Fruit

Volg al het nieuws over Fruit, een van de 14980 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Fruit nieuwsbrief.

Fruit nieuws

Innovatiekracht Nederlandse boeren en tuinders voedt wereldmarkt

18-01-2019 - 0 reacties De Nederlandse landbouwsector heeft in 2018 voor € 90,3 miljard geëxporteerd, een groei van 0,2% ten opzichte van 2017. Daarvan is € 65,4 miljard door Nederlandse boeren en tuinders geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens LTO Nederland bevestigen de cijfers dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector vooroploopt bij de productie van groen, gezond en gewaardeerd voedsel.

De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (€ 22,8 miljard) en België (€ 10,2 miljard). Tezamen omvatten deze twee buurlanden 36% van de totale Nederlandse landbouwexport. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten.

Voorlopers
“Nederland oogst wereldwijd lof voor zijn landbouwsector. Omdat we goed voedsel produceren, en omdat we dat op een duurzame manier doen. Daar mogen we trots op zijn,” aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland. “Met onze export leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een voedingsbodem voor innovatie. Nederlandse boeren en tuinders, maar ook de rest van de keten, zoeken dagelijks naar oplossingen rondom het klimaat, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. We lopen voorop, juist omdat we zo’n sterke positie op de wereldmarkt hebben.”

Miljardenexport
Nederland verdient het meest aan sierteelt (€ 6,0 miljard), zuivel en eieren (€ 4,7 miljard), vlees (€ 4,1 miljard) en groenten (€ 3,8 miljard). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie miljarden euro’s op.
Aan landbouw gerelateerde goederen, zoals machines en kassen, leveren ook veel op: € 9,3 miljard in 2018. De producenten van dit soort goederen hebben hun kennis en expertise vaak ontwikkeld op basis van jarenlange samenwerking met Nederlandse boeren en tuinders.

Innovatiekracht
De meest recente gegevens over investeringen in research & development laten een groei van 19% zien. Uit de cijfers blijkt dat de landbouwsector daarmee relatief nog meer in kennis en innovatie investeert dan het Nederlandse gemiddelde (dat in 2016 ongeveer 11% meer was dan 2014). LTO Nederland is betrokken bij verschillende onderzoeksprogramma’s, zoals Beter Bodembeheer, Duurzame Zuivelketen, en een aantal projecten gericht op de relatie tussen gezonde dieren en gezonde mensen onder de noemer OneHealth.

Duurzame landbouw
Nederlandse boeren en tuinders kijken naar de toekomst. Door zuinig om te gaan met hulp- en grondstoffen, een gezonde bodem te stimuleren, energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld in het Deltaplan Biodiversiteit, een brede maatschappelijke beweging die met een unieke aanpak aan natuurherstel in Nederland werkt. En de inzet van boeren en tuinders bij de klimaatonderhandelingen, waarbij de sector een besparing van 6,5 Mton CO2 denkt te kunnen behalen – meer dan de taakstelling vanuit de overheid. Dit sluit aan bij de kringloopvisie van minister Schouten, die ze ook uitdroeg bij de presentatie van de exportcijfers tijdens de Grüne Woche, de jaarlijkse grote internationale landbouwbeurs in Berlijn.


Nieuwe landbouwrevolutie nodig voor perfect dieet

17-01-2019 - 0 reacties Het 'perfecte' dieet voor uzelf en voor de wereld bestaat. Belangrijker nog, het is ook haalbaar. Tot die conclusie komt een internationale werkgroep van wetenschappers, schrijft De Standaard. Maar om de hele mensheid fatsoenlijk te voeden, is wel een nieuwe landbouwrevolutie nodig. "Het is dringend nodig om de landbouw meer CO2-neutraal te maken, de biodiversiteit te beschermen en het land- en watergebruik efficiënter te maken", besluiten de onderzoekers. Op het menu: groenten, fruit, peulvruchten, noten en maximaal 80 gram vlees of vis.


Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon noodzakelijk om wereld redden

17-01-2019 - 0 reacties We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit 16 landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zoveel groenten, fruit en noten gaan eten.


Maken we er sociale beurzen van? #blog

17-01-2019 - 0 reacties Binnen een vrij korte tijd zijn er een paar belangrijke beurzen in de tuinbouwsector. Volgende week de IPM, Fruit Logistica en natuurlijk de Horti Contact dagen. Maar vergeet ook niet de handelsbeurzen.


Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon noodzakelijk om wereld te redden

17-01-2019 - 39 reacties

Originele beschrijving

We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit zestien landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zo veel groente, fruit en noten gaan eten.


Na zwaar tafelen veel groente en fruit eten

15-01-2019 - 0 reacties Na een tijdje zwaar tafelen, raakt de voorraad noodzakelijke antioxidanten in het lichaam, vooral vitamine C en E, uitgeput. Die kan weer aangevuld worden door veel groente en fruit te eten. Voor wie lijdt aan het metabool syndroom is dat zelfs van levensbelang.


Nederlanders geven steeds meer geld uit aan groente en fruit

11-01-2019 - 0 reacties Nederlanders kochten in 2018 acht procent meer voorbewerkte groeten en aten meer verse groenten buitenshuis. Dit meldt het GroentenFfruit Huis. Horeca en catering maakten het zichzelf ook makkelijker. De inkoop van groentemixen steeg met 36 procent.


Waarom bio-groenten vaak in plastic worden verpakt

11-01-2019 - 0 reacties Het is de ergernis van veel (bio-)consumenten: plastic om groenten en fruit. Dat blijkt bijvoorbeeld vaak uit reacties op twi


Coke gevonden tussen fruit in Heusden: waarde van tientallen miljoenen euro's

10-01-2019 - 0 reacties HEUSDEN/ROTTERDAM - In een container zijn bij een transportbedrijf in Heusden honderden kilo's cocaïne gevonden. De drugs - met een waarde van tientallen miljoenen euro's - lagen tussen het fruit. De recherche onderzoekt de herkomst van de drugs. De container kwam Nederland in via Rotterdam.


Wil je van de btw een sturingsmiddel maken? Verhoog hem dan flink

05-01-2019 - 0 reacties De btw, belasting op toegevoegde waarde, bestaat deze week 50 jaar. Met ingang van 1 januari voerde de regering de grootste tariefverhoging door van die 50 jaar, het lage tarief gaat van 6% naar 9%. Ophef, want nu worden ook groente en fruit duurder. Dat druist toch in tegen dat andere overheidsstreven, om ons gezonder te laten eten? Op nieuwjaarsdag en de dagen daarna werd er op Foodlog al druk over gediscussieerd.


Wie denkt dat 9% btw op groente en fruit een ‘stupide boete op gezond eten’ is, kent de cijfers niet

31-12-2018 - 0 reacties Morgen gaat de btw op groente en fruit met 50% omhoog. 'Stupide' volgens Volkskrant-columnist Van de Keuken. Flauwekul, zo rekent Matthijs Bouman van het Financieele Dagblad voor. Overigens: morgen vieren we 50 jaar btw!


Ruim 100.000 handtekeningen tegen btw-verhoging groente en fruit

30-12-2018 - 0 reacties Ruim 100.000 Nederlanders hebben zich aangesloten bij de campagne van voedselwaakhond Foodwatch tegen de btw-heffing op groente en fruit. De grens van 100.000 werd vanochtend geslecht. Vanaf overmorgen gaat de btw op groente en fruit omhoog, van 6 naar 9 procent. Foodwatch wil dat de heffing verdwijnt.


Nederland eensgezind: btw op groente en fruit moet lager

29-12-2018 - 0 reacties AMSTERDAM - Een overgroot deel van de Nederlandse bevolking pleit voor een lagere btw op groente en fruit, blijkt uit een enquête in opdracht van voedselwaakhond foodwatch. Volgens onderzoeksbureau Multiscope is 80 procent voorstander van een lager btw-tarief om gezonde voeding te stimuleren.


Goedkoop eten is duurkoop

23-12-2018 - 0 reacties Ons eten is te goedkoop. Dit geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor groenten en fruit, die tot veler chagrijn niet ontsnappen aan de btw-verhoging. Dat vindt consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen University & Research. Hij heeft een voorstel: die hogere btw moet direct en herkenbaar voor consumenten in verduurzaming van het boerenerf worden gestoken.


Meer sporenelementen voor biologische bemesting toegelaten

20-12-2018 - 0 reacties Biologische telers kunnen komend jaar tekorten aan sporenelementen beter opvangen, dankzij interessante nieuwe producten voor akkerbouw, vollegrondsgroenten en fruit.


Kansen in de fruitsector in Kazachstan

14-12-2018 - 0 reactiesNederlandse bedrijven en kennisinstituten gaan, met steun van het programma Partners for International Business (PIB), samenwerken om uitdagingen in de fruitsector van Kazachstan aan te pakken.


Emulgator uit bananenschil

14-12-2018 - 0 reacties Moayad Abushokhedim uit Jordanië is al van jongs af aan geïnteresseerd in de werking van voeding. Zo vroeg hij zich als 16-jarige al af waarom een wortel oranje is. Acht jaar later heeft de jonge entrepreneur het bedrijf 7th Circle - genoemd naar het gebied in Amman waar hij vandaan komt - waarmee hij zoetstoffen, emulgatoren en conserveermiddelen uit groente en fruit extraheert. Dit artikel is verschenen in VMT 15 van 14 december 2018.


De Wit Transport neemt Gebr. de Mooij en Van der Luyt over

13-12-2018 - 0 reacties De Wit Transport neemt per 1 januari 2019 Gebr. de Mooij uit Rijnsburg en Van der Luyt Transport uit Oegstgeest over. De bedrijven zijn alle drie actief in het vervoer van sierteelt, groente en fruit. Transportbedrijf De Wit heeft al sinds januari van dit jaar een intensieve samenwerking met Gebr. de Mooij uit Rijnsburg.


Vooruitzichten voor de Europese landbouwmarkten voor 2018 tot 2030

07-12-2018 - 0 reacties De Europese Commissie heeft in de EU agricultural outlook 2018 - 2030 Projecties vooruitzichten voor de Europese landbouwmarkten voor 2018 tot 2030 gepresenteerd voor een breed scala van agrofoodproducten, waaronder vlees, akkerbouwgewassen, melk en zuivelproducten en groenten en fruit. Ook worden voorspellingen gedaan voor de ontwikkeling van het landbouwinkomen en de milieuaspecten van de landbouw in de EU.


Droge en hete zomer zorgt voor inkomensdaling Nederlandse land- en tuinbouw

07-12-2018 - 0 reacties Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft Wageningen University & Research begin oktober gevraagd een eerdere analyse van de verwachte effecten van de droogte en hitte op de inkomens in de Nederlandse land- en tuinbouw te actualiseren. Deze herziene analyse is beperkt tot de sectoren melkrundveehouderij, melkgeitenhouderij, schapenhouderij, akkerbouw, vollegrondsgroente en fruit.