Varkenshouderij

Volg al het nieuws over Varkenshouderij, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Varkenshouderij nieuwsbrief.

Varkenshouderij nieuws

KDV: Biggen met de 'beste smaak genetica' zijn geboren

19-02-2019 - 0 reacties Alle biggen van het geniticaproject naar de beste smaak en vleeskwaliteit van Keten Duurzame Varkenshouderij (KDV) zijn geboren. Er zijn in totaal drie lijnen varkensrassen opgezet en waarvan inmiddels alle biggen zijn geboren.


Wedstrijd Beste Idee van Varkensland gaat landelijk

19-02-2019 - 0 reacties Het Beste Idee van Varkensland, een initiatief waarbij mensen een idee of innovatie voor de varkenshouderij kunnen presenteren, wordt landelijk uitgerold. Dat besloten de initiatiefnemers, Varkensartsen.nl en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON).


Toetsing hokverrijking NVWA en IKB op basis van brochure

18-02-2019 - 0 reacties IKB en NVWA gaan hokverrijking in varkenshouderij toetsen op basis nieuwe brochure. De hokverrijking levert tijdens controles nog wel eens discussie op. Dat meldt de Producentenorganisatie Varkenshouders (POV).


Lichte daling fosfaatproductie varkenshouderij

16-02-2019 - 0 reacties De fosfaatproductie door varkens daalde in 2018 licht door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam in 2018 uit op 37,3 miljoen kilo, dat is 200.000 kilo minder dan in 2017.


Fosfaatproductie dierlijke mest opnieuw lager

15-02-2019 - 0 reacties De fosfaatproductie in dierlijke mest is in 2018 opnieuw gedaald. De productie bedroeg vorig jaar 160,7 miljoen kilo fosfaat. Dat is ruim 12 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Ook de stikstofuitscheiding is iets gedaald, maar ligt met 506,1 miljoen kilo nog wel iets boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg vorig jaar 77,4 miljoen kilo, 9,2 miljoen kilo minder dan in 2017. Hiermee ligt de fosfaatproductie in de melkveesector 9 procent onder het fosfaatplafond voor de melkveesector (84,9 miljoen kilo). De fosfaatproductie van vleesrundvee lag met 11,2 miljoen kilo iets hoger dan een jaar eerder.

Krimp veestapel
Tussen 1 januari 2017 en 31 december 2018 nam het aantal melkkoeien met ruim 190 duizend af, een daling van 11 procent. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde in die periode met ruim 300 duizend, een daling van 25 procent. In 2017 werd het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij van kracht. Melkveebedrijven waren vanaf 2017 verplicht om melkkoeien en vrouwelijk jongvee af te voeren. Daarnaast hebben van de circa 16 duizend melkveebedrijven bijna 600 bedrijven kenbaar gemaakt dat ze met hun bedrijf willen stoppen. Door dit plan en de invoering van het fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2018 is de melkveestapel dus fors gekrompen.

Daling fosforgehalte mengvoer en ruwvoer voor melkvee
Het fosfaatreductieplan leidde naast een daling van de veestapel ook tot verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer voor melkvee. Het fosforgehalte daalde van 4,3 gram per kilo in 2016 tot 4,1 gram per kilo mengvoer in 2018, een daling van ruim 4 procent.

Het fosforgehalte van gras en maïs, ander belangrijk voer voor melkvee, lag in 2018 onder het niveau van voorgaande jaren.

Iets lagere fosfaatproductie varkenssector
De fosfaatproductie door varkens daalde in 2018 licht door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam in 2018 uit op 37,3 miljoen kilo.

Varkenshouders werden door de regeling fosfaatreductieplan varkenshouderij gestimuleerd om over te schakelen op voer met een lager fosforgehalte. Dat droeg ook bij aan de daling van de fosfaatproductie in de varkenshouderij. Mede door deze maatregelen is de fosfaatproductie de laatste jaren gedaald tot onder het fosfaatplafond van 39,7 miljoen kilo.

Hogere fosfaatproductie leghennen, vleespluimvee juist lager
In 2018 steeg de fosfaatproductie van legpluimvee ten opzichte van een jaar eerder met 4 procent tot 21,1 miljoen kilo. In de vleespluimveesector daalde de fosfaatproductie echter met bijna 10 procent tot 6,5 miljoen kg. Deze veranderingen in de fosfaatproductie hangen vooral samen met een verandering van de wijze waarop de pluimveestapel wordt geteld. In de Landbouwtelling van 2018 is de opgave door de boer vervangen door een telling op basis van het Identificatie en Registratiesysteem voor pluimvee. Deze methodewijziging is vermoedelijk de oorzaak van de trendbreuk in het aantal vleeskuikens. In 2018 steeg het aantal leghennen met 3 procent tot 47,7 miljoen en daalde het aantal vleeskuikens met 10 procent tot 43,2 miljoen dieren. De totale fosfaatproductie van pluimvee lag in 2018 krap 1 procent boven het fosfaatplafond van 27,4 miljoen kilo.

De fosfaatproductie van overige diercategorieën zoals schapen, geiten, paarden, pony’s, konijnen en pelsdieren nam toe met 0,6 miljoen kilo tot 7,3 miljoen kilo (2018), onder andere door toename van het aantal schapen en melkgeiten.


Varkensvleesorganisatie op komst

14-02-2019 - 0 reacties De komst van een brancheorganisatie varkensvlees staat de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) niet in de weg. Maar deelname van de POV is nog niet toegezegd.


Varkensvleugeltjes grote hit in Amerika

11-02-2019 - 0 reacties Op zoek naar nieuwe varkensvleesproducten zoals Pulled Pork is in Amerika een nieuwe rage ontstaan en een grote hit aan het worden: varkensvleugeltjes als alternatief voor kippenvleugeltjes.


Varkenssector bundelt de krachten met oprichting brancheorganisatie

10-02-2019 - 0 reacties De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Centrale organisatie voor de Vleessector (COV) en de verenigde voerfabrikanten Nevedi zijn bezig om samen een brancheorganisatie op te richten. De transportsector Vee & Logistiek wordt ook betrokken.


Nertsenhouders waarschuwen: ‘Verbod op varkenshouderij is niet ondenkbaar’

05-02-2019 - 0 reacties Als varkenshouders niet waakzaam zijn, zal dierenactivisme leiden tot een totaalverbod op de varkenshouderij. Dit zeggen nertsenhouders. „Onze beroepsgroep is al verboden dankzij dierenactivisten. Andere veehouderij-sectoren zullen volgen.”


Video: ‘Van staartje tot karbonaadje’

04-02-2019 - 0 reacties Op de website Dumpert.nl is in de serie Dumpert Filmt Je Werkplek (DFJW) een video gemaakt door de ogen van de hedendaagse jeugd op onder meer de varkenshouderij Beemsterlant’s Varkens in Middenbeemster en in de slachterij Vissers Vlees in Lunteren.


Stalbrand Biezenmortel begon waarschijnlijk in werktuigloods: ‘De brand is immens geweest’

02-02-2019 - 0 reacties BIEZENMORTEL - De grote stalbrand in Biezenmortel, waarbij vrijdag zo'n 3.000 varkens om het leven kwamen, is hoogstwaarschijnlijk begonnen in de werktuigloods van het agrarische bedrijf. ,,Er moet nog nader onderzoek worden gedaan, maar het ziet er nu naar uit dat de brand vervolgens op de stallen is overslagen”, aldus Linda Janssen, voorzitter van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).


POV tilt varkensgezondheid naar hoger plan

02-02-2019 - 0 reacties De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gaat zaken als bigvitaliteit en intacte staarten oppakken via een integraal programma hogere varkensgezondheid. De gezondheidsladder is het antwoord van de sector op kritiek van politiek en maatschappij.


Stoppers en toenemende vraag positief voor resultaten varkenshouderij

31-01-2019 - 0 reacties Een verwacht herstel van de vraag naar biggen, stoppers in Nederland en Duitsland en mogelijk een grotere afzet naar China. Deze factoren kunnen zorgen voor betere resultaten in de varkenshouderij. Afgelopen jaar verslechterde de liquiditeitspositie.


Failliete varkenshouder vertelt zijn verhaal

30-01-2019 - 0 reacties Willy Wolfkamp is na 43 jaar gestopt met zijn varkenshouderij. De boer moest noodgedwongen stoppen na onder meer een reeks financiële tegenslagen.


POV is gegoochel Varkens in Nood met cijfers zat

26-01-2019 - 0 reacties De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is het cijfergegoochel van organisaties als Varkens in Nood zat. POV checkte met enkele deskundigen de berekeningen van Varkens in Nood. Die bevat volgens hen een aantal foute aannames.


Felle twist over varkensaantallen

26-01-2019 - 0 reacties Nederland telt 2,3 miljoen 'illegale' varkens. Dat stelt Varkens in Nood in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd. De Producent Organisatie Varkenshouderij (POV) distantieert zich hiervan.


Boer moet biggensterfte vergelijken met collega's

25-01-2019 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten werkt aan een benchmark om de biggensterfte in de varkenshouderij terug te dringen. Daarin kunnen veehouders zien hoe ze qua sterfte van jonge dieren scoren ten opzichte van hun collega's.


Varkenshouder moet biggensterfte vergelijken met collega's

25-01-2019 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten werkt aan een benchmark om de biggensterfte in de varkenshouderij terug te dringen. Daarin kunnen veehouders zien hoe ze qua sterfte van jonge dieren scoren ten opzichte van hun collega's.


Schouten werkt aan benchmark biggensterfte

25-01-2019 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten werkt aan een benchmark om de biggensterfte in de varkenshouderij terug te dringen. Dat kondigde ze donderdag aan tijdens het debat over dieren in de veehouderij in de Tweede Kamer.


Schouten werkt aan benchmarkt biggensterfte

24-01-2019 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten werkt aan een benchmark om de biggensterfte in de varkenshouderij terug te dringen. Dat kondigde ze donderdag aan tijdens het debat over dieren in de veehouderij in de Tweede Kamer.