Vlees

Al het Vlees nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Vlees nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Vlees nieuws

Door coronacrisis eten we anders: meer gehakt, minder duurder vlees

27-03-2020 - 0 reacties Vleesverwerker Vion merkt dat Nederlanders door de coronacrisis een ander eetgedrag eropna houden. De omzet uit makkelijke vleesproducten, zoals gehakt, neemt momenteel toe ten opzichte van de luxere producten.


Profvoetballer Jeff Hardeveld ging als vleeseter de bios in en kwam als veganist weer buiten

23-03-2020 - 1 reacties Jeff Hardeveld is profvoetballer bij Heracles en veganist. Hij eet geen dierlijke producten meer, dus ook geen eitje of kaas. De documentaire ‘The Game Changers’ veranderde zijn leven. ‘Ik heb na het zien ervan geen vlees meer gegeten.’


Wat ligt er in 2050 op ons bord: insecten, erwtenworst of toch kweekvlees?

21-03-2020 - 0 reacties Kweekvlees, maden en maaltijdpillen, dat is het eten van de toekomst. In zijn boek Kweekvlees, fake vlees en pizza’s uit de printer legt wetenschapsjournalist Sebastiaan van de Water ons het menu uit.


'Bij minder vlees eten is man vaak het obstakel, hybridevlees helpt'

12-03-2020 - 1 reacties Een burger die bestaat uit rundergehakt en kikkererwten, een schnitzel van varkensvlees en bloemkool. Zal 2020 de doorbraak worden voor hybridevlees? Dat zou zomaar kunnen, voorspellen deskundigen.


Vleesloos diner verrast gasten: ‘Is dit echt champignon?’

10-03-2020 - 0 reacties Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees dient een oude buskruitfabriek een week lang als een pop-up restaurant, ‘powered by Peter Lute’ zoals dat in goed Nederlands heet. De eerste gasten moeten even wennen. ‘Ik verwacht steeds dat er een goed stuk vlees of een visje bij zit.’


Eten wij nou juist meer of minder vlees?

10-03-2020 - 0 reacties Er liggen steeds meer en betere vleesvervangers in de supermarkt en er is ook steeds meer aandacht voor het eten van minder vlees. Maar is het dan ook zo dat we daadwerkelijk ons best doen om minder vlees te eten?


Varkens in Nood: ‘Rundvlees eten schadelijkst voor milieu’

10-03-2020 - 0 reacties Het eten van rundvlees brengt het milieu de meeste schade toe. Dat blijkt uit de klimaatcheck die Varkens in Nood tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft gelanceerd.


Spaanse productie van varkensvlees blijft stijgen

09-03-2020 - 0 reacties Deze productie van varkensvlees vertegenwoordigde in 2019 bijna 64% van de totale hoeveelheid Spaans geproduceerd vlees. Dit is gebleken uit de laatste gegevens van de statische dienst van het Spaanse ministerie van Landbouw.


Vegetarische producten: vlees noch vis, maar verrassend goed

07-03-2020 - 0 reacties Verstokte carnivoren hebben ongetwijfeld een hele kluif aan de Week zonder vlees, die 9 maart begint. Toch zijn er tal van alternatieven. Kunnen ze de strijd met echt vlees aan?


Op zoek naar alternatief voor vlees of vis? App toont de beste diervrije vervangers en vertelt waar je ze koopt

29-02-2020 - 0 reacties Ondernemer Henk de Bree uit Blije lanceert zaterdag vegantranslate. Wie op zoek is naar alternatieven voor vlees of vis krijgt met een klik de drie beste diervrije vervangers te zien. Plus waar ze te koop zijn.


Ngo’s pleiten voor minder veehouderij in Europese Unie

29-02-2020 - 0 reacties Een samenwerkingsverband van twintig ngo’s, voornamelijk milieuorganisaties, wil dat de Europese Commissie het verminderen van de productie van vlees, zuivel en eieren opneemt in de Farm to Fork-strategie.


KFC gaat volledig vegetarisch (voor een week)

26-02-2020 - 0 reacties Een historisch moment voor de Kentucky Fried Chicken. Een restaurant in Rotterdam zal tijdens de Nationale Week Zonder Vlees alleen maar vegetarische opties aanbieden.


Vegaburger vaak te zout, wel minder vet dan burger van gehakt

25-02-2020 - 0 reacties Vegaburgers zijn vaak te zout, maar bevatten gemiddeld minder vet dan een 'gewone' burger. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond, die zestien van dit soort vleesvervangers onderzocht.
In vegaburgers zit gemiddeld 1,4 gram zout per 100 gram, terwijl de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum voorschrijft dat er maximaal 1,1 gram zout in mag zitten. Overigens bevatten vleesburgers gemiddeld net zoveel zout als vegaburgers.
In 2022 mogen vleesvervangers maximaal 1,53 gram per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt deze eis niet ver genoeg gaan. "Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum."
Verzadigd vet
Wel zit er gemiddeld veel minder verzadigd vet in een vegaburger: in een burger van gehakt zit 18 procent vet, waarvan 7,5 procent verzadigd vet. In een vegaburger zit gemiddeld 10 procent vet, waarvan 2,5 procent verzadigd. Dat komt vooral doordat in vegaburgers meestal zonnebloemolie wordt gebruikt. Toch zijn er ook vegaburgers die door het gebruik van kokosolie juist weer meer vet bevatten dan burgers van gehakt.
Wat betreft eiwitten ontlopen vegaburgers en gehaktburgers elkaar niet veel: de burgers bevatten beide gemiddeld ongeveer 17 gram eiwit per 100 gram. Daarnaast is de helft van de geteste burgers verrijkt met ijzer en vitamine B12. "De hoeveelheid blijft achter bij die van vlees, maar is voldoende om hem een volwaardige vleesvervanger te laten heten", aldus de Consumentenbond.
Bekijk deze video die Nieuwsuur vorig jaar maakte over de opmars van de vegaburger:


Taco Bell zet toch vleesvervangers op het menu

24-02-2020 - 0 reacties Bij fastfoodketen Taco Bell wordt het binnenkort toch mogelijk om gerechten met vleesvervangers te bestellen. De nieuwe topman Mark King breekt daarmee met de lijn van zijn voorganger die geen heil zag in plantaardige alternatieven voor vlees. Tot nu toe vond Taco Bell, dat Mexicaans georiënteerde gerechten serveert, zijn eigen aanbod van vegetarisch eten voldoende.


Zo zit het echt met het diervriendelijke label op de kippensnacks van Mora

21-02-2020 - 0 reacties Om erachter te komen of het vlees dat op je bord ligt een goed leven heeft gehad, heeft de Dierenbescherming het Beter Leven-keurmerk opgericht. Voor Mora is dit niet genoeg, zij ontwikkelen hun eigen keurmerk, dat beter zou zijn. Maar is het echt beter? De makers van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde vogelen het uit.


Kaas en vlees van aardappelen; dat wordt onze toekomst

05-02-2020 - 0 reacties


FDF deelt sneer uit aan ketenpartijen

05-02-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force (FDF) heeft woensdagochtend (5 februari) stevig uitgehaald naar ketenpartijen in vlees, zuivel, voer, belangenbehartiging en de bancaire wereld. In een verklaring die aan de volgers is gestuurd meldt de boerenbeweging: "iedereen die de sector nu verraad, zal dat weten."


Dierenbescherming legt slachthuis Westfort sancties op vanwege mishandeling varkens

31-01-2020 - 0 reacties De Dierenbescherming legt slachthuis Westfort in IJsselstein, producent van biologisch vlees en vlees met Beter Leven Keurmerk, sancties op vanwege de mishandeling van varkens. De Dierenbescherming zal het slachthuis op de misstanden aanspreken en verlangen dat er maatregelen genomen worden om herhaling te voorkomen. Voor mogelijke strafrechtelijke consequenties moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit actie ondernemen.


Minister wil snelheid slacht omlaag, 'buikpijn van beelden slachthuis'

31-01-2020 - 0 reacties Omdat misstanden in slachthuizen maar niet verdwijnen, wil minister Schouten van Landbouw dat de snelheid van het slachten omlaag gaat. Dat moet ertoe leiden dat het toezicht verbeterd kan worden.


Vleesproductie melkkoeien zorgt voor milieuwinst

25-01-2020 - 99 reacties Door bij koeien niet alleen te kijken naar de melkproductie, maar ook naar het vlees, is veel milieuwinst te behalen. Want het vlees dat in Nederland wordt geproduceerd, hoeft niet te worden ingevoerd, stelt Theun Vellinga van Wageningen Livestock Research.