Politiek

Volg al het nieuws over Politiek, een van de 15321 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Politiek nieuwsbrief.

Politiek nieuws

Sp.a verlangt onderzoekscommissie voor de mestfraude

24-05-2019 - 0 reacties Tijdens het politiek debat voorafgaand aan de goedkeuring van het zesde mestactieplan hebben Groen, sp.a en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum niet nagelaten om hun ongenoegen te uiten over oude en nieuwe beleidskeuzes. Vlaams volksvertegenwoordiger Bruno Tobback (sp.a) liet verstaan dat hij dermate ontgoocheld is dat hij liever van academici dan van politici zou horen of de slechte waterkwaliteit in landbouwgebied überhaupt nog oplosbaar is op de manier dat Vlaanderen het probeert. Wat de verhalen over mestfraude betreft, blijft hij bij zijn voornemen om na de verkiezingen om een parlementaire onderzoekscommissie te verzoeken. Het stoort hem dat in de sector blijkbaar geweten is dat er cowboys actief zijn, maar niemand namen wil noemen. Ook Groen stuurt aan op een onderzoek in alle onafhankelijkheid.


Oss gaat nu toch direct aan de slag met plannen voor zonnevelden

21-05-2019 - 0 reacties OSS - De oproep aan de Osse politiek om niet langer te dralen met het vergunnen van uitgestrekte zonnevelden vindt gehoor bij het gemeentebestuur. Alle ingediende plannen worden komende maanden beoordeeld en daarna voorgelegd aan de gemeenteraad. Intussen wordt ook het afwegingskader verder uitgewerkt.


Politici veroordelen dierenactivisten Boxtel

15-05-2019 - 0 reacties De politiek veroordeelt nagenoeg eensgezind de dierenactivisten die maandag in Boxtel een varkensbedrijf bezetten. 'Als je de wet overtreedt, ben je gewoon een misdadiger en dat is wat er in Boxtel is gebeurd', zegt SP-Kamerlid Frank Futselaer.


'Niet Brussel, maar de Haagse politiek is star'

15-05-2019 - 0 reacties In de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van donderdag 23 mei legt Boerenbusiness dagelijks 6 agrarische vragen voor aan personen met een visie op het Europese landbouwbeleid. Vandaag is dat Sieta van Keimpema, de voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB).


Politiek boos op boerderijbezetters

14-05-2019 - 0 reacties Veel partijen in de Tweede Kamer hebben geen goed woord over voor de actievoerders die maandag een stal van een varkenshouderij in Boxtel bezetten. Justitieminister Ferd Grapperhaus moet in het dinsdagse Vragenuur uitleggen wat hij tegen zulke bezettingen kan doen, vindt het CDA.


Veluwe zelf aan zet over wolvenbeheer

09-05-2019 - 0 reacties Terreinbeheerders, gemeenten, boeren en overige inwoners op de Noord-Veluwe krijgen van provincie Gelderland de gelegenheid om onderling een goede regeling te bedenken hoe daar om te gaan met gevestigde wolven. Die toezegging deed gedeputeerde Peter Drenth in het Politiek Café Ermelo.


Veluwe zelf aan zet over goed wolvenbeheer

09-05-2019 - 0 reacties Terreinbeheerders, gemeenten, boeren en overige inwoners op de Noord-Veluwe krijgen van provincie Gelderland de gelegenheid om onderling een goede regeling te bedenken hoe daar om te gaan met gevestigde wolven. Die toezegging deed gedeputeerde Peter Drenth in het Politiek Café Ermelo.


‘De dood van de nertsenhouder’

23-04-2019 - 3 reacties

Originele beschrijving

Een nertsenhouder zet het bedrijf voort na de zelfdoding van haar man. Ze verwijt de politiek zijn dood.


May weer terug naar het Lagerhuis, hamert op noodzaak compromis

11-04-2019 - 0 reacties Nu het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie overeenstemming hebben bereikt over het zes maanden uitstellen van de brexit, begint de klok opnieuw te tikken en ligt de bal weer bij het Britse Lagerhuis. Dat moet besluiten of en onder welke voorwaarden het een uittredingsakkoord accepteert.
May riep het Lagerhuis vandaag op zich zo snel mogelijk achter het uittredingsakkoord te scharen. Daarvoor heeft ze een akkoord met Labour nodig. "Dit is niet de normale manier voor de Britse politiek", zei May in het Lagerhuis. "Overeenstemming bereiken zal niet makkelijk zijn, want voor succes is een compromis van beide kanten noodzakelijk."
May herhaalde dat het naleven van de uitkomst van het brexit-referendum in 2016 haar doel is. "Hoe lastig het politiek ook is; ik ben er ten diepste van overtuigd dat het in deze unieke situatie, waarin het Lagerhuis in een impasse verkeert, belangrijk is dat beide kanten samenwerken en waarmaken waar het Britse volk voor heeft gestemd."
Europese verkiezingen
Vannacht werd in Brussel afgesproken dat het vertrek van het VK uit de EU voor 31 oktober moet zijn geregeld. May is er echter alles aan gelegen om voor 23 mei een meerderheid in het Lagerhuis bijeen te hebben en haar tot drie keer toe geweigerde uittredingsakkoord er alsnog door te krijgen. Op die manier kan deelname aan de Europese verkiezingen van eind mei namelijk worden vermeden.
De gesprekken met Labour gaan daarom door, zei May. Ze hoopt dat de gesprekken tot een akkoord leiden dat door zowel Labour als de Conservatieve Partij kan worden gesteund. Als dat mislukt, zal er in het parlement opnieuw worden gestemd over een beperkt aantal alternatieve mogelijkheden, waaronder een tweede referendum. May zei de uitkomst daarvan te zullen accepteren. Tot nu toe is er in het Lagerhuis steeds geen meerderheid gevonden voor wat voor alternatief dan ook.
Als er geen akkoord komt en de Britten toch niet meedoen aan de Europese verkiezingen, dan moeten ze op 1 juni de EU verlaten: een no-deal-brexit.
'Regering bereid tot compromissen'
Labour-leider Corbyn is gematigd positief over de gesprekken met May: "Het lijkt erop dat de regering compromissen wil sluiten op belangrijke punten." Punten die voor Labour eerder een reden waren om haar deal niet te steunen. Corbyn liet weten de "constructieve gesprekken" met May voort te willen zetten.
De premier liet overigens weten dat een tweede referendum in de gesprekken met Labour niet ter sprake is gekomen.
'Bittere overgave'
Enkele parlementariërs dankten May voor het afwenden van een no-deal-brexit. Maar haar werd ook door hardline brexiteers gevraagd op te stappen. Haar eurosceptische partijgenoot Bill Cash noemde het tweede brexituitstel een "bittere overgave"; May had eerder nog gezegd uitstel tot na 30 juni niet te zullen accepteren.
"Accepteert ze dat het uittredingsverdrag onze democratie ondermijnt?", vroeg Cash. "Net als de constitutionele basis voor Noord-Ierland, ons recht om onszelf te besturen, ons gezag over onze wetten en ons nationaal belang? Zal ze opstappen?", vroeg Cash zich af.


Trump blaft naar Hollandse kaas, maar bijt hij ook?

10-04-2019 - 0 reacties De Amerikaanse president Donald Trump heeft onbedoeld het economische belang van Gouda Kaas en Edammer Kaas stevig op de kaart gezet. Dit door te dreigen met importheffingen op deze producten. De Nederlandse politiek slijpt de messen al, maar in de handel overheerst het gevoel van 'eerst zien, dan geloven'.


Duitsers willen kijken naar alternatieven voor verdoving met kooldioxide

08-04-2019 - 0 reacties Dierenrechtenactivisten hebben via een petitie met succes in Duitsland gepleit om op politiek niveau te praten over het gebruik van argon en helium bij de verdoving van slachtvarkens.


Droogte in zowel Nederland als natte Noorden van Italië

08-04-2019 - 0 reacties De droogte van afgelopen zomer krijgt een politiek staartje. Minister Cora van Nieuwenhuizen gaat €7 miljoen investeren om te voorkomen dat ons land opnieuw economische schade lijdt door uitzonderlijke droogte.


Einde aan ‘minderwaardig’ voedsel in EU

02-04-2019 - 0 reacties Vissticks met dezelfde verpakking moeten in de hele EU in principe hetzelfde gehalte aan vis bevatten. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de hoeveelheid cacao in chocopasta en suiker in ijsthee. De lidstaten en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord betrekt over dit voorstel dat een einde moet maken aan klachten uit vooral Oost-Europa over ‘voedselapartheid’.


Einde aan ‘minderwaardig’ voedsel in EU

02-04-2019 - 0 reacties Vissticks met dezelfde verpakking moeten in de hele EU in principe hetzelfde gehalte aan vis bevatten. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de hoeveelheid cacao in chocopasta en suiker in ijsthee. De lidstaten en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord betrekt over dit voorstel dat een einde moet maken aan klachten uit vooral Oost-Europa over ‘voedselapartheid’.


CLAAS opent nieuw test- en onderzoekscentrum.

31-03-2019 - 0 reacties
CLAAS heeft haar nieuwe Test- en onderzoekscentrum voor de ontwikkeling van nieuwe landbouwmachines in Harsewinkel geopend. Aandeelhouders, bedrijfsmanagement, medewerkers en gasten uit de regionale politiek vierden de ingebruikname van het gebouw, waarin 15 miljoen euro werd geïnvesteerd. 3,2 miljoen euro hiervan ging naar pure testtechnologie.


Is de pachtfinale nu eindelijk bereikt?

30-03-2019 - 0 reacties De langverwachte pachtbrief van minister Schouten verscheen 2 dagen na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en 2 weken na mijn aftreden als voorzitter van de BLHB. Het laatste zal toeval zijn, maar het eerste duidt er mijns inziens op dat er nog wel wat politiek gesteggel zal zijn geweest voordat de brief uitkwam.


Onderzoek: boeren erg ontevreden over belangenclub LTO

29-03-2019 - 0 reacties Boeren zijn erg ontevreden over LTO Nederland, de grootste belangenclub voor boeren. LTO slaat te weinig met de vuist op tafel, blijkt uit een online-onderzoek van Agrio, de belangrijkste uitgeverij in de landbouw.
In de afgelopen vijf jaar heeft 14 procent van de boeren die meededen aan het onderzoek, het lidmaatschap opgezegd. "Met name zijn dat melkveehouders, maar ook akkerbouwers",zei hoofdredacteur Robert Ellenkamp van Agrio vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Vooral het landelijk bestuur krijgt kritiek. Regionale belangen worden nog wel behartigd. "De landbouw staat onder druk, politiek gezien maar ook in de media. Volgens veel boeren slaat LTO te weinig met vuist op tafel", zegt Ellenkamp. "En ze hebben onvoldoende kundige bestuurders in huis die voor de agrariërs opkomen en de sector promoten."
Alternatief
Ontevreden boeren hebben wel een alternatief. Uit het onderzoek blijkt dat de kleinere boerenbonden er bij de agrariërs veel beter op staan, zoals Grondig, Dutch Dairymen Board, Innovatief uit de Knel en Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).
"Die partijen zitten ook wel aan tafel in Den Haag, maar niet bij alle dossiers", zegt Ellenkamp. "Voor een deel hebben ze een vinger in de pap maar niet genoeg om belangen op nationaal niveau te behartigen." Volgens de ontevreden boeren moet LTO meer gaan samenwerken met deze kleinere organisaties.


VVD en GroenLinks tot elkaar veroordeeld in Noord-Holland

21-03-2019 - 0 reacties FvD mag enorm gewonnen hebben, voor het provinciebestuur zijn de kemphanen VVD en GroenLinks in Noord-Holland tot elkaar veroordeeld. Dat is gunstig voor Amsterdam. Toegegeven, de enorme overwinning van Forum voor Democratie doet ook de gevestigde orde in politiek Noord-Holland op zijn grondvesten schudden. Mogelijk is de nieuwkomer zelfs in één klap de grootste partij geworden. Donderdagochtend l


Verkiezingsuitslag drijft Rutte in armen van GroenLinks

21-03-2019 - 0 reacties Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie hebben een slagveld aangericht in de Nederlandse politiek. Maar het effect zal zijn dat de regering vaker steun zal zoeken bij de linkse oppositie.


Verkiezingsuitslag drijft Rutte in armen van GroenLinks

21-03-2019 - 0 reacties Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie hebben een slagveld aangericht in de Nederlandse politiek. Maar het effect zal zijn dat de regering vaker steun zal zoeken bij de linkse oppositie.