Fruit

Volg al het nieuws over Fruit, een van de 15402 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Fruit nieuwsbrief.

Fruit nieuws

Sticker met plantenextracten verbetert bewaring fruit

27-06-2019 - 0 reacties De Amerikaanse startup StixFresh vond een geniale manier om de houdbaarheid van fruit te verlengen: een sticker met een mengsel van schimmelwerende plantenextracten die je op de vruchten kleeft. Het wetenschappelijk onderzoek errond gebeurt in het lab microbiologie van de KU Leuven. Kanaal Z interviewde professor Patrick Van Dijck (VIB – KU Leuven): “De mengsels bestaan uit heel veel chemische componenten. Een aantal daarvan zijn vluchtig, verdampen en gaan een spoor van een schimmel verhinderen om te kiemen of te groeien op de vruchten. Zo is het fruit minstens één of twee weken langer beschermd.”


Meer groente verkopen? Geef klant duwtje

27-06-2019 - 0 reacties Hoe zorg je dat consumenten meer groente en fruit gaan eten? Die vraag houdt deskundigen al jaren bezig. Het Nationaal Actieplan Groenten & Fruit (NAGF) bekeek in een supermarkt het effect van nudges, duwtjes in de rug om meer groente en fruit te kopen. Ze hadden het gewenste effect. De bedenkers roepen op tot een vervolg.


"Met deze groentencampagne willen we jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar bereiken"

24-06-2019 - 0 reacties De Duitse telersorganisaties voor groenten en fruit, verenigd in de BVEO (Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse e.V.), slaan sinds dit jaar een nieuwe weg in op het gebied van reclamecampagnes. Voor het eerst loopt er een gezamenlijke campagne van meerdere landen die door de nieuwe…


NAGF brengt nudgingrapport uit over stimuleren van groente en fruit

21-06-2019 - 0 reacties Bericht:
Onderzoek - Hoe zet je Nederlanders nu aan tot het eten van meer groente en fruit. Die vraag vloeide voort uit het preventieakkoord, waarin is afgesproken dat de consumptie van de producten uit de Schijf van Vijf jaarlijks zouden groeien. Van de week werd tijdens een presentatie van het NAGF op het campusterrein van de KNVB enkele onderzoeksresultaten gepresenteerd.
Foto's:


Als de super vraagt ‘Wat eten we vandaag?’ ga je meer groente en fruit kopen

21-06-2019 - 0 reacties Met wat extra duwtjes in de rug kopen Nederlanders meer groente en fruit in de supermarkt. Die conclusie lijkt te trekken uit onderzoek bij een filiaal van supermarktketen Dirk. Daar testte een team onderzoekers voor het eerst verschillende nudges tegelijk uit. Moeilijk is het niet, dus retailers “ga hiermee aan de slag”. Met dat advies bood Karin Bemelmans van het NAGF het rapport met de uitkomsten aan.


Plantaardige sectoren herkennen zich niet in negatieve teneur PBL-rapport

21-06-2019 - 0 reacties LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, KAVB (bloembollen) en NFO (fruit) herkennen zich niet in de negatieve teneur in de vandaag door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gepresenteerde tussenevaluatie van de 2e Nota Duurzame Gewasbescherming.


Verduurzaming gewasbescherming op koers

20-06-2019 - 0 reacties Minder chemische middelen, minder normoverschrijdingen in het oppervlaktewater en een stevige inzet op biodiversiteit. De inspanningen van Nederlandse boeren en tuinders leiden tot resultaat. Dat blijkt uit de publicatie ‘Duurzame Gewasbescherming – land- en tuinbouw op koers’, die vandaag door de branche werd gepubliceerd.
De Nederlandse land- en tuinbouw staat wereldwijd bekend vanwege zijn kwaliteit en duurzaamheid. Om ook na 2030 koploper te zijn met groene, gezonde en gewaarde producten heeft de sector zichzelf ambitieuze doelen gesteld. Tegelijkertijd zijn er de afgelopen jaren al grote stappen gemaakt in het verlagen van de milieulast. De publicatie geeft inzicht in de inspanningen van de verschillende plantaardige sectoren: akkerbouw, glastuinbouw, bloembollen, bomen & vaste planten, fruit, vollegrondsgroenten en paddenstoelen.
Verbetering waterkwaliteit
Het kabinet Rutte II heeft in de Tweede nota duurzame gewasbescherming ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’ de gezamenlijke ambities, doelen en maatregelen voor duurzame gewasbescherming voor de periode 2013-2023 vastgelegd. Een van de tussendoelen was een halvering van het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater in 2018. Dankzij de inspanningen van de sector werd in 2017 al een vermindering van 66% gerealiseerd.
Geïntegreerde gewasbescherming
Geïntegreerde gewasbescherming (IPM), waarmee de toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt teruggebracht, is de norm in de land- en tuinbouw van vandaag. Met IPM worden 8 basisprincipes voor duurzame gewasbescherming gecombineerd ingezet om ziekten en plagen te voorkomen of te beheersen. Ondernemers zetten vooral in op het gebruik van middelen met weinig milieueffecten (58%), het voorkomen van resistentie (69%) en monitoring (71%). De volgende stap is weerbaar telen, waarmee nog meer nadruk ligt op het stimuleren van gezonde gewassen waar zo min mogelijk bijsturing met middelen voor nodig is.
Sector gemotiveerd
Andere belangrijke thema’s in de publicatie zijn biodiversiteit, veiligheid, naleving en knelpunten in wet- en regelgeving. Ook wordt per sector ingezoomd op de resultaten, ambities en lopende projecten waarmee de milieubelasting verder omlaag wordt gebracht en wordt gefocust op veiligheid en kwaliteit. De positieve ontwikkelingen die de sectoren hiermee laten zien, en de resultaten die tot op heden zijn geboekt, motiveren boeren en tuinders om te blijven investeren in technieken en maatregelen die de duurzame productie en de leefomgeving ten goede komen.

→ Lees de publicatie ‘Duurzame gewasbescherming - land- en tuinbouw op koers’

Deze publicatie is tot stand gekomen door een samenwerking van LTO Nederland met Glastuinbouw Nederland, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).


Kritiek op plannen minister Schouten

18-06-2019 - 0 reacties Door de verhoging van de btw is groent en fruit in de supermarkt dit jaar aanzienlijk duurder geworden. Als het aan minister Schouten ligt, komt hier nog een schepje bovenop om boeren en tuinders meer te betalen voor de duurzame inspanningen die zij doen.


Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar

17-06-2019 - 0 reacties Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Prijzen voor voeding lagen in mei 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Het is daarmee de hoogste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. Vooral voor vlees en vis moet fors meer worden betaald.

In mei was eten gemiddeld 3,8 procent duurder dan een jaar geleden. De laatste tien jaar steeg de prijs van voedsel zelden zo snel.

DEN HAAG (ANP) - Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen in mei prijzen voor voeding 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was volgens het statistiekbureau sprake van de sterkste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. Vooral voor vlees en vis moet fors meer worden betaald.
Het bericht Prijzen voor vlees en vis lopen het hardst op verscheen eerst op Nieuws.nl.

Voedsel in de supermarkt wordt in rap tempo duurder. In een jaar tijd stegen de prijzen met 3,8 procent, een van de grootste stijgingen in tien jaar tijd. Vooral vlees en vis werden duurder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Signify helpt telers bij optimaliseren meerlaagse teelt

14-06-2019 - 0 reacties Signify (Euronext: LIGHT), de wereldwijde marktleider in verlichting, introduceert de nieuwe Philips GreenPower LED production module 3.0 om telers te helpen bij het optimaliseren van de meerlaagse teelt van sla en andere bladgroenten, kruiden, zacht fruit en jonge planten.


Telen op water in Suriname dankzij starterslening van de overheid

12-06-2019 - 0 reactiesGroente, fruit of kruiden kweken zonder aarde, alleen met water. Dat is hydroponics.


Gesloten ketens stuiten op 3 grote dilemma's

05-06-2019 - 0 reacties De versketens van vlees, zuivel, groenten en fruit hebben te maken met 3 grote dilemma's, zo blijkt uit onderzoek van de EFMI Business School. Zij trekken deze conclusies op basis van 4 praktijksituaties.


Op zoek naar een dooreetfactor voor groente en fruit

24-05-2019 - 0 reacties Nergens in Europa eten consumenten zo weinig groente en fruit als in Nederland. Nederlanders halen met de consumptie van 131 gram groente en 113 gram fruit per dag bij lange na niet de aanbevolen hoeveelheden van 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) om een rapport om daar verbetering in te brengen.


Groente en fruit moet ‘het nieuwe normaal’ worden

24-05-2019 - 0 reacties Meer Nederlanders aan de groente en fruit krijgen, vergt een gezamenlijke aanpak en maatschappelijke en politieke keuzes. Samen met een innovatief productaanbod dat past bij de wensen en behoeften van consumenten kan dat de Nederlandse groente- en fruitconsumptie opkrikken. Dat is de kernboodschap van het rapport ‘Wat eten we morgen? Lekker innovatief… groente en fruit’ dat de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) schreef in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Fruit is het nieuwe nepleer

20-05-2019 - 0 reacties Echte veganisten eten niet alleen geen producten van dierlijke herkomst, ze vermijden ook kleren of accessoires waar dieren aan te pas zijn gekomen. Geen wollen trui of leren laarzen dus. En ook geen geitenwollen sokken.


Slapen in oude biggenstal in Olland voor asperge- en fruitoogst

14-05-2019 - 0 reacties OLLAND - Zo'n dertig arbeidsmigranten helpen agrariër Maarten van Hoof uit Olland met het bewerken en oogsten van asperges en fruit. Nu Meierijstad de regels wil versoepelen, denkt hij na over uitbreiden. ,,Dorpsbewoners stonden er versteld van dat hier al jaren zoveel mensen wonen.”


Treinverbinding Valencia - Rotterdam maakt duizenden vrachtwagenritten overbodig

08-05-2019 - 0 reacties Aan het einde van deze week vertrekt de eerste sinaasappeltrein vanuit het Spaanse Valencia naar Rotterdam. De trein zal vanaf dat moment drie keer per week vers fruit naar Nederland vervoeren. De nieuwe lijn tussen Spanje en Nederland maakt maandelijks ruim 1000 vrachtwagenritten overbodig.


Verpakken groente en fruit mag alleen bij lagere milieubelasting

07-05-2019 - 0 reacties GroentenFruit Huis lanceerde deze week Brancheplan Duurzaam Verpakken. Doel daarvan is om alleen groente en fruit te verpakken als dit een vermindering van de totale milieubelasting oplevert.


Verpakken groente en fuit mag alleen bij lagere milieubelasting

07-05-2019 - 0 reacties GroentenFruit Huis lanceerde deze week Brancheplan Duurzaam Verpakken. Doel daarvan is om alleen groente en fruit te verpakken als dit een vermindering van de totale milieubelasting oplevert.


Verpakken groente en fuit kan alleen als dat milieu minder belast

07-05-2019 - 0 reacties GroentenFruit Huis lanceerde deze week Brancheplan Duurzaam Verpakken. Doel daarvan is om alleen groente en fruit te verpakken als dit een vermindering van de totale milieubelasting oplevert.