Schapen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Schapen. Schapen is een van de 13887 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Schapen nieuws

Wolvin doodde vermoedelijk twee schapen in Meerhout

22-01-2018 - 0 reacties

De wolvin die eerder deze maand gespot werd in Limburg, en die daarmee de officiële terugkeer inluidde van de wolf in onze contreien, heeft vrijdagnacht wellicht twee schapen gedood in Meerhout en één ernstig verwond. Dat deelt Landschap vzw mee, de natuurvereniging achter Meldpunt Wolven. Er werden DNA-stalen genomen, om met zekerheid te bepalen of de aanval effectief aan wolvin Naya moet toegeschreven worden.


Wolvin liep wekenlang stiekem in Nederland

16-01-2018 - 0 reacties

Een jonge Duitse wolvin heeft tussen 18 december en 3 januari onopgemerkt door Nederland gezworven. Het dier is in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant geweest. Onderweg heeft ze onder meer reeën en hazen gegeten en mogelijk ook schapen. Het dier zwerft nu in Vlaanderen rond, volgens onderzoeker Hugh Jansman van Wageningen Universiteit en Researchcentrum WUR.


Vlaanderen in de ban van de wolf: na 100 jaar is hij terug

13-01-2018 - 0 reacties

Voor het eerst in honderd jaar is er weer een wolf gezien in Vlaanderen. Het gaat om een Duitse wolf, die rond Kerst via Limburg en Noord-Brabant naar België kwam.

Doordat de wolf een halsbandzender om heeft, kunnen wetenschappers hem goed volgen. De afgelopen dagen zat hij in de omgeving van de stad Beringen, zo'n 45 kilometer ten zuiden van Eindhoven.
België was volgens de natuurorganisatie Landschap vzw het laatste land op het Europese vasteland dat nog niet recent bezocht is door wolven. In 2011 waren er meldingen van een wolf in Gedinne, in de Belgische Ardennen, maar het is niet officieel met dna-onderzoek bevestigd dat het destijds inderdaad om een wolf ging.

Foto's van het roofdier in België zijn er nog niet, maar veel Belgen reageren wel enthousiast op het nieuws. "Eindelijk", schrijft Gerard Van der Snickt op de Facebookpagina van de Belgische omroep VRT. "Niet zeggen waar hij zit, de jagers liggen al op loer."
Natuurvereniging Landschap vzw hoopt dat België het "wolvenknooppunt" van Europa wordt, waar wolven uit Zuid-Europa (Frankrijk/Italië) en wolven uit Oost-Europa (Duitsland/Polen) elkaar ontmoeten.
Via de website welkomwolf.be kunnen Belgen hun wolvenwaarneming doorgeven.

Nederland
In Nederland komen sinds enkele jaren weer wolven voor. Het gaat vaak om zwervende dieren die vanuit Duitsland de grens oversteken.
De roofdieren worden geregeld gezien door voorbijgangers. In september beet een wolf twee schapen dood in Groningen en in oktober werd een wolf gezien op de Veluwe. Twee maanden geleden werd er nog een mannetje doodgereden op de N343 in Overijssel.

In de omgeving van Luttenberg, in Overijssel, zijn in de laatste weken van december dode schapen gevonden met bijtwonden. Er wordt nog onderzocht of de dader een hond of een wolf is, schrijft RTV Oost. De resultaten van het onderzoek worden binnen een paar weken verwacht.


Expert: herdershond die schapen doodbeet in Goutum ‘niet gevaarlijk’

09-01-2018 - 0 reacties

GOUTUM De herdershond die vorige week in een weiland in Goutum twee schapen doodbeet en van een ander schaap een oor afhapte, is volgens een expert van de politie ‘niet gevaarlijk’.


43 schapen verdronken door hoogwater in Nederrijn

08-01-2018 - 0 reacties

In Heteren in Gelderland zijn vanmorgen 43 schapen verdronken. Volgens een woordvoerder van de brandweer stonden ze op een stuk land dat door het hoogwater in de Nederrijn was ondergelopen. Twee schapen konden worden gered.
Volgens de woordvoerder worden de dode schapen door mensen van de brandweer uit het water gehaald.
Het is onduidelijk hoe de schapen op het laaggelegen stuk grond terecht zijn gekomen. De boer zou ze juist vanwege het hoogwater op een hoger gelegen stuk grond hebben gezet. Een getuige zegt tegen Omroep Gelderland dat honden van ramptoeristen de schapen naar het lagere deel hebben gedreven, maar de brandweer kan niet bevestigen dat dit is gebeurd.


Schapen vast in drassig gebied, brandweer kan niet alle dieren redden

02-01-2018 - 0 reacties

WIJK EN AALBURG - In Wijk en Aalburg kwam de brandweer dinsdagmiddag in actie nadat een hond een aantal schapen had opgejaagd. Zij kwamen daardoor in een drassig gebied achter de Maasdijk terecht. De brandweer kon niet voorkomen dat een aantal schaapjes verdronk.


Ruim vijfhonderd schapen trekken dinsdag dwars door Middelburg

02-01-2018 - 0 reacties

Ruim 520 schapen hebben dinsdag hun traditionele nieuwjaarswandeling dwars door Middelburg gemaakt. De schapen zijn door het jaar verdeeld over drie kuddes en grazen tussen Middelburg en Gapinge.�


Wolvendeskundige druk met meldingen over wolven na aanval op schapen in Luttenberg

30-12-2017 - 0 reacties

Hij is er aardig druk mee sinds kerst. Wolvendeskundige Roel Korbee uit Ootmarsum heeft na de ontdekking van doodgebeten schapen in Luttenberg meerdere meldingen van een wolf gekregen. "Maar dan blijkt het toch om een hond te gaan."


Veetransport kantelt: schaap dood

23-12-2017 - 0 reacties

Bij een ongeluk op de A32 ter hoogte van knooppunt Heerenveen, is zaterdagochtend een veetransport gekanteld. Een van de schapen heeft het ongeval niet overleefd.


LTO Noord looft 7.000 euro uit voor gouden tip over gestolen schapen

21-12-2017 - 0 reacties

Schapenhouders en LTO Noord, afdeling Oldambt, loven een bedrag van 7.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot het oplossen van de aanhoudende schapendiefstallen in Noord-Groningen.


Nieuwe versie Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen

20-12-2017 - 0 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en betrokken sectorpartijen hebben een nieuwe versie van het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen opgesteld. In dit plan hebben NVWA en het bedrijfsleven afspraken gemaakt over het transport van varkens, runderen, schapen en geiten bij extreme temperaturen. De afspraken zijn een uitwerking van de algemene regels van de Europese Transportverordening (Vo 1/2005) waarin staat dat dieren bij het vervoer beschermd moeten worden tegen extreme temperaturen.


Staatssecretaris Van Dam wil eind aan slacht hoogdrachtige dieren

20-12-2017 - 0 reacties

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil een einde aan het slachten van hoogdrachtige dieren. De komende tijd wordt een wettelijk verbod uitgewerkt voor runderen, varkens, schapen, geiten en paarden. Met de veehouderij worden daarnaast afspraken gemaakt om te voorkomen dat hoogdrachtige dieren naar het slachthuis worden vervoerd.


Nieuwe versie Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen

20-12-2017 - 0 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en betrokken sectorpartijen hebben een nieuwe versie van het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen opgesteld. In dit plan hebben NVWA en het bedrijfsleven afspraken gemaakt over het transport van varkens, runderen, schapen en geiten bij extreme temperaturen. De afspraken zijn een uitwerking van de algemene regels van de Europese Transportverordening (Vo 1/2005) waarin staat dat dieren bij het vervoer beschermd moeten worden tegen extreme temperaturen.


Afrikaanse Varkenspest in centraal en Oost Europa: 2e reiniging en ontsmetting vervoermiddelen verplicht

20-12-2017 - 0 reacties

n verband met de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in landen in Centraal en Oost Europa moeten vervoermiddelen voor varkens, runderen, schapen, geiten of herten die terugkomen uit EU-risicolanden (Estland, Griekenland, Itali, Letland en Litouwen) onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een 2 reiniging en ontsmetting (RO) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats.


Boer zet ’onvruchtbare’ ram bij schapen en nu krijgt hij 150 lammetjes

12-12-2017 - 0 reacties

Daar gaat niets spannends gebeuren, dacht schapenboer Herman van Assen toen hij een ram bij zijn schapen zette. Het dier was namelijk onvruchtbaar. Althans, dat dacht hij. Nu worden er meer dan honderd lammetjes verwacht.


Hersteltermijn registratie in I&R voor schapen- en geitenhouder verlengd tot 1 april 2018

11-12-2017 - 0 reacties

In november 2017 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) alle schapen- en geitenhouders per brief gevraagd om de registratie in I&R voor 1 januari 2018 te controleren en te herstellen als dat nodig is. Op verzoek van meerdere sectorpartijen is deze termijn verlengd tot 1 april 2018. In de periode tot 1 april 2018 komen de meeste schapen op stal om te lammeren. Hierdoor wordt de controle gemakkelijker.


Geen levende schapen meer in kerststal basiliek in Oudenbosch

08-12-2017 - 0 reacties

OUDENBOSCH - In de kerststal bij de basiliek in Oudenbosch staan vanaf dit jaar geen echte schapen meer. Dat heeft pastoor Maickel Prasing vrijdag gezegd. Het parochiebestuur komt daarmee tegemoet aan het verzoek van de Partij voor de Dieren. De partij maakt zich zorgen om gestresste dieren en het gevaar voor vandalisme.


Dode wolf bij Kloosterhaar deed zich te goed aan schapen

06-12-2017 - 0 reacties

De dode wolf in Kloosterhaar was een mannetje van 2,5 jaar in de kracht van zijn leven. Uit DNA onderzoek is komen vast te staan dat het een nakomeling was van wolven met hun territorium in het Duitse Babben, bij de Pools/Tsjechische grens.


Wolf blijft maand min of meer onzichtbaar in Nederland

06-12-2017 - 0 reacties

DNA-monsters van gedode schapen en de dode wolf konden allemaal tot hetzelfde individu worden herleid: een jong mannetje. In de periode van 13 oktober tot 13 november zijn er in Salland op drie locaties dode schapen gevonden. Op 13 oktober te Laag-Zuthmen (Heino), op 8 november te Bergentheim en op 13 november te Beerzeveld. Daarna, op 13 november, is te Kloosterhaar op de N343 een wolf doodgereden.


Blauwtongvirus in de buurt

24-11-2017 - 0 reacties

In buurlanden Frankrijk en Groot-Hertogdom Luxemburg meldt het federaal voedselagentschap (FAVV) gevallen van blauwtongvirus. In België zijn er nog geen verplichte maatregelen, maar waakzaamheid is aangeraden. Voor schapen, runder- of geitenhouders is het oppassen met de import van dieren, en vaccinatie wordt aangeraden.