Vlees

Volg al het nieuws over Vlees, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Vlees nieuwsbrief.

Vlees nieuws

Kabinet wil vleesreclame niet verbieden

19-02-2019 - 0 reacties Minister Schouten laakt vleesreclames waarin vlees wordt aangeboden voor een prijs die ver beneden de waarde van het product ligt.


Kabinet wil vleesreclame niet verbieden

19-02-2019 - 0 reacties Minister Schouten laakt vleesreclames waarin vlees wordt aangeboden voor een prijs die ver beneden de waarde van het product ligt.


FoodHolland Nieuws: Stichting Agri Facts ageert tegen promotie vleesvervangers Jumbo Supermarkten

19-02-2019 - 0 reacties De stichting Agri Facts (STAF) ageert tegen een de promotie van vleesvervangers door Jumbo Supermarkten. Volgens Jumbo zou één dag geen vlees eten hetzelfde effect hebben als 1.250 kilometer minder auto rijden. En één dag geen rundvlees eten zou evenveel water besparen als een maand lang niet douchen. Twee vergelijkingen die volgens STAF niet kloppen.


Wakker Dier signaleert meer aanbiedingen met ‘lokkip’

19-02-2019 - 0 reacties Wakker Dier berekent periodiek hoe vaak supermarkten aanbiedingen doen met vlees zonder welzijnskeurmerk. Vandaag presenteert de organisatie cijfers over kippenvlees. In 2018 stonden er 56 procent meer kip-kiloknallers in de folders dan in 2015.


Radiospot tegen de ‘lokkip’ van Albert Heijn

18-02-2019 - 0 reacties Wakker Dier lanceert vandaag een radiospot tegen de kip-kiloknallers van Albert Heijn. De organisatie wil dat de supermarktketen ophoudt klanten te lokken met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. “Albert Heijn heeft het voor haar klanten prima geregeld met een boodschappenservice en zelfscanners, maar voor bijvoorbeeld de kippen lopen ze de kantjes er vanaf,” aldus Anne Hilhorst van … Lees meer


Moslims onzeker over de werkelijkheid achter halalkeurmerken

15-02-2019 - 0 reacties Supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo voeren een halal-assortiment met producten zoals halal boterhamworst en halal kipfilet. Ze hebben een halalkeurmerk, wat betekent dat het vlees afkomstig is van dieren die volgens de islamitische richtlijnen zijn geslacht. Toch is het voor lang niet alle islamitische consumenten duidelijk of die logo’s en keurmerken betekenen wat zij verwachten. Er zijn verschillende halalkeurmerken in omloop. Dat maakt moslims onzeker in de supermarkt. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie over halalkeurmerken op vlees.


Koken uit een pakje extreem vaak met vlees

15-02-2019 - 0 reacties Recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst raden consumenten in bijna 90 procent van de gevallen vlees aan. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier, die doe-het-zelf-gerechten analyseerde bij tien supermarktketens. “Zorgelijk dat deze producten het eten van vlees stimuleren. Daar zijn de dieren de dupe van,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Gemaksmix … Lees meer


Culinair ontdekt: Maultaschen

14-02-2019 - 0 reacties De Duitse lekenbroeders aten stiekem vlees door het te verstoppen achter een deeglaagje. Nick Trachet ontdekt de Duitse variant van ravioli.


Zo werkt modelbouw: meer campylobacter op je vlees in 2080

14-02-2019 - 0 reacties


PBL geeft fout toe en past publicatie aan

12-02-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er eindelijk toe overgegaan om de werkelijke klimaatwinst die gepaard gaat met halvering van de consumptie van vlees, zuivel en eieren, op zijn website te benoemen. Halvering van de consumptie van dierlijk


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Vleessector wil meer communicatie met maatschappij over productie vlees

08-02-2019 - 0 reacties De vleessector wil graag met burgers en consumenten in gesprek over de manier waarop in Nederland vlees wordt geproduceerd. „De dialoog willen wij aangaan, maar wel gebaseerd op feiten.” Dit zei voorzitter Jos Goebbels van de COV.


Vleessector wil meer communicatie met maatschappij over productie vlees

08-02-2019 - 0 reacties De vleessector wil graag met burgers en consumenten in gesprek over de manier waarop in Nederland vlees wordt geproduceerd. „De dialoog willen wij aangaan, maar wel gebaseerd op feiten.” Dit zei voorzitter Jos Goebbels van de COV.


Uitlaatklep voor geschillen veehouder versus slachthuis

06-02-2019 - 0 reacties In de schoot van IVB, de interprofessionele vereniging voor Belgisch vlees, wordt een meldpunt voor klachten en geschillen ontwikkeld. Rundvee- en varkenshouders die problemen ervaren in de relatie met hun afnemers, maar ook handelaars of slachthuizen, kunnen er klachten of geschillen melden. Men kan het bijvoorbeeld oneens zijn over de weging, classificatie of afkeuring van een karkas. Een klacht is niet anoniem, maar de namen van de betrokken partijen worden door IVB wel uit het dossier gehaald wanneer het aan de geschillencommissie wordt voorgelegd. Die commissie bestaat uit evenveel vertegenwoordigers van de producenten en de slachthuizen.


Video: ‘Van staartje tot karbonaadje’

04-02-2019 - 0 reacties Op de website Dumpert.nl is in de serie Dumpert Filmt Je Werkplek (DFJW) een video gemaakt door de ogen van de hedendaagse jeugd op onder meer de varkenshouderij Beemsterlant’s Varkens in Middenbeemster en in de slachterij Vissers Vlees in Lunteren.


NVWA: ‘Tot nu toe geen Pools vlees op Nederlandse markt’

04-02-2019 - 0 reacties Een Pools undercovertelevisieprogramma onthullende een vleesschandaal in een Pools slachthuis. Op de beelden waren zieke dieren te zien. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vond nog geen verdacht vlees op de Nederlandse markt.


Rechter verscheurt vleesoordeel Reclame Code Commissie

01-02-2019 - 0 reacties Varkens in Nood klaagde bij de rechter. De website vlees.nl zou vol oneerlijke en misleidende informatie staan. De Haagse rechtbank oordeelt dat vlees.nl "nergens oneerlijk of misleidend" is. Het is interessante case omdat de rechter een eerder oordeel van de Reclame Code Commissie compleet onjuist blijkt te vinden.


Rechter veegt vloer aan met Varkens in Nood

31-01-2019 - 0 reacties De grote hoeveelheid informatie die de stichting Vlees.nl online heeft staan is nergens oneerlijk of misleidend. Dat is het oordeel van de Haagse rechtbank in een procedure die was aangespannen door actiegroep Varkens in Nood.


Rechter veegt vloer aan met Varkens in Nood

31-01-2019 - 0 reacties De grote hoeveelheid informatie die stichting Vlees.nl online heeft staan is nergens oneerlijk of misleidend. Dat is het kraakheldere oordeel van de Haagse rechtbank in een procedure die was aangespannen door actiegroep Varkens in Nood. Tientallen pagina’s en tekstuele passages zijn tegen het licht gehouden en hebben de juridische toets der kritiek glansrijk doorstaan. De


'Feiten eten vlees versus klimaat verdraaid'

30-01-2019 - 0 reacties Met de boodschap ‘Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op’ gaat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) buitengewoon slordig om met de feiten die ten grondslag liggen aan de internationaal wetenschappelijke studie naar de klimaatwinst di