Klimaat

Volg al het nieuws over Klimaat, een van de 18053 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Klimaat nieuwsbrief.

Klimaat nieuws

Toenemende weersextremen vragen andere benadering van de teelt

20-09-2021 - 0 reacties Met de snelle verandering van het klimaat nemen teeltrisico’s toe. Boeren en tuinders zullen volgens Daan Verstand en Rien van der Maas veel meer aandacht aan watervoorziening moeten besteden. Naast goed watermanagement is een stapeling van teeltmaatregelen nodig.


Voorwoord Prinsjesdag uitgelekt: ‘Problemen als klimaat kunnen niet wachten’

17-09-2021 - 0 reacties Hoewel het kabinet demissionair is, kunnen problemen als ‘klimaatverandering’ toch ‘niet wachten’ op een nieuwe regering. Daarom doet het ‘gerichte investeringen'.


WWF: plasticprobleem vormt ook groeiend gevaar voor het klimaat

06-09-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Plastic bedreigt niet alleen het leven in de oceanen, het draagt ook in toenemende mate bij aan klimaatverandering, waarschuwt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een rapport. Als niet wordt ingegrepen, zal de hoeveelheid plastic die de oceanen vervuilt volgens de natuurorganisatie bijna verdrievoudigen, van ruim 11 miljoen ton per jaar nu tot 29 miljoen ton per jaar in 2040. "De plasticcrisis neemt ongekende vormen aan en de huidige aanpak van het probleem faalt", concludeert het WWF.


'Eiwitboeren' geloven al in eiwit uit plant, nu de rest nog

06-09-2021 - 1 reacties Halen we straks onze eiwitten uit knoflookresten, schimmels en witte kool? Als het aan ondernemers en deskundigen ligt wel, zo vertellen zij bij Nieuwsuur. Plantaardige eiwitten zijn volgens hen namelijk een stuk duurzamer en beter voor het klimaat dan de dierlijke eiwitten uit vlees, vis en zuivel die…


Rechter geeft ministerie gelijkt: manipuleren SDE-regels door telers mag niet

03-09-2021 - 0 reacties Tholen - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft telers die biomassa-installaties wil bouwen met SDE-subsidie terecht geen ontheffing gegeven voor het bouwen van drie installaties buiten de eigen kas. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven deze week geoordeeld. Het college…


Klimaat verandert, kans voor zilte landbouw

30-08-2021 - 0 reacties Het klimaat verandert en dat heeft gevolgen, onder meer voor de landbouw. Nederland zal zich moeten voorbereiden op toenemende verzilting, schrijft hoogleraar Pier Vellinga.


Johan Vollenbroek: Formule 1 staat voor verwoesting aarde

15-08-2021 - 0 reacties Naar aanleiding van het verschijnen van het IPCC-rapport over de staat van het klimaat sprak VN-chef António Guterres deze week van ‘code rood’: fossiele brandstoffen verwoesten het klimaat. Volgens stikstofactivist Johan Vollenbroek is “de verwoesting van het klimaat op aarde precies waar Formule 1 voor staat”.


Echte leiders hadden het niet zover laten komen met het klimaat

12-08-2021 - 0 reacties “Westerse leiders roepen op tot actie”, luidt het begin van de kop op de voorpagina van de Volkskrant van 10 augustus. Deze zin geeft de klimaatinertie van de democratisch gekozen leiders in Nederland erg goed weer. ‘Roepen op tot actie’ is zo ongelofelijk gratuit. Zoals de laatste 20 jaar alle klimaatmaatregelen bijkans gratuit waren, met […]


Einde plofkip in zicht: In alle supermarkten straks alleen nog kip met keurmerk

11-08-2021 - 0 reacties Alle supermarkten in Nederland gaan uiterlijk eind 2023 over op de verkoop van kip met minimaal één Beter Leven-ster. Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier voert sinds 2012 een felle strijd tegen de plofkip en noemt de stap van de supermarktketens een ‘enorme mijlpaal’. De pluimveesector is sceptisch. ,,Voor het klimaat is een plofkip beter.’’


Wadden zouden zomaar kunnen verdwijnen: dit staat Nederlandse klimaat te wachten

11-08-2021 - 0 reacties Het verontrustende rapport van het IPCC-klimaatpanel van de Verenigde Naties maakt veel los. Wat staat Nederland te wachten als drastische maatregelen uitblijven?


'Klimaatdoelen Parijs alleen nog te halen met snelle energietransitie'

10-08-2021 - 0 reacties Oliebedrijven die nog langer voor een geleidelijke energietransitie pleiten, verliezen elke geloofwaardigheid. Tot die conclusie komt Follow This, een club van activistische aandeelhouders, na het rapport van de IPCC. Follow This hoopt door middel van aandeelhouders grote oliebedrijven te dwingen tot beter klimaatbeleid.


Eurocommissaris Timmermans: De wereld moet nu zeggen dat het genoeg is

09-08-2021 - 90 reacties De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans, tweede man van de commissie die het klimaat onder de hoede heeft, zegt dat het VN-rapport aantoont ‘hoe enorm dringend’ de wereldwijde aanpak van klimaatverandering is. Volgens hem is het niet te laat om het tij te keren.


VVD: We moeten uitstoot sterk verminderen

09-08-2021 - 0 reacties Het rapport van de IPCC maakt nog eens extra duidelijk dat we de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen sterk moeten verminderen, zegt staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Dilan Yesilgšz-Zegerius (VVD). ,,We blijven daarom hard werken aan (nieuwe) maatregelen voor CO2-reductie, zowel nationaal als internationaal.”


Van Nieuwenhuizen: dit kan overal gebeuren, meer ruimte voor water nodig

17-07-2021 - 0 reacties "Wat de afgelopen dagen in Limburg is gebeurd, kan overal in het land gebeuren. We moeten er rekening mee houden dat we door het veranderende klimaat vaker met extreem weer te maken krijgen." Dat zegt demissionair minister Van Nieuwenhuizen. Zij brengt een bezoek aan het watersnoodgebied en neemt onder meer poolshoogte in de buurt van Venlo. De minister zegt verder dat ze meeleeft met alle slachtoffers en gedupeerden in deze "macabere" situatie.
De bewindsvrouw wil niet één op één een verband leggen met het veranderende klimaat. "Maar ik begrijp wel van wetenschappers dat deze zogeheten clusterbuien vaker kunnen voorkomen door klimaatsverandering. Dit is echt een issue." Iets soortgelijks zei gisteren premier Rutte toen hij het watersnoodgebied bezocht.
Van Nieuwenhuizen kwam naar het Maaspark Ooijen Wansum, een 'meestroomgebied' van 540 hectare bij Venlo. Hier is volgens Van Nieuwenhuizen de afgelopen jaren " heel veel werk verzet", juist om het water "een weg te geven". Ze vond het belangrijk om nu te kijken hoe het gaat.
Alles opnieuw bekijken
De minister vindt het heftig wat ze ziet en hoort, maar ze is blij dat er in Nederland geen doden zijn gevallen. "Als je hoort wat er in landen om ons heen is gebeurd, dat is echt een andere situatie." Van Nieuwenhuizen heeft contact met haar collega's in de getroffen landen en hoopt in augustus met hen om de tafel te gaan. "Zij kijken ook naar ons en dit soort projecten."
Van Nieuwenhuizen benadrukt wel dat Nederland er nog niet is. "Er is een aantal projecten opgestart maar er moet nog veel meer bekeken worden. Je had liever gehad dat alle projecten al af waren."
Volgens de minister kunnen de problemen met water zich ook op andere plekken in Nederland voordoen. "Dit is niet alleen iets van deze streken, De heftige clusterbuien waarbij in korte tijd zoveel neerslag naar beneden komt kunnen zich overal voordoen. We moeten overal in kaart brengen waar we nog meer ruimte voor het water kunnen creëren."
Verder zullen alle dijken opnieuw beoordeeld moeten worden. Sommige dijken zijn al aangepast maar er is nog zeker 1000 kilometer te gaan, zegt Van Nieuwenhuizen, die spreekt van een "hele opgave".


Europa maakt klimaatsprong: reuzepakket voorstellen moet burgers en bedrijven duurzamer maken

14-07-2021 - 20 reacties De Europese Commissie onthult onder de noemer Fit for 55 in 2030 vandaag een enorm pakket aan klimaatvoorstellen. De ultieme poging om het klimaat naar een hoger plan te tillen, zal grote gevolgen zal hebben voor EU-burgers en -bedrijven. Het Europese streven is om in 2050 helemaal ‘klimaatneutraal’ te zijn en daartoe de CO2-uitstoot middels de maatregelen drastisch terug te dringen. De vervuiler betaalt, is de strekking van het pakket. Wie verduurzaamt deelt mee in een groene toekomst.


Ego's en eigenbelang voerden de boventoon in CDA-verkiezingscampagne. Tijd voor fatsoen en voor inhoud, vindt de Friese afdelingsvoorzitter Theo Joost

12-07-2021 - 0 reacties Het fatsoen en de respectvolle omgang met elkaar moeten terugkeren in het CDA en de partij moet duidelijker smoel krijgen op inhoudelijke thema’s als milieu en klimaat. Dat stelt de Friese CDA-voorzitter Theo Joosten in reactie op het rapport van de commissie onder leiding van Liesbeth Spies, die de afgelopen verkiezingsnederlaag analyseerde.


Internationaal onderzoek: extreme hitte Canada vrijwel onmogelijk zonder klimaatverandering

08-07-2021 - 0 reacties De extreme hitte die Noord-Amerika teistert, zou vrijwel onmogelijk zijn zonder de invloed van de mens op het klimaat, schrijft een onderzoekscollectief van wetenschappers uit 27 landen (waaronder Nederland), in een woensdag gepubliceerd onderzoek.


Demissionair minister Blok: kolencentrale sluiten kan niet zomaar

02-07-2021 - 0 reacties Nog dit jaar een kolencentrale sluiten kan niet zomaar, zegt demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat. "Er moet stroom uit het stopcontact blijven komen. En we zijn een demissionair kabinet. Dit ligt op de formatietafel en is aan het nieuwe kabinet."
Verder zegt Blok dat de overheid niet eenzijdig kan besluiten dat een bedrijf met zijn activiteiten moet stoppen. "Het moet wel gebeuren binnen de grenzen van de wet."
Hij reageert op de oproep van D66, GroenLinks en PvdA om snel een centrale te sluiten om aan de Urgenda-uitspraak te voldoen. Zij noemen dat een snelle en relatief goedkope oplossing om iets aan de uitstoot van broeikasgassen te doen.
'Symboolpolitiek'
VVD en CDA in de Tweede Kamer kunnen zich ook niet vinden in het voorstel van de drie partijen. CDA-Kamerlid Bontebal: "Vervroegde sluiting gaat een paar honderd miljoen euro kosten. Kunnen we dat geld niet beter besteden, zoals aan het isoleren van woningen en het vergroenen van de industrie?"
Het CDA-Kamerlid zegt dat bij een sluiting Nederland elektriciteit moet gaan inkopen, en die komt dan waarschijnlijk van Duitse kolen- en gascentrales. Het voorstel is symboolpolitiek, zegt VVD-Kamerlid Erkens. "Als we dit doen importeren we vieze Duitse bruinkoolstroom. Het klimaat schiet daar niets mee op."
Woensdag debatteert de Kamer weer over het klimaatbeleid. Dan gaat het ook over de claims die energiebedrijven bij het kabinet hebben ingediend als compensatie voor de sluiting van hun kolencentrales in 2030.


VN waarschuwt: vergeet diersoorten niet bij aanpak klimaatverandering

11-06-2021 - 0 reacties De klimaatcrisis en het verlies van diersoorten moeten tegelijk aangepakt worden. Dat zeggen wetenschappers van de Verenigde Naties.
Ze zijn bang dat sommige maatregelen tegen de opwarming van de aarde ten koste gaat van bepaalde diersoorten. Bepaalde klimaatmaatregelen kunnen het uitsterven van planten en dieren versnellen. Uit een gezamenlijke studie van verschillende wetenschappelijke instanties van de VN, die donderdag verscheen, blijkt dat beide problemen tegelijk getackeld kunnen worden.
Maatregelen als de uitbreiding van bio-energiegewassen die worden geteeld om energie uit te winnen, zoals maïs, of pogingen om koolstofdioxide uit de lucht te halen en in de grond op te slaan, zouden zoveel land gebruiken - twee keer zo veel als India - dat de impact "redelijk catastrofaal is voor de biodiversiteit".
Lange tijd is er naar ieder probleem apart gekeken. Voor zowel klimaatverandering als biodiversiteit zijn andere overheidsinstanties verantwoordelijk. Toch zijn de problemen met elkaar verweven en zijn ze uiteindelijk nadelig voor de mens, concluderen de wetenschappers.
Oplossingen
Er zijn veel maatregelen die beide problemen tegelijk kunnen aanpakken, aldus het rapport. "Het beschermen en herstellen van koolstofrijke ecosystemen", zoals tropische bossen en veengebieden, zou hoge prioriteit moeten krijgen, zegt co-auteur Pete Smith, een plant- en bodemwetenschapper aan de Universiteit van Aberdeen.
Overigens is het zo dat sommige klimaatoplossingen het verlies van diersoorten als gevolg kunnen hebben, maar andersom is dat niet het geval; inspanningen om het uitsterven van diersoorten tegen te gaan, zullen het klimaat niet schaden.


Wetenschappers en Jan Terlouw: maak vlees duurder

09-06-2021 - 1 reacties Vijftig wetenschappers roepen het volgende kabinet op om vlees duurder te maken. “Dat is goed voor Nederland, de boeren, het klimaat en de volksgezondheid”, schrijven zij in een brief aan informateur Mariëtte Hamer. Ook D66-coryfee Jan Terlouw ondertekende de oproep. Alleen door de prijs van vlees te verhogen kan de doelstelling uit het klimaatakkoord – […]