Gelderland

Al het Gelderland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Gelderland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Gelderland nieuws

Mega-zonnepark Winterswijk: LTO is fel tegen, maar de boeren zijn blij

11-01-2020 - 0 reacties WINTERSWIJK - Plannen voor de komst van het grootste zonnepark van Gelderland worden door enkele boeren in Winterswijk enthousiast omarmd. Er was zo veel belangstelling om mee te doen, dat er 78 hectare landbouwgrond beschikbaar is om maar liefst 250.000 panelen op te bouwen.


LTO Noord verantwoordelijk voor verspreiding 2,36 miljoen uit Deltafonds in Gelderland

20-12-2019 - 0 reacties De provincie Gelderland krijgt dat geld van het Rijk met de bedoeling dat het ten goede komt aan agrarische ondernemingen in de droogste gebieden in Gelderland. Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten voorgesteld om de circa 2,36 miljoen euro beschikbaar te stellen aan LTO-Noord, dat de beschikbaarstelling van het geld aan de agrarische ondernemingen op zich zal nemen. Provinciale Staten moeten nog over het voorstel besluiten


Pacht voor meerdere jaren mogelijk bij landbouwgronden provincie Gelderland

20-12-2019 - 0 reacties Vanaf 2020 kunnen agrariërs grond van provincie Gelderland voor meer jaren pachten. Voorwaarde is dat de pachter de kwaliteit van de grond hetzelfde houdt, of verbetert. Half januari start de jaarlijkse pachtuitgifte van de provinciale landbouwgrond via pachtgrond.nu. In 2020 komt er 1.050 hectare grond beschikbaar voor pacht. Het grootste deel van deze grond werd vorig jaar ook verpacht.


Dierenorganisaties: ‘Provincie, stop wasberenjacht’

19-12-2019 - 0 reacties Wasberen worden ten onrechte ‘gedemoniseerd’, vinden twaalf dierenrechtenorganisaties. Ze roepen de provincie Gelderland in een brandbrief op te stoppen met het afschieten van de beestjes.


Gelderse aanpak stikstof kost 2 miljard, waarvan 800 miljoen voor binnenvaart

17-12-2019 - 0 reacties ARNHEM - Gelderland heeft 2 miljard euro nodig om de stikstofproblemen in de provincie aan te pakken. Een groot deel van dat geld, 800 miljoen euro, gaat zitten in de aanpak van de uitstoot van de binnenvaart. Een derde va...Lees meer


Gelderse aanpak stikstof kost 2 miljard

17-12-2019 - 4 reacties Gelderland heeft 2 miljard euro nodig om de stikstofproblemen in de provincie aan te pakken. Een groot deel van dat geld, 800 miljoen euro, gaat zitten in de aanpak van de uitstoot van de binnenvaart. Een derde van alle binnenscheepvaart in Nederland voert door Gelderland.


Ook Duitse boeren voeren woensdag actie in Nederland

16-12-2019 - 0 reacties Duitse boeren steken woensdag met tractoren de grens over om hun Nederlandse collega's van Farmers Defence Force te steunen bij hun acties. Ze willen zich solidair tonen met hun Nederlandse collega's. Alleen in Gelderland zou het al gaan om zeker 300 trekkers.


Gelderse boer is minder stikstofruimte kwijt bij uitbreiding veestapel

11-12-2019 - 3 reacties ARNHEM - Boeren die hun veestapel willen uitbreiden, raken minder stikstofruimte kwijt als ze een nieuwe vergunning nodig hebben. Gelderland is dinsdag akkoord gegaan met de nieuwe beleidsregels voor stikstof.


Jong geleerd is oud gedaan: kinderen Nijkerkerveen leren carbidschieten

08-12-2019 - 0 reacties Het is er nog een beetje vroeg voor maar in Nijkerkerveen zijn ze nu al begonnen met carbidschieten. Met gehoorbeschermers op worden kinderen op een uitlegdag klaargestoomd om veilig te kunnen knallen.
Officieel mag carbidschieten pas op oudjaarsdag, maar speciaal voor kinderen tussen 4 en 8 jaar is een uitzondering gemaakt. "We proberen jongeren te porren om te gaan carbidschieten", zegt Wim Ruiter van het Carbidteam Nijkerkerveen tegen Omroep Gelderland. "Veiligheid is belangrijk. Ze moeten vooral letten op gehoorbescherming en de afstand tot de melkbus in de gaten houden."
Met gehoorbeschermers op kijken de kinderen toe hoe je moet carbidschieten:
Het doel van het Carbidteam is om de kinderen alvast voor te bereiden op het grotere knalwerk. Met een leeg verfblik, water en een blokje carbid wordt uitgelegd hoe veilig aansteken in zijn werk gaat.
Ruiter hoopt dat de lokale jeugd het later van hem overneemt. "Dan doen zij het werk en kunnen wij met een potje bier toekijken."
Na de uitleg mogen de kinderen ook zelf met een echte melkbus aan de slag. "Ik ga elk jaar met papa mee, de harde knallen zijn het leukst", zegt een jonge deelnemer.


Landgoed Quadenoord krijgt geen vergunning voor zonnepark

04-12-2019 - 0 reacties RENKUM - Landgoed Quadenoord krijgt geen vergunning van de provincie Gelderland voor een groot zonnepark van 40.000 zonnepanelen. In het plan zijn onvoldoende maatregelen genomen om schade voor de natuur te beperken. Het zonnepark zou gebouwd worden in een beschermd Natura 2000-gebied.


Actie tegen wasberen schieten in Gelderland

02-12-2019 - 0 reacties Gelderland moet wasberen in het wild niet laten afschieten. Er zijn mogelijkheden om de dieren te vangen, te steriliseren en daarna te verhuizen naar een dierentuin. In Limburg zijn sinds begin oktober al dertien beren gevangen en overgebracht naar de stichting AAP, die zorgt voor de herplaatsing.


Van melkveehouder naar zonneboer: Gelderse weilanden vol zonnepanelen

01-12-2019 - 36 reacties In rap tempo raken velden in Gelderland vol met zonnepanelen. In de eerste helft van dit jaar een recordaantal van 137,7 megawatt aan plannen goedgekeurd en met subsidie beloond door het Rijk. Dat is ruim meer dan in heel 2018 en 2017.

In Wilp verrijst volgend jaar het grootste zonnepark van Gelderland. Ook elders in staan velden in rap tempo vol zonnepanelen. In de eerste helft van dit jaar keurde Den Haag een recordaantal van 137,7 megawatt aan zonneparken goed. Dat is ruim meer dan in heel 2018 en 2017.
Een bulldozer tuft het grasland van Willy Gooiker langs de A1 bij Wilp op. Groot materieel maakt het land van de voormalig melkveehouder klaar voor de komst van 116.000 zonnepanelen. ‘Hier komen ze volgend jaar te staan, van 80 centimeter tot 2,30 meter hoog', zegt Gooiker. Op de vijftig hectare van Gooiker graasden eerder tachtig tot honderd koeien.

Van melkveehouder naar energieproducent is heel natuurlijk voor Gooiker, zijn vrouw en twee dochters. Liefhebbers van het Gelders landschap moeten weinig hebben van de schitterende zonnepanelen tussen het groen. En ook de provincie trok eerder dit jaar fel van leer tegen het snel toenemende aantal zonnepanelen op landbouwgrond. Gedeputeerde Peter Drenth zei zelfs dat hij de zonneparken op landbouwgrond zou stoppen. Toch kiezen steeds meer boeren ervoor hun land te verpachten aan grote zonne-energie bedrijven. En dat is logisch; er zijn veel meer euro’s met zonnepanelen te verdienen dan met welk gewas ook.


Herstel melkveehouders noorden beter dan zuiden

30-11-2019 - 0 reacties De ontwikkeling van melkveebedrijven in het noorden verloopt beter dan in het midden en zuiden van het land. In de afgelopen drie jaar stopten 1.654 melkveehouders. De grootste klappen vielen in Overijssel, Brabant en Gelderland.


Nederland gestart met warme sanering varkenshouderij

29-11-2019 - 0 reacties Nederland is deze week van start gegaan met een warme sanering van de varkenshouderij. Varkenshouders uit de provincies Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland en Utrecht kunnen zich tot de Nederlandse overheid wenden om subsidies te krijgen wanneer zijn hun bedrijfsactiviteit stopzetten. Daarmee wil de overheid de geurhinder in ‘veedichte’ gebieden verminderen. In totaal is er 180 miljoen euro beschikbaar voor de stoppende varkenshouders.


Opnieuw boze boeren met trekkers, ditmaal naar waterschap Apeldoorn

27-11-2019 - 0 reacties Boze Gelderse boeren zijn met trekkers naar waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn gegaan. Volgens Omroep Gelderland staan er zeker 150 trekkers bij het gebouw.

Ditmaal gaat het niet om stikstof, maar om een voorgenomen verhoging van de waterschapsbelastingen in de regio. Die bedraagt zo'n 11 procent, oplopend naar 24 procent in 2024.

Boeren uit het gebied van Vallei en Veluwe riepen Gelderse boeren op om naar de algemene bestuursvergadering van het waterschap in Apeldoorn te komen, om daar hun onvrede kenbaar te maken. Ze wilden ook inspraak bij de vergadering, die om 14.00 uur begon.

De stijging van het belastingtarief is onredelijk, menen de boeren. De actie zou gesteund worden door Agractie Nederland.


Stikstofuitstoot van Gelderse bedrijven onbekend door ontbrekende natuurvergunning

26-11-2019 - 0 reacties ARNHEM - Van 215 risicovolle bedrijven die onder toezicht van de provincie Gelderland vallen, heeft slechts een kwart een natuurvergunning. Dat zouden er meer moeten zijn. Hoeveel, dat zoekt de provincie nu uit, onder meer om hun stikstofuitstoot te achterhalen.


Duitsers massaal naar Natura2000-gebied in NL

25-11-2019 - 0 reacties Duinheideplantjes, rugstreeppadjes en geelvoetzandegeltjes in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland massaal doodgetrapt door stomme bautenlanders
Terwijl Nederlandse boeren van hun erf worden getreiterd door de CO2 & Stikstof Stasi's van het kabinet VVD66GL staan we het wel toe dat MILJOENEN buitenlandse toeristen ONZE kustgebieden bevuilen met hun gore dispositie-terreur. En het worden er steeds meer. Want de grenzen staan wagenwijd open (oh nee, dat is een ander topic). Volgend jaar krijgen onze kwetsbare Natura2000-duingebieden (zie onderstaande kaart) 10 miljoen toeristische vervuilers te verwerken. Voornamelijk Duitschers, die ook nog eens luid door autoraces op Zandvoort heen praten. Nederlandse toeristen gaan voornamelijk naar Gelderland. Eén keer raden wat je daar hebt. De Zwarte Roetveeg Cross! Nee, de Veluwe. Schaf het Toerisme af, en we kunnen weer gewoon 130 rijden.


'Afschieten heeft geen zin, dus accepteer de wasbeer'

21-11-2019 - 0 reacties Het beleid van de provincie Gelderland om de wasbeer te bestrijden, is een 'hopeloze zaak die niet effectief zal blijken'. Dat zegt roofdierspecialist Jaap Mulder. 'Afschieten heeft geen zin, dus accepteer de wasbeer' stelt hij.


Aantal otters in Gelderland stabiel: van 4 naar 5

21-11-2019 - 0 reacties Het aantal otters in Gelderland lijkt redelijk stabiel te blijven. Dat melden de Zoogdiervereniging in Nijmegen en de Wageningen Universiteit op de website Nature Today.


Ergernis bij bouwers: gemeenten wachten op PFAS-besluit en verhogen norm niet zelf

21-11-2019 - 0 reacties NIJMEGEN - Gemeenten in de regio weigeren vooralsnog de norm voor de chemische stoffen PFAS te verhogen, terwijl dat in heel Gelderland wel mogelijk is. Ze willen nog extra metingen verrichten of wachten tot 1 december, als het kabinet met een landelijke norm komt. Tot ergernis van bouwbedrijven.