Biggen

Biggen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Biggen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Biggen nieuws

Zoetis biedt professionele varkenshouders mogelijkheid voor gratis PRRS-onderzoek

17-05-2019 - 0 reacties Dit voorjaar biedt Zoetis varkenshouders de mogelijkheid om PRRS-speekselonderzoek te laten doen bij gespeende biggen. Het PRRS-Prevalentieonderzoek 2019 is een samenwerking met GD en heeft als doel de circulatie van vroege PRRS in kaart te brengen.


Biggen vinden gretig aftrek in Duitsland

13-05-2019 - 0 reacties De afzet van biggen profiteert nog altijd van een goede vraag vanuit Duitsland. Toch zit de DCA BestPigletPrice aan zijn plafond.


Hipra komt met nieuwe PRRS-aanpak bij biggen

09-05-2019 - 0 reacties Veterinair farmaceut Hipra heeft een nieuwe aanpak tegen het PRRS-virus onder biggen. De standaard aanpak wordt uitgebreid met een onderzoek naar de PRRS-stam. Daarmee kan worden gekeken of vaccineren zinvol is.


Hipra heeft nieuwe aanpak PRRS bij biggen

09-05-2019 - 0 reacties Veterinair farmaceut Hipra heeft een nieuwe aanpak tegen het PRRS-virus onder biggen. De standaard aanpak wordt uitgebreid met een onderzoek naar de PRRS-stam. Daarmee kan worden gekeken of vaccineren zinvol is.


7000 handtekeningen tegen uitbreiding varkensstal Schuttert in Ommen

06-05-2019 - 0 reacties Er zijn al meer dan 7000 handtekening verzameld in een petitie tegen de komst van de varkensstal in Beerzerveld van Handelshuis Schuttert. De stal moet straks ruimte bieden aan 14.000 biggen.


Napijnbestrijding verplicht na castratie biggen

03-05-2019 - 0 reacties Nederlandse varkenshouders die leveren binnen het Duitse kwaliteitskeurmerk QS zijn vanaf 1 juli 2019 verplicht napijnbestrijding toe te passen na het castreren van mannelijke biggen.


Nachtdiensten voor maximaal vitale biggen

03-05-2019 - 0 reacties De laatste jaren weet Rik Rotink de biggensterfte in de kraamstal onder de 6 procent te houden en daarmee onder de waarde van 10,5 procent die in 2009 door de Stuurgroep Bigvitaliteit als streefwaarde werd aangeduid.


Iedereen een PRRS-vrije big.

02-05-2019 - 0 reacties Het moment waarop regelmatig de alarmbellen gaan rinkelen, is wanneer wordt vastgesteld dat de geleverde biggen niet vrij zijn van het PRRS-virus. Dat onderzoek volgt nogal eens na klachten bij een vleesvarkenshouder. ‘Nu moet er wat gebeuren!’


Zeshonderd biggen stikken door sabotage ventilatiesysteem

01-05-2019 - 0 reacties Opnieuw is er in Duitsland, nabij de Nederlandse grens, het ventilatiesysteem in een varkensstal gesaboteerd, waardoor er 600 varkens om zijn gekomen. Dat gebeurde afgelopen weekend in een varkensstal in Geseke-Störmede.


Elke ronde starten de biggen van Jan Schuttert als het ware in een nieuwe stal

01-05-2019 - 0 reacties De locatie Sloothoeve van Handelshuis Schuttert werkt sinds augustus 2018 naar volle tevredenheid volgens de HyCare-methode in de biggenstal. Het werkt plezierig en motiverend en het resultaat groeit.


Monitoring PRRS: onderscheid maken tussen veld- en vaccinvirus (sequencing)

30-04-2019 - 0 reacties Vaccineren op een vermeerderings- of (sub-)fokbedrijf sluit niet uit dat er PPRS-veldvirus circuleert. Biggen kunnen al vóór de geboorte via de zeug/gelt besmet raken of in het kraamhok via toomgenoten.


Oedeemziekte bij biggen: Een minder bekende E.coli

29-04-2019 - 0 reacties Oedeemziekte bij biggen is het meest bekend in de acute vorm waarbij plotse uitval 10-20 dagen na spenen optreedt. De sterfte kan oplopen tot meer dan 10 % in een weekgroep. Het beeld lijkt sterk op dat van een Streptococcen infectie.


Speekselonderzoek PRRS: uitslag goed interpreteren

23-04-2019 - 0 reacties U heeft onlangs speekselmonsters bij uw gespeende biggen verzameld en ingestuurd voor PCR-onderzoek op aanwezigheid van PRRS-virus. Wat de uitslag betekent hangt af van de vraag welke diercategorieën u vaccineert tegen PRRS en de klinische symptomen.


Gratis PRRS-onderzoek voor varkenshouders

20-04-2019 - 0 reacties Varkenshouders krijgen de mogelijkheid om gratis een speekselonderzoek te laten doen bij gespeende biggen. Dit onderzoek moet de vroege circulatie van PRRS in kaart brengen.


Handel gebaat bij strakke DCA BestPigletPrice

17-04-2019 - 0 reacties De situatie op de biggenmarkt is in 6 maanden tijd meer dan 180 graden gedraaid. Afgelopen herfst waren biggen namelijk nauwelijks te slijten, terwijl dit voorjaar er niet of nauwelijks aanbod voorhanden is. Om een wildgroei in de toeslagen te voorkomen, pleit de handel voor een strakke DCA BestPigletPrice (BPP).


25 procent biggensterfte bij vrijloopkraamhok zonder vastzetten zeugen

16-04-2019 - 0 reacties Een kwart van het aantal biggen in vrijloop kraamhokken blijkt door voornamelijk dooddrukken vroegtijdig dood te gaan als de zeug niet tijdelijk wordt vastgezet. Dat is de conclusie van het driejarig InnoPig-project waar de universiteit van Kiel.


DCA BestPigletPrice legt lat opnieuw hoger

15-04-2019 - 0 reacties De biggen zijn nog altijd goed gevraagd, al is het aanbod niet toereikend. Hoe reageert de DCA BestPigletPrice hierop?


Reputatie Nederlandse big onder druk

12-04-2019 - 0 reacties Duitse vleesvarkenshouders stellen hoge eisen aan de kwaliteit van biggen. Toch heeft het gros geen idee wat de gezondheidsstatus van de door hen aangekochte biggen is, zo blijkt uit marktonderzoek.


Aantonen van PRRS bij gespeende biggen

09-04-2019 - 0 reacties Voor het aantonen van PRRS bij gespeende biggen is PCR-onderzoek de aangewezen methode. U kunt dat met twee soorten monsters laten doen.


Oraal vaccin pakt speendiarree bij de bron aan

05-04-2019 - 0 reacties De biggen van zeugenhouder Rik Rotink bleven regelmatig last hebben van E. coli speendiarree, waardoor de voerverbeteringen onvoldoende effect hadden. Samen met de dierenarts pakten ze speendiarree bij de bron aan dankzij een oraal vaccin.