Geiten

Recente nieuwsberichten m.b.t. Geiten

Gemeente Landerd moet besluit over melkveehouderij naast megageitenbedrijf herzien

19-05-2017 -

Het college van burgemeester en wethouders van de Brabantse gemeente Landerd moet een besluit van 18 september 2012 herzien waarbij is geweigerd om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een ligboxenstal voor 900 melkkoeien in Schaijk. Dat heeft de Raad van State op 17 mei bepaald in een hoger beroep dat de veehouder had aangespannen. Op het perceel waar met melkveebedrijf moet komen is ook een melkgeitenhouderij gevestigd van 7220 dieren. De gemeente stelde dat het bedrijf onvoldoende grond in gebruik had om naast de geiten ook 900 melkkoeien van voldoende ruwvoer te voorzien. Daarmee zou het bouwplan strijdig zijn met het bestemmingsplan dat alleen grondgebonden bedrijven toestaat.


NVWA voert controles uit op melkgeitenbedrijven

15-05-2017 -

Bij de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij zijn zeer recent signalen binnengekomen over controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op geitenbedrijven. De NVWA benoemt jaarlijks speerpunten waarop zij extra controleren en handhaven. Dit jaar gebeurt dat op het gebied van diergezondheid en dierwelzijn. Men kijkt dan kritisch naar de bezetting, de afwijkingen of gebreken bij geiten en het bekappen van de hoefjes.


Van Dam laat SP wachten op antwoord geitenhouderij

09-05-2017 -

De Kamervragen van de SP over het groeiend aantal melkgeiten in Nederland, beantwoordt staatssecretaris Martijn van Dam niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken.


​Vanaf 1 juni weer stalkeuring mogelijk bij export

03-05-2017 -

Vanaf 1 juni 2017 is het weer mogelijk om kalveren te exporteren via een stalkeuring. Naast kalveren ouder dan twee maanden komen ook fok- en gebruiksrunderen ouder dan twee maanden, varkens (behalve slachtbiggen en -zeugen), schapen, geiten (behalve


Geiten met gemak en snel melken

01-12-2016 -

Bij geitenhouderij De Ferbining in het kleine Friese dorp Wjelsryp staat een van de modernste melkstallen van Europa. Deze Fullwood 2 x 30 Side-Cap heeft onder meer een bijzonder automatisch afname- en spoelsysteem.


Geitenhouder ontwerpt eigen inseminatiebox

11-11-2016 -

Geitenhouder Martijn de Kruijf uit Leusden heeft in samenwerking met Fullwood een inseminatie- en behandelbox voor drie geiten ontwikkeld. De nieuwe box heet Fullwood Care-Cap.


Op 1 april waren er 1,7 miljoen melkkoeien, 121.000 meer dan een jaar eerder

29-09-2016 -

ANP - DEN HAAG - Nederland telt dit jaar minder varkens en kippen. Ten opzichte van 2015 daalde het aantal varkens met 2 procent tot 12,4 miljoen. Het aantal legkippen daalde met 1,8 miljoen tot 45,9 miljoen, meldt het CBS.

Tegelijkertijd neemt het melkvee in aantal toe. Op 1 april waren er 1,7 miljoen melkkoeien, 121.000 meer dan een jaar eerder. De melkgeitenstapel telde met 346.000 dieren het hoogste aantal ooit. Het waren er 19.000 meer dan in 2015.

Het aantal geiten per bedrijf is de afgelopen jaren toegenomen. In 2000 had een gemiddelde boerderij 120 geiten, in 2016 ruim 700.

Vorig jaar april werd het melkquotum afgeschaft. Daarna steeg tot en met augustus de melkaanvoer met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. In dezelfde periode dit jaar is de melkaanvoer op het niveau van 2015 gebleven.


De toekomst van de Rundveeshow in Opmeer

01-08-2016 -

Een graadje of 20, weinig wind en een beetje zon maken van de Landbouwshow Opmeer gegarandeerd een prachtige dag. Zo ook deze eerste maandag van augustus. Alle onderdelen zijn tot in de puntjes geregeld door de organisatie met bij alle onderdelen, van geiten tot paarden, nationale toppers als deelnemers. Als koeienliefhebber ben ik in het algemeen de ochtend van de show daar aanwezig. Al jarenlang wordt er in Opmeer een ijzersterk staaltje van rundveefokkerij tentoongesteld en het lijkt me dat daar de komende jaren geen verandering in komt.


Miljoen Belgische graasdieren geënt tegen blauwtong

26-07-2016 -

In België zijn inmiddels 850.000 runderen en 100.000 schapen en geiten tweemaal gevaccineerd tegen blauwtong serotype 8.


Loonvoeren, geef die koeien de kost!

24-05-2016 -

In Nederland, Duitsland maar ook in Frankrijk is het voeren van koeien, schapen en geiten een normale activiteit van loonwerkers geworden. In België is dit echter niet het geval. Toch is het een rendabele activiteit met jaarrond inkomsten. De Loonwerker ging in Nederland praten met 2 loonvoerders en hun klanten en vond ook in Frankrijk een werktuigencoöperatie die een mengvoerwagen in loondienst laat rijden.

Voor de veehouder zijn de voordelen duidelijk. Behalve de voordelen van het gemengd voeren tegenover gescheiden voeren is het zo dat de melkveehouder zich geen zorgen hoeft te maken over afschrijving van voerwagen, trekker en verreiker of shovel, onderhouds- en brandstofkosten, mechanische breuk of slijtage en de uren die gespendeerd worden tijdens het voeren. Als loonwerker zijn dit echter zaken die horen bij de bedrijfsvoering.


Aangaan van een maatschap

06-05-2016 -

Ooit ben ik vanuit hobby begonnen met melkgeiten als alternatief voor melkkoeien. Mijn ouders waren geen veehouder en geiten was toen nog een manier om toch iets van een melkerij te beginnen. Inmiddels heb ik een goedlopend bedrijf met 400 melkgeiten en 150 overige dieren. Toch wil ik ooit de overstap maken naar melkkoeien indien mogelijk en ik denk dat het nu een mooi moment is om rond te kijken. Mijn idee is om een maatschap aan te gaan met een melkveehouder waarbij ik mijn winst kan gebruiken om me voor een deel al in te kopen in het melkveebedrijf.
Velen van jullie hebben volgens mij wel een uitgesproken mening over dergelijke zaken, dus ik ben benieuwd hoe hierover gedacht wordt. Ook wanneer iemand iets ziet in een dergelijke opzet houd ik me aanbevolen, voorwaarde is voorlopig wel een bedrijf in het Noorden van het land.


België gaat vaccineren tegen blauwtong

23-02-2016 -

België beschikt per april over twee miljoen blauwtongvaccins voor runderen en nog eens 100.000 vaccins voor schapen en geiten. Deze worden nog voor de zomer preventief ingezet om een massale uitbraak van de ziekte te voorkomen. Dat meldt het Vlaams informatiecentrum voor de land- en tuinbouw (Vilt).


Tweedehands melkstal plaatsen zzp'r gevraagt (groningen)

09-02-2016 -

In april / mei moet ik hier een 44stands geiten draaimelkstal plaatsen. Deze heb ik tweedehands gekocht en wil hem hier zelf weer opbouwen. Hier zal ik wel ervaren hulp bij nodig hebben. Wie zou mij hierbij kunnen helpen?
Hij moet geplaatst worden in Groningen vlakbij leek/roden.


Streef naar persistentie, vergeet de tussenkalftijd

19-11-2015 -

Vader Frits (64) en zoon Rob Hubens (26) melken in Beesel (LB) koeien en geiten. De geiten lammeren soms maar één keer om vervolgens jarenlang gemolken te worden. De veehouders stellen dat er vanuit economisch én maatschappelijk oogpunt veel voor is te zeggen om de lactatielengte ook bij de koeien zoveel mogelijk op te rekken.


Gelderse Milieufederatie: 'Stal met 5100 geiten te grootschalig voor Bommelerwaard'

06-10-2015 -

De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) is in beroep gegaan tegen de komst van een mega-geitenstal met 5100 dieren in Rossum. De provincie Gelderland wil het bedrijf een vergunning verlenen, maar volgens de GNMF heeft de provincie de door het bedrijf geboden informatie onvoldoende onderzocht, waardoor een deel van de informatie onjuist is.


Stof koeien en geiten beschermt tegen astma

04-09-2015 -

Kinderen die opgroeien op een boerderij met koeien of geiten - of daar veel komen - zijn beter beschermd tegen astma en allergieën. Onderzoekers hebben een direct verband gevonden tussen blootstelling aan 'boerderijstoffen' en deze aandoeningen en ze ontdekten ook hoe dit in zijn werk gaat.


Nieuwe vorm van inkomsten

03-09-2015 -

do 03 sep 2015, 20:14
Stof koeien en geiten beschermt tegen astma
ROTTERDAM -

Kinderen die opgroeien op een boerderij met koeien of geiten - of daar veel komen - zijn beter beschermd tegen astma en allergieën. Onderzoekers hebben een direct verband gevonden tussen blootstelling aan 'boerderijstoffen' en deze aandoeningen en ze ontdekten ook hoe dit in zijn werk gaat.

Hoewel dit onderzoek een vaccin tegen astma een stap dichterbij brengt, duurt het nog zeker vijf jaar, maar waarschijnlijk eerder tien jaar, voordat dit er daadwerkelijk is. Dat heeft Bart Lambrecht van het Erasmus MC in Rotterdam laten weten. Veertien onderzoekers van het Erasmus MC, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent zijn betrokken bij het onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het was al langer bekend dat kleine kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. Nu blijkt dat het te maken heeft met het eiwit A20. Boerderijstof zorgt ervoor dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder reageert op allergenen, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Dit effect wordt veroorzaakt door A20, dat het lichaam produceert na contact met boerderijstof.

Volgens Lambrechts gaat het specifiek om 'traditionele' boerderijen, met koeien en geiten. Bij bijvoorbeeld varkens is het effect veel minder. „Het is belangrijk dat kleine kinderen dicht contact hebben. In Nederland zijn tegenwoordig al crèches o


Beemte Broekland vreest stal met 4000 geiten

24-08-2015 -

De stichting Gebiedsgroep LOG Beemte-Vaassen en omgeving zal zich met alle middelen verzetten tegen de eventuele komst van een mega-geiten-bedrijf aan de Bloemenkamp in Beemte Broekland. De belangengroepering vreest 'Brabantse toestanden' in het voormalige landbouwontwikkelingsgebied (LOG) ten noorden van Apeldoorn.


Een dag in het leven van... een veearts

18-08-2015 -

Het beroep veearts spreekt velen tot de verbeelding. De televisie beelden van Vlimmen, James Herriot, Iris en Dr. Pol creëren een romantisch beeld van deze dierendokters.De moderne veearts werkt anders. Hij - en steeds vaker zij - heeft zich toegelegd op één vakgebied, zoals dierenarts voor gezelschapsdieren en paarden of veearts voor landbouwhuisdieren. Bij deze boerderijdieren vaak zelfs op één diersoort zoals pluimvee, varkens of herkauwers. Samen met mijn collega’s Jan Willem Borgers en Lydia van Exsel bij Vee & Arts Veterinaire Diensten behandel ik in de regio Bergen op Zoom/Roosendaal voornamelijk herkauwers; melkvee, maar ook zoogkoeien, vleesvee, schapen en melkgeiten beheersen ons dagelijkse werk.

- Toon Meesters, veearts bij Vee & Arts Veterinaire Diensten


Koeien bestemd voor de vleesproductie zijn vrij van fosfaatrechten

03-07-2015 -

Dus vleesveehouders krijgen geen #fosfaatrechten:

De wetgeving is geldig voor melkvee en jongvee dat bestemd is als melkvee. De fosfaatrechten zijn dus van toepassing op alle dieren die op een bedrijf worden aangehouden om op te groeien als melkkoe. Koeien bestemd voor de vleesproductie zijn vrij van fosfaatrechten. Daarmee is dus een stal te vullen, die niet langer met melkkoeien gevuld mag worden. Net als dat er geen fosfaatrechten gelden voor geiten, honden of bijvoorbeeld paarden. Alleen voor melkvee, varkens en kippen geldt een beperking op deze wijze. Die overigens niet onderling is uit te wisselen. Dus een melkveehouder kan niets met de fosfaatrechten van een pluimveehouder."

Meer vragen: melkvee.nl/nieuws/7264/…