Gelderland

Al het Gelderland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Gelderland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Gelderland nieuws

Het blijft gevaarlijk op provinciale wegen, vooral in Gelderland en Brabant

20-03-2019 - 0 reacties NIJMEGEN - Slechts zes procent van alle wegen in Nederland staat te boek als provinciale weg, maar op die wegen valt wel 20 procent van alle verkeersslachtoffers. De provinciale wegen in Gelderland en Noord-Brabant zijn het gevaarlijkst als je het aantal verkeersdoden telt over een periode van tien jaar.


Rechter zet streep door geitenverbod

20-03-2019 - 0 reacties Vier geitenhouders in Gelderland hoeven niet alle geiten van hun bedrijf te verwijderen. Met dat vonnis haalt de voorzieningenrechter in Arnhem een streep door een bevel van de gemeenten Ede, Nijkerk en Barneveld. Die wilden dat de geitenhouders hun dieren binnen drie weken verwijderden.


Zodebemesten bij Oldebroek door loonbedrijf Rozeboom

09-03-2019 - 0 reacties Zodebemesten bij Oldebroek in Gelderland door loonbedrijf Rozeboom uit 't Harde. De trekker is een New Holland T7.230 Blue Power met Schuitemaker Robusta-tank met injecteur. De aanvoer wordt gedaan door Jan Bakker Transport.


Verzet tegen uitbreiding vleeskuikenbedrijf Zelhem

02-03-2019 - 0 reacties Buurtbewoners in Zelhem verzetten zich tegen uitbreiding van een vleeskuikenbedrijf. De pluimveehouder die 109.000 dieren houdt, wil de oude stallen slopen. In de nieuwe wil hij maximaal 138.500 kippen houden. Dat meldt Omroep Gelderland.


Extra aandacht voor MER-rapportage herbouw De Knorhof

01-03-2019 - 0 reacties De provincie Gelderland laat een uitgebreide MER-rapportage door een Commissie MER uitvoeren voor de herbouw van de varkenshouderij De Knorhof in Kapel-Avezaath.De commissie zal daarbij speciale aandacht besteden aan brandveiligheid en het dierenwelzijn.


Partij voor de Dieren wil 'paal en perk' aan stroomverbruik Bommelerwaard

01-03-2019 - 0 reacties De Partij voor de Dieren wil 'paal en perk' stellen aan het stroomverbruik van van bloementelers in de Bommelerwaard. De partij stelt daarom vragen aan het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland.


Provincie Gelderland geeft 17 miljoen euro voor World Food Center Experience

28-02-2019 - 0 reacties De Provinciale Staten van Gelderland stellen 17 miljoen euro beschikbaar voor het World Food Center (WFC) Experience dat in Ede moet komen. Op 21 maart 2019 besluit de gemeente Ede over de komst van de WFC Experience.


Mest bevat hoge gehaltes pesticiden

25-02-2019 - 13 reacties ER MOET NOG VEEL VERANDEREN VOOR WE ALS GOEDE RENTMEESTERS (KUNNEN) BOEREN

Agrarisch adviseur en graaslandexpert Jelmer Buijs en zijn collega-onderzoekers bij WECF en ETS bv gunnen Foodlog de voorpublicatie van een onderzoek naar het pesticidengehalte van mest dat zij uitvoerden voor de provincie Gelderland. De EU kent vrijwel geen wetgeving die maximale pesticidengehalten in mest voorschrijft. Wel geldt sinds de fipronilcrisis een maximaal gehalte voor fipronil in mest van 10 microgram per kilo. Buijs en zijn onderzoekspartners vonden gemiddeld respectievelijk 37 en 68 microgram insecticiden (alle typen opgeteld) in mest van biologische en gangbare bedrijven. "Het is maar goed", schreef Buijs de redactie van Foodlog, "dat we geen wetgeving hebben voor totaalgehaltes, anders had 90% van de mest in Nederland naar verbrandingsovens gemoeten."
Bron: Foodlog


Ook afname weidevogels op biologische boerenbedrijven mogelijk gevolg van aanwezige pesticiden

21-02-2019 - 0 reacties Agrarisch adviseur en graaslandexpert Jelmer Buijs gunt Foodlog de voorpublicatie van een onderzoek dat hij uitvoerde naar het pesticidengehalte van mest voor de provincie Gelderland. De EU kent vrijwel geen wetgeving die maximale pesticidengehalten in mest voorschrijft. Wel geldt sinds de fipronilcrisis een maximaal gehalte voor fipronil in mest van 10 microgram per kilo. Buijs vond gemiddeld respectievelijk 37 en 68 microgram insecticiden (alle typen opgeteld) in mest van zowel biologische als gangbare bedrijven. "Het is maar goed", schreef Buijs de redactie van Foodlog, "dat we geen wetgeving hebben voor totaalgehaltes, anders had 90% van de mest in Nederland naar verbrandingsovens gemoeten."

Dat is een krachtige uitspraak in het Nederland van minister Schouten die aan kringlooplandbouw wil gaan doen op basis van dierlijke in plaats van kunstmest.

Buijs voorspelt dat ook in de biologische landbouw de weidevogels over 10 jaren verdwenen kunnen zijn. Omdat er te weinig biologische mest is en aanvullende productie daarvan extra natuurgebruik zou vergen, mag de biologische sector gangbaar stro, gangbare mest en daarom met pesticiden geteeld krachtvoer toepassen. Op 12 april aanstaande wordt het onderzoek in Arnhem nader toegelicht.


Wolvin op Noord-Veluwe heeft partner: ‘het begin van een roedel’

18-02-2019 - 0 reacties Er heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe. En de wolvin heeft ook al een mannetje in haar buurt. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van uitwerpselen van de dieren, aldus de provincie Gelderland.


Fors meer muskusratten gevangen in Rivierenland, daling in rest van Gelderland

01-02-2019 - 0 reacties TIEL - In Rivierenland zijn vorig jaar fors meer muskusratten gevangen dan in de voorgaande jaren. In 2018 werden er 5.071 uit het water gehaald, in 2016 waren het er 4.645 en in 2017 nog maar 3.872. De stijging verklaart Waterschap Rivierenland door een inhaalslag: ‘in enkele vanggebieden was de populatie was toegenomen.’


Gelderland geeft grootste impuls aan teelt soja

29-01-2019 - 0 reacties De beschikte subsidieregelingen van de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant geeft een extra impuls voor de teelt van soja in die gebieden. De aanmoediging is in Gelderland het grootst.


Update: Vleeshandelaar voor rechter om paardensnippers en halalvlees

28-01-2019 - 0 reacties Vijf jaar na de paardenvleesaffaire staat slachterij Van Hattem uit Dodewaard voor de rechter. Ook een tussenhandelaar uit Doesburg en een vrieshuis uit Olst staan terecht. Ze zouden hebben gefraudeerd met paardenvlees. Ook zou er vlees als halal zijn verkocht, terwijl het niet volgens de islamitische regels geslacht was. Omroep Gelderland is aanwezig bij de rechtszaak.


Sojateelt in Gelderland in 2019 het meest lucratief

27-01-2019 - 0 reacties Agrifirm constateert in het uitzonderlijk jaar 2018, extreme resultaten in de kwaliteits- en opbrengstgegevens van de in Nederland geteelde soja. De provinciale subsidiebedragen en de rassenkeuze bij Agrifirm voor 2019 zijn inmiddels bekend.


Sojateelt in Gelderland in 2019 het lucratiefst

25-01-2019 - 0 reacties Agrifirm constateert in het uitzonderlijk jaar 2018, extreme resultaten in de kwaliteits- en opbrengstgegevens van de in Nederland geteelde soja. De provinciale subsidiebedragen en de rassenkeuze bij Agrifirm voor 2019 zijn inmiddels bekend.


Arthur Mol over komst IMEC: ‘Dit wordt het Silicon Valley van voedsel en landbouw’

20-01-2019 - 0 reacties WAGENINGEN - Het is goed voor de werkgelegenheid in Gelderland, de provincie komt in één klap prominent op de wereldkaart te staan én de mensheid wordt geholpen met een van de grootste vraagstukken; hoe voeden we 10 miljard mensen? Dus volgens Arthur Mol van de Wageningen Universiteit móet worden geïnvesteerd in Imec.


Wolf beet vorig jaar vijf Gelderse schapen dood

17-01-2019 - 0 reacties Vijf schapen zijn vorig jaar in Gelderland doodgebeten door een wolf. Dat is veel minder dan in Overijssel (54) of Drenthe (52). In Noord-Brabant ging het om 2 schapen, in Limburg om 15.


Geitenstop in Flevoland

10-01-2019 - 0 reacties De Provincie Flevoland zet een stop op de komst van geitenhouderijen. In 7 provincies - Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg- geldt al een verbod op uitbreiding en vestiging van geitenbedrijven afgekondigd. Om te voorkomen dat ondernemers zich daardoor naar Flevoland verplaatsen, treft de provincie nu maatregelen.


Gelderland gaat 1.000 hectare verpachten

09-01-2019 - 0 reacties De provincie Gelderland biedt vanaf woensdag 9 januari circa 1.000 hectare landbouwgrond aan voor pacht. Dat meldt de provincie middels een persbericht.


De Gelderse Carbidschietcompetitie: schieten met kerstbomen

31-12-2018 - 0 reacties Als er één Gelderse traditie is die we in de hele provincie kennen, dan is het carbidschieten op oudjaarsdag. Daarom organiseert Omroep Gelderland de Gelderse Carbidschietcompetitie.