Voedsel

Voedsel nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Voedsel nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Voedsel nieuws

Wat maakt een meststof hoogwaardig?

05-06-2020 - 0 reacties Tholen - Er zijn meer meststoffen verkocht dan in de afgelopen jaren, dus het is belangrijk om de voorraad en de kwaliteit op een hoog niveau te houden. Ook neemt het aantal mensen in de wereld toe, waardoor de vraag naar voedsel toeneemt.
Daarmee stijgt de vraag naar meststoffen, waarmee efficiënt…


Wolf in Brabant: gaat hij weer weg of worden het er meer? Dit denken de kenners

03-06-2020 - 0 reacties Veehouders zijn op hun hoede, natuurliefhebbers zijn dolenthousiast. Er is na 120 jaar weer een wolf in Brabant. Na onderzoek van de provincie in de regio Heusden lijkt het erop dat het om één wolf gaat: een mannetje uit Duitsland. Maar waarom zit die wolf hier, waarom is hij zo actief én is dit het begin van een wolvenpopulatie in Brabant?
Sinds het begin van dit jaar zijn er 81 schapen doodgebeten in Brabant. Soms grijpt het roofdier één schaap, zoals in Sterksel en Haarsteeg, en soms ligt het dodental véél hoger, zoals in Bokhoven (15) en Hedikhuizen (24). In sommige dorpen, zoals Hedikhuizen, ging de wolf dagen aan een stuk zijn gang.
Nederland heeft op dit moment één wolvenroedel en die zit op de Veluwe. De wolf in Brabant is een zwervende wolf uit Duitsland. Het beestje is de grens overgestoken om zijn territorium uit te breiden en lijkt nu in Brabant te zijn beland.
Hugh Jansman werkt sinds 1999 als dierenecoloog aan de universiteit van Wageningen, waar DNA-onderzoek naar wolvenbeten wordt gedaan. Jansman geldt als expert in het succesvol laten terugkeren van bedreigde dieren in ons land en onderzoekt hoe we moeten omgaan met de plotselinge terugkeer van de wolf.
“Of de wolf in Brabant blijft? Niemand kan dat voorspellen", zo begint Jansman zijn betoog. "Het is nog volstrekt onduidelijk hoeveel wolven de provincie de komende tijd zullen aandoen. Het is ook volstrekt onduidelijk of ze hier willen blijven. Maar één ding is zeker: het zullen er steeds meer worden."
Dat heeft alles van doen met de wolvenpopulatie bij onze Oosterburen. “In Duitsland is de populatie in twintig jaar tijd van één roedel naar honderd roedels gegaan. Het kan dus snel gaan. Dat betekent óók dat het wolvenspreidingsgebied steeds meer onze kant opkomt. De kans dat Duitse wolven de Brabantse grens oversteken wordt steeds groter.”
"Wolven zijn de ultieme familiewezens. Jonge wolven zijn vanaf anderhalf of twee jaar al seksueel volwassen, maar ze gaan dan niet meteen op zoek naar een partner. Jonge wolven doen eerst alles om voor een volgende worp nakomelingen te zorgen. Alles draait bij een wolf om loyaliteit, om leiderschap, om het belang van bijvoorbeeld broertjes en zusjes."
Het lijkt er dus niet op dat het zomaar de spuigaten uitloopt met wolven in Brabant. Toch wordt één wolf nu al erg gevoeld door Brabantse schapenhouders. Schapen zijn een makkelijke prooi, zo erkent Jansman,
“Schapen staan achter hekken waar ze zelf niet door kunnen, maar een wolf of een vos kan dat moeiteloos. Een wolf doorloopt bovendien in een korte tijd de hele provincie. Dan zie je veel doodgebeten schapen na elkaar”, zegt Jansman. “Dan komen meerdere gevallen snel achter elkaar samen.”

We gingen met Dick Klees op zoek naar de wolf in de Moerputten bij Den Bosch:
Dick Klees, een wolvendeskundige uit Chaam, sluit zich bij Jansman aan. "Deze wolf volgt zijn natuurlijke gedrag, maar zijn nieuwe omgeving is niet natuurlijk", zo duidt Klees de vele doodgebeten schapen. Net als Jansman geldt Klees als een van de grootste wolvenexperts in Nederland. Klees deed 40 jaar onderzoek naar roofdieren, waaronder de wolf
.
"Een wolf is gewend een kudde wild op te sporen. Hij vangt dan een van de beesten en de rest maakt zich uit de voeten. De wolf eet dan die ene prooi op en gaat later weer op zoek naar een nieuwe prooi. Een wolf is niet gewend in de natuur een kudde schapen tegen te komen, die als hij er een vangt, gewoon in zijn omgeving blijft rondlopen."
Maar een schaapskudde kan geen kant op. De schapen zitten in een afgesloten weiland. "En dus blijft de wolf maar prikkels krijgen van prooi die hij kan vangen", zegt Klees. "Zijn ogen zijn veel groter dan zijn maag. Het gevolg is dat hij maar blijft doden, terwijl hij het voedsel niet nodig heeft."
Kan een boer helpen de wolf weg te krijgen uit zijn gebied? Deels, zegt Klees. "Boeren moeten hun schapen goed afschermen: dan móét de wolf wel verder trekken, en dan zal hij uiteindelijk gewoon op wild af gaan. De wolf is namelijk een dier dat heel goed leert en zich aanpast. Maar goed, dat maakt hem ook weer onvoorspelbaar."
LEES OOK:
Een wolf op je erf: wat nu?
Wolvenexpert drukt boeren op het hart schapen te beschermen en 'ze niet aan te bieden als snacks'


LTO: "Europese plannen nog ver van realiteit voedselvoorziening"

22-05-2020 - 0 reacties De Nederlandse land- en tuinbouw loopt wereldwijd voorop in kwaliteit en duurzaamheid bij het maken van voedsel en andere groene producten. De van-boer-tot-bord en biodiversiteitsstrategie kunnen een kans zijn om de positie van de Nederlandse boer en tuinder te versterken door de wet- en regelgeving van…


Boeren en tuinders in Drenthe werken aan oplossingen droogte om voedsel betaalbaar te houden

22-05-2020 - 0 reacties ASSEN - Boeren en tuinders in Drenthe hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op weer een droge zomer, door zoveel mogelijk water in de grond vast te houden. Om voedsel in de schappen betaalbaar te houden is het belangrijk dat met water zo ingenieus mogelijk wordt omgegaan, zegt LTO Noord.


Europarlementariër Schreijer-Pierik kritisch op plannen verduurzaming landbouw

20-05-2020 - 1 reacties "Hebben we straks voedsel ‘van boer tot bord’ of vooral een enorm tekort aan voedsel, financiën en meststoffen?” Met die woorden reageert CDA-Europarementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde op de bekendmaking van de plannen van de Europese Commissie om de biodiversiteit in Europa te stimuleren. "Een onderbouwd verdienmodel voor het behoud van boerenfamilie- en gezinsbedrijven ontbreekt in deze strategie."


Boer Jeroen denkt na een jaar nog bijna iedere dag aan de bezetting van zijn varkensstal in Boxtel

13-05-2020 - 0 reacties Dierenactivisten bezetten precies een jaar geleden de varkensstal van boer Jeroen van Sleuwen in Boxtel. Hij en zijn medewerkers denken nog bijna dagelijks aan de stalbezetting. De hele sector is volgens hem bang dat het zo weer ergens gebeurt. "Wat ze bij ons gedaan hebben kan absoluut niet. Je kunt niet zomaar mensen overvallen en inbreken hier. Zo werkt het niet in Nederland."
Het kwam op 13 mei 2019 uiteindelijk tot een grimmige confrontatie tussen dierenactivisten en boeren uit de omgeving. De politie moest uiteindelijk de bezetting beëindigen. De dag was de directe aanleiding voor de oprichting van de boerenactiegroep Farmers Defence Force.
Boer Jeroen kan er niet tegen dat de activisten zeggen dat ze met beelden kunnen bewijzen dat de varkens het slecht hebben bij hem. "Wat denk je als je met honderd man een stal binnenkomt? Dat veroorzaakt stress. En daar heb ik ook bewakingsbeelden van. Zo is te zien hoe een zeug schrikt van de dierenactivisten. Ze staat op en breekt zo een poot van een big. Vervolgens laten de activisten alleen het gewonde dier zien."
Volgens de varkenshouder worden de dieren gewoon verzorgd. "Als de activisten dat niet belemmeren", zegt Van Sleuwen er met een kleine lach bij. "En dat er een keer een zieke tussen zit, dat heb je bij mensen ook."

De activisten hebben een jaar geleden veel leed veroorzaakt zegt Van Sleuwen. Bij de dieren en bij de boerenfamilie. "Het ergste is nog dat ze beelden online zetten die niet uit onze stallen komen. Die zijn gemaakt in andere stallen in Europa."

Jeroen reageert lacherig als hij hoort dat de bezetting een bedrijfsrisico is. "Ik ga ervan uit dat iedereen die dat leest kan beoordelen of het bedrijfsrisico is of niet. En ik denk van niet."

Robin en zijn mede-activisten stoppen niet voordat alle dieren vrij zijn. "Wat moet je met dit soort mensen?", zegt Jeroen na een korte stilte. "Wij zijn geboren als omnivoor. En we gaan van vier naar acht miljard mensen. Dan moeten we op een intensieve manier voor voedsel zorgen. Het is een utopie dat alles biologische of vrije uitloop wordt. Dan hebben we aan één aardbol niet genoeg."
LEES OOK: Stalbezetting is een bedrijfsrisico voor varkensboeren, zegt dierenactivist 1 jaar na Boxtel


Oud-ZLTO-directeur wordt gedeputeerde van landbouw, geen cultuurgedeputeerde meer

06-05-2020 - 0 reacties Elies Lemkes-Straver is voorgedragen als gedeputeerde die de portefeuille landbouw, voedsel en natuur gaat beheren. Lemkes is voormalig directeur van de ZLTO en ze is nu lector aan de Hogere Agrarische School met als specialiteit duurzaam produceren. Verder komt uit waar het in de kunstwereld al een week van gonsde: er komt geen aparte gedeputeerde voor cultuur meer in Brabant.
Opvallend is ook dat Eric de Bie de fractie van Forum voor Democratie verlaat en gedeputeerde wordt voor die partij. In de politiek wordt zo’n overstap van de sterke man doorgaans als een risico gezien.

CDA en VVD trekken macht naar zich toeDe verdeling van de portefeuilles laat zien dat VVD en CDA de macht naar zich toe hebben getrokken op de belangrijkste beleidsterreinen. VVD wordt verantwoordelijk voor de economie, het geld en de mobiliteit. CDA wordt eerstverantwoordelijke voor landbouw, natuur en wonen.

De kandidaten Christophe van der Maat en Martijn van Gruijthuijsen van de VVD zijn oude rotten in het vak. Namens het CDA gaat Erik Ronnes het woonbeleid uitvoeren. Dat is al grotendeels uitgestippeld door zijn voorganger Erik van Merrienboer (PvdA). Ronnes is Tweede Kamerlid en een ervaren politicus.

Gouden greep De komst van Elies Lemkes is een verrassing. Zij wordt algemeen gezien als een topvrouw. Ze heeft als voormalig directeur van de ZLTO nauwe banden met de boeren. Daarnaast is ze lector aan de Hogere Agrarische School. Haar specialiteit is duurzaam produceren. Haar benoeming is een gouden greep van het CDA. Je haalt iemand binnen die goed ligt bij de boerensector, maar die er niet van kan worden beschuldigd dat ze het voor de boeren zo wil laten als het is.

Ze was ook directeur van Brainport. Ze laat zich zelden interviewen. In een zeldzaam gesprek met het Eindhovense blad FRITS gaf ze een visitekaartje: “Het verbinden van de land- en tuinbouwsector met andere sectoren, zoals de hightech, biedt veel toekomstperspectief. Ik geloof in de sector, het is het fundament voor onze economie en maatschappij, maar er valt nog veel te verbeteren bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, energie en zorg.”

Lemkes heeft in haar functie van directeur van Brainport geleerd hoe je omgaat met politici die allemaal een eigen agenda hebben.

Wat blijft er over? Een jaar geleden kreeg het CDA cultuur, leefbaarheid en veiligheid. Iedereen vond dat een pretpakket. Dat vond het CDA zelf ook, want dat heeft in januari tegen de informateurs gezegd dat ze een evenwichtiger verdeling van de portefeuilles wilde.

Peter Smit terug in de politiekPeter Smit krijgt namens Forum de portefeuille water en bodem. Smit was wethouder van Oisterwijk namens Algemeen Belang. Hij riep dat hij wel gedeputeerde namens Forum wilde worden. Het gevolg was dat een groot deel van de raad het vertrouwen in Smit opzegde en hij moest vertrekken. Zijn werkloosheid duurde maar even, blijkt nu.

Smit krijgt een interessante portefeuille, want water is een belangrijk ding in Brabant. Een te hoge of te lage grondwaterstand is van levensbelang voor de boeren en voor de natuur. Dat wil nog wel eens botsen. De grote branden in de Peel waren volgens de huidige Gedeputeerde Rik Grashoff het gevolg van te lage grondwaterstand.

Smit heeft tijdens zijn wethouderschap voor de nodige reuring gezorgd. Hij wordt nu lid van een partij die niks van windenergie moet weten, terwijl hij in Oisterwijk pleitte voor een plan voor vier windturbines in een bos.

Erik de Bie (FvD) gaat energie, erfgoed en bestuurlijke vernieuwing doen. Hij gaat vormgeven aan de energietransitie. Een deel van dat beleid wordt vanuit het rijk gedirigeerd en een deel is al op poten gezet. Hoe De Bie daar verder mee om gaat blijft gissen. Hij zal niet voor nog meer windmolens gaan strijden.

Kroonjuwelen ForumHij krijgt ook bestuurlijke vernieuwing in zijn portefeuille. Dat is het paradepaardje van Forum. Die partij is opgericht om het bestuurlijk establishment in Nederland onderuit te halen. De Bie zei vorig jaar dat hij een kleiner provinciebestuur wilde en dat hij extra gedeputeerden maar niks vond. Nu er zeven gedeputeerden zijn is zijn eerste poging tot bestuurlijke vernieuwing al mislukt. De komende jaren mag hij nadenken over hoe hij de kroonjuwelen van zijn voorman Thierry Baudet in Brabant mag laten glanzen.

Wil van Pinxteren van Lokaal Brabant krijgt de portefeuille vrije tijd, bestuur en veiligheid. Hij gaat vanuit het provinciebestuur meepraten over het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. Bestuur werd vroeger in één adem genoemd met gemeentelijke herindeling. Daar heeft de provincie na het debacle over de fusie van Nuenen en Eindhoven de buik van vol.


Op de weekmarkt mogen ook weer kleding en bloemen worden verkocht

30-04-2020 - 0 reacties Op weekmarkten in onze provincie mogen marktkooplui vanaf vrijdag weer al hun waar aan de man brengen. Dat hebben de voorzitters van de drie Brabantse veiligheidsregio's besloten. De afgelopen weken mocht er op markten alleen voedsel worden verkocht. Maar vanaf vrijdag kun je dus ook voor bijvoorbeeld kleding, schoenen en bloemen weer op de markt terecht.


Voedselwetenschapper: Kennisgebrek bij burgers is oorzaak polarisatie over landbouw

18-04-2020 - 0 reacties Het debat over de toekomst van de landbouw lijkt volledig zwart-wit: biologisch óf megastallen. Louise Fresco, voedseldeskundige en hoogste baas van de Wageningen Universiteit pleit voor juist voor een mengvorm. Maar bovenal wil ze dat we weer een band krijgen met ons voedsel.


“Maak ons voedselsysteem autonomer en veerkrachtiger”

17-04-2020 - 0 reacties Op 17 april vieren we de Internationale Dag van de Boerenstrijd. Reden genoeg voor Voedsel Anders om eens goed na te denken over hoe we omgaan met ons voedselsysteem. “De coronacrisis herinnert ons aan de noodzaak van lokale, duurzame en weerbare voedselsystemen”, zegt Esmeralda Borgo, van Voedsel Anders. “Het is tijd dat producenten en consumenten de voedselketen weer in eigen handen nemen.”


Land-en tuinbouw wordt niet meer wat het was

16-04-2020 - 14 reacties Rabobank verwacht dat er door de corona cris fundamentele veranderingen optreden in eetpatroon en zelfvoorzieningsgraad en exportafhankelijkheid van voedsel.


'Continuïteit van de voedselvoorziening is niet in het geding'

01-04-2020 - 0 reacties Op 12 maart heeft de Tweede Kamer het kabinet via een motie opgeroepen om de voedselproductie en bevoorrading van winkels te waarborgen en daartoe verschillende scenario’s uit te werken. De continuïteit van de voedselvoorziening heeft de volle aandacht van het kabinet en de sector. Alle partijen die betrokken zijn bij de voedselvoorziening verzekeren dat de continuïteit van de voedselvoorziening niet in het geding is; er wordt ruim voldoende voedsel geproduceerd en er is meer dan genoeg voorraad aanwezig in de distributiecentra. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan de Tweede Kamer.


Een eerlijke prijs voor voedsel

28-03-2020 - 0 reacties Er is een maatschappelijke wens dat boeren veilig voedsel produceren van hoge kwaliteit, waarbij ze rekening houden met dierenwelzijn, milieu en klimaat. En daar moeten ze een eerlijke prijs voor krijgen, zo is het idee. Maar wat is een eerlijke prijs? En kun je die eerlijke prijs wel realiseren?


Nederland produceert drie keer meer voedsel dan we kunnen opeten: ‘Er is dus méér dan genoeg’

26-03-2020 - 15 reacties Nederland heeft een luxepositie als er een tekort aan groente en fruit ontstaat in Europa. Dat stelt directeur Marc Jansen van de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Ook hem bereikten de signalen dat de toevoer van vers voedsel naar Europa hapert vanwege lockdowns, het uitvallen van vrachtvluchten en het sluiten van grenzen voor seizoensarbeiders.


Boeren zoeken hulp van publiek na wegvallen buitenlandse krachten

25-03-2020 - 0 reacties Door de coronacrisis kunnen veel buitenlandse arbeiders niet naar Nederland komen. Om toch voor voldoende voedsel te blijven zorgen, zijn in de land- en tuinbouwsector twee initiatieven gestart om voldoende personeel te hebben tijdens deze crisis.


Minister Schouten: "Koop extra bloemen en ding niet af bij groenteboer"

22-03-2020 - 20 reacties Koop een extra bos bloemen, haal producten bij de lokale bakker of groenteboer en ding niet af. Dat was de boodschap van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op zaterdagavond in het programma Op1. Ook benadrukt ze dat er meer dan genoeg voedsel in Nederland is.


Voedselbranche helpt tulpenkwekers

20-03-2020 - 0 reacties Alle 350 medewerkers van voedselproducent De Menken Keuken uit Sassenheim worden vrijdag 20 maart verrast met een tulpenboeket. De hamsterwoede in Nederland zorgt ervoor dat het personeel van bakkerijen, vlees- en visverwerkers, zuivelproducenten, supermarkten en transporteurs dag en nacht werken om Nederland van voedsel te voorzien. De bloemenbranche lijdt echter zwaar onder de coronacrisis door de weggevallen export en kan elk beetje extra verkoop goed gebruiken. Op initiatief van Michiel van 't Hek van De Menken Keuken en onderneemster Wilma Mesman uit Lisse is de actie 'Tulpen voor voedsel' in het leven geroepen. Tulpenkweker Arjan Smit uit Spierdijk heeft daarbij een coördinerende rol.


42.000 kilo aan soep, bami, en andere verse producten over, 'Weggooien? Nooit.'

20-03-2020 - 0 reacties Sinds de coronavirusuitbraak hebben veel ondernemers in horeca en voedselproductie nog geen moment stilgezeten. Om te voorkomen dat er binnenkort duizenden kilo's voedsel in de de vuilnisbak belanden en horecabedrijven massaal failliet gaan, bedenken restaurants en leveranciers creatieve oplossingen.
Sinds dit weekend hebben zich al 1300 nieuwe restaurants aangemeld bij Thuisbezorgd, waardoor ze toch nog omzet kunnen draaien.Voor de voedselproducenten is het wat lastiger om het eten aan de man te brengen.
Ad van Olphen is directeur van Henri, een bedrijf dat levert aan onder meer NS-stations, Schiphol en scholen. Momenteel heeft hij 42.000 kilo aan soepen, sauzen, stamppotten, bami, visschotels en andere verse producten over. Van Olphen: "Vreselijk. Als ik hier nu rondloop, doet dat echt pijn. Weggooien? Never nooit", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Schappelijk prijsje
Tientallen andere horecaleveranciers hebben hetzelfde probleem. Een aantal heeft snel een nieuwe website in de lucht gebracht: etenover.nl. Leveranciers kunnen op die site aangeven wat ze in voorraad hebben en consumenten kunnen dan soep of ander eten bestellen.
Van Olphen: "Tegen een schappelijk prijsje. Zo hopen we van de voorraad af te komen. En als we met bepaalde producten tegen de einddatum zitten, gaat het voedsel naar de voedselbanken."
'Steun de lokale melkboer'
In Amsterdam hebben een bakker, een melkboer, een boerderij, een worstenmaker en een restaurant de handen ineengeslagen om Support your locals op te richten. Op hun website kun je een doos met verse producten bestellen en zo lokale ondernemers steunen.
Samuel Levie, oprichter van worstenmaker Brandt & Levie, bedacht het platform afgelopen zondag, om het verlies voor de horeca enigszins op te vangen. Levie: "Het loopt storm, we hebben in twee dagen al 1200 pakketten verkocht. Ik had nooit verwacht dat we de omzet die we mislopen enigszins zouden goedmaken."
Bekijk het hier:
In steden als Utrecht, Rotterdam en Haarlem komen mensen met vergelijkbare initiatieven. Iedereen die dit ook wil opzetten, mag bij Support your locals aankloppen. "Wij hebben een pakket met informatie hoe je dit kunt opzetten, dat delen we met wie wil."
Tegoedbon
Lot van Beek zat door de corona-crisis noodgedwongen thuis en wilde als grafisch ontwerper graag haar steentje bijdragen. Dus bedacht ze een tegoedbonnensysteem, voor de horeca en andere mkb'ers, om zo de financiële druk wat uit te smeren.
Van Beek: "Op mijn LinkedIn-oproep kwamen veel positieve reacties, heel veel mensen boden aan om te helpen. Nu zitten we met zo'n zes man allemaal vanuit huis de webapplicatie Tegoedje.nu te bouwen."
Ondernemers kunnen straks via een tegoedbon hun diensten voor in de toekomst verkopen, zodat als de economie weer draait mensen hun bonnen kunnen inleveren. Als het af is, gaan de makers eruit als middleman. De betalingen verlopen via de webapplicatie.
Door de vingers zien
Al die lokale initiatieven zijn goed, maar er moet ook vanuit de overheid een structurele oplossing komen, zegt Jan Willem Grievink, directeur van FoodService Instituut Nederland. Hij oppert drie oplossingen.
Ten eerste moeten de groothandels iedereen kunnen toelaten, ook mensen zonder een pasje. Dat gebeurt inmiddels langzaamaan. Daarnaast moeten fabrikanten de mogelijkheid hebben om voedsel direct aan de consument te verkopen - daar kleven nu te veel voorwaarden aan. Als laatste hoopt hij dat de supermarkten kunnen helpen met het verkopen van het overtollig voedsel.
Grievink: "Mensen zijn nou eenmaal gewend om hun eten te halen in de supermarkt, dus dat is de beste plek om het te verkopen. Ik denk dat de supermarkten het wel willen, maar er nu met hun eigen drukte niet aan toekomen. De overheid kan hierin helpen."


Oproep minister: ‘Er is voedsel genoeg. Laat wat over in de schappen voor anderen’

13-03-2020 - 0 reacties Minister Carola Schouten van Landbouw roept Nederlanders op om niet te hamsteren. Volgens haar zijn de voedselvoorraden in Nederland groot genoeg en is het niet nodig om de supermarktschappen leeg te kopen, zoals nu wel gebeurt.


Zeewier kan prima dienen als duurzame voedselbron

24-02-2020 - 0 reacties Wageningse en Indonesische wetenschappers en bedrijven onderzoeken de mogelijkheden voor zeewierteelt. Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het gemakkelijk te verwerken in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier. Wereldwijd is 48 miljoen vierkante kilometer zeeoppervlak geschikt voor de teelt van zeewier. In 132 landen kan zeewier worden gekweekt, maar het gebeurt momenteel slechts in 37 landen