Varkensvlees

Volg al het nieuws over Varkensvlees, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Varkensvlees nieuwsbrief.

Varkensvlees nieuws

Sterke aanwijzingen voor AVP-uitbraak in Vietnam

18-02-2019 - 0 reacties Taiwanese autoriteiten hebben in geïmporteerd varkensvlees uit Vietnam Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Dit creëert het vermoeden dat de dierziekte vanuit China naar Vietnam is overgewaaid.


Duitsland haalt Spanje in bij varkensvleesexport

15-02-2019 - 0 reacties China ontving in 2018 het meeste varkensvlees uit Duitsland, waardoor Spanje naar de tweede plaats zakt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Deense Raad voor Landbouw en Voeding.


Varkensvleesorganisatie op komst

14-02-2019 - 0 reacties De komst van een brancheorganisatie varkensvlees staat de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) niet in de weg. Maar deelname van de POV is nog niet toegezegd.


‘Voorkeur voor Nederlands varkensvlees in plaats van Belgisch?’

13-02-2019 - 0 reacties Leggen Belgische supermarkten in toenemende mate Nederlandse varkensvleesproducten in hun koeling ten faveure van Belgische? Die vraag stelt het Vlaams parlementslid Francesco Vanderjeugd in een brief aan de Belgische supermarktketens.


Duitsland grootste varkensexporteurs naar China

12-02-2019 - 0 reacties De grootste exporteur van varkensvlees in 2018 was Duitsland en daarmee versloegen onze oosterburen Spanje, dat naar de tweede positie zakte.


Varkensvleugeltjes grote hit in Amerika

11-02-2019 - 0 reacties Op zoek naar nieuwe varkensvleesproducten zoals Pulled Pork is in Amerika een nieuwe rage ontstaan en een grote hit aan het worden: varkensvleugeltjes als alternatief voor kippenvleugeltjes.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Duitsland krijgt wettelijke dierwelzijnscertificaat voor varkensvlees

07-02-2019 - 0 reacties De Duitse regering presenteert een label voor varkensvlees afkomstig van varkens die vanaf de geboorte tot aan de slacht opgroeien in een omgeving met hogere dierwelzijnseisen. Het is een vervolg op het enkele jaren door opgerichte ‘Initiative Tierwohl’.


Wanneer komt er krapte op de Chinese varkensmarkt?

31-01-2019 - 0 reacties De hoop op de Europese varkensmarkt is duidelijk gevestigd op China. Wanneer de Chinese vraag naar varkensvlees stijgt, liggen immers hogere varkensprijzen in het verschiet. Danish Crown is ervan overtuigd dat de vraag loskomt.


Jaarlijks circa 500.000 euro vanuit Europese Unie beschikbaar voor promotie dierlijke producten

30-01-2019 - 0 reacties Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft zelf geen regelingen ter promotie van dierlijke producten. Vanuit het budget van de Europese Unie is de afgelopen jaren jaarlijks gemiddeld 500.000 euro uitgekeerd voor promotie van dierlijke producten zoals varkensvlees, kalfsvlees, zuivelproducten en eieren. Minister Schouten van LNV schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.


Opening inschrijving varkensvlees Canada februari 2019

28-01-2019 - 0 reactiesNieuwsbericht 19.011 - Van 1 tot en met 7 februari, uiterlijk om 13:00 uur, kunt u invoercertificaten aanvragen voor de invoerregeling varkensvlees uit Canada.


Mexico opent grenzen voor Nederlands varkensvlees: grote markt lonkt

28-01-2019 - 0 reacties Mexico stelt de grenzen open voor Nederlands varkensvlees. De laatste certificaten worden binnen enkele weken getekend, waarna de toegang tot de Mexicaanse markt is verzekerd, bevestigt directeur Internationale Zaken, Frans van Dongen van de COV.


Klant Carrefour scant herkomst vlees met mobiel

22-01-2019 - 0 reacties Consumenten die bij supermarktketen Carrefour ambachtelijk Belgisch varkensvlees kopen, kunnen via hun smartphone de herkomst van dit vlees nagaan. Dit is een primeur in België.


Chinese varkensvleesproductie lager dan verwacht

22-01-2019 - 0 reacties De productie van varkensvlees in China daalde in 2018 met minder dan 1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat is voor velen een verrassing. Er was juist een productiestijging verwacht door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.


Amerikaanse varkenshouders boos op Europa

21-01-2019 - 0 reacties De Amerikaanse varkenshouders verenigd in National Pork Producers Council (NPPC) zijn boos op Europa, omdat Europa agrarische producten waaronder varkensvlees uitsluit in het ontwerphandelsakkoord tussen de VS en de EU dat vorige week werd gepresenteerd.


Duitsland blijft belangrijkste handelspartner varkensvlees

19-01-2019 - 0 reacties De Nederlandse varkensvleesindustrie exporteert in 2018 voor ruim 1,8 miljard euro aan varkensvlees. Volgens de ramingen gaat hiervan 14 procent (252 miljoen euro) naar Duitsland en 58 procent (1 miljard euro) naar de overige EU-landen.


Rabobank: 'Chinese import varkensvlees neemt toe'

15-01-2019 - 0 reacties Rabobank maakt in het rapport: 'China Food & Agribusiness monthly, outlook 2019' bekend dat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest een zeer grote impact gaat hebben op de Chinese varkensimport. De verwachting is dat de import met 50% kan stijgen.


Belgen hebben primeur met eerste blockchain varkensvlees in winkelschappen

11-01-2019 - 0 reacties De Belgische supermarktketen Carrefour heeft een Europese primeur door als eerste retailer ambachtelijk varkensvlees te verkopen via de blockchaintechnologie.


‘Te veel dode biggen omdat consumenten te weinig voor varkensvlees willen betalen’

09-01-2019 - 0 reacties


Spanje blijft meer varkensvlees produceren en exporteren

08-01-2019 - 0 reacties In 2018 is de productie van varkensvlees in Spanje wederom sterk gestegen, zo blijkt uit de laatste gegevens van Eurostat over de periode tot oktober. De productie staat nu op 3,3 miljoen ton; een stijging van 6 procent (190.000 ton)