Voedsel

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Voedsel. Voedsel is een van de 17226 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Voedsel nieuws

Minder voedselverspilling voor een duurzame samenleving

19-04-2021 - 0 reacties Voedselverspilling leidt tot onnodige kosten voor het milieu. Bij een een duurzame levensstijl past het om minder voedsel te verspillen. Consumenten zijn al goed op weg, zegt Toine Timmermans, maar er kan nog meer.


"Nederlands voedselsysteem is robuust, maar kent rafelranden"

07-04-2021 - 0 reacties De Nederlandse voedselzekerheid is weliswaar niet ongevoelig voor verstoringen, maar zeker als robuust te kwalificeren. Naast beschikbaarheid gaat voedselzekerheid ook over toegankelijkheid tot voedsel en een bijdrage leverend aan een gezonde levensstijl. Vanuit dit perspectief bekeken levert een kijk op…


Advies: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in

07-04-2021 - 0 reacties De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan pleit voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken.


"25 procent biologisch voedsel in Nederland niet realistisch"

06-04-2021 - 0 reacties De EU wil dat een kwart van de landbouw biologisch wordt. "Niet realistisch," zeggen WUR-onderzoekers. Meer aanbod van biologisch voedsel in scholen en overheidsgebouwen, meer geld voor telers die willen overschakelen en meer reclame voor biologisch eten. Met die maatregelen wil de Europese Commissie de…


Jezelf inkopen op een boerderij en wekelijks een tas vers voedsel krijgen: in Utrecht kan het binnenkort

11-03-2021 - 0 reacties Eerlijke groente, vers fruit, biologisch vlees. Dat is de beoogde opbrengst van Herenboeren Utrecht Zuid, een coöperatief agrarisch bedrijf dat wil starten. Zo’n tweehonderd gezinnen kopen zich voor 2000 euro in en bepalen mede de koers van deze gemengde boerderij. En voor 40 euro maandelijks per persoon krijgen de leden elke week een tas met voedsel.


Olaf (35) bedacht ingenieus apparaat dat bergen voedsel bespaart: ‘Weggooien van eten kost heel veel geld’

10-03-2021 - 0 reacties Veel voedsel verdwijnt in de afvalbak zonder ooit je bord te bereiken. Een slimme camera van een jong Utrechts bedrijf registreert precies welk eten en hoeveel er ongebruikt verdwijnt. Doel is om verspilling in keukens van bedrijven en restaurants tegen te gaan.


De 'blockchainkippenboerderij': techreuzen storten zich op platteland China

28-02-2021 - 0 reacties Blockchaintechnologie en gezichtsherkenningstechnologie bij varkens en kippen met stappentellers. Chinese techreuzen als Alibaba, JD en Huawei verdringen zich om boerderijen te veranderen in hightechondernemingen.
In het dorpje Baoxianlan, zo'n 300 kilometer ten zuiden van Peking, is zo'n coöperatie te vinden. Een zogenaamde blockchainkippenboerderij: een initiatief van JD, één van China's grootste internetreuzen. Elke dag worden er meerdere foto's van de kippen geüpload op een platform dat gebruik maakt van blockchaintechnologie, laat projectleider He Xiaofei zien. "Zo kunnen consumenten via hun telefoon zien hoe onze kippen zijn grootgebracht."
JD werd groot met e-commerce. Naast online shoppen beschikt het over een gigantisch logistiek netwerk voor pakketbezorging, biedt het cloud- en betaaldiensten aan en heeft het haar eerste stappen in de gezondheidszorg gezet. Ook blockchainkippenboerderijen werden aan het rijtje toegevoegd. "We doen dit nu zo'n twee jaar", vertelt He.
"Taart komt niet uit de lucht vallen", valt te lezen op een grote propagandabanner in het dorpje. "Stroop de mouwen op", staat erachter, vergezeld van een foto van partijbaas en president Xi Jinping. Zoals zoveel mensen van zijn generatie kan de 60-jarige boer Wang Aihua die boodschap onderschrijven.
Als kind maakte hij de 'Grote Sprong Voorwaarts' mee. Plannen van toenmalig leider Mao Zedong om grootschalige hervormingen in de landbouw door te voeren liepen uit op een faliekante mislukking. "Het leven was zwaar", blikt Wang terug. Tientallen miljoenen mensen kwamen om het leven. "We hadden veel te weinig om onze buik rond te eten." Die tijd is voorbij. Wang, met de revolutionaire voornaam "houd van China", is toegetreden tot de coöperatie die de 'blockchainkippenboerderij' in zijn dorp leidt.
Correspondent Sjoerd bezocht een blockchainboerderij:
Na een serie van voedselschandalen zijn Chinese consumenten wantrouwend. Eieren en vlees worden niet zelden ten onrechte verkocht als vrije uitloopkippen. "Bij ons weten ze zeker dat de kip die ze kopen betrouwbaar is", meent projectleider He. "Groen, gezond en veilig", noemt hij het.
Naast JD zijn bedrijven als Alibaba, Netease en recentelijk ook Huawei de stal in gedoken. Laatstgenoemde zag, na Amerikaanse handelsbeperkingen, de internationale smartphoneverkopen ineenstorten. Huawei wil haar technologie inzetten om de gezondheid van varkens te monitoren, waarbij onder meer gekeken wordt naar gewicht, voedsel en beweging. Gezichtsherkenningstechnologie zou de individuele varkens van elkaar moeten kunnen onderscheiden, en eventuele problemen in een vroegtijdig stadium moeten kunnen registreren.
Modernisering
Naast het veiliger maken van voedsel, moet de toepassing van technologie vooral ook leiden tot een efficiëntieslag op het Chinese platteland. Nu nog is China afhankelijk van zo'n 200 miljoen veelal kleinere boerderijen. Soms hebben ze niet veel meer dan een paar kippen, varkens of koeien in de voortuin, vaak geleid door oudere plattelandsbewoners. "Projecten als deze helpen om de Chinese agricultuur te moderniseren en verder op te schalen", zegt He. Naast de veeteelt wordt de technologie ook ingezet bij het verbouwen van groenten, fruit en graan, al liggen de marges daar lager.
Projecten als die van JD in Baoxianlan kunnen rekenen op stevige overheidssubsidies, boeren krijgen goedkope leningen. Onder Xi Jinping heeft zelfvoorziening topprioriteit gekregen. "China moet zijn eigen rijstkom stevig vasthouden", stelde hij eerder.
Geen voedselverspilling meer
Afgelopen zomer nog werd om diezelfde reden een campagne gelanceerd waarin werd opgeroepen geen voedsel te verspillen. Overstromingen in het zuiden en droogte in het noorden hadden de kwetsbaarheden van de Chinese voedselketen nog maar eens blootgelegd. Ook de varkenspest, de vogelgriep en Covid-19 leidden tot grote prijsschommelingen.
Minder mensen in de stal is sindsdien het devies, iets dat bij de blockchainboerderij in Baoxianlan aardig lukt. Slechts enkele mensen mogen, na grondige desinfectie, in de buurt van de kippen komen. De toegepaste technologie hier relatief eenvoudig. "We zijn nog volop in ontwikkeling", zegt He daarover.
Stappentellers die eerder bij de kippen werden gebruikt zijn er inmiddels weer afgehaald. "We weten nu dat ze ongeveer 10.000 stappen per dag zetten. Over 100 dagen komt dat uit op 1 miljoen", glimlacht hij. Boer Wang, die binnen de coöperatie meehelpt bij het schoonhouden van het terrein, gelooft het allemaal wel. "Ik begrijp niet zoveel van al die hoogwaardige technologie", lacht hij. "Maar het leven is echt een stuk beter geworden. We hebben meer geld om uit te geven."


Foutje herder veroorzaakt babyboom bij schaapskudde Balloo: 'Nu al 20 lammetjes'

22-02-2021 - 0 reacties Normaal worden de eerste lammetjes bij de schaapskudde in Balloo in april en mei geboren, maar dit jaar is dat wat vroeger dan gepland. Een jong rammetje heeft zeker twintig ooien bevrucht voordat hij bij zijn moeder werd weggehaald.
De schaapskudde in Drenthe heeft een streng fokprogramma om het ras Drents heideschaap zo goed mogelijk in stand te houden. Mannetjes worden daarom als ze zes à zeven maanden zijn, weggehaald bij hun moeders.
"Dit ramlammetje liep nog zo druk te drinken bij zijn moeder dat ik dacht dat hij nog wel bij de kudde kon blijven", zegt schaapsherder Marianne Duinkerken lichtelijk schuldbewust tegen RTV Drenthe. "Dat had ik verkeerd ingeschat. Toen ik doorkreeg dat hij aan het dekken was, heb ik hem meteen weggehaald."
Het bleek te laat: vorige week werd het eerste lammetje geboren. "Ik liep met de kudde over het veld en ik zag iets zwarts bij een ooi lopen. Ik dacht nog: 'Wat grappig, die raaf hopt vrolijk mee', maar toen ik dichterbij kwam zag ik dat het een lammetje was. Toen wist ik meteen wat er was gebeurd", zegt de schaapsherder. Inmiddels zijn er twintig nieuwe lammetjes bij.
Het merendeel van de jongen zijn - net als hun vader - zwart van kleur. Er is dus geen twijfel over wie de vader is. "Hij was er vroeg bij", zegt Duinkerken lachend. "Ik heb hem onderschat."
Het is de vraag hoeveel lammetjes er nog bij komen, al lijkt de geboortegolf nu wel tegen een einde te lopen.
Volgens de schaapsherder is het niet erg dat er veel nieuwe lammetjes zijn met dezelfde vader. Ook is het vroege geboortemoment geen probleem. "Er is genoeg voedsel en de temperaturen worden weer hoger. Ik moet alleen wel goed in de gaten houden of ze allemaal meekomen. Soms schuilen ze achter een heidepol en kunnen ze daarna hun moeder niet vinden."


Grote controle naar mestfraude, inval in Esbeek en meer plekken in Brabant

11-02-2021 - 87 reacties ESBEEK - De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is bezig met een grote controle in een mestfabriek in Esbeek. Er zijn meer plekken in Brabant waar onderzoek wordt gedaan naar mestfraude. Volgens de Belgische krant De Standaard is er een onderzoek gaan bij een tiental bedrijven in vier Belgische provincies.


In beeld: Konikpaarden en Schotse Hooglanders krijgen extraatje

10-02-2021 - 0 reacties De sneeuwval en vrieskou maken het voor de grazers in het Lauwersmeergebied lastig om voedsel te vinden. Daarom worden ze drie keer per week bijgevoerd.


WHO-team: oorsprong virus niet per se op vismarkt Wuhan, meer onderzoek nodig

09-02-2021 - 0 reacties Het WHO-team dat in Wuhan onderzoek heeft gedaan naar het coronavirus heeft nog niet precies kunnen vaststellen wat de oorsprong is van het virus. Daarvoor is meer onderzoek nodig, is bekendgemaakt op een persconferentie in de Chinese stad. Het ligt voor de hand dat vleermuizen de bron vormden, maar het kan ook bij nertsen of katten liggen. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

Peter Ben Embarek, voedselveiligheidsexpert en hoofd van de WHO-missie, zei dat er geen grote nieuwe inzichten zijn gekomen tijdens het onderzoek. Maar op detailniveau is de WHO wel meer te weten gekomen. Ook is er meer duidelijkheid over de mogelijke routes die het virus heeft afgelegd. Het lijkt er volgens Embarek niet op dat het virus in China al voor december 2019 rondging.

Embarek wees erop dat de Huanan-vismarkt, waar het virus eerst werd gesignaleerd, veel bevroren voedselproducten had die van buiten de markt kwamen. Ook werd er gehandeld in allerlei wilde dieren. Het is niet mogelijk om één diersoort aan te wijzen als de bron van het virus.
Hoe het virus op mensen is overgeslagen is ook nog onduidelijk. Er zijn een viertal scenario's, waarbij het het meest waarschijnlijk is dat een mens via een dier is besmet, maar waarschijnlijk niet direct. Ook besmetting via bevroren voedsel is nog een mogelijkheid. Dat het virus afkomstig is uit een laboratorium, zoals door complotdenkers is gezegd, acht het WHO-team onwaarschijnlijk.
Liang Wannian van de Chinese Gezondheidscommissie zei daarvoor dat het virus op het moment dat het werd ontdekt waarschijnlijk al langer rondging, omdat samples van onder meer de Huanan-vismarkt in Wuhan al verschillen lieten zien. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat het virus voor december al in Wuhan rondging, zei Liang.

Verspreiding ging niet alleen via de Huanan-vismarkt, maar ook via andere markten, zei zowel Liang als Embarek. Hoe het virus op de markt terechtgekomen is, is volgens Liang niet duidelijk.
Liang zei dat het virus ook kan worden gevonden in bevroren voedsel en zo lange afstanden kan afleggen. Liangs betoog sloot nauw aan bij de voorstelling van zaken door de Chinese overheid, die er steeds op hamert dat de oorsprong van het het virus niet per se in China ligt.

Het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), met ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, heeft bijna een maand onderzoek gedaan. De leden kwamen op 14 januari aan in Wuhan. Ze bezochten onder meer de Huanan-vismarkt, waar de eerste reeks besmettingen werd vastgesteld, spraken met betrokkenen, medische instellingen en werden op de hoogte gesteld van Chinees onderzoek naar het virus.

Leden temperden vooraf de verwachting en waarschuwden dat het waarschijnlijk nog jaren gaat duren voordat helemaal duidelijk is wat de oorsprong is van het coronavirus, oftewel SARS-CoV-2. Koopmans zei er vorige week tegen de NOS over: "We hebben niet de illusie dat we straks thuiskomen met het antwoord op de vraag hoe deze pandemie precies ontstaan is. Dat gaat echt heel lang duren."


Akkerbouwer houdt historische erwt in stand: 'Haal voedsel uit je eigen klimaatzone en eet wat seizoenen te bieden hebben'

19-01-2021 - 0 reacties SINT JACOBIPAROCHIE - Ruim vijf jaar geleden zorgde akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie voor de terugkeer van de Dik Trom-erwt. Hoe staat het er anno 2021 voor met dit waddenproduct?


Wat moeten al die eksters bij de schapenwei? Frans Kapteijns geeft antwoord op vragen in Stuifm@il

17-01-2021 - 0 reacties Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via stuifmail@omroepbrabant.nl. Dit keer besteedt hij aandacht aan het waarom van een spreeuwenwolk, geeft hij antwoord op de vraag wie hier gewroet heeft en besteedt hij aandacht aan kiezels bij een vetpotje.
Plotseling heel veel eksters in de schapenwei, waarom?Francine Olislagers vraagt zich af waarom er zich zoveel eksters plotseling bij een schapenwei bevinden, terwijl ze dit in de vijftig jaar hiervoor nooit gezien heeft. Dit zijn altijd leuke, maar zeer lastige vragen. In principe kunnen schapen en eksters goed met elkaar opschieten, want de eksters zorgen voor het opeten van allerlei lastige insecten. In schapenweilanden waar de schapen dag en nacht verblijven, laten die schapen ook veel mest achter. Die mest trekt allerlei insecten en andere geleedpotigen aan en daar zijn de eksters dol op. Waarom ze daar nooit eerder waren, ligt misschien aan het feit dat andere voedselbronnen leeg waren. Ben benieuwd of ze daar vanaf nu elk jaar komen.
Hoe ontstaat een spreeuwenwolk en waarom?Een veelgestelde vraag is hoe spreeuwenwolken ontstaan? Nou, vermoedelijk omdat samen zijn veiliger is dan alleen. Het is voor roofvogels, zoals de sperwer, moeilijker om een spreeuw te pakken uit zo’n dwarrelende massa dan eentje die alleen is.. Door in zo’n grote wolk rond te vliegen, wijzen de spreeuwen vermoedelijk ook soortgenoten de weg. Tevens kunnen de kunnen spreeuwen elkaar zo ’s ochtends weer volgen naar goede voedselplekken.

Wat ik zo ongelofelijk knap vind, is dat miljoenen spreeuwen - er zijn zelfs vanaf de herfst meer spreeuwen in ons land dan mensen - elkaar in zo'n wolk niet raken. Dit is wetenschappelijk onderzocht door professor Charlotte Hemelrijk (RUG). Ze heeft aangetoond, 'dat spreeuwen allemaal even snel vliegen (zo’n 36 kilometer per uur), want remmen of versnellen kost teveel energie. "Dat maakt samen vliegen al makkelijker, want bots maar eens met iemand die precies even hard gaat. Dat kan alleen als je de bocht om gaat.”

Verder heeft zij uitgezocht hoe de verschillende vormen van spreeuwenwolken ontstaan, namelijk doordat de samenvliegende spreeuwen bochten maken boven een slaapplaats
. Dat ze allemaal even snel gaan en niet willen botsten speelt daarbij ook een rol. Iedere vogel houdt zeven buurvogels in de gaten, zodat ze daar niet tegenaan vliegen. "Als een paar spreeuwen van koers veranderen, verspreidt die beweging zich dus door de hele wolk, omdat ze zich allemaal razendsnel aanpassen aan die zeven buren.
"

Wat voor zwam is dit?Op de foto die Ellen de Kok mij stuurde, staat een groenige paddenstoel. Ellen denkt aan een kopergroenzwam. Zelf denk ik vanwege de beetje trechtervormige hoed aan een groene anijstrechterzwam. Deze soort vind je vaak tussen de bladeren van loofbomen, vooral bij beuken- en eikenbomen. In Brabant kun je deze groene anijstrechterzwam dan ook veel tegenkomen. Ze groeien vooral op zand- en leemgronden. De hoed van deze paddenstoel verkleurt snel van groen tot geelgrauw, maar de anijsgeur blijft goed aanwezig. De groene anijstrechterzwam is goed eetbaar, maar de soort die er erg op lijkt, de kopergroenzwam, is erg giftig.
Van welk dier zijn deze wroetsporen in de achtertuin?Op de foto die Toos Opsteegh mij stuurde, zie je heel duidelijk dat er in de aarde gewroet is naar voedsel. Volgens mij gaat het hier om het werk van dassen. Dat ,maak ik op uit de puntige putjes. Dit kan ook kloppen, want ik weet dat zich daar dassen in de buurt bevinden. Helaas zag op de site van de politie het bericht dat 'bij het kappen van bomen bij een houtwal in Langenboom is geen rekening gehouden met de aanwezige dassenburcht. Deze werkzaamheden, in de kraamperiode van de das, hebben op zijn minst geleid tot aanzienlijke verontrusting'. Misschien zijn dit wel die dassen, die verstoord waren, die op zoek waren naar een andere plek. Onderweg zoeken ze dan ook naar voedsel.
Wat lag er in maart op het bospad van de Malpie Valkenswaard?Op de enigszins wazige foto van Erik Wienholts hierboven meen ik sterrenschot te zien. Je zie namelijk een doorzichtige geleiachtige substantie. De naam sterrenschot stamt al uit de zeventiende eeuw, omdat mensen toen dachten dat het hier echt ging om reststoffen van sterren. In werkelijkheid is sterrenschot braaksel van reigers, bunzingen enzovoorts. Die dieren hebben dan bijvoorbeeld vrouwelijke kikkers of padden gegeten. In de buik van die amfibieën zaten dan eitjes die omkapseld waren met gelei. In de buik van die kikkers en padden was dit gelei compact, maar in de buik van de roofdieren zet dit enorm uit en dan braken ze die grote klompen uit. Soms zie je in dat sterrenschot ook nog zwarte puntjes zitten, dat zijn dan die eitjes.
De Neterselse Heide in Winterse sferen Begin dit jaar maakte Jozef van der Heijden bovenstaand filmpje op de Neterselse Heide. Bij het ontwaken van die dag, zaterdag 2 januari, was het landschap wit. Het had 's nachts 4 graden gevroren. Omdat de luchtvochtigheid 's nachts nog erg hoog was, werden we die ochtend getrakteerd op een echt winters landschap, vooral omdat de zon zo fel op de ontstane rijp scheen.

Wat doen die kiezels bij het op de grond liggend vetpotje?Op de foto die Eleonore Nelissen mij stuurde, zie je in het gras een potje waar vet in gezeten heeft. Voor dit potje liggen kiezelstenen. Eleonore vraagt zich af hoe dit kan. Ze geeft aan dat ze de potjes met vet op de grond zet om ervoor te zorgen, dat ze helemaal leeggegeten worden. Welnu, er zijn vogels die gereedschappen gebruiken om bij het voedsel te komen. Kraaien, kauwen en koolmezen zijn hiervan mooie voorbeelden. Maar dat lijkt me stug hier. Eerder denk ik dat deze kiezels onderdeel waren bij het verwerken van het voedsel. Je ziet namelijk bij geen enkele vogel tanden of kiezen. Mensen vragen zich dan weleens af hoe de vogels dan hun voedsel verwerken. Heel simpel: met de maag. Die maag heet spiermaag. In deze spiermaag zitten door de vogels ingeslikte steentjes. De maag en de steentjes zorgen voor het 'kauwen' van het voedsel. Na deze bewerking gaat het voedsel naar een tweede maag, de kliermaag. Daar wordt het voedsel dan verder verwerkt. Regelmatig verversen vogels deze steentjes, die dan uit de vogel komen door te braken. Grotere vogels, zoals kippen en fazanten gebruiken grotere steentjes dan kleine vogels. Mogelijk braakten zij deze kiezels uit.
Overnachten vogels in nestkasten?Lena Daalmans vindt regelmatig poepjes in een nestkastje bij haar thuis. Ze vraagt of dit komt door een overnachtend koolmeesje. Waarschijnlijk slapen er meerdere koolmezen in haar nestkastje, want dat is lekker warm. Na de zomer krijgen de vogels hun winterpak. Dit verenpak is extra dik en daar zitten dan extra donsveren onder. De dikkere veren aan de buitenkant zijn vettig en hierdoor wordt de kou en de regen geweerd. De binnenste donsveren zorgen voor extra isolatie. Wanneer het nu zeer guur weer wordt, zoeken ze zoveel mogelijk beschutting. Dikwijls met elkaar. Dit kan in mooie dichte hagen, dichte struiken, in holen, onder daken, maar ook dus in nestkasten. Krantenpapier hierin leggen helpt bij het opruimen van de poepjes. het is goed om het nestkastje schoon te maken.
Natuurtip
FLORON en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen Eerste Kerstdag en 3 januari een uur te gaan wandelen of in de tuin te kijken naar bloeiende planten. Het was de vijfde keer dat deze Eindejaars Plantenjacht werd georganiseerd. In totaal zijn 537 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend waargenomen. Dit komt neer op twintig procent van de Nederlandse flora. In de top drie prijken het madeliefje (869 keer geteld), straatgras (839), en vogelmuur (808). Het herderstasje en het duizendblad deden het bijzonder goed in vergelijking met eerdere jaren.

De top tien van bloeiende planten
:
1. Madeliefje 869

2. Straatgras 839

3. Vogelmuur 808

4. Klein kruiskruid 807

5. Herderstasje 792

6. Paarse dovenetel 712

7. Duizendblad 670

8. Paardenbloem 662

9. Kropaar 524

10. Gewone melkdistel 492

Meer lezen? Op Plantenjacht vind je het rapport met alle resultaten. Een tweede telling komt er trouwens aan, de Nationale tuinvogeltelling. Doe mee en meld je aan
. Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari een keer een halfuur de vogels in \je tuin of op jouw balkon.


Oudere ooievaars overwinteren steeds vaker in Nederland

16-01-2021 - 0 reacties Hoeveel ooievaars blijven er dit jaar thuis? De Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK) wil met de tweedaagse-wintertelling achterhalen hoeveel trekvogels dit jaar niet naar het zuiden vertrekken.
Inmiddels is het spotten van een ooievaar niet meer zo uitzonderlijk als bijna een halve eeuw geleden Toen stierf de soort bijna uit doordat er op de akkers bijna geen voedsel te vinden was, als gevolg van intensieve landbouw. Destijds haalde de vogelbescherming 28 ooievaars uit het buitenland omdat hier nog maar zes paartjes over waren.
Frits Koopman van stichting Ooievaars Buitenstation De Lokkerij kan zich de herintroductie van de ooievaar goed herinneren. Hij stelde veertig jaar geleden zijn terrein in Drenthe beschikbaar na een oproep van de Vogelbescherming. Sindsdien ging er geen dag voorbij zonder ooievaars. "Het is echt een mooie vogel met leuk gedrag: het paringsgedrag, hoe ze knuffelen, klepperen. Maar ook de knokpartijen om nesten. We hebben hier weleens meegemaakt dat vogels elkaar in die strijd doodpikken."
Recordaantal overwinteraars
De afgelopen jaren bleven er tussen de 500 en 700 exemplaren in Nederland overwinteren. De telling in 2020 steekt daar bovenuit, met een resultaat van bijna 1000 ooievaars. Een record, volgens Annemieke Enters van Stork. Of dat aantal dit jaar ook weer wordt gehaald, is de vraag.
"Vorig jaar was het warmer en dan trekken mensen er sowieso meer op uit om te tellen. We zijn benieuwd hoeveel mensen er dit jaar mee zullen doen."
Met de telling proberen de vrijwilligers van Stork een lijn te ontdekken in het gedrag van de trekvogel. "We willen graag weten welk effect het veranderende klimaat en zachtere winters op de ooievaar hebben", zegt Annemieke Enters van de stichting.
Op basis van de eerdere tellingen en doordat jonge vogels een ring om hun poot hebben, weten onderzoekers dat vrijwel alle jonge exemplaren nog naar het zuiden trekken. "Maar de oudere ooievaars ontdekken dat ze in de winter in Nederland ook prima aan hun voedsel kunnen komen", zegt Enters.
Stadsvogel
De vogel is daardoor zeker niet uitsluitend in het buitengebied te vinden, maar inmiddels ook in de steden. Bij Tilburg zit bijvoorbeeld een groepje ooievaars dat overleeft door te jagen op muizen tussen het vuil in de milieustraat, weet ze. En in Amsterdam schuiven de ooievaars aan als het voedertijd is bij Artis. "Dit zijn plekken die door eerdere generaties ooievaars nog niet ontdekt waren", zegt Enters.
De stichting Stork vraagt iedereen die vandaag of morgen een ooievaar ziet om dat te melden. Sommige vogelaars trekken er met een verrekijker op uit, maar ooievaarkenner Koopman hoeft niet ver om mee te doen aan de telling. "Ik ga hier buiten op de bank zitten en dan tel ik de ooievaars die er zijn. Als er eentje bij komt, is het plus een en als er eentje wegvliegt is het min een."


Bijna 500 voedselgemeenschappen in Nederland

16-01-2021 - 0 reacties Voedselgemeenschappen zijn populair, blijkt uit een verkennend onderzoek. In Nederland zijn er ruim 480 voedselgemeenschappen die 150.000 mensen van voedsel voorzien. De overheid zou de ontwikkeling van voedselgemeenschappen kunnen stimuleren door te zorgen voor betere randvoorwaarden.


Voedsel en warenautoriteit gaat varkensstal van ‘baron’ in Lierop controleren

15-01-2021 - 0 reacties LIEROP - De grote varkensstal van Adriaan Straathof in Lierop wordt binnenkort gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt het provinciebestuur in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.


Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

19-12-2020 - 0 reacties Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.
Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.
Deze boeren werken al via de 'korte keten' en vertellen waar voor hen de winst zit:
In de coronacrisis is het aandeel van deze 'korte keten' in de voedselvoorziening verviervoudigd, volgens een schatting van de Rabobank.
Een van de initiatieven is Boeren voor Burgers: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als in de export, de klant betaalt de helft van wat de supermarkt vraagt.
Vanochtend zijn ruim 500 'kerstpakketten' verspreid over de hoofdstad. Initiatiefnemer Eric Traa verwacht een forse toename van het aantal deelnemers: "We hebben heel veel mensen aangeschreven via woningbouwverenigingen en gaan samenwerken met het Leger des Heils voor de distributie."
Geen sterke onderhandelingspositie
Boeren zijn al langer ontevreden over het feit dat de prijs die zij betaald krijgen voor hun producten, vele malen lager ligt dan wat de consument in de supermarkt betaalt. De individuele boer heeft over het algemeen geen sterke onderhandelingspositie ten opzichte van de grote inkoopcentrales van supermarkten.
Nicole Smits is een van de boeren die meedoet aan het project Boeren voor Buren. Samen met haar broer runt ze een familiebedrijf in Zeewolde, dat jaarlijks in hun boomgaard van 17 hectare een miljoen kilo appels en peren produceert.
Smits sympathiseert met haar demonstrerende collega's, maar in plaats actievoeren kiest ze er voor om via de 'korte keten' niet volledig afhankelijk te zijn van de prijs die de supermarkt betaalt voor haar fruit.
Even verderop in Dronten is Martin Topper gespecialiseerd in 'vergeten' groenten; veelkleurige wortelen en bieten die normaal gesproken hun weg vinden naar restaurants in heel Nederland en Europa. Hij levert niet alleen aan Boeren voor Buren in Amsterdam, maar helpt via 'Local to local' ook studenten in Utrecht aan een gezond kerstmaal. Topper wil niet alleen een eerlijke prijs, hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt.
Tienduizenden kilometers tot je bord
Boeren voor Buren wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en de plaatselijke Rabobank. Directeur van de bank is Barbara Baarsma, ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een groot pleitbezorger van wat in landbouwjargon de korte keten is gaan heten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt.
Dat maakt voedsel onnodig kostbaar en milieu- en klimaatvervuilend. De korte keten is hiervoor een goede oplossing, zegt Baarsma: "Het geeft de verduurzaming van de landbouw een zet in de goede richting en het zorgt voor eerlijkere prijzen voor de boer."
In Nederland is het volgens haar bovendien volstrekt onnodig dat we zoveel voedsel van ver halen. Ons land is grotendeels zelfvoorzienend en de tweede voedselexporteur op aarde, na de Verenigde Staten. Alleen voor producten als koffie, thee, rijst en cacao zijn we afhankelijk van import.
Doel: 25 procent uit de regio
In Amsterdam willen ze daarom het percentage voedsel uit de regio van 5 naar 25 procent brengen in de komende jaren. Producten van boeren uit de omgeving moeten hun weg direct vinden naar inwoners van de hoofdstad. Zoals dat vroeger ook gebeurde, toen de boeren zelf hun waar op de markt aan de man brachten.
Het rechtstreek leveren van voedsel aan de consument beleefde een opleving toen in de eerste lockdown de distributie van voedsel op een aantal plaatsen begon te haperen. Voor de boerderijwinkel van Nicole Smits ontstonden toen zelfs wachtrijen. Ook in de week voor Kerst verwacht ze drukte in de boerderijwinkel.


Slagers: wij blijven gewoon open want we zijn essentieel

14-12-2020 - 0 reacties RIJSWIJK (ANP) - Slagers hebben een essentiële rol in de voedselvoorziening en daarom verwachten slagers - verenigd in de KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers) - dat ze open mogen blijven. Directeur Marian Lemsom: "Slagers leveren voedsel en ook maaltijden, en met name in kleine kernen. En spelen dus een essentiële rol."


Ruim 44 boeren in Nigeria gedood, 'wraak om ontwapening Boko Haramlid'

29-11-2020 - 0 reacties In het noordoosten van Nigeria zijn minstens 44 boeren gedood door een groep gewapende mannen. Volgens de lokale autoriteiten zijn de daders leden van de jihadistische terreurgroep Boko Haram.
Het bloedbad gebeurde zaterdag, de dag waarop er lokale verkiezingen waren in de staat Borno. Er kon voor het eerst in dertien jaar worden gestemd voor een nieuw lokaal bestuur.
De aanslag is een wraakactie tegen dorpelingen die een strijder hadden ontwapend, zegt districtsvertegenwoordiger Ahmed Satomi. De boeren waren volgens hem in opstand gekomen tegen afpersing, hadden de dader overmeesterd en daarna overgedragen aan de politie. "Als vergelding heeft Boko Haram ze aangevallen op hun boerderijen."
'Kelen doorgesneden'
Op een rijstveld bij de plaats Garin Kwashebe zijn zeker 44 lichamen gevonden. Volgens een anti-jihadistische militie waren de slachtoffers vastgebonden en waren hun kelen doorgesneden. Ook waren er zes mensen zwaargewond, zegt de militie die volgens persbureau AFP eerste hulp heeft verleend.
Boko Haram heeft de aanslag voor zover bekend nog niet opgeëist. De afgelopen elf jaar zijn in Nigeria en omliggende landen tienduizenden burgers, militairen en militieleden omgekomen bij aanslagen en gevechten.
Afpersing
In de staat Borno zijn behalve Boko Haram ook splintergroeperingen actief. Volgens functionarissen krijgen inwoners geregeld te maken met afpersing door strijders die geld, voedsel of vee opeisen.
Volgens volksvertegenwoordiger Satomi was de afperser lid van Boko Haram. "Hij kwam de landarbeiders lastigvallen en beval ze geld te geven en voor hem te koken. Toen hij naar de wc ging grepen de boeren hun kans: ze pakten zijn geweer af en bonden hem vast."
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft zijn steun betuigd aan de nabestaanden. "Het hele land is geraakt door deze gewetenloze moordpartij."


Eerste Brabantse boeren gaan natuurinclusief boeren: natuur en landbouw hand in hand

06-11-2020 - 41 reacties Geen grote weilanden met landbouw, maar kleinere percelen met veel aandacht voor de natuur. Dat is wat natuurinclusief landbouwen inhoudt. Een lastige opgave voor boeren die over willen stappen, want ze moeten er wel hun boterham mee kunnen verdienen. Staatsbosbeheer is een project begonnen om juist die boeren te ondersteunen.
Om genoeg geld te kunnen verdienen met natuurinclusieve landbouw, heeft de boer meer land nodig. Daar komt Staatsbosbeheer om de hoek kijken. “Wij hebben aardig wat grond”, legt Theo bakker van Staatsbosbeheer uit. “Wij kunnen een rol spelen door die grond bij de ondernemer aan te bieden zodat hij kan uitbreiden. Als tegenprestatie kunnen we vragen om duurzamer met de grond om te gaan.” Een win-win situatie: de boer heeft meer land en de biodiversiteit in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer neemt toe.

De eerste twee Brabantse boeren gaan binnenkort van start met het experiment. Emiel Anssems uit Teteringen en Eric Lamers uit Vortum-Mullem kunnen beiden door de hulp van Staatsbosbeheer hun biologische bedrijven uitbreiden. Een droom komt hiermee uit voor Lamers, die hier al tien jaar mee bezig is. “Het is de kroon op mijn werk”, stelt hij trots. “Ik had een visie, en door passie heb ik het zo lang vol kunnen houden.”

Ruim een kwart van zijn grond pacht Lamers van Staatsbosbeheer. Daarmee gaat hij terug naar het boeren van vroeger. “Ecologie houdt niet van heel veel mest en houdt niet van heel veel maaien. Alles gaat hier wat rustiger aan zodat je ook de ecologie de kansen geeft om te ontwikkelen”, legt hij zijn manier van werken uit. De koeien worden straks niet meer naar de melkstal gebracht, maar in het veld. “Ik noem het mobiel melken 2.0.”

In de video zie je hoe de boer en de natuur hand in hand gaan

“Dit is de enige lange termijnoplossing”, concludeert Theo Bakker. “Onze grond wordt zo intensief gebruikt, daar moeten steeds meer hulpmiddelen naartoe om überhaupt nog voedsel te produceren." In deze natuurinclusieve manier van landbouw krijgt de bodem de kans om weer op adem te komen. “Zodat we in de toekomst een betere en duurzamere voedselvoorziening hebben.”
Het stemt hem als natuurliefhebber ook nog eens gelukkig. “Je ziet dat de grens naar het landbouwgebied een stuk zachter wordt. Dat is prachtig voor de mensen die het landschap beleven.”

In heel Nederland zijn nu zo’n elf projecten gestart. Uiteindelijk wil Staatsbosbeheer samen met het ministerie van Landbouw veertig bedrijven ondersteunen. De universiteit van Wageningen monitort de projecten om te kijken of de biodiversiteit inderdaad toeneemt en of het rendabel genoeg is voor de boeren.