Groente

Al het Groente nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groente nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groente nieuws

Spaans fruit en straks ook groente komen met de trein

20-10-2017 - 0 reacties

" width="150">


Nederlandse mannen en vrouwen eten minste groente en fruit van de hele Europese Unie

19-10-2017 - 0 reacties

Nederlandse mannen en vrouwen eten het minste groente en fruit van de hele Europese Unie, Belgische mannen en vouwen het meest. Dat blijkt uit de publicatie 'Het leven van vrouwen en mannen in Europa' van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. In de Europese Unie at 49% van de mannen in 2014 dagelijks één tot vier porties fruit en groenten en dat gold voor 54% van de vrouwen. De percentages variëren voor mannen van 26% in Nederland tot 70% in België en voor vrouwen van 32% in Nederland tot 73% in België.


Katja Schuurman: 50 procent meer btw op groente en fruit? Nee!

19-10-2017 - 0 reacties

Katja Schuurman (42) heeft zich aangesloten bij het protest tegen de plannen van het kabinet om meer btw te heffen op groente en fruit. Zij roept op Twitter haar volgers op een petitie te tekenen tegen deze plannen van Rutte III.


Btw op groente en fruit moet verdwijnen

13-10-2017 - 0 reacties

Btw op groente en fruit zal worden verhoogd als het aan het nieuwe kabinet ligt. Consumentenrechtenorganisatie Foodwatch heeft handtekeningen ingezameld die ervoor moeten gaan zorgen dat de btw volledig zal worden geschrapt. Zeker 30.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder het voorstel. Belangenorganisatie GroentenFruit vindt het erg vreemd dat het nieuwe kabinet het btw-tarief wilt […]


Anuga 2017: Zaden, eiwitten, stevia en glutenvrij (video)

11-10-2017 - 0 reacties

Voedingsmiddelenbeurs Anuga in Keulen (7-11 oktober) stond weer bol van de gezonde innovaties. Glutenvrij, lactosevrij, biologisch, veganistisch, vegetarisch, groente als ingrediënt, toegevoegde eiwitten; alles was er te vinden. Een videoreportage van VMT.


Foodwatch wil btw-vrije groente en fruit

11-10-2017 - 0 reacties

" width="150">


Conjunctuur in groenteteelt beschrijf je niet op 1-2-3

06-10-2017 - 0 reacties

Een evaluatie maken van de conjunctuur in de groentesector is bijzonder moeilijk omdat de verschillen zo groot zijn tussen industriegroenten en verse groenten, tussen groenten geteeld in openlucht en groenten uit serres en zelfs binnen één categorie kunnen de prijzen voor de ene groente goed zijn en voor de andere groente slecht. Boerenbond waagde zich toch aan het totaalplaatje, en becijferde een omzetdaling met bijna twee procent op basis van de volumes en prijzen tijdens de eerste acht maanden van 2017.


Nieuw lab Syngenta versnelt veredeling groente

03-10-2017 - 0 reacties

De Zwitserse zaadhandelaar en producent van bestrijdingsmiddelen Syngenta gaat zijn laboratorium in Enkhuizen vervangen.


1 op de 5 mensen overlijdt door ongezond eten

28-09-2017 - 0 reacties

Een van de grootste doodsoorzaken momenteel is een slecht voedingspatroon. Miljoenen mensen wereldwijd eten de verkeerde voedingsmiddelen die hun gezondheid niet ondersteunen. Een voedingspatroon waarbij er te weinig volkoren granen, groente, fruit, zaden en visolie en een te veel aan zout wordt gegeten, is.....


Vlaamse voedingsrichtlijn waardeert water en plantaardig

20-09-2017 - 0 reacties

In België bracht het Vlaams Instituut Gezond Leven gisteren de nieuwe voedingsrichtlijn uit. Onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen staan bovenaan, boven dierlijke en bewerkte producten. Namen groente, fruit en peulvruchten in de oude driehoek maar een kleine plaats in, nu staan ze prominent bovenaan. Een belangrijke aanbeveling: hoe onbewerkter hoe beter.

" width="150">


Paarse chocolade moet muesli aantrekkelijker maken

19-09-2017 - 0 reacties

Het Duitse bedrijf Herza Schokolade kleurt witte chocolade met poeders van paars gekleurd fruit en groente. De chocolade is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren paars en in verschillende vormen.


Kassenbouwer ziet gouden kans

13-09-2017 - 0 reacties

Je kunt je als kassenbouwer natuurlijk alleen blijven richten op bloemen en planten en groente en fruit, maar je kan natuurlijk ook net even verder kijken en denken dan je neus lang is. De neus van Hans Verbakel, directeur van familiebedrijf Havecon in Bleiswijk, ruikt een kans, een gouden kans welteverstaan: kassen bouwen voor wiettelers in Canada en de Verenigde Staten.


‘We moeten anders eten, de toekomst heeft haast’

13-09-2017 - 0 reacties

Dat het goed is om groenten en fruit te eten, weten we wel. Dat we in Nederland te weinig groente en fruit eten weten we ook. Maar hoe belangrijk zijn groente en fruit precies en hoe kunnen we zorgen dat mensen er meer van gaan eten? Die vragen stonden centraal op het Groentecongres dat op 8 september plaatsvond in Den Haag.

" width="150">


Vijf procent miljonairs teelt groente of graan

12-09-2017 - 0 reacties

Een kwart van de miljonairs in landbouw/bosbouw/visserij betreft bedrijven die granen of groenten telen. In totaal komt dat neer op vijf procent van alle miljonairs in Nederland. 19 procent van de miljonairs heeft een landbouwbedrijf en is daarmee de grootste groep.


Video: Container helpt onervaren stedeling met commercieel groente kweken

08-09-2017 - 0 reacties

In Den Haag werd donderdag de eerste groeicontainer gelanceerd. Met deze container kan volgens initiatiefnemer Freight Farms iedereen een commerciële stadsboerderij beginnen.


WUR: Kan op drijvende eilanden voedsel geproduceerd worden?

08-09-2017 - 0 reacties

Jazeker vandaag werd de eerste groente geoogst en geproefd op de testlocatie van Praktijkonderzoek AGV van Wageningen University Research (WUR) in Lelystad. Half mei werd het kleinschalig testeiland te water gelaten vanuit Stichting Drijvende Eilanden in samenwerking met de Wetenschapswinkel van WUR.


Kan op drijvende eilanden voedsel geproduceerd worden?

07-09-2017 - 0 reacties

Jazeker vandaag werd de eerste groente geoogst en geproefd op de testlocatie van Praktijkonderzoek AGV van Wageningen University & Research (WUR) in Lelystad. Half mei werd het kleinschalig testeiland te water gelaten vanuit Stichting Drijvende Eilanden in samenwerking met de Wetenschapswinkel van WUR.


Supermarkten verhogen groenteprijzen

07-09-2017 - 0 reacties

Prijzen van verse groente in supermarkten lopen op, terwijl de diepvriescategorie wegzakt.


Buitenlandse groente- en fruittelers investeren in Nederlandse markt

07-09-2017 - 0 reacties

Buitenlandse telers steken meer geld in hun merk en uitbouw van het marktaandeel in de afzet van verse groente en fruit in Nederland. Nederlandse telers blijven daarbij op enige achterstand. Dat blijkt uit cijfers van Nielsen.


‘Simpele voedingsrichtlijn lijkt voor betere compliance te zorgen’

05-09-2017 - 0 reacties

Een groep diëtisten onderzocht hoe de voedingsrichtlijnen in 19 verschillende Europese landen zijn geformuleerd. Ze vergeleken deze met EFSA-data over de inname van fruit en groente. Uit het onderzoek bleek dat landen met een simpele richtlijn een hogere compliance lijken te hebben. “Maar het was een beperkte studie om uitgebreide conclusies uit te trekken.”