Stallen

Al het Stallen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Stallen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Stallen nieuws

Meer renovatie- dan nieuwbouwplannen bij pluimveehouders

20-03-2019 - 0 reacties Het percentage Nederlandse pluimveehouders dat plannen heeft om stallen te renoveren steeg in 2018 naar 13,2 procent ten opzichte van 11,2 procent in 2017. In de pluimveesector zijn er voor het eerst in jaren meer renovatie- dan nieuwbouwplannen.


De dag dat de koeien weg moesten blijft Peter en Gerry uit Boekel altijd bij

18-03-2019 - 0 reacties BOEKEL - De toekomst van de landbouw in Brabant is misschien wel het heetste hangijzer bij de provincie. Het veelbesproken besluit over strengere milieu-eisen voor stallen bracht Peter en Gerry Rovers uit Boekel nog dezelfde dag tot het besluit hun melkveebedrijf op te doeken. ,,Een ondernemer moet toch ergens op kunnen vertrouwen?”

De dag dat de koeien weg moesten, blijft voor het leven in hun geheugen gegrift. Zaterdag 16 december 2017. Een half jaar eerder hadden Peter en Gerry Rovers besloten om na bijna dertig jaar te stoppen met hun melkveebedrijf. Nu was het zover dat de dieren werden getransporteerd. Peter: ,,De koeien waren verkocht aan een boer in Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. Toen de laatste combinatie werd volgeladen, zei de chauffeur: wil je misschien meerijden? Dat heb ik gedaan en daar was ik achteraf blij om. Ze kwamen bij een mooi bedrijf te staan, het was goed om te weten dat ze goed terechtkwamen.”


Dierenbescherming roept Brabant op strengere staleisen 2022 te parkeren

17-03-2019 - 0 reacties Brabant moet veehouders niet het mes op de keel zetten door hen te dwingen vóór 2022 de stallen aan de strengere eisen te laten voldoen. Beter is het veehouders de kans te geven duurzamere technieken te introduceren, stelt de Dierenbescherming.


Koeienboer Bram (20) emigreert naar Duitsland: 'Door alle regeltjes heb ik geen andere keus'

14-03-2019 - 25 reacties Op je 20e in je eentje naar Duitsland emigreren. Het was een lastige beslissing voor koeienboer Bram van Beekveld uit Heeswijk-Dinther. Maar hij en zijn ouders hadden naar eigen zeggen geen andere keus. “De regelgeving hier maakt het ons, boeren, ontzettend moeilijk.”

In één van de lege stallen doet Bram zijn verhaal. “Hier stonden de koeien altijd. En daar werden ze gemolken”, wijst hij. Onlangs verkocht de familie Van Beekveld alle tachtig koeien. “Ik had ze graag mee willen nemen. Ze kennen mij. Maar helaas is dat niet mogelijk.”

Bram verhuist in juli naar de Eiffel, in Duitsland. Vanaf september neemt hij daar een melkveebedrijf over. De jonge boer staat er niet helemaal alleen voor. Zijn vader zal veel in Duitsland te vinden zijn om hem te helpen. "Het is 2,5 uur uur rijden, dus het valt nog mee."

Het was lang wikken en wegen voor Bram en zijn ouders. “We zijn er al zeker een jaar mee bezig”, vertelt hij. Bram wist zijn hele leven al dat hij in de toekomst de melkveehouderij van zijn pa en ma wilde overnemen. Als vierde generatie melkveehouder wilde hij het bedrijf dolgraag op de huidige locatie, thuis in Heeswijk-Dinther, voortzetten.

Video: omroepbrabant.nl/nieuws/2952563/…


Dierenbescherming roept Brabant op strengere staleisen 2022 te parkeren

13-03-2019 - 0 reacties Brabant moet veehouders niet het mes op de keel zetten door hen te dwingen vóór 2022 de stallen aan de strengere eisen te laten voldoen. Beter is het varkenshouders de kans te geven duurzamere technieken te introduceren, stelt de Dierenbescherming.


'Veel geleerd in moeilijke tijden'

12-03-2019 - 0 reacties Hun bedrijf werd getroffen door de fipronilcrisis, dierenrechtenactivisiten stonden voor de deur tijdens deze periode en één van hun twee stallen met vrije uitloophennen werd de ronde daarna ook nog getroffen door vlekziekte.


​Dierenbescherming in de bres voor Brabantse boeren

10-03-2019 - 0 reacties De Dierenbescherming pleit voor uitstel van de strenge milieueisen in Noord-Brabant. Het Brabantse beleid zal volgens de organisatie vooral leiden tot het plaatsen van luchtwassers en niet tot de komst van duurzame stallen, stelt beleidsmedewerker Be


Boer krijgt steun uit onverwachte hoek: Dierenbescherming wil uitstel van strengere eisen voor stallen

09-03-2019 - 0 reacties EINDHOVEN - De Dierenbescherming vreest dat de strengere milieu-eisen van de provincie een averechts effect hebben en spreekt van ‘onnodige haast’. ,,Gebruik de tijd nu om tot écht duurzame oplossingen te komen.”


Boer krijgt steun uit onverwachte hoek: Dierenbescherming wil uitstel van strengere eisen voor stallen

09-03-2019 - 0 reacties EINDHOVEN - De Dierenbescherming vreest dat de strengere milieu-eisen van de provincie een averechts effect hebben en spreekt van ‘onnodige haast’. ,,Gebruik de tijd nu om tot écht duurzame oplossingen te komen.”


Varkenshouderij minder in Heukelom: gemeente Oisterwijk blij met ‘ontstening’

08-03-2019 - 0 reacties HEUKELOM - Maatschap Vissers stopt met haar varkenshouderij aan de Kerkhovenbaan, in het buitengebied van Heukelom. De familie wil 2619 vierkante meter aan stallen slopen, waarna ze aanspraak maakt op de ruimte-voor-ruimteregeling. In ruil voor sanering van haar intensieve veehouderij mag Vissers dan elders woningbouw plegen.


Opnieuw bezwaar ingediend tegen aanleg wintertuinen vleeskuikens

08-03-2019 - 0 reacties Omwonenden van vleeskuikenhouder René Eijgelshoven uit het Groningse Holwierde hebben opnieuw bezwaar ingediend tegen de wintertuinen die hij naast zijn drie stallen wil bouwen.


Methaan als brandoorzaak mogelijk over het hoofd gezien

07-03-2019 - 0 reacties Veel te veel dieren lieten de afgelopen jaren het leven in brandende veestallen. Toch rept het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 met geen specifiek woord over risico’s van explosies en brand in stallen veroorzaakt door methaangas.


Nog 37 stallen geblokkeerd als Kamer over rapport-Sorgdrager gaat debatteren

06-03-2019 - 0 reacties De Kamer zal vooral willen weten welke maatregelen in gang zijn gezet om een herhaling te voorkomen.


Manege verlost van droes: 'Onze pony's zijn weer rond en gezond'

05-03-2019 - 0 reacties Manege De Marneruiters in Kloosterburen is weer open. Begin dit jaar was een aantal paarden geveld door een verkoudheidsvirus en vervolgens brak de besmettelijke ziekte droes uit in de stallen.


200 dierenactivisten bezetten varkensbedrijf: twee biggen dood

03-03-2019 - 0 reacties Een bezettingsactie van 200 dierenactivisten op een varkensbedrijf in het Britse Lincolnshire heeft zaterdag twee biggen het leven gekost. Honderd van de 200 dierenactivisten drongen de stallen binnen, als protest tegen de varkenshouderij.


Verzet tegen uitbreiding vleeskuikenbedrijf Zelhem

02-03-2019 - 0 reacties Buurtbewoners in Zelhem verzetten zich tegen uitbreiding van een vleeskuikenbedrijf. De pluimveehouder die 109.000 dieren houdt, wil de oude stallen slopen. In de nieuwe wil hij maximaal 138.500 kippen houden. Dat meldt Omroep Gelderland.


Buurt Zelhem stapt naar rechter om uitbreiding kippenstal te voorkomen

02-03-2019 - 0 reacties Buurtbewoners van de Michelstraat in Zelhem hebben een advocaat in de arm genomen om de uitbreiding van een kippenbedrijf te voorkomen. Een agrariër uit Overijssel heeft een paar jaar geleden de kippenboerderij gekocht. Hij wil de oude stallen slopen, er nieuwe voor terugbouwen en er maximal 138.500 vleeskuikens houden. Nu nog zitten er 100.000 kippen in de stallen.


Nertsenfokkers laten lege stallen en miljoenenomzet achter

02-03-2019 - 0 reacties Nederlanders dragen het liever niet, maar toch is ons land een van de drie grootste leveranciers van nertsenbont. Nog vier jaar, en dan verdwijnt de volledige sector in Nederland en moeten de pelsdierhouders op zoek naar ander werk. In Noord-Brabant maken ze zich steeds meer zorgen over lege megastallen en werkloze nerts-experts.


Op bezoek bij open dag landbouwbedrijf Buijs in Emmer-Compascuum

01-03-2019 - 1 reacties Vanmiddag was er bij Buijs landbouwbedrijf een open dag in verband met hun nieuwe vleeskuikenstallen en nieuwe werktuigenloods met werkplaats.  Buijs en Baving bouwden op hun thuislocatie drie identieke stallen voor in totaal 126.000 kuikens, die ze houden volgens het Enrichment concept van McDonalds. Op een naburige locatie houden ze 29.000 kuikens. Buijs heeft 800 hectare akkerbouw, waarvan 370 hectare in eigendom. Hij heeft vijf vaste medewerkers; één voor de kuikens en vier voor de akkerbouw. Ook werken er oproepkrachten mee. De daken van twee van zijn drie vleeskuikenstallen…


Fotoreportage: Drie nieuwe stallen voor Buijs met Enrichment concept

01-03-2019 - 0 reacties Na een vergunningsprocedure van elf jaar nam Patrick Buijs in mei vorig jaar de eerste van zijn drie nieuwe stallen in gebruik. In de stallen hangen zitstokken en kettinkjes die de kuikens afleiding bieden en zitten daglichtramen in de zijmuren.