Vlees

Vlees is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Vlees en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Vlees nieuws

Ook positieve communicatie werkt niet om Nederlanders van het vlees te krijgen

20-09-2021 - 0 reacties Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.


'Eiwitboeren' geloven al in eiwit uit plant, nu de rest nog

06-09-2021 - 1 reacties Halen we straks onze eiwitten uit knoflookresten, schimmels en witte kool? Als het aan ondernemers en deskundigen ligt wel, zo vertellen zij bij Nieuwsuur. Plantaardige eiwitten zijn volgens hen namelijk een stuk duurzamer en beter voor het klimaat dan de dierlijke eiwitten uit vlees, vis en zuivel die…


Wakker Dier meldt recordstijging in vleesstunts

05-09-2021 - 0 reacties Ondanks beloften van de supermarkten dit te beperken is het aantal aanbiedingen op het gebied van vlees verder gestegen, meldt Wakker Dier op basis van een analyse van de folders.


Actiegroep Ongehoord start petitie tegen Beter Leven-keurmerk

18-08-2021 - 0 reacties Actie- en onderzoeksgroep Ongehoord is een petitie gestart om het Beter Leven Keurmerk te stoppen. Volgens de groep zorgt dit keurmerk, dat diervriendelijke productie moet garanderen, niet voor meer dierenwelzijn. In plaats daarvan worden consumenten volgens de groep misleid met loze beloftes, waarmee de verkoop van vlees stijgt.


Slager Paul slachtte nooit een koe en zijn zoon gelooft in vleesvervangers: ‘Slagerij is er ook voor veganisten’

12-08-2021 - 0 reacties Slager Paul van Leeuwen heeft nog nooit een koe geslacht, hij noemt zich wel specialist in vlees en vooral gekookte worst. Zoon Dylan, die over enige jaren de scepter zwaait, is eveneens geen huisslachter, hij sluit zelfs niet uit in de toekomst ook vleesvervangers te gaan verkopen. Als er vraag naar is.


LTO: consument wil meer betalen voor duurzaam, Nederlands product

12-08-2021 - 6 reacties DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders is bereid een hogere prijs te betalen voor hoogwaardige agrarische producten van eigen bodem zoals vlees en zuivel. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie in de land- en tuinbouw LTO Nederland onder ruim duizend mensen.


Boer Jan gunt zijn kippen een Beter Leven, maar de regels staan in de weg

11-08-2021 - 0 reacties De kippen van Jan Verhoijsen uit Someren zitten nu nog allemaal binnen. De boer wil een overdekte uitloop maken aan zijn stal om de kippen meer ruimte en buitenlucht te geven. Op die manier kan hij voldoen aan de regels voor 1 ster van het Beter Leven Keurmerk zodat zijn kippenvlees ook na 1 januari 2023 nog in de Nederlandse verkocht kan worden. Een mooie ontwikkeling, zegt Jan, maar de regels staan hem in de weg.

Voor de bouw van een overdekte kippenuitloop moet zijn stal een aanbouw krijgen en daarvoor moet hij een vergunning aanvragen. Daar is Jan nu druk mee bezig. “Maar zo’n traject duurt meestal vijf jaar en die tijd hebben we niet.”

Volgens Verhoijsen, die ook voorzitter vleeskuikens bij de LTO is, staat de Nederlandse slachtkippenhouderij voor een enorme verandering. Nederland heeft 650 tot 700 vleeskuikenhouders en die zouden allemaal minimaal 1 ster moeten krijgen om zaken te kunnen blijven doen met de Nederlandse supermarkten. “Het is de wens van de supermarkten, van de politiek en van de maatschappij.”

Voor die ene ster, een keurmerk van de Dierenbescherming, zijn een aantal maatregelen nodig in en om de stal:
De kippen moeten naar buiten kunnen wandelen. Er moet daglicht zijn in de stal.De kippen moeten speeltjes en strobalen krijgen. Ook worden er minder dieren gehouden. “We gaan dan van 22 kippen per vierkante meter naar 10”, zegt Verhoijsen.

De overdekte kippenuitloop is een gigantische investering voor de kippenhouder. De uitloop kan ook in de stal zelf gebouwd worden, maar volgens Verhoijsen is dat echt niet rendabel meer. “We hebben nu een enorme kans om de veestapel te verkleinen. Ik doe een beroep op de politiek om in actie te komen.”
Die actie: dat de veehouder geen vergunning meer hoeft aan te vragen, maar alleen een melding hoeft te doen. Want het aanvragen van de vergunning zal de kippenhouders in de weg staan om het keurmerk te kunnen krijgen.
“Als we dit niet voor elkaar krijgen in Brabant, dan moeten supermarkten kippenvlees straks mogelijk importeren,” voorspelt Verhoijsen, “en dan gaan wij alles exporteren. Dat is niet bepaald lokaal produceren, laat staan kringlooplandbouw.”
Deze situatie vindt ook het Ministerie van Landbouw ‘onwenselijk’. Het ministerie geeft aan dat er gesprekken worden gevoerd met de pluimveesector en zo nodig met gemeentes en provincies om knelpunten, zoals vergunningsprocedures, op te lossen. Maar het verlenen van de vergunning zal uiteindelijk een zaak zijn van de provincie of gemeenten.

Albert Heijn denkt dat er in 2023 voldoende pluimveehouders zullen zijn die aan de nieuwe regels kunnen voldoen en dat er al veel Nederlandse pluimveehouders met het keurmerk werken. Supermarkt Jumbo wil samen met lokale overheden kijken of procedures kunnen worden versneld.
Maar waarom zijn de kippenhouders niet eerder zelf voor 1 ster gegaan? De wens voor een beter dierenleven bestaat toch al veel langer? “Dan was je een roepende in de woestijn geweest”, zegt Verhoijsen. “Het vlees met 1 ster was altijd voor een klein publiek, nu wordt het in één klap de standaard.”

Overigens zitten er nog meer hobbels in de weg voor een fijner kippenleven: de uitstoot. Want zorgt een uitloop met buiten wandelende kippen niet voor meer overlast? Zo zou de uitstoot van ammoniak omhoog kunnen gaan.
“Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van meer uitloop”, zegt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming. “Kun je bijvoorbeeld de extra uitstoot van een uitloop aan de stal wegstrepen tegen het feit dat er veel minder kippen worden gehouden? Op die vraag hebben we nog geen antwoord.”

Jan Verhoijsen van de LTO hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor de pluimveehouders. De sector is belangrijk voor zijn dorp Someren. “Er zit zoveel bedrijvigheid omheen. En de kip wordt hier al in betere omstandigheden gehouden dan waar dan ook.”


Zo krijgen we alle Nederlanders van het vlees voor 2030 (maar waar moeten alle koeien en kippen dan heen?)

30-07-2021 - 0 reacties De Volkskrant onderzoekt hoe zes extreem ambitieuze missies voor Nederland – ingestuurd door lezers – nog voor 2030 gerealiseerd kunnen worden. Vandaag: niemand eet nog vlees (en niemand die het mist).


Geen kiloknallers, maar vlees met een prijs: de Duitse consument vindt bio belangrijker dan goedkoop

24-07-2021 - 0 reacties Waar veel Nederlanders nog zoeken naar het goedkoopste stuk vlees in de supermarkt, hechten onze Oosterburen steeds meer waarde aan hoe het dier heeft geleefd. Supermarkteigenaar Axel Schroff merkt dat ook: bijna de helft van zijn producten is biologisch.


Vader zoekt een lam uit, moeder maakt leverbroodjes: Zeeuwse moslims vieren het Offerfeest

20-07-2021 - 0 reacties VLISSINGEN - ,,Een heel lam, twee kilo kalf”, leest de Afghaan Sohrab Nazari van Idris Markt in de Vlissingse Scheldestraat van het papiertje in zijn hand. Dinsdagmorgen komt de klant het vlees ophalen. Overal in Zeeland beginnen moslims dan aan de eerste dag van het Offerfeest, vergelijkbaar met Kerstmis bij de christenen. Centraal daarin staat het offeren van een schaap, geit, koe, os, buffel of kameel.


Stroopwafels en ontbijtkoek voor duurzamer stukje vlees

01-07-2021 - 0 reacties Blokken chocolade van tachtig kilo, metershoge bergen stroopwafels en tonnen vol met zure matten, dropsleutels of popcorn. Bij Nijsen company in Veulen wordt iedere dag zo'n 450.000 kilo aan afgekeurde of gemorste voedingswaren afgeleverd. En ze verlaten het bedrijf weer als duurzaam veevoer.


Nederland grootste vleesexporteur van de EU

23-06-2021 - 0 reacties DEN HAAG - Nederland exporteerde in 2020 voor 8,8 miljard euro aan vlees en was daarmee de grootste exporteur van vlees in de EU. 60 procent van de totale Nederlandse verdiensten aan vleesafzet wordt verdiend met vleesexport en...Lees meer


Wetenschappers en Jan Terlouw: maak vlees duurder

09-06-2021 - 1 reacties Vijftig wetenschappers roepen het volgende kabinet op om vlees duurder te maken. “Dat is goed voor Nederland, de boeren, het klimaat en de volksgezondheid”, schrijven zij in een brief aan informateur Mariëtte Hamer. Ook D66-coryfee Jan Terlouw ondertekende de oproep. Alleen door de prijs van vlees te verhogen kan de doelstelling uit het klimaatakkoord – […]


Pleidooi voor duurder vlees en goedkoper groente en fruit

09-06-2021 - 0 reacties Vlees moet 1 tot 3 procent per jaar duurder worden, stellen 50 Nederlandse wetenschappers in een brief aan informateur Hamer. Daar tegenover zetten ze dat de prijs van groente en fruit omlaag moet. Dit samen zorgt voor een gezonder – en meer klimaatbestendig – eetpatroon.


Roep om duurder vlees, suikertaks en inperking vette en zoute voeding zwelt aan

09-06-2021 - 0 reacties Maak ongezond voedsel en vlees duurder. Van verschillende kanten laten voedingsexperts en bezorgde consumenten van zich horen. Juist nu, als het kabinet plannen gaat schrijven, vragen zij om maatregelen: maak het vlees duurder en voer een suikertaks in. Alles om Nederland gezonder te maken.


Vlees kweken op Mars? De ruimtevaart zoekt uit of het kan

08-06-2021 - 0 reacties De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat onderzoeken of het mogelijk is om kweekvlees in de ruimte te produceren. Dat zou goed nieuws zijn voor toekomstige astronauten op de maan of andere planeten: zij kunnen dan vlees maken, zonder dat het vanaf de aarde moet worden ingevlogen.


Wildstroperij: man opgepakt, vlees in beslag genomen

01-06-2021 - 0 reacties Een 29-jarige man uit Heerlen is opgepakt op verdenking van het illegaal jagen op wilde dieren. Bij een huiszoeking werd onder meer het vlees van reekalfjes uit zijn vriezer in beslag genomen.


Groene energie: hoe groen is dat nou eigenlijk echt?

25-05-2021 - 0 reacties We zijn met z'n allen steeds groener bezig. We eten minder vlees, laten zonnepanelen op ons dak installeren, rijden elektrisch en kiezen steeds vaker voor groene energie. Maar is groene energie wel echt zo duurzaam? Hier moet je op letten wanneer je een groen energiecontract overweegt.


‘Bier, brood en vlees duurder geworden’

22-05-2021 - 0 reacties AMSTELVEEN (ANP) - Boodschappen zijn het afgelopen jaar duurder geworden. Dat bevestigt onderzoeksbureau GfK na eerdere berichtgeving van het AD. Zo is de prijs van producten als bier, brood, diervoeding en vlees flink gestegen, tot wel 9 procent.
Het bericht ‘Bier, brood en vlees duurder geworden’ verscheen eerst op Nieuws.nl.


Mannen eten vlees, vrouwen drinken witte wijn: ‘Hoe we eten, wordt ons aangepraat’

15-05-2021 - 0 reacties De man achter de barbecue en de vrouw die aan rosé nipt? Het klinkt als een cliché, maar het is wel waar. Mannen en vrouwen eten en drinken verschillend. Dat wordt hen namelijk aangeleerd.