Groente

Groente is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Groente en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Groente nieuws

Consument eet meer gezonde producten: ‘Eerst groente en fruit, dan pas een spuit. Zo moet het’

14-01-2022 - 0 reacties Waarom gaan voor de snelle, vette snack als het ook gezonder kan? Nederlanders zijn vorig jaar meer groente en fruit gaan eten. Voor de maaltijden die mensen thuis bereiden maken ze meer gebruik van gezonde producten. ,,De consument heeft meer verstand dan de overheid.”


“Zeewier is geen garnering meer, maar wordt tegenwoordig als volwaardige groente gezien”

24-12-2021 - 0 reacties Tholen - Ook in moeilijke tijden van lockdown blijft Rungis 100% operationeel en blijven hun klanten en hun kopers inspireren. Zo gingen Arjan Grip en Lenny Spermon demokoken bij partner Zegro. Op het menu oude bekenden voor nieuwe inspiratie zoals de topinamboer en dry-aged biet, producten die mooi…


Onlineverkoop groente en fruit stijgt 50 procent

21-12-2021 - 0 reacties Nederlandse supermarkten verkochten online in 2021 bijna 50 procent meer aardappelen, groente en fruit (AGF) dan vorig jaar. De verkoop in de winkel daalde 2 procent. Dat blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van kassadata door onderzoeksbureau IRI.


Onlineverkoop groente en fruit dit jaar 50 procent meer

21-12-2021 - 0 reacties Nederlandse supermarkten verkochten in 2021 bijna 50 procent meer aardappelen, groente en fruit (AGF) dan vorig jaar. Verkoop in de fysieke winkel daalde 2 procent. Dat blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van IRI kassadata.


Kinderen aan de groente door snoepjes? 'Het is geen alternatief'

23-11-2021 - 0 reacties Kinderen kennis laten maken met groente door middel van snoepjes. Nicolette van Dam probeerde het met haar Veggie Candy. Foodwatch heeft de groentesnoepjes genomineerd voor het Gouden Windei, een prijs voor het meest misleidende voedselproduct. Waarom is het zo moeilijk om groente als snoep te verkopen?


Supermarkt stimuleert gezonde leefstijl met Fitcoins voor gratis groente en fruit

10-11-2021 - 0 reacties Op woensdag 17 november vindt de feestelijke aftrap van de unieke samenwerking plaats en kunnen klanten van Super Sociaal (supermarkt voor minima) door te wandelen en te fietsen sparen voor digitale munten, Fitcoins. De Fitcoins kunnen zij inleveren voor gratis gezonde producten bij de supermarkt.

Het project…


Drugsafval dringt verder door in ons voedsel, politie vraagt Wageningen onderzoek te doen

28-10-2021 - 0 reacties WAGENINGEN - Bij het verorberen van de verse groente op je bord tevens een hapje xtc meeprikken. Afval van drugs lijkt steeds verder door te dringen in ons voedsel, waarschuwt politiecommissaris Max Daniel.


Boeren en tuinders uit Drenthe gaan tijdens Dutch Food Week met gezonde snack langs scholen en zorgcentra. 'Achter vers eten schuilt een verhaal'

08-10-2021 - 0 reacties Scholen en zorgcentra in Meppel, Ansen, Nijeveen, Zwiggelte en Coevorden krijgen op donderdag 14 oktober bezoek van Drentse boeren en tuinders. In het kader van de Dutch Food Week delen ze groente, fruit en andere versproducten uit.


Hoge gasprijs dwingt kwekers om prijzen groenten, bloemen en planten te verhogen

28-09-2021 - 0 reacties We moeten op termijn waarschijnlijk meer betalen voor groente, bloemen en planten, verwacht brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland. De organisatie zegt dat het merendeel van de bedrijven in de glastuinbouwsector last heeft van de hoge gasprijs. Cees Ruhé, voorzitter van Glastuinbouw-afdeling Drenthe en Groningen, ziet de ontwikkeling ook, al maakt hij zich niet direct zorgen.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Honger naar groente en fruit niet te stillen; banaan haalt appel in

28-07-2021 - 0 reacties AMSTERDAM - De groente- en fruitverkoop blijft na topjaar 2020 maar door stijgen. Nederlanders kochten in de eerste helft van dit jaar 4% meer verse groente en 3% meer fruit dan in de eerste zes maanden van 2020. De dure appel wordt qua populariteit ingehaald door de banaan. Ook de peer zit in de lift.


Voedingsexpert: Schil je fruit en groente voortaan niet meer voor je het eet

05-07-2021 - 0 reacties Het eten van meer groente en fruit is goed voor je gezondheid, maar of je de schil moet opeten, daarover verschillen de meningen nogal eens. Veel mensen gooien de schillen weg: uit gewoonte, omdat ze taai zijn of uit angst voor pesticides. Niet doen, zegt Eric de Maerteleire, die ook publiceerde over de vijfsecondenregel. Dan gooi je het meest waardevolle weg.


Pleidooi voor duurder vlees en goedkoper groente en fruit

09-06-2021 - 0 reacties Vlees moet 1 tot 3 procent per jaar duurder worden, stellen 50 Nederlandse wetenschappers in een brief aan informateur Hamer. Daar tegenover zetten ze dat de prijs van groente en fruit omlaag moet. Dit samen zorgt voor een gezonder – en meer klimaatbestendig – eetpatroon.


De Groente & Fruitbrigade groeit als kool: 800 miljoen mensen hebben honger, 30 procent van het eten wordt weggegooid

12-04-2021 - 0 reacties De Groente & Fruitbrigade groeit als kool. Steeds meer bedrijven doneren er hun onverkoopbare verse producten. Dat is zeer welkom, want steeds meer klanten van de voedselbanken zitten hier om te springen.


Campagne moet ons aan fruit en groente krijgen: ‘Leg het bij stations en ziekenhuizen’

07-04-2021 - 0 reacties Acht op de tien Nederlanders eet onvoldoende groenten en fruit. Veel mensen willen best, maar het lukt ze niet. Daarom begint vandaag - vanwege Wereldgezondheidsdag - een campagne die ons land meer kleur moet geven.


Jezelf inkopen op een boerderij en wekelijks een tas vers voedsel krijgen: in Utrecht kan het binnenkort

11-03-2021 - 0 reacties Eerlijke groente, vers fruit, biologisch vlees. Dat is de beoogde opbrengst van Herenboeren Utrecht Zuid, een coöperatief agrarisch bedrijf dat wil starten. Zo’n tweehonderd gezinnen kopen zich voor 2000 euro in en bepalen mede de koers van deze gemengde boerderij. En voor 40 euro maandelijks per persoon krijgen de leden elke week een tas met voedsel.


Al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief groente en fruit

05-03-2021 - 0 reacties De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen.


The Greenery lanceert campagne #veggiesfirst

16-02-2021 - 0 reacties Nederlanders eten structureel te weinig groente, we staan zelfs op nr. 3 van de slechtste groenteneters van Europa. Daar wil The Greenery via het platform Verse Oogst verandering in brengen. Samen met influencer Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër en 30 andere influencers inspireren ze de komende…


Exporteurs groente en fruit mijden waar mogelijk Calais

04-01-2021 - 0 reacties DEN HAAG - Exporteurs van groente en fruit proberen waar ze kunnen de oversteek bij de Franse haven Calais zoveel als mogelijk te vermijden. Dit vanwege mogelijke extra drukte en vertragingen als gevolg van de nieuwe douanerege...Lees meer


Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

19-12-2020 - 0 reacties Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.
Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.
Deze boeren werken al via de 'korte keten' en vertellen waar voor hen de winst zit:
In de coronacrisis is het aandeel van deze 'korte keten' in de voedselvoorziening verviervoudigd, volgens een schatting van de Rabobank.
Een van de initiatieven is Boeren voor Burgers: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als in de export, de klant betaalt de helft van wat de supermarkt vraagt.
Vanochtend zijn ruim 500 'kerstpakketten' verspreid over de hoofdstad. Initiatiefnemer Eric Traa verwacht een forse toename van het aantal deelnemers: "We hebben heel veel mensen aangeschreven via woningbouwverenigingen en gaan samenwerken met het Leger des Heils voor de distributie."
Geen sterke onderhandelingspositie
Boeren zijn al langer ontevreden over het feit dat de prijs die zij betaald krijgen voor hun producten, vele malen lager ligt dan wat de consument in de supermarkt betaalt. De individuele boer heeft over het algemeen geen sterke onderhandelingspositie ten opzichte van de grote inkoopcentrales van supermarkten.
Nicole Smits is een van de boeren die meedoet aan het project Boeren voor Buren. Samen met haar broer runt ze een familiebedrijf in Zeewolde, dat jaarlijks in hun boomgaard van 17 hectare een miljoen kilo appels en peren produceert.
Smits sympathiseert met haar demonstrerende collega's, maar in plaats actievoeren kiest ze er voor om via de 'korte keten' niet volledig afhankelijk te zijn van de prijs die de supermarkt betaalt voor haar fruit.
Even verderop in Dronten is Martin Topper gespecialiseerd in 'vergeten' groenten; veelkleurige wortelen en bieten die normaal gesproken hun weg vinden naar restaurants in heel Nederland en Europa. Hij levert niet alleen aan Boeren voor Buren in Amsterdam, maar helpt via 'Local to local' ook studenten in Utrecht aan een gezond kerstmaal. Topper wil niet alleen een eerlijke prijs, hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt.
Tienduizenden kilometers tot je bord
Boeren voor Buren wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en de plaatselijke Rabobank. Directeur van de bank is Barbara Baarsma, ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een groot pleitbezorger van wat in landbouwjargon de korte keten is gaan heten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt.
Dat maakt voedsel onnodig kostbaar en milieu- en klimaatvervuilend. De korte keten is hiervoor een goede oplossing, zegt Baarsma: "Het geeft de verduurzaming van de landbouw een zet in de goede richting en het zorgt voor eerlijkere prijzen voor de boer."
In Nederland is het volgens haar bovendien volstrekt onnodig dat we zoveel voedsel van ver halen. Ons land is grotendeels zelfvoorzienend en de tweede voedselexporteur op aarde, na de Verenigde Staten. Alleen voor producten als koffie, thee, rijst en cacao zijn we afhankelijk van import.
Doel: 25 procent uit de regio
In Amsterdam willen ze daarom het percentage voedsel uit de regio van 5 naar 25 procent brengen in de komende jaren. Producten van boeren uit de omgeving moeten hun weg direct vinden naar inwoners van de hoofdstad. Zoals dat vroeger ook gebeurde, toen de boeren zelf hun waar op de markt aan de man brachten.
Het rechtstreek leveren van voedsel aan de consument beleefde een opleving toen in de eerste lockdown de distributie van voedsel op een aantal plaatsen begon te haperen. Voor de boerderijwinkel van Nicole Smits ontstonden toen zelfs wachtrijen. Ook in de week voor Kerst verwacht ze drukte in de boerderijwinkel.