Dierenwelzijn

Al het Dierenwelzijn nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Dierenwelzijn nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Dierenwelzijn nieuws

'Omvang stal zegt niets over welzijn van dieren'

23-04-2019 - 0 reacties De omvang van een stal heeft geen negatieve gevolgen voor het dierenwelzijn en het milieu. Dat stelt LTO Nederland in een reactie op een bericht dat Wakker Dier dinsdag naar buiten bracht. Het bericht gaat over de ontwikkeling van megastallen in Nederland.


Omvang stal zegt niets over welzijn vee

23-04-2019 - 0 reacties De omvang van een veestal is niet negatief van invloed op het dierenwelzijn of milieu. LTO Nederland vindt de megastallendiscussie die Wakker Dier oprakelt, achterhaald.


Project richt aandacht op beter beweiden

23-04-2019 - 0 reacties Weidegang is in de biologische melkveehouderij belangrijk. De koeien gaan naar buiten vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en -gezondheid. Bovendien stimuleert weidegang het natuurlijke 'kudde'gedrag van koeien. Het CCBT-project Bio Beter Beweiden maakt gebruik van de opdane kennis van Stichting Weidegang in Nederland om de beweidingsstrategieën verder te optimaliseren.


Vlaamse minister van Dierenwelzijn blijft pleiten voor verbod op verrijkte kooien

20-04-2019 - 0 reacties Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil tijdens de volgende regeringsonderhandelingen het verbod op legkippen in verrijkte kooien op tafel leggen.


Mobiel controleteam voor dierenwelzijn in slachthuizen

19-04-2019 - 0 reacties Ten laatste vanaf begin 2020 zal een mobiel controleteam van 25 voltijdse equivalenten verrassingsinspecties uitvoeren met het oog op dierenwelzijn in de 70 Vlaamse slachthuizen. Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts investeert 3 miljoen euro per jaar in het nieuw op te richten team. De inspecties zullen bestaan naast de huidige controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Volgens Weyts blijft dierenwelzijn bij die FAVV-controles “eerder een bijzaak die bovenop hun opdracht rond voedselveiligheid komt”, ondanks een protocol tussen de Vlaamse overheid en het FAVV.


Varkenshouder Theo Vernooij: ‘Weekend is voor familie’

17-04-2019 - 0 reacties Niet alleen aspecten als: dierenwelzijn, milieu, brandveiligheid en goede bedrijfsresultaten vormen voor varkenshouder Theo Vernooij belangrijke aandachtspunten in zijn bedrijfsvoering, ook het sociale leven van hem met zijn gezin en zijn medewerkers.


OM vraagt rechter om veehouderij stil te leggen vanwege dierenwelzijn en hygiëne

12-04-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank in Zwolle verzocht om een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland voor 6 maanden stil te leggen. Bij een controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek volgens het OM, dat op de boerderij meer dan 100 runderen en 80 schapen en lammeren werden gehouden onder erbarmelijke omstandigheden. 


Unilever en Vion Food Group zijn ‘Neerlands trots’ op de wereldranglijst dierenwelzijn

04-04-2019 - 0 reacties Unilever en Vion Food Group zijn de twee hoogstgeplaatste Nederlandse bedrijven op de wereldranglijst van Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW). Deze ranglijst analyseert de grootste voedingsbedrijven ter wereld op hun dierenwelzijnsbeleid en transparantie.


PvdD ziet kansen voor dierenwelzijn met partij van Baudet

01-04-2019 - 0 reacties De Partij voor de Dieren (PvdD) verwacht dat ze kan samenwerken met Forum voor Democratie om betere omstandigheden voor dieren, natuur en milieu te realiseren.


PvdD ziet kansen voor dierenwelzijn met partij van Baudet

01-04-2019 - 0 reacties De Partij voor de Dieren (PvdD) verwacht dat ze kan samenwerken met Forum voor Democratie om betere omstandigheden voor dieren, natuur en milieu te realiseren.


Dierenwelzijn en gebalanceerde ketens zijn belangrijk voor Vion

29-03-2019 - 0 reacties De warme en droge zomer van afgelopen jaar heeft de brutowinst (EBITDA) van Vion in 2018 (€60,5 miljoen) lager doen uitvallen dan in 2017 (€64,0 miljoen). Desondanks geeft Vion aan dat het bedrijf een goede basis heeft gelegd voor wat komen gaat.


Konijnenwelzijn kan veel beter bij fokkers en dierenwinkels

20-03-2019 - 0 reacties Het dierenwelzijn van gezelschapskonijnen laat soms te wensen over, vooral bij fokkers, dierenwinkels en tuincentra. Te krappe en solitaire huisvesting zijn de voornaamste problemen.


Duitse varkenshouder de bak in voor dierenleed

19-03-2019 - 0 reacties Een 56-jarige varkenshouder uit het Duitse Merklingen, dat in de deelstaat Baden-Württemberg ligt, is vrijdag 15 maart tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dit vanwege het schenden van het dierenwelzijn.


Video: Nieuwe broederij voor trager groeiende vleeskuikens

14-03-2019 - 0 reacties Vervaeke-Belavi opende eind vorig jaar hun nieuwe broederij speciaal voor het uitbroeden van trager groeiende vleeskuikens. In de broederij, die in het Belgische Andenne staat, is er veel aandacht voor het dierenwelzijn.


FrieslandCampina overweegt bouw nieuwe fabriek voor vlogmelk

12-03-2019 - 0 reacties De afgelopen decennia sloten FrieslandCampina en zijn voorgangers tientallen fabrieken. Nu overweegt het zuivelconcern weer een nieuwe melkfabriek te bouwen.

Waar de productielocatie moet verrijzen is nog niet bekend. ,,We mikken op een redelijk centrale ligging en we wachten de reacties af van gemeenten en provincies”, verklaart woordvoerder Jan Willem ter Avest.

Met de nieuwe zuivelfabriek wil FrieslandCampina beter kunnen inspelen op de toenemende vraag naar speciale melkstromen zoals weidemelk, biologisch, vlogmelk (gentechvrij) en planet proof (meer oog voor dierenwelzijn, natuur en klimaat). Vanwege de in potentie grote omvang van deze nieuwe melkplas en het feit dat er in de nieuwe fabriek diverse zuivelproducten gemaakt moeten kunnen worden (dagvers, kaas en ingredienten voor kinder- en ouderenvoeding) is nieuwbouw zinvoller dan uitbreiding van een bestaande locatie, concludeert het zuivelconcern


Nieuw borgingssysteem voor melkveehouderij

09-03-2019 - 0 reacties Voor de melkveehouderij komt waarschijnlijk per 1 januari 2020 met KoeMonitor een nieuwe en extra manier om het dierenwelzijn, de diergezondheid en de voedselveiligheid te monitoren. Het is aan zuivelondernemers om eventueel voor deze monitor te kiezen.


Zwitserse varkenshouders doodziek van hoge welzijnseisen: consument koopt vlees over de grens

08-03-2019 - 0 reacties Zwitserse varkenshouders waarschuwen varkenshouders in Nederland en de rest van Europa om voorzichtig te zijn bij gesprekken met actiegroepen en NGO’s die het dierenwelzijn steeds verder willen verhogen. ,,Het is nooit goed genoeg, wat je doet."


Kettingen als afleidingmateriaal onvoldoende menen onderzoekers WUR

07-03-2019 - 0 reacties Onderzoekers op het gebied van dierenwelzijn Marc Bracke en Paul Koene, verbonden aan Wageningen Universiteit, zetten vraagtekens bij de huidige spelmaterialen voor varkens, die worden gebruikt als verplichte hokverrijking.


KoeMonitor: nieuwe systematiek om diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid te borgen

07-03-2019 - 0 reacties Belangenorganisaties van zuivelondernemingen (NZO), melkveehouders (LTO, NMV) en dierenartsen (KNMvD, CPD) onderzoeken de introductie van KoeMonitor.


KoeMonitor: nieuwe systematiek om diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid te borgen

06-03-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Belangenorganisaties van zuivelondernemingen (NZO), melkveehouders (LTO, NMV) en dierenartsen (KNMvD, CPD) onderzoeken de introductie van KoeMonitor. Dat is een nieuwe systematiek om de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in de melkveehouderij te borgen. Het voornemen is om de nieuwe systematiek vanaf januari 2020 beschikbaar te hebben. KoeMonitor bundelt het Periodiek Bedrijfsbezoek (PBB), de Continue … Continued