Vlees

Al het Vlees nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Vlees nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Vlees nieuws

Wetenschappers en Jan Terlouw: maak vlees duurder

09-06-2021 - 1 reacties Vijftig wetenschappers roepen het volgende kabinet op om vlees duurder te maken. “Dat is goed voor Nederland, de boeren, het klimaat en de volksgezondheid”, schrijven zij in een brief aan informateur Mariëtte Hamer. Ook D66-coryfee Jan Terlouw ondertekende de oproep. Alleen door de prijs van vlees te verhogen kan de doelstelling uit het klimaatakkoord – […]


Pleidooi voor duurder vlees en goedkoper groente en fruit

09-06-2021 - 0 reacties Vlees moet 1 tot 3 procent per jaar duurder worden, stellen 50 Nederlandse wetenschappers in een brief aan informateur Hamer. Daar tegenover zetten ze dat de prijs van groente en fruit omlaag moet. Dit samen zorgt voor een gezonder – en meer klimaatbestendig – eetpatroon.


Roep om duurder vlees, suikertaks en inperking vette en zoute voeding zwelt aan

09-06-2021 - 0 reacties Maak ongezond voedsel en vlees duurder. Van verschillende kanten laten voedingsexperts en bezorgde consumenten van zich horen. Juist nu, als het kabinet plannen gaat schrijven, vragen zij om maatregelen: maak het vlees duurder en voer een suikertaks in. Alles om Nederland gezonder te maken.


Vlees kweken op Mars? De ruimtevaart zoekt uit of het kan

08-06-2021 - 0 reacties De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat onderzoeken of het mogelijk is om kweekvlees in de ruimte te produceren. Dat zou goed nieuws zijn voor toekomstige astronauten op de maan of andere planeten: zij kunnen dan vlees maken, zonder dat het vanaf de aarde moet worden ingevlogen.


Wildstroperij: man opgepakt, vlees in beslag genomen

01-06-2021 - 0 reacties Een 29-jarige man uit Heerlen is opgepakt op verdenking van het illegaal jagen op wilde dieren. Bij een huiszoeking werd onder meer het vlees van reekalfjes uit zijn vriezer in beslag genomen.


Groene energie: hoe groen is dat nou eigenlijk echt?

25-05-2021 - 0 reacties We zijn met z'n allen steeds groener bezig. We eten minder vlees, laten zonnepanelen op ons dak installeren, rijden elektrisch en kiezen steeds vaker voor groene energie. Maar is groene energie wel echt zo duurzaam? Hier moet je op letten wanneer je een groen energiecontract overweegt.


‘Bier, brood en vlees duurder geworden’

22-05-2021 - 0 reacties AMSTELVEEN (ANP) - Boodschappen zijn het afgelopen jaar duurder geworden. Dat bevestigt onderzoeksbureau GfK na eerdere berichtgeving van het AD. Zo is de prijs van producten als bier, brood, diervoeding en vlees flink gestegen, tot wel 9 procent.
Het bericht ‘Bier, brood en vlees duurder geworden’ verscheen eerst op Nieuws.nl.


Mannen eten vlees, vrouwen drinken witte wijn: ‘Hoe we eten, wordt ons aangepraat’

15-05-2021 - 0 reacties De man achter de barbecue en de vrouw die aan rosé nipt? Het klinkt als een cliché, maar het is wel waar. Mannen en vrouwen eten en drinken verschillend. Dat wordt hen namelijk aangeleerd.


Statenfractie GroenLinks Groningen: 'Hoe komt een giftige stof als dioxine in een natuurgebied als het Lauwersmeer terecht?'

21-04-2021 - 0 reacties De Statenfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de volksgezondheid na het bericht dat in het vlees van Schotse Hooglanders uit het Lauwersmeergebied te veel dioxine is gevonden.


Ook dioxine gevonden in vlees van grote grazers Lauwersmeer

16-04-2021 - 0 reacties Het vlees van de Schotse hooglanders en konikpaarden die grazen rond het Lauwersmeer bevat een te hoge concentratie dioxine. Dat blijkt uit onderzoek dat Staatsbosbeheer heeft laten uitvoeren. Eerder werden al te hoge dioxine-waardes gevonden bij vlees van dieren uit de Oostvaardersplassen en de Gelderse uiterwaarden.
Vooral in het vlees van de hengsten werden te hoge concentraties aangetroffen, meldt boswachter Jaap Kloosterhuis. Bij de merries was de concentratie lager dan de norm. In het vlees van de Schotse hooglanders zat ook te veel dioxine. In totaal is het vlees van 10 konikpaarden en 10 Schotse hooglanders onderzocht.
Onderzoek op eigen initiatief
Staatsbosbeheer heeft de koniks en de Schotse hooglanders op eigen initiatief laten onderzoeken, nadat afgelopen zomer was gebleken dat dieren die in de uiterwaarden van rivieren in Gelderland grazen een te hoge concentratie dioxine in zich hadden. Later dat jaar werd die hoge concentratie ook geconstateerd bij grote grazers in de Oostvaardersplassen.
"Omdat wij hier vergelijkbare dieren hebben rondlopen , hebben we toen besloten ook onze dieren te laten onderzoeken', zegt Kloosterhuis tegen RTV Noord. "We deden dat eigenlijk in de verwachting dat er hier niets aan de hand zou zijn. Maar tot onze grote verrassing en teleurstelling bleek dat de dieren hier ook een te hoge concentratie dioxine in zich hebben."
Het is onduidelijk waar de dioxine die in de dieren is aangetroffen, vandaan komt. "Ik ben geen deskundige," zegt Kloosterhuis tegen de regionale omroep, "maar het zou kunnen dat het in de gronddeeltjes zit die de dieren binnenkrijgen bij het grazen".
De boswachter heeft geen idee hoe de dioxines in het gebied terechtgekomen zijn: "Dat dieren in de uiterwaarden een verhoogde concentratie hebben, kan ik me nog voorstellen. En de Oostvaardersplassen liggen tegen de Randstad aangeplakt. Maar het Lauwersmeergebied zou toch schoon moeten zijn."
Nader onderzoek
Om de oorzaak van de te hoge concentraties dioxine te achterhalen is meer onderzoek nodig. De NVWA is bezig met een onderzoek naar de relatie tussen dioxine bij wilde grazers en de mogelijke bodemvervuiling langs de rivieren. De resultaten daarvan worden op zijn vroegst in de zomer verwacht.
Daarnaast loopt er een grootschalig vierjarig onderzoek naar stoffen in onder andere planten en de bodem die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van wilde grazers in de Oostvaardersplassen. Daarin wordt ook naar dioxines gekeken.
Geen wilde dieren
In het Lauwersmeergebied leven ongeveer 500 Schotse hooglanders en 200 koniks. Het zijn geen wilde dieren. Ze worden door Staatsbosbeheer ingezet om er te grazen en zo verbossing van het gebied tegen te gaan.
Eens in de zoveel tijd wordt een deel van de dieren geslacht om de hoeveelheid dieren en de samenstelling van de populatie te reguleren. Het vlees van de geslachte dieren werd verkocht als natuurvlees. Dat is gestopt nu er dioxine geconstateerd is.


Vlees van grote grazers in het Lauwersmeergebied is besmet met dioxine

16-04-2021 - 17 reacties Het vlees van de Schotse hooglanders en de Koniks die grazen rond het Lauwersmeer bevat een te hoge concentratie dioxine. Dat blijkt uit onderzoek dat Staatsbosbeheer heeft laten uitvoeren.


Melk, vlees en kaas uit eigen streek: 'korte keten' wordt steeds populairder

14-04-2021 - 0 reacties Het aantal boeren dat rechtstreeks zijn spullen verkoopt aan de consument, de zogenoemde ‘korte keten’, groeit de afgelopen jaren. Daarbij winnen streekproducten steeds meer aan populariteit. Dat merken ook Annemiek Scholten en Nico Steintjes uit Wehl, die sinds kort het vlees van hun eigen varkens alleen nog maar verkopen in hun eigen boerderijwinkel.


Waarom minder vlees eten de enige oplossing lijkt om import van soja (en daarmee ontbossing) te stoppen

10-04-2021 - 54 reacties Over 4 jaar moet meer dan de helft van alle plantaardige eiwitrijke grondstoffen die we nodig hebben binnen de EU worden geproduceerd. Dat staat in de Nationale Eiwitstrategie. Tot nu toe komt daar weinig van terecht en groeit vooral de import van soja.


Vlees uit het lab: er zijn nog veel obstakels

02-04-2021 - 0 reacties Het kán, vlees maken zonder dat er een kip of varken hoeft te sterven. Toch is kweekvlees, zoals het wordt genoemd, nog lang geen doorsneeproduct. Dit zijn de hobbels op de weg en sommige zijn heel hoog.


Esther Ouwehand, zonder dieren heb je geen kringlooplandbouw

12-03-2021 - 0 reacties BLADEL - Een biologische melkveehoudster richt zich tot Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. ‘Jij wil liefst iedereen van het vlees af’.


In de 'Week Zonder Vlees" viert Westervoortse slager 125 jarig bestaan

11-03-2021 - 0 reacties Slagerij Hetterschijt in Westervoort bestaat 125 jaar. Donderdag krijgen ze daarom een beeldje als verrassing van de Koninklijke Nederlandse Slagersbond. Een bijzonder moment zo tijdens de Nationale Week Zonder Vlees.


Jezelf inkopen op een boerderij en wekelijks een tas vers voedsel krijgen: in Utrecht kan het binnenkort

11-03-2021 - 0 reacties Eerlijke groente, vers fruit, biologisch vlees. Dat is de beoogde opbrengst van Herenboeren Utrecht Zuid, een coöperatief agrarisch bedrijf dat wil starten. Zo’n tweehonderd gezinnen kopen zich voor 2000 euro in en bepalen mede de koers van deze gemengde boerderij. En voor 40 euro maandelijks per persoon krijgen de leden elke week een tas met voedsel.


Al 125 jaar succesvol in vlees, maar nu maakt jubilerend Compaxo óók vegan braadworsten

10-03-2021 - 0 reacties Een speurtocht in oude archieven zorgde voor een grote verrassing. Opeens bleek familiebedrijf Compaxo in Gouda maar liefst 125 jaar oud. De vleesverwerker dacht dit jaar het 100-jarig jubileum te vieren, maar gaat dat snel aanpassen. Ook op de vrachtwagens staat straks ‘sinds 1896’ in plaats van ‘sinds 1921’.


Geen dier minder geslacht: heeft minder vlees eten wel zin?

08-03-2021 - 0 reacties De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan. Steeds meer mensen doen eraan mee en denken daarmee goed bezig te zijn. Voor de dieren natuurlijk, en voor het milieu en de vleesindustrie. Toch blijkt dat niet helemaal waar. Er wordt namelijk geen dier minder om geslacht als jij een week geen vlees eet.


Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’

08-03-2021 - 0 reacties Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn?