Gelderland

Gelderland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Gelderland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Gelderland nieuws

Het hoofd koel houden in en buiten de kas

25-06-2019 - 0 reacties Vandaag wordt het volgens het KNMI tropisch warm met temperaturen van 30 graden aan de kust tot 36 graden in het (zuid-)oosten. Niet voor niks activeerde het RIVM maandagmorgen het Nationaal Hitteplan voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg.


Asbest vrijgekomen bij zeer grote boerderijbrand in Altforst

24-06-2019 - 0 reacties ALTFORST - In de nacht van zondag op maandag heeft in Altforst een grote brand gewoed in een leegstaande boerderij. Hierbij is volgens Veiligheidsregio Gelderland Zuid asbest vrijgekomen.


Zeven nieuwe mestfabrieken en nog komt Gelderland om in de mest

23-06-2019 - 1 reacties De mesthoop in Gelderland is gigantisch. Na Noord-Brabant en Limburg heeft Gelderland het grootste mestoverschot van Nederland. Plannen om grote mestvergistingsinstallaties te bouwen en het probleem zo op te lossen stuiten op weerstand.


Honderden projecten in Gelderland in gevaar door stikstof

21-06-2019 - 0 reacties ARNHEM - Honderden kleine en grote projecten in de provincie Gelderland komen in gevaar of lopen mogelijk vertraging op, omdat ze te veel stikstof produceren. Het gaat onder andere om de railterminal bij Valburg en verbeteringen van dijken langs de Waal.


Lot biomassacentrale Arnhem in handen provincie

20-06-2019 - 0 reacties ARNHEM - De Arnhemse politiek laat het aan de provincie Gelderland om te beoordelen of op de reeds verleende toestemming voor de opening van een biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) kan en moet worden teruggekomen.


Waterstof handelsmissie China

20-06-2019 - 0 reacties Bent u actief op het gebied van waterstof en wilt u de Chinese markt verkennen, of uw aanwezigheid in de Chinese markt juist uitbreiden? Ga dan in september samen met de Provincie Gelderland mee met de handelsmissie Waterstof naar China.De missie wordt georganiseerd rondom de International Hydrogen Fuel Cell Vehicle Conference in Rugao. Daarnaast bezoeken we Wuhan, hoofdstad van Gelderland’s zusterprovincie Hubei. Een provinciaal bestuurder begeleidt de missie. De missie staat open voor bedrijven uit heel Nederland.


Jonge wolfjes op de Veluwe

19-06-2019 - 0 reacties ARNHEM (ANP) - Er lopen zeker drie jonge wolven rond op de Veluwe. De drie behoren tot een nest waarin mogelijk vijf jongen zijn geboren. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland weer jonge wolven zijn geboren, aldus de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer.
Het bericht Jonge wolfjes op de Veluwe verscheen eerst op Nieuws.nl.


Waterstof Innovatiemissie China

19-06-2019 - 0 reacties Bent u actief op het gebied van waterstof en wilt u de Chinese markt verkennen, of uw aanwezigheid in de Chinese markt juist uitbreiden? Ga dan in september samen met de Provincie Gelderland mee met de Innovatiemissie Waterstof naar China.De missie wordt georganiseerd rondom de International Hydrogen Fuel Cell Vehicle Conference in Rugao. Daarnaast bezoeken we Wuhan, hoofdstad van Gelderland’s zusterprovincie Hubei. Een provinciaal bestuurder begeleidt de missie. De missie staat open voor bedrijven uit heel Nederland.


Achterhoeks offensief tegen alle negativiteit over boeren

14-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Ze zijn er wel een beetje klaar mee. Met de negativiteit rond boerenbedrijven. Hein Krebber en Leonie Bramel uit Megchelen. Daarom bedacht het Achterhoekse echtpaar een actie. Vanaf vandaag worden op honderd boerenbedrijven in Gelderland en Overijssel grote banners geplaatst met een duidelijke boodschap: Onze gewassen zorgen voor jouw schone lucht.


Gelderse boeren pionieren met notenteelt

13-06-2019 - 0 reacties Hazelaars uit Limburg hebben een nieuwe bestemming gevonden bij drie agrarische bedrijven in Gelderland. De verhuizing van de bomen was spannend, maar het lijkt erop dat ze goed zijn aangeslagen en in het najaar noten op zullen leveren. Daarnaast verbeteren ze de waterkwaliteit en nemen ze CO2 op.


L.M.B. Vorden wint OOM-Award 2019

08-06-2019 - 0 reacties  L.M.B. Vorden heeft de OOM Award 2019 in de regio Gelderland in de wacht gesleept. Het Vordense landbouwmechanisatiebedrijf bleef de andere genomineerden Bronkhorst High Tech (Ruurlo) en Hewigo (Winterswijk) net voor in de verkiezing van het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio. De uitreiking was vrijdag in Otterlo.  “We hebben naar allerlei aspecten van opleiden gekeken ”, aldus de jury. “Alle drie de bedrijven scoorden daarin gelijkwaardige punten. En alle leerlingen spraken ook vol lof over het leerbedrijf en hun praktijkbegeleiders. Toch viel L.M.B. Vorden nog…


Kortere Gelderse keten wint terrein

06-06-2019 - 0 reacties De korte ketens tussen producent en consument in Gelderland zijn succesvol. Dat meldt provincie Gelderland op basis van recent onderzoek.


Schade en lichtgewonden door zware onweersbuien en harde wind

06-06-2019 - 0 reacties Flinke onweersbuien en harde windstoten hebben gisteravond laat en vannacht op veel plaatsen tot overlast geleid. Er kwamen schademeldingen binnen uit het hele land. In de regio Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm. Een van hen werd geraakt door een omvallende boom.
Bij de brandweer in de hoofdstad kwamen vannacht 150 meldingen binnen van storm- en waterschade. Zo waaide er een dak van een huis en stonden meerdere straten blank. De weg tussen Amstelveen en Ouderkerk ligt nog bezaaid met takken en is de komende uren waarschijnlijk nog dicht.
Ook op veel andere plekken in Nederland was er schade. Zo gingen in Beuningen (Gelderland), Velsen-Noord (Noord-Holland) en Werkhoven (Utrecht) huizen in vlammen op, vermoedelijk na blikseminslag.
Brand na bliksem
Rond de Vinkeveense Plassen is vannacht waarschijnlijk een windhoos ontstaan en is er veel materiële schade, zegt de Veiligheidsregio Utrecht. Volgens Weeronline is in Utrecht een windstoot gemeten van 127 kilometer per uur.
Lokaal viel er wel tot 50 millimeter regen, wat leidde tot ondergelopen wegen en andere wateroverlast. In het westen van het land vielen hagelstenen tot 4 centimeter in doorsnee. Of er door het noodweer slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend.
Code oranje
Het KNMI kondigde gisteravond laat voor nagenoeg het hele land code oranje af. Het weerinstituut waarschuwde dat er zware onweersbuien over het land zouden trekken met veel neerslag, hagel en lokaal windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur.
Rond 02.00 uur gold de weerswaarschuwing alleen nog voor het noorden van het land. Rond 04.30 uur werden alle waarschuwingen ingetrokken.
Problemen op spoor en luchthavens
Op Schiphol ligt het werk van het grondpersoneel stil door het slechte weer. Acht toestellen van Transavia weken uit naar Rotterdam, België en Duitsland.
Het onweer leidde gisteravond ook tot problemen op het spoor tussen Gorinchem en Leerdam en Delft en Rijswijk. Ook vannacht waren er nog problemen als gevolg van blikseminslagen. Zo werkten de seinen rondom Amersfoort niet goed. Monteurs konden de problemen verhelpen voor het begin van de dienstregeling. De NS maakt vanochtend nog geen melding van storingen.
Op sociale media deelden veel mensen beelden van het noodweer:


Je bent nooit klaar met leren

06-06-2019 - 0 reacties L.M.B. Vorden hoort komende week of het de OOM Award Gelderland 2019 in de wacht sleept, de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio. Naast het Vordense landbouwmechanisatiebedrijf zijn ook Bronkhorst High-Tech uit Ruurlo en Hewigo uit Winterswijk genomineerd voor de award. De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 7 juni. Praktijkopleider Jan Eskes: “Ik leer zelf ook nog iedere dag.”  Tractoren. Landbouwmachines. Stalinrichting. Beregening. L.M.B. Vorden levert, onderhoudt en repareert het allemaal. “Onze werkzaamheden zijn enorm divers en de technische…


Gelderland geteisterd door onweersbuien

03-06-2019 - 0 reacties In een groot deel van Nederland, waaronder Gelderland, was afgelopen nacht code geel van kracht. Er was op diverse plekken onweer te horen en zien.


Flinke ambities in coalitieakkoord Gelderland

31-05-2019 - 0 reacties In het provinciale coalitieakkoord 2019-2023 'Samen voor Gelderland' staan flinke ambities voor duurzame landbouw, kringlopen, biodiversiteit, klimaatadaptatie en energietransitie. De provincie wil deze doelstellingen samen met de partners oppakken.


Eerste wolvengebiedscommissie gaat van start

28-05-2019 - 0 reacties LTO-vakgroep Schapenhouderij en provincie Gelderland zijn initiatiefnemers van de eerste wolvengebiedscommissie. Die bestaat verder uit schapen- en geitenhouders, herders en terreineigenaren, zoals gemeenten en Natuurmonumenten. Andere provincies volgen snel, is de verwachting.


Dreigbrieven voor Gelderse veehouders

28-05-2019 - 0 reacties Er zijn dreigbrieven van buitenlandse activisten bezorgd op melkvee- en varkensbedrijven in Gelderland. Bij de politie kwamen tot nu toe drie meldingen binnen, waarvan twee uit de buurt van Lochem.


Eerste wolvengebiedscommissie gaat van start

25-05-2019 - 0 reacties LTO-vakgroep Schapenhouderij en provincie Gelderland zijn initiatiefnemers van de eerste wolvengebiedscommissie. Die bestaat verder uit schapen- en geitenhouders, herders en terreineigenaren, zoals gemeenten en Natuurmonumenten. Andere provincies volgen snel, is de verwachting.


Dreigbrieven voor Gelderse veehouders

23-05-2019 - 3 reacties Er zijn dreigbrieven van buitelandse activisten bezorgt op melkvee- en varkensbedrijven in Gelderland. Bij de politie kwamen tot nu toe drie meldingen binnen, waarvan twee uit de buurt van Lochem.