Dieren

Volg al het nieuws over Dieren, een van de 15791 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Dieren nieuwsbrief.

Dieren nieuws

Varkens nog steeds levend gekookt in slachthuizen, 'toezicht faalt'

17-01-2020 - 0 reacties Misstanden in varkensslachterijen houden aan. Varkens worden bij bewustzijn geslacht, terwijl dat tegen de wet is. Dat blijkt uit openbaar gemaakte inspectierapporten van de NVWA, die de organisatie Varkens in Nood opvroeg bij de overheid.

De details in de verslagen van de NVWA-inspecteurs "gaan door merg en been", zegt Varkens in Nood. Zo valt te lezen dat de dieren schreeuwend van de pijn in hun eigen uitwerpselen liggen en spartelend verdrinken in gloeiend heet water in een zogeheten 'broeibak'.
Het toezicht in de slachthuizen faalt en de overheid weigert in te grijpen, zegt de dierenorganisatie. De NVWA komt later met een reactie.

Hevig spartelen
"Tijdens mijn inspectie", schrijft een van de inspecteurs, "bevond ik mij in de ruimte waar de bedwelmde varkens hangend worden getransporteerd naar de broeibak. In dit stadium zijn de varkens verdoofd en gestoken om te verbloeden. Ze moeten in dit stadium dood zijn."
De inspecteur zag dat sommige varkens nog leefden. Een daarvan ging levend de 'broeibak' in. "Ik zag dat het dier heel heftig reageerde door hevig te spartelen. Het varken ging levend in de broeibak met water van 60 graden. Het water spatte nog uit de broeibak tot het varken helemaal ondergedompeld was. Dit dier werd zeker ernstig vermijdbaar lijden toegebracht."

Hoe ziet het leven van het gros van de Nederlandse varkens eruit, die wél volgens de regels worden gehouden en geslacht? Hieronder een uitleg, zodat je weet welke route jouw vlees aflegt.
In de inspectierapporten staan zes gevallen van varkens die levend een broeibak ingaan. Volgens Varkens in Nood blijft het daar niet bij. "Voorvallen worden soms bewust niet gerapporteerd", zegt de organisatie. "Bovendien kan een NVWA-inspecteur niet altijd overal aanwezig zijn. Het is zo goed als zeker dat er in Nederlandse slachthuizen veel meer incidenten plaatsvinden dan uit de rapporten naar voren komt."

'Niet genoeg toezicht'
Misstanden bij varkensslachterijen zijn al langer bekend, onder meer door onthullingen van RTL Nieuws vorig jaar. Volgens de dierenorganisatie blijven ze bestaan omdat er niet genoeg toezicht is en omdat de boetes niet hoog genoeg zijn.

De Partij voor de Dieren kwam gisteren met een voorstel om het aantal inspecteurs in slachterijen te verhogen. Er zijn 350 inspecteurs, en dat is veel te weinig voor de 642 miljoen dieren die per jaar worden geslacht, zegt de partij. Varkens in Nood is het daarmee eens, bovendien zouden de inspecteurs onafhankelijker moeten zijn dan nu. Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat er geen inspecteurs bijkomen.
Een andere oplossing zou volgens de dierenorganisatie beter cameratoezicht zijn. "Er hangen nu vaak al camera's, maar de beelden daarvan blijven eigendom van de slachterij", zegt Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood. "De inspecteurs mogen ze alleen daar op de slachterij kijken."

"Wat ons betreft komt er een livestream waardoor iedereen de slachterijen kan controleren, maar de overheid moet het sowieso gewoon kunnen zien", zegt Schouten. "Dan zijn dit soort praktijken snel voorbij."


Weer Konikpaarden naar de slacht: wat moet je níet doen als je wilde dieren tegenkomt? Nou, dit dus

16-01-2020 - 0 reacties ARNHEM/ WOLFHEZE - Vier konikpaarden uit Arnhem worden afgemaakt omdat ze te opdringerig waren geworden na overvloedig bijvoeren door mensen. In Noord-Brabant nam vorige maand een taurus-stier een wandelaar op de horens. Wat moeten we vooral niet doen met wild of grote grazers?


Heropvoeden Arnhemse konikpaarden mislukt, dieren naar slachterij

15-01-2020 - 0 reacties WOLFHEZE - Vier konikpaarden die lange tijd rondliepen in het gebied Stadsblokken langs de Rijn in Arnhem-Zuid, zijn afgemaakt. Een poging om de dieren te heropvoeden en hun gezondheid te verbeteren leverde niet genoeg resultaat op.


Stalbrand Ambt Delden, geen dieren omgekomen

15-01-2020 - 0 reacties In een stal aan de Rijksweg in Ambt Delden is vannacht een grote brand ontstaan. De schuur werd gebruikt voor het opslaan van goederen en is geheel verloren gegaan.


Australië schiet voor de veiligheid ruim 5000 dorstige dromedarissen af

14-01-2020 - 0 reacties Verbrande koala’s en door de bosbranden opgejaagde kangoeroes beheersen al weken het nieuws uit Australië, maar de aanhoudende droogte down-under kost meer dieren het leven. Vorige week startte de deelstaat South Australia met het afschieten van 10.000 dromedarissen, omdat de woestijndieren op hun zoektocht naar water de woongemeenschappen van Aboriginals bedreigen.


Dieren Australië met uitsterven bedreigd

14-01-2020 - 0 reacties AMSTERDAM - Meer dan 1 miljard dieren zijn sinds september vorig jaar omgekomen als gevolg van de bosbranden in Australië. Onder de slachtoffers zijn niet alleen tienduizenden kangoeroes en koala’s maar ook bedreigde soorten als de buidelmuis en de bruine raafkaketoe.


Boeren op biodynamische wijze, is dat haalbaar in Nederland?

11-01-2020 - 0 reacties Boeren volgens de biologisch dynamische manier is beter voor de biodiversiteit en de dieren kunnen op hun eigen, natuurlijke wijze leven. Maar is het financieel haalbaar voor de boer? Boerin Julia ter Huurne uit Buurse zegt van wel.


Slipjacht in Elp: 'Ruiters en dieren trainen het hele jaar door'

11-01-2020 - 0 reacties ELP - Een prachtig schouwspel rond de klok van 13.00 uur zaterdagmiddag nabij Landgoed Steinborg in Elp. Tientallen ruiters in rode jachtrok stonden klaar, evenals een grote groep Engelse foxhounds. Enigszins opgewonden, voorbereid om een kunstmatig vossenspoor te volgen. Klaar voor de start van de jaarlijkse slipjacht.


Herstel vertrouwen tussen minister Schouten en boeren Kootwijkerbroek nodig

08-01-2020 - 5 reacties Eindelijk is er duidelijkheid over de langslepende kwestie over mond-en-klauwzeer (MKZ) in Kootwijkerbroek. Dinsdag oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat de ruiming van circa 60.000 dieren op zo’n 240 bedrijven in 2001 terecht was.


Ook landbouw lijdt zwaar onder Australische bosbranden

07-01-2020 - 0 reacties De bosbranden in Australië zorgen niet alleen voor een ware ravage bij de dieren in het wild, ook voor de Australische landbouwers loopt het verlies zwaar op. Volgens de Australische nieuwszender ABC zouden al ruim 100.000 landbouwdieren in de brand zijn gebleven. Wanneer het vuur nadert, openen heel wat boeren hun staldeuren om hun dieren de kans te geven om aan de vlammen te ontsnappen, maar slechts weinigen slagen daarin. De impact is zodanig groot dat gevreesd wordt dat de melkbevoorrading van de zuivelfabrieken in het gedrang zal komen.


Boer uit Onnen zet hek in tegen Duitse wolf

07-01-2020 - 0 reacties Zijn twee schapen krijgt hij er niet mee terug, maar de bevestiging dat de dieren door een wolf zijn doodgebeten geeft boer Jan Koops uit Onnen wel rust.


Liveblog uitspraak ruimen dieren Kootwijkerbroek

07-01-2020 - 0 reacties De redactie van het Reformatorisch Dagblad hield een liveblog bij over de uitspraak in de zaak van de ruimingen van dieren in Kootwijkerbroek in 2001.


Rechter: staat liet terecht 60.000 dieren ruimen om MKZ

07-01-2020 - 0 reacties Bij de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 liet de staat in Kootwijkerbroek tienduizenden geiten, koeien, varkens en geiten ruimen. Dat gebeurde volgens de rechter terecht.


Hoogste rechter: 60.000 dieren terecht geruimd om vrees voor mond- en klauwzeer

07-01-2020 - 0 reacties De Nederlandse staat heeft in 2001 terecht 60.000 dieren laten ruimen op 246 boerderijen in Kootwijkerbroek tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ).


Grote brand in Duitse dierentuin, politie vreest voor veel overleden dieren

01-01-2020 - 0 reacties In een dierentuin in het Duitse Krefeld, net over de grens bij Venlo, heeft een grote brand gewoed. De brand trof het apenverblijf dat grotendeels is verwoest. Een politiewoordvoerder vreest dat veel dieren de brand niet hebben overleefd.


Al 500 miljoen dieren dood door bosbranden Australië

01-01-2020 - 0 reacties Bijna 500 miljoen dieren zijn al omgekomen in Australië sinds het begin van de grote bosbranden in september. Een onvoorstelbaar aantal. De meeste verkoolde resten zullen nooit worden teruggevonden, zeggen experts.


GD: '75% van de melkveebedrijven in Nederland is vrij van IBR'

30-12-2019 - 1 reacties In het derde kwartaal 2019 was 75% van de melkveebedrijven in Nederland vrij van IBR of had de status onverdacht. Dat blijkt uit cijfers van de Diergezondheidsmonitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Van de bedrijven met runderen die geen melk afleveren die in het derde kwartaal onderzocht werden was 20% vrij van IBR of onverdacht. Met betrekking tot BVD is van de melkgevende bedrijven 73% vrij of onverdacht van deze aandoening. Voor de bedrijven met runderen die geen melk leveren ligt dat aandeel op 15%.


Dierenbescherming: Al bijna 4000 actieposters ‘Vuurwerkvrij, dieren blij’ besteld

30-12-2019 - 0 reacties Bij de Dierenbescherming zijn rondom deze jaarwisseling 3937 posters en stickers besteld in het kader van de actie 'Vuurwerkvrij, dieren blij'. Dat zijn er veel meer dan een jaar eerder, toen het om ruim 800 stickers en posters ging om aandacht te vragen voor huisdieren tijdens de jaarwisseling.


339.000 dieren dood door brand en hittestress

30-12-2019 - 0 reacties In 2019 zijn volgens cijfers van de stichting Wakker Dier 339.000 boerderijdieren omgekomen bij branden en door zomerhitte. Er kwamen dit jaar 176.000 dieren om bij brand. Nog eens 163.000 dieren bezweken door de zomerse warmte.


PvdD wil dat Kamer zelf vuurwerkverbod regelt

30-12-2019 - 0 reacties Omdat het kabinet consumentenvuurwerk nog niet helemaal wil verbieden, moet de Tweede Kamer dat zelf maar regelen, vindt de Partij voor de Dieren (PvdD). De partij heeft eigenhandig een wetsvoorstel geschreven voor ‘een klap op de vuurpijl’.