Natuur

Recente nieuwsberichten m.b.t. Natuur

'De bij heeft niets aan gepolder'

24-05-2017 -

Stop met polderen, zegt 'bijenprofessor' David Kleijn. Het beschermen van de natuur vraagt om knetterharde keuzes, zal hij vandaag betogen op de Radboud Universiteit in Nijmegen.


Hoe een boom de inspiratiebron werd voor een nieuwe generatie plastic flesjes

23-05-2017 -

Ylva Poelman schrijft over hoe het vernuft van de natuur leidt tot technische hoogstandjes


De overheid kan veel meer doen met haar grond

23-05-2017 -

Ongeveer 30 procent van alle grond in Nederland is in bezit van het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Een groot deel ervan is in gebruik voor infrastructuur, nutsvoorzieningen, defensie, natuur e.d. Maar er zijn ook overheidsgronden die worden verpacht aan derden, of die tegen zo laag mogelijke kosten zelf worden beheerd. Deze grondposities van de overheid kunnen veel beter worden benut dan tot op heden het geval is, zeggen onderzoekers van Wageningen Environmental Research (Alterra).


Vlaamse minister van landbouw wil nachtvorst april erkennen als landbouwramp

22-05-2017 -

De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Schauvliege, start de procedure op voor de erkenning van de vorstschade in april als landbouwramp. Een studie van het Koninklijk Meteorologisch Instituut heft uitgewezen dat de temperatuurwaarden van de nachtvorst tijdens de nacht van 19 op 20 april 2017 uitzonderlijk waren op een tijdsspanne van 20 jaar. De erkenning van een landbouwramp is pas mogelijk wanneer de totale schade hoger ligt dan 1,24 miljoen euro en wanneer de gemiddelde schade per dossier meer dan 5.580 euro bedraagt.


Wie kijkt hoe naar het grasland

22-05-2017 -

Mooi ingezonden stuk in de LC: "Gras is voor koe, niet voor de show"


Vroeg maaien doet pinksterbloemlangsprieten de das om

22-05-2017 -

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

NATUURDAGBOEK - Twee warme dagen zijn genoeg om de tijdens de koude lente goed geconserveerde pinksterbloemen uit te laten bloeien. Even dacht ik dat ze Pinksteren zouden halen, maar nu blijken ze al tien dagen eerder ten hemel te varen.


‘Behoud derogatie van belang voor natuur en landschap’

19-05-2017 -

Als de derogatie vervalt, heeft dat niet alleen grote gevolgen voor de landbouw, maar ook voor water, natuur, milieu en landschap. Dit stellen Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu en Fred Wouters van Vogelbescherming Nederland.


Meer natuur rond grote wateren

19-05-2017 -

Door herinrichting van natte gebieden keren flora en fauna terug. Maar chemische verontreiniging blijft een probleem.


Egmondse vissers ontfermden zich over stervende dolfijn:

19-05-2017 -

EGMOND Het was een triest moment afgelopen woensdagmiddag, toen een zieke dolfijn het leven liet op het strand van Egmond. Vissers Rob Gravemaker en Jan Groot kwamen het drie meter lange zoogdier tegen op zee en zagen dat het niet goed ging. "Als het normaal is, zie je zo'n vinnetje gaan en dan blijft dat vervolgens minutenlang onderwater of je ziet 'm helemaal niet meer", weet Rob Gravemaker. "Alleen deze bleef aan de oppervlakte en daar werd onze aandacht door getrokken."

Lees ook: Gestrande dolfijn sterft op het strand bij Egmond

Dus ondernamen de mannen actie. Ze belden direct om hulp bij verschillende instanties. Zo ook SOS Dolfijn, die hun vertelde het dier aan land te brengen. Dan mag er namelijk pas hulp worden ingezet. "Dus hoe gaan we het oplossen?", dachten ze beiden. "Want een reddingsboot kan niet zo maar komen. Je kan ook zeggen 'adieu, vaarwel en tot ziens', maar dan dwaalt het beest nog ik weet niet hoe lang rond. Als gevolg kan er een boot op knallen, of nog erger."

"Natuur is bikkelhard"
Dus leidden ze op advies van de hulpdiensten het dier naar het strand. "Er werd ons geadviseerd mensen op afstand te houden", vertelt Jan Groot. "Kinderen willen het dier aaien, maar dat kan heel gevaarlijk zijn, want die staart kan zo ontzettend sterk zijn." Eenmaal op het strand duurt het echter enkele minuten voordat het dier de laatste adem uitblaast. "Het enige wat ik heb gedaan toen we dachten dat 'ie wegging, is met m'n handen over zijn ogen gegaan en die bewogen ook niet meer", beschrijft Rob. "Dat was het. Ja, dat is jammer, maar je kan het niet voorkomen. De natuur is soms bikkelhard."

De dolfijn is voor autopsie meegenomen, want de precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.


Chrysal helpt bijen

19-05-2017 -

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de natuur. Dankzij bijen kunnen we genieten van prachtige bloemen en planten in de natuur en bij ons thuis. Helaas dreigt er steeds vaker een tekort aan bijen en op een aantal plekken in de wereld zijn de bijen al helemaal verdwenen.


Geld voor beschermde diersoorten

18-05-2017 -

MIDDELBURG - De provincie trekt 111.670 euro uit voor bescherming van bijzondere diersoorten. Het geld wordt verdeeld over vijf projecten.


Meer ruimte voor toezicht in Brabantse natuur

18-05-2017 -

Opsporingsambtenaren die actief zijn in de buitengebieden van Noord-Brabant krijgen meer vrijheid. Door afspraken die gemeenten, waterschappen, natuurbeheerders en de provincie donderdag ondertekenen mogen zij ook optreden buiten hun eigen werkgebied. Aan het convenant is meer dan twee jaar gewerkt.


VeeteeltVlees wint persprijs duurzame ontwikkeling

15-05-2017 -

Guy Nantier, hoofdredacteur van het vakblad VeeteeltVlees, dat uitgegeven wordt door CRV, mocht op 11 mei in Brussel de persprijs 2017 voor duurzame ontwikkeling ontvangen.� Aanleiding voor deze prestigieuze erkenning was zijn artikel gepubliceerd in mei 2016 over agroforestry onder de titel ‘Agroforestry verweeft landbouw, bosbouw en natuur met elkaar en zorgt voor 50 procent meer profijt’.


Provincie subsidieert opruimen drugsafval

15-05-2017 -

REGIO – Met €19.000,00 subsidieert provincie Noord Holland gedupeerden met het ruimen van illegaal gedumpt drugsafval. Zwaar gif dat criminelen gebruiken om drugs als XTC, amfetaminen en meth mee te maken. Het afval zoals zoutzuur, aceton en methanol dumpen de boeven in de vrije natuur of op privé terreinen. Het geld is bedoeld om gedupeerden
Het bericht Provincie subsidieert opruimen drugsafval verscheen eerst op WEEFF.


Natuurontwikkeling op Linkerscheldeoever moet stoppen

15-05-2017 -

De Raad van State heeft opnieuw een deel van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen vernietigd. Daardoor vallen de onteigeningsplannen voor onder meer de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg weg. Boerenbond laat weten dat landbouwers op de Linkerscheldeoever de gronden die voor proactieve natuur bedoeld waren, verder zullen bewerken. De organisatie wil bovendien dat de situatie zoveel mogelijk rechtgezet wordt naar de situatie voor de goedkeuring van het GRUP.


'Probeer de natuur niet in te richten als een tweede Vondelpark'

14-05-2017 -

Door de wijze waarop Amsterdam het gebied bestiert, dreigt er drukte in de Waterleidingduinen, schrijft Harry Hobo. Amsterdam is er goed in geslaagd hordes toeristen naar de oude binnenstad te lokken. Nu moet de schaarse stille natuur er ook aan geloven. De hoofdstad voert een beleid in de Amsterdamse Waterleidingduinen waardoor de bezoekersaantallen omhooggaan.Voorbeelden. Een bestaand negen kilo


150 zakken met hennepafval gedumpt in natuurgebied bij Deurze

13-05-2017 -

In het Drentsche Aa-gebied zijn 150 zakken met hennepafval gevonden. Het gaat om vuilniszakken gevuld met restanten van een hennepkwekerij die zijn gedumpt bij Deurze.


Is het zinvol om heide ten koste van bos te herstellen?

12-05-2017 -

Is het zinvol om heide ten koste van bos te herstellen? Over deze vraag buigt Glenn Deliège, landschapsfilosoof, zich naar aanleiding van de hetze die ontstaan is nadat Vlaams minister Joke Schauvliege Natuurpunt de grootste netto-ontbosser van Vlaanderen noemde. “De Europese natuurbehoudswetgeving is te rigide voor een natuur die voortdurend in beweging is. Je moet soms durven geloven in de veerkracht ervan: niet alleen krampachtig vasthouden aan wat het verleden heeft opgeleverd, maar zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor de natuur in het toekomstig landschap”, stelt hij.


Waternatuur met dank aan Brussel

12-05-2017 -

Al 25 jaar ondersteunt het Europese fonds Life Nederlandse natuurprojecten. Mede dankzij dit 'grandioos, kleine potje' is de zeldzame getijdennatuur op Tiengemeten hersteld.


'Uitstel van proef met hoger waterpeil in Lauwersmeer leidt tot hogere kosten voor herstel'

11-05-2017 -

Het uitstellen van de proef met het verhogen van het waterpeil in het Lauwersmeer kan leiden tot hogere kosten voor het herstel van de natuur. Dat schrijft Vogelbescherming Nederland in een brief aan het college van Gedeputeerde Staten van Groningen. De proef, die 15 februari zou beginnen en tot 1 april zou duren, werd begin februari door de provincie afgeblazen. Boeren in het gebied hebben felle kritiek op het experiment. Ze zijn bang voor schade aan gewassen en vrezen voor verzilting wanneer het peil in het Lauwersmeer tijdelijk met 40 centimeter wordt verhoogd. Ook hebben ze geen vertrouwen in een compensatieregeling van de overheid.