Gelderland

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Gelderland. Gelderland is een van de 14980 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Gelderland nieuws

Wolf beet vorig jaar vijf Gelderse schapen dood

17-01-2019 - 0 reacties Vijf schapen zijn vorig jaar in Gelderland doodgebeten door een wolf. Dat is veel minder dan in Overijssel (54) of Drenthe (52). In Noord-Brabant ging het om 2 schapen, in Limburg om 15.


Geitenstop in Flevoland

10-01-2019 - 0 reacties De Provincie Flevoland zet een stop op de komst van geitenhouderijen. In 7 provincies - Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg- geldt al een verbod op uitbreiding en vestiging van geitenbedrijven afgekondigd. Om te voorkomen dat ondernemers zich daardoor naar Flevoland verplaatsen, treft de provincie nu maatregelen.


Gelderland gaat 1.000 hectare verpachten

09-01-2019 - 0 reacties De provincie Gelderland biedt vanaf woensdag 9 januari circa 1.000 hectare landbouwgrond aan voor pacht. Dat meldt de provincie middels een persbericht.


De Gelderse Carbidschietcompetitie: schieten met kerstbomen

31-12-2018 - 0 reacties Als er één Gelderse traditie is die we in de hele provincie kennen, dan is het carbidschieten op oudjaarsdag. Daarom organiseert Omroep Gelderland de Gelderse Carbidschietcompetitie.


Rechter moet reeks bezwaren tegen vergunning voor mestvergister in Groenlo beoordelen

28-12-2018 - 0 reacties Omwonenden, de stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland en milieuorganisatie MOB hebben een reeks bezwaren ingediend vanwege de aan het het Duitse bedrijf RMS verleende omgevingsvergunning om op een bedrijventerrein in Groenlo op grote schaal mest te vergisten. De rechter zal moeten bepalen of hun bezwaren gegrond zijn. De verwachting is dat de rechtbank onafhankelijke deskundigen inschakelt om de bezwaren te beoordelen.


ForFarmers geeft winstwaarschuwing af

17-12-2018 - 0 reacties ForFarmers houdt last van de gevolgen van de droogte van de afgelopen zomer. Daarom geeft het beursgenoteerde concern uit Lochem (Gelderland) zo vlak voor de jaarwisseling nog een winstwaarschuwing af.


Gelderland geeft circa 210 hectare pachtgrond uit ter bevordering van de biodiversiteit

03-12-2018 - 0 reacties Voor het gebruiksseizoen 2019 geeft de provincie Gelderland circa 925 hectare grond in pacht uit via een openbare inschrijving. Afhankelijk van het beleidsdoel waarvoor de gronden in eigendom zijn worden ze eventueel met beperkingen uitgegeven. In aanvulling op de verschillende beperkingen zoals die in 2018 ook werden gehanteerd, wordt circa 210 hectare uitgegeven ter bevordering van de biodiversiteit. Deze percelen liggen in de gebieden die zijn aangewezen voor agrarisch natuurbeheer. De uitgifte zal verlopen via de website pachtgrond.nu.


Abemec wordt Fendt-dealer in Flevoland

26-11-2018 - 0 reacties Abemec uit Veghel, de importeur van merken zoals Fendt en Massey Ferguson, neemt per 1 januari de bedrijven van Van Arendonk Mechanisatie in Flevoland en Gelderland over. Dat maakten de bedrijven vrijdag 23 november bekend.


Abemec wordt Fendt-dealer in Flevoland

23-11-2018 - 0 reacties Abemec uit Veghel, de importeur van onder andere Fendt en Massey Ferguson, neemt per 1 januari de bedrijven van Van Arendonk Mechanisatie in Flevoland en Gelderland over. Dat maakte beide bedrijven vrijdag 23 november bekend.


Meeste geitenbedrijven zitten in Gelderland en Noord-Brabant

20-11-2018 - 0 reacties Meer dan de helft van het totale aantal melkgeiten bevindt zich op bedrijven in Gelderland en Noord-Brabant. Dat blijkt uit herziene cijfers van het CBS.


Een verlaten boerenschuur? Daar moet iets mee gebeuren

15-11-2018 - 0 reacties REGIO - In Gelderland stoppen jaarlijks 450 ondernemers met hun agrarische bedrijf. Dit leidt de komende jaren tot ruim 6,3 miljoen vierkante meter agrarisch vastgoed dat vrijkomt. Ruim driekwart (4,8 miljoen m2 bestaat uit bedrijfsgebouwen, dus zonder woonfunctie. Wat we daar mee moeten? Wie het weet mag het zeggen.


NVWA valt binnen bij Gelderse vleesverwerker, vader en zoon aangehouden

09-11-2018 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag een doorzoeking gedaan bij een vleesverwerker in Gelderland. De NVWA heeft de indruk dat er wordt verwerkt met vlees zonder dat deze onderneming beschikt over de daarvoor benodigde erkenning.


Illegale situatie met opfokgeiten in Barneveld

09-11-2018 - 0 reacties In Gelderland mogen geitenhouderijen niet uitbreiden of nieuw vestigen omdat uit landelijk onderzoek is gebleken dat omwonenden een hogere kans hebben op longontsteking. Tijdens een reguliere controle in opdracht van de gemeente Barneveld heeft de omgevingsdienst 350 opfokgeiten aangetroffen in strijd met het verbod in de provinciale omgevingsverordening. De omgevingsdienst de Vallei heeft een last onder dwangsom gestuurd naar de ondernemer.


Actie tegen jacht Oostvaardersplassen, en de Veluwe dan?

04-11-2018 - 0 reacties Ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen moeten worden afgeschoten. Althans, dat vindt de provincie. Actievoerders vinden van niet en hebben een rechtszaak aangespannen, die morgen begint. Het afschieten van dieren in het gebied in Flevoland leidt al langer tot protesten. Maar ook in andere natuurgebieden worden grote aantallen dieren afgeschoten. Toch hoor je daar veel minder over.
Er zijn in Nederland niet veel gebieden waar groot wild mag leven. Edelherten zijn alleen welkom in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe, wilde zwijnen alleen op de Veluwe en in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Damherten leven in grote aantallen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en op de Veluwe, in andere natuurgebieden zijn er kleine groepen.
De provincies bepalen jaarlijks hoeveel dieren er maximaal in een gebied mogen leven. En hoeveel er dus moeten worden afgeschoten. Die regulering heet faunabeheer. Op de Veluwe wordt elk jaar gemiddeld 60 procent van de edelherten gedood en 70 procent van de wilde zwijnen. Dat zijn er meer dan in de Oostvaardersplassen.
Volgens faunabeheerders is het noodzakelijk om het aantal wilde dieren in toom te houden. Als je de natuur zijn gang laat gaan, krijg je alleen maar meer dieren, zeggen zij. "De enige factor van belang is de hoeveelheid voedsel", zegt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. "In een land als Nederland is dat er eigenlijk altijd in overvloed. Waar veel voedsel is, zijn veel dieren."
Veel groot wild betekent veel aanrijdingen en schade aan landbouwgewassen, maar ook de natuur zelf lijdt eronder, zegt Koffeman. "Je ziet dat in extreme mate in de Oostvaardersplassen. Daar eten de grazers alles tot het laatste sprietje op."
Maar ook op de Veluwe speelt dit probleem. Daar zitten nu twee keer zoveel wilde zwijnen en edelherten als twintig jaar geleden, vertelt de faunabeheerder. "Het gevolg is dat te veel zaden en jonge planten worden opgegeten. Natuurlijke bosverjonging komt niet meer van de grond. Er zijn geen jonge bomen meer om de oude te vervangen als ze ooit doodgaan. Er zijn plekken op de Veluwe waar je dwars door de bossen heen kunt kijken."
Wildecoloog Geert Groot Bruinderink legt uit waarom op de Veluwe elk jaar dieren worden afgeschoten:
Aan andere kant staat de Faunabescherming, een van de organisaties achter de rechtszaak tegen het afschieten van herten op de Oostvaardersplassen. Voorzitter Harm Niesen is fel tegenstander van wildbeheer, en niet alleen in de Oostvaardersplassen. "Het afschieten van wilde dieren is gewoon bij wet verboden. Alleen als er een ernstig maatschappelijk probleem is, mag er een ontheffing worden verleend", zegt hij.
Bovendien vindt Niesen dat er helemaal niet te veel dieren zijn. "Wildbeheer is in mijn ogen een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Wilde dieren gaan zelf wel dood als er geen eten meer is, of als ze oud zijn. En dat is helemaal niet zielig. Ze doodschieten is veel erger. Jagers moeten gewoon eerlijk zeggen dat het ze te doen is om het hertenbiefstukje. En de lol van het schieten."
'Politici zonder verstand van zaken'
Protesten bij de Oostvaardersplassen worden vaak bijgewoond door honderden actievoerders. Niesen en zijn Faunabescherming organiseren regelmatig protesten tegen de jacht in andere natuurgebieden. Daar komen beduidend minder mensen op af.
"Als wij op de Veluwe demonstreren tegen het afschieten van wilde dieren, dan hebben we geluk als er vijftig mensen zijn", legt hij uit. "Dat komt waarschijnlijk omdat het leed daar veel minder zichtbaar is. Maar ik zit niet te wachten op de Oostvaardersplassen-demonstranten. Hun argumenten en emoties zijn de mijne niet. Het leidt af van waar het werkelijk om gaat. Dat we te maken hebben met politici zonder verstand van zaken, die die goede, dure rapporten naast zich neerleggen."
De Oostvaardersplassen zijn uniek, maar dat het natuurgebied überhaupt bestaat, was niet altijd de bedoeling. Hoe dat zit, zie je in onderstaande video:
De provincie Flevoland en Staatsbosbeheer wachten met het afschieten van de herten in de Oostvaardersplassen tot de rechter uitspraak heeft gedaan. Met de nieuwe aanwas van deze zomer erbij leven nu naar schatting 2000 edelherten in het gebied. Daarvan mogen er uiteindelijk 490 overblijven.
Faunabeheerder Koffeman: "Technisch gezien is het mogelijk om in korte tijd zoveel dieren te schieten in een gebied als de Oostvaardersplassen. De grootste handicap is om op een verantwoorde manier dichtbij te komen. Als de herten drie keer dat groene autootje hebben gezien waar een knal uitkomt waarna er een soortgenoot neervalt, dan zijn ze de vierde keer weg."
Jagers gebruiken wel geluidsdempers. "Maar helemaal geluidloos is het nooit. Daarom is het belangrijk om de eerste week de grootste klap uit te delen. Maar je zit daar met meer factoren. Het publiek, hoe gaat dat ermee om? Als er massaal mensen naar het gebied trekken, wordt het een stuk lastiger."


Varkenspest? 'Indien nodig meer hekken op de Veluwe'

01-11-2018 - 0 reacties De provincie Gelderland gaat mogelijk weer rasters plaatsen op de Veluwe. Aanleiding is een maatregel van Het Nationale Park Hoge Veluwe om de Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden.


Vrijkomende agrarische gebouwen, wat nu?

31-10-2018 - 0 reacties De provincie Gelderland nodigt agrariërs en gemeenten uit om mee te denken over de alternatieve invulling van vrijkomende agr


Provincies betalen wolfschade voorlopig nog

30-10-2018 - 0 reacties Provincies blijven in elk geval tot 2022 schade die veroorzaakt is door een wolf vergoeden. Dat geldt zowel voor beroepsmatige veehouders als voor hobbydierhouders. Dat staat volgens Gedeputeerde Staten van Gelderland in het nieuwe wolvenplan dat door de gezamenlijke provincies is gemaakt.


Rechter oordeelt volledige vergoeding hagelschade

23-10-2018 - 0 reacties Alle kosten van hagelschade aan de daken van een varkensbedrijf in Someren, die tijdens een hagelstorm vorig jaar juni is ontstaan, moeten worden vergoed aan. Dat bepaalde de rechtbank Gelderland.


Investeerder stapt in mestverwerker Greenferm

22-10-2018 - 0 reacties Mestdistribiteur Berkhof uit Scherpenzeel (Gelderland) heeft de nog te bouwen mestverwerkingsfabriek Greenferm overgenomen. Er liggen plannen om op de locatie in Apeldoorn jaarlijks 350.000 ton mest te verwerken. Dit kan de mestverwerking in Oost-Nederland een boost gaan geven.


Jacht op wilde zwijnen tijdelijk toegestaan in strijd tegen Afrikaanse varkenspest

13-10-2018 - 0 reacties Om de kans op de Afrikaanse varkenspest in Nederland te verkleinen, wordt een bepaalde vorm van jacht op wilde zwijnen tijdelijk toegestaan in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel.