Export

Al het Export nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Export nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Export nieuws

Pootgoedexport naar Algerije verloopt moeizaam

03-12-2019 - 0 reacties De export van pootaardappelen naar Algerije verloopt stroperig.


Forse groei in Nederlandse export van pootaardappelen naar Cuba

29-11-2019 - 0 reacties Cuba importeert dit jaar fors meer pootaardappelen uit Nederland. De uitvoer van Nederlands pootgoed over de oogst van zomer 2019 komt uit op circa 16.000 ton. De afgelopen 3 jaren schommelde dat tussen de 8.000 en 10.000 ton. De verwachting is dat de export komende jaren verder zal groeien.


CDA wijzigt omstreden zin over export door boeren

09-11-2019 - 67 reacties Het CDA-rapport waarin staat duurzaamheid, dierenwelzijn en inkomen van boeren belangrijker zijn dan de positie van Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld wordt aangepast. Met die toezegging hoopt voorzitter Leonard Geluk namens de schrijvers van het visiestuk de hoogopgelopen emoties bij de agrarische achterban tot bedaren te brengen.


Amerikanen houden rundvleesexport stabiel

08-11-2019 - 0 reacties Rundvleesexporteurs in de Verenigde Staten zijn koersvast te noemen. De export van rundvlees loopt namelijk vrijwel gelijk aan vorig jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de US Meat Export Federation.


Mestexport onder druk, kaderrichtlijn in de knel

05-11-2019 - 0 reacties Er is in 2018 minder mest geëxporteerd dan het jaar ervoor. Ook was de export lager dan op basis van CBS-cijfers was voorspeld. Dit komt met name door een daling van de export naar Duitsland. Daardoor voldoet Nederland niet aan de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water.


Column: De januskop van de landbouwpolitiek

01-11-2019 - 0 reacties „Nooit meer honger” was het motto van de grondlegger van het huidige landbouwbeleid, Sicco Mansholt. Voor de eerste naoorlogse landbouwcommissaris bij de Europese Commissie was het zelfs een diep doorleefd moreel gebod. Nederland sloeg na de Tweede Wereldoorlog aan het produceren en werd daar heel erg goed in. Ruilverkavelingen, aanleg van infrastructuur, zaadveredeling en andere modernisering en mechanisering van de landbouw werden in gang gezet. Innovatie, efficiëntie en ondernemerschap van onze boeren was al wat de klok sloeg en nog immer slaat. Nederland schopte het daardoor, na de VS, tot tweede agrarische exporteur ter wereld, met vorig jaar een export van ruim 91 miljard euro. In een land als Rwanda ziet men onze boeren als landbouwgoeroes. In plaats van 12 ton aardappelen halen onze boeren 60 ton van een hectare.


Sanitair attaché om China te openen voor Belgisch vlees

25-10-2019 - 0 reacties België krijgt binnenkort een 'sanitair attaché' in China. De federale regering heeft de aanstelling goedgekeurd van een FAVV-agent bij de Belgische ambassade in Peking. “Bij het creëren van deze functie hebben we een duidelijk doel: het opheffen van Chinese embargo's op onze export van rundvlees, varkensvlees en pluimvee", zegt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Door een embargo dat bijna 20 jaar geleden werd opgelegd, heeft België nooit de gelegenheid gehad zijn rundvlees aan de Chinezen te verkopen.


Boeren met runderen moeten extra belasting betalen voor gezondheidsfonds

24-10-2019 - 0 reacties Boeren met runderen gaan vanaf 2020 een extra belasting per dier betalen voor het Diergezondheidsfonds. Een melkveehouder betaalt dan 2,44 euro per rund en 0,34 euro per kalf zodra het dier naar de slacht of de export gaat.


Handelsmissie agrosector naar Harvest Money Expo in Oeganda

22-10-2019 - 0 reacties Wilt u uw export uitbreiden naar Oeganda en bent u actief in een van de volgende sectoren: zuivel, tuinbouw, aardappels, pluimvee, varkens of machines? Ga dan van 13 tot en met 17 februari 2020 mee met de handelsmissie naar Oeganda.Deze missie staat in het teken van de beurs Harvest Money Expo.


Export EU-varkensvlees in 2020 nog veel hoger

22-10-2019 - 0 reacties De Europese Commissie voorziet dat de varkensvleesproductie in de Europese lidstaten in 2020 licht zal toenemen. Daarnaast wordt verwacht dat de export opnieuw een forse stap gaat zetten.


Russische export laat gat vallen, EU profiteert

21-10-2019 - 0 reacties Het immer dominante Rusland laat een gaatje vallen op de exportmarkt voor tarwe. Hier profiteert de EU van. Russische boeren zitten in de luxe positie om terughoudend te kunnen zijn met het geven van aanbod, wat ervoor zorgt dat minder wordt uitgevoerd.


Britse varkensvleesexport bijna 10 procent hoger

21-10-2019 - 0 reacties De export van varkensvlees uit het Verenigd Koninkrijk ligt in augustus bijna 10% hoger dan vorig jaar, zo tonen de nieuwe cijfers van overheidsinstantie AHDB aan. De uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in China zijn hier debet aan. 


Bloemen- en plantenexport nadert na derde kwartaal de 5 miljard euro

17-10-2019 - 0 reacties De Nederlandse bloemen- en planten export staat in 2019 na drie kwartalen op 4,8 miljard euro, zo blijkt uit de statistieken van Floridata.


Rundvleesexport Verenigde Staten neemt af

15-10-2019 - 0 reacties De export van rundvlees uit de Verenigde Staten komt over augustus lager uit dan vorig jaar, zo tonen nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) aan. Dit komt met name doordat de export naar Zuid-Korea behoorlijk geslonken is, terwijl in juni en juli nog een recordniveau werd neergezet.


Produceren voor eigen markt

10-10-2019 - 4 reacties Misschien ook iets voor de industrie 70% van de winst uit export.

Originele beschrijving

Na jaren van groei produceren bedrijven nu minder.


Varkensvleesexporteurs profiteren van vraag China

10-10-2019 - 0 reacties De Europese exporteurs van varkensvlees profiteren volop van de vraag uit China, zo blijkt uit de nieuwste exportcijfers. In de eerste 7 maanden van het jaar is de export richting dat land namelijk met 43,1% gestegen. Ook de varkensvleesexport naar Vietnam is fors toegenomen.


'Afrikaanse varkenspest kost België half miljard euro'

09-10-2019 - 0 reacties De Afrikaanse varkenspest is op weg om de sector 500 miljoen euro te kosten. Elke maand die voorbijgaat zonder dat de Belgische varkenssector normaal kan exporteren, kost gemiddeld 22,42 miljoen euro. Dat zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van het Belgische Vlees (Febev). Als er zich geen nieuwe gevallen voordoen, zou België in theorie de export naar de verloren landen in augustus 2020 kunnen hervatten. Dat zal de sector dan tussen de 447 miljoen en 584 miljoen euro hebben gekost.


NAO wil vrijstelling Chloor IPC voor verre export

09-10-2019 - 0 reacties De Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) werkt aan een vrijstellingsaanvraag voor het gebruik van Chloor IPC bij consumptieaardappelen voor export naar bestemmingen buiten Europa.


'83 procent broedeieren bestemt voor export'

09-10-2019 - 0 reacties „Maar liefst 83 procent van de in Nederlandse broedeieren is direct of indirect bestemd voor de export. Slechts 17 procent is bestemd voor de productie van kip voor Nederlandse consumenten.”


'Export duizenden tonnen aardappelen in gevaar'

03-10-2019 - 0 reacties Het verdwijnen van Chloorprofam voor de aardappelbewaring heeft grote gevolgen voor de overzeese export van aardappelen. Waar het middel in de bewaarplaatsen binnen de EU vervangen kan worden door andere middelen, ligt het voor de overzeese export veel moeilijker. Teun Paarlberg, mede-eigenaar van Sevenhuysen VOF, luidt daarover de noodklok.