Varkens

Varkens nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Varkens nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Varkens nieuws

Generiek korten staat wel in mestwet, maar teruggeven niet

25-04-2019 - 20 reacties Generiek korten bij overschrijding van sectorplafonds stikstof of fosfaat wordt mogelijk vanaf 1 januari 2020. Een eventuele korting op fosfaatrechten, varkens- of pluimveerechten zal pas effectief worden in 2022.

De vastlegging van sectorplafonds staat in een aanpassing van de meststoffenwet die nog boven de markt hangt. De aanpassing berust op het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn (6e AP) en afspraken die daarover zijn gemaakt met Brussel. Het gaat om de nationale plafonds voor stikstof en fosfaat voor de gehele veestapel (504,4 miljoen kilo stikstof en 172,9 miljoen kilo fosfaat per jaar) en sectorplafonds voor melkvee, varkens en kippen.


Onderzoek naar risico’s buitenhouden van varkens

25-04-2019 - 0 reacties Welke concrete risico’s brengt het houden van varkens buiten met zich mee? Op die vraag wil Bionext graag een antwoord. Daartoe is ze begin dit jaar een één jarig onderzoek gestart over de risico’s van het buitenhouden van varkens.


Dode varkens, heel veel dode varkens

24-04-2019 - 0 reacties De Afrikaanse varkensgriep heeft in volle sterkte China bereikt. En dat heeft niet alleen dramatische gevolgen voor de prijs van varkensvlees.


Varkens wroetend door het land met de Varkenstractor

23-04-2019 - 0 reacties Sjef Meijman ontwikkelde de Varkenstractor. Een mobiele varkensstal met uitloop. Zijn idee is om varkens in te zetten om een beperkt stukje grond om te woelen en te bemesten. Pas als daar de planten en oogstresten opgegeten zijn, rijdt de Varkenstractor naar de volgende plek.


Varkenstractor met mobiele stal door het land

23-04-2019 - 0 reacties Sjef Meijman ontwikkelde een varkenstractor. Een mobiele varkensstal met uitloop. Zijn idee is om varkens in te zetten om een beperkt stukje grond om te woelen en te bemesten. Pas als daar de planten en oogstresten opgegeten zijn, rijdt de Varkenstractor naar de volgende plek.


Twee bacteriën spelen rol bij maagzweren bij varkens

23-04-2019 - 0 reacties De bacteriën, Helicobacter suis en Fusobacterium gastrosuis, spelen een rol in het ontstaan van maagzweren bij varkens. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Chloë De Witte bij de Universiteit Gent.


Veenhuizener ontwikkelt varkenstractor: 'Die beesten wroeten waar ze willen'

23-04-2019 - 0 reacties Om varkens het juiste stuk grond om te laten spitten, heeft Sjef Meijman uit Veenhuizen een zogenoemde 'varkenstractor' ontwikkeld en gebouwd.


Belgisch onderzoek vindt oorzaak maagzweren bij varkens

22-04-2019 - 0 reacties Aan de Universiteit van Gent heeft onderzoeker Chloë De Witte tijdens haar doctoraatsonderzoek ontdekt dat twee bacteriën van belang zijn bij het ontstaan van maagzweren bij varkens. Het gaat om Helicobacter suis en Fusobacterium gastrosuis.


Varkens zorgen voor doorbraak in hersenonderzoek

20-04-2019 - 0 reacties Varkens hebben voor een doorbraak gezorgd in hersenonderzoek. Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om enige activiteit te laten ontstaan bij de hersenen van dode varkens.


Japan ruimt 75.000 varkens wegens varkenspest

20-04-2019 - 0 reacties Circa 8 maanden terug werd in Japan voor het eerst klassieke varkenspest geconstateerd. Sindsdien heeft het land al meer dan 75.000 dieren geruimd.


De varkenspest grijpt om zich heen in China: een massaslachting dreigt

19-04-2019 - 1 reacties Onderzoekers van Rabobank verwachten dat 150 tot 200 miljoen varkens in China worden getroffen door varkenspest.


Varkenshouders hebben geen behoefte aan gesprekken met Varkens in Nood

18-04-2019 - 0 reacties Varkenshouders hebben in meerderheid geen behoefte om aan tafel te gaan zitten met Varkens in Nood. Dat blijkt uit de uitslag van onze stelling: ‘POV moet in gesprek gaan met Varkens in Nood’.


'Belangenbehartigers moeten boeren beschermen in plaats van de dialoog met NGO's aangaan'

18-04-2019 - 0 reacties Belangenbehartigers moeten stoppen met de 'dialoog' met NGO's zoals Greenpeace, Natuurmonumenten, Varkens in Nood en Wakker Dier. „Zij moeten gaan doen waarvoor ze zijn opgericht: boeren beschermen en opkomen voor de agrarische sector."


Peter Siebelt: 'Weg van de dialoog met NGO's, belangenbehartigers moeten boeren beschermen'

17-04-2019 - 0 reacties Belangenbehartigers moeten stoppen met de 'dialoog' met NGO's zoals Greenpeace, Natuurmonumenten, Varkens in Nood en Wakker Dier. ,,Zij moeten gaan doen waarvoor ze zijn opgericht: boeren beschermen.


Nederland telt 36 vijfsterrenverblijven voor varkens

15-04-2019 - 0 reacties


Vleesverwerkers luiden noodklok om dure varkens

15-04-2019 - 0 reacties De snelle stijging van de varkensprijs baart vleesverwerkers grote zorgen. De vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa (Clitravi) roept alle partijen in de varkensketen op om deze kosten samen te verdelen.


'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken'

15-04-2019 - 0 reacties Er moet betere wetgeving komen om ervoor te zorgen dat varkens meer voedselresten kunnen opeten. Varkens eten nu al wel bijproducten, die overblijven bij de productie van levensmiddelen, maar worden eerst bewerkt om er veilig varkensvervoer van te maken.


Chinese varkensvleesproductie kwart lager

15-04-2019 - 0 reacties RaboResearch verwacht dat de varkensvleesproductie in China dit jaar 25 tot 35 procent afneemt als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. De ziekte heeft zich verspreid naar alle provincies op het Chinese platteland en treft 150 tot 200 miljoen varkens.


Chinese varkensvleesproductie in 2019 kwart lager

15-04-2019 - 0 reacties RaboResearch verwacht dat de varkensvleesproductie in China in 2019 met 25 tot 35 procent zal afnemen als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. De ziekte heeft zich verspreid naar alle provincies op het Chinese platteland en treft 150 tot 200 miljoen varkens.


Afrikaanse varkenspest in China kan de wereldwijde vlees- én graanmarkt ontwrichten

15-04-2019 - 0 reacties Volgens de Chinese autoriteiten zijn de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in het land na de ruiming van 1 miljoen varkens onder controle. In een rapport van Rabobank Research wordt een ander beeld geschetst. AVP is endemisch; er zullen vermoedelijk nog 200 miljoen varkens geruimd moeten worden. De productie van varkensvlees valt met 30% terug. Dat heeft verstrekkende gevolgen.