Politiek

Volg al het nieuws over Politiek, een van de 13697 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Politiek nieuwsbrief.

Politiek nieuws

Daling vleesconsumptie gestopt; we eten nog steeds veel te veel

20-10-2017 - 0 reacties

Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer even veel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier.
De dierenwelzijnsorganisatie vindt het jammer dat de afname van de vleesconsumptie is gestopt. "Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn allen. Het aanbod van vegetarische producten is groter dan ooit. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om te minderen."
Te veel vlees
Dat minderen ging langzaam de afgelopen jaren. Zo aten wij in 2010 nog 39,5 kilo per persoon en dat nam elk jaar een klein beetje af tot bijna 39 kilo in 2015. De onderzoekers keken onder andere naar het vlees dat werd ingekocht en verkocht. Dat betekent wel dat zij het vleesverbruik berekenden op basis van het karkasgewicht.
Er wordt dan ook gesproken over een vleesverbruik van 77 kilo per persoon in 2016, maar het karkas van de dieren wordt natuurlijk niet opgegeten. "Je kunt het daadwerkelijk gegeten vlees berekenen door het gewicht door twee te delen. Dat is een vuistregel", zegt Hans Dagevos, consumptiesocioloog van de Universiteit Wageningen.
Risico's
Maar 39 kilo vlees per persoon per jaar is nog steeds veel te veel, vindt het Voedingscentrum. "We zouden niet meer dan 500 gram vlees per week moeten eten, maximaal 26 kilo per persoon. Het liefst zouden we moeten proberen nog minder vlees te eten."
In vlees zitten verzadigde vetten die het risico op hart en vaatziekte aanzienlijk verhogen, zegt het Voedingscentrum. Ook waarschuwt de organisatie voor het eten van te veel rood vlees. "Verschillende onderzoeken tonen aan dat als je te veel rood vlees eet de kans op kanker groter wordt."
Heilig
Ondanks de voedingsadviezen van het Voedingscentrum en waarschuwingen over dierenleed door Wakker Dier, lijkt het erop dat het stukje vlees voor veel Nederlanders heilig is. Hans Dagevos vindt dat niet gek: "We moeten geduld hebben als we willen dat mensen minder vlees gaan eten. Het duurde zo'n 50 � 60 jaar voordat we deze hoeveelheid vlees aten en het zal waarschijnlijk evenveel tijd kosten om terug te gaan naar de hoeveelheid vlees van de jaren 50. Het is een proces van de lange adem."
Ook voedingsdeskundige en onderzoeker bij het Lectoraat Gastronomy van de Hoge Hotelschool Maastricht, Samefko Ludidi, snapt wel dat Nederlanders er niet zo makkelijk afstand van doen. "Vlees is gewoon lekker. Toch hoef je echt geen vlees te eten om gezond te zijn. Sterker nog, vegetariërs en veganisten zijn vaak gezonder. We hoeven echt niet allemaal vegetarisch te worden, maar 50 tot 75 gram vlees per dag is meer dan genoeg."
Buitenland
In vergelijking met andere Europese landen doet Nederland het niet slecht. Het vleesverbruik per persoon ligt in Nederland nog onder het Europese gemiddelde. Vooral de Fransen zijn verzot op hun vlees en eten elk jaar gemiddeld meer dan 45 kilo per persoon.
De Belgen eten sinds een paar jaar veel minder vlees. Hans Dagevos weet niet precies waarom. "Het kan liggen aan het feit dat het vlees in België veel duurder is. Maar België heeft van oudsher ook behoorlijk wat vegetarische bolwerken. In de Vlaamse politiek zitten partijen die de Vlaamse vleesconsumptie willen verminderen. Wie weet werpt dat zijn vruchten af."
De grote vraag zal zijn hoe Nederland het er volgend jaar vanaf brengt. Betekent de stagnatie een omslag en gaan we weer meer vlees eten of is het slechts een pauze en wordt er volgend jaar weer minder vlees verkocht?


ZLTO Asten brainstormt in kas over toekomst

19-10-2017 - 0 reacties

ASTEN - Actuele zaken zoals de geurhinder in de Antoniusstraat Heusden komen zeker niet ter sprake. ZLTO Asten wil veel liever vooruit kijken, naar duurzame energie en slimme technieken die de toekomst van land- en tuinbouwbedrijven gaan bepalen. Daarbij is de medewerking van de politiek nodig.


Milieuorganisaties blij met Wiebes als klimaatminister: 'Een slimme, pragmatische man'

19-10-2017 - 0 reacties

Het klimaat krijgt in politiek Den Haag 'eindelijk een timmerman met een hamer'. Zo klinkt bijna eensgezind de reactie van de grote milieuorganisaties op de komst volgens Haagse kringen van een minister van Economische Zaken én Klimaat. Dat het een bewindsman van VVD-huize wordt, te weten Eric Wiebes, wordt eerder gezien als een voordeel dan een last. Ook al heeft Wiebes amper een achtergrond in k


Volop aandacht en geld voor bedrijfsopvolging in Brussel

18-10-2017 - 1 reacties

Bedrijfsopvolging krijgt veel aandacht in de Europese politiek. De Europese Raad van ministers heeft een amendement van SGP / CU Europarlementariër Bas Belder aangenomen, die voorziet in extra jonge boerenpremie.


HZPC: 'verplaatsing onderzoeken naar VS'

18-10-2017 - 0 reacties

De Europese politiek moet veredelaars meer ruimte bieden. Verouderde regelgeving staat moderne veredelingstechnieken al jaren in de weg. Komt er op korte termijn geen schot in nieuwe regelgeving, dan verplaatst HZPC onderzoeksactiviteiten vanuit het Friese Metslawier naar de Verenigde Staten. Deze noodkreet slaakt HZPC in haar jaarverslag.


minister van landbouw ?

17-10-2017 - 0 reacties


Originele beschrijving

A.P. (Andries) Heidema (Haren (Groningen), 2 maart 1962) is een Nederlandse politicus voor de ChristenUnie. Hij is sinds 4 juli 2007 burgemeester van de gemeente Deventer, provincie Overijssel. Oorspronkelijk was hij lid van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee voorgangers van de ChristenUnie.


LoopbaanBewerken
Heidema studeerde in Wageningen landinrichtingswetenschappen en voltooide deze studie in 1986. Hierna was hij onder meer beleidsmedewerker en projectmanager bij de Rijks Planologische Dienst en interim-manager op het ministerie van VROM.
Vanaf 1988 was hij zestien jaar politiek actief in de Zuid-Hollandse gemeente Zoetermeer, eerst als adviseur van de combinatie GPV/RPF/SGP, vanaf 1990 als raadslid voor deze combinatie en vanaf 1998 ook als wethouder voor onder meer wijk- en buurtbeheer, natuur en milieu en kunst en cultuur.
Op 1 juli 2002 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe (tot april 2003 nog 'gemeente Kesteren' genaamd). In dat jaar was hij ook voorzitter van de selectiecommissie die André Rouvoet voordroeg voor het lijsttrekkerschap...


Buma: Rutte III gaat rit absoluut uitzitten

13-10-2017 - 0 reacties

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gaat de rit zonder enige twijfel helemaal uitzitten. Daar is volgens CDA-leider Sybrand voldoende onderling vertrouwen voor aanwezig tussen de regeringspartijen.


Politiek wil nog altijd onderzoek naar Monsanto Papers

12-10-2017 - 0 reacties

Na de hoorzitting in het Europees Parlement over de zogenaamde ‘Monsanto Papers’ dringen de socialistische Europarlementsleden Marc Tarabella en Eric Andrieu nog sterker dan tevoren aan op de installatie van een onderzoekscommissie. Ook hun collega Bart Staes (Groen) wil dat die er komt, en hij pleit in één adem ook voor een onafhankelijke wetenschappelijke commissie die zich over alle beschikbare data buigt. De hoorzitting werkte volgens de PS’ers verhelderend, “maar heeft tezelfdertijd een reeks nieuwe vragen doen ontstaan die dringend een antwoord verdienen”.


Micro Rondeel Den Haag overbrugt de kloof tussen boer burger en politiek

05-10-2017 - 0 reacties

Op vrijdag 29 september opende Burgemeester P.Ch. Krikke van Den Haag samen met Jhr. M.R.H.M. von Martels (CDA-2e Kamerlid) en ir. T.A. Vogelzang (onderzoeker Wageningen Economic Research) het Micro Rondeel Den Haag Haagse Eitjes.


Evenwichtige zetelverdeling hindert besluitvorming waterschappen

02-10-2017 - 0 reacties

Hoe evenwichtiger de zetelverdeling binnen een waterschap is, hoe politieker de besluitvorming is. En hoe politieker er gehandeld wordt, hoe meer de besluitvorming belemmerd wordt. Bij een evenwichtige zetelverdeling zijn de bestuursleden namelijk meer met politiek en eigenbelang bezig dan goed is voor de organisatie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Koen van den Oever, die vrijdag 6 oktober aan de Universiteit Tilburg hoopt te promoveren.


Waarom Hennie van der Most liever politiek bedrijft in Den Haag

29-09-2017 - 0 reacties

LOCHEM - De bekende ondernemer Hennie van der Most uit Gorssel keert na de verkiezingen niet terug in de Lochemse gemeenteraad. Dat schrijft de VVD’er hij in de wekelijkse briefwisseling met collega-raadslid Willem Beekman (GroenLinks) in weekblad de Berkelbode. Van der Most wil naar eigen zeggen meer naar Den Haag.


Súdwest blij met zonnedaken maar twijfelt over energieweide

26-09-2017 - 0 reacties

Zonnepanelen op sporthaldaken krijgen politiek applaus in Súdwest-Fryslân, maar bij de aanleg van een zonneweide bij Top en Twel rijst toch de twijfel.


Jonge boeren en tuinders roepen politiek op te investeren in hun toekomst

21-09-2017 - 0 reacties

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vindt het onbegrijpelijk dat er geen extra budget is opgenomen in de rijksbegroting om vergrijzing in de landbouw te stoppen. De economie groeit dit jaar met 3,3% en volgend jaar met 2,5%. De land- en tuinbouw heeft uitstekende prestaties geleverd op verschillende gebieden. “Een uitgelezen moment om de vergrijzing te stoppen”, aldus Andre Arfman, voorzitter NAJK.


Kabinet moet vrijstelling Crispr/Cas uitvoeren

20-09-2017 - 0 reacties

Politiek verschuilt zich achter Europese regels bij de beoordeling van nieuwe veredelingstechnieken.


Buren blijft af van Knorhof na verwoestende stalbrand

20-09-2017 - 0 reacties

BUREN - De stalbrand bij De Knorhof in Erichem eind juli was vreselijk, daar is de Burense politiek het wel over eens. Maar er komt geen plan voor extra brandveiligheidseisen boven op de wettelijke regels.


NVV en POV spreken krachtige taal in landelijke kranten

14-09-2017 - 0 reacties

De NVV en POV hebben afgelopen week aan Nederland duidelijk gemaakt dat het tijd is dat publiek en politiek het roer om moeten gooien voor een genuanceerder en meer feitelijke opinie over de Nederlandse varkenshouderij.


POV: Dialoog en draagvlak cruciaal voor behoud Nederlandse varkenshouderij

14-09-2017 - 0 reacties

POV-voorzitter Ingrid Jansen spreekt politiek, media en maatschappij aan op hun verantwoordelijkheid om de dialoog met de varkenshouderij vaker te voeren op basis van feiten, in plaats van alleen op emoties en aannames.


Megapark met 121.000 zonnepanelen bij Kapel-Avezaath

14-09-2017 - 0 reacties

TIEL - De Tielse politiek ziet de aanleg van twee enorme zonneparken bij Kapel-Avezaath met een gezamenlijke oppervlakte van zo'n 50 voetbalvelden wel zitten.


Dode schietpartij Amsterdam was oprichter Halal Fried Chicken

12-09-2017 - 0 reacties

De man die gisteravond in Amsterdam werd neergeschoten voor een filiaal van Halal Fried Chicken, was een van de drie oprichters van de keten. Dat zegt een medewerker van de keten tegen de NOS.
Het slachtoffer, de 48-jarige Turkse Nederlander Ali Kaynak, werd gisteravond zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij vanochtend, maakte de politie vandaag bekend. De politie onderzoekt de toedracht van de schietpartij en houdt "alle scenario's open".
Gülen
Het is het vierde geweldsincident bij Halal Fried Chicken in iets meer dan een jaar tijd. De keten werd in 2014 opgericht als islamitisch verantwoord alternatief voor westerse fastfoodketens. De keten heeft drie vestigingen in Amsterdam, een in Utrecht en een in Rotterdam.
Vorig jaar augustus kwam het in een van de vestigingen in Amsterdam tot een handgemeen tussen Kaynak en een andere oprichter. Die zei dat het ging om een zakelijk conflict, maar bronnen meldden aan Het Parool dat de ruzie politiek geladen was.
Kaynak zou de mede-oprichter hebben aangevallen omdat hij zijn zakenpartner ervan beschuldigde een aanhanger van de geestelijke Fethullah Gülen te zijn.
Sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar in Turkije heersen er grote spanningen tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van Gülen. President Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep.
Normaal persoon
In april van dit jaar werd er brand gesticht bij een van de Amsterdamse vestigingen. Een maand geleden werd de derde oprichter, die in januari opstapte bij de keten, in zijn been geschoten voor een van de restaurants in de hoofdstad.
De medewerker van HFC kan niet zeggen of de incidenten verband houden met elkaar. Hij omschrijft Kaynak als een "normaal persoon die nooit problemen had met personeel of wat dan ook".


Landbouw en politiek verdeeld over zonnepark

10-09-2017 - 0 reacties

Provincie Noord-Holland streeft naar een duurzame energievoorziening in 2050. Daarvoor wordt steeds vaker ruimte geboden aan zonneparken in het landelijk gebied. LTO Noord-Holland is tegen. „Landbouwgrond mag niet het afvoerputje worden van wilde plannen”, vindt LTO-voorzitter Nico Verduin.