Geiten

Al het Geiten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Geiten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Geiten nieuws

Presteren koeien met meer weerstand beter?

16-10-2017 - 0 reacties

Maatschap Van der Paauw in Vreeland is continu bezig de bedrijfsvoering te verbeteren: de gezondheid van de koeien en geiten staat centraal. Sinds ruim een half jaar werkt Van der Paauw met Lithamax mineralen, ter stimulering van de pensmicroflora.


AR levert Vlog-waardig geitenvoer

13-10-2017 - 0 reacties

Agruniek Rijnvallei (AR) kan nu ook geitenvoeders volgens de Vlog-standaard produceren. Afgelopen zomer is de fabriek in Winterswijk hiervoor gecertificeerd. Hiermee anticipeert AR op de vraag vanuit de zuivelindustrie naar melk van geiten die gevoerd worden met voer vrij van gentechnieken. Gmo-vrij Geitenhouders die Vlog-melk


NVWA: Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne karkassen moet beter

25-09-2017 - 0 reacties

Roodvleesslachthuizen leven wet- en regelgeving over het algemeen goed na. Dat blijkt uit de 2e naleefmonitor roodvleesslachthuizen van de NVWA. Bij roodvlees gaat het om vlees van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten.


Koeien met meer weerstand presteren beter

22-09-2017 - 0 reacties

Maatschap Van der Paauw in Vreeland is continu bezig de bedrijfsvoering te verbeteren: de gezondheid van de koeien en geiten staat centraal. Sinds ruim een half jaar werkt Van der Paauw met Lithamax mineralen, ter stimulering van de pensmicroflora.


Overdracht para-tbc vooral van geit op geit

15-09-2017 - 0 reacties

De overdracht van para-tbc bij geiten verloopt vooral van dier op dier.


Jaarlijks verdwijnen 17000 geitenbokken spookachtig spoorloos

15-09-2017 - 0 reacties

In de Nederlandse geitenhouderijen verdwijnen jaarlijks 17.000 'spookbokken'. Jaarlijks worden er 150.000 geiten geboren, waarvan de helft bokjes. De helft daarvan (35.000) gaat naar bokkenmesterijen. "Van de 40.000 bokken op de eigen bedrijven gaan er jaarlijks 22.500 naar de slacht. Van de overige 17.500 bokjes bestaat geen goed beeld", aldus Boerderij.


Nederland telt recordaantal geiten

10-09-2017 - 0 reacties

Nederland telt dit jaar een recordaantal geiten. Niet alleen het aantal geiten per bedrijf is toegenomen, ook het aantal geitenhouderijen is toegenomen. In de provincies Gelderland en Noord-Brabant mogen geitenhouderijen niet meer uitbreiden. Ook nieuwvestiging is verboden.

Landbouweconoom Cor Pierik van het CBS legt uit hoeveel geiten in deze en andere provincies te vinden zijn en hoe deze sector zich heeft ontwikkeld de afgelopen jaren.


Onderzoek GGD liet Gelderland tegen geiten kiezen

06-09-2017 - 0 reacties

" width="150">


Nieuw vaccin Q-koorts met minder bijwerkingen in zicht: ‘Straks worden mensen niet meer ziek’

06-09-2017 - 0 reacties

Onderzoekers zijn weer een stapje dichterbij een nieuw Q-koortsvaccin. Het bloed van inwoners van Herpen (Noord-Brabant) dat in 2015 naar Amerika ging, is met succes geanalyseerd. Nu is het tijd voor stap twee: onderzoek naar het bloed van mensen die in 2011 zijn gevaccineerd met het huidige vaccin in de campagne van het RIVM.


225.000 Gelderlanders in risicogebied rond geitenhouderijen

06-09-2017 - 0 reacties

Ruim 225.000 mensen lopen in Gelderland een verhoogd risico op longontsteking doordat ze vlak bij een geitenhouderij wonen. Daarbij is alleen gekeken naar geitenhouderijen met 50 geiten of meer. Dat staat in een rapport dat de Gelderse GGD's in opdracht van de provincie Gelderland hebben gemaakt.

Vorige week maakte de provincie bekend dat nieuwe geitenhouderijen niet meer welkom zijn en dat bestaande geitenhouderijen niet meer mogen uitbreiden omdat de gezondheidsrisico's voor omwonenden te groot zijn. Aanleiding was een onderzoek van het RIVM naar het verband tussen de aanwezigheid van intensieve veehouderijen en de gezondheid van omwonenden.


Geen geiten meer erbij in Gelderland, 'gezondheid inwoners gaat voor'

30-08-2017 - 1 reacties

De provincie Gelderland wil geen enkele uitbreiding meer van de geitenhouderij. Er mogen zich geen nieuwe geitenhouders meer in de provincie vestigen en bestaande mogen niet uitbreiden. Het besluit gaat onmiddellijk in.


Legale hennepteelt op Erpse akker

21-08-2017 - 0 reacties

ERP - Voeder- of vezelhennep, want dat is wat op deze akker staat, is voorzichtig in opkomst, onder meer als ruwvoer voor koeien of geiten. Veehouders proberen het als alternatief voor mais of hooi. Maar het wordt bijvoorbeeld ook voor zogeheten biobased producten geteeld, producten met duurzame biomassa als grondststof. Het gewas staat er voor het eerste seizoen. „De plant kan wel drie tot 4,5 meter hoog worden”, zegt grondeigenaar en teler Paul Krol.


Inheemse planten goed ontwormingsmiddel voor biologische geiten

17-08-2017 - 0 reacties

Worminfecties kunnen de gezondheid en het welzijn van herkauwers bedreigen. Dit kan zich uiten in diarree, zwakte, verminderde groei en bloedarmoede. Ook de melkproductie van de dieren kan sterk dalen. Een ernstige besmetting kan zelfs leiden tot de dood. Er is een Vlaams onderzoek gedaan naar de inzet van inheemse planten. Het gewas Esparcette lijkt mogelijk een positief effect te hebben op het verminderen van worminfecties bij bio-geiten.


Trucks uit Roemenië vanwege AVP voortaan dubbel reinigen

15-08-2017 - 0 reacties

Voortaan geldt ook een dubbele reiniging voor vrachtwagens uit Roemenië die varkens, runderen, schapen, geiten of herten vervoeren. De maatregel wordt genomen vanwege het voorkomen van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in dit Oost-Europese land.


Extra wasbeurt trucks om varkenspest Roemenië

15-08-2017 - 0 reacties

Na de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest moeten Nederlandse vrachtwagens die varkens, runderen, schapen, geiten of herten vervoeren vanuit Roemenië, dubbel worden gereinigd en ontsmet. De maatregel gold al voor de ‘EU-risicolanden’ Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Polen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag.


Noordhollands Dagblad - Koeien- en geitenmelk uit de tap in Assendelft

31-07-2017 - 1 reacties

Op de White Ranch, op de grens tussen Assendelft en Heemskerk, staat boer Jan de Wit in een weiland vol met melkgeiten. De dieren hebben gigantische uiers. Een van de geiten komt op De Wit afgelopen en geeft hem een kopje. ,,Dit is de knuffelgeit”, zegt hij.


Toename listeriose bij schapen en geiten

20-07-2017 - 0 reacties

Op meerdere schapen- en melkgeitenbedrijven is in de afgelopen maanden listeriose vastgesteld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Er is sprake van een toename ten opzichte van eerdere jaren in dezelfde periode. Listeriose wordt veroorzaakt door Listeria spp. De bacterie is aanwezig in grond en


Verbod op slachten koeien na meer dan zes maanden dracht

05-07-2017 - 4 reacties

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil een einde aan het slachten van hoogdrachtige dieren. De komende tijd wordt een wettelijk verbod uitgewerkt voor runderen, varkens, schapen, geiten en paarden. Met de veehouderij worden daarnaast afspraken gemaakt om te voorkomen dat hoogdrachtige dieren naar het slachthuis worden vervoerd.


Staatssecretaris Van Dam wil eind aan slacht hoogdrachtige dieren

05-07-2017 - 0 reacties

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil een einde aan het slachten van hoogdrachtige dieren. De komende tijd wordt een wettelijk verbod uitgewerkt voor runderen, varkens, schapen, geiten en paarden. Met de veehouderij worden daarnaast afspraken gemaakt om te voorkomen dat hoogdrachtige dieren naar het slachthuis worden vervoerd.


Minder koeien en meer geiten bij landbouwtelling

30-06-2017 - 0 reacties

Nederland telde op 1 april 2017 ruim 4 miljoen runderen.

Nederland telde op 1 april 2017 ruim 4 miljoen runderen, ongeveer 155 duizend (4 procent) minder dan een jaar eerder. Het aantal geiten was 6 procent hoger dan het jaar ervoor, het aantal schapen nam met 2 procent toe. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de CBS-landbouwtelling van 2017.