Schapen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Schapen. Schapen is een van de 18505 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Schapen nieuws

Drie schapen doodgebeten bij boerderij in Esbeek, wolf verdacht

17-01-2022 - 0 reacties ESBEEK - Op biologische boerderij De Kraanvogel in Esbeek zijn in de nacht van zondag op maandag drie schapen gedood. Een taxateur die de schade opnam herkende aan de verwondingen van de schapen bijtsporen van een wolf, voor hem reden om de kans dat een wolf de dader is op 99 procent in te schatten. Om ook het laatste procentje duidelijk te krijgen is er DNA afgenomen om er verder onderzoek naar te doen.


Schaapsherders zijn klaar met de wolf: ‘Tijdens de aanval stond ik machteloos’

15-01-2022 - 0 reacties De boer en zijn kudde worden bedreigd door een beschermd wild dier dat veel emoties oproept. Natuurbeschermers zijn lyrisch, anderen kunnen de wolf wel schieten. Met het toenemend aantal dode schapen loopt ook de discussie op over het teruggekeerde roofdier. Wat moeten we ermee aan? ‘Waarom heeft zo'n malloot meer rechten dan mijn schapen?’


Elf schapen doodgebeten, was het een wolf of een hond?

14-01-2022 - 0 reacties Acht van zijn schapen zijn dood en nog eens drie dode schapen bij de buren. In Putten heeft de jonge schapenboer Steven Koopman (20) 'geen woorden' voor de slachting onder zijn dieren. Die zou volgens hem zijn aangericht door een wolf. Maar schapendeskundige Glenn Lelieveld twijfelt.


Wolf slaat meerdere keren toe, dierenarts en bewoners maken zich zorgen

10-01-2022 - 6 reacties

Quote:
Minstens één wolf heeft in drie dagen tijd zeker drie keer toegeslagen in de omgeving van Someren. Het roofdier beet verschillende schapen dood. Buurtbewoners maken zich zorgen en dat geldt ook voor dierenarts Stef Frenken uit Someren. Hij werd verschillende keren opgeroepen voor de gewonde schapen.


Wolven slaan weer toe in Drents-Friese Wold: 'Ze horen hier niet. Dit is bedacht door mensen die in de stad wonen en er zelf geen last van hebben'

09-01-2022 - 0 reacties Het wolvenpaar dat zich in het Drents-Friese Wold heeft gevestigd, heeft hoogstwaarschijnlijk opnieuw toegeslagen. In Wapse en Vledder zijn schapen doodgebeten. Iets verderop, in Oude Willem, spreken ze van een drama. ,,Dit leeft hier enorm.’’


Welk grassoort voor hooi en schapen weide

08-01-2022 - 30 reacties Hallo,
Ik wil mijn stuk land opnieuw laten inzaaien maar welk grassoort is het beste voor hooi en ook moeten er schapen op dat grasland kunnen lopen .
Nu nog iets ander dat zelfde stuk grond wil ik laten kilverren maar sommige mensen zeggen dat ik dat na het ploegen en cultiveren dat moet laten doen en andere mensen zeggen ervoor wat is het nu ?
Bedankt alvast voor de reacties.


Opnieuw schapen doodgebeten in Wapse en Vledder

08-01-2022 - 0 reacties In Wapse en Vledder zijn opnieuw schapen aangevallen. In totaal werden gisteren zeven dieren gedood. Of de schapen door een wolf zijn doodgebeten, is nog niet duidelijk.


Europese veestapel in 20 jaar flink gekrompen

08-01-2022 - 0 reacties De veestapel in de Europese Unie is in de afgelopen 20 jaar met 8,9 negen procent afgenomen. Dat blijkt uit recente cijfers van de Europese Unie. De grootste daling werd opgetekend voor schapen. De afname van het aantal varkens was relatief bescheiden.


Ardense voskoppen houden gras mooi kort

24-12-2021 - 0 reacties Bij melkveehouder Leon Lacroix in het Limburgse Gulpen graast een bijzondere variatie aan schapen in de weilanden. Het zijn Mergellanders, Schoonebekers en Ardense voskoppen.


Vijf schapen dood in Bruinisse na aanval wolf

20-12-2021 - 0 reacties De wolf die afgelopen zaterdag werd gespot in de omgeving van Renesse heeft waarschijnlijk meerdere schapen gedood in Bruinisse. Zeker vijf dieren zijn dood.
De provincie Zeeland roept op om de wolf vooral met rust te laten en niet op te jagen. "Een uitgeputte wolf pakt makkelijke prooien, in dit geval dus schapen", zegt Teresa Kalverboer van de provincie tegen Omroep Zeeland.
Het gaat volgens Kalverboer om een jonge wolf. "Een zwervende wolf is meestal een jonge wolf, dus als hij ziet dat het gebied niet goed is voor hem dan loopt hij door en zoekt hij verder. Het is de bedoeling dat hij de rust vindt en op wilde dieren gaat jagen."
De wolf werd afgelopen weekend door meerdere mensen gezien in de buurt van een camping in Renesse.
Geiten- en schapenhouders in de omgeving maken zich zorgen over hun dieren. Eerder sloeg de wolf waarschijnlijk ook al toe in Steenbergen in West-Brabant, dicht bij de Zeeuwse grens.
De provincie biedt veehouders speciale netten aan van 1,20 meter hoog die aan de onder- en bovenkant onder stroom staan. Kalverboer benadrukt wel dat het gebied waar de omheining gezet wordt vrij moet zijn van kuilen. "Wolven houden meer van graven dan van springen."
En wat als je de wolf nou ineens in je straat tegenkomt? "Kijk ernaar, geniet ervan en laat hem rustig lopen."


Vrouwtjeswolf heeft zich gevestigd in Drenthe, leert dna-onderzoek

15-12-2021 - 0 reacties Een wolvin heeft zich officieel in Drenthe gevestigd, staat in de driemaandelijkse rapportage van BIJ12, de organisatie die provincies ondersteunt bij de uitvoering van het natuurbeleid. Het is de tweede wolf die zich vestigt in de provincie.
Wolvin GW2090f werd voor het eerst waargenomen in april. Dna van het dier werd in september en oktober ook gevonden op schapen die door de wolf gedood waren.
Het dier verblijft inmiddels langer dan zes maanden in Zuidwest-Drenthe, en dat betekent dat er sprake is van een vestiging. Vorig jaar september vestigde de eerste wolf zich in de provincie. Dit dier, een mannetjeswolf, is ondertussen weer vertrokken, meldt RTV Drenthe.
Elf wolven
Eind vorige maand is de vrouwtjeswolf mogelijk ook gespot op wildcamerabeelden. Ze was daar te zien met een andere mannetjeswolf, vermoedelijk GW2397m. De komende maanden moet blijken of de twee dieren een paar vormen, aldus BIJ12. Of dit het begin kan zijn van een roedel is ook nog niet duidelijk.
De mannetjeswolf GW2397m is nieuw in Drenthe. In de periode van 1 augustus tot en met 31 oktober is dna van deze wolf veertien keer aangetroffen, ook buiten Drenthe. Dat gebeurde voornamelijk op basis van gedode schapen. BIJ12 kan niet met zekerheid zeggen waar het dier vandaan komt, maar vermoedt dat de wolf uit Duitsland komt.
Volgens BIJ12 zijn er sporen gevonden van elf verschillende wolven in Nederland. Die verblijven op de Veluwe, in Brabant en in Drenthe.


Getroffen schapenboeren Betuwe krijgen geen cent voor wolvenhek

09-12-2021 - 0 reacties De afgelopen weken zijn er meerdere dode schapen gevonden in de Betuwe. Het is nog niet duidelijk is of een wolf verantwoordelijk is, maar de streek staat wel bekend als een populair gebied voor zogenaamde zwervende wolven. Wolvenexperts pleiten ervoor om ook Betuwse boeren van subsidie te voorzien om hun vee te beschermen. Voor schapen- en geitenhouders op de Veluwe wordt die subsidie nu met een jaar verlengd.


Drenthe krijgt een wolvenconsulent. In Gelderland hebben ze die al: Johan Wesselink uit Diever. Zo helpt hij voorkomen dat schapen door de wolf worden

17-11-2021 - 0 reacties In navolging van Gelderland krijgt Drenthe ook een wolvenconsulent. De man, die Gelderse schapenhouders met raad en daad terzijde staat, is Johan Wesselink (68) uit Diever.


De wolf valt vrijwel nooit een mens aan, maar zorgen zijn er wel: ‘Hele nacht in de auto bij het vee geslapen’

16-11-2021 - 0 reacties NIJMEGEN/OOIJ - De wolf die vorige week in de Ooijpolder bij Nijmegen schapen doodbeet, houdt de gemoederen flink bezig. Boeren in de polder omheinen hun weilanden met speciale rasters, in de hoop dat de wolf wegblijft van het vee.


Drie pony’s gedood door wolf in Hünxe

10-11-2021 - 0 reacties Afgelopen maand werden er verschillende pony’s gedood door een wolf. Dit is nu ook bevestigd na afname van een genetisch monster. De drie pony’s die dood werden aangetroffen in Hünxe (Duitsland) zijn gedood door een wolf.Ook schapen gedoodEr werden drie pony’s gedood en één gewond op tien dagen tijd. Uit een gevoerde genetische test blijkt nu dat ze alle vier door wolven zijn aangevallen. Niet alleen pony’s waren het prooi, er werden ook schapen gedood tijdens de aanval.SituatieHet ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de aanslagen aangegrepen om de situatie in de regio opnieuw te laten beoordelen. Voor nu lijkt het verwijderen van de wolven nog onmogelijk.Bron: EqunewsFoto: Digishot...


Drentse schapenhouders krijgen geld voor wolfwerende rasters

10-11-2021 - 0 reacties Drentse schapen- en geitenhouders kunnen subsidie krijgen voor wolfwerende rasters. Dat gebeurt met terugwerkende kracht. Aanleiding zijn de recente aanvallen van vermoedelijk een wolf op schapen en een kalf op meerdere plekken in Drenthe.


Boeren: 'Controleer doodgebeten dieren sneller'

09-11-2021 - 0 reacties Onrust onder veehouders in Zuidwest- en Midden-Drenthe. In de afgelopen weken zijn er op verschillende plekken tal van schapen doodgebeten en dit weekend zelfs een kalf. Boeren zijn de bureaucratie rondom de onderzoeken naar de dode dieren zat, zegt voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord. "Het kost veel tijd om een melding te doen, daarna duurt het twee tot drie dagen voordat het dode dier wordt onderzocht en daarna duurt het lang voordat duidelijk is wie de dader is."


Weer dode schapen in Wapse

06-11-2021 - 0 reacties Opnieuw zijn er schapen doodgebeten in Wapse. In het laatste overzicht met BIJ12 drie dode schapen. Of de schapen door een wolf zijn doodgebeten is nog niet duidelijk, BIJ12 onderzoekt dat nog door DNA van de beetwonden te onderzoeken.


Toekomst Overijsselse schaapskuddes in gevaar

23-10-2021 - 0 reacties ENSCHEDE - Een kudde schapen die samen met een herder door de natuur trekt. Recreanten vinden het vaak prachtig, maar hoe lang kan dat nog in Overijssel? De toekomst van de vijf kuddes wordt serieus bedreigd.


Doodt een wolf schapen in Meppel en omgeving? De kans is groot, maar experts weten het nog niet helemaal zeker

11-10-2021 - 0 reacties De kans is groot dat er een wolf actief is in de buurt van Meppel. Schapenhouders weten het wel zeker, maar deskundigen zijn nog niet helemaal overtuigd.