Varkenshouderij

Al het Varkenshouderij nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Varkenshouderij nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Varkenshouderij nieuws

Varkenshouder vestigt hoop op Raad van State voor komst megastal

22-02-2020 - 0 reacties Een varkenshouder aan de Dwarshaspel in Zevenhuizen hoopt dat de Raad van State de laatste bezwaren van drie omwonenden tegen een uitbreidingsplan van zijn varkenshouderij van tafel veegt.


Varkensboer uit Nieuw-Roden wil uitbreiden, maar stuit op weerstand

22-02-2020 - 0 reacties Een varkenshouder uit Nieuw-Roden hoopt dat de Raad van State de laatste bezwaren van een drietal buren tegen een uitbreidingsplan van zijn varkenshouderij in het naburige Zevenhuizen van tafel veegt. De boer wil weer weer varkens aan de Dwarshaspel in het dorp houden.


'Veel stoppers boeren waarschijnlijk door'

07-02-2020 - 0 reacties Rene Veldman, sectorspecialist varkenshouderij bij de Rabobank, verwacht dat veel ingetekende stoppers voor de Warme Sanering besluiten toch door te boeren. In een gesprek met Wouter Baan geeft hij tevens aan dat zowel vermeerderaars als vleesvarkenshouders een goed jaar tegemoet gaan.


Porc d'Or: Curator heeft hard hoofd in doorstart Noordvlees Gieten

03-02-2020 - 2 reacties De kans dat de vorige week failliet verklaarde vleesgroothandel Noordvlees in Gieten een doorstart maakt, is klein.


Spaanse varkensproductie groeit nog 10%

28-01-2020 - 0 reacties De Spaanse varkenshouderij met veel integraties is de snelst groeiende in Europa. De productiegroei houdt ook nog aan.


Deadlines in Noord-Brabantse emissieregels voor veehouders voorlopig niet van tafel

23-01-2020 - 0 reacties De deadlines in de Noord-Brabantse natuurregels gaan voorlopig niet van tafel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag 22 januari bekendgemaakt. ZLTO, de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en een aantal veehouders hadden een spoedprocedure tegen de provincie Noord-Brabant aangespannen omdat de bodemprocedure op zich liet wachten. Brabantse veehouders moeten voor 1 april 2020 een ontvankelijke vergunning indienen om op 1 januari 2022 hun stallen allemaal aangepast te hebben.


Meer animo dan gedacht voor stoppen varkenshouderij

15-01-2020 - 0 reacties Het kabinet verwachtte dat ongeveer driehonderd boeren zich zouden aanmelden voor de regeling. Nu blijkt er meer animo te zijn.


Over de avond waarop stal boer Gerbert bezet dreigde te worden: ‘Ze waren er vierkant uit gegaan’

31-12-2019 - 0 reacties BEERS - Activisten dreigden de varkenshouderij van Gerbert Oosterlaken (60) uit Beers te bezetten. Bevriende boeren kwamen hem steunen en waren klaar voor de strijd op die avond in november 2019.


Varkens omgekomen na val door vloer

29-12-2019 - 0 reacties Vijf varkens zijn zondagochtend door de vloer van een stal gezakt bij een varkenshouderij aan de Groeze in Beringe. Een aantal dieren heeft de val niet overleefd.


Rechtszaak om stikstofruimte stoppersregeling

18-12-2019 - 0 reacties Het Landbouw Collectief gaat bij de staat de stikstofruimte uit de stoppersregeling varkenshouderij claimen.


Dit gaan boeren en kabinet doen om de stikstofuitstoot te verminderen

18-12-2019 - 2 reacties Minder eiwit in het voer van melkvee, de koeien vaker in de wei en mest aanlengen met water. Dit zijn enkele van de maatregelen die op korte termijn worden genomen om de stikstofuitstoot in de landbouwsector te verminderen. Dat heeft het Landbouw Collectief bekendgemaakt naar aanleiding van een overleg maandag met minister Schouten en premier Rutte in het Catshuis.

Het Landbouw Collectief, waarin 13 boerenorganisaties zijn verenigd, noemt de maatregelen breed gedragen en praktisch uitvoerbaar. "De uitkomsten van dit gesprek zijn daarmee de beste garantie dat de stikstofemissie significant afneemt op korte termijn", staat in een verklaring.
Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief zegt na de toezeggingen van het kabinet dat de aangesloten partijen er vertrouwen in hebben dat de overheid "aan een aantal randvoorwaarden gaat voldoen, waardoor Nederland uit de stikstofimpasse komt".

Geen krimp, toch vergunningen
De sector is blij met de toezegging van het kabinet dat er geen sectorbrede krimp komt en dat bedrijven niet gedwongen worden opgekocht. Ook worden alsnog vergunningen verleend aan ruim 3400 bedrijven waarvan de vergunning zou vervallen door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Daarnaast zijn er financiële afspraken gemaakt.
"Maatregelen voor de varkenshouderij moeten nog worden uitgewerkt", zegt Dijkhuizen op NPO Radio 1. "Aan sommige onderwerpen moet nog hard gewerkt worden, met een hoop moeilijke beslissingen."
Er wordt een commissie in het leven geroepen voor het meten en monitoren van de stikstofuitstoot. Daarin zal ook het Landbouw Collectief zitten. De organisaties worden ook betrokken bij de herijking van Natura 2000-gebieden.

Het kabinet heeft brief over het akkoord aan de Tweede Kamer gestuurd. "Ik ben blij dat we tot afspraken zijn gekomen om gezamenlijk de stikstofproblematiek aan te pakken. Hierdoor brengen we de stikstofneerslag in Nederland omlaag en werken we aan een gezonde toekomst voor de boer in Nederland", zeg minister Schouten.
Blij met principe-akkoord
Gevraagd naar de acties die boeren vandaag houden, zegt Dijkhuizen dat die aantonen hoe diep het zit bij de boeren. "Het zit ondernemers hoog, het voortbestaan van je bedrijf raakt diep, er is een grote kloof in het vertrouwen tussen overheid en sector en ik kan mij voorstellen dat het niet met een paar woorden klaar is."

Hij wijst erop dat het bereik onder boeren door het Landbouw Collectief groot is, groter dan ooit en dat deze 13 organisaties blij zijn met het principe-akkoord. "Er zullen altijd boeren zijn die dat niet zien zitten. Maar het is onze insteek om een uitweg te vinden uit de impasse die is ontstaan door het stikstofprobleem."
In januari spreekt het collectief opnieuw met het kabinet over de investeringen en de maatregelen. Het kabinet heeft toegezegd dat het beleid jaarlijks wordt geëvalueerd met de landbouwsector.


Flink slikken voor Landerd: sanering van varkenshouderij in Schaijk kost bijna 1 miljoen

17-12-2019 - 0 reacties SCHAIJK - De saneringskosten van een Schaijkse varkenshouderij lopen gigantisch uit de klauwen. Landerd moet een veel groter verlies slikken dan verwacht. Maar liefst één miljoen. Mogelijkheden om de schade te verhalen ziet de gemeente niet.


Nederland gestart met warme sanering varkenshouderij

29-11-2019 - 0 reacties Nederland is deze week van start gegaan met een warme sanering van de varkenshouderij. Varkenshouders uit de provincies Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland en Utrecht kunnen zich tot de Nederlandse overheid wenden om subsidies te krijgen wanneer zijn hun bedrijfsactiviteit stopzetten. Daarmee wil de overheid de geurhinder in ‘veedichte’ gebieden verminderen. In totaal is er 180 miljoen euro beschikbaar voor de stoppende varkenshouders.


Opkoopregeling voor varkensboeren van start

24-11-2019 - 0 reacties Varkensboeren die willen stoppen met hun bedrijf kunnen zich vanaf morgen inschrijven voor een uitkoopregeling van de overheid. Die vordert dan de rechten voor het bedrijf en laat de stallen slopen.
De opkoopregeling werd al voor de stikstofcrisis bedacht en is bedoeld om stankoverlast door boeren in woongebieden terug te dringen. Er is een subsidiepot van 180 miljoen euro voor beschikbaar.
Varkensboer Gert Bouwman in het Gelderse dorp Terschuur wil gaan meedoen aan de regeling. Hij is 56 jaar oud, heeft geen opvolger voor zijn bedrijf en financieel heeft zijn bedrijf het moeilijk. "Het levert te weinig op om van te leven, maar is te veel om me een hobbyboer te noemen. Dan komt een saneringsregeling langs en die biedt voor ons gewoon kansen."
Op de plek van zijn boerderij worden dan waarschijnlijk nieuwe huizen gebouwd.
Eigen regeling
De regeling is door de varkenshouderij zelf ontworpen en de overheid heeft het geld beschikbaar gesteld. Belangenorganisatie POV is blij met het resultaat en verwacht dat veel boeren zich inschrijven. "Je merkt aan alle varkenshouders dat ze zich afvragen hoe ze de toekomst in gaan of stoppen een optie is. Voor bedrijven die willen stoppen en dicht bij woonkernen zitten, is deze regeling zeker interessant", zegt voorzitter Linda Janssen.
Toch was het besluit om te stoppen voor varkensboer Bouwman een hele lastige. "Je bent boer, dat zit in je en dat blijft in je zitten."


NVWA wil inspecties varkenshouders openbaar maken: POV roept op tot bezwaar

12-11-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil inspectierapporten van inspecties uit 2017 en 2018 bij varkenshouders openbaar maken. De NVWA doet dit vanwege een verzoek Wet Openbaarheid van Bestuur van een organisatie die anoniem wil blijven. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) roept leden op bezwaar te maken tegen de openbaarmaking van de gegevens. In de controlerapporten staan namelijk adresgegevens en persoonlijke gegevens.


Boeren alert op nieuwe acties van dierenactivisten: 'We zijn niet uit op ruzie'

07-11-2019 - 0 reacties Boerenorganisaties ZLTO en POV Varkenshouderij roepen boeren op om zeer alert te zijn op mogelijke acties van dierenactivisten. Volgens ZLTO heeft de politie gewaarschuwd dat er signalen zijn dat er een of meer nieuwe stalbezettingen op komst zijn. De organisaties vragen ook omwonenden van boerenbedrijven goed op te letten en de politie te bellen bij onraad.


Belgisch varkensvlees kan weer naar Singapore worden uitgevoerd

28-10-2019 - 0 reacties Na India en Vietnam heft ook Singapore zijn embargo op de invoer van Belgisch varkensvlees op. Dat heeft de Belgische minister van Landbouw, Ducarme, zaterdag 26 oktober gemeld. Het verbod op invoer van varkensvlees uit België stelden de landen in na de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in de Belgische provincie Luxemburg. In 2017 importeerde Singapore 482 ton producten afkomstig uit de Belgische varkenshouderij.


LNV: Alles erop gericht overschrijding fosfaatplafonds te voorkomen

24-10-2019 - 0 reacties Alles is erop gericht om overschrijding van de fosfaatplafonds te voorkomen. Bovendien ligt de fosfaat- en stikstofproductie van de pluimvee- en varkenshouderij op dit moment onder de voor die sector geldende plafonds.


DLV: Voerwinstprijzen dit jaar ver boven de langjarige begrotingsnormen

23-10-2019 - 0 reacties Het jaar 2019 blijft een bijzonder jaar voor de varkenshouderij. De voerwinstprijzen liggen dit jaar ver boven de langjarige begrotingsnormen.


POV zoekt varkenshouders voor blootstellingsonderzoek in stal

23-10-2019 - 0 reacties De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) besloot gaat een bloostellingsonderzoek uitvoeren onder varkenshouders. Dit onderzoek is verplicht door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW).