Schapen

Schapen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Schapen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Schapen nieuws

Schaapskudde niet in gevaar bij brand Loonse en Drunense Duinen

19-07-2018 - 0 reacties

LOON OP ZAND/DRUNEN - De grote brand in de Loonse en Drunense Duinen is niet gevaarlijk geweest voor de schaapskudde die er graast. De brand brak uit aan de buurt van Giersbergen terwijl de herder en zijn schapen op dat moment aan de zijde van de Efteling liepen.


Droogterecord 1976 gaat eraan; ook voor schapen valt het niet mee

17-07-2018 - 0 reacties

Deze zomer gaat de boeken in als de droogste zomer ooit. Als we meten tot 15 juli gaat het oude record uit 1976 eraan. Dat blijkt uit cijfers van MeteoGroup.

De droogte houdt aan: drinkwaterbedrijven zien de waterdruk dalen, waterschappen moeten dijken nat houden, en experts vrezen voor een explosie van blauwalg en botulisme. Morgen komen er mogelijk landelijke maatregelen.


Schapen geweerd van dorre dijken

16-07-2018 - 0 reacties

Boeren moeten hun schapen tijdelijk van de rivierdijken halen.


Geen schapen meer op dijk door droogte

06-07-2018 - 0 reacties

Om schade aan de kurkdroge dijken te voorkomen, stelt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) vanaf zaterdag 7 juli een beweidingsverbod op de dijken in.


Dreigt er euthanasie voor een schaap uit Hilaard

06-07-2018 - 0 reacties

Een schapenboer uit Borger denkt dat hij van een collega uit Hilaard 400 schapen heeft gekocht besmet met een lelijke bultenziekte. Om te bewijzen moet er misschien eentje naar de slachtbank.


Infrastructuur en hygiëne aandachtspunt in slachthuizen

06-07-2018 - 0 reacties

Van de in totaal 321 ingevulde checklists rond ‘infrastructuur, inrichting en hygiëne’ in slachthuizen, resulteerde 34 procent in een ongunstig resultaat. Vooral slachthuizen waar paarden, gekweekt wild en schapen en geiten geslacht worden, halen minder gunstige checklists binnen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2017 van het Federaal Voedselagentschap. In 2016 lag het aantal ongunstige checklists een pak lager, op 15 procent. Andere onderwerpen zoals de autocontrolesystemen, traceerbaarheid en etikettering halen wel hoge conformiteitsscores.


Dit voorjaar bezochten zes verschillende wolven Nederland

06-07-2018 - 0 reacties

Dit voorjaar stonden er met regelmaat berichten in de krant van doodgebeten of verwonde schapen, waarvan het vermoeden was dat een wolf de schuldige was. Standaard zijn van deze schapen monsters uit de bijtwonden genomen (zgn. swabmonsters) en in opdracht van BIJ12 (namens de provincies) onderzocht op het laboratorium van Wageningen Environmental Research (WENR). Daarbij werd op de eerste plaats de vraag beantwoord of het om een wolf ging of om een hond, en indien mogelijk werd bepaald waar die wolf precies vandaan kwam.


Twaalf schapen buitgemaakt door schapendief in Hoogerheide

27-06-2018 - 0 reacties

Er zijn twaalf schapen gestolen uit een weiland van een boer uit Hoogerheide. De nog onbekende schapendief sloeg de afgelopen twee maanden drie nachten toe.


Minder koeien, maar meer vleeskalveren en geiten

27-06-2018 - 0 reacties

Nederland telde op 1 april bijna 4 miljoen runderen, ruim 4 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal geiten nam 12 procent toe en het aantal schapen bleef nagenoeg gelijk, blijkt uit de voorlopige cijfers van de CBS Landbouwtelling 2018.


Minder koeien, meer vleeskalveren en geiten

27-06-2018 - 0 reacties

Nederland telde op 1 april bijna 4 miljoen runderen, ruim 4 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal geiten nam 12 procent toe en het aantal schapen bleef nagenoeg gelijk, blijkt uit de voorlopige cijfers van de CBS Landbouwtelling 2018.


Minder koeien, meer vleeskalveren en geiten

27-06-2018 - 0 reacties

Nederland telde op 1 april 2018 bijna 4 miljoen runderen, ruim 4 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal geiten nam met 12 procent toe, het aantal schapen bleef nagenoeg gelijk.


Regels schapen op zeedijken onveranderd

22-06-2018 - 0 reacties

Regels omtrent gebruik dijken in relatie tot mestwetgeving en gecombineerde opgave is onveranderd.


De 5 vragen aan…Ralf Overtoom

22-06-2018 - 0 reacties

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Ralf Overtoom. Een Noord-Hollandse tuinderszoon, samenwonend met Heleen in Obdam met inmiddels 3 gezonde kinderen, 5 schapen, 4 eenden en een hond.


Twaalf schapen doodgebeten in Overijssel

19-06-2018 - 0 reacties

In een weidevogelgebied in het Overijsselse Laag Zuthem zijn twaalf schapen gedood, vermoedelijk door een wolf.


Drama voor Overijsselse boer: ’26 schapen doodgebeten’

15-06-2018 - 0 reacties

Een Overijsselse schapenhouder kreeg woensdagavond de schrik van zijn leven. Eerst zag hij bijtwonden in de nek bij één van zijn schapen in zijn weiland tussen Windesheim en Liederbroek. Al snel kwam hij er achter dat enkele tientallen van zijn dieren zijn aangevallen. Zeker 26 schapen hebben het niet overleefd. Schapenhouder Christian Kalter denkt aan een ’hongerige wolf’, zo schrijft hij op Facebook.


Schaap springt van klif in Turkije, honderden volgen

13-06-2018 - 0 reacties

In het zuidoosten van Turkije zijn 500 schapen gestorven nadat ze van een klif waren gesprongen. Dat gebeurde doordat één schaap sprong of viel, waarna de hele kudde volgde. De dieren maakten een val van zeker 20 meter in een rotsachtig gebied in de provincie Van.
Turkse media melden dat het eerste schaap naar een andere klif probeerde te springen. Toen de herder had gezien wat er was gebeurd, vertelde hij dit aan de eigenaren van de schapen die in het nabijgelegen dorp wonen.
Het plotselinge verlies van de kudde is een grote klap voor de gemeenschap. "We zijn compleet in shock. We hebben 500 dieren verloren. We willen hulp van de autoriteiten krijgen", zei een van de getroffenen.


45 schapen dood na aanrijding met trein

06-06-2018 - 0 reacties

SINGEN - In het Duitse Singen zijn woensdagochtend rond 04:40 uur ongeveer 45 schapen om het leven gekomen nadat een trein van SBB Deutschland in aanrijding kwam met een schaapskudde.Ten tijde van het ongeval waren er sl...Lees meer


Tientallen schapen dood na aanrijding met trein in Duitsland

06-06-2018 - 0 reacties

Een regionale trein is in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg door een kudde schapen geraasd die op de rails liep. Door de botsing kwamen zeker 45 schapen om het leven. Er raakten geen mensen gewond.


Video: Tachtig schapen losgebroken in Zuidlaren

31-05-2018 - 0 reacties

Een groep van zo'n tachtig schapen is vanmorgen losgebroken uit hun omheining in Zuidlaren.


Tocht van 250 schapen door centrum Zaandam verrast bewoners:

24-05-2018 - 0 reacties

In ruim een uur trok vanochtend een kudde van 250 schapen van west naar oost, dwars door het centrum van Zaandam. Ze waren lekker op hun gemak, alsof het doodnormaal was, langs de winkels aan het kuieren.