Gelderland

Gelderland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Gelderland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Gelderland nieuws

LIVEBLOG | 'Verspreiding coronavirus lijkt af te remmen', vrachtwagenchauffeurs trekken aan de bel

25-03-2020 - 0 reacties Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep en legt ook het openbare leven in Gelderland plat. Volg alle ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons liveblog hieronder.


Wilde paarden door hoogwater op zoek naar vast land

06-03-2020 - 0 reacties Een groep konikpaarden kreeg vandaag natte voeten bij de Gelderse plaats Beuningen. Op zoek naar vast land moesten de wilde dieren een stuk waden en zwemmen in de uiterwaarden van de Waal. Volgens Omroep Gelderland hebben alle paarden de overkant gehaald.


Provincie wil overlast van biomassacentrales aanpakken

04-03-2020 - 0 reacties ARNHEM - Gelderland wil de overlast van biomassacentrales inperken én ervoor zorgen dat er niet meer biomassacentrales bijkomen. De twaalf al geplande installaties mogen er wél komen.


Eerste kievitsei van 2020 vroeger dan ooit gevonden in Gelderland

02-03-2020 - 0 reacties In Bruchem, in Gelderland, is maandag het eerste kievitsei van 2020 gevonden. Om 11.30 uur werd de vondst gemeld bij LandschappenNL.


Vroege vondst eerste kievitsei in Bruchem

02-03-2020 - 0 reacties Het eerste kievitsei van 2020 is maandagmorgen gevonden op een maïsakker in Bruchem (Gelderland). Natuurorganisatie LandschappenNL heeft gecontroleerd of het om een vers en dus om het eerste kievitsei van dit jaar ging, zegt een woordvoerster.


Veel bedrijven zonder natuurvergunning, maar is dat erg?

19-02-2020 - 1 reacties Veel industriebedrijven hebben geen natuurvergunning. Volgens de provincie gaat het om tientallen bedrijven, waaronder vijf van de tien grootste stikstofuitstoters van Gelderland.


Stikstof bedreigt meest kwetsbare natuurgebieden: 'Ook vlinders en bijen verdwijnen'

18-02-2020 - 0 reacties Bomen en planten hebben stikstof nodig om te groeien. De natuur kan dus niet zonder stikstof, maar het gaat fout als er te veel stikstof is. Goed fout zelfs. Als er geen herstelmaatregelen worden genomen, dreigen de meest kwetsbare natuurgebieden van Gelderland ten onder te gaan door de stikstofcrisis.


Hulde voor boer in stikstofcrisis, maar niet voor overheid

17-02-2020 - 0 reacties Het overgrote deel van de Gelderlanders vindt dat de beschermde natuurgebieden behouden moeten worden en laakt de rol van de overheid in de stikstofcrisis. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Right, in opdracht van Omroep Gelderland.


Eet jij straks ‘rundvleeshamburgers’ van peulvruchten uit een Gelderse fabriek?

11-02-2020 - 0 reacties ARNHEM - Drie bedrijven in de regio gaan met steun van de provincie Gelderland én de Europese Unie een productieketen ontwikkelen voor grootschalige productie van vleesvervangers.


Boeren en vrijwilligers zetten zich succesvol in voor de patrijs

05-02-2020 - 0 reacties De afgelopen 4 jaar hebben Gelderse boeren en particulieren akkerranden met granen en kruiden aangelegd om patrijzen te helpen. Vrijwilligers hebben patrijzen geteld om te kijken of die maatregelen effect hebben. Uit onderzoek van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de agrarische collectieven VALA en Rivierenland blijkt dat in bijna alle gebieden de patrijzen zijn toegenomen.


Boze boeren leggen verkeer Achterhoek plat

05-02-2020 - 10 reacties RUURLO/WINTERSWIJK - Boze boeren protesteerden dinsdag aan het einde van de middag op verschillende plekken in de provincie Gelderland. Er kwamen meldingen binnen uit onder meer Ruurlo, Groenlo en Winterswijk.


De tornado-route wandelen op de Veluwe: gigantisch natuurgeweld

03-02-2020 - 0 reacties Op 4 juni 2019 raasde een tornado over Gelderland. Een groep wandelaars liep vandaag langs de route die de tornado aflegde op de Veluwezoom.


Mega-zonnepark Winterswijk: LTO is fel tegen, maar de boeren zijn blij

11-01-2020 - 0 reacties WINTERSWIJK - Plannen voor de komst van het grootste zonnepark van Gelderland worden door enkele boeren in Winterswijk enthousiast omarmd. Er was zo veel belangstelling om mee te doen, dat er 78 hectare landbouwgrond beschikbaar is om maar liefst 250.000 panelen op te bouwen.


LTO Noord verantwoordelijk voor verspreiding 2,36 miljoen uit Deltafonds in Gelderland

20-12-2019 - 0 reacties De provincie Gelderland krijgt dat geld van het Rijk met de bedoeling dat het ten goede komt aan agrarische ondernemingen in de droogste gebieden in Gelderland. Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten voorgesteld om de circa 2,36 miljoen euro beschikbaar te stellen aan LTO-Noord, dat de beschikbaarstelling van het geld aan de agrarische ondernemingen op zich zal nemen. Provinciale Staten moeten nog over het voorstel besluiten


Pacht voor meerdere jaren mogelijk bij landbouwgronden provincie Gelderland

20-12-2019 - 0 reacties Vanaf 2020 kunnen agrariërs grond van provincie Gelderland voor meer jaren pachten. Voorwaarde is dat de pachter de kwaliteit van de grond hetzelfde houdt, of verbetert. Half januari start de jaarlijkse pachtuitgifte van de provinciale landbouwgrond via pachtgrond.nu. In 2020 komt er 1.050 hectare grond beschikbaar voor pacht. Het grootste deel van deze grond werd vorig jaar ook verpacht.


Dierenorganisaties: ‘Provincie, stop wasberenjacht’

19-12-2019 - 0 reacties Wasberen worden ten onrechte ‘gedemoniseerd’, vinden twaalf dierenrechtenorganisaties. Ze roepen de provincie Gelderland in een brandbrief op te stoppen met het afschieten van de beestjes.


Gelderse aanpak stikstof kost 2 miljard, waarvan 800 miljoen voor binnenvaart

17-12-2019 - 0 reacties ARNHEM - Gelderland heeft 2 miljard euro nodig om de stikstofproblemen in de provincie aan te pakken. Een groot deel van dat geld, 800 miljoen euro, gaat zitten in de aanpak van de uitstoot van de binnenvaart. Een derde va...Lees meer


Gelderse aanpak stikstof kost 2 miljard

17-12-2019 - 4 reacties Gelderland heeft 2 miljard euro nodig om de stikstofproblemen in de provincie aan te pakken. Een groot deel van dat geld, 800 miljoen euro, gaat zitten in de aanpak van de uitstoot van de binnenvaart. Een derde van alle binnenscheepvaart in Nederland voert door Gelderland.


Ook Duitse boeren voeren woensdag actie in Nederland

16-12-2019 - 0 reacties Duitse boeren steken woensdag met tractoren de grens over om hun Nederlandse collega's van Farmers Defence Force te steunen bij hun acties. Ze willen zich solidair tonen met hun Nederlandse collega's. Alleen in Gelderland zou het al gaan om zeker 300 trekkers.


Gelderse boer is minder stikstofruimte kwijt bij uitbreiding veestapel

11-12-2019 - 3 reacties ARNHEM - Boeren die hun veestapel willen uitbreiden, raken minder stikstofruimte kwijt als ze een nieuwe vergunning nodig hebben. Gelderland is dinsdag akkoord gegaan met de nieuwe beleidsregels voor stikstof.