Frankrijk

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Frankrijk. Frankrijk is een van de 18511 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Frankrijk nieuws

EU-voorzitter Frankrijk wil strengere eisen importproducten

19-01-2022 - 0 reacties EU-voorzitter Frankrijk wil eisen stellen aan de landbouwproducten die de EU importeert. "De groene transitie kan niet slagen als we dit niet doen. Als andere producenten onze standaarden niet respecteren, komen onze boeren in gevaar."


Chrysant in populariteit gestegen

18-01-2022 - 0 reacties De Chrysant is de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Ruim 90 procent van de snijbloemenkopers in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk (VK) en Frankrijk is bekend met chrysanten, al weet een groot deel daarvan niet de (juiste) naam te noemen. In Nederland vindt 68 procent de chrysant een aansprekende bloem. In Duitsland, het VK en Frankrijk ligt dit zelfs boven de 75 procent. Dit blijkt uit het imago-onderzoek dat Royal FloraHolland in 2021 uitgevoerd heeft in opdracht van Stichting Chryson.


EU-voorzitter Frankrijk wil strengere eisen importproducten

18-01-2022 - 0 reacties EU-voorzitter Frankrijk wil eisen stellen aan de landbouwproducten die de EU importeert. "De groene transitie kan niet slagen als we dit niet doen. Als andere producenten onze standaarden niet respecteren, komen onze boeren in gevaar."


Aantal gevallen vogelgriep in Frankrijk loopt snel op

13-01-2022 - 0 reacties Het aantal gevallen van hoogpathogene vogelgriep bij pluimveebedrijven in Frankrijk loopt snel op.


Frankrijk kondigt proeven aan met vaccinatie tegen vogelgriep

11-01-2022 - 0 reacties Frankrijk gaat binnenkort twee vaccins tegen vogelgriep uitproberen. Dat is bekendgemaakt na de 62-ste uitbraak van vogelgriep op een eendenboerderij in het zuiden van het land.


Frankrijk kondigt proeven met vaccinatie tegen vogelgriep aan

11-01-2022 - 0 reacties Frankrijk gaat binnenkort twee vaccins tegen vogelgriep uitproberen. Dat is bekendgemaakt na de 62-ste uitbraak van vogelgriep op een eendenboerderij in het zuiden van het land.


In Frankrijk verbod op onverdoofd castreren van kracht

06-01-2022 - 0 reacties In Frankrijk is het per 1 januari dit jaar verboden om biggen onverdoofd te castreren. Ook wordt per die datum een begin gemaakt met het uitfaseren van het doden van eendagskuikens.


Franse varkenshouders krijgen slechts 2 centen extra voor castratie met verdoving

04-01-2022 - 0 reacties Vanaf 1 januari 2022 is het in Frankrijk niet langer zijn toegestaan biggen te castreren zonder pijnstilling. Frankrijk staat met plaatselijke verdoving. Slachterijen betalen varkenshouders 2 centen extra voor de varkens.


Hollandse wijnboeren storten zich op markt voor champagne

24-12-2021 - 0 reacties Champagne wordt steeds populairder in Nederland. Maar de productie in Frankrijk is de afgelopen twee seizoen hard omlaag gegaan. Verslaggever Maarten Veeger zoekt uit hoe goed het Nederlandse alternatief is.


Jaaroverzicht januari: Drama in Frankrijk, RDW te duur en slechte dracht

22-12-2021 - 0 reacties Aan het eind van het jaar is het tijd om terug te kijken. Wat heeft er het afgelopen jaar gespeeld, waar waren we druk mee, of geïnteresseerd in.


Frankrijk sluit deal met China over regionalisering

16-12-2021 - 0 reacties Frankrijk sloot deze week als eerste lidstaat een deal met China over regionalisering. Frans van Dongen, directeur Internationale zaken van koepelorganisatie COV, spreekt van 'een teken van welwillendheid' dat perspectief biedt voor Nederland.


China staat open voor regionalisering

16-12-2021 - 0 reacties Frankrijk sloot deze week als eerste lidstaat een deal met China over regionalisering. Frans van Dongen, directeur Internationale zaken van koepelorganisatie COV, spreekt van 'een teken van welwillendheid' dat perspectief biedt voor Nederland.


Ook bij een AVP uitbraak mag Frankrijk varkensvlees naar China exporteren

16-12-2021 - 0 reacties Na jaren onderhandelen heeft Frankrijk een overeenkomst met China gesloten die inhoudt dat, mocht zich in Frankrijk een AVP-uitbraak voordoen, het land toch varkensvlees, uit niet door AVP getroffen regio’s mag exporteren.


Parijs wil dat EU rechtszaak aanspant tegen Londen om visserij

10-12-2021 - 0 reacties Frankrijk zal de Europese Unie vragen een rechtszaak aan te spannen tegen het Verenigd Koninkrijk als het visserijprobleem vrijdag niet wordt opgelost. De Europese Commissie stelde eerder een deadline voor de Britten op 10 december. Het Verenigd Koninkrijk moet dan tegemoet zijn gekomen aan de zorgen van lidstaten over de visvergunningen.


Spanning over Frans-Britse visserijruzie groeit: ‘We zullen alles doen om Britse belangen te beschermen’

30-10-2021 - 0 reacties Groot-Brittannië en Frankrijk slijpen de messen voor een visserijoorlog. De Britten schenden volgens de Fransen de afspraken die zijn vastgelegd in het Brexit-akkoord. President Macron en premier Johnson ontmoeten elkaar dit weekend op de G20-top in Rome.


Stoppen met plastic om groenten en fruit?

25-10-2021 - 0 reacties In Frankrijk mogen vanaf 1 januari 2022 de meeste soorten groenten en fruit niet langer in plastic zijn verpakt. Het verbod zal volgens de Franse regering leiden tot een besparing van meer dan een miljard plastic verpakkingen per jaar. Zou Nederland het Franse voorbeeld moeten volgen? Of kunnen we niet…


Elektrische auto's goed voor 1 op 10 verkochte auto's in EU

22-10-2021 - 0 reacties Elektrische auto's zijn in het derde kwartaal goed geweest voor bijna een op de tien verkochte voertuigen in Europa. In onder meer Italië, Duitsland en Frankrijk was er een grote stijging in de verkoop, in Nederland juist een lichte daling.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Nederland is de op een na grootste ijsexporteur van de EU

03-08-2021 - 1 reacties LUXEMBURG (ANP) - Nederland is na Frankrijk de grootste ijsexporteur van de Europese Unie naar landen buiten de EU. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De grootste ijsproducent van de EU is Duitsland.


Frankrijk en Duitsland verzetten zich fel tegen verbod op verbrandingsmotor in 2035

14-07-2021 - 0 reacties De Europese Unie kondigt naar verwachting vandaag nieuwe emissiedoelstellingen aan die de verkoop van verbrandingsmotoren in 2035 onmogelijk maakt. De Franse en Duitse regeringen proberen die maatregel uit alle macht uit te stellen.