2019 post cut stunning niet meer toegestaan zijn. Omkeerbare verdoving van het dier door elektronarcose zal er ook voor runderen gehanteerd moeten worden. Anders dan de Vlaamse houdt de Waalse politiek geen rekening met het op punt stellen en in de praktijk brengen van de techniek voor grote dieren als runderen”, klinkt het.


ChristenUnie-leider Segers hekelt smoesjes Pechtold

20-05-2017 -

Als D66-leider Alexander Pechtold niet met de ChristenUnie wil praten over een nieuw kabinet, moet hij daarvoor geen smoesjes verzinnen. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het onterecht dat Pechtold zijn partij uitsluit op basis van iets dat de ChristenUnie niet vindt, zo zei hij zaterdagmiddag op het partijcongres in Lunteren.

Segers reageerde hij op een uitspraak van Pechtold, die donderdag na een bezoek aan informateur Schippers stelde dat de ChristenUnie ‘zelfs van de euro afwil’. "Ik wist dat zelf nog niet," zo hekelde Segers deze uitvlucht van de D66-voorman. "Als het de komende week niet tot gesprekken met ons zou komen, dan wel graag vanwege iets wat wij echt vinden en niet vanwege iets wat we niet vinden.”


'Kabinet mét PVV, die optie kun je uitsluiten'

20-05-2017 -

Informateur Edith Schippers heeft een pauze ingelast, zodat de partijleiders kunnen nadenken hoe het verder moet met de formatie. "Een ding is duidelijk", zegt politiek commentator Frits Wester. "Aan de oproep van PVV-leider Geert Wilders aan de VVD om de blokkade tegen hem op te heffen, zal geen gehoor gegeven worden."


‘De boer is een agro-ecoloog’

19-05-2017 -

In navolging op de al jaren ondergewaardeerde interieur-verzorgster 😄 :

Dat zegt Hans Huijbers, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Het zullen voor velen verrassende woorden zijn uit een regio die bekend staat om zijn 'plankgas'-boeren.


Buma wil gesprek tussen VVD, CDA, D66 en SP

19-05-2017 -

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Sybrand Buma wil dat wordt gekeken naar een coalitie met VVD, CDA, D66 en SP. Dat heeft hij donderdag gezegd na een gesprek met informateur Edith Schippers. Buma zegt dat het CDA bereid is deel te nemen aan een gesprek met die vier partijen.
Het bericht Buma wil gesprek tussen VVD, CDA, D66 en SP verscheen eerst op Nieuws.nl.


Waarom de formatie een zeer complexe puzzel is

18-05-2017 -

D66 wil niet in zee met de ChristenUnie vanwege hun standpunt over stervenshulp. Andere opties lijken nog lastiger.


Eerste Kamer der Staten-Generaal - Drie moties in debat melkveehouderij en fosfaatrechtenstelsel

18-05-2017 -

Het verslag:

De Eerste Kamer heeft dinsdag 16 mei met staatssecretaris Van Dam (Economische zaken) gedebatteerd over twee wetsvoorstellen die het fosfaatoverschot in de melkveehouderij moeten reduceren zodat Nederland kan blijven voldoen aan afspraken die hierover met de Europese Commissie zijn gemaakt. Het wetsvoorstel Wet grondgebonden groei melkveehouderij (34.295) beoogt de groei van het fosfaatoverschot bij melkveehouders te beperken door koeien meer op eigen grond te houden. Hiervoor geldt thans sinds 1 januari 2016 tijdelijk de AmvB grondgebonden groei melkveehouderij (EK, O / TK, 76) Het wetsvoorstel
Invoering stelsel van fosfaatrechten (34.532) voert vanaf 1 januari 2018 voor de Nederlandse melkveehouderij een stelsel van fosfaatrechten in om ervoor te zorgen dat de fosfaatproductie onder het nationale fosfaatplafond blijft. Dan is het verboden fosfaat met melkvee te produceren zonder over voldoende fosfaatrechten te beschikken.


Kabinetsformatie Is mislukt

15-05-2017 -

Het was te verwachten maar hoe zou dit nog gevolgen kunnen hebben voor het fosfaatdossier? : prikkebord.nl/topic/105519/


Formatiepoging VVD, CDA, D66 en GroenLinks geklapt

15-05-2017 -

De formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn gestrand. De vier partijen zijn er niet uitgekomen om samen een kabinet te vormen. De poging om een regering te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. De besprekingen zijn vastgelopen, liet informateur Edith Schippers maandagavond weten.


Schippers: klimaat ligt lastig bij kabinetsformatie

12-05-2017 -

Klimaat is een van de pijnpunten bij de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet, zegt Schippers.

Schippers streeft er nog steeds naar om voor het zomerreces van de Tweede Kamer een nieuw kabinet te hebben. Dat is begin juli. “Ik geloof nog steeds dat we eruit kunnen komen.” Maar ze weet niet of het gaat lukken. Volgens Schippers doet iedereen hard zijn best om tot een akkoord te komen.


Geen extra aanscherping fosfornorm

12-05-2017 -

Het voerspoor in het Fosfaatreductieplan heeft in het eerste kwartaal van 2017 uitstekend gescoord. Zo goed dat het politiek verleidelijk is om de fosfornorm verder aan te scherpen om zodoende de reductiedoelstelling van 1,7 miljoen kg fosfaat via het voerspoor te kunnen ophogen. Flipsen steekt daar een stokje voor.


Politiek hekelt 'stoplapbeleid' Van Dam

03-05-2017 -

Diverse politieke partijen gaan (demissionair) staatssecretaris Van Dam stevig aan de tand voelen over de jongste aanpassing in het fosfaatreductieplan. "Het is een stoplapbeleid", foetert Elbert Dijkgraaf (SGP). "De ene stoplap volgt op de andere."


Camera's inzetten voor verkeersveiligheid?

03-05-2017 -

Nog steeds komt jaarlijks een vijftiental mensen om het leven bij een verkeersongeval met een trekker of landbouwwerktuig. De politiek aarzelt bij het nemen van maatregelen. Maar boeren en loonwerkers kunnen ook zelf maatregelen nemen. Met een camera bijvoorbeeld.


NMV: Van Dam politiek ter verantwoording roepen

02-05-2017 -

De politieke partijen moeten demissionair staatssecretaris Van Dam ter verantwoording roepen, eist de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Zij reageert hiermee op de vrijdag aangekondigde wijziging in het fosfaatreductieplan.


Geschat wordt dat 30 tot 40 procent van de mest in het zwarte circuit zit

01-04-2017 -

Boute beweringen die niet voor versoepeling van mestregels zullen zorgen, zelfs niet als we een CDA staatssecretaris krijgen....

Geschat wordt dat 30 tot 40 procent van de mest in het zwarte circuit zit. Boeren rijden dus meer mest uit over het land dan ze mogen. Alles wat boven de norm zit, zouden ze moeten afvoeren naar een verwerkingsbedrijf, maar dat kost geld. Volgens het Planbureau is het tijd voor scherpere keuzes. En dat zou kunnen betekenen dat je in bepaalde gebieden bepaalde soorten landbouw niet meer toestaat. "Maar dat is aan de politiek, aan de boeren en aan de burgers."

Meer: omroepbrabant.nl/…

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond laat in een reactie weten te twijfelen aan de geschatte omvang van de mestfraude. Verder vindt de bond dat er meer geïnvesteerd moet worden in mestverwerking. "Dan krijgen we stoffen waarmee we de bodem op maat kunnen bemesten," aldus vice-voorzitter Mark Tijssen van de LLTB.

Meer: 1limburg.nl/boeren-frauderen-nog-steeds-veel-met-m…

Rabobank wil krachtiger optreden tegen boeren die frauderen met mest. Dat is volgens de bank nodig om het maatschappelijk draagvlak voor de veehouderij in Nederland te behouden. 'De grens aan het aantal dieren in bepaalde regio's is beperkt'. Rien Nagel, lid van raad van bestuur van Rabobank Nederland, zegt dat mestfraude vooral een cultuurprobleem is in Zuid-Nederland.

Meer: boerenbusiness.nl/mest/artikel/…