Varkenspest

Volg al het nieuws over Varkenspest, een van de 14132 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Varkenspest nieuwsbrief.

Varkenspest nieuws

Afrikaanse varkenspest nu ook in Hongarije

24-04-2018 - 0 reacties

Afrikaanse varkenspest is nu ook officieel vastgesteld in Hongarije. Het virus is geconstateerd bij een dood wild zwijn die vlakbij de Hongaarse stad Gyöngyös is gevonden.


Eerste geval Afrikaanse Varkenspest in Hongarije

24-04-2018 - 0 reacties

In Hongarije is bij een wild zwijn Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld. Dat maakten de Hongaarse autoriteiten dit weekend bekend. Het is het eerste bekende geval van AVP in Hongarije.


Eerste geval van varkenspest in Hongarije

24-04-2018 - 0 reacties

In Hongarije, aan de grens met Slowakije, is Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld.


Insleep varkenspest baart tot in de VS zorgen

16-04-2018 - 0 reacties

De jongste melding van Afrikaanse varkenspest komt uit Tsjechië, waar zeven dode everzwijnen werden aangetroffen tijdens een intensieve zoekactie. De ongerustheid onder Oost-Europese varkenshouders waait over naar West-Europa. Zelfs over de grote plas maakt men zich zorgen want Amerikaanse varkenshouders zijn als de dood voor de economische schade. Een besmettingsroute die zij te vrezen hebben, is de import van voedergrondstoffen. Uit onderzoek van de universiteit van Kansas blijkt dat het virus aanwezig in voedergrondstoffen de reis per schip kan overleven.


Russen staken import varkensvlees Wit-Rusland

12-04-2018 - 0 reacties

De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor heeft afgelopen dinsdag laten weten te stoppen het importeren van varkensvlees uit Wit-Rusland. De reden hiervan is dat er Afrikaanse varkenspest is aangetroffen in geïmporteerd vlees.


Varkenspestvirus overleeft in varkensvoer

11-04-2018 - 0 reacties

Uit een onderzoek van de universiteit in Kansas blijkt dat varkenspest kan overleven in varkensvoer; zelfs als deze van Europa naar Amerika wordt verscheept.


Taskforce Afrikaanse varkenspest van start

05-04-2018 - 0 reacties

Het Federaal Voedselagentschap heeft het officiële startschot gegeven voor een ‘taskforce Afrikaanse varkenspest’. Bedoeling is het platform te gebruiken voor de uitwisseling van informatie en, indien nodig, voor het maken van afspraken tussen de verschillende stakeholders. Ook Boerenbond zit mee aan tafel en is tevreden dat het nieuwe platform een feit is. “De Afrikaanse varkenspest rukt snel op naar onze contreien en een uitbraak hier zou catastrofale gevolgen hebben voor de sector”, zo beseft voorzitter Sonja De Becker.


Varkenspest blijft zich in Polen verspreiden

31-03-2018 - 0 reacties

Afrikaanse varkenspest blijft zich verspreiden. Met name Polen heeft sinds begin maart veel nieuwe gevallen gemeld. In Polen brak in de regio Lubelskie Afrikaanse varkenspest uit bij een bedrijf van 640 varkens.


Denemarken overweegt hek van 70 km tegen varkenspest

22-03-2018 - 0 reacties

Denemarken wil een 70 kilometer lange afsluiting langs zijn grens met Duitsland bouwen in een poging de Afrikaanse varkenspest te bedwingen. De afsluiting is ontworpen om wilde zwijnen en evenzwijnen buiten te houden, die drager van de zeer besmettelijke virusziekte kunnen zijn. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kent bijna altijd een dodelijke afloop voor varkens. De besmetting komt voor in Oost-Europa en werd onlangs onder meer gemeld in Tsjechië. Een besmetting van de Deense varkenspopulatie zou grote economische gevolgen hebben voor het land, verklaarde het Deense ministerie voor Milieu en Voedsel in een communiqué.


Denemarken bouwt hek tegen Afrikaanse varkenspest

22-03-2018 - 0 reacties

Deense regering wil een hek bouwen op de grens met Duitsland om wilde zwijnen te weren.


Denemarken bouwt hek bij grens met Duitsland

22-03-2018 - 0 reacties

Op de grens tussen Denemarken en Duitsland komt een afrastering om wilde zwijnen tegen te houden. Dit met het oog op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. De Deense regering wil hiermee de exportpositie van de varkenssector veiligstellen.


Varkenspest verspreidt zich snel in Polen

09-03-2018 - 0 reacties

In Polen zijn 172 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers die Polen doorgaf aan de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE in Parijs. In totaal is de ziekte vastgesteld bij 400 dode wilde zwijnen. Vrijwel alle besmette kadavers zijn gevonden in de regio’s Lubelskie en Podlaskie, aan de grens met Wit-Rusland en Litouwen. Vorig jaar zijn in Polen in totaal 741 gevallen gemeld, en ook in andere Oost-Europese landen blijven gevallen opduiken van de ziekte.


172 nieuwe gevallen van varkenspest in Polen

08-03-2018 - 0 reacties

In Polen zijn 172 nieuwe gevallen van Afrikaanse Varkenspest (AVP) aangetroffen.


Belgische Boerenbond waarschuwt voor varkenspest

06-03-2018 - 0 reacties

De Belgische sectorvakgroep Varkens van Boerenbond is op zijn hoede voor de dreiging die van Afrikaanse varkenspest uitgaat. Er moet volop worden ingezet op preventiemaatregelen, vindt de vakgroep.


"Waarschuw transporteurs en jagers voor varkenspest"

06-03-2018 - 0 reacties

De sectorvakgroep Varkens van Boerenbond is op zijn hoede voor de dreiging die van Afrikaanse varkenspest uitgaat. In Polen, Tsjechië en de Baltische staten is de everzwijnenpopulatie besmet zodat een onachtzaamheid van varkenshouders snel kan leiden tot een grote catastrofe. “Het lijkt maar een kwestie van tijd vooraleer de ziekte toeslaat in gebieden met veel varkens. Daarom moet er nu volop ingezet worden op preventiemaatregelen”, klinkt het. Bij Boerenbond denken ze in de eerste plaats aan een grote sensibiliseringscampagne voor transporteurs, reizigers en jagers die in de besmette gebieden zijn geweest. Ook Oost-Europeanen die bijvoorbeeld in de bouw en landbouw werken, vormen een risicogroep.


Kans dat Afrikaanse varkenspest Nederland bereikt is klein

28-02-2018 - 0 reacties

De kans dat Afrikaanse varkenspest Nederland bereikt is op dit moment klein. De kans dat de ziekte via directe verspreiding tussen wilde zwijnen Nederland binnenkomt is op dit moment zelfs verwaarloosbaar. Daarvoor is de afstand nog veel te groot.


Duitsland voert de strijd tegen AVP op

27-02-2018 - 0 reacties

Duitsland treft extra maatregelen bij een mogelijke uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) en wil het aantal wilde zwijnen reduceren. In Nederland is het directe risico op een uitbraak van AVP gering, zegt Wageningen UR.


Kans op varkenspest in Nederland klein

27-02-2018 - 0 reacties

De kans dat Afrikaanse varkenspest (AVP) Nederland binnenkomt wordt momenteel als klein ingeschat. Alert zijn en bewust en verantwoord handelen door onder andere varkenshouders, jagers en burgers in het algemeen zijn daarbij van groot belang om de ziekte buiten Nederland te houden.


Kleine kans op Varkenspest in Holland

27-02-2018 - 0 reacties

De kans dat Afrikaanse varkenspest (AVP) Nederland binnenkomt wordt momenteel als klein ingeschat. Alert zijn en bewust en verantwoord handelen door onder andere varkenshouders, jagers en burgers in het algemeen zijn daarbij van groot belang om de ziekte buiten Nederland te houden.


Benelux, Duitsland en Frankrijk houden samen varkenspest op afstand

26-02-2018 - 0 reacties

" width="150">