Groenten

Groenten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Groenten nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Groenten nieuws

Innovatiekracht Nederlandse boeren en tuinders voedt wereldmarkt

18-01-2019 - 0 reacties De Nederlandse landbouwsector heeft in 2018 voor € 90,3 miljard geëxporteerd, een groei van 0,2% ten opzichte van 2017. Daarvan is € 65,4 miljard door Nederlandse boeren en tuinders geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens LTO Nederland bevestigen de cijfers dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector vooroploopt bij de productie van groen, gezond en gewaardeerd voedsel.

De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (€ 22,8 miljard) en België (€ 10,2 miljard). Tezamen omvatten deze twee buurlanden 36% van de totale Nederlandse landbouwexport. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten.

Voorlopers
“Nederland oogst wereldwijd lof voor zijn landbouwsector. Omdat we goed voedsel produceren, en omdat we dat op een duurzame manier doen. Daar mogen we trots op zijn,” aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland. “Met onze export leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een voedingsbodem voor innovatie. Nederlandse boeren en tuinders, maar ook de rest van de keten, zoeken dagelijks naar oplossingen rondom het klimaat, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. We lopen voorop, juist omdat we zo’n sterke positie op de wereldmarkt hebben.”

Miljardenexport
Nederland verdient het meest aan sierteelt (€ 6,0 miljard), zuivel en eieren (€ 4,7 miljard), vlees (€ 4,1 miljard) en groenten (€ 3,8 miljard). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie miljarden euro’s op.
Aan landbouw gerelateerde goederen, zoals machines en kassen, leveren ook veel op: € 9,3 miljard in 2018. De producenten van dit soort goederen hebben hun kennis en expertise vaak ontwikkeld op basis van jarenlange samenwerking met Nederlandse boeren en tuinders.

Innovatiekracht
De meest recente gegevens over investeringen in research & development laten een groei van 19% zien. Uit de cijfers blijkt dat de landbouwsector daarmee relatief nog meer in kennis en innovatie investeert dan het Nederlandse gemiddelde (dat in 2016 ongeveer 11% meer was dan 2014). LTO Nederland is betrokken bij verschillende onderzoeksprogramma’s, zoals Beter Bodembeheer, Duurzame Zuivelketen, en een aantal projecten gericht op de relatie tussen gezonde dieren en gezonde mensen onder de noemer OneHealth.

Duurzame landbouw
Nederlandse boeren en tuinders kijken naar de toekomst. Door zuinig om te gaan met hulp- en grondstoffen, een gezonde bodem te stimuleren, energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld in het Deltaplan Biodiversiteit, een brede maatschappelijke beweging die met een unieke aanpak aan natuurherstel in Nederland werkt. En de inzet van boeren en tuinders bij de klimaatonderhandelingen, waarbij de sector een besparing van 6,5 Mton CO2 denkt te kunnen behalen – meer dan de taakstelling vanuit de overheid. Dit sluit aan bij de kringloopvisie van minister Schouten, die ze ook uitdroeg bij de presentatie van de exportcijfers tijdens de Grüne Woche, de jaarlijkse grote internationale landbouwbeurs in Berlijn.


Nieuwe landbouwrevolutie nodig voor perfect dieet

17-01-2019 - 0 reacties Het 'perfecte' dieet voor uzelf en voor de wereld bestaat. Belangrijker nog, het is ook haalbaar. Tot die conclusie komt een internationale werkgroep van wetenschappers, schrijft De Standaard. Maar om de hele mensheid fatsoenlijk te voeden, is wel een nieuwe landbouwrevolutie nodig. "Het is dringend nodig om de landbouw meer CO2-neutraal te maken, de biodiversiteit te beschermen en het land- en watergebruik efficiënter te maken", besluiten de onderzoekers. Op het menu: groenten, fruit, peulvruchten, noten en maximaal 80 gram vlees of vis.


Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon noodzakelijk om wereld redden

17-01-2019 - 0 reacties We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit 16 landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zoveel groenten, fruit en noten gaan eten.


Nederlanders geven steeds meer geld uit aan groente en fruit

11-01-2019 - 0 reacties Nederlanders kochten in 2018 acht procent meer voorbewerkte groeten en aten meer verse groenten buitenshuis. Dit meldt het GroentenFfruit Huis. Horeca en catering maakten het zichzelf ook makkelijker. De inkoop van groentemixen steeg met 36 procent.


Waarom bio-groenten vaak in plastic worden verpakt

11-01-2019 - 0 reacties Het is de ergernis van veel (bio-)consumenten: plastic om groenten en fruit. Dat blijkt bijvoorbeeld vaak uit reacties op twi


Restaurants kunnen klanten meer groenten laten eten

04-01-2019 - 0 reacties Hoe kan je mensen gezonder en duurzamer laten eten? Simpel: door ze een mooi bord vol lekker uitziende groentjes voor te schotelen. Dan hebben ze zelfs helemaal niet in de gaten dat die biefstuk kleiner is dan de vorige keer. Zo blijkt uit nieuw onderzoek. “Proefpersonen speelden onbewust 13 procent minder vlees én dubbel zoveel groente binnen als vroeger”, zeggen de onderzoekers. In totaal werden zo'n 2.300 klanten bevraagd in à-la-carterestaurants, bedrijfskantines, stationsbuffetten of selfservicerestaurants. Zij kregen zonder dat ze het wisten gerechten waarbij de hoeveelheid vlees of vis verminderd was. In ruil kregen ze extra veel groentjes.


Horeca speelt grote rol in verhoging groenteconsumptie

03-01-2019 - 0 reacties Restaurantbezoekers eten tot 113 % meer groenten en tot 13 % minder vlees of vis als dit door de horecaondernemer slim, aantr


Horeca speelt grote rol in ‘groener’ eetpatroon van gast

03-01-2019 - 0 reacties Restaurantbezoekers eten tot 113 % meer groenten en tot 13 % minder vlees of vis als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed wordt aangeboden. De waardering van de gast blijft hierbij gelijk of stijgt. Dat is aangetoond in vier wetenschappelijke onderzoeken bij negen horecabedrijven door Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut en adviesbureau Greendish.


Goedkoop eten is duurkoop

23-12-2018 - 0 reacties Ons eten is te goedkoop. Dit geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor groenten en fruit, die tot veler chagrijn niet ontsnappen aan de btw-verhoging. Dat vindt consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen University & Research. Hij heeft een voorstel: die hogere btw moet direct en herkenbaar voor consumenten in verduurzaming van het boerenerf worden gestoken.


Glastuinbouw in tropische laaglanden

19-12-2018 - 0 reacties De bevolking in Ghana (Afrika) groeit gestaag en mensen migreren van landelijke streken naar grote steden als Accra, Tema en Kumasi. Momenteel wordt het grootste gedeelte van de verse groenten geproduceerd door kleinschalige boeren. Het resultaat hiervan zijn grote seizoensfluctuaties in hoeveelheid en kwaliteit.


Veg-on-wheels: gebruiksklare groenten voor Nigeriaanse consumenten

18-12-2018 - 0 reacties Verse groenten, klaar om bereid te worden. Dat is wat Veg-on-wheels aanbiedt aan Nigeriaanse stedelingen. In dit gezamenlijke onderzoeksproject van Wageningen Economic Research en de Federal University of Technology in Akure (Nigeria) worden de gebruiksklare groene bladgroenten vanuit koelboxen verkocht door verkopers op de fiets of met handkarren. Op deze manier blijven de groenten verse en kunnen ze worden verkocht op handige locaties, vlakbij plaatsen waar veel mensen werkzaam zijn.


Vooruitzichten voor de Europese landbouwmarkten voor 2018 tot 2030

07-12-2018 - 0 reacties De Europese Commissie heeft in de EU agricultural outlook 2018 - 2030 Projecties vooruitzichten voor de Europese landbouwmarkten voor 2018 tot 2030 gepresenteerd voor een breed scala van agrofoodproducten, waaronder vlees, akkerbouwgewassen, melk en zuivelproducten en groenten en fruit. Ook worden voorspellingen gedaan voor de ontwikkeling van het landbouwinkomen en de milieuaspecten van de landbouw in de EU.


Exporteurs van groenten, fruit en bloemen ongemerkt betrokken bij Russisch witwasschandaal

05-12-2018 - 0 reacties Een Britse zakenman heeft aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven voor het witwassen van crimineel geld uit Rus


Nieuwe producten in sta-zak van Hak

30-11-2018 - 0 reacties Hak brengt vier nieuwe groenteschotels op de markt. Naast de 1-portie-bonenschotels en saladeverrijkers komen ook de groenteschotels in een sta-zak. Met de groenteschotels wil Hak de consument meer groenten laten eten.


Boerenbedrijf beter weerbaar maken tegen weersextremen

27-11-2018 - 0 reacties Een meerjarig actieprogramma klimaatadaptie landbouw opgesteld met alle betrokkenen in de sector moet boeren, hun vee en hun gewassen beter weerbaar maken tegen weersextremen. Een plan van aanpak om afwijkende groenten en fruit gewoon in de winkelschappen te hebben en fiscale maatregelen helpen de sector eveneens om weerbaar te worden tegen klimaatextremen, zoals de droogte afgelopen zomer.


"Ongerechtvaardigde" prijsdaling groenten en fruit aan de kaak gesteld

26-11-2018 - 0 reacties Volgens de Spaanse landbouworganisatie COAG is er sprake van een "ongerechtvaardigde" daling van de prijzen van groenten en f


Tractor De Heihoeve gestolen; wie helpt hen aan een nieuwe? - DRTV

19-11-2018 - 12 reacties Begin november is de tractor van het werk- en leercentrum De Heihoeve gestolen. De tractor is hard nodig op de biologische boerderij. Cliënten bewerken er het land mee en oogsten de groenten. “Die worden vervolgens verwerkt in de groentepakketten voor onze klanten,” vertelt Tonnie Kloosterboer van de Heihoeve. “De groentetuin is onze grootste inkomstenbron. Wekelijks …


Chris Kik, de man die spinazie redde van de ondergang

19-11-2018 - 0 reacties Onderzoeker en seed hunter Chris Kik van de Wageningen University & Research reist de hele wereld over om wilde groente zaden te zoeken. Dankzij die zaden kunnen we sterke groenten kweken. Zo wist Kik een aantal jaar geleden de spinazie te redden toen die bedreigd werd door een ernstige schimmelziekte.


Dijco met Carrier koelmachines op drie nieuwe LZV’s

16-11-2018 - 0 reacties

Originele beschrijving

Dijco is al zestig jaar een begrip in het vervoer van groenten en fruit. Het bedrijf heeft onlangs een aantal Carrier koelmachines in gebruik genomen voor drie nieuwe LZV’s combinaties die binnenlandse ritten uitvoeren. “Met de oplossing van Carrier besparen we op onze operationele kosten én werken we duurzaamheid in de hand.” De vervanging van enkele lange en zware voertuigcombinaties (LZV’s) was voor Dijco hét moment om met de inzet van nieuwe technieken zowel kostenbesparingen als CO2 reductie te realiseren. Voor de drie nieuwe LZV’s die Dijco in bedrijf heeft genomen, bleek Carrier diverse koelmachines aan te kunnen bieden die


Veilig groenten transporteren met nieuwe BoxTrailer van Dezeure

10-11-2018 - 0 reacties Dezeure ontwikkelde op vraag van en in samenspraak met een  klant een bakkenwagen voor het transport van industriegroenten. De aanhangwagen heeft ...