Dieren

Al het Dieren nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Dieren nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Dieren nieuws

Staghouwer bepleit verbod langeafstandtransport levende dieren

17-01-2022 - 0 reacties Staghouwer bepleit een verbod op langeafstandtransport van levende dieren landen buiten EU.


Nieuwe Duitse minister wil dat 'meer ruimte voor dieren wordt beloond'

17-01-2022 - 0 reacties De Duitse burger wil meer dierenwelzijn in de varkenshouderij, maar de vraag is hoe dat gefinancierd gaat worden. De Duitse zender ARD maakte daarover een uitzending en liet diverse partijen aan het woord.


Strengere eisen in Verenigde Staten voor toelating neonicotinoïden

14-01-2022 - 0 reacties Het Amerikaanse milieuagentschap EPA gaat vanaf nu strengere voorwaarden stellen aan de toelating van chemische middelen in de landbouw. Voortaan wordt ook rekening gehouden met de mogelijke gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen op de habitat van bedreigde planten en dieren. Eerdere tijdelijke toelatingen moeten ook aan de nieuwe regels voldoen.


Strengere eisen in VS voor toelating neonicotinoïden

14-01-2022 - 0 reacties Het Amerikaanse milieuagentschap EPA gaat vanaf nu strengere voorwaarden stellen aan de toelating van chemische middelen in de landbouw. Voortaan wordt ook rekening gehouden met de mogelijke gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen op de habitat van bedreigde planten en dieren. Eerdere tijdelijke toelatingen moeten ook aan de nieuwe regels voldoen.


Elf schapen doodgebeten, was het een wolf of een hond?

14-01-2022 - 0 reacties Acht van zijn schapen zijn dood en nog eens drie dode schapen bij de buren. In Putten heeft de jonge schapenboer Steven Koopman (20) 'geen woorden' voor de slachting onder zijn dieren. Die zou volgens hem zijn aangericht door een wolf. Maar schapendeskundige Glenn Lelieveld twijfelt.


Natuurmonumenten start campagne om Nederlanders te laten wennen aan de wolf en doet dringende oproep aan herders, boeren en schapenhouders

13-01-2022 - 26 reacties De wolf is na 150 jaar terug in Nederland en lijkt zich definitief te hebben gevestigd binnen de landsgrenzen. Dat is voor Natuurmonumenten een goede reden om een campagne te beginnen met de titel ‘Wennen aan de wolf’. Ook worden herders bijgestaan om hun dieren te beschermen tegen dit grote roofdier.


Belgische pluimveehouders willen aanpak activisten

13-01-2022 - 0 reacties Activisten kunnen het vogelgriepvirus inslepen en de gezondheid van de dieren in gevaar brengen.


Boeren en omstanders redden negentig kalveren bij stalbrand

12-01-2022 - 0 reacties Bij een brand in een kalverstal in De Glind bij Barneveld zijn woensdagmiddag alle 90 dieren in veiligheid gebracht door de boer en omstanders. Na de reddingsactie zijn zo'n twintig mensen nagekeken door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd.


Landbouwcommissie EP nog niet akkoord over wolvenbeleid

11-01-2022 - 0 reacties De landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) heeft maandag een resolutie besproken om de beschermde status van de wolf in de EU niet te laten gelden in regio’s, waar deze dieren overlast veroorzaken.


Onderzoekers zien 'dubbele klimaatwinst' door plantaardig dieet

10-01-2022 - 12 reacties Een hoofdzakelijk plantaardig dieet kan leiden tot dubbele klimaatwinst, stelt een groep internationale onderzoekers van onder meer de Universiteit Leiden. Vlees eten veroorzaakt een relatief hoge CO2-uitstoot. De winst zit echter niet alleen in het vermijden daarvan. Landbouwgrond die niet meer nodig is om dieren te laten grazen en veevoer te verbouwen, kan voor een deel worden teruggebracht tot zijn natuurlijke staat. Planten en bomen die er dan op groeien, nemen koolstof op.


GNX: ook genetische vooruitgang op moeilijke kenmerken. Praktijkbedrijven maken het verschil in fokprogramma PIC

10-01-2022 - 0 reacties Kenmerken als uitval en erfelijke gebreken zijn lastig om te verbeteren. In de fokkerij worden immers altijd de beste dieren gebruikt onder ook nog eens ideale omstandigheden. Toch slaagt PIC er met het GNX-programma in grote stappen vooruit te zetten.


Hangbuikzwijntjes Flevoland na dagenlange zoektocht gevangen

08-01-2022 - 0 reacties In het Kuinderbos in de Noordoostpolder zijn de drie gedumpte hangbuikzwijntjes gevonden die sinds dinsdag spoorloos waren. Ze zaten onder een oude hut. Het vierde achtergelaten zwijntje was al eerder gevangen.
Boswachter Harco Bergman wist de resterende biggen op te sporen met behulp van een warmtecamera, meldt Omroep Flevoland. Vervolgens zijn ze met een speciaal getrainde hond gevangen.
De boswachter meldde vorig weekeinde dat er afgelopen zaterdag vier jonge zwijntjes waren achtergelaten in het Kuinderbos. Hij zei erbij dat de dieren moesten worden gevangen, omdat ze niet in het wild thuishoren en mogelijk ziektes bij zich dragen. Omdat het hoefdieren zijn, kan dat gevaar opleveren voor de reeën in het gebied.
Kansrijke vangplek
Een van de vier hangbuikzwijntjes werd zondag al gevangen. De andere drie werden dinsdag gezien, maar wisten te ontkomen. Daarna waren ze in geen velden en wegen te bekennen. Boswachter Bergman strooide kilo's mais en maakte extra afrasteringen met gaas. "Ik probeer ze zo naar een kansrijke vangplek te lokken. De aanhouder wint, hoop ik maar."
Een tip van een wandelaar zette de boswachter op het goede spoor. De drie zwijntjes zaten onder een oude hut, bevestigde de warmtecamera. Bram, de speciaal getrainde diensthond van Bergmans collega, haalde ze daar gisteravond zonder problemen vandaan.
Vanochtend zijn de zwijntjes overgedragen aan hun nieuwe eigenaren, particulieren die hebben beloofd goed voor de dieren te zorgen. Voor de vierde big is nog geen nieuw thuis, die zit zolang in de opvang van de dierenambulance.


Opnieuw schapen doodgebeten in Wapse en Vledder

08-01-2022 - 0 reacties In Wapse en Vledder zijn opnieuw schapen aangevallen. In totaal werden gisteren zeven dieren gedood. Of de schapen door een wolf zijn doodgebeten, is nog niet duidelijk.


'Iedere ochtend loop je met spanning de stal in en hoop je dat alle kippen daar in volle gezondheid op je wachten'

07-01-2022 - 0 reacties Het lijkt of ons leven beheerst wordt door virussen. Waar we het op dit moment in het nieuws voornamelijk over het coronavirus hebben, vergeten we dat andere virus dat nu door Europa raast: de vogelgriep. Waar mensen met een coronabesmetting met alle zorg omringd worden, is het voor een vogel en met name dieren van pluimveehouderijen op dit moment afzien. Ze moeten verplicht binnen zitten of worden (preventief) geruimd omdat ze besmet zijn of binnen een straal van een besmet bedrijf leven. Een andere reden is dat ze soms niet naar hun eindbestemming vervoerd mogen worden.


Ook vogels beleven nu een pandemie: zeer besmettelijk type vogelgriep bedreigt het bestaan van pluimveehouders. 'Iedere ochtend loop je met spanning d

07-01-2022 - 0 reacties Het lijkt of ons leven beheerst wordt door virussen. Waar we het op dit moment in het nieuws voornamelijk over het coronavirus hebben, vergeten we dat andere virus dat nu door Europa raast: de vogelgriep. Waar mensen met een coronabesmetting met alle zorg omringd worden, is het voor een vogel en met name dieren van pluimveehouderijen op dit moment afzien. Ze moeten verplicht binnen zitten of worden (preventief) geruimd omdat ze besmet zijn of binnen een straal van een besmet bedrijf leven. Een andere reden is dat ze soms niet naar hun eindbestemming vervoerd mogen worden.


Britten melden zeldzame menselijke vogelgriepbesmetting

07-01-2022 - 0 reacties De Britse regering heeft melding gemaakt van een zeldzame menselijke besmetting met het vogelgriepvirus. Het gaat om een persoon die in nauw contact is geweest met besmette dieren.


Kalveren bij de koe, maar hoe?

06-01-2022 - 0 reacties Koskamp van Boerderij Ruimzicht en Corné Ansems van de Ruurhoeve zijn beiden pioniers op dit vlak en horen bij de weinige boeren in Nederland waar de kalfjes drie maanden lang zogen bij de moeder. Hoewel kalveren bij de koe houden zo natuurlijk is, is de kennis eromheen verdwenen. Deze website is een eerste stap van een langdurig project om kalveren weer bij de moeder te houden en te gaan voldoen aan de vernieuwde Wet Dieren.


Vogelgriepruimingen naderen miljoen dieren

06-01-2022 - 0 reacties Met deze week 411.000 geruimde dieren zijn er sinds oktober bijna 1 miljoen dieren geruimd.


Thieme gaat wetenschappelijk bureau Partij voor de Dieren leiden

06-01-2022 - 0 reacties Voormalig Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme is directeur geworden van het wetenschappelijk bureau van de partij. Sinds deze maand is ze directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF). Ze heeft daar Karen Soeters opgevolgd, die eind november bekendmaakte te stoppen.


Vogelgriepuitbraken ondanks ophokplicht, strop pluimveesector dreigt

05-01-2022 - 0 reacties Hoe kan het dat er zoveel uitbraken van vogelgriep zijn in Nederland terwijl voor al het pluimvee sinds eind oktober een ophokplicht geldt? Het baart de pluimveesector zorgen omdat er geen duidelijk antwoord is op die vraag.
Sinds de ophokplicht, die op 26 oktober vorig jaar inging na een uitbraak op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde, zijn dertien uitbraken bekend, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In nagenoeg alle gevallen werd zo goed als zeker de hoogpathogene, ofwel zeer gevaarlijke en besmettelijke variant, aangetroffen.
Honderdduizenden vogels zijn sinds de ophokplicht van kracht is geruimd, blijkt uit cijfers van het ministerie. In enkele gevallen zijn meerdere bedrijven uit een gemeente geruimd en in sommige gevallen zijn dieren uit voorzorg afgemaakt:
De recentste uitbraak met de hoogpathogene vorm vond gisteren in Bentelo plaats. Daar moeten, verdeeld over twee bedrijven, bijna 190.000 kippen worden geruimd. Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders begrijpt er niets van. "We weten niet hoe het daar is binnengekomen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Ook het ministerie zegt dat het lastig is om te achterhalen hoe een bedrijf besmet is geraakt. "Met de ophokplicht willen we het risico op besmetting zo klein mogelijk houden", zegt een woordvoerder. "Maar helaas biedt het geen garantie." Ze benadrukt dat er naast de ophokplicht ook andere maatregelen worden genomen. "Zo geldt een meldplicht en moeten strenge hygiënemaatregelen genomen worden. Ook mogen er geen bezoekers worden toegelaten in pluimveebedrijven."
Cijfers vergelijkbaar met vorig jaar
"Normaal gesproken wordt het rustig na een ophokplicht", zegt Oplaat. "Maar we zien dat het virus toch de stallen binnenkomt terwijl boeren alle maatregelen hebben genomen." Oplaat stelt dat er bij iedere uitbraak onderzoek wordt gedaan. Ook in de omgeving van het getroffen bedrijf. "Zijn er dode watervogels in de buurt of ligt er bijvoorbeeld ganzenmest die mee naar binnen kan komen? Dat onderzoek gebeurt standaard."
Toch voelt Oplaat er niets voor om de ophokplicht dan maar op te heffen. "Dan zet je de deuren open voor gigantisch veel trammelant", zegt hij. "Want kippen die buiten zijn, lopen een groter risico dan kippen die binnenzitten."
Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, herkent de opmerking van Oplaat niet dat het in eerdere jaren rustiger werd na een ophokplicht. "Die conclusie kan ik niet trekken als ik kijk naar de cijfers", zegt hij. "Vorig jaar hadden we in deze tijd van het jaar besmettingen bij tien bedrijven. Dat is vergelijkbaar met de situatie nu", zegt hij.
Maar of er nu op korte termijn meer gevallen bij komen, kan ook hij niet inschatten. "Met een beetje mazzel blijft het hierbij." Het ministerie kan nog niet beoordelen of het bij dit aantal uitbraken blijft. "We zitten midden in het seizoen", zegt de woordvoerder. "De aantallen zijn inderdaad ongeveer gelijk met vorig jaar. Maar dat zegt niets over het verloop van het seizoen. Het beweegt zich zeer onregelmatig."
Ergste uitbraak in 2003
De ergste uitbraak van het virus in Nederland was overigens in 2003. Toen raakten vogels in 241 bedrijven besmet. 1100 bedrijven werden preventief geruimd. In totaal ging het om 31.633.000 dieren.
Niet alleen in Nederland slaat de vogelgriep toe. Ook in de rest van Europa, van Finland tot de Faeröer-eilanden en van Ierland en Rusland tot Portugal, zijn gevallen bekend, stelden onderzoekers vorige week. In totaal zijn besmettingen bij meer dan 530 pluimveebedrijven gemeld. Maar ook heel veel wilde vogels raken besmet.
In Israël zijn duizenden kraanvogels bezweken aan de vogelgriep:
Het lang binnenhouden van de dieren heeft ook gevolgen voor de eierindustrie. Als de ophokplicht half februari nog geldt, dan loopt die op dat moment zestien weken. "Dat is het moment dat vrije-uitloopeieren niet meer als zodanig verkocht mogen worden, maar moeten worden afgewaardeerd naar scharreleieren", aldus Oplaat. Volgens hem betekent dat voor boeren dat ze tienduizenden euro's per week aan inkomsten mislopen.
Die regel geldt overigens niet voor boeren die biologische eieren produceren, terwijl ook die kippen binnen moeten blijven. Maar massaal overstappen op biologische eieren is volgens Oplaat ook geen optie. "Er is niet zoveel vraag naar dat soort eieren. En als alle boeren overstappen, raakt de markt uit balans en dan dalen de prijzen van de biologische eieren. Een optie zou dan ook zijn om geen vrije-uitloopeieren meer te produceren, maar alleen nog maar de keuze tussen scharrel- en biologische eieren te bieden.