Vlees

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Vlees. Vlees is een van de 15512 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Vlees nieuws

Meer vleesvervangers, betekent dat minder vlees?

19-08-2019 - 0 reacties Er is de afgelopen weken behoorlijk wat geschreven over vlees en vleesvervangers. De markt van de vleesvervangers groeit op het moment ontegenzeggelijk, maar betekent dit ook dat de vleesmarkt in een vergelijkbaar tempo krimpt?


Vegetariër terug bij stukje vlees

17-08-2019 - 0 reacties


’Biefstukje vormt geen klimaatgevaar’

17-08-2019 - 0 reacties Klimaatdrammers hebben de koe onder schot. Na vliegschaamte en dieselgêne wordt ons nu de vleeshuiver aangepraat. Maar het veganistisch tromgeroffel, aangezwollen na het laatste VN-klimaatrapport, blijkt loos alarm. „Het is onzin”, stelt onderzoeker Frank Mitloehner. „Iedereen die gelooft dat we het klimaat redden door vlees te laten staan, komt bedrogen uit.”


Melk van de koe én van groene plantjes

15-08-2019 - 0 reacties Melkvee- en sojaboer: Twee Twentse broers nemen de melkveehouderij van hun ouders over. Maar koeien volstaan niet. Ze willen ook boontjes die rammelen in hun peulen.

Op een strook van één hectare groeien kleine groene plantjes, amper 20 centimeter hoog. Nedersoja, van zaad dat het op Twentse zandgrond goed doet. Hier komt de nieuwe melk vandaan.

De merknaam, De Nieuwe Melkboer, valt op zijn plaats. Het verhaal erachter ligt hier op het erf: de balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten moet worden hersteld, minder dierlijke eiwitten (melk, vlees, eieren) om meer grond voor plantaardige eiwitten te kunnen gebruiken. Soja- en koemelk kunnen naast elkaar bestaan, willen Bart en Tom laten zien.


Brabantse vleesverwerker verkoopt gangbaar vlees als biologisch

14-08-2019 - 0 reacties Een Brabantse vleesverwerker heeft jarenlang gangbaar varkens-, lams- en rundvlees verkocht als biologisch. Daarmee zou hij voor ettelijke honderdduizenden euro’s winst hebben gemaakt. In 2017 hebben SKAL en de NVWA dit geconstateerd.


​Aandeel vleesvervangers groeit fors

14-08-2019 - 0 reacties Het aandeel vleesvervangers dat supermarkten verkopen is in twee jaar tijd met ruim 50 procent gestegen, meldt marktonderzoeksbureau IRI. Tegenover deze stijging staat een daling van de verkoop van vlees met 9 procent. De afzet van kip groeide nog we


Vleesvervangers bezig met snelle opmars, verkoop vlees daalt

14-08-2019 - 0 reacties Supermarkten verkopen minder vlees en meer groenteburgers en vegetarische worsten. De vegamarkt is zo interessant dat ook grote vleesproducenten overstappen op vleesvervangers.

Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt dat we in ons boodschappenmandje steeds vaker echt vlees vervangen door producten gemaakt met bijvoorbeeld witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden. Sinds 2017 is het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toegenomen.

Ter vergelijking: sinds 2017 daalde de verkoop van rund-, varkens-, en wildvlees met 9 procent. Kip wist nog een groei te bewerkstelligen van 2 procent. Toch lijkt ook daar nu de daling ingezet. In de eerste helft van dit jaar daalde de kipverkoop met 0,4 procent.


Al 100.000 klanten kopen ‘bekend’ vlees via koopeenkoe.nl

13-08-2019 - 0 reacties Online vleesverkoper Koopeenkoe.nl heeft de mijlpaal van 100.000 klanten in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië weten te behalen.


Vlees als zondebok voor de klimaatverandering

13-08-2019 - 0 reacties Als reactie op het nieuwe IPCC-rapport kopten de media dat we minder vlees moeten eten om de klimaatverandering tot staan te brengen. Maar in dit rapport wordt nauwelijks over vleesminderen gerept.


Vlees als zondebok voor de klimaatverandering

13-08-2019 - 0 reacties Als reactie op het nieuwe IPCC-rapport kopten de media dat we minder vlees moeten eten om de klimaatverandering tot staan te brengen. Maar in dit rapport wordt nauwelijks over vleesminderen gerept


Duitsland overweegt hogere btw op vlees

13-08-2019 - 0 reacties Verschillende politici in Duitsland zijn voor een hogere btw op vleesproducten. De btw-verhoging moet inkomsten genereren voor investeringen in dierenwelzijn en moet er eveneens voor zorgen dat de hoge vleesconsumptie gaat dalen. Echter, niet iedereen is een voorstander van dit plan.


VVD Helma Lodders - Vragen over de verkoop van kadavers vanuit vrachtauto's tijdens het Offerfeest

12-08-2019 - 0 reacties Een politie-eenheid regio Den Haag twitterde dat vanwege het Offerfeest het veel kan voorkomen dat er kadavers vanuit vrachtauto’s worden verkocht. Zij roepen op om geen contact te zoeken met de politie omdat het een legale actie is. Veel mensen reageren boos en zijn verontwaardigd, en dat snap ik heel goed. Samen met mijn collega Antoinette Laan heb ik om opheldering gevraagd. Voedselproducenten moeten, terecht, aan de strengste voorwaarden voldoen. Regels zijn regels en die gelden voor iedereen! Er zou sowieso een controle moeten plaatsvinden waar dit vlees vandaan komt. Het onverdoofd slachten van dieren buiten een slachthuis is verboden en strafbaar. En de regels rond voedselveiligheid dienen nageleefd te worden. Het kan niet zo zijn dat er lokaal andere regels zijn. En zou een slager zijn kadavers op een drukke zaterdag ook uit de vrachtwagen mogen verkopen? Ik denk dat hij daar geen toestemming voor krijgt. Dat is meten met twee maten en niet toegestaan.


Duitsland slacht en produceert minder

12-08-2019 - 0 reacties Duitsland heeft in de eerste 6 maanden van het jaar ongeveer 3,9 miljoen ton vlees geproduceerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. De vleesproductie is daarmee lager dan in het eerste halfjaar van 2018.


Minder vlees eten: tips voor carnivoren

10-08-2019 - 0 reacties Om de opwarming van de aarde enigszins te beteugelen, moet onze vleesconsumptie omlaag, is de nieuwste conclusie van de VN. Voor de echte carnivoor is dat een bittere pil. Valt de overstap te verzachten?


Minder vlees eten: tips voor carnivoren

10-08-2019 - 0 reacties Om de opwarming van de aarde enigszins te beteugelen, moet onze vleesconsumptie omlaag, is de nieuwste conclusie van de VN. Voor de echte carnivoor is dat een bittere pil. Valt de overstap te verzachten?


Duitse varkensvleesproductie daalde 3,7 procent eerste helft 2019

09-08-2019 - 0 reacties In de eerste zes maanden van 2019 werden 29,4 miljoen varkens, runderen, schapen, geiten en paarden geslacht in slachthuizen in Duitsland. Inclusief pluimvee produceerden de slachthuizen 3,9 miljoen ton vlees.


Betalen Duitsers straks meer btw op vlees?

09-08-2019 - 0 reacties In Duitsland hebben politici uit verschillende partijen (SPD, Grünen, CDU) gepleit voor een hogere btw op vlees. De verminderde btw van zeven procent zou moeten opgetrokken worden tot 19 procent. “De btw-verhoging zou twee doelen dienen”, klinkt het. “Enerzijds inkomsten genereren voor investeringen in diervriendelijkere houderijsystemen en anderzijds de nog altijd hoge vleesconsumptie doen dalen.” Andere partijen zijn tegen omdat ze vrezen voor de concurrentiekracht van de Duitse landbouw (liberale FDP) en de sociale rechtvaardigheid (Die Linke).


Duitsland: financieren dierenwelzijn door BTW-verhoging op vlees van 7 naar 19 procent

09-08-2019 - 0 reacties In Duitsland is een politieke discussie gaande over het verhogen van het BTW tarief op vlees van de huidige 7 naar 19 procent. De opbrengst zou bestemd moeten zijn voor de veehouders ter financiering van hun investeringen in hogere dierwelzijnseisen.


Duitsland: financieren dierenwelzijn door BTW-verhoging op vlees van 7 naar 19 procent

08-08-2019 - 7 reacties

Originele beschrijving

In Duitsland is een politieke discussie gaande over het verhogen van het BTW tarief op vlees van de huidige 7 naar 19 procent. De opbrengst zou bestemd moeten zijn voor de veehouders ter financiering van hun investeringen in hogere dierwelzijnseisen.


Duitsland: financieren dierenwelzijn door BTW-verhoging op vlees van 7 naar 19 procent

08-08-2019 - 0 reacties In Duitsland is een politieke discussie gaande over het verhogen van het BTW tarief op vlees van de huidige 7 naar 19 procent. De opbrengst zou bestemd moeten zijn voor de veehouders ter financiering van hun investeringen in hogere dierwelzijnseisen.