Klimaat

Volg al het nieuws over Klimaat, een van de 18505 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Klimaat nieuwsbrief.

Klimaat nieuws

FrieslandCampina: 'Kritiek Milieudefensie onterecht'

17-01-2022 - 0 reacties FrieslandCampina steunt het Parijs-akkoord en het Nederlandse klimaatakkoord. Ze werkt ook al jaren met succes aan reductie van de CO2-uitstoot en voelt zich daarom niet direct aangesproken door de oproep vorige week van Milieudefensie om eindelijk serieus iets te gaan doen aan het klimaat. Het gebeurt allang, maakt het bedrijf duidelijk.


Focus op vroeg en verteerbaarheid

17-01-2022 - 0 reacties Klimaat en regelgeving zorgen ervoor dat je als veehouder in kortere tijd en met meer onzekerheden een goede maisoogst moet binnenhalen. Hoe wordt hier in de veredeling van mais op ingespeeld?


‘Land- en tuinbouw uniek’: LTO informeert nieuwe ministers Klimaat en SWZ

13-01-2022 - 0 reacties Het nieuwe kabinet heeft vergaande ambities voor het klimaat en de arbeidsmarkt. Daarom vraagt LTO aan de nieuwe ministers Jetten (Klimaat en Energie) en Van Gennip (SZW) om oog te houden voor de bijzondere omstandigheden in de land- en tuinbouw.


Stalverlichting

13-01-2022 - 75 reacties Voor onze nieuw te bouwen stal ben ik aan het oriënteren voor stalverlichting. De keuze is reuze.

We willen een MDV stal bouwen en daarvoor zijn de richtlijnen voor klimaat minimaal 100 Lux op vloerniveau en bij dierwelzijn zou je voor minimaal 120 Lux punten krijgen. Als je bedrijven een lichtplan laat maken vinden ze dat al snel te weinig natuurlijk, want die verkopen liever voor minimaal 150 lux of meer. Daarom hoor ik graag jullie ervaringen.

Zijn er mensen met bijvoorbeeld agrilight LED's of soortgelijke systemen en zou je deze weer hetzelfde installeren of zou je gaan voor LED lampen van de bouwmarkt met een simpele tijdschakelaar?


Wereldwijd vleesloos dieet is goed voor meer dan alleen het klimaat

11-01-2022 - 0 reacties Als in de rijke landen iedereen overstapt op een plantaardig dieet is er minder uitstoot. Natuurlijke vegetatie terugbrengen levert nog meer CO2-winst op.


Milieuorganisaties willen nieuwe biomassacentrale in Noord-Brabant dwarsbomen

10-01-2022 - 2 reacties Milieuorganisaties maken bezwaar tegen de bouw van een biomassacentrale in Bergen op Zoom. Met het bezwaarschrift bij de provincie Noord-Brabant willen ze de bouw verhinderen. De provincie is van plan om chemiebedrijf Sabic een vergunning te verlenen voor de nieuwe centrale. Volgens de organisaties, waaronder Mobilisation for the Environment (MOB) en de Brabantse Milieufederatie, zijn de bouwplannen "desastreus voor klimaat, biodiversiteit en volksgezondheid".


NAM volgt instructies ministerie voor gaswinning Groningen

07-01-2022 - 0 reacties GRONINGEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgt de instructies van de minister van Economische Zaken en Klimaat over de gasproductie uit het Groningenveld. Dat zegt de NAM na de aankondiging van het ministerie dat dit jaar naar verwachting twee keer zoveel gas uit het Groningenveld moet worden gehaald dan eerder voorzien.


Aardwarmteplannen telers liggen ter inzage

06-01-2022 - 0 reacties Afgelopen maand heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ingestemd met nieuw winningsplannen voor geothermie in Pijnacker Nootdorp. Het gaat om de projecten van Ammerlaan Geothermie en Duijvestijn Energie. Tot en met 13 januari kunnen mensen nu een zienswijze indienen op de plannen van…


Week Zonder Vlees nu ook zonder zuivel

04-01-2022 - 41 reacties De vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees krijgt dit jaar de toevoeging & Zuivel. Daarmee vragen de initiatiefnemers aandacht voor de impact van zuivel op het klimaat. Deelnemers aan deze week worden uitgedaagd om ook zuivel te laten staan. Volgens ZuivelNL is het allemaal niet zo simpel.


Ministerie draagt bij aan cybersecuritycentrum West-Holland

03-01-2022 - 0 reacties Het Digital Trust Centre (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, stelt 200.000 euro beschikbaar voor het opzetten van het cyberweerbaarheidscentrum (CWC) Greenport West-Holland. Het CWC gaat in februari daadwerkelijk van start.


VVD’ers en CU’ers in Rutte IV bekend, D66'er Jetten eerste Klimaatminister

30-12-2021 - 22 reacties

Quote:
D66'er Rob Jetten wordt de eerste minister voor Klimaat. Zijn partijgenoot Hans Vijlbrief, de huidige staatssecretaris van Financiën, wordt staatssecretaris van Mijnbouw.


Nederlands klimaat dit jaar niet verder opgewarmd

24-12-2021 - 28 reacties Boterzachte jaarwisseling volgt op witgroene Kerst, vorstschade in laatste deel niet geleverde suikerbieten


Milieuorganisaties vragen EU-verbod op bodemsleepnetten

20-12-2021 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - Milieuorganisaties vragen de Europese Commissie om een visverbod met bodemsleepnetten in de EU, te beginnen met een onmiddellijk verbod in alle mariene beschermde gebieden. Bodemsleepnetten zijn volgens organisaties als Oceana, Our Fish en Seas At Risk de meest schadelijke visserijmethode voor het milieu en het klimaat. In Europa is de vismethode verantwoordelijk voor 50 procent van de aantasting van de zeebodem, stellen ze.


Urgenda: 35 miljard euro voor klimaat is een goede stap

15-12-2021 - 0 reacties ZAANDAM (ANP) - De directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, Marjan Minnesma, noemt de 35 miljard euro die het nieuwe kabinet wil uittrekken voor klimaatmaatregelen een "goede stap". In het algemeen klinken de klimaatplannen als een "mooie sprong voorwaarts", maar ze heeft nog niet het gehele coalitieakkoord kunnen lezen.


Milieuvervuilers wees gewaarschuwd, daar komen de methaanjagers

11-12-2021 - 9 reacties

Quote:
Ilse en James zijn methaanjagers. Zij speurt via de lucht, hij vanaf de grond naar lekken. Methaan is een broeikasgas, veel sterker dan CO2 en dus zeer slecht voor het klimaat. "Dit is een makkelijke manier om wat aan de opwarming van de aarde te doen."


Houdt dure wijn zijn waarde als klimaat de smaak verandert?

11-12-2021 - 0 reacties Investeerders in wijn leggen nog altijd fikse bedragen op tafel voor de grote wijnklassiekers, zoals bijvoorbeeld de bekende grote Bordeaux-huizen. Klimaatverandering kan daar verandering in brengen.


Extra ministers voor stikstof, wonen en klimaat

10-12-2021 - 12 reacties telegraaf.nl/nieuws/719194934/…


ZLTO: 'EU-project Ploutos brengt koolstofvastlegging in beeld'

09-12-2021 - 0 reacties Samen met Udea, FarmHack en het Nutriënten Management Instituut is ZLTO partner in het Europese project Ploutos. Daarin wordt volgens Luuk van Wezel, ZLTO-projectexpert Klimaat, gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem dat gebruiksvriendelijk en betrouwbaar koolstofvastlegging in de bodem in beeld brengt.


Onderzoekers: 'Hokverrijking en klimaat houden bijtgedrag in toom'

08-12-2021 - 0 reacties Om bijtgedrag van varkens te voorkomen, zijn veel factoren van belang. Extra hokverrijking en een goed klimaat zijn in ieder geval twee zaken die nodig zijn om bijtgedrag in toom te houden. Dat meldt Schothorst Feed Research (SFR) dat sinds 2019 veel ervaring heeft opgedaan met voorkomen van bijtgedrag bij varkens met lange staarten.


Onderzoekers: 'Hokverrijking en klimaat houdt bijtgedrag in toom'

08-12-2021 - 0 reacties Om bijtgedrag van varkens te voorkomen, zijn veel factoren van belang. Schothorst Feed Research (SFR) heeft sinds 2019 veel ervaring opgedaan met voorkomen van bijtgedrag bij varkens met lange staarten. Extra hokverrijking en een goed klimaat zijn in ieder geval twee zaken die nodig zijn om bijtgedrag in toom te houden.