Fruit

Fruit nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Fruit nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Fruit nieuws

Koeltrein van Valencia naar Rotterdam met Spaanse groenten en fruit

16-09-2019 - 0 reacties EINDHOVEN - Deze maand is een intermodale service van start gegaan voor de export van verse groenten en fruit van Valencia naar de Benelux, waarbij spoorwegtransport wordt gecombineerd met wegtransport. Het initiatief verminder...Lees meer


‘0% BTW op gezonde boodschappen’

14-09-2019 - 0 reacties Nog altijd eten we in Nederland te weinig groente en fruit. Sinds de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% lijkt de consumptie van groente en fruit zelfs gestagneerd. Tijd voor actie, vindt een brede coalitie onder aanvoering van GroentenFruit Huis. De btw op 'gezonde boodschappen' moet naar nul.


Lagere verkoop agf door hoge btw

13-09-2019 - 0 reacties Sinds de verhoging van het btw-tarief van zes naar negen procent is de consumptie van groenten en fruit gestagneerd. Zo’n achttien procent van de consumenten geeft aan minder fruit te kopen.


Willem-Alexander krijgt een groentepakket van de Herenboeren: 'Dan kan Máxima lekker gezond koken'

12-09-2019 - 0 reacties Koning Willem-Alexander (met baard) was woensdagmiddag op werkbezoek bij de Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. De koning kreeg een rondleiding over het terrein en sprak met deelnemers aan de coöperatie, die hun groente en fruit gezamenlijk telen. Voor Máxima kreeg hij een groentepakket mee.


Britse tiener wordt blind als gevolg van eenzijdige voeding

11-09-2019 - 0 reacties Een Britse tiener is blind geworden nadat hij al jaren geen groenten en fruit meer at, zo bericht het medische blad Annals of Internal Medicine. Onderzoekers van het oogziekenhuis in Bristol zeggen dat de jongen op zijn veertiende voor het eerst naar de dokter ging met vermoeidheidsklachten. Ondanks dat…


Bespiegelingen van een wetenschapsjournalist: moet ik de wereld een beetje beter maken?

10-09-2019 - 0 reacties Afgelopen maand bracht ik in het kader van de research voor een artikel een week door in Malawi, een van de armste landen ter wereld. Nog altijd moet tachtig procent van de bevolking rond zien te komen van minder dan een dollar per dag, voornamelijk vergaard via de verkoop van eigen groenten of fruit.


Euro-parlementariër Huitema krijgt volop steun om patent op groente en fruit te voorkomen

05-09-2019 - 0 reacties VVD-Europarlementariër Jan Huitema krijgt ook in het nieuwe Europees Parlement volop steun van zijn collega’s in de landbouwcommissie om te voorkomen dat groente en fruit gepatenteerd kan worden. Op het verzoek van Huitema zal het Europees Parlement opnieuw politieke druk zetten op het dossier.


Lidl biedt groenten en fruit aan voor 25 cent

03-09-2019 - 0 reacties Supermarktketen Lidl gaat in een aantal winkels producten aanbieden voor 25 cent. Met de naam 'Verspil mij niet, ik ben nog goed' begint de keten een proef in twintig winkels in het Gooi en de omgeving van Amersfoort. Centraal staan producten die dezelfde dag nog genuttigd moeten worden, zoals groenten,…


Russen controleren koffers op verse groenten en bloemen

27-08-2019 - 0 reacties Bij een aantal grensovergangen is de Russische douane begonnen met het controleren van de (hand)bagage van reizigers op de aanwezigheid van bloemen, groenten en fruit. De controles vinden plaats in het kader van de nieuwe fytosanitaire maatregelen die de regering per 19 augustus heeft ingevoerd. Volgens…


"Wij merken dat gesneden groenten en fruit steeds populairder worden"

26-08-2019 - 0 reacties Steeds meer consumenten kiezen voor gesneden groenten en fruit in plaats dat ze zelf in de keuken staan snijden en hakken. Maar is dat wel een goede én gezonde ontwikkeling? Editie NL ging op bezoek bij Heeren Groenten & Fruit, een bedrijf dat gesneden producten aan groothandels levert. "Wij merken…


Nederland haalt voor miljarden uit Brazilië, ook uit Amazonegebied

23-08-2019 - 10 reacties Milieuorganisaties en politici roepen op tot een boycot van Braziliaanse producten. Op die manier willen ze Brazilië dwingen op te treden tegen de aangestoken bosbranden in het Amazone-gebied. De vraag is: hoeveel producten importeert Nederland uit het gebied en heeft zo'n boycot wel zin?
De laatste dagen is veel te doen over het grote aantal natuurbranden in Brazilië. Die branden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in het land, waar steeds meer gebieden worden ontbost om er landbouw te kunnen bedrijven.
Nederland haalt met name veel landbouwproducten uit Brazilië, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de Rotterdamse haven kwam vorig jaar voor 3,7 miljard euro aan zulke goederen het land in, merendeels veevoer, vlees, oliehoudende zaden en groente en fruit. En een deel van die producten komt zeer waarschijnlijk uit het Amazone-gebied.
"Aan de randen van de Amazone rukken de intensieve veehouderij en sojateelt op", vertelt Kees Koonings. Hij is hoogleraar Brazilië-studies aan de Universiteit van Amsterdam. Boeren branden daar stukken regenwoud weg om ruimte te creëren voor hun gewassen en vee. "Wij zijn een belangrijke importeur van soja uit Brazilië."
Het belangrijkste deel van die soja is veevoer, bestemd voor bijvoorbeeld de varkenshouderij in Nederland. In totaal voerde Nederland vorig jaar voor 761 miljoen euro aan veevoer in. Daarmee was dit de grootste handelsstroom vanuit Brazilië naar Nederland.
Om het regenwoud te beschermen, vinden milieuclubs dat Nederlandse bedrijven hun gebruik van Braziliaanse soja moeten matigen. Het Wereldnatuurfonds noemt een boycot op "foute soja" zelfs een mogelijkheid.
Greenpeace legt de bal bij de Nederlandse overheid: "Grote bedrijven blijven helaas betrokken bij natuurverwoesting voor sojavoer. Daarom is het tijd voor een wet die bedrijven verplicht alleen nog producten te maken waarvoor geen bos is verdwenen."
Honderden miljoenen aan vlees
Een andere grote handelsstroom is vlees. In totaal kwam er vorig jaar voor 367 miljoen euro aan Braziliaans vlees het land in. Een groot deel daarvan was rundvlees. "De veeteelt in Brazilië bestaat vooral uit runderen en kippen", zegt Koonings. "Kippen hebben we in Nederland genoeg. Dus we voeren vooral rundvlees in."
Ook dit Braziliaanse rundvlees is fout in de ogen van sommige milieuorganisaties. Het Amerikaanse Rainforest Action Netwerk roept consumenten op om minder Braziliaans vlees te kopen om het regenwoud te redden.
De uiterst rechtse president Bolsonaro van Brazilië wordt bekritiseerd omdat hij de Amazone wil gebruiken voor de land- en mijnbouw, terwijl de natuur- en milieuorganisaties wijzen op de nadelige gevolgen voor het regenwoud.
Die kritiek klinkt nu ook vanuit de politiek. Als Brazilië niets doet, trekt de Franse president Emmanuel Macron zijn steun in voor een handelsakkoord tussen de EU en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Ierland overweegt dit ook. In Nederland is GroenLinks een petitie gestart om de regering te dwingen het verdrag niet te ondertekenen met oog op het regenwoud. Finland wil zelfs een EU-ban op Braziliaans rundvlees.
De ophef verwondert Koonings. "Er zijn altijd veel bosbranden in dit seizoen, volgens mij dit jaar niet meer dan andere jaren." Hij noemt het een dubieuze aanname dat de bosbranden te wijten zijn aan beleid van Bolsonaro. "Het is niet dat de staat daar massaal het regenwoud aan het afbranden is. Boeren staken ook bos in brand onder linkse regeringen."
Een boycot lijkt Koonings dan ook overtrokken. "Een verdrag waar dertig jaar over is onderhandeld nu van tafel vegen, lijkt me ook niets oplossen. Het is beter om binnen de kaders van het verdrag verandering af te dwingen." Hij vermoedt dan ook dat de dreiging met economische druk vooral voor de bühne is.
Meer ruimte voor ondernemen in Amazone
De Braziliaanse regering ziet zelf ook een economische oplossing om de lokale ondernemers te weerhouden brand te stichten. In plaats van ze in de portemonnee te raken met boycots, zouden ze juist meer ruimte moeten krijgen om het gebied commercieel te ontwikkelen.
"De wet is de laatste tien of twintig jaar te strikt geweest voor het ontwikkelen voor het Amazone-gebied. Daarom gaan mensen over op illegale activiteiten", zei de Braziliaanse minister van milieu in een interview met de Financial Times. "We willen laten zien dat, als investeringen komen en we die verdelen over de mensen in het gebied, ze het regenwoud zullen behouden."


Beurs Sitevi voor wijn, olijven, groente en fruit

16-08-2019 - 0 reacties De internationale vakbeurs Sitevi voor de wijn-, olijf, en groente- en fruitsector is dit jaar van 26 tot 28 november in het Montpellier Exhibition Centre in Frankrijk.


Door schaarste wordt de ui een luxe in Polen

13-08-2019 - 0 reacties Het tweede extreme jaar op rij leidt ertoe dat het aanbod van groente en fruit in Centraal- en Oost-Europa schaars is. Prijzen zijn gestegen en bevinden zich in sommige gevallen op een recordhoogte. Zo ook in Polen, waar de gemiddelde oogst van groentegewassen 10% lager uitkomt dan in 2018.


Fruitariërs op wielen: met een bus vol fruit de aardkloot verkennen

06-08-2019 - 0 reacties EINDHOVEN - Met een bus vol vers fruit razen fruitariërs Wendy, Johan en hun zoontje Kyan al een jaar Europa en de wereld door.


Droogte is opnieuw spelbreker voor een soepele oogst

03-08-2019 - 0 reacties GROESBEEK / WIJCHEN - En weer zijn het die verrekte droogte en hitte die een soepele oogst van groente en fruit in de weg zitten. Menig akkerbouwer in het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal zag vorige week dan ook met lede ogen flinke onweersbuien over Brabant trekken. ‘Deze’ kant van de Maas kreeg niet meer dan een verdwaalde druppel.


Bloemen en groenten centraal op corso Westland

02-08-2019 - 0 reacties Een varende stoet vol bloemen, planten, groenten en fruit trekt de komende drie dagen door Westland en omgeving. Elk jaar komen honderdduizenden toeschouwers op het corso af. Het publiek heeft vanaf de walkant langs de 80 kilometer lange route goed zicht op de voorbijtrekkende schepen.


Groenten en fruit kweken bij een gemiddelde zomertemperatuur van 45°C

01-08-2019 - 0 reacties Saoedi-Arabië is heet en droog. Moeilijke omstandigheden dus voor het kweken van fruit of groenten, maar niet onmogelijk. Boeren en telers zouden daarom enorm blij zijn met kennis over irrigatie, bemesting en gewasbescherming. Daarom helpt de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research bij het opzetten van demonstratievelden verspreid over het land.


Subsidie voor model dat omvattend het succes van reclame voor groente en fruit wil voorspellen

19-07-2019 - 0 reacties


Elektrische tractor voor transport en slepen fruitbakken

10-07-2019 - 0 reacties De oogst van appelen, peren, perziken, sinaasappelen, kiwi's en ander fruit kan worden vergemakkelijkt met een nieuw technologisch snufje. Het gaat om Helpy, de elektrische tractor voor het transporteren en slepen van Ecogreen-Italia treinen met fruitbakken. "Helpy kan 10 tot 12 karren met fruit trekken.…


Schouten wil ruimere Europese normen voor 'lelijke' groenten en fruit

05-07-2019 - 0 reacties De warme en droge zomer van 2018 bleek van invloed op het uiterlijk van groenten en fruit. Producten, die niet 100% perfect waren, bereikten niet altijd een goede bestemming. Het is niet te rechtvaardigen dat voedsel om die reden verloren gaat en daarom is door het ministerie van Landbouw, Natuur en…