Export

Export is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Export en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Export nieuws

Nederlandse aardbei valt in de smaak, vorig jaar recordhoeveelheid geteeld

15-06-2021 - 0 reacties Sinds 2010 is de productie in ons land bijna verdubbeld, tot een record van 78 miljoen kilo vorig jaar. Die stijging komt vooral doordat er steeds meer aardbeien worden geteeld in kassen en in plastic tunnels. De export van de Hollandse zomerkoninkjes is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen, wat…


Dolfinarium Harderwijk voor de rechter: dierenclubs willen verhuizing van dolfijnen naar China voorkomen

08-06-2021 - 0 reacties Dierenwelzijnsorganisaties House of Animals en Sea Shepherd stappen naar de rechter. Zij willen voorkomen dat het Dolfinarium in Harderwijk een aantal zeezoogdieren naar China exporteert. Het park wil op deze manier meer leefruimte creëren voor andere dieren. Volgens de organisaties lost export van de dieren echter weinig op.


Spanje grootste exporteur van groenten en fruit binnen de EU

11-05-2021 - 0 reacties De Spaanse AGF-sector heeft in 2020 weer een recordjaar beleefd voor de export en de handel. Een rapport van de Spaanse bank Cajamar laat een overschot op de handelsbalans zien van 17,8 miljard euro. Dat is een stijging van zo’n 30% ten opzichte van 2019, schrijft INSpanje.
Spanje is binnen de EU de…


"Export Nederland groeit met 6 miljard dollar dankzij steunpakket VS"

23-03-2021 - 0 reacties Het Amerikaanse steunpakket van bijna 2000 miljard dollar is brandstof voor de totale wereldeconomie. Vooral de wereldwijde export profiteert. De West-Europese export loopt daarbij voorop met een extra groei van 97 miljard dollar voor de periode 2021/2022. Voor de Nederlandse export leidt het steunpakket…


Tractor verkocht Slovenia en nu een kaufvertrag

16-03-2021 - 14 reacties Hoi,

Hoe zit het met een geëxporteerde tractor naar Slovenië? Vorig jaar heb ik mijn tractor verkocht aan een export man uit Slovenië. Nu komt hij met de vraag of ik een kaufvertrag in wil vullen. Mijn naam adres en persoons id heeft hij nodig om de tractor te registeren. Ik weet niet wat hier van waar is. Kan dit kloppen en is dit veilig?


"Veel strubbelingen bij export naar het Verenigd Koninkrijk, Britse klanten zijn zoekende naar juiste wegen"

11-02-2021 - 0 reacties Tholen - De AGF-export naar het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met de nodige hobbels als gevolg van de Brexit. William Verhage, als account manager bij Valstar verantwoordelijk voor de export naar Engeland en Ierland, verwacht dat hiervoor uiteindelijk wel een oplossing zal komen, maar denkt wel dat…


Agrarische export blijft groeien ondanks corona en brexit

20-01-2021 - 0 reacties LEEUWARDEN - De coronacrisis en de perikelen rondom de brexit hebben de Nederlandse agrarische sector niet kunnen weerhouden van een nieuwe exportrecord.


Nederlandse export van planten naar recordniveau, bloemenuitvoer lager

15-01-2021 - 0 reacties Vorig jaar is door de Nederlandse sierteeltsector voor een recordbedrag van 2,4 miljard euro aan planten geëxporteerd. Doordat de export van snijbloemen in 2020 echter terugliep, viel de totale exportwaarde van bloemen en platen vorig jaar met net geen 6 miljard euro 4 procent lager uit. Dat melden Floridata en brancheorganisatie VGB vrijdag.


Schotse vissers moeten minder vis vangen door brexitvertragingen

07-01-2021 - 0 reacties EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - Schotse vissers worden geadviseerd minder vis te vangen, omdat nieuwe 'brexitbureaucratie' voor lange vertragingen zorgt bij de export naar de Europese Unie. De vrachtwagens met vis moeten nu al zo lang wachten, dat het niet zeker is dat alle vis op tijd op de markt komt. Ook zouden de ladingen vis kunnen bederven.


Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

19-12-2020 - 0 reacties Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.
Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.
Deze boeren werken al via de 'korte keten' en vertellen waar voor hen de winst zit:
In de coronacrisis is het aandeel van deze 'korte keten' in de voedselvoorziening verviervoudigd, volgens een schatting van de Rabobank.
Een van de initiatieven is Boeren voor Burgers: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als in de export, de klant betaalt de helft van wat de supermarkt vraagt.
Vanochtend zijn ruim 500 'kerstpakketten' verspreid over de hoofdstad. Initiatiefnemer Eric Traa verwacht een forse toename van het aantal deelnemers: "We hebben heel veel mensen aangeschreven via woningbouwverenigingen en gaan samenwerken met het Leger des Heils voor de distributie."
Geen sterke onderhandelingspositie
Boeren zijn al langer ontevreden over het feit dat de prijs die zij betaald krijgen voor hun producten, vele malen lager ligt dan wat de consument in de supermarkt betaalt. De individuele boer heeft over het algemeen geen sterke onderhandelingspositie ten opzichte van de grote inkoopcentrales van supermarkten.
Nicole Smits is een van de boeren die meedoet aan het project Boeren voor Buren. Samen met haar broer runt ze een familiebedrijf in Zeewolde, dat jaarlijks in hun boomgaard van 17 hectare een miljoen kilo appels en peren produceert.
Smits sympathiseert met haar demonstrerende collega's, maar in plaats actievoeren kiest ze er voor om via de 'korte keten' niet volledig afhankelijk te zijn van de prijs die de supermarkt betaalt voor haar fruit.
Even verderop in Dronten is Martin Topper gespecialiseerd in 'vergeten' groenten; veelkleurige wortelen en bieten die normaal gesproken hun weg vinden naar restaurants in heel Nederland en Europa. Hij levert niet alleen aan Boeren voor Buren in Amsterdam, maar helpt via 'Local to local' ook studenten in Utrecht aan een gezond kerstmaal. Topper wil niet alleen een eerlijke prijs, hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt.
Tienduizenden kilometers tot je bord
Boeren voor Buren wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en de plaatselijke Rabobank. Directeur van de bank is Barbara Baarsma, ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een groot pleitbezorger van wat in landbouwjargon de korte keten is gaan heten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt.
Dat maakt voedsel onnodig kostbaar en milieu- en klimaatvervuilend. De korte keten is hiervoor een goede oplossing, zegt Baarsma: "Het geeft de verduurzaming van de landbouw een zet in de goede richting en het zorgt voor eerlijkere prijzen voor de boer."
In Nederland is het volgens haar bovendien volstrekt onnodig dat we zoveel voedsel van ver halen. Ons land is grotendeels zelfvoorzienend en de tweede voedselexporteur op aarde, na de Verenigde Staten. Alleen voor producten als koffie, thee, rijst en cacao zijn we afhankelijk van import.
Doel: 25 procent uit de regio
In Amsterdam willen ze daarom het percentage voedsel uit de regio van 5 naar 25 procent brengen in de komende jaren. Producten van boeren uit de omgeving moeten hun weg direct vinden naar inwoners van de hoofdstad. Zoals dat vroeger ook gebeurde, toen de boeren zelf hun waar op de markt aan de man brachten.
Het rechtstreek leveren van voedsel aan de consument beleefde een opleving toen in de eerste lockdown de distributie van voedsel op een aantal plaatsen begon te haperen. Voor de boerderijwinkel van Nicole Smits ontstonden toen zelfs wachtrijen. Ook in de week voor Kerst verwacht ze drukte in de boerderijwinkel.


'Voorkom export vee naar landen met gruwelijke slachtmethoden'

11-12-2020 - 0 reacties AMSTERDAM/BRUSSEL - De dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals roept de Europese Commissie op te voorkomen dat vee wordt doorgevoerd naar landen waar de slachtomstandigheden "gruwelijk" zijn. De organisatie noemt sp...Lees meer


Turkije exporteert tomaten ter waarde van € 230 mln naar 60 landen

07-12-2020 - 0 reacties In de eerste 11 maanden van 2020 is de Turkse tomatenexport met 7,5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot € 230 mln. Deze producten werden naar 60 landen wereldwijd geëxporteerd.
Rusland, de traditionele markt voor de export van verse groenten en fruit, staat op de eerste plaats wat…


Ieren gaan voortaan Hollandse kaas maken vanwege Brexit

06-12-2020 - 11 reacties Ieren gaan voortaan Hollandse kaas maken vanwege Brexit
Ierse kaasfabrikanten zien de Brexit met angst en beven tegemoet omdat hun belangrijkste afzetmarkt, het Verenigd Koninkrijk, onbereikbaar dreigt te worden als er geen akkoord komt. Dan zal de export van kaas naar de Britten gepaard gaan met een invoerheffing van 56 procent. Daarnaast gaat de export zoveel bureacratische rompslomp opleveren dat het lijkt op de uitvoer van producten naar China in plaats van naar een buurland. Dat is extra lastig omdat de winstmarges op kaas klein zijn en ieder obstakel die doet verdampen.

Het belangrijkste product van de Ierse kaasmakers is nu cheddar, maar die kaassoort vindt alleen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk op grote schaal aftrek. Als dat laatste land wegvalt, zal er dus overgeschakeld moeten worden op andere kaassoorten om de export ter waarde van 250 miljoen euro overeind te houden, aldus The Journal.

De Ieren willen met behulp van het Nederlandse familiebedrijf Royal A-ware overschakelen op de productie van Hollandse kazen die in e rest van Europa afgezet kunnen worden. Daarmee worden ze een concurrent voor Nederlandse kaasmakers die ook getroffen worden door de Brexit.

Niet alle Ieren zijn even blij met de plannen. Milieubeschermers willen de nieuwe fabriek tegenhouden omdat intensieve veeteelt die de benodigde 450 miljoen liter melk moet leveren enorm bijdraagt aan het verergeren van de klimaatcrisis. Daardoor zouden de doelen die voor Ierland gesteld zijn in het Akkoord van Parijs in gevaar komen. Alleen deze fabriek zorgt al voor verhoging van de ammonia-uitstoot met 2,5 procent.

&


Vleesgigant Danish Crown boekt recordwinst

20-11-2020 - 0 reacties Het Deense vleesconcern Danish Crown heeft over het gebroken boekjaar 2019/2020 een recordwinst gerealiseerd. Met oog op de coronacrisis die begin dit jaar de kop opstak, is dat opmerkelijk. De goede verdiensten zijn te danken aan de export in Azië, met name China.


Vraag naar Nederlandse uien blijft aanhouden

30-10-2020 - 0 reacties De deze week gepubliceerde oogstraming van het CBS geeft een indicatie van het aantal uien dat dit jaar geëxporteerd moet worden. De export van deze uien loopt momenteel buitengewoon goed.


Nederlandse export van leliebollen naar Zuid-Korea makkelijker

30-10-2020 - 0 reacties Nederland en Korea zijn een nieuw douane-inspectieprotocol overeengekomen voor leliebollen. De onderhandelingen duurden meer dan twee jaar. De strikte regelgeving in Korea vereist laboratoriumtesten voor leliebollen tijdens de importinspectie daar. Met het nieuwe bilaterale protocol zijn de geïmporteerde…


Groene waterstof, dat kun je toch ook uit IJsland halen?

23-10-2020 - 0 reacties Landsvirkjun, het nationale energiebedrijf van IJsland, en Havenbedrijf Rotterdam gaan de haalbaarheid van de export van groene waterstof van IJsland...


Franse tarwe-export zakt naar dieptepunt

06-10-2020 - 0 reacties De export van zachte tarwe vanuit Frankrijk richting de landen buiten de Europese Unie is in de maand september naar het laagste punt in 11 jaar tijd gezakt. De oorzaak lijkt te liggen in de verlaagde oogstprognoses.


CPB: Tweede wereldwijde coronagolf zal Nederlandse export treffen

06-10-2020 - 0 reacties Een verdere opleving van het coronavirus in het buitenland, nieuwe lockdowns en een terugval in de wereldhandel zullen Nederlandse bedrijven hard raken, stellen het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek. Vooral de transportsector en de industrie zijn kwetsbaar.


Biggenhandel loopt van geen kant

21-09-2020 - 0 reacties Het geplaats krijgen van biggen is een flinke uitdaging. De afzet, met name de export, loopt van geen kant.