Schapen

Al het Schapen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Schapen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Schapen nieuws

Wolf doodt 14 schapen op de Veluwe

17-10-2019 - 0 reacties In de buurt van Emst op de Veluwe heeft een wolf veertien schapen doodgebeten, blijkt uit dna-onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het is de dodelijkste aanval in de provincie Gelderland sinds de terugkeer van de wolf in Nederland.
Welke wolf het gedaan heeft, moet nog worden bepaald, ook op basis van dna. Waarschijnlijk waren het geen welpen.
"De voedselbehoefte van een roedel met jongen is wel erg hoog", zegt onderzoeker Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit tegen Omroep Gelderland. "Dan wordt er weleens afgeweken van het dieet van alleen wild en gaan de ouders voor landbouwdieren, zoals een schaap. Het is nog speculeren, maar daar lijkt het hier wel op."
De jonge wolven gaan zelf pas jagen als ze wegtrekken van de roedel. Dan is de kans groter dat ze voor makkelijk grijpbaar voedsel gaan.
Subsidie voor maatregelen
De wolf die in Emst heeft toegeslagen, deed niet de meest dodelijk aanval in ons land. Dat was in Laag-Zuthem in Overijssel. In juni vorig jaar beet een wolf daar 31 schapen dood. In het Groningse Marum zijn vorig jaar vijftien schapen gedood.
De provincie Gelderland biedt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen waarmee schaapherders preventieve maatregelen kunnen nemen. Dat kunnen hekken zijn met elektrische bedrading, maar ook netten of honden.


Drie wolven vermist: ‘In Nederland zijn mensen met intense wolvenhaat’

03-10-2019 - 0 reacties Drie rondzwervende wolven die talloze schapen hebben doodgebeten - onder meer op Kampereiland - zijn op mysterieuze wijze verdwenen. De Zoogdierenvereniging en wolven-expert Martin Drenthen sluiten een moedwillige drievoudige moord niet uit. Jagers en boeren ontkennen in alle toonaarden.


'200 schapen op het spoor bij Barneveld'

07-09-2019 - 0 reacties Op het spoor tussen Barneveld en Stroe liep zaterdagmiddag een grote kudde loslopende schapen. Treinen moesten stapvoets rijden om aanrijdingen te voorkomen.


Geen vergunning voor nieuwe stal Boxmeerse varkenshouder

02-09-2019 - 0 reacties De Boxmeerse agrariër Linders kan een nieuwe varkenshouderij aan de Overloonsee Crooijmansweg wel vergeten, zo blijkt woensdag uit een einduitspraak van de Raad van State. De Raad is het geheel eens met de gemeente Boxmeer (NB). Die weigerde eerder een vergunning te verlenen voor het houden van 1.600 varkens en nog wat schapen en jong rundvee. Boxmeer wil geen nieuwe veehouderij aan de Crooijmansweg omdat de omgeving al te zwaar belast wordt door stankoverlast van andere veehouderijen.


Wolven laten schapen met rust op Veluwe

30-08-2019 - 0 reacties De drie wolven hebben in de afgelopen drie maanden geen schapen lastiggevallen op de Veluwe. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Environmental Research (WENR).


Vorig jaar bijna 67.000 dieren onverdoofd geslacht

29-08-2019 - 0 reacties In 2018 werden in Nederland 66.858 dieren onverdoofd geslacht, blijkt uit het antwoord van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een Wob-verzoek van Wakker Dier. De NVWA registreert het aantal dieren dat “onverdoofd wordt aangesneden”. In 2018 zijn volgens de NVWA in Nederland 1.283 kalveren, 10.849 runderen, 2.025 geiten, 47.154 schapen en 5.547 lammeren … Lees meer


Forse methaanreductie mogelijk door toevoeging bromine uit zeewier

27-08-2019 - 0 reacties De methaanemissie bij koeien en schapen kan flink worden verminderd als bromine (CHBr3) uit zeewier aan veevoer wordt toegevoegd. Dat ontdekten onderzoekers van het Australische onderzoeksinstituut Csiro. De Asparagopsis-zeewiersoort die voor de Australische kust groeit, produceert speciale stoffen die bromine bevatten. Deze verhindert voltooiing van


Trailer met schapen in de sloot bij Sint Annaparochie, meerdere schapen dood

20-08-2019 - 0 reacties Aan de Langhuisterweg bij Sint Annaparochie is dinsdagochtend een trailer met daarin schapen in de sloot terecht gekomen.


Duitse varkensvleesproductie daalde 3,7 procent eerste helft 2019

09-08-2019 - 0 reacties In de eerste zes maanden van 2019 werden 29,4 miljoen varkens, runderen, schapen, geiten en paarden geslacht in slachthuizen in Duitsland. Inclusief pluimvee produceerden de slachthuizen 3,9 miljoen ton vlees.


‘Wolf doodt schaap’: regelmatig blijkt een hond de dader te zijn

05-08-2019 - 0 reacties Een wolf die schapen heeft aangevallen en gedood? Het blijkt regelmatig tóch het werk van een hond te zijn geweest.


Wolven grepen tot nu toe 238 schapen

05-08-2019 - 7 reacties

Originele beschrijving

Sinds de start van de monitoring in 2015 hebben wolven in Nederland 238 schapen gedood. Bij aanvallen blijkt het ook vaak niet om een wolf te gaan.


Schapen 'vliegen de tuinen in': Exloo ontslaat herder

30-07-2019 - 0 reacties De vaste schaapsherder in Exloo wordt ontslagen omdat zij de kudde niet in de hand heeft. Het wil niet echt lukken met de kudde in het Drentse dorp: ze is de zesde herder op rij die vertrekt sinds in 2013 de herder overleed die de schapen jarenlang onder zijn hoede had.


Waterreservoir schaapskudde gesaboteerd, brandweer Holten brengt redding

30-07-2019 - 0 reacties De brandweer uit Holten heeft zondagmiddag 300 schapen in natuurgebied De Borkeld behoed voor uitdroging. De kudde kwam in de problemen omdat het waterreservoir leeg bleek te zijn gelopen.


Tip: smeer geschoren schaap in met zonnebrandcrème

23-07-2019 - 0 reacties Schapen scheren bij zonnig weer verhoogt de kans op verbranding. De dieren beschermen met zonnebrandcrème is dan geen overbodige luxe. Dat adviseert dierenarts Reinard Everts van Schapendokter.nl.


Drinkwaterbak S op zonne-energie

19-07-2019 - 0 reacties Na vraag vanuit de markt is er een waterbak op zonne-energie ontwikkeld. Het verzoek kwam van een schapenhouder, hij zocht een eenvoudige waterbak op zonne-energie. Op gebruikt gebied was er niets te vinden wat bij zijn wensen paste. De drinkwaterbakken moesten van hem aan de volgende voorwaarden voldoen: Lage drinkhoogte voor de schapen Op wielen Gunstige kwaliteit-/ prijsverhouding Met deze voorwaarden is de drinkwaterbak op zonne-energie model S ontwikkeld. De S staat voor Small/Smart/Schaap.


Schaapsherder is zwaarder dan je denkt: 'Met mensen die hun leven willen omgooien, kan ik niets'

17-07-2019 - 0 reacties Nog geen week geleden plaatste schaapsherder John Sterrenburg uit Rosmalen een oproep dat hij op zoek was naar een collega schaapsherder. Voor de niet-alledaagse vacature hebben zich inmiddels twaalf kandidaten gemeld, maar dé kandidaat zit er nog niet tussen. De nieuwe schaapsherder gaat in het najaar aan de slag met twee kuddes schapen in de regio Geertruidenberg/Oosterhout.


Vacature schaapsherder nog niet vervuld: 'Met mensen die het roer willen omgooien, heb ik niets'

17-07-2019 - 0 reacties Nog geen week geleden plaatste schaapsherder John Sterrenburg uit Rosmalen een oproep dat hij op zoek was naar een collega schaapsherder. Voor de niet-alledaagse vacature hebben zich inmiddels toch al twaalf kandidaten gemeld, maar dé kandidaat zit er nog niet tussen. De nieuwe schaapsherder gaat in het najaar aan de slag met twee kuddes schapen in de regio Geertruidenberg / Oosterhout.


Houden de wolven zich rustig? Minder aanvallen op schapen

01-07-2019 - 0 reacties Het aantal meldingen van door wolven gedode schapen is in het eerste halfjaar van 2019 lager dan in dezelfde periode van 2018. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die het faunabeleid voor de provincies uitvoert. Opvallend: de laatste melding van dit jaar is van april. De vraag is dan ook: zijn er dan minder wolven geweest of houden de wolven zich rustiger?


NVWA slingert vervoerders van oververhitte varkens en schapen op de bon

27-06-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deelden afgelopen dagen boetes uit aan veetransporteurs die zich niet hielden aan het hitteplan. ,,Over het algemeen hielden de bedrijven zich aan de regels om hittestress bij dieren te voorkomen, maar in een aantal gevallen ging het toch mis”, zegt NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek.


Twee schapen gestolen in Heerlen, vermoedelijk ook vermoord

17-06-2019 - 0 reacties In Heerlen was afgelopen weekend een schapendief actief. Hij nam twee schapen mee uit een stal. Vermoedelijk heeft hij de dieren eerst vermoord.