Varkens

Al het Varkens nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Varkens nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Varkens nieuws

Minder koper in varkensvoer.

19-02-2019 - 0 reacties Koper is voor varkens een belangrijk spoorelement, nodig voor zuurstoftransport, de vorming van bot- en bindweefstel en het pigment in huid en haar en meer. Wat is het effect van minder koper in het voer?


Lichte daling fosfaatproductie varkenshouderij

16-02-2019 - 0 reacties De fosfaatproductie door varkens daalde in 2018 licht door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam in 2018 uit op 37,3 miljoen kilo, dat is 200.000 kilo minder dan in 2017.


Fosfaat- en stikstofproductie varkens in 2018 gedaald

15-02-2019 - 0 reacties De fosfaatproductie in varkensmest is in 2018 met 200.000 kilo licht gedaald door afname van het aantal varkens en het fosfaatproductie ligt nu 2,4 miljoen kilo onder het fosfaatplafond.


Fosfaatproductie dierlijke mest opnieuw lager

15-02-2019 - 0 reacties De fosfaatproductie in dierlijke mest is in 2018 opnieuw gedaald. De productie bedroeg vorig jaar 160,7 miljoen kilo fosfaat. Dat is ruim 12 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Ook de stikstofuitscheiding is iets gedaald, maar ligt met 506,1 miljoen kilo nog wel iets boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg vorig jaar 77,4 miljoen kilo, 9,2 miljoen kilo minder dan in 2017. Hiermee ligt de fosfaatproductie in de melkveesector 9 procent onder het fosfaatplafond voor de melkveesector (84,9 miljoen kilo). De fosfaatproductie van vleesrundvee lag met 11,2 miljoen kilo iets hoger dan een jaar eerder.

Krimp veestapel
Tussen 1 januari 2017 en 31 december 2018 nam het aantal melkkoeien met ruim 190 duizend af, een daling van 11 procent. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde in die periode met ruim 300 duizend, een daling van 25 procent. In 2017 werd het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij van kracht. Melkveebedrijven waren vanaf 2017 verplicht om melkkoeien en vrouwelijk jongvee af te voeren. Daarnaast hebben van de circa 16 duizend melkveebedrijven bijna 600 bedrijven kenbaar gemaakt dat ze met hun bedrijf willen stoppen. Door dit plan en de invoering van het fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2018 is de melkveestapel dus fors gekrompen.

Daling fosforgehalte mengvoer en ruwvoer voor melkvee
Het fosfaatreductieplan leidde naast een daling van de veestapel ook tot verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer voor melkvee. Het fosforgehalte daalde van 4,3 gram per kilo in 2016 tot 4,1 gram per kilo mengvoer in 2018, een daling van ruim 4 procent.

Het fosforgehalte van gras en maïs, ander belangrijk voer voor melkvee, lag in 2018 onder het niveau van voorgaande jaren.

Iets lagere fosfaatproductie varkenssector
De fosfaatproductie door varkens daalde in 2018 licht door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam in 2018 uit op 37,3 miljoen kilo.

Varkenshouders werden door de regeling fosfaatreductieplan varkenshouderij gestimuleerd om over te schakelen op voer met een lager fosforgehalte. Dat droeg ook bij aan de daling van de fosfaatproductie in de varkenshouderij. Mede door deze maatregelen is de fosfaatproductie de laatste jaren gedaald tot onder het fosfaatplafond van 39,7 miljoen kilo.

Hogere fosfaatproductie leghennen, vleespluimvee juist lager
In 2018 steeg de fosfaatproductie van legpluimvee ten opzichte van een jaar eerder met 4 procent tot 21,1 miljoen kilo. In de vleespluimveesector daalde de fosfaatproductie echter met bijna 10 procent tot 6,5 miljoen kg. Deze veranderingen in de fosfaatproductie hangen vooral samen met een verandering van de wijze waarop de pluimveestapel wordt geteld. In de Landbouwtelling van 2018 is de opgave door de boer vervangen door een telling op basis van het Identificatie en Registratiesysteem voor pluimvee. Deze methodewijziging is vermoedelijk de oorzaak van de trendbreuk in het aantal vleeskuikens. In 2018 steeg het aantal leghennen met 3 procent tot 47,7 miljoen en daalde het aantal vleeskuikens met 10 procent tot 43,2 miljoen dieren. De totale fosfaatproductie van pluimvee lag in 2018 krap 1 procent boven het fosfaatplafond van 27,4 miljoen kilo.

De fosfaatproductie van overige diercategorieën zoals schapen, geiten, paarden, pony’s, konijnen en pelsdieren nam toe met 0,6 miljoen kilo tot 7,3 miljoen kilo (2018), onder andere door toename van het aantal schapen en melkgeiten.


Duitse importslachtingen daalt met 17,9%

14-02-2019 - 0 reacties Het aantal slachtingen van varkens in Duitsland daalde afgelopen jaar met circa drie procent. Hier was vooral een forse daling van geïmporteerde levende varkens debet aan.


Kleine verlichting Belgische AVP maatregelen.

14-02-2019 - 0 reacties Vanaf vandaag mogen varkens van verschillende Belgische bedrijven weer op een vrachtauto worden geladen als deze de bestemming hebben van een slachthuis. Deze verlichting van de AVP maatregelen heeft het FAVV bekendgemaakt.


Aerosol-blusmiddelen als brandpreventie in veestallen

14-02-2019 - 0 reacties Aerosolen, uiterst fijne nevels van droge vaste deeltjes, toegepast bij beginnende stalbranden kunnen de levens van varkens redden. Installeren van systemen op risicoplekken, technische ruimtes, schakelkasten of kabelgoten kan leed en verlies voorkomen.


Dierenarts werkt nu bij Varkens in Nood: ‘Onzinnig om vooral boeren de schuld te geven’

12-02-2019 - 0 reacties Stalbranden, zieke dieren, weinig opbrengst. De varkenssector zit in de hoek waar de klappen vallen. Frederieke Schouten werkte als dierenarts zeven jaar lang tussen de varkens en zag veel dierenleed. Nu werkt ze bij dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeert ze als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren. ‘Het is onzinnig om alle schuld bij de boeren te leggen.’


Aantijging Varkens in Nood matcht niet met CBS-cijfers

12-02-2019 - 0 reacties Varkens in Nood suggereerde dat er een gat van 1 miljoen te vinden is tussen de Duitse importcijfers en de Nederlandse exportcijfers. Cor Pierik, de landbouwwoordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zegt dat de stelling niet aansluit op hun cijfers.


Zon overheerst op de markt, mester moppert

11-02-2019 - 0 reacties Zo taai en moeizaam als de onderhandelingen bij de varkens gaan, zo anders verloopt de handel in biggen. Hoewel het 2 aparte markten zijn, hebben ze wel veel met elkaar te maken. Welke beweging maakt de DCA BestPigletPrice (BPP), en wat zijn de verwachtingen voor de komende weken?


Synchronisatie van gelten: Wat levert het op?

11-02-2019 - 0 reacties Op een zeugenbedrijf is de belangrijkste en duurste plaats het kraamhok. Het gebruik van de kraamhokken is de eerste limiterende factor in het aantal varkens dat geproduceerd kan worden.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


'Je bereikt het tegengestelde', LTO ziet niks in plannen Partij van de Dieren

08-02-2019 - 0 reacties Drastisch minder koeien, varkens en andere landbouwdieren in Overijssel. Op pagina zes van het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren staat het duidelijke standpunt: 'Het aantal gehouden dieren wordt met minstens 70% verlaagd.' Maar hoe realistisch is dat in een landbouwprovincie bij uitstek?


Duitsland krijgt wettelijke dierwelzijnscertificaat voor varkensvlees

07-02-2019 - 0 reacties De Duitse regering presenteert een label voor varkensvlees afkomstig van varkens die vanaf de geboorte tot aan de slacht opgroeien in een omgeving met hogere dierwelzijnseisen. Het is een vervolg op het enkele jaren door opgerichte ‘Initiative Tierwohl’.


Biggenopfok, de nieuwe module E-learning Varkens is nu beschikbaar.

07-02-2019 - 0 reacties Wennen aan nieuw voer, een nieuwe omgeving en het verroveren van een plek in de groep zijn van invloed op een goede start van een opfokbig. In de nieuwe module van E-learning Varkens wordt uitgelegd hoe dit te bereiken.


‘Bedrijfsleven moet zich profileren in maatschappelijk debat dierenwelzijn’

06-02-2019 - 0 reacties In het maatschappelijk debat over dierenwelzijn zijn het vaak de varkenshouders die de ‘klappen’ moeten opvangen. Varkenshouders worden door actiegroepen rechtstreeks aangevallen op de wijze hoe varkens in Nederland worden gehouden.


Video: ‘Van staartje tot karbonaadje’

04-02-2019 - 0 reacties Op de website Dumpert.nl is in de serie Dumpert Filmt Je Werkplek (DFJW) een video gemaakt door de ogen van de hedendaagse jeugd op onder meer de varkenshouderij Beemsterlant’s Varkens in Middenbeemster en in de slachterij Vissers Vlees in Lunteren.


Varkensboeren leven mee met door stalbrand getroffen collega

02-02-2019 - 0 reacties VEGHEL - Een immens drama. Voor de boer, zijn familie en vooral ook de omgekomen dieren. Varkensboeren, zaterdagmiddag aanwezig bij de opening van de vernieuwde Agrifirm veevoeder fabriek in Veghel, leven mee met hun collega in Biezenmortel, die geteisterd is door een stalbrand. Bij de felle brand werd vrijdag het bedrijf grotendeels verwoest en kwamen zo'n 3000 varkens om het leven.


Vijfhonderd varkens overleven grote stalbrand Biezenmortel, drie stallen volledig verwoest

02-02-2019 - 0 reacties Een stuk of tien varkens lopen buiten, na de verwoestende stalbrand in Biezenmortel op vrijdag. Ze lopen in een weiland vlakbij de afgebrande stallen. Vrijdag kwamen bijna 3.000 andere biggen en zeugen om het leven, toen drie van de vier stallen volledig in vlammen op gingen. In de vierde stal, die wel schade opliep, heeft een nog onbekend aantal varkens de brand overleefd.


Slachterijen verschuilen zich achter marktsmoesjes

02-02-2019 - 0 reacties Er werden in de afgelopen week onterecht geen prijswijzigingen genoteerd. De vraag naar varkens is er wel, de prijsstijging komt (nog) niet.