Gelderland

Al het Gelderland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Gelderland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Gelderland nieuws

Wolf doodde inderdaad moeflons in park De Hoge Veluwe

14-09-2021 - 0 reacties Het was inderdaad een wolf die begin augustus moeflons doodbeet in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Onderzoek van DNA toont dat aan, blijkt uit een provinciaal rapport over wolven in Gelderland.


Nieuw offensief tegen illegale (boeren)bedrijven

24-08-2021 - 2 reacties Brabant moet (boeren)bedrijven aanpakken die zonder vergunning stikstof uitstoten. Dat is de inzet van de milieuorganisaties Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu. Na Overijssel, Gelderland en Friesland richt de club zijn pijlen nu op Brabant. Komende week vallen er vijftig handhavingsverzoeken op de mat van het provinciehuis.


Meepraten over afsluiten Veluwse natuur ‘wassen neus’: ‘Wordt niet naar ons geluisterd’

23-08-2021 - 0 reacties Paden verdwijnen, zandverstuivingen gaan deels op slot, bosparkeerplaatsen worden verplaatst of opgeheven. In de Veluwse natuur gaat de komende jaren een hoop veranderen. Na een zomer vol inspraaksessies presenteert de provincie Gelderland volgende maand haar plannen. Critici slijpen de messen. ,,Inspraak is een wassen neus.’’


Hoogwaterpiek schuift rustig langs Bommelerwaard: geen gevaar, wel schade en overlast

20-07-2021 - 0 reacties KERKDRIEL/AALST - Rustig stroomt het hoogwater langs Brabant en Gelderland. Bang zijn ze in de Bommelerwaard niet; hier zijn ze wel water gewend. Maar vervelend is het op sommige plaatsen wel. En de boeren hebben veel schade.


Gelderland wil apart stikstofplan voor kwetsbare Veluwe: ‘Van Delfzijl tot Chemelot, alles heeft hier impact’

14-07-2021 - 15 reacties ARNHEM - Een apart stikstofplan voor de Veluwe. Dat wil Gelders gedeputeerde Peter Drenth, van natuur en landbouw, van het kabinet. De uitdagingen voor het natuurgebied rond stikstof zijn zo groot, dat de provincie die niet alleen aankan.


Boeren die wachten op stikstofvergunning hoeven niet te vrezen voor handhaving

11-07-2021 - 0 reacties De provincie Gelderland gaat niet handhaven bij boeren die na de stikstofuitspraak zonder vergunning zitten. Deze boeren maakten onder de vorige regeling – de PAS – een melding en dat was voldoende. Nu de PAS de prullenbak is ingegaan, zijn ook die meldingen niet langer genoeg.


Krimpregio Achterhoek groeide 100 jaar geleden juist het hardst

11-07-2021 - 0 reacties De laatste jaren was in de Achterhoek sprake van een krimpende bevolking, maar dat was honderd jaar geleden wel anders. Oost-Gelderland was tussen 1900 en 1930 een regio waar het aantal inwoners harder groeide dan in de rest van de provincie. Dat blijkt uit nieuw historisch onderzoek voor het project Verhaal van Gelderland.


Boerenacties rustig verlopen

07-07-2021 - 0 reacties Boeren kwamen vandaag op verschillende plaatsen in Gelderland samen om actie te voeren over het stikstofbeleid. De nieuwste directe aanleiding is een advies van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat weinig toekomst schetst voor boerenbedrijven in Gelderland.


Boeren starten trekkers voor 'bikkelharde actie' op woensdag: 'Oog om oog'

06-07-2021 - 0 reacties Zo’n 150 trekkers verwacht voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij de boerenprotesten woensdag in Brabant. Het gaat om ‘acties op meerdere plekken’ in de omgeving van Den Bosch. “De woede is groot”, weet de voorman uit Sint Hubert.
“We gaan de druk gigantisch opvoeren. De impact van de acties zal zo groot zijn, dat Den Haag gedwongen is om te luisteren”, weet de voorman. Onder boeren is de volgende tekst verspreid: “Oog om oog! Bikkelhard maar binnen de wet! FDF laat zich niet meer belazeren door de verraders van onze sector."

Meerdere plekken
De boeren verzamelen woensdagochtend rond negen uur in Schaijk en rond tien uur in Boxtel. Ook in Made wordt verzameld, maar een deel van die boeren koerst richting Den Haag. Over Brabant zegt de voorman: “Het worden juridische acties, gecombineerd met trekker-acties. Het is een dynamisch protest, op meerdere plekken dus.” Welke en wat voor soort locaties dit zijn, wil hij niet kwijt.

Juist nu is het volgens Van den Oever de juiste tijd voor protesten rondom het stikstofprobleem. “We zitten midden in de kabinetsformatie. Het ene na het andere plan wordt bedacht om de boeren in Brabant van de zandgronden te laten verdwijnen.”

Weinig overlast
Of de automobilist hier flink last van gaat hebben? “Geen grote overlast hoor”, verzekert de voorman. “Hier en daar een opstopping.” Opvallend: het verzameltijdstip van de regionale actie in Brabant is op het moment dat de ochtendspits grotendeels voorbij is.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam maandag nog met een stevig rapport over de boeren. Als een volgend kabinet besluit de doelstellingen rond de stikstofuitstoot aan te scherpen, zal dat 'een ongekende transformatie van het landelijke gebied in Nederland' betekenen. Het zal er zelfs toe leiden dat in de 'stikstofgevoelige' provincies Brabant, Gelderland en Overijssel geen landbouw meer mogelijk is, waarschuwde het PBL in een beleidsadvies. Van den Oever: “Dit heeft de actiebereidheid alleen maar vergroot.”

Ook in Den Haag laten boeren woensdag van zich horen. Actiegroep Agractie verwacht dat 'zeker duizenden boeren' naar het Malieveld zullen komen. FDF kiest dus voor regionale acties. De reden daarvoor is volgens Van den Oever simpel. “Onze leden hebben geen zin om weer zo ver te rijden. Dat zijn ze na al die keren wel zat.” Naast Den Bosch, organiseert de groep ook protesten in Zwolle, Arnhem en Assen.
Zo zag een demonstratie in december vorig jaar eruit:

LEES OOK:
Milieufederatie: 'Brabant zonder boeren mag niet de uitkomst zijn'
Planbureau: 'Handhaven stikstofnorm maakt landbouw in Brabant onmogelijk'


Boeren beschouwen nieuw stikstofrapport als waarschuwing voor kabinet

05-07-2021 - 0 reacties LTO Nederland, de brancheorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders, beschouwt het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) als een waarschuwing voor de politiek. In het maandag gepubliceerde advies van PBL waarschuwen deskundigen dat het verzwaren van stikstofregels het einde kan betekenen van landbouw in Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.


Planbureau: Landbouw onmogelijk in sommige provincies bij strengere stikstofregels

05-07-2021 - 1 reacties Als een volgend kabinet besluit de doelstellingen rond de stikstofuitstoot aan te scherpen, zal dat 'een ongekende transformatie van het landelijke gebied in Nederland' betekenen. Het zal er zelfs toe leiden dat in de 'stikstofgevoelige' provincies Gelderland, Brabant en Overijssel geen landbouw meer mogelijk is, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een beleidsadvies.


Wateroverlast door onweersbuien in zuiden, oosten en noorden van het land

04-07-2021 - 0 reacties De onweersbuien die aanvankelijk het zuiden van Nederland teisterden, hebben op meerdere plekken voor overlast gezorgd. In de provincies Utrecht, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Drenthe, Friesland en Groningen geld nu code geel. In de zuidelijke provincies Limburg en Noord-Brabant was die code al eerder van kracht, maar daar is het onweer inmiddels voorbij.


Code geel vanwege onweer in zes provincies, in Breda staan de straten blank

04-07-2021 - 0 reacties Ook in de de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel geldt code geel vanwege onweersbuien. In de zuidelijke provincies Limburg en Noord-Brabant was die code al eerder van kracht. In het zuiden van het land heeft het inmiddels flink geregend, het oosten volgt nog.


Geitenhouders: voortdurende geitenstop rigide en niet rechtvaardig

01-07-2021 - 0 reacties Het is niet rechtvaardig om de geitenstop nog jaren ongewijzigd te laten voortduren. Dat zegt Jos Tolboom, voorzitter van de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij in reactie op het besluit van provinciale staten van Gelderland. De politici kozen er woensdag voor de geitenstop te handhaven.


Gelderland houdt vast aan stop geitenboerderijen tot 2024: ‘Heeft niets met stikstof of veestapel te maken’

01-07-2021 - 0 reacties ARNHEM - Geitenboeren in Gelderland mogen de komende jaren niet uitbreiden. De politieke partijen op het provinciehuis worstelen met het verbod op nieuwe geitenstallen dat al enkele jaren van kracht is, maar houden er toch aan vast.


KNMI bevestigt: noodweer bij Leersum was valwind

21-06-2021 - 0 reacties Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, werd afgelopen vrijdag getroffen door een valwind. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI. Valwinden komen af en toe voor in de zomer, tijdens zware onweersbuien.
Kort nadat het noodweer Leersum bereikte, werd gespeculeerd over een windhoos. Dat weersverschijnsel lijkt op een valwind en kan soortgelijke schade veroorzaken. Maar het patroon van de schade verschilt. "Bij een windhoos is de schade geconcentreerd in een relatief smal, lang spoor en vallen de bomen verschillende kanten op door de draaibeweging binnenin de slurf", schrijft het KNMI.
Dat de bomen in Leersum vrijwel zonder uitzondering dezelfde kant op vielen, wijst er volgens het meteorologisch instituut op dat er sprake was van een valwind. NOS-weerman Marco Verhoef stelde zaterdag al dat de kans groot was dat Leersum geteisterd was door een valwind.
Bij soortgelijk noodweer met een valwind in juli 2010 vielen in Vethuizen (Gelderland) twee doden op een camping. In juni 2007 raakten in de Drentse plaats Hoogeveen twee mensen gewond door een valwind. In Leersum waren afgelopen vrijdag negen gewonden.


Bermen worden niet meer zomaar gemaaid, en dit is waarom

11-06-2021 - 0 reacties DOETINCHEM - Opvallend hoge begroeiing in talloze bermen in de regio, zoals hier tussen Wehl en Doetinchem. Geen glad gemaaid biljartlaken. ,,Een bewuste keuze met veel voordelen’’, zegt Petra Verburg van Stichting Landschapsbeheer Gelderland.


Staatswiet uit de Betuwe: eerste legale wietteler wil naar Gelderland komen

20-05-2021 - 0 reacties BEMMEL/ HUISSEN - Een grote legale wietteler strijkt waarschijnlijk neer in de Betuwe. Een bedrijf dat een vergunning van de rijksoverheid krijgt, heeft het oog laten vallen op Lingewaard. Die gemeente gaat akkoord.


Covid-23 uit een Gelderse stal? 'De veehouderij is een tikkende tijdbom'

14-05-2021 - 46 reacties Een tikkende tijdbom is het volgens deskundigen, het gevaar van het ontstaan van een nieuw verwoestend virus in een stal in Gelderland of elders in Nederland. Nu het RIVM aan het onderzoeken is of een nieuwe zoönose misschien de oorzaak is van het hoger aantal longontstekingen in de omgeving van geitenstallen, dringt zich ook de vraag weer op hoeveel risico er kleeft aan al die andere dieren in de veehouderij in onze provincie.


NVWA neemt illegale bestrijdingsmiddelen in beslag en arresteert tuinder

22-04-2021 - 0 reacties ARNHEM - Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben bij een chrysanten- en fruitteler in een niet nader genoemde plaats in Gelderland 2000 kilo illegale bestrijdingsmiddelen in beslag genomen. De eigenaar is aangehouden. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.