Biggen

Al het Biggen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Biggen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Biggen nieuws

Juiste voedingsvezels positief voor darmgezondheid biggen

15-07-2019 - 0 reacties Het verstrekken van de juiste voedingsvezels aan biggen heeft een positieve invloed op hun darmgezondheid. Een zeugenhouder kan door de inzet van de juiste vezels de darmgezondheid en darmflora van de biggen positief beïnvloeden, weet Booijink Veevoeders.


Aanbod biggen groeit, maar de vraag groeit niet mee

08-07-2019 - 0 reacties De trend van dalende prijzen tekent zich meer en meer op de biggenmarkt af. En dat betekent dat een verdere daling van de biggenprijzen is te verwachten. Wat houdt dat in voor de DCA BestPigletPrice (BPP) deze week?


Minder vleesvarkens en meer biggen door sanering

08-07-2019 - 0 reacties De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen leidt tot meer vermeerderingsbedrijven en minder vleesvarkensbedrijven, zo blijkt uit reacties van financieel-economisch deskundigen op Kamervragen van het CDA.


Bescherm uw biggen tegen E. coli. Preventie Werkt.

08-07-2019 - 0 reacties Als gevolg van de ondoordringbaarheid van de placenta voor antistoffen worden biggen geboren zonder beschermende immuniteit van de moeder. Hoe minimaliseer je de kans dat biggen ziek worden van E. coli?


Gouden Regel 6: Geen gespeende biggen in de kraamstal

04-07-2019 - 0 reacties Spenen veroorzaakt hevige stress bij biggen waardoor aanwezig PRRS-virus explosief wordt uitgescheiden. Isoleer virusverspreiding door geen gespeende biggen in de kraamstal toe te staan. Speen alle biggen in de afdeling tegelijk.


Druk op prijsontwikkeling biggen neemt toe

01-07-2019 - 0 reacties Er is al een aantal weken sprake van meer bewolking boven de Nederlandse biggenmarkt. De aanzet voor deze situatie kwam een aantal weken terug vanuit Spanje. Wat betekent dit voor de DCA BestPigletPrice?


Duitse varkenshouders mogen straks zelf biggen verdoven

01-07-2019 - 0 reacties De Duitse varkenshouders mogen in navolging van hun Deense collega’s binnenkort hun biggen zelf met isofluraan verdoven om ze te castreren. Dat heeft de Bundestag vorige week besloten.


Het effect van afweer uit biest op griepinfectie in gespeende biggen

27-06-2019 - 0 reacties Griep is één van de belangrijkste oorzaken van acute ademhalingsziekte bij varkens. In een studie werd onderzocht of maternale immuniteit bij biggen een griepinfectie tijdens de speenperiode kan verminderen


Nieuwe aanpak voor vruchtbaarheidsproblemen bij varkens

25-06-2019 - 0 reacties Voor varkensbedrijven met onverklaarbare vruchtbaarheidsproblemen zoals abortus, te veel dood- en zwak geboren biggen, terugkomers of te weinig totaal geboren biggen komt er een aanpak bij.


Niezende biggen kunnen u geld opleveren

24-06-2019 - 0 reacties Niezen en traanstrepen bij ( gespeende ) biggen .…voor velen van u een niet onbekend fenomeen. Bordetella Bronchiseptica wordt gezien als één van de voornaamste veroorzakers van deze traanstrepen en dit niezen.


Met een goede start speendip voorkomen

24-06-2019 - 0 reacties Biggen starten hun leven niet als grote vreter. Dat moeten ze uiteindelijk wel worden. Doorgaans maken ze op vier weken de stressfase van het spenen door. Een aantal factoren is van belang om ze efficiënt en zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van moedermelk. Dat helpt biggen beter door de speendip heen.


DLV-Advies: ‘Grotere toom biggen is economisch interessant’

21-06-2019 - 0 reacties Grotere tomen biggen blijven economisch interessant. Een 10 tot 20 procent hogere productiviteit blijkt altijd rendabel, op voorwaarde dat er voldoende biggenplaatsen zijn of worden bijgebouwd. Dat meldt Jan Pijnenburg van DLV Advies.


Grotere toom kan economisch uit

14-06-2019 - 0 reacties Grotere tomen biggen blijven economisch interessant. Een 10 tot 20 procent hogere productiviteit blijkt altijd rendabel op voorwaarde dat er voldoende biggenplaatsen zijn of worden bijgebouwd.


Cola light niet geschikt voor kraamstal

13-06-2019 - 0 reacties Een puur veterinaire aanpak, gebaseerd op vaccineren en inzet van antibiotica, volstaat niet om geboortediarree onder de knie krijgen. Dierenarts Arjan Schuttert schuwt het adviseren van huis-, tuin- en keukenmiddelen niet. De praktijk boekt daarmee goede resultaten. 'Cola is goed, maar cola light vinden biggen niet lekker.'


Biggenproductie per uur zegt veel, niet alles

13-06-2019 - 0 reacties Een kengetal als het aantal geproduceerde biggen per uur zegt wat over de arbeidsefficiëntie op een zeugenbedrijf. Het geeft ondernemers met personeel richting en op zo'n kengetal is te sturen. Blindelings de hoogste biggenproductie per uur nastreven is volgens experts niet de juiste weg. Tel ook de bigkwaliteit en de -opbrengst én de arbeidskosten mee.


Oregano verbetert prestaties en gezondheid biggen

09-06-2019 - 0 reacties Een onderzoek van Nottingham Trent University in Groot-Brittannië toont namelijk aan dat het geurende kruid oregano als een eubiotica (verzamelnaam voor pro- en prebiotica) een positieve impact heeft op de gezondheid en prestaties van zeugen en biggen.


Gouden Regel 5: Verplaats geen zieke biggen

03-06-2019 - 0 reacties Zieke dieren hebben een verminderde immuniteit en dragen vaak veel ziektekiemen bij zich. Door zieke biggen te verplaatsen is er een groot infectierisico voor gezonde biggen. In dit artikel meer details over Gouden Regel 5: Verplaats geen zieke biggen.


Hygiënemanagement zorgt voor bijna kwart minder uitval biggen

03-06-2019 - 0 reacties Hygiënemanagement heeft een grote impact op de gezondheid van varkens. Scherp zijn op hygiëne kost weliswaar grotere investeringen, maar worden ruimschoots overgecompenseerd door extra opbrengsten per dier en verlaging van voerkosten.


Maatschap Schrieks-Martens wint Agroscoopbokaal 2019 Varkens

27-05-2019 - 0 reacties Mts. Schrieks-Martens uit Nederweert wint de Agroscoopbokaal omdat zij tot de top van de zeugenhouderij behoren. Ze weten op jaarbasis 12.722 gespeende biggen per FTE en 35,4 gespeende biggen per zeug per jaar (bij 2.900 zeugen) te produceren.


Hogere voeropname zorgt voor sterkere biggen

25-05-2019 - 0 reacties Door biggen het juiste voer te verstrekken in combinatie met een goed voermanagement kan de voeropname flink worden verhoogd. Sterke biggen met een goede groei en een goede darmgezondheid vormen een belangrijke basis voor de volgende fase.