Vlees

Volg al het nieuws over Vlees, een van de 14421 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Vlees nieuwsbrief.

Vlees nieuws

Kweekvlees binnenkort betaalbaar, maar komt er appetijt? Misschien als je het geen vlees noemt

20-07-2018 - 0 reacties

Vijf jaar geleden presenteerde de Maastrichtse professor Mark Post 's werelds eerste kweekvleesburger. Die ene burger kostte toen ruim €250.000. Nu haalt hij €7,5 miljoen aan investeringen op om binnen 3 jaar kweekvlees tegen een schappelijke prijs op de markt te kunnen brengen. Maar gaan we dit 'clean meat' ook eten? Zwitserse geleerden in de marketingcommunicatie denken van wel.

" width="150">


Alleen lekkere varkens worden massaal gelukkiger

20-07-2018 - 0 reacties

Vleeseters willen hun geweten sussen met sterren. Die krijgen ze dus. Twee-sterren varkens uit Nederland waren er nog niet. Nu wel. Ze heten Hamletz, komen uit een nieuw soort stal en ze komen niet uit Brabant, waar al veel te veel varkens zijn. Groningen heeft de primeur. Het vlees van de dieren komt landelijk in de winkels van PLUS, Deen, Boon, Poiesz en Hoogvliet. Daar gaat het ongelukkiger varkens verdringen als jij het lekkerder vindt.

" width="150">


Vrijstelling jongvee voor vlees dichterbij

18-07-2018 - 0 reacties

Jongvee voor de vleesveehouderij heeft toch geen fosfaatrechten nodig. De vrijstellingsregeling en beleidsregel die dit moeten regelen zijn door de Europese Commissie goedgekeurd. Dat maakt Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) via een Kamerbrief bekend.


Ohmyfoodness.nl: Pasta alla Carbonara

17-07-2018 - 0 reacties

Ohmyfoodness.nl, het blog van Sabine Koning is dé verzamelplek voor iedereen die van lekker eten en gezelligheid houdt. Met uiteenlopende recepten, reviews, nieuwsfeitjes en andere vermakelijke artikelen. Komende periode gaat Sabine aan de slag voor VLEES.NL met een aantal lekkere recepten. Waar ze eerder aan de slag ging met deze heerlijk zoete buikspekblokjes van de barbecue. Gaat ze nu


Het bericht vlees.nl/blog/…">Ohmyfoodness.nl: Pasta alla Carbonara verscheen eerst op vlees.nl/">Vlees.nl.


"In 2021 een kweekvleeshamburger voor 8,50"

16-07-2018 - 25 reacties

Originele beschrijving

De Duitse investeerder Merck Ventures en de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group steken omgerekend 7,5 miljoen euro in het Nederlandse Mosa Meat, een startup die vlees maakt in het laboratorium.


China opent markten voor import Europees pluimvee

13-07-2018 - 0 reacties

De Chinese regering heeft ermee ingestemd om zijn markt te heropenen voor de invoer van Duits en Pools pluimveevlees. China was gestopt met de invoer van Duits en Pools vlees van pluimvee na een uitbraak van de vogelgriepziekte in Duitsland en Polen. Volgens de Duitse landbouwminister Julia Kloeckner zijn de Chinezen tot de conclusie gekomen dat er geen reden tot zorg is over in ieder geval Duits pluimvee.


Kampioen vleeseters willen minder; Frankrijk vegetariseert

10-07-2018 - 0 reacties

'Steeds meer mensen' gaan minder vlees eten. Maar hoeveel is 'steeds meer'? Eindelijk zijn er cijfers over van oudsher vleesminnend Frankrijk.

" width="150">


Zijn mobiele slachthuizen de toekomst?

09-07-2018 - 0 reacties

De Vlaamse overheid financiert een onderzoek naar mobiele slachthuizen. Die maken het mogelijk om dieren op de boerderij zelf te slachten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bioforum, het steunpunt Korte Keten, Odisee hogeschool, het voedselagentschap en een aantal landbouwers en groothandelaars. Mobiele slachthuizen voorkomen dat dieren vervoerd moeten worden, wat de hoeveelheid stress aanzienlijk vermindert. “En dat komt de kwaliteit van het vlees ten goede, want door de stress komt een hormoon vrij dat kwaliteitsverlies veroorzaakt”, zegt Paul Verbeke van Bioforum.


Wil consument meer weten over zijn stukje varkensvlees?

09-07-2018 - 0 reacties

Staat er in jouw gezin al eens varkensvlees op het menu? Hoeveel verorberen jullie dan? En heb je enig idee van de prijs van een varkensmignonette? Met enkele inleidende vragen wil landbouwonderzoeksinstituut ILVO weten welk ‘vlees’ ze in de kuip hebben. Wat de onderzoekers echt interesseert, is de behoefte van de consument aan informatie over zijn stukje vlees. “Er zijn veel mogelijkheden om informatie over het productieproces te ontsluiten, bijvoorbeeld via een QR-code op de verpakking. Alleen is het de vraag of de consument daarop zit te wachten”, motiveert ILVO-woordvoerder Greet Riebbels de enquête.


Italië brieft FAVV over cadmium in paardenvlees

05-07-2018 - 0 reacties

Het Italiaanse Voedselagentschap heeft op 22 juni zijn Belgische tegenhanger op de hoogte gebracht van vervuild paardenvlees afkomstig van slachthuis Chevideco uit Menen. Volgens een eerste analyse bevatte het vlees – afkomstig van Roemeense paarden – 0,329 milligram cadmium per kilogram terwijl de Europese norm op 0,2 ligt. “De tegenstalen waren negatief”, vertelt zaakvoerder Olivier Kemseke in de krant. “Daarom gaat het volgens ons om een geïsoleerd geval.”


Rechter stelt medewerkers Hilton Food Holland in het gelijk, forse nabetaling koudetoeslag

04-07-2018 - 0 reacties

ZAANDAM - Vleesverwerker Hilton Food Holland moet 750 medewerkers en uitzendkrachten een koudetoeslag betalen over de afgelopen vijf jaar. Dat heeft een rechter bepaald in een zaak die door vakbond FNV was aangespannen teg...Lees meer

Honderden medewerkers van een vleesbedrijf in Zaandam krijgen een nabetaling van een koudetoeslag, die kan oplopen tot 3000 euro. De FNV heeft een rechtszaak daarover tegen het bedrijf Hilton Food Holland gewonnen.
750 medewerkers en uitzendkrachten krijgen met terugwerkende kracht over vijf jaar een toeslag nabetaald voor werken in een koelruimte. Voortaan wordt de toeslag standaard betaald.
Korte metten
Vakbondsbestuurder Karel de Buijzer zegt op de site van de FNV dat Hilton Food vond dat de vleesverwerker de koudetoeslag uit de slagers-cao niet hoefde te betalen. "Maar daar heeft de rechter korte metten mee gemaakt. De medewerkers zijn op alle punten in het gelijk gesteld. Niet alleen over de nabetaling, maar ook over de structurele toeslag van 9,80 euro bruto per week."
De nabetaling kost Hilton Food een kleine 2 miljoen euro. Het bedrijf maakt voorverpakt vlees exclusief voor Albert Heijn.


Verschil kostprijs big tussen bedrijven groeit

04-07-2018 - 0 reacties

De verschillen in kostprijs per big tussen bedrijven ligt op 20 cent per kilo vlees. Per vleesvarkenplaats resulteert dat in een verschil van 50 euro. Veruit het grootste deel van die verschillen wordt verklaard door de voerkosten, zo blijkt uit een analyse van DLV Advies.


Cameratoezicht in slachthuis voor Beter Leven-vlees

03-07-2018 - 0 reacties

Slachterijen die slachten voor de productie van vlees met het Beter Leven Keurmerk (BLK) worden vanaf 2020 verplicht om permanent op het slachtproces toe te zien met camera‘s.


Minder vlees eten? Zo kunt u dat worstje op de barbecue weerstaan

30-06-2018 - 0 reacties

Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de VU, schrijft een column over opvallende aspecten van menselijk gedrag.


​Resistentie tegen antibiotica blijft aandacht vragen

29-06-2018 - 0 reacties

Het Maran-rapport 2018 concludeert dat er nog steeds te hoge resistentienivaus zijn voor antibiotica.In de jaarlijkse rapportage zijn de resultaten gepubliceerd van onderzoeken gedaan aan dieren en vlees. Resistentieniveaus voor ampicilline, tetracyc


NVWA gaat vlees verdachte runderen op paracetamol controleren

29-06-2018 - 0 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat bij verdenking van illegaal gebruik van paracetamol bij runderen die anders ongeschikt zijn voor transport het vlees analyseren op de aanwezigheid van pijnstillers. Indien waarden boven de 400 picogram per kilo worden aangetroffen mag het dit vlees niet in de handel gebracht worden.


Pas wie zijn eigen kip (dood)maakte, kan kiezen

29-06-2018 - 0 reacties

Gisterenavond vond de afsluitende bijeenkomst plaats van de DoeHetZelf-Kip, het dier dat deelnemers zelf slachten en eten nadat ze het zelf hebben grootgebracht. In de zaal: deelnemers, consumenten, boeren, overheid, en natuurlijk de initiatiefnemers. Zij wilden mensen bewust maken van de keuzes die ze maken als ze vlees eten. Is dat gelukt?

" width="150">


Franse slagers willen bescherming tegen veganistische agressie in woord en daad

28-06-2018 - 0 reacties

De Franse slagersvakorganisatie CFBCT schreef een brief aan minister van binnenlandse zaken Gérard Collomb. De slagers zien de normen ten aanzien van het slachten en eten van dieren zodanig veranderen dat de samenleving geweld gaat accepteren tegen mensen die zich met de verkoop van vlees bezighouden. Ze vinden dat de minister, de hoogste baas van de politie, iets moet doen aan de houdingsverandering jegens vlees. Ze zijn van mening dat militante veganisten doelbewust aan huisvredebreuk in de samenleving doen.

" width="150">


3 Belgen scoren in Europese varkenswedstrijd

28-06-2018 - 0 reacties

In de Europese wedstrijd EUPiG Grand Prix, gingen drie Belgen met een hoofdprijs naar huis. De wedstrijd focust op vier thema’s – gezondheidsmanagement, vleeskwaliteit, dierenwelzijn en precisieproductie – waaraan elk 2 uitdagingen vasthangen. Bart Mouton & Filip van Laere (Duroc d’Olives), Kris Gios en Tom Mertens werden bekroond als Europese ambassadeurs voor de varkensveehouderij met hun idee rond respectievelijk smaakvoller vlees produceren, alternatieven voor zinkoxide en optimale vaccinatiestrategie.


Culinair ontdekt: Omegabaars

27-06-2018 - 0 reacties

Nick Trachet verhaalt over de omegabaars, de eerste vis in de historie die uitgezocht is op zijn kwaliteiten als kweekvis - snelgroeiend, blank vlees, weinig graten, tropisch, vegetarisch - en nog lekker is ook. Een Belgisch succesverhaal.

" width="150">