Schapen

Volg al het nieuws over Schapen, een van de 18049 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Schapen nieuwsbrief.

Schapen nieuws

Lambert Pijl bestolen van paar honderd schapen, die soms al op het land worden geslacht. Wanhopige schapenhouder uit Hijken looft 5000 euro uit voor g

17-09-2021 - 0 reacties Schapenhouder Lambert Pijl in Hijken is de wanhoop nabij. Hij looft een beloning van 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de dieven én helers van zijn lammeren.


NatuurbeheerKoeien en schapen van schaapskudde Het Stroomdal in Schipborg gaan stikstof in de natuur opeten

16-09-2021 - 6 reacties Schapen en koeien als wapen tegen stikstof op de Drentse heide. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het is precies wat er gebeurt in delen van het Drentsche Aa-gebied.


Bij Appelscha doodgereden wolf doodde zeven schapen in twee weken in Drenthe en Friesland

15-09-2021 - 0 reacties De wolf die eind mei op de N381 bij Appelscha werd doodgereden, verbleef ruim twee weken in Drenthe en Friesland en doodde in die tijd zeven schapen.


Grondeigenaar is niet verantwoordelijk voor het welzijn van grazende schapen

24-08-2021 - 3 reacties Een melkveehouder in Opeinde is vrijgesproken van ernstige verwaarlozing van 170 schapen op zijn grond. Hij stelde de grond beschikbaar voor begrazing aan een schapenfokbedrijf. Hij wordt door de rechter niet gezien als (mede)houder van de kudde schapen, waaronder ziekte en sterfte heerste.


Deze schapenhouder uit Drachten heeft geen hoge hekken, maar gebruikt lama's om wolven weg te houden

21-08-2021 - 0 reacties Emile Feringa uit Drachten zoekt het niet in hoge hekken om zijn schapen te beschermen tegen een wolvenaanval. Een handvol waakzame lama’s loopt zich al warm .


Stank van schapenkeutels: inwoner van Balk wil af van grazende schapen voor de deur

29-06-2021 - 0 reacties DEN HAAG/BALK - Omdat de gemeente De Fryske Marren niets wil doen aan overlast van grazende schapen tegenover zijn huis is een inwoner van Balk naar de Raad van State gestapt. Dinsdag vroeg hij via een videoscherm om een einde te maken aan begrazing van de groenstrook waar hij op uitkijkt.


Friesland krijgt hek om wolf buiten te houden, nut wordt betwist

29-06-2021 - 5 reacties In Friesland is begonnen met de bouw van een hek om wolven te weren. Oud-commissaris van de Koningin en VVD-prominent Hans Wiegel sloeg de eerste paal in de grond bij Boijl, op de grens van Friesland en Drenthe. Maar deskundigen zijn sceptisch over het nut ervan.
Het hek is een initiatief van onder anderen schapenhouder Jehan Bouma. Hem sloeg de schrik om het hart toen hij vorig jaar een werkbezoek bracht aan het Duitse Brandenburg. Nederlandse boeren wilden daar ervaren hoe het is om schapen te houden in een gebied waar ook wolven leven, iets wat in het oosten van Duitsland al langer het geval is.
Voormalig Commissaris van de Koningin van Friesland Hans Wiegel sloeg vanochtend de eerste paal van het hek:
"Er liep zowat geen vee meer buiten", zegt Bouma. "Een schapenhouder, die net als ik duizend dieren had, had twee mensen extra in dienst om speciale hekken te plaatsen op de plekken waar de schapen graasden. En dan had hij ook nog eens 38 speciale honden rondlopen om de schapen te beschermen tegen de wolven."
Terug in Nederland verkocht Bouma bijna al zijn schapen. Hij hield er honderd over en begon na te denken over een manier om ze te beschermen tegen de wolf.
150 kilometer hek
In provincies waar wolven regelmatig gezien worden, krijgen veehouders subsidie voor de aanschaf van wolfwerende elektrische rasters. Bouma vindt het veel te omslachtig en arbeidsintensief om die rasters om elk weiland te plaatsen.
Samen met drie andere veehouders bedacht hij het wolvenhek, dat langs de hele 150 kilometer lange buitengrens van Friesland moet komen. Het hek wordt anderhalve meter hoog, en loopt aan de bovenkant schuin naar buiten. Bij wegen en andere doorgangen wordt een tunneleffect gecreëerd door het hek zo'n vijftig meter langs beide zijden van de weg te laten lopen. Het idee is dat de wolf dat te gevaarlijk vindt om doorheen te lopen.
'Juridisch onhaalbaar'
Deskundigen op het gebied van wolven en van Europees recht maken gehakt van het plan. "De wolf is een beschermd dier, en volgens de Europese Habitatrichtlijn mag je die niet bejagen of tegenhouden", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Ik begrijp de angst van schapenhouders. Maar de wolf is er nou eenmaal. Het is veel effectiever om een schapenweide te beveiligen dan een hele provincie. Er hoeft maar één lek te zijn, en de wolf is er doorheen."
Ook de provincie Friesland denkt dat het onmogelijk is om de wolf te weren. Daarnaast zijn er volgens gedeputeerde Klaas Fokkinga meer bezwaren: "Een hek om Fryslân is zowel ecologisch als praktisch niet gewenst. Denk daarbij aan de versnippering van natuurgebieden of het doorkruisen van particuliere terreinen. Maar we zien de zorgen van de veehouders. Daarom gaan we met de sector op zoek naar mogelijkheden om met de wolf om te gaan."
Bouma en zijn medestanders blijven geloven in de juridische en praktische haalbaarheid van hun plan. Via crowdfunding haalden ze 30.000 euro op voor het eerste stuk van het hek.


Ook dit jaar blijft de wol van de Leeuwarder schapen voor Fryslân behouden, want wie wil er nou geen handgemaakt wollen kleed?

23-06-2021 - 0 reacties Het zou een eenmalige actie worden maar ook dit jaar wordt de wol van de Leeuwarder schapen gebruikt en voor Fryslân behouden. Werd de wol vorig jaar voor dekens gebruikt, nu wordt het de grondstof voor kleden.


Wolvenvrije zone is geen valide optie

12-06-2021 - 0 reacties Wolvenvrije zones hoeven helemaal niet afgekondigd of afgesloten te worden, stellen vier natuur- , zoogdier- en milieuwetdeskundigen. Volgens hen ontstaan ze vanzelf als schapen en ander kwetsbaar vee voldoende beschermd worden.


Een wolvenhek rond Fryslân is geen goede optie en is zelfs strijdig met internationale verplichtingen

08-06-2021 - 0 reacties Wolvenvrije – of beter gezegd ‘wolvenluwe’ – zones hoeven helemaal niet afgekondigd of afgesloten te worden, maar ontstaan vanzelf als de aanwezige schapen en ander vee met bijvoorbeeld schrikdraad of kuddewaakhonden goed beschermd worden.


Paardenhouders wapenen zich tegen wolf: maatregelen hard nodig

22-05-2021 - 0 reacties De wolf heeft een nieuw prooi op het oog: het paard. Dat blijkt uit de zorgen die leden van de Landelijke Tuinbouw Organisatie (LTO) hebben geuit in een enquête. De opmars van het roofdier bezorgt ook de belangenorganisatie zelf hoofdbrekens, omdat er geen beleid is om paardenhouders te beschermen.
Bij gebrek aan maatregelen kiest een aantal mensen uit deze sector ervoor om camera’s te plaatsen en een geweer aan te schaffen. Veel paardenhouders vinden dat de wolf niet thuishoort in ons land.

De LTO vroeg zijn leden onlangs vragen te beantwoorden over de wolf. Ongeveer vijfhonderd land- en tuinbouwers uit het hele land, waarvan 13 procent uit Brabant, namen de moeite te reageren. Iets minder dan de helft van de deelnemers weet dat er ooit minstens één wolf is gesignaleerd in het gebied van hun paardenhouderij. De afgelopen jaren zijn al tientallen schapen door wolven te grazen genomen.

Al paarden gedood en verwondEen tiende van de paardenhouders die meededen aan het onderzoek, heeft daadwerkelijk problemen ondervonden. Zo zijn er al dieren gewond of zelfs doodgebeten. Verder moeten dieren binnen gehouden worden om erger te voorkomen wat onder meer tot extra kosten leidt. Voor de dieren is dit evenmin prettig, omdat ze graag buiten verblijven.

Het oprukken van de wolf (in Brabant vooral in de Peel en de Kempen) leidt ook tot angstgevoelens. Die zijn merkbaar bij zowel paardenhouders als hun dieren. Veel respondenten zijn vooral bang dat paarden uitbreken (en los over de weg gaan lopen) en/of gestrest raken. Ook zijn ze bang voor het welzijn voor jonge dieren wanneer die niet constant onder toezicht staan.

Regelgeving schiet tekortDe paardenhouders zijn ook bezorgd over de veiligheid van andere dieren en kinderen. Ze balen verder van tekortschietende regelgeving. Zolang die onbevredigend is, nemen paardenhouders zelf het heft in handen.
Simpel door de dieren op stal te houden of om wolfwerende omheiningen te plaatsen. Andere maatregelen: paarden ’s nachts binnen houden, de buurt informeren, infraroodcamera’s plaatsen en/of een geweer aanschaffen.

'BIJ12 onbekend en onbemind'Iets meer dan de helft van de ondervraagden weet niet waar ze terechtkunnen om meer informatie te krijgen over preventieve maatregelen of een vermoedelijke aanval van een wolf. Dat kan bij BIJ12, dat provincies adviseert bij maatregelen tegen de wolf. Paardenhouders die er wel ervaring mee hebben opgedaan, beklagen zich erover dat de schade door BIJ12 niet optimaal wordt afgehandeld. Een dierenarts zou sneller en beter werk kunnen verrichten, zo kwam uit de peiling naar voren.
Gedupeerden kunnen overigens ook terecht bij het wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. Uiteraard kan er een beroep worden gedaan op de LTO, die in de uitkomsten van de enquête een teken ziet dat de zorgen in de paardenhouderij over de wolf serieuzer moeten worden genomen.
Test je kennis over de wolf in Brabant in onze WolvenQuiz:
LEES OOK:
Wolf bijt 25 schapen dood op Kalmthoutse heide, vlakbij Brabant
Eindelijk hulp voor schapenhouder Hans: 'Ik heb mijn vakantie al geboekt'


Wat schattig. Er is een schapenvierling geboren (en dit zijn de eerste beelden)

27-04-2021 - 0 reacties Bèh, klinkt het uit één van de schuren op camping Niesjeshof in Otterlo. Vertederd kijken Walter en Carlijn Jansen naar vier kleine lammetjes. Ze zijn pas geboren, nog maar een paar uurtjes oud. Van jongs af aan verzorgen broer en zus de schapen op de camping. Ze hebben de lammetjes met moederschaap apart gezet. "Voor de rust", zegt Walter. "Een vierling", straalt Carlijn. "Dit is echt héél bijzonder hoor. Heel gezellig zo, dat is toch wel mooi hoor, zo'n hokje vol."


‘Diersoort onbekend’: geen bewijs voor wolf bij dode schapen Heeswijk-Dinther

23-03-2021 - 0 reacties HEESWIJK-DINTHER - Het blijft onzeker of een wolf verantwoordelijk is geweest voor het doodbijten van 5 schapen in Heeswijk-Dinther, begin december. DNA-onderzoek heeft hierover geen uitsluitsel gegeven. Duidelijk is wel dat een vos kort voor Kerstmis in Lithoijen een schaap doodde.


‘Hulpkudde’ van 300 schapen moet helpen om groter heidegebied op De Lemelerberg open te houden

22-03-2021 - 0 reacties LEMELE/HELLENDOORN - De Lemelerberg is één van die aangrenzende natuurgebieden in de regio waar menige inwoner van de gemeente Hellendoorn regelmatig een lange wandeling maakt. Vanaf eind april/begin mei neemt de kans behoorlijk toe dat wandelaars onderweg een aantal grazende schapen op de heide tegenkomen.


Wolven doodden recordaantal schapen in Nederland: deze zeven waren de boosdoeners

21-03-2021 - 0 reacties Niet eerder werden in Nederland zoveel schapen gedood door wolven als in 2020. Met 291 waren het er veel meer dan een jaar eerder (119). Drie mannetjeswolven namen het leeuwendeel voor hun rekening, met elk vijftig tot zestig schapen. Waar zijn die wolven nu? En hoe kan het dat het relatief rustig is op de Veluwe, terwijl daar de meeste wolven zitten?


Wolven rukken op naar Ede en Renkum: boeren krijgen subsidie voor beschermen schapen en geiten

16-03-2021 - 5 reacties De provincie Gelderland heeft het leefgebied voor de wolf op de Veluwe uitgebreid. Zowel op de Noord-Veluwe als op de Zuid-Veluwe komt er een flink stuk bij. In totaal is het leefgebied nu 950 vierkante kilometer groot.


Ter adoptie aangeboden: alpaca’s, varkens, schapen en nog veel meer dieren

23-02-2021 - 0 reacties EIBERGEN - Hoe houd je op een creatieve manier het hoofd boven water? Bij de dierentuin Hof van Eckberge in Eibergen hebben ze een adoptieplan opgesteld. Zeg maar: crowdfunding met dieren.


Hond valt weerloze schapen aan: baasje gezocht

09-02-2021 - 0 reacties HAVELTE - De politie is op zoek naar de eigenaar van een hond die maandagmiddag tussen 14.30 en 15.30 uur meerdere schapen heeft aangevallen en verwond op het Uffelter Binnenveld in Drenthe. Op beelden die op Facebook zijn gedeeld, is te zien hoe de forse hond de weerloze schapen te lijf gaat.


Vivianne (20) vlogt over vee. ‘Ik was drie jaar oud toen ik mijn eerste schaap verloste’

05-02-2021 - 0 reacties RILLAND - Ze is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf met honderden schapen, trotse eigenaar van haar eigen (tamme) schaap en pony, werkt in haar vrije tijd bij een varkenshouderij én een geitenboer in de buurt. Als het nodig is steekt ze ook haar handen uit de mouwen bij een melkveebedrijf en op een paardenstal. ,,Alleen met kippen heb ik niet zoveel”, lacht ‘trotse jonge boer’ Vivianne Goense (20) uit Rilland. Vanaf dit jaar vlogt ze over haar werk en haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten.


Helpen om een kudde schapen te beschermen tegen de wolf? Vijftig vrijwilligers melden zich aan

18-01-2021 - 0 reacties Hans van Lieshout, schapenhouder in Sterksel, is bedolven onder de reacties van mensen die hem willen helpen met zijn schapen. Ongeveer vijftig mensen hebben zich aangediend om de kudde onder meer te beschermen tegen de wolf.

“Aanmelden is niet meer nodig”, aldus Van Lieshout. Hij hoopt in april met de eerste groep vrijwilligers aan de slag te kunnen gaan.

Wie wil helpen?Begin deze maand deed de herder een oproep: wie wil hem van 1 mei tot 1 september helpen zijn schapen 's nachts op te sluiten en de volgende morgen weer los te laten? “Als ik niet iemand vind die dit voor minimaal de helft van de tijd over wil nemen, dan ga ik met de begrazing stoppen”, zo meldde hij op Facebook. De vergoeding? 5 euro en het genot van een natuurrijke omgeving.

Van Lieshouts ‘wanhoopkreet’ was niet aan dovemans oren besteed. Binnen de kortste keren meldden zich al de eerste kandidaten en nu, twee weken later, staat de teller al op vijftig. Genoeg, vindt de schapenhouder, die uiteraard blij is met de respons.

'Mensen met meer tijd'"Het zijn vooral mensen uit Sterksel en omgeving. De meesten hebben niet gezegd hoe oud ze zijn, maar ik ga er vanuit dat het om mensen gaat die er vanwege hun leeftijd uren voor vrij kunnen maken. Die het bovendien leuk vinden om dit te doen of die er ervaring mee hebben. Er waren zelfs reacties bij van mensen met bewakingshonden, maar om in het gebied waar de schapen de hele nacht worden ondergebracht een hond te laten rondlopen, lijkt me niet nodig.”

Van Lieshout begraast met zijn Kempische heideschapen al ongeveer twintig jaar het heideterrein in de Pan. De kwaliteit van de natuur is hierdoor gewaarborgd. Met de veiligheid van de schapen is het anders gesteld. Die moeten ’s nachts in een omheind terrein verblijven om te voorkomen dat de wolf niet opnieuw toeslaat. Vorig najaar werden acht schapen van hem gedood en raakte er één gewond door een wolf.

Vrijwilligers beginnen in aprilVanaf mei moeten de schapen elke dag tegen de schemering worden opgesloten in een zogeheten nachtraster en s’ morgens omstreeks zeven uur er weer los worden gelaten. Hiervoor heeft Van Lieshout dus die steun nodig. In april stuurt hij de eerste ‘hulpjes’ de wei in.
“Ik laat ze dan zien hoe ik met brokken en brood de dieren lok. Zo moeilijk of spannend is het allemaal niet”, aldus de schapenhouder die hoopt dat hij door de grote belangstelling wat vaker op vakantie kan gaan, mits dat weer mogelijk is. “Maar het grootste deel van het werk blijf ik zelf doen.”

Wat weet jij over de wolf? Test je kennis in de quiz!
LEES OOK: Schapenhouder Hans zoekt helpers om zijn kudde te beschermen tegen de wolf