Groenten

Al het Groenten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groenten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groenten nieuws

Twee producentenorganisaties erkend in GMO Groenten en fruit

17-01-2022 - 0 reacties De Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON) en Harvest House zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) erkend als producentenorganisatie in de gemeenschappelijke marktordening (GMO) Groenten en fruit.


Erkenning voor 2 producentenorganisaties

17-01-2022 - 0 reactiesIn januari 2022 kregen 2 producentenorganisaties (PO’s) in de sector groenten en fruit een erkenning.


Snacktomaten helpen consumenten gemakkelijk aan de dagelijkse hoeveelheid groenten

17-01-2022 - 0 reacties Tholen - Januari is de maand waarin mensen bezig zijn met hun goede voornemens. Velen zullen gezonder leven en eten op het lijstje hebben staan. Albert Heijn geeft ze een steuntje in de rug met een nudgingactie 1 + 1 gratis: snoeptomaten, wortelen en handsinaasappelen en de boodschap in de bonusfolder:…


Dure kunstmest en schaarse arbeid maken Vlaamse groenten te duur voor verwerkers

16-01-2022 - 0 reacties Ook West-Vlaanderen, de groentetuin van Europa, dreigt boeren straks onbetaalbaar te worden als de verwerkers hun prijzen niet optrekken. Te dure kunstmest en steeds schaarser wordende arbeid laten de productiekosten voor de West-Vlaamse groentetelers met 10 à 20 procent stijgen, zegt Luc De Waele van de Vlaamse telersvereniging INGRO.


Provincie Overijssel wil winkels open; anno 2022 bestelt Nederland ook verse groenten online

13-01-2022 - 0 reacties Het Corona-effect van 12 januari 2022, de Foodlog-selectie van het coronanieuws uit de (inter)nationale pers. Het Corona-effect belicht scheuren in de voedselketen, sporen van nieuwe voedselsystemen en het 'nieuwe gezond'. Hier vind je onze voorgaande selecties, in Gespot onze dagelijkse newsroom.


Video: Ekoland innovatieprijs - Landzicht Biologisch Groentenabonnement

12-01-2022 - 0 reacties Landzicht Biologisch uit Strijen (ZH) teelt voor circa 1300 abonnees op 8 hectare groenten, te midden van knotwilgsingels en hagen, een bloementuin, een hoogstamfruitboomgaard en een kruidentuin.


Groenten en fruit over? Stichting de Melkkan is er heel blij mee

08-01-2022 - 0 reacties HULST - Koken met verse groenten en fruit als tussendoortje. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar dat is voor veel mensen niet zo, zegt Alex Eggermont van de Melkkan. Daar gaat de stichting dit jaar wat aan doen.


Arbeidsmigranten werken keihard in Spaanse kassen en wonen in krottenwijken

04-01-2022 - 0 reacties Momenteel komen de paprika's die wij eten vooral uit Spanje. Arbeidsmigranten oogsten daar massaal groenten en fruit. Niet altijd in goede omstandigheden, zo zag fotojournalist Jet Budelman. In Mondiaal Nieuws doet zij verslag. "Zijn er bij jullie in Nederland ook kassen waar ik kan werken?"


Spoony: vol van groenten, vol van pret

23-12-2021 - 0 reacties Foodlog en FoodPersonality reiken gezamenlijk de Gezonde Innovatie Awards uit, voor de tweede keer. Het is een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon.
In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Phaedra Mensen, oprichtster Spoony.


Export verse levensmiddelen naar Verenigd Koninkrijk daalt met 8,1%

20-12-2021 - 0 reacties In de periode januari-augustus 2021 is de Nederlandse export van vlees, zuivel, vis en groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk vergeleken met dezelfde periode van 2020 met 8,1% gedaald tot 2,2 miljard euro. Tegelijkertijd groeide de totale Nederlandse export van deze goederen naar andere landen groeide met 5,4%. Het Britse aandeel in onze export daalde tot 7,6% en kromp met maar liefst 12,6% ten opzichte van vorig jaar.


Geef Kleur Door: hoe meer groente en fruit in onze omgeving, hoe meer we ervan eten

17-12-2021 - 0 reacties Foodlog en FoodPersonality reiken gezamenlijk de Gezonde Innovatie Awards uit, voor de tweede keer. Het is een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon.
In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Anne Marie Borgdorff, programmamanager Gezondheid bij GroentenFruit Huis en projectleider bij Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.


Het Helpende Bord: met vijf nudges naar meer groenten

16-12-2021 - 0 reacties Foodlog en FoodPersonality reiken gezamenlijk de Gezonde Innovatie Awards uit, voor de tweede keer. Het is een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon.
In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Yolanda van Grootel, Brand Communication Manager bij HAK over hun Helpende Bord.


Groenten voor Soep van Bonduelle: lekker gezond, ultiem gemakkelijk en altijd vers uit het seizoen

14-12-2021 - 0 reacties Foodlog en FoodPersonality reiken gezamenlijk de Gezonde Innovatie Awards uit, voor de tweede keer. Het is een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon.
In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Liesbeth Dufornee (Head of Category Development) en Suzanne van Zutven (Brand Manager Frozen) over Groenten voor Soep van Bonduelle,


Groenten en kruiden groeien in het Westland indoor verticaal

08-12-2021 - 0 reacties Agritech start-up Future Crops heeft in Poeldijk, in het Zuid-Hollandse Westland, het eerste indoor verticale landbouwsysteem ontwikkeld. Het gaat om 8.000 vierkante meter met negen verdiepingen hoog.


Tunnelkassen teler vernield: "Kostenpost van enkele duizenden euro's"

07-12-2021 - 0 reacties Twee tunnelkassen van teler Paul Verbeek uit Nieuwaal zijn vorige week vernield. Hij is woest en rekent op een kostenpost van enkele duizenden euro's, zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad. In de kassen groeien aardappels en verschillende soorten groenten. Lees hier meer in de krant.


Dit bedrijf kweekt groenten in fabriekshal met behulp van vissenmest

26-10-2021 - 0 reacties Bij Phood Farm in Eindhoven staat de sla niet in de volle grond, maar worden de plantjes in een waterbak gekweekt. Uiteindelijk is er daardoor minder water nodig voor de kweek én groeien de planten sneller.


Stoppen met plastic om groenten en fruit?

25-10-2021 - 0 reacties In Frankrijk mogen vanaf 1 januari 2022 de meeste soorten groenten en fruit niet langer in plastic zijn verpakt. Het verbod zal volgens de Franse regering leiden tot een besparing van meer dan een miljard plastic verpakkingen per jaar. Zou Nederland het Franse voorbeeld moeten volgen? Of kunnen we niet…


Hoge gasprijs dwingt kwekers om prijzen groenten, bloemen en planten te verhogen

28-09-2021 - 0 reacties We moeten op termijn waarschijnlijk meer betalen voor groente, bloemen en planten, verwacht brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland. De organisatie zegt dat het merendeel van de bedrijven in de glastuinbouwsector last heeft van de hoge gasprijs. Cees Ruhé, voorzitter van Glastuinbouw-afdeling Drenthe en Groningen, ziet de ontwikkeling ook, al maakt hij zich niet direct zorgen.


Nieuwe groentes tegen verspilling: bloemkooltjes en broccoli met dunne stelen

28-09-2021 - 0 reacties Slablaadjes die precies op een hamburgerbroodje passen, broccoli met een dunne steel die consumenten wél willen eten in plaats van dikke stelen die worden weggegooid, en bloemkolen die wit blijven. Want geel-geworden bloemkolen kopen we niet, in de veronderstelling dat die niet meer goed zijn.
Het zijn zomaar wat innovaties die deze week te zien zijn in het Noord-Hollandse Grootebroek op het Field of Innovation, een evenement voor telers en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld supermarkten. Wereldwijd wordt zo'n 30 procent van alle geoogste groenten en fruit verspild. Om dat percentage omlaag te krijgen, wordt er in de sector hard gewerkt aan nieuwe groentes die beter aansluiten bij de wensen van consumenten.
Lotfi Bani van Syngenta, een bedrijf dat nieuwe rassen teelt: "Het duurt gemiddeld zeven jaar om een nieuw ras te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is de hamburgersla. Behalve dat die precies past op een broodje, is die sla ook wat dikker. Die blijft langer knapperig en daardoor hoeft er minder weggegooid te worden", zegt Bani vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Broccoli met dunne steel
De broccoli die we nu in de supermarkt kopen, heeft een dikke stronk. Bani: "Veel consumenten moeten daar niets van hebben en snijden dat deel eraf. Hartstikke zonde, want behalve dat die steel lekker is, zitten er ook heel veel vitamines in."
Maar om de consument toch tegemoet te komen, ligt er binnenkort een broccoli in de winkel met een dunne steel. "Die hoef je dus niet meer weg te gooien."
Over de bloemkool hebben veel mensen het vooroordeel, dat als ie verkleurd is, niet meer goed is. Dat is een misvatting: "Wat we gedaan hebben, is een bloemkool ontwikkelen die wit blijft", aldus de Syngenta-woordvoerder. En nieuw zijn ook bloemkooltjes: "Er zijn toch steeds meer kleine huishoudens. Wat moeten die met een grote bloemkool? Ze gooien de helft weg. Doodzonde. Vandaar een soort die beter is afgestemd op de wens van veel consumenten."
Er zijn mensen, onder wie ook wetenschappers, die niet veel moeten hebben van al dat 'gerommel' met ons eten. Foodwatch, een organisatie die kritisch is op alles wat met ons voedsel heeft te maken, reageert gematigd.
"Het is goed dat er vanuit alle kanten wordt meegedacht over oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan", zegt Foodwatch-directeur Nicole van Gemert. Zij vindt wel dat de klant moet worden geïnformeerd over het feit dat het om genetisch gemodificeerd voedsel gaat. "Dat gerommel hoeft van ons ook niet, maar we hebben geen principiële bezwaren mits het eerlijk en veilig voedsel is, beoordeeld door een onafhankelijke instantie. Niet aangeleverd of betaald door de industrie. Als het veilig is, zie ik het probleem niet. Ga je gang."


Gratis fruit in gezonde bushalte, maar studenten kiezen toch voor vette hap

15-09-2021 - 0 reacties Terwijl woensdag met veel tamtam in het centrum van Breda de eerste gezonde bushalte van Nederland is geopend met gratis vers fruit en groenten, staan studenten iets verderop voor de ingang van de McDonald's in een lange rij voor een vette hap. Het is symbolisch voor het probleem dat horecaopleiding Curio samen met landbouworganisatie ZLTO wil aanpakken: De jeugd eet te ongezond en te weinig groenten en fruit.
"Dat is het probleem: een kwart van de studenten is te zwaar en beweegt te weinig", zegt Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio. Hij ziet het ook bij zijn opleidingen: "Wij hebben kantines met gezond voedsel, maar toch gaan de studenten vaak naar buiten om ongezond te eten."
Juist dat moet de bushalte met gratis vers fruit en groenten, zoals appels, peren en komkommers veranderen. "Het is een lange weg te gaan, maar vandaag begint die", zegt Neutelings. De bakken met fruit en groenten bij de bushalte worden continu bijgevuld door studenten van de nabijgelegen hotelschool. Neutelings is al tevreden als mensen door die bushalte gaan nadenken over gezonder eten.
Liever Pizza's Aan de overkant van de net geopende gezonde bushalte staat een student een appeltje te eten: "Het was gratis, dus heb ik er maar één gepakt, maar ik eet echt nooit fruit, ook niet thuis. Ik heb liever pizza's", zegt de jongen. Hij vindt het fruit bij de bushalte wel een goed idee: "Als het gratis is, dan pakken mensen het wel als ze honger hebben".
Een paar meiden die aan komen lopen zijn wel enthousiast over de gezonde bushalte. Maar ze leggen de vinger meteen op de zere plek: "Ongezond eten is veel goedkoper dan gezond eten", zeggen ze. "Een kaassoufflé bijvoorbeeld kost maar anderhalve euro, een fruitbowl is gewoon veel duurder". Nadat ze een gratis appeltje bij de bushalte hebben gepakt, vliegen ze naar de fastfoodgigant om een hamburger te scoren.
VerleidingDirecteur Kathleen Goense van landbouworganisatie ZLTO is het niet met hen eens: "Zo duur is het niet als je het vergelijkt met chips en frisdrank. Maar wij worden vaak verleid om ongezond te eten." De boeren zorgen volgens haar voor gezondheid en geluk, daarom steunt de ZLTO het initiatief.
De gezonde bushalte is overigens geen lang leven beschoren. Hij staat er voorlopig maar een week. Daarna heeft de hamburgerketen achter de bushalte het rijk weer alleen.