Vlees

Al het Vlees nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Vlees nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Vlees nieuws

Boer, kweker en teler verkopen twee keer zoveel als voor de crisis

02-12-2020 - 0 reacties De verkopen aan consumenten bij de boer, teler en kweker zijn sinds maart verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat gaat van bloemen, sla, komkommers en tomaten tot kaas, aardappelen, eieren en vlees. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht, blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker GfK.


Boer, kweker en teler verkopen twee keer zo veel als voor de crisis

02-12-2020 - 0 reacties De verkopen aan consumenten bij de boer, teler en kweker zijn sinds maart verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat gaat van bloemen, sla, komkommers en tomaten tot kaas, aardappelen, eieren en vlees. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht, blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker GfK.


Kippenvlees uit het lab binnenkort voor het eerst te koop

02-12-2020 - 0 reacties Singapore is het eerste land dat de verkoop van kweekvlees toestaat. De Singaporese voedselautoriteit heeft het Amerikaanse bedrijf Eat Just groen licht gegeven voor de productie van vlees in bioreactoren, meldt The Guardian. Voordeel van vlees uit het lab is dat er geen dieren voor hoeven te worden gehouden of geslacht. Daarnaast beweren de makers […]


Burgers, kippenpoten, gehakt: allemaal veel te goedkoop. Belachelijk hoe weinig geld we neer moeten tellen voor vlees

25-11-2020 - 0 reacties Mensen zijn vorig jaar meer vlees gaan eten. Een halve kilo meer dan het jaar ervoor. Met stip lag de kip vaker dan ooit op onze borden, maar ook varkensvlees vond gretiger aftrek dan eerder. Hoe kan dan nou, vroegen de mensen zich af die zich dagelijks bezig houden met wat wij allemaal verorberen.


Waarom de vleestaks wél een goed idee is

24-11-2020 - 0 reacties In een opiniestuk op Nieuweoogst.nl roept André Arfman, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), op tot een eerlijke discussie over de vleesconsumptie. Hij stelt dat niet altijd ‘de juiste feiten’ worden gebruikt, waardoor nu de vleestaks ‘weer’ op de agenda staat. Alternatieven Arfman vestigt de aandacht op de milieu-impact van alternatieven voor vlees. […]


Uitspraak in vleeszaak: Werkstraffen en boetes voor verkoop deels bedorven partij aan minima

23-11-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Een slager uit Wijk en Aalburg, stichting Boodschappenbank uit Boxtel en twee bestuursleden van die stichting zijn gisteren veroordeeld tot werkstraffen en boetes voor de verkoop van mogelijk schadelijk vlees. De rechtbank in Den Bosch rekende het hen zwaar aan dat zij zich ‘onvoldoende hebben bekommerd over de volksgezondheid'.


Geiten zijn big business, maar zorgen ook voor problemen

20-11-2020 - 3 reacties Geitenkaas, geitenyoghurt en geitenmelk zijn big business. Het aantal melkgeiten groeide dit jaar naar ruim 476.000, wat volgens het CBS 4 procent meer is dan vorig jaar. Terwijl het aantal runderen, kippen en varkens in Nederland nauwelijks meer groeit.
Net als in de melkveesector neemt de schaalvergroting ook bij geitenhouders toe. Twintig jaar geleden had een boer nog gemiddeld 117 geiten, nu zijn dat er 837. Ook is het aantal grote bedrijven met 500 geiten of meer sterk gegroeid.
Het aantal biologische melkgeitenbedrijven nam wel af. Op dit moment is 8,7 procent van de gehele melkgeitenstapel biologisch. Dat is nog altijd een stuk meer dan bij het melkvee, daar gaat het om 2,5 procent.
'Klein bedrijf enorm kwetsbaar'
Ook geitenhouder Jeannette van de Ven uit het Brabantse Oirschot heeft sinds 1995 haar geitenstal flink uitgebreid. "Ik weet nog dat ik in die tijd een onderzoeksrapport in de la had liggen met teksten als: met 350 geiten bent u klaar voor de toekomst", zegt ze. "Ja, tijden veranderen." Op dit moment heeft ze 1700 geiten.
"Het is voor ons een bewuste keuze geweest om door te groeien", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "We waren als kleiner bedrijf enorm kwetsbaar. We werkten samen fulltime op het bedrijf, maar als een van ons ziek zou worden, hadden we geen vervanging. En dat met een gezin met vier kinderen. Nu zijn we doorgegroeid en hebben we ook vier personeelsleden in dienst. Dat is beter."
Toch levert het groeiende aantal geitenbedrijven ook problemen op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die tot op twee kilometer afstand van een geitenboerderij wonen, vaker een longontsteking krijgen. Hoe dat precies komt, wordt nog onderzocht.
"We weten vrij zeker dat het geen Q-koorts is", zegt hoogleraar Diergeneeskunde Dick Heederik van de Universiteit Utrecht. "Een mogelijke oorzaak is dat er door nieuwe regels afgedekt stro wordt opgeslagen. Dat gaat composteren en dan komen er schimmels in, die misschien schadelijk zijn." Daarnaast kan het volgens de hoogleraar ook een dier-gerelateerde oorzaak hebben.
Verschillende provincies hebben afgelopen jaren een stop op nieuwe geitenbedrijven of uitbreidingen gezet. Mogelijk zijn de effecten daarvan pas later te zien, doordat veel bedrijven hun vergunning al op zak hadden toen deze regels werden ingesteld.
Probleem met bokjes
Een ander probleem van de groeiende geitensector is het overschot aan bokjes, oftewel: mannelijke geiten. Doordat het vlees niet echt veel gegeten wordt in Nederland, kost het geitenhouders geld om ze te hebben en leven de dieren soms in slechte omstandigheden.
"Bokken geven geen melk, hè", zegt Jeannette van de Ven. "Dezelfde discussies zie je bij de legkippen over de haantjes, en in de melkveehouderij over de stiertjes. Ik vind dat je als boer verantwoordelijk bent voor je dieren, of het nou om mannetjes of vrouwtjes gaat. Als ze op jouw bedrijf zijn, moet je er gewoon goed voor zorgen."
De oplossing voor het bokjesprobleem is volgens haar simpel: "Eigenlijk zouden we meer geitenvlees moeten gaan eten. Kan ook prima. Het is een uitstekende combinatie: geitenkaas met geitenvlees."


Russische varkenssector met sprongen vooruit

20-11-2020 - 0 reacties De varkenssector in Rusland weet zich goed te ontwikkelen dit jaar. De varkensvleesproductie is aanzienlijk gegroeid en ook de exportcijfers komen fors hoger uit dan vorig jaar. Het land heeft zelf de overstap gemaakt van grootschalig vlees importeren naar exporteren. Wat zijn de verdere ambities?


Help de boeren: stop met vlees eten

18-11-2020 - 0 reacties content.omroep.nl/nporadio/video/… Druktemaker Pieter Derks heeft dé oplossing voor de stikstofproblemen. Het mooie: die oplossing verlost de boeren ook meteen van die enorme regeldruk waarover ze zo klagen. “Als we de boeren echt willen helpen, zouden we kunnen stoppen met vlees eten. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want vegetariërs en boeren worden altijd neergezet als […]


Leeuwarder vleeshandel De Klasse trekt in bij Vlees van Wolvega

18-11-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Vleesgroothandel De Klasse vertrekt uit Leeuwarden. Het bedrijf fuseert met branchegenoot Vlees van Wolvega.


Herenboer Henk: 'Het is een eer, ik wilde altijd al boer worden'

16-11-2020 - 0 reacties Na twee jaar voorbereiding is de landbouwcoöperatie Herenboeren van Assen begonnen. 20 hectare grasland bij Rhee wordt omgetoverd in Hof van Rhee, een gezamenlijke boerenhoeve van 240 huishoudens die straks 500 monden moet voeden met groente, fruit, vlees en eieren.


Verhey Vlees hervat werk na coronagolf onder personeel

13-11-2020 - 0 reacties Het werk bij Verhey Vlees in Nuth wordt vrijdag weer hervat. Vanwege de vele coronabesmettingen onder het personeel ging het bedrijf vorige week dicht.


Eendenkroos moet voedselprobleem oplossen

10-11-2020 - 0 reacties We moeten minder vlees gaan consumeren, maar hoe? Het klinkt gek, maar de oplossing zou wel eens in onze vijvers kunnen drijven. Eendenkroos is namelijk voedingsrijk en wordt al geteeld in o.a. kassen, vertelt Ingrid van der Meer van Wageningen University & Research.


Eendenkroos op je bord is goed voor de hele wereld: ‘Net zo lekker als spinazie’

08-11-2020 - 0 reacties We moeten minder vlees gaan consumeren, maar hoe? Het klinkt gek, maar de oplossing zou wel eens in onze vijvers kunnen drijven.


Waarom mogen we vlees van de Oostvaardersplassen-runderen niet eten?

06-11-2020 - 0 reacties Honderden edelherten en tientallen heckrunderen worden sinds afgelopen woensdag afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Meer dan tweehonderd konikpaarden worden gevangen en geslacht. Het vlees van de edelherten en konikpaarden wordt uiteindelijk grotendeels ter consumptie aangeboden, maar dat van de heckrunderen wordt vernietigd. Waarom wordt niet al het vlees van de afgeschoten grote grazers verkocht?


Verdronken dorpen teruggevonden in Noordoostpolder

26-10-2020 - 0 reacties Lange tijd werd gedacht dat Urk en Schokland de enige twee nederzettingen waren die in de late Middeleeuwen in het noordoostelijke deel van het Zuiderzeegebied lagen. Maar maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekte nog vier verdronken dorpen in het gebied. Donderdag hoopt hij op zijn onderzoek te promoveren, meldt Omroep Flevoland.
Vijf jaar lang deed Van Popta onderzoek. Uiteindelijk vond hij de dorpen Marcnesse, Nagele, Fenehuysen I en Fenehuysen II. Er was altijd wel een sterk vermoeden dat die dorpen hadden bestaan, alleen wist niemand de precieze locatie.
Op kaarten van de Noordoostpolder was al te zien dat allerlei archeologische vondsten in het gebied lagen. Men ging ervan uit dat die voorwerpen van schepen waren gevallen.
Maar Van Popta geloofde daar niet in. "Die spullen zijn daar tussen 1100 en 1300 na Christus terechtgekomen. De oudste schepen waren er tussen 1250 tot 1300 na Christus." Hij besloot er onderzoek naar te doen.
Van Popta maakte een reconstructie van hoe het gebied er vroeger uit moet hebben gezien. Dat deed hij door onder meer archeologische vondsten, bodemprofielen, historische kaarten, hoogtekaarten en satellietbeelden in een ruimtelijk computerprogramma te combineren.
Hij kwam erachter dat het archeologisch materiaal op de plekken waarvan hij vermoedde dat er vroeger dorpen lagen, vooral bestond uit botten, bakstenen en aardewerk. "Bakstenen zijn overblijfselen van huizen, botten kwamen van het vlees dat men at en het aardewerk, daar kookte men mee."
Die conclusie was voor hem reden om op de plek van het verdronken dorp Fenehuysen II te graven. En ook daar vond hij opnieuw bakstenen, botten en aardewerk. Uiteindelijk was er volgens hem genoeg bewijs om vast te stellen dat er op die plekken vroeger nederzettingen waren.
Het gevonden aardewerk in de Noordoostpolder komt hoofdzakelijk uit de late Middeleeuwen. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste bewoners al in de tiende en elfde eeuw in het gebied woonden. Zij begonnen met ontginnen en het land klaarmaken voor landbouw.
Dankzij het werk van Van Popta kan er vervolgonderzoek worden gedaan. "We hebben er eigenlijk voor gezorgd dat er niet meer gegraven mag worden in het gebied. Boeren mogen nog wel ploegen tot 30 centimeter diep, maar voordat ze bijvoorbeeld een nieuwe schuur mogen neerzetten, moet er eerst onderzoek gedaan worden. Het is nu beschermd gebied. Ik wil volgend jaar kijken of we wat meer gericht onderzoek naar de verdronken dorpen kunnen doen."
Van Popta is blij met de uitkomst van het onderzoek. "We hebben een nieuw stukje Nederland ontdekt en zichtbaar gemaakt, waar echt mensen hebben geleefd. Ik was ervan overtuigd, maar dan moet je nog bewijzen dat het zo is. Het is heel fijn dat je vijf jaar niet voor niks hebt gewerkt."


Schreijer-Pierik: 'Vlees is vlees, zuivel is zuivel'

23-10-2020 - 0 reacties Bij vleesvervangende producten mag de term 'vlees' in de marketinguitingen blijven, zo besloot het Europees Parlement vandaag (23 oktober) ondanks verzet van de Europese landbouwcommissie. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is hier allerminst blij mee.


Dit is waarom we meer vlees zijn gaan eten, ondanks supermarkten vol vleesvervangers

23-10-2020 - 0 reacties Per persoon verorberden we vorig jaar 77,8 kilo vlees, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Dat is ruim een halve kilo meer dan het jaar ervoor. Hoe kan dat nou? Want het scala aan vleesvervangers groeit met de dag.


Lubach maakt vleesproducenten belachelijk: ‘You have to murder to call it a burger’

05-10-2020 - 0 reacties Welke dag is beter om je visie op de discussie over namen van vleesvervangers te geven dan Dierendag, moet Arjen Lubach hebben gedacht. Gisteravond bespotte hij in het satirische Zondag met Lubach de vleesproducten die klagen dat de namen van de vleesvervangers, zoals ‘kipstuckjes’ of ‘vegan schnitzel’, te veel lijken op die van echt vlees.


Eet Geen Dierendag dit jaar vooral online

04-10-2020 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Eet Geen Dierendag viert zondag, op Werelddierendag, zijn tiende jubileum. Stichting Wakker Dier, die de dag organiseert, wil mensen kennis laten maken met vegetarisch eten en consumenten wijzen op de voordelen van het eten van minder vlees.