Kalveren

Kalveren is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Kalveren en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Kalveren nieuws

Vakgroepvoorzitters: 'Nuka's worden gewoon opgehaald'

16-04-2020 - 17 reacties Nederlandse melkveehouders kunnen er op rekenen dat hun nuchtere kalveren worden opgenomen door de kalverhouderij. 'Nuka's worden gewoon opgehaald', verzekeren voorzitters Wim Thus en Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroepen Kalverhouderij en Melkveehouderij.


Kalveren bij koe lijken weerbaarder

15-04-2020 - 54 reacties Kalveren die bij hun moeder blijven, lijken weerbaarder dan kalveren die direct gescheiden zijn.


Kalverslachterijen draaien op halve capaciteit

30-03-2020 - 0 reacties De kalverslachterijen hebben de afgelopen week op halve capaciteit gedraaid als gevolg van zeer weinig vraag en afzeggingen van bestellingen. Koppels kalveren die geschikt zijn om te slachten worden massaal doorgeschoven. Tot 20 maart liep de verkoop van kalfsvlees nog redelijk door, maar nadien is dat beeld sterk veranderd.


Grootte van melkveebedrijf heeft geen invloed op welzijn kalveren

21-02-2020 - 0 reacties Kalveren op grote bedrijven zijn niet beter of slechter af dan kalveren op kleinschalige bedrijven. Dat concludeert John Barry. Hij onderzocht het welzijn van kalveren op 50 Ierse melkveebedrijven en ontwikkelde een protocol om dit te beoordelen en te verbeteren. Het protocol is gericht op het Ierse seizoensgebonden kalveren, maar kan met een paar kleine aanpassingen ook internationaal worden toegepast om het welzijn te monitoren en te verbeteren. Barry promoveerde op dinsdag 11 februari aan de Wageningen Universiteit.


Jonge kalveren hebben een lage koperbehoefte

21-02-2020 - 1 reacties Uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren, dat werd uitgevoerd bij dieren die voor sectie waren ingestuurd, blijkt dat koperovermaat in de lever al op jonge leeftijd van kalveren voorkomt. Opvallend is dat relatief veel hoge waarden gevonden werden bij kalveren tussen 1 en 6 maanden leeftijd.


Boerenbedrijf uit Wierden waar vee in eigen mest zwom moet verbeteren, anders gaat zaak op slot

12-12-2019 - 0 reacties WIERDEN/ALMELO - Een boerenbedrijf uit Wierden heeft een voorwaardelijke stillegging opgelegd gekregen vanwege erbarmelijk slechte leefomstandigheden waarin varkens en kalveren leefden. Zo oordeelde de politierechter in Almelo deze donderdag. Bij het bedrijf werden in 2017 grote misstanden ontdekt, zoals dieren die in hun eigen mest in te kleine containers zaten. Ook werden dode dieren gevonden. Als er de komende drie jaar weer misstanden worden ontdekt gaat het bedrijf alsnog op slot.


OM eist stillegging veehouderij vanwege erbarmelijke omstandigheden runderen

05-12-2019 - 0 reacties Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Zwolle geëist dat een veehouderij uit de gemeente Slagharen voorlopig wordt stilgelegd. Op de boerderij werden 71 runderen, waarvan 18 kalveren, gehouden onder zorgelijke omstandigheden. De runderen zijn na controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in beslag genomen en overgebracht naar een opvangstal. De rechtbank doet vrijdag 6 december uitspraak.


Zembla reageert op brief DDB

23-10-2019 - 5 reacties
DDB heeft weloverwogen meegedaan aan Zembla uitzending over import kalveren en probeert nu straatje schoon te vegen


Luchtweginfecties bij kalf aanpakken met nieuw vaccin

19-10-2019 - 0 reacties Er is een nieuw vaccin tegen BRD (Bovine Respiratory Disease). BRD is de verzamelnaam voor verwekkers van luchtweginfecties waarvoor kalveren tot de zesde levensweek vatbaar zijn.


Zembla: 'Melkveehouders roepen op tot importstop van nuchtere kalveren'

17-10-2019 - 0 reacties Vierduizend melkveehouders roepen op tot een stop op de import van kalveren. Zij vinden de jaarlijkse import van 800.000 kalveren in strijd met de kringloopambities van minister Schouten. Dat schrijven zij in een brandbrief aan de minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De brief is een initiatief van het Netwerk Grondig. De Dutch Dairymen Board sloot zich daarbij aan. In de uitzending van tv-programma Zembla van donderdag 17 oktober wordt aandacht geschonken aan de import van kalveren.


​Eenmalig vaccineren tegen longontsteking op dag 7

17-10-2019 - 0 reacties MSD heeft een vaccin op de markt gebracht waarbij kalveren vanaf de zevende levensdag gevaccineerd kunnen worden tegen pinkengriep (BRSV) en para-influenza type 3 (PI3). Het vaccin hoeft slechts eenmalig toegediend te worden. Het vaccin, Bovilis Intr


​TV-uitzending Zembla over kalverimporten

17-10-2019 - 0 reacties Vanavond is er een uitzending van Zembla waarin het tv-programma de duurzaamheid van de kalverhouderij onderzoekt. Zembla geeft aan dat de import van kalveren toeneemt maar dat het kalfsvlees hoofdzakelijk wordt geëxporteerd. Het programma vraagt zi


Zembla: 4.000 veehouders willen importstop kalf

17-10-2019 - 0 reacties 4.000 melkveehouders roepen op tot de importstop van kalveren.


​Standaard ringschurftenting kalveren Pali Group

15-10-2019 - 0 reacties Farmaceutisch bedrijf Kernfarm en integratie Pali Group hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de financiële haalbaarheid van het standaard enten van blankvleeskalveren tegen ringschurft. Pali Group wilde weten of met een ringschurftenting het aan


Onderzoeksraad kijkt naar stalbranden na seizoen vol ernstige ongelukken

10-10-2019 - 0 reacties De Onderzoeksraad voor Veiligheid opent een onderzoek naar de vele stalbranden in de veehouderij. Daaruit moet blijken hoe kan worden voorkomen dat een groot aantal dieren omkomt door een dergelijke brand, verklaart een woordvoerder. Het onderzoek neemt naar schatting een jaar in beslag.

Geregeld komen honderden of zelfs duizenden dieren om het leven doordat in een stal brand uitbreekt. Vorige maand stierven bijvoorbeeld vijfhonderd varkens door een brand in een stal in Asten (Noord-Brabant). Een maand eerder kostte een brand in twee stallen van een bedrijf in Niawier (Friesland) aan 42.000 kippen het leven. Na een brand in een stal in Coevorden moesten eind vorig jaar twee- tot driehonderd kalveren worden afgemaakt.

De land- en tuinbouworganistatie LTO reageert positief op het aangekondigde onderzoek. “Stalbranden zijn verschrikkelijk voor de dieren en bezorgen de boer en de omgeving veel leed. Alle kennis om dit soort drama’s in de toekomst te voorkomen, is meer dan welkom.”

De LTO hoopt dat er meer duidelijk wordt over mogelijke oorzaken door elektra in de stallen, knaagdieren en kleine bouwoppervlaktes, waardoor stallen dicht op elkaar staan.


Boosheid om megastal met 4500 kalveren op grens van Nederland en België

27-09-2019 - 1 reacties Ze kunnen in Nederland zo boos zijn als ze willen..... op Hertog Vee. 😄

Originele beschrijving

Ze zijn echt boos in de gemeentehuizen van Baarle-Nassau en de Belgische buurgemeente Baarle-Hertog. De vergunning die de Vlaamse regering heeft gegeven voor een grote kalverhouderij is aan beide kanten van de grens in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeenten zijn niet van plan het er bij te laten zitten.


Bleker: ‘Melkveehouderij is juist gebaat bij import kalveren’

25-09-2019 - 28 reacties Henk Bleker van Vee & Logistiek Nederland vindt de kritiek, die netwerk Grondig uitte op de import van kalveren voor de Nederlandse kalverhouderij, onterecht. Volgens de voorzitter daalde de hoeveelheid kalveren dat wordt geïmporteerd werd eerder zelfs al


Bleker: 'melkveehouderij gebaat bij import kalveren'

25-09-2019 - 0 reacties De melkveehouderij is gebaat bij de import van kalveren, zegt Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland. De voorzitter van de veehandels- en veetransportorganisatie doet zijn uitspraak in Melkvee. Prijzen voor jonge kalveren worden volgens hem niet bep


​Workshops Ontvangst Kalveren van start

19-09-2019 - 0 reacties In oktober en november vinden door het hele land workshops plaats over het ontvangen en de opstartfase van kalveren. Na de eerste ronde van zeven workshops, wordt het project nu grootschalig uitgerold.Tijdens de workshops wisselen kalverhouders ervar


Netwerk Grondig wil af van kalverimport

18-09-2019 - 0 reacties Netwerk Grondig vindt dat de import van kalveren niet past bij de kringlooplandbouw. In een brief aan minister Schouten vraagt het netwerk de import van kalveren af te bouwen. Grondig schrijft geschokt te zijn door de stijgende trend van het aantal i