Stal

Al het Stal nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Stal nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Stal nieuws

Gewonde bij brand in lege stal van boerderij in Sterksel

11-01-2022 - 0 reacties STERKSEL - Bij een brand bij een agrarisch bedrijf aan de Vlaamseweg in Sterksel is dinsdagmiddag een man gewond geraakt. De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt.


Varkens groeien als kool in stal met dagontmesting

08-01-2022 - 0 reacties De dagontmesting van maatschap Verhoeven draagt bij aan een fris stalklimaat met gezonde varkens.


Melkveehouder luidt noodklok over vloeren na explosie

07-01-2022 - 1 reacties Na de methaanexplosie in zijn stal deze week wil melkveehouder Henk van der Wind iedereen alarmeren.


'Iedere ochtend loop je met spanning de stal in en hoop je dat alle kippen daar in volle gezondheid op je wachten'

07-01-2022 - 0 reacties Het lijkt of ons leven beheerst wordt door virussen. Waar we het op dit moment in het nieuws voornamelijk over het coronavirus hebben, vergeten we dat andere virus dat nu door Europa raast: de vogelgriep. Waar mensen met een coronabesmetting met alle zorg omringd worden, is het voor een vogel en met name dieren van pluimveehouderijen op dit moment afzien. Ze moeten verplicht binnen zitten of worden (preventief) geruimd omdat ze besmet zijn of binnen een straal van een besmet bedrijf leven. Een andere reden is dat ze soms niet naar hun eindbestemming vervoerd mogen worden.


Ook vogels beleven nu een pandemie: zeer besmettelijk type vogelgriep bedreigt het bestaan van pluimveehouders. 'Iedere ochtend loop je met spanning d

07-01-2022 - 0 reacties Het lijkt of ons leven beheerst wordt door virussen. Waar we het op dit moment in het nieuws voornamelijk over het coronavirus hebben, vergeten we dat andere virus dat nu door Europa raast: de vogelgriep. Waar mensen met een coronabesmetting met alle zorg omringd worden, is het voor een vogel en met name dieren van pluimveehouderijen op dit moment afzien. Ze moeten verplicht binnen zitten of worden (preventief) geruimd omdat ze besmet zijn of binnen een straal van een besmet bedrijf leven. Een andere reden is dat ze soms niet naar hun eindbestemming vervoerd mogen worden.


LTO: vogelgriep blijft, vaccin kan uitkomst bieden

30-12-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De vogelgriep is wijdverspreid en niet meer zo seizoensgebonden zoals eerder wel het geval leek. Daarom zou moeten worden nagedacht over andere oplossingen dan het almaar ruimen van pluimvee op het moment dat het virus ergens in een stal opduikt. Dat zegt Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep pluimvee van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op Duits onderzoek naar de vogelgriep. Volgens hem zou een vaccin soelaas kunnen bieden.


Calamiteitenregeling vorstschade weer van stal

23-12-2021 - 0 reacties Cosun Beet Company haalt bevroren suikerbieten vervroegd op.


Vion haalt na anderhalf jaar garantieprijs van stal

23-12-2021 - 0 reacties Vion is voornemens om per 1 januari 2022 varkens uit het Good Farming Balance concept weer af te rekenen volgens het eigen prijsindexgarantie-systeem (PIG). Het systeem werd tijdens de ontluikende corona pandemie in 2020 vanwege de marktvolatiliteit buiten werking gesteld.


Column: De knoop doorgehakt

13-12-2021 - 1 reacties Ik denk dat velen deze gedachte al door het hoofd hebben laten gaan; wat als ik een robot in mijn stal plaatste in plaats van een melkstal? Die gedachte hadden wij in elk geval, toen we onze nieuwe stal bouwden.


Overvolle stal leidt vaker tot pensverzuring

10-12-2021 - 2 reacties Overbezetting en te veel snelle energie zijn de belangrijkste risicofactoren voor pensverzuring. Veehouders kunnen het risico op (subklinische) pensverzuring verminderen als ze zorgen dat er niet te veel energie in het rantsoen zit. Ook moet overbezetting worden voorkomen en mag de voergoot niet leeg komen te liggen. Dat stelt Rick Grant, directeur van het Miner Institute in New York.


Ruim 150 veehouders begaan ernstige overtredingen in Brabant

09-12-2021 - 4 reacties DEN BOSCH - Schadelijke stoffen die de bodem in lekken, luchtwassers die niet werken, te veel dieren in de stal. In ruim 150 gevallen gingen de veehouders serieus over de schreef. Zij hielden meer dieren dan volgens hun vergunning was toegestaan, hingen luchtwassers op die niet werkten of lieten schadelijke stoffen als diesel en mest de bodem in lekken. Voor deze vergrijpen wachtte een boete of dreigende dwangsom. Lichte overtredingen werden afgedaan met een waarschuwing en een hercontrole.


Stal van landbouwbedrijf in Meulebeke vat vuur

08-12-2021 - 0 reacties In Meulebeke heeft het vanochtend gebrand in een landbouwbedrijf langs de Gentstraat.


Elke week vliegt er een stal met dieren in brand: ‘Aantal moet gehalveerd worden’

01-12-2021 - 0 reacties Het aantal stalbranden de komende jaren halveren, dat wil landbouwminister Carola Schouten na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Hans Zuidijk trekt bij de brandweer de kar. ,,Dit was bij ons lang geen speerpunt”, erkent hij.


“Geef me een stal en ik bouw er sociale huurwoningen”

23-11-2021 - 0 reacties De woningnood is groot, en er is geld. Nu nog ruimte, en een plan. Als het aan Area-directeur Jan van Vucht is de oplossing niet zo moeilijk: bouw sociale huurwoningen in stallen.


Inzamelingsactie voor manegehouder na jarenlang conflict met gemeente

12-11-2021 - 0 reacties Na een jarenlange strijd met de gemeente Bergen kan manegehouder Ingrid Schouw eindelijk weer boven haar stal wonen. Daarmee krijgt ze echter het geld dat ze kwijt was aan advocatenkosten en paardenoppassers niet terug. Het NH Nieuws meldt dat pensionklanten een inzamelingsactie zijn begonnen om deze kosten te compenseren.Jaren gewoondVorige week kwam er een wijziging in het bestemmingsplan van de manege. Daardoor mag Ingrid nu weer wonen in de bedrijfswoning van de stal. Door dit besluit kwam er een einde aan de strijd met de gemeente, die meer dan zeven jaar duurde. In 2014 verbood de gemeente de manegehouder het appartement boven de kantine permanent te bewonen. Ondanks dat de vorige beheerders van de manege er jaren hadden gewoond bleek de bedrijfswoning illegaal. InzamelingsactiePensionklanten zetten een inzamelingsactie op omdat ze Ingrid willen compenseren in onder andere de advocatenkosten. Alle 45 pensionklanten hebben financieel bijgedragen door middel van een tikkie. “We gaan waarschijnlijk nooit het hele bedrag ophalen, maar dat hoeft ook niet. We willen Ingrid een hart onder de riem steken; haar letterlijk weer in het zadel helpen.”Lief gebaarHet idee werd vorige week met de manegehouder gedeeld. Aan NH Nieuws vertelt Ingrid dat ze het een heel lief gebaar vindt. “Mensen zijn hier allemaal zo begaan met elkaar, daar ben ik heel dankbaar voor. Het geld gebruiken we helemaal voor onderhoud aan de manege. We willen van alles opknappen, maar doordat er de afgelopen jaren zoveel geld verloren is gegaan aan rechtszaken en dergelijke, kon dat eerder niet.” Lees het volledige artikel op NH Nieuws.Bron: NH NieuwsFoto: Pexel...


Opnieuw ophokplicht: 'Je ziet de kippen bij bosjes neervallen'

31-10-2021 - 0 reacties Pluimveehouders in heel Nederland houden hun hart vast, nu er op verschillende plaatsen vogelgriep is geconstateerd. "Het heeft grote impact. Vooral als een bedrijf geruimd wordt, is dat heel emotioneel", vertelt pluimveehouder Hans Hazenberg. "Voor veel mensen is het einde bedrijf."
Sinds afgelopen dinsdag geldt een ophokplicht voor pluimvee, nadat op een biologisch bedrijf in Zeewolde het H5N1-type werd aangetroffen, vermoedelijk afkomstig uit poep van wilde vogels. Het bedrijf is geruimd, net als een bedrijf in Barneveld en een besmet vleeskuikenbedrijf in Grootschermer, vlakbij Alkmaar. Ook is er melding gemaakt van meerdere dode en besmette wilde vogels in Noord-Nederland en Duitsland.
Pluimveehouder Janko Postma weet nog goed hoe het in 2018 ging, toen hij te maken kreeg met een vogelgriepuitbraak. "Je zag de kippen bij bosjes neervallen, het gaat heel snel. Je loopt door de stallen om de doden eruit te halen, en als je klaar bent kun je opnieuw een rondje lopen. Dan weet je al hoelaat het is."
Nadat laboratoria bevestigden dat het inderdaad om vogelgriep ging, werd zijn bedrijf in Oldekerk, Groningen geruimd. "Het licht gaat uit, zodat er rust in de stal is. Ze blazen er dan CO2 in, dan vallen de dieren heel rustig in slaap. Het zal al met al zo'n twintig minuten duren en dan zijn ze dood. Dan ga je naar binnen en zie je 12.000 kippen die daar dood liggen. Dat vond ik heel akelig, dat doet je wel wat. Daar boer je niet voor, om de kippen zo naar hun eind te brengen", aldus Postma.
Ook het bedrijf van Hazenberg in het Friese dorp Abbega, met 63.000 leghennen, werd in 2016 geruimd nadat er vogelgriep was geconstateerd. Zijn stallen waren kort daarvoor vernieuwd met extra voorzieningen om vogelgriep buiten te houden. Het werd een enorme kostenpost. "Alles komt tot stilstand. De geldstroom is weg, niet alles wordt vergoed, de kosten lopen door en je moet weer nieuwe kippen kopen. Wij hebben geluk gehad dat we het financieel hebben gered, want je raakt zo een paar ton achterop."
Nu de ophokplicht terug is, breekt voor veel pluimveehouders weer een tijd vol zorgen aan. Hazenberg: "Voor collega's die de kippen buiten hebben, betekent de ophokplicht inkomstenderving. De eieren worden afgewaardeerd omdat de dieren binnen zitten, de pluimveehouders krijgen dus minder geld per ei. Het is een onzekere tijd."
Amper vier maanden geleden verviel de vorige ophokplicht voor pluimvee, die zo'n 37 weken heeft geduurd. Het was een tijd waarin elke pluimveehouder "op een eilandje leeft" en nog meer dan gewoonlijk gecontroleerd wordt, weet pluimveehouder Hazenberg. "Je stapt nooit zomaar met je schoenen de stal in, dat is uitgesloten. Elke stal heeft eigen beschermende kleding, een was- en douchegelegenheid, bezoek wordt zoveel geweerd. De allerhoogste prioriteit is hygiëne."
Innovatie
Om herhaling te voorkomen, ging Hazenberg op zoek naar een manier om het virus buiten de stallen te houden. Hij bedacht een systeem waarbij met windbreekgaas voor de luchtinlaat stofdeeltjes en veertjes met het virus worden geweerd. Uit onderzoek van een dierengezondheidsinstituut blijkt dat dit windbreekgaas ruim 90 procent van het virus kan tegenhouden.
Maar het systeem is, tot frustratie van Hazenberg, nog niet breed ingevoerd. "En dat terwijl de kosten van het gaas, zo'n tienduizend euro, in het niet vallen bij de anderhalf miljoen euro die een ruiming kost. Er is een makkelijke oplossing voorhanden, iedereen binnen de pluimveehouderij heeft interesse, maar de regering laat ons zitten. Dat steekt me verschrikkelijk. Het geeft ons het gevoel dat we er alleen voor staan", aldus Hazenberg.
In opdracht van brancheorganisatie Avined en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt de Wageningen University nu of het windbreekgaas inderdaad kan voorkomen dat het virus de stallen binnenkomt. De eerste resultaten worden rond de jaarwisseling verwacht.


Boerendochters Hendrien, Willemijn en Nathalie staan klaar om het bedrijf over te nemen

31-10-2021 - 0 reacties SCHOONDIJKE - Als Hendrien op de tractor aan het ploegen is, dan wil een passant nog wel eens vragen of de jongens op zijn. Hetzelfde met Willemijn in de stal. Of Nathalie op de vorkheftruck. Jong, in overalls en laarzen en met een uitnodigende lach, inmiddels zijn de dochters Dekker een begrip voor Schoondijke en omgeving. Maar, weten de dames, het is soms nog altijd even wennen als ze vlotjes een kiepkar met aardappelen achteruit bij de losbak parkeren. Dat zo’n meisje dat kan!


Duizenden kippen in Barneveld uit voorzorg geruimd na uitbraak vogelgriep in Zeewolde

28-10-2021 - 0 reacties Alle 9500 biologische legkippen op een boerderij in Barneveld worden donderdag uit voorzorg geruimd om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Dat doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat er iemand in de stal was geweest die eerder bij een boerderij in Zeewolde was waar het virus werd vastgesteld.


Boeren vrezen financiële strop als ophokplicht lang duurt: 'Scheelt tonnen'

26-10-2021 - 0 reacties Kippenboeren maken zich grote zorgen over de financiële gevolgen bij een langdurge ophokplicht. Dat blijkt uit een belronde van Omroep Brabant. Minister Carola Schouten van Landbouw stelde dinsdag een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dit moet de verspreiding van vogelgriep tegengaan.
"De kippen lopen nu nog graag buiten, met het mooie weer", vertelt pluimveehouder Frank Rooijakkers uit Asten teleurgesteld. Hij is ook bestuurslid bij ZLTO Asten. Zijn 30.000 vrije uitloopkippen moeten het voorlopig doen zonder buitenlucht. "Elke dag liet ik ze nog buiten, het is heel jammer dat het nu niet meer kan." Massale sterfteToch heeft hij begrip voor de maatregel. "Je wil geen massale sterfte. En dat ga je zien als je dieren vogelgriep krijgen", benadrukt hij. De pluimveehouder zag het nieuws al aankomen. "Het was een gevaarlijk jaar. We kregen steeds meer berichten van hobbybedrijven die besmet waren." Nu raakt de maatregel boeren nog niet in de portemonnee. Als de ophokplicht langer gaat duren dan 16 weken, gaat het pluimveehouders wel pijn doen. Dat zit zo: volgens Europese regels mogen vrije uitloopeieren vanaf dan niet meer met dat label worden verkocht. Dan worden ze gedegradeerd tot scharrelei. Faillissementen"Een boer krijgt dan al snel drie cent minder voor een ei", verklaart Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). "Dat scheelt voor een gemiddeld bedrijf tonnen aan inkomsten. En dan dreigen faillissementen." Hij hoopt dat supermarkten daarna alsnog de volle mep willen betalen, om de boeren te steunen. Ook Rooijakkers maakt zich zorgen over de prijzen op termijn. "Je bent dan niks meer aan het verdienen. Ik heb wel de investeringen gedaan, in grond bijvoorbeeld, maar krijg minder voor de eieren." Hij denkt bovendien dat de ophokplicht niet zomaar weg is. "Vorig jaar duurde het ook dertig weken. Dan vraag je je af of het interessant blijft om door te blijven gaan met vrije uitloopkippen." Ook bij pluimveebedrijf Siemons in Roosendaal moeten de kippen weer de stal in. Daar krijgen ze begin november 19.000 vrije-uitloopkippen. "Als het weer zo lang gaat duren als vorig jaar, krijgen we een groot probleem. Dat pacht je de grond buiten voor niks. Daar maak ik me natuurlijk flink zorgen over", vertelt Andy Siemons. Hij vindt bovendien dat de overheid beter regionaal een ophokplicht kan invoeren, dan landelijk. RuimenDe maatregel werd dinsdag genomen naar aanleiding van een vondst van een zeer besmettelijke variant, de zogenoemde hoogpathogene vogelgriep (H5), bij leghennen op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde (Flevoland). Die variant leidt tot ernstige ziekte of sterven bij vogels. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 36.000 dieren op dat bedrijf geruimd. De ophokplicht raakt vooral pluimveehouders met vrije uitloop- of biologische eieren. Die hebben hun kippen immers buiten lopen. Scharrelkippen scharrelen wel rond, maar dit is meestal wel in de stal. Vanaf oktober vorig jaar gold in heel Brabant ruim acht maanden een ophokplicht. LEES OOK: Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep


Koeientuin in Heukelom krijgt eindelijk groen licht: ‘Nu maar hopen dat bezwaren uitblijven’

01-10-2021 - 0 reacties HEUKELOM - Eindelijk staat bij de gemeente Oisterwijk het licht op groen voor de koeientuin in Heukelom. Melkveehouder Jan van Esch hoopt over een jaar zijn innovatieve stal te kunnen openen.