Voedsel

Al het Voedsel nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Voedsel nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Voedsel nieuws

Vier boetes voor paardenverkopers bij Zuidlaardermarkt: NVWA hield extra controle

20-10-2021 - 0 reacties Bij de Zuidlaardermarkt zijn dinsdag extra controles gehouden door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Daarbij werden vier boetes uitgedeeld. De dierenwelzijn was in orde.


16.000 euro voor gouden tip over doodgeschoten wolf bij Stroe

19-10-2021 - 0 reacties Stichting De Faunabescherming looft 16.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van degene die een wolf doodschoot. Het geld is bijeengebracht met behulp van giften.
Het dode dier werd op 1 oktober gevonden bij het Gelderse dorp Stroe. Na de onderzoek bij de Universiteit Utrecht bleek dat het dier was doodgeschoten. Eerder was gedacht aan een aanrijding.
Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak; het is in Nederland verboden om een beschermde diersoort te doden.
'Dader moet worden gepakt'
De Faunabescherming noemt het van groot belang dat de dader wordt gepakt omdat ze bang zijn dat er meer wolven worden doodgeschoten als de dader niet wordt gepakt. De beloning moet getuigen over de streep te trekken zich te melden. De vrijwilligersorganisatie zegt dat tips vertrouwelijk worden behandeld en kunnen worden doorgegeven aan de stichting. Ook kan rechtstreeks contact worden gezocht met de politie.
De organisatie maakt zich zorgen om de toekomst van de diersoort in Nederland, onder meer omdat er partijen zijn die de jacht op de wolf willen toestaan. Volgens De Faunabescherming zou dat niet nodig moeten zijn omdat er in Nederland genoeg voedsel voor de wolf zou zijn als er geen edelherten of zwijnen werden afgeschoten.
Paartje
De dode wolf, met de naam GW1490m, leefde op de Zuidwest-Veluwe. Hij kwam daar eind vorig jaar terecht vanuit Duitsland, via Overijssel en de Noord-Veluwe, schrijft Omroep Gelderland.
Het dier vormde een paar met wolvin GW1792f. Zij werd in maart doodgereden op de provinciale weg bij Ede. Het dier was op dat moment drachtig en had acht welpen in haar buik.


Wat was er eerder, de kip of het ei? Test hier je kennis over voeding in 9 vragen

15-10-2021 - 0 reacties Hoeveel weet jij van je eten? World Food Day Film Festival heeft komende zaterdag vier films die allemaal met ons voedsel te maken hebben. Doe deze quiz en check jouw kennis.


Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - 24 reacties Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."


VN ziet kosten voedsel stijgen naar hoogste niveau in decennium

07-10-2021 - 0 reacties NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Etenswaren kunnen komende tijd nog duurder worden in bijvoorbeeld de supermarkt. Een belangrijke index voor de kosten van voedsel van de Verenigde Naties is namelijk gestegen tot het hoogste niveau in tien jaar.


Duurzaam vlees tegen een eerlijke prijs staat centraal bij 'crowdbutcher' Grutto

06-10-2021 - 0 reacties Zes jaar geleden verkochten Berend te Voortwis en Yvo van Rijen hun eerste koe via de webshop Koop een koe. Inmiddels heet de webshop Grutto.com en is het assortiment uitgebreid met onder andere kip en varken. De eigenaren richten het vizier nu op de toekomst. "We moeten eerlijk gaan betalen voor goed en gezond voedsel."


Nieuwe groentes tegen verspilling: bloemkooltjes en broccoli met dunne stelen

28-09-2021 - 0 reacties Slablaadjes die precies op een hamburgerbroodje passen, broccoli met een dunne steel die consumenten wél willen eten in plaats van dikke stelen die worden weggegooid, en bloemkolen die wit blijven. Want geel-geworden bloemkolen kopen we niet, in de veronderstelling dat die niet meer goed zijn.
Het zijn zomaar wat innovaties die deze week te zien zijn in het Noord-Hollandse Grootebroek op het Field of Innovation, een evenement voor telers en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld supermarkten. Wereldwijd wordt zo'n 30 procent van alle geoogste groenten en fruit verspild. Om dat percentage omlaag te krijgen, wordt er in de sector hard gewerkt aan nieuwe groentes die beter aansluiten bij de wensen van consumenten.
Lotfi Bani van Syngenta, een bedrijf dat nieuwe rassen teelt: "Het duurt gemiddeld zeven jaar om een nieuw ras te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is de hamburgersla. Behalve dat die precies past op een broodje, is die sla ook wat dikker. Die blijft langer knapperig en daardoor hoeft er minder weggegooid te worden", zegt Bani vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Broccoli met dunne steel
De broccoli die we nu in de supermarkt kopen, heeft een dikke stronk. Bani: "Veel consumenten moeten daar niets van hebben en snijden dat deel eraf. Hartstikke zonde, want behalve dat die steel lekker is, zitten er ook heel veel vitamines in."
Maar om de consument toch tegemoet te komen, ligt er binnenkort een broccoli in de winkel met een dunne steel. "Die hoef je dus niet meer weg te gooien."
Over de bloemkool hebben veel mensen het vooroordeel, dat als ie verkleurd is, niet meer goed is. Dat is een misvatting: "Wat we gedaan hebben, is een bloemkool ontwikkelen die wit blijft", aldus de Syngenta-woordvoerder. En nieuw zijn ook bloemkooltjes: "Er zijn toch steeds meer kleine huishoudens. Wat moeten die met een grote bloemkool? Ze gooien de helft weg. Doodzonde. Vandaar een soort die beter is afgestemd op de wens van veel consumenten."
Er zijn mensen, onder wie ook wetenschappers, die niet veel moeten hebben van al dat 'gerommel' met ons eten. Foodwatch, een organisatie die kritisch is op alles wat met ons voedsel heeft te maken, reageert gematigd.
"Het is goed dat er vanuit alle kanten wordt meegedacht over oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan", zegt Foodwatch-directeur Nicole van Gemert. Zij vindt wel dat de klant moet worden geïnformeerd over het feit dat het om genetisch gemodificeerd voedsel gaat. "Dat gerommel hoeft van ons ook niet, maar we hebben geen principiële bezwaren mits het eerlijk en veilig voedsel is, beoordeeld door een onafhankelijke instantie. Niet aangeleverd of betaald door de industrie. Als het veilig is, zie ik het probleem niet. Ga je gang."


Gratis fruit in gezonde bushalte, maar studenten kiezen toch voor vette hap

15-09-2021 - 0 reacties Terwijl woensdag met veel tamtam in het centrum van Breda de eerste gezonde bushalte van Nederland is geopend met gratis vers fruit en groenten, staan studenten iets verderop voor de ingang van de McDonald's in een lange rij voor een vette hap. Het is symbolisch voor het probleem dat horecaopleiding Curio samen met landbouworganisatie ZLTO wil aanpakken: De jeugd eet te ongezond en te weinig groenten en fruit.
"Dat is het probleem: een kwart van de studenten is te zwaar en beweegt te weinig", zegt Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio. Hij ziet het ook bij zijn opleidingen: "Wij hebben kantines met gezond voedsel, maar toch gaan de studenten vaak naar buiten om ongezond te eten."
Juist dat moet de bushalte met gratis vers fruit en groenten, zoals appels, peren en komkommers veranderen. "Het is een lange weg te gaan, maar vandaag begint die", zegt Neutelings. De bakken met fruit en groenten bij de bushalte worden continu bijgevuld door studenten van de nabijgelegen hotelschool. Neutelings is al tevreden als mensen door die bushalte gaan nadenken over gezonder eten.
Liever Pizza's Aan de overkant van de net geopende gezonde bushalte staat een student een appeltje te eten: "Het was gratis, dus heb ik er maar één gepakt, maar ik eet echt nooit fruit, ook niet thuis. Ik heb liever pizza's", zegt de jongen. Hij vindt het fruit bij de bushalte wel een goed idee: "Als het gratis is, dan pakken mensen het wel als ze honger hebben".
Een paar meiden die aan komen lopen zijn wel enthousiast over de gezonde bushalte. Maar ze leggen de vinger meteen op de zere plek: "Ongezond eten is veel goedkoper dan gezond eten", zeggen ze. "Een kaassoufflé bijvoorbeeld kost maar anderhalve euro, een fruitbowl is gewoon veel duurder". Nadat ze een gratis appeltje bij de bushalte hebben gepakt, vliegen ze naar de fastfoodgigant om een hamburger te scoren.
VerleidingDirecteur Kathleen Goense van landbouworganisatie ZLTO is het niet met hen eens: "Zo duur is het niet als je het vergelijkt met chips en frisdrank. Maar wij worden vaak verleid om ongezond te eten." De boeren zorgen volgens haar voor gezondheid en geluk, daarom steunt de ZLTO het initiatief.
De gezonde bushalte is overigens geen lang leven beschoren. Hij staat er voorlopig maar een week. Daarna heeft de hamburgerketen achter de bushalte het rijk weer alleen.


Eetbare fruitcoatings voorkomen verspilling

27-08-2021 - 0 reacties Volgens de Duitse hulporganisatie Welthungerlife wordt er wereldwijd jaarlijks 1,3 mld ton voedsel weggegooid. Ongeveer een derde van dit voedsel gaat verloren gedurende het transport. Een nieuwe coatingtechnologie, die werd ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Liquidseal, houdt groenten en fruit twee…


Voedseltekort dreigt in Valkenburg

15-07-2021 - 0 reacties VALKENBURG (ANP) - In Valkenburg dreigt een voedseltekort. Als gevolg van het hoogwater kunnen vrachtwagens met voedsel Valkenburg niet bereiken, zei burgemeester Daan Prevoo donderdagochtend tegen rampenzender L1.


Natuurbeschermers moeten niet buigen voor het economisch belang van bouwend en boerend Nederland in stikstofdossier

15-06-2021 - 0 reacties Wij zijn in eerste instantie boeren, geen natuurbeschermers. Wij willen voedsel produceren op een manier waarbij natuurbescherming niet meer nodig is, omdat we onderdeel willen worden van de natuur. Toch houden wij nu een pleidooi voor de natuur aan natuurorganisaties: hou je rug recht en buig niet voor economische belangen van bouwend en boerend Nederland, maar doe wat nodig is om de biodiversiteit te herstellen.


Voedingscentrum: broodkapjeseters verspillen minder ander voedsel

14-06-2021 - 0 reacties UTRECHT (ANP) - Mensen die broodkapjes eten verspillen ook een stuk minder ander voedsel dan mensen die de kapjes weggooien. Tot die conclusie komt het Voedingscentrum na een peiling onder ruim duizend Nederlanders. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) zegt de kapjes altijd of bijna altijd op te eten. Nog eens 14 procent doet dat meestal. De 'kapjeseters' verspillen volgens het onderzoek bijna de helft minder ander voedsel dan mensen die geen kapjes eten.


Gezond eten is fundamenteel voor een gezonde samenleving

11-06-2021 - 0 reacties De overheid moet betutteling over gezond voedsel vervangen door serieuze prikkels om gedrag te sturen, schrijft Dirk van den Bosch.


Roep om duurder vlees, suikertaks en inperking vette en zoute voeding zwelt aan

09-06-2021 - 0 reacties Maak ongezond voedsel en vlees duurder. Van verschillende kanten laten voedingsexperts en bezorgde consumenten van zich horen. Juist nu, als het kabinet plannen gaat schrijven, vragen zij om maatregelen: maak het vlees duurder en voer een suikertaks in. Alles om Nederland gezonder te maken.


RIVM: Nederlanders krijgen teveel PFAS binnen via voedsel en drinkwater

04-06-2021 - 0 reacties Via voedsel en het drinkwater krijgen Nederlanders teveel van de stof PFAS binnen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mogelijk kunnen mensen gezondheidsschade erdoor oplopen. Het RIVM adviseert om gevarieerd te eten en nog steeds kraanwater te drinken, aangezien men weinig kan doen om de stof te vermijden.


Streekproducten vaker in vitrines van school, horeca en ziekenhuis

04-06-2021 - 0 reacties Consumenten kopen in coronatijd voor thuis al vaker bij de boer. Boeren uit het noorden van het land werken sinds kort samen met chef-koks van ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en horeca om streekproducten ook daar vaker op het bord te krijgen. Er liggen volgens de betrokkenen meer kansen om duurzamer en lokaal voedsel te stimuleren.


Vertical farming: dé oplossing voor lokale teelt

04-05-2021 - 0 reacties Een snelgroeiende bevolking, drukker wordende steden en randgemeenten en een groeiende vraag naar gezond en vers voedsel. Om in deze ontwikkelingen te voorzien, is lokale teelt van bijvoorbeeld (blad)gewassen en kruiden zeer wenselijk. "Vertical farming sluit hier perfect op aan," aldus Lennart Bijl,…


De boer als dokter van de toekomst: ‘Door mijn aardappelen kan ik corona voorkomen’

03-05-2021 - 0 reacties Akkerbouwer Arnold van Woerkom (74) doet het helemaal anders. Hij heeft zijn land al 10 jaar niet geploegd, maar wel vertroeteld met natuurlijk materiaal. Hierdoor bevatten zijn aardappelen volgens hem veel meer voedingsstoffen dan een doorsnee supermarktaardappel. En dat is goed voor de weerstand. Zo goed, dat hij zijn gewas als preventief medicijn ziet. ‘We moeten écht anders gaan denken over voedsel.’


"Met moderne technologie verbouwen bedrijven uit de VAE en Nederland zelfs voedsel in een kas in de woestijn"

03-05-2021 - 0 reacties Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn beide klein, gericht op internationale handel en innovatief. Ambassadeur Lody Embrechts vertelt op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken over welke kansen de bestaande overeenkomsten én de bestaande verschillen bieden om samen te…


NVWA vindt uitheemse schorskevers in tropische kassen

21-04-2021 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens inspecties bij een Nederlands plantenbedrijf diverse niet-Europese schorskevertjes gevonden. Het gaat om de zogenoemde Euwallacea fornicatus, die sinds 2019 is aangemerkt als een Q-organisme. EU-lidstaten zijn verplicht de introductie en…