Groenten

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Groenten. Groenten is een van de 16350 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Groenten nieuws

Spanje onderhandelt over de opening van de Amerikaanse markt voor al hun paprika's

14-08-2020 - 0 reacties In juli is in Spanje vergaderd over het kunnen exporteren van paprika's naar de VS uit alle teeltgebieden en niet alleen uit Almería, Alicante en enkele gemeenten in de provincie Granada. Momenteel wordt over deze marktopening onderhandeld door o.a. beroepsfederatie Fepex.
De Spaanse export van groenten en…


Krokante courgette en zelfs drop: Deze uitvinding kon snacken weleens compleet veranderen

11-08-2020 - 0 reacties HEIJEN - Hoe maak je groenten populair? Door ze lekker krokant te maken. Op een nieuwe methode zit inmiddels octrooi.


“Door de coronacrisis zien steeds meer mensen de waarde van groenten en fruit”

10-08-2020 - 0 reacties Tholen – Bijna niemand had verwacht dat de coronacrisis de wereld zo op zijn kop zou zetten. Ook bij VLAM hoopten ze dat de situatie snel weer zou normaliseren. “Maar dat viel flink tegen”, vertelde Leen Guffens, directeur promotie van VLAM eind juli.


Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

09-08-2020 - 0 reacties Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.


Nieuwe broodbeleg Stegeman bevat flink wat groenten

20-07-2020 - 0 reacties Stegeman introduceert een nieuwe lijn ‘hybride’ broodbeleg. Minimaal 20 of 30 procent van de vleeswaren bestaat hierbij uit groenten. Brand manager Stegeman Kristel Peters en Henriëtte van Wijk, shopper marketing manager BLX, geven hun kijk op hoe consumenten van de producten kunnen genieten als zij na…


Veel animo voor landbouwcollectief Herenboeren De Kempen

13-07-2020 - 0 reacties EERSEL - Landbouwcollectief Herenboeren De Kempen hoopt in 2021 van start te kunnen gaan met een groenere manier van groenten kweken en delen.


Boeren willen arbeidsmigranten van buiten EU om tekorten op te vangen

06-06-2020 - 0 reacties De belangenorganisatie voor boeren en tuinbouwers LTO Nederland wil dat Nederland mensen van buiten de EU toestaat om hier te helpen met de teelt en oogst van groenten, fruit en bloemen.


Europese Commissie wil toch marktondersteunende maatregelen treffen voor landbouwproducten

23-04-2020 - 0 reacties De Europese Commissie komt met extra maatregelen ter ondersteuning van markten voor landbouw- en voedingsproducten die sterk worden geraakt door de maatregelen om de verspreiding van coronavirus te stoppen. Het gaat onder andere om steunmaatregelen voor particuliere opslag voor zuivelproducten en vlees en ruimte voor extra marktmaatregelen voor groenten, fruit, olijfolie, honing en wijnen. Het doel is om de maatregelen voor het einde van april ter goedkeuring aan de lidstaten voor te leggen. Daardoor kunnen er nog veranderingen in de regelingen nodig zijn.


Duizenden kilo's groenten en fruit naar gezinnen die het moeilijk hebben

10-04-2020 - 0 reacties Vijfduizend kilo groenten en fruit en honderd kilo kippenbouten die door de coronacrisis over bleven, zijn vrijdag bij 235 gezinnen in de stad bezorgd die het juist nu extra moeilijk hebben.


Recordexport groenten en fruit uit Spanje in 2019

10-04-2020 - 0 reacties Spanje, ‘s werelds belangrijkste exportland van verse groenten en fruit, heeft in het afgelopen jaar een record hoeveelheid geëxporteerd. In totaal ging het in 2019 om 13,2 miljoen ton met een waarde van13,5 miljard euro. Naar hoeveelheid gezien was 7% meer dan in 2018.Niet minder dan 93% van de Spaanse…


Telers gezocht voor onderzoek naar plantenstoffen uit tuinbouwproducten die nu vernietigd worden

01-04-2020 - 0 reacties Veel tuinbouwproducten worden momenteel vernietigd. VARTA en Greenport West-Holland willen zoeken naar alternatieven voor die bloemen, planten en groenten, en dan met name voor de plantinhoudstoffen. Dat kan leiden tot nieuwe toepassingen en nieuwe afnemers. Het gaat bij dit onderzoek om relatief eenvoudig te oogsten plantinhoudstoffen. Voorbeelden daarvan zijn etherische oliën, geur- of kleurstoffen, of stoffen die gebruikt kunnen worden in de bouw of medische sector.


Telers gezocht, juist nu, om reststromen te verwaarden

01-04-2020 - 0 reacties Veel tuinbouwproducten worden momenteel vernietigd. Dat is zonde, vindt een aantal tuinbouwpartijen, waaronder VARTA en Greenport West-Holland. Daarom willen ze zoeken naar alternatieven voor die bloemen, planten en groenten, en dan met name voor de plantinhoudsstoffen. Die alternatieven bestaan uit…


"Interventiemaatregelen zijn nu niet aan de orde"

01-04-2020 - 0 reacties Tholen - De eerste weken na de Corona-crisis leidde tot een hamsterwoede door heel Europa. "Daarna zagen we dat er genoeg groenten en fruit voorradig waren en ontstond er een dipje in de markt", constateert Richard Schouten, voorzitter van het crisisteam bij GroentenFruit Huis. "Toch zien we dat de…


Kwaliteitsvolle groenten telen kan met minder bemesting

31-03-2020 - 0 reacties Uit nieuw onderzoek blijkt datbemestingsadviezen en stikstofbemestingsnormen voor sommige groenten lager kunnen. “Bij vele landbouwers bestaat het gevoel dat een verlaging van de stikstofbemestingsdosis de opbrengst en/of de kwaliteit kan verminderen”, zegt Karoline D’Haene, coördinator van het ‘Onderzoeks- en Voorlichtingsplatform Duurzame bemesting’. Dit wordt door de studie ontkracht. En minder bemesten betekent natuurlijk ook minder kosten voor de landbouwer.


Politiek wijst bouw 7 hectare kas in Mittelfranken af

30-03-2020 - 0 reacties Het zou een glastuinbouwproject worden, zoals men in het Duitse Fürth tot nu toe nauwelijks eerder gezien heeft: een familiebedrijf uit Nürnberg wilde bij Vach graag op een areaal van zeven hectare kassen bouwen om groenten in te telen. Het geplande project haalde echter geen meerderheid bij de gemeente.…


‘Overleven begint bij gezonder leven en eten’

29-03-2020 - 1 reacties Mensen met obesitas en diabetes hebben een grotere kans om op de ic terecht te komen. We moeten gezonder leven, stellen Jutka Halberstadt en Jaap Seidell.


Aanvoer fruit en groenten uit het zuiden stokt

27-03-2020 - 0 reacties Supermarkten krijgen het moeilijk om groenten en fruit te halen uit de zuiderse landen. Dat blijkt uit een rondvraag in de sector. Toch maken de meeste ketens zich sterk dat er nog voldoende aanbod zal zijn. "We staan voor een uitdaging, maar we doen er alles aan om de aanvoer te verzekeren", klinkt het. Voor de aanvoer van Belgische groenten en fruit hoeven we ons geen zorgen te maken. “De start van de oogst komt er nu aan, een heel mooie periode met voldoende aanbod van kwaliteitsvolle producten”, reageert Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris bij het Verbond van de Belgische Tuinbouwcoöperaties.


Maaltijdboxen met voedseloverschotten van boeren: ‘Die kippen houden niet op met leggen’

25-03-2020 - 0 reacties Veel boeren en telers zitten door het sluiten van de horeca omhoog met groenten, kruiden en eieren. Omdat ze anders hun oogst hadden moeten dumpen, stoppen ze hun spullen nu in maaltijdboxen. Zo komen de asperges en tomaten direct bij de consument terecht.


Twijfels over openstelling Russische grens

23-03-2020 - 0 reacties De agrarische sector twijfelt aan de juistheid van het nieuws dat Boerenbusiness zondag 22 maart publiceerde, op basis van het gerenommeerde Russische persbureau TASS. Het is niet duidelijk of restricties op onder andere groenten en fruit worden versoepeld, geheel opgeheven of gewoon van kracht blijven.


Tuinbouw schakelt snel voor aanpak coronavirus

23-03-2020 - 0 reacties De Coronacrisis treft de tuinbouw hard. Zoveel werd de afgelopen dagen duidelijk met beeld van siertelers die oogstrijp gewas vernietigden en de veiling die een omvangrijk deel van de aanvoer geen goede bestemming kon geven. Bij groenten en fruit loopt via retailkanalen de afzet door, maar viel de ‘out…