Fruit

Fruit nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Fruit nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Fruit nieuws

Zeeuwse boeren denken aan stoppen met fruit- en uienteelt om zoetwatertekort

11-08-2020 - 0 reacties Het zoetwatertekort wordt in de provincie Zeeland een steeds groter probleem. Er valt te weinig regen, en daar hebben boeren last van. Sommigen denken erover om te stoppen met fruit- en uienteelt door een zoetwatertekort, meldt ZLTO.
Als het weinig of niet regent is het met name voor Zeeland moeilijk om aan zoet water te komen, zegt Gert van Kralingen, bestuurder bij Waterschap Scheldestromen.
"We zitten hier in een unieke Delta en hebben te maken met zoutwaterinvloeden. De twee enorme waterlichamen, de Ooster- en Westerschelde, snijden dwars door onze provincie en dat houdt in dat we op bijna overal te maken hebben met zout of brak water. Daarmee kun je het land niet beregenen. Dat kan pas onder een bepaalde zoutwaarde en dat water is in onze provincie maar beperkt beschikbaar."
Het Volkerak-Zoommeer is wel zoet. "Het is één van de grootste zoetwaterbekkens van Nederland en daar maken de boeren de afgelopen jaren dankbaar gebruik van", zegt Hendrik-Jan ten Cate van ZLTO tegen Omroep Zeeland. Er zijn wel plannen om het te verzilten.
Volgens Ten Cate zou er een netwerk van leidingen moeten worden aangelegd van het meer richting de verschillende Zeeuwse eilanden, zodat op meer plekken gebruik gemaakt kan worden van het zoete water.
Droge voeten
Ook wordt nagedacht over manieren om zoet water beter op te slaan. "Over het hele jaar gemeten hebben we geen tekort aan water. Het valt alleen op de verkeerde momenten", zegt Van Kralingen. "Dus proberen we onder bepaalde omstandigheden de kreekruggen (red. hoger gelegen zone in voormalige wadgebied) in het najaar en de winter te vullen, zodat die bel met zoet water groter wordt. En bij langdurige droogte halen we het water er weer uit."
Volgens Joris Baecke verdwijnen "hele vrachten" zoet water in de Westerschelde. "Het watersysteem is gebaseerd op droge voeten houden, maar in zomer zou water niet snel afgevoerd moeten worden. Dat water moet je opvangen of omleiden. Dat vergt forse investeringen, maar die doe je voor de lange termijn."
Ook andere boeren denken mee over manieren om het tekort aan zoet water op te lossen. Zo is er op Walcheren een waterhouderij ontwikkeld waarbij afstroom van duinwater beter wordt benut. En op Tholen zijn er boeren die zelf een gemaal hebben gemaakt om zoute en zoete polders van elkaar te scheiden.
Maar terwijl er manieren worden bedacht voor hoe om te gaan met het zoetwatertekort, is er nog geen echte oplossing. En de telers hebben het moeilijk. "Door het droge voorjaar kwam de teelt heel moeilijk op gang. Daardoor ervaar ik de droogte als nog ingrijpender dan in 2018, toen het ook heel erg was", zegt Joris Baecke. , zegt Joris Baecke, akkerbouwer in Zeeland en vicevoorzitter van ZLTO.
Goede bodem en mild klimaat
Hij weet dat Zeeuwse landbouwers graag uien en fruit willen blijven telen, gewassen die al lange tijd veel voorkomen in de provincie. "We hebben een goede bodem voor uien- en fruitteelt en we hebben een mild klimaat. Dat is belangrijk voor die gewassen. We hebben ook zeewind, waardoor we minder strenge nachtvorst hebben in het voorjaar. Ook zitten we qua logistiek gunstig: in de buurt van een aantal grote havens zodat we onze producten makkelijk kunnen exporteren. We hebben dus echt veel voordelen, maar we hebben er wel zoet water voor nodig."
Baecke denkt dat boeren dit najaar de balans opmaken en dan bekijken of het nog wel de moeite is om bepaalde gewassen te telen. "Degenen die geen beschikking hebben over zoet water, zullen misschien stoppen, of investeren in zoetwatermaatregelen. De situatie nog maar eens een jaartje aankijken, is denk ik niet meer realistisch."
De telers zullen zich mogelijk gaan focussen op bijvoorbeeld granen, die minder gevoelig zijn voor zout water. "Maar je kan met alleen granen geen rendabel bedrijf hebben. Je moet ook wat hoogwaardige teelten hebben."


Nieuwe polyester Krone koeloplegger voor Herbert Sas Transport en Fruit

17-07-2020 - 0 reacties IJSSELMUIDEN - Recent leverde Wezenberg Trailers uit IJsselmuiden een polyester Krone koeloplegger af aan Herbert Sas Transport en Fruit. De oplegger is een zogenaamde Nordic uitvoering. Steunpoten, palletkist en assen zijn ver...Lees meer


Lagere aardbeienoogst geraamd in Polen door slecht weer

14-07-2020 - 0 reacties In Polen is er een einde aan het aardbeienseizoen gekomen vanwege zware neerslag en hoge temperaturen waardoor het fruit op de velden wegrotte. Ondanks dat de oogst er aanvankelijk veelbelovend uitzag, zal zij lager uitvallen dan die van vorig seizoen. Het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek, CSO,…


"Vlotte afzet van Hollandse kersen ondanks aanbod uit Griekenland en Turkije op de markt"

08-07-2020 - 0 reacties Tholen - Het Hollandse kersenseizoen is bij Van Randwijk en Van Doorn Fruit momenteel in volle gang. "De afzet verloopt erg goed. Europees gezien zijn er een stuk minder kersen en daar plukken wij nu de vruchten van", vertelt Gijsbert van Randwijk. Hij teelt zelf op een areaal rond de 5 hectare kersen…


Willen supermarkten echt dat we gezond eten? Dan kunnen ze dat de komende twee jaar bewijzen

30-06-2020 - 0 reacties Hoe belangrijk vinden supermarkten de gezondheid van hun klanten? Verleiden ze ons vaker met fruit en groente of juist met chips, frisdrank en bier? Om die vragen draait een nieuw onderzoek dat moeten leiden tot een lijst van gezonde en minder gezonde supermarkten. ,,We kijken ook naar de winkels. Staat er een rekje snoep bij de kassa of staat er iets anders?’’


Fruit ondervindt schade van extreme weer, maar wat er hangt is zoet

22-06-2020 - 0 reacties De zomer van 2020 zal geen topoogst aan appels, peren of kersen geven. Consumenten zullen dat aan de prijs merken, maar kunnen wel een topproduct tegemoetzien.


Trekker valt om bij plukken van fruit in Zelhem, drie zwaargewonden

19-06-2020 - 0 reacties Bij een ongeval met een trekker in Zelhem zijn vrijdagavond drie gewonden gevallen. De gewonden vielen uit een bak toen de trekker omviel.


Boeren willen arbeidsmigranten van buiten EU om tekorten op te vangen

06-06-2020 - 0 reacties De belangenorganisatie voor boeren en tuinbouwers LTO Nederland wil dat Nederland mensen van buiten de EU toestaat om hier te helpen met de teelt en oogst van groenten, fruit en bloemen.


Meer fruit in koelschepen naar Rotterdam door COVID-19

19-05-2020 - 0 reacties ROTTERDAM - Er komen tegenwoordig twee keer zo veel koelschepen met conventionele lading aan bij Rotterdam Fruit Wharf in de Merwehaven. Door alle maatregelen vanwege COVID-19 zijn rederijen niet in staat gebleken voldoende koe...Lees meer


Foodtruckers zonder festivalseizoen beginnen drive-thru in Tilburg: ‘Coronaproof bestellen en afhalen’

13-05-2020 - 0 reacties Woe 13 mei: Oerpatat, barbecuegerechten, smoothies, wafels, fruit en andere foodtruck-lekkers door het autoraampje. Vrijdag wordt er in Tilburg een T-Food-Drive-Thru geopend waar mensen met de auto langs foodtrucks kunnen rijden. ,,Door corona worden we gedwongen creatief te zijn”, zegt foodtrucker Eric de Bont.


Biologisch is heel gewoon geworden: iederéén koopt nu onbespoten fruit en groente

12-05-2020 - 0 reacties Het aantal mensen dat biologisch eten koopt is opnieuw gegroeid, meldt brancheorganisatie Bionext. Vooral het aantal mensen dat af en toe biologisch kiest groeit. Toch lopen we enorm achter op het buitenland.


Barpersoneel gaat fruit plukken en extra steunmaatregelen 'niet af'

28-04-2020 - 0 reacties Veel nieuws over corona was er afgelopen weekend niet. Maar dat zal deze week wel weer komen. Zo kunnen start-ups vanaf 29 april gebruik gaan maken van overbruggingskrediet, zal barpersoneel in de fruitpluk te zien zijn en kunnen Belgische agrarische ondernemers hun mening laten horen in een enquête.
Barpersoneel…


Barpersoneel gaat fruit plukken: 'We moeten ze het nu heel snel leren'

24-04-2020 - 0 reacties Grote rode aardbeien, door het mooie weer bijna mierzoet. De oogst van zacht fruit in Gelderland is volop bezig en komt van de struiken, ondanks het gevreesde tekort aan personeel. Bloemplukkers, serveerders, barpersoneel en jongeren zijn in de fruitkassen gaan werken.


Europese Commissie wil toch marktondersteunende maatregelen treffen voor landbouwproducten

23-04-2020 - 0 reacties De Europese Commissie komt met extra maatregelen ter ondersteuning van markten voor landbouw- en voedingsproducten die sterk worden geraakt door de maatregelen om de verspreiding van coronavirus te stoppen. Het gaat onder andere om steunmaatregelen voor particuliere opslag voor zuivelproducten en vlees en ruimte voor extra marktmaatregelen voor groenten, fruit, olijfolie, honing en wijnen. Het doel is om de maatregelen voor het einde van april ter goedkeuring aan de lidstaten voor te leggen. Daardoor kunnen er nog veranderingen in de regelingen nodig zijn.


Nieuwe aardbeien-lijn in biologisch afbreekbare verpakkingen

21-04-2020 - 0 reacties Het Spaanse Fresón de Palos verwacht deze lente een productiepiek in de aardbeienteelt en tegen begin juni zal dan de kaap van de 80 miljoen kilo fruit overschreden worden.
Met deze volumes is de firma uit Palos de la Frontera een van de grotere spelers in de Spaanse aardbeienteelt, terwijl het…


Duizenden kilo's groenten en fruit naar gezinnen die het moeilijk hebben

10-04-2020 - 0 reacties Vijfduizend kilo groenten en fruit en honderd kilo kippenbouten die door de coronacrisis over bleven, zijn vrijdag bij 235 gezinnen in de stad bezorgd die het juist nu extra moeilijk hebben.


Drive-in-brunch in Twente en de Achterhoek: een complete paasbrunch vanuit je auto

10-04-2020 - 0 reacties ENSCHEDE/NEEDE/DEURNINGEN - Het worden ongetwijfeld onvergetelijke paasdagen. En misschien geldt dat ook wel voor de paasinkopen. Broodjes, fruit, sap en zuivel halen voor de brunch? Dat kan tegenwoordig ‘gewoon’ vanuit de auto. Een tour langs drie drive-ins.


Recordexport groenten en fruit uit Spanje in 2019

10-04-2020 - 0 reacties Spanje, ‘s werelds belangrijkste exportland van verse groenten en fruit, heeft in het afgelopen jaar een record hoeveelheid geëxporteerd. In totaal ging het in 2019 om 13,2 miljoen ton met een waarde van13,5 miljard euro. Naar hoeveelheid gezien was 7% meer dan in 2018.Niet minder dan 93% van de Spaanse…


‘Een no go op pizza is fruit, maar ook vaker vlees’

07-04-2020 - 0 reacties Onderzoek – Dat fruit op een pizza minder wordt gewaardeerd is wellicht geen verrassing, maar steeds vaker wordt ook vlees gezien als een ‘no go’. Maar liefst 22% van de 50.000 volgers van de Magioni-pizza vinden dat althans.

Het merk Magioni is vijf jaar geleden opgericht door Manon van Essen en levert verse pizzabodems en belegde pizzabodems, die minder calorieën bevatten en meer groenten. Bovendien bevatten de pizza's minder calorieën. Sinds 2019 is Dr. Oetker aandeelhouder geworden in het bedrijf.


"Interventiemaatregelen zijn nu niet aan de orde"

01-04-2020 - 0 reacties Tholen - De eerste weken na de Corona-crisis leidde tot een hamsterwoede door heel Europa. "Daarna zagen we dat er genoeg groenten en fruit voorradig waren en ontstond er een dipje in de markt", constateert Richard Schouten, voorzitter van het crisisteam bij GroentenFruit Huis. "Toch zien we dat de…