Groenten

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Groenten. Groenten is een van de 15150 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Groenten nieuws

Groenten en fruit kunnen je door hun gifstoffen behoorlijk ziek maken

21-03-2019 - 0 reacties Natuurlijk, groente en fruit zijn hartstikke gezond. Laat je niet van die gedachte afbrengen. Toch kunnen ze je onder bepaalde omstandigheden behoorlijk ziek maken.


Nieuwe proefresultaten biostimulant voor groenten, fruit en sierteelt

20-03-2019 - 0 reacties De biostimulant Vitact F zorgt volgens producent DCM voor een optimale gezondheidstoestand van wortels en planten. Dit heeft als resultaat een hogere productie en betere kwaliteit van vruchtgewassen (tomaat, komkommer, ..) en fruit, en dit zonder extra meststoffeninput.
Wat is een biostimulant? Een nuttige microbiële of…


Camerasysteem verbetert kwaliteitsbepalingen groenten en fruit

15-03-2019 - 0 reacties Wageningen Universiteit & Research (WUR) en GroentenFruit Huis hebben via het project GreenCHAINge de kwaliteit van geoogste groenten en fruit verbeterd.


Wageningse experts presenteren de nieuwste methoden voor kwaliteitsverbetering van groenten en fruit

14-03-2019 - 0 reacties


PvdA Hardenberg bezorgd over gebruik landbouwgif bij teelt leliebollen

07-03-2019 - 0 reacties De PvdA in de gemeente Hardenberg is bezorgd over het gebruik van landbouwgif bij de teelt van leliebollen. Uit onderzoek van OBO (Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden) blijkt dat in Drenthe verschillende soorten bestrijdingsmiddelen in groenten en in de bodem zijn gevonden.


Tariefmuur moet Britse landbouw beschermen

20-02-2019 - 0 reacties Tijdens de NFU Farming Conference kondigde minister Michael Gove aan de Britse landbouwsector te beschermen met een tariefmuur zodra een harde brexit in werking treedt. Dit houdt in dat zuivel, vlees en groenten allemaal flink belast gaan worden.


Industriegroenten: hoe verloopt het contracteren?

19-02-2019 - 0 reacties De onderhandelingen over de contracten voor groenten zijn in volle gang. Terwijl de ene groenteverwerker al klaar is met het contracteren, zijn anderen nog bezig. Hoewel de groentetelers hun ontevredenheid uiten over de contracten, krijgen de verwerkers de arealen wel vol.


Obstakels belemmeren opschaling agroforestry

12-02-2019 - 0 reacties Bij agroforestry wordt de teelt van groenten, aardappels of granen gemengd met de teelt van bomen, bijvoorbeeld voor de productie van fruit of noten. De meerderheid van de Vlaamse landbouwers overweegt deze teeltwijze op dit moment niet.


Eind aan 'voedingsterrorisme': Turkse regering gaat groenten verkopen

11-02-2019 - 0 reacties De Turkse regering gaat groenten verkopen. In een poging de stijging van de prijzen van levensmiddelen af te remmen, zal de staat op tientallen verkooppunten goedkope groenten leveren aan de burgers.


Prijsverlagingen groente- en fruit in alle Nederlandse supers op komst

05-02-2019 - 0 reacties Vorige week verraste supermarktketen Plus heel Nederland met een forse prijsverlaging op alledaagse groenten en fruitsoorten. Vandaag werd bekend dat Jumbo het initiatief volgt.


Nautilus Organic zoekt bio-akkerbouwers

30-01-2019 - 0 reacties Telerscoöperatie Nautilus Organic heeft ruimte voor afzet in het akkerbouwaandeel van de groenten en fruitcoöperatie. De coöperatie zoekt onder andere telers met gewassen als peen en wortels.


Nautilus Organic zoekt bio-akkerbouwers

29-01-2019 - 0 reacties Telerscoöperatie Nautilus Organic heeft ruimte voor afzet in het akkerbouwaandeel van de groenten en fruitcoöperatie. De coöperatie zoekt onder andere telers met gewassen als peen en wortels.


133 miljoen euro voor producentenorganisaties

23-01-2019 - 0 reacties De telers die zich verenigen voor de afzet van hun groenten en fruit kunnen op lucratieve subsidies rekenen. De Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) Groenten en Fruit betaalt in totaal namelijk €133 miljoen uit aan 9 Nederlandse producentenorganisaties (verspreid over 5 jaar).


België: 37% meer omzet in duurzame groenten

21-01-2019 - 0 reacties Duurzame voedselconsumptie zit in Vlaanderen in de lift. De duurzame omzet is met meer dan een derde gestegen in 2017 ten opz


Innovatiekracht Nederlandse boeren en tuinders voedt wereldmarkt

18-01-2019 - 0 reacties De Nederlandse landbouwsector heeft in 2018 voor € 90,3 miljard geëxporteerd, een groei van 0,2% ten opzichte van 2017. Daarvan is € 65,4 miljard door Nederlandse boeren en tuinders geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens LTO Nederland bevestigen de cijfers dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector vooroploopt bij de productie van groen, gezond en gewaardeerd voedsel.

De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (€ 22,8 miljard) en België (€ 10,2 miljard). Tezamen omvatten deze twee buurlanden 36% van de totale Nederlandse landbouwexport. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten.

Voorlopers
“Nederland oogst wereldwijd lof voor zijn landbouwsector. Omdat we goed voedsel produceren, en omdat we dat op een duurzame manier doen. Daar mogen we trots op zijn,” aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland. “Met onze export leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een voedingsbodem voor innovatie. Nederlandse boeren en tuinders, maar ook de rest van de keten, zoeken dagelijks naar oplossingen rondom het klimaat, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. We lopen voorop, juist omdat we zo’n sterke positie op de wereldmarkt hebben.”

Miljardenexport
Nederland verdient het meest aan sierteelt (€ 6,0 miljard), zuivel en eieren (€ 4,7 miljard), vlees (€ 4,1 miljard) en groenten (€ 3,8 miljard). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie miljarden euro’s op.
Aan landbouw gerelateerde goederen, zoals machines en kassen, leveren ook veel op: € 9,3 miljard in 2018. De producenten van dit soort goederen hebben hun kennis en expertise vaak ontwikkeld op basis van jarenlange samenwerking met Nederlandse boeren en tuinders.

Innovatiekracht
De meest recente gegevens over investeringen in research & development laten een groei van 19% zien. Uit de cijfers blijkt dat de landbouwsector daarmee relatief nog meer in kennis en innovatie investeert dan het Nederlandse gemiddelde (dat in 2016 ongeveer 11% meer was dan 2014). LTO Nederland is betrokken bij verschillende onderzoeksprogramma’s, zoals Beter Bodembeheer, Duurzame Zuivelketen, en een aantal projecten gericht op de relatie tussen gezonde dieren en gezonde mensen onder de noemer OneHealth.

Duurzame landbouw
Nederlandse boeren en tuinders kijken naar de toekomst. Door zuinig om te gaan met hulp- en grondstoffen, een gezonde bodem te stimuleren, energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld in het Deltaplan Biodiversiteit, een brede maatschappelijke beweging die met een unieke aanpak aan natuurherstel in Nederland werkt. En de inzet van boeren en tuinders bij de klimaatonderhandelingen, waarbij de sector een besparing van 6,5 Mton CO2 denkt te kunnen behalen – meer dan de taakstelling vanuit de overheid. Dit sluit aan bij de kringloopvisie van minister Schouten, die ze ook uitdroeg bij de presentatie van de exportcijfers tijdens de Grüne Woche, de jaarlijkse grote internationale landbouwbeurs in Berlijn.


Nieuwe landbouwrevolutie nodig voor perfect dieet

17-01-2019 - 0 reacties Het 'perfecte' dieet voor uzelf en voor de wereld bestaat. Belangrijker nog, het is ook haalbaar. Tot die conclusie komt een internationale werkgroep van wetenschappers, schrijft De Standaard. Maar om de hele mensheid fatsoenlijk te voeden, is wel een nieuwe landbouwrevolutie nodig. "Het is dringend nodig om de landbouw meer CO2-neutraal te maken, de biodiversiteit te beschermen en het land- en watergebruik efficiënter te maken", besluiten de onderzoekers. Op het menu: groenten, fruit, peulvruchten, noten en maximaal 80 gram vlees of vis.


Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon noodzakelijk om wereld redden

17-01-2019 - 0 reacties We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit 16 landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zoveel groenten, fruit en noten gaan eten.


Nederlanders geven steeds meer geld uit aan groente en fruit

11-01-2019 - 0 reacties Nederlanders kochten in 2018 acht procent meer voorbewerkte groeten en aten meer verse groenten buitenshuis. Dit meldt het GroentenFfruit Huis. Horeca en catering maakten het zichzelf ook makkelijker. De inkoop van groentemixen steeg met 36 procent.


Waarom bio-groenten vaak in plastic worden verpakt

11-01-2019 - 0 reacties Het is de ergernis van veel (bio-)consumenten: plastic om groenten en fruit. Dat blijkt bijvoorbeeld vaak uit reacties op twi


Restaurants kunnen klanten meer groenten laten eten

04-01-2019 - 0 reacties Hoe kan je mensen gezonder en duurzamer laten eten? Simpel: door ze een mooi bord vol lekker uitziende groentjes voor te schotelen. Dan hebben ze zelfs helemaal niet in de gaten dat die biefstuk kleiner is dan de vorige keer. Zo blijkt uit nieuw onderzoek. “Proefpersonen speelden onbewust 13 procent minder vlees én dubbel zoveel groente binnen als vroeger”, zeggen de onderzoekers. In totaal werden zo'n 2.300 klanten bevraagd in à-la-carterestaurants, bedrijfskantines, stationsbuffetten of selfservicerestaurants. Zij kregen zonder dat ze het wisten gerechten waarbij de hoeveelheid vlees of vis verminderd was. In ruil kregen ze extra veel groentjes.