Vlees

Volg al het nieuws over Vlees, een van de 14778 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Vlees nieuwsbrief.

Vlees nieuws

Wakker Dier undercover: onverdoofde castraties, vieze stallen Iers rundvee

15-10-2018 - 0 reacties Onverdoofde castraties, vieze stallen en kale plekken. Er is veel mis met de leefomstandigheden van Iers rundvee, concludeert dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier na undercoverbezoeken aan dertien boerderijen in Ierland.
Nagenoeg alle Nederlandse supermarkten verkopen Iers rundvlees. Het product heeft een diervriendelijk imago, omdat de dieren in reclame-uitingen vaak vrolijk grazend in een weiland worden getoond. Dat imago was voor Wakker Dier aanleiding het onderzoek te doen.
De omstandigheden waarin de dieren werkelijk leven zijn slechter dan die voor runderen in Nederland, zagen de onderzoekers afgelopen winter.
Zo troffen ze bomvolle stallen aan waarin de runderen in de winter minimaal vier tot vijf maanden doorbrachten, meestal op harde betonnen roostervloeren.
Tot de hoeven in de mest
Twee boeren gaven toe dat ze hun stieren onverdoofd castreerden. Zeven boeren onthoornden hun dieren zonder verdoving. In de Nederlandse veesector moet dat gebeuren met verdoving.
De bezochte stallen waren daarnaast bevuild. Soms stonden de dieren tot over hun hoeven in de mest en op alle boerderijen waren runderen te zien met kale plekken.
Iers rundvlees wordt in alle grote Nederlandse supermarkten verkocht en Nederland staat in de top-vijf van landen waarnaartoe Ierland vlees exporteert.
Zo exporteerde het land in 2016 voor zo'n 2,4 miljard euro 535.000 ton rundvlees. 45.000 ton, ter waarde van 200 miljoen euro, ging naar Nederland.
Keurmerk
60 procent van het vlees heeft het keurmerk Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS). Volgens Wakker Dier bewijst het onderzoek dat het keurmerk weinig voorstelt.
"Dit onderzoek toont het belang aan van een keurmerk met degelijke eisen op het gebied van dierenwelzijn. Wakker Dier wil dat supermarkten stoppen met de verkoop van Iers rundvlees zolang dit niet minimaal aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming voldoet", aldus Wakker Dier.
De supermarkten hebben nog niet gereageerd op het onderzoek.


Vleesvervangers verrassende groeimarkt in vleesland VS

12-10-2018 - 0 reacties Acht op de 10 jonge Amerikaanse millennials, mensen die geboren zijn tussen 1981 en 2001, eet wel eens een vleesvervanger. Van de non-millennials doet de helft dat. Zes op de tien Amerikanen geven aan minder vlees te willen eten. Onder de millennials is dat driekwart. Dat is een opmerkelijke ontwikkeling in het land met de grootste vleesconsumptie ter wereld.


Ondernemers hebben nog 171 dagen tot Brexit

09-10-2018 - 0 reacties Bijna 80 procent van de Nederlandse ondernemers is nog niet goed voorbereid op Brexit, waarschuwt de Douane. Vooral in de (vlees)veehouderij lopen bedrijven achter.


NRC checkt: ‘Als iedereen één dag geen vlees eet, redden we 500.000 dieren’

09-10-2018 - 0 reacties Dat stelde dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier in aanloop naar Dierendag (4 oktober).


Novi-Pluim betaalt constant goede slachtprijs

09-10-2018 - 0 reacties De vereniging van vermeerderaars, Novi-Pluim, heeft 2017 afgesloten met positieve en stabiele cijfers. Het duurzaamheidslabel NoviPlus is succesvol. Productontwikkeling en de bouw van een nieuwe kokerij door pluimveeslachterij Remkes geven meer mogelijkheden voor meerwaarde van het vlees van vleeskuikenouderdieren.


Afrikaanse varkenspest: Tsjechië op de vingers getikt

05-10-2018 - 0 reacties De Europese Commissie heeft Tsjechië gewaarschuwd dat eenzijdige handelsbeperkende maatregelen, zoals controles op vlees uit andere lidstaten, niet toegestaan zijn. Tsjechië dreigde er namelijk mee om vlees uit België te controleren op Afrikaanse varkenspest. Volgens de Europese Commissie gaat het om een wettelijk bindende regeling, die door alle lidstaten is goedgekeurd, en zal ze maatregelen nemen als een lidstaat zich er niet aan houdt. "Met name omdat er dan sprake is van ongeoorloofd protectionisme", klinkt het.


Twan Engelen herkozen als bestuurslid Novi-Pluim

05-10-2018 - 0 reacties Vermeerderaar Twan Engelen uit Someren (NB) is vorige week donderdag 27 september in Lent (GD) tijdens de jaarvergadering van Novi-Pluim unaniem herkozen als bestuurslid van Novi-Pluim B.V. voor een bestuursperiode van drie jaar. Dat maakte Novi-Pluim vrijdag 5 oktober bekend. Door de bouw van een nieuwe kokerij denkt Nov-Pluim het vlees van vleeskuikenouderdieren beter te kunnen verwaarden.


Schouten: 'Veetransporten maximaal 8 uur'

04-10-2018 - 0 reacties Beperk het transport van vee in de Europese Unie tot maximaal acht uur. Dat wil LNV minister Carola Schouten binnen de EU bewerkstelligen. Nu bedraagt de maximale reistijd nog 24 uur. Meer vlees en minder dieren transporteren is ook positief voor het dierwelzijn.


Schouten: „Veetransporten maximaal 8 uur”

04-10-2018 - 0 reacties Beperk het transport van vee in de Europese Unie tot maximaal acht uur. Dat wil LNV minister Schouten binnen de EU bewerkstelligen. Nu bedraagt de maximale reistijd 24 uur. Meer vlees en minder dieren transporteren is ook positief voor het dierwelzijn.


‘Echte mannen eten ook wat minder vaak vlees’ (video)

04-10-2018 - 0 reacties Mannen eten vaker vlees dan vrouwen, maar ze hebben significant minder kennis over de gezondheidsrisico’s, de impact op het milieu of over goede vleesvervangers dan vrouwen. Hierom begint het Voedingscentrum volgende maand een campagne die mannen erop aanspreekt eens wat minder vlees te proberen. Ingespeeld wordt op het imago. Een en ander kwam naar voren tijdens de ochtendbijeenkomst Plantaardige Voeding van Voeding Nu op dinsdag 2 oktober. In de middag vond een workshop over gedragsverandering plaats (video).


Tsjechië mag vlees uit België niet controleren

04-10-2018 - 0 reacties De Europese Commissie heeft laten weten dat eenzijdige handelsbeperkende maatregelen niet toegestaan zijn. De Commissie reageert hiermee op de dreiging van Tsjechië om vlees uit België te controleren op Afrikaanse varkenspest.


Makro importeert Pools wilde zwijnen vlees

03-10-2018 - 0 reacties Makro importeert volop vlees van wilde zwijnen uit Polen. In de horeca folder voor de maand oktober propagandeert ze wildzwijnenrack afkomst uit de Oost-Poolse Oerbossen, een met Afrikaans Varkenspest besmet gebied. De NVWA constateert geen overtredingen.


Campagne moet varkensvlees redden

03-10-2018 - 0 reacties Boerschappen en ZLTO zijn deze week een grootschalige campagne gestart om varkensvlees te redden. Dat vlees is afkomstig van de weidevarkens van Ben en Thea Bruurs uit Baarschot. Die veehouders moeten hun varkens binnenhouden vanwege de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in de Belgische Ardennen.


Vleeskwekers zijn steeds verder, maar de weg naar het schap is nog lang

26-09-2018 - 0 reacties Het is alweer vijf jaar geleden dat de Nederlander Mark Post in Londen de eerste hamburger uit kweekvlees ter wereld presenteerde. De burger kwam uit een Nederlands laboratorium, gekweekt uit stamcellen uit de spieren van een koe. Het was het allereerste gekweekte vlees ter wereld, bedoeld als oplossing voor milieuproblemen en dierenleed. Maar vijf jaar later liggen er nog geen kweekburgers in de supermarkt. Hoe zit dat?

Aan het onderzoek naar kweekvlees heeft het in ieder geval niet gelegen, bleek vandaag bij een bijpraatsessie van 'vleeskwekers' met Kamerleden. Wereldwijd zijn er veel wetenschappers en zo'n dertig start-ups mee bezig. Maar er zijn obstakels die de grootschalige introductie van vlees uit het laboratorium hier vertragen. We nemen er drie onder loep.

Dierlijk of plantaardig?
Wetenschappers wezen er tijdens de hoorzitting op dat bij de ontwikkeling van kweekvlees serum wordt gebruikt uit het bloed van ongeboren kalfjes. Het gaat vooral om kalveren uit landen met een hoge vleesproductie, zoals Brazilië en Nieuw-Zeeland. Als in slachthuizen wordt ontdekt dat een koe zwanger is, wordt van de foetussen bloed afgenomen voor serum. Daarin zitten namelijk hormonen waarmee de stamcellen van een dier kunnen uitgroeien tot het weefsel dat aan de basis ligt van kweekvlees.
Volgens Nienke van den Akker, die aan de Universiteit Maastricht werkt aan de ontwikkeling van kweekvlees, is het vervangen van zulke dierlijke elementen in het productieproces een belangrijk speerpunt. "Pas als de productie volledig diervrij is, kunnen we op grotere schaal vlees gaan kweken."

Maar volgens de aanwezige ondernemers bestaan er al plantaardige alternatieven voor kalfserum, alleen kunnen die vanwege bedrijfsbelangen niet openbaar worden gemaakt. En de alternatieven werken vaak nog niet optimaal, zegt Peter Verstrate van de Nederlandse start-up Mosa Meat. Dat bedrijf maakte in 2013 de eerste kweekburger ter wereld. Verstrate denkt dat de productie van kweekvlees binnen anderhalf jaar serumvrij kan zijn. "Daar moet zeker nog in geïnvesteerd worden."

'Sexy' kweekvlees
Volgens de ondernemers moet Nederland de ontwikkeling van kweekvlees stimuleren door "er met gestrekt been in te gaan" en voorop te durven lopen. "Kweekvlees moet vanzelfsprekender worden", zegt Ira van Eelen, dochter van 'kweekvleespionier' Willem van Eelen.
Van Eelen wijst erop dat er wereldwijd nu al zo'n dertig bedrijven zijn die zich bezighouden met het op de markt brengen van kweekvlees. Volgens Daan Luining, bestuurder bij een Nederlandse kweekvlees-start-up, dreigen de Verenigde Staten, Israël en Japan het pioniersstokje van Nederland over te nemen. "Nederland is het aan zijn stand verplicht om die leiderschapsrol terug te pakken."

"De volgende stap is zorgen dat het sexy wordt om je te specialiseren in het maken van kweekvlees in plaats van om dokter worden", zegt ook Ira van Eelen. Net als andere ondernemers roept zij de Nederlandse overheid op om te investeren in kennis en onderwijs over kweekvlees.

Veiligheidsregels
En dan is er nog de veiligheid. Onderzoekers en ondernemers zijn het erover eens dat kweekvlees veilig kan zijn, maar als er straks een definitief en uitontwikkeld recept is, moet dat nog wel uitgebreid getoetst worden voordat het vlees naar de schappen kan. Dat loopt via de zogeheten 'novel food verordening', die geldt voor de hele Europese Unie. Na controle en beoordeling stemmen de EU-lidstaten over een eventuele toelating tot de hele Europese markt.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid voldoet kweekvlees nu nog niet aan de EU-regelgeving voor voedselveiligheid. Het mag daarom niet worden verhandeld of geproefd in restaurants. Wel kunnen nieuwe producten, zoals kweekvlees, in een "gecontroleerde experimentele proefopzet" getest worden, net zoals bij een klinisch onderzoek naar medicijnen.
Dat is nu dus nog niet aan de orde. De ondernemers verwachten wel dat ze hun kweekvlees binnen enkele jaren zodanig doorontwikkeld hebben, dat ze (kleinschalig) de markt op kunnen. Ze hopen dat de Nederlandse overheid in de tussentijd alvast goodwill in Europa kan kweken.


Blogger Karin Luijten (Trouw) is het zat: het gezeur over haar recepten met vlees

19-09-2018 - 2 reacties ‘Na de zoveelste briesende mail over haar onbekommerd vleesgebruik heeft culinair blogger Karin Luiten het even helemaal gehad. Als culinair schrijver wil ze alles proeven, en daar hoort vlees wat haar betreft gewoon bij. In Dagblad Trouw, waar ze publiceert, schreef ze onderstaan relaas, die wij enigszins ingekort hebben zonder de strekking teniet te hebben
Het bericht Blogger Karin Luijten (Trouw) is het zat: het gezeur over haar recepten met vlees verscheen eerst op Vlees.nl.


Functionele natieve zetmelen voor vlees en vleesalternatieven

17-09-2018 - 0 reacties Cargill breidt het SimPure assortiment uit met drie nieuwe aardappelzetmeelvarianten voor onder andere vlees en vleesalternatieven.


V/M-egabewerkt

14-09-2018 - 0 reacties Natuurlijk is het booming. Vegetarisch vlees verovert de markt. Het smaakt inmiddels verrassend goed. Maar de consequenties die een Wageningse hoogleraar me zo’n 15 jaar geleden al noemde, komen ook langzaam naar boven.


‘Meer vlees is beter voor de gezondheid’

14-09-2018 - 0 reacties Het eten van vlees is gezonder dan bepaalde instanties ons doen geloven. Volgens Canadese onderzoekers is de consumptie van meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vlees en kaas bevorderlijk voor de gezondheid. Het leidt tot minder hartproblemen.


´Vlees en kaas veel gezonder dan vaak gedacht´

13-09-2018 - 9 reacties Wetenschappers over vlees en kaas: ‘mag het een onsje meer zijn…?’ De consumptie van (flink) meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vlees (en kaas) zou weleens bevorderlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het zou leiden tot minder hartproblemen leiden en tot een langer leven. Canadese onderzoekers van de McMaster Universiteit stellen volgens The Telegraph op


Wakker Dier heeft aanbieding voor Jumbo

10-09-2018 - 0 reacties Vanaf vandaag is Wakker Dier op de radio te horen met een hele aantrekkelijke aanbieding voor supermarktketen Jumbo: als Jumbo stopt met kiloknallen, dan komt Wakker Dier een dagje vakkenvullen. De stichting wil dat Jumbo stopt met de aanbiedingen voor vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk, omdat er veel dierenleed achter schuilgaat. “Supermarkten die blijven kiloknallen, zorgen ervoor … Lees meer