Rusland

Volg al het nieuws over Rusland, een van de 16216 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Rusland nieuwsbrief.

Rusland nieuws

Russische aardappelprijs stijgt door zorgen

01-05-2020 - 0 reacties Tafelaardappelen in Rusland zijn aan het stijgen door zorgen rond de beschikbaarheid. Zo zijn er problemen geweest met de invoer van pootgoed, waardoor niet in alle gebieden op tijd uitgangsmateriaal voor handen was. Ook bij de oogst worden uitdagingen verwacht.


Olieprijs iets omhoog na historische deal: dit is er afgesproken

13-04-2020 - 0 reacties Het pact van olieproducerende landen (OPEC), Rusland en de andere olielanden hebben een deal bereikt om gezamenlijk 10 procent minder olie op te gaan pompen. Het doel van de afspraak is dat de olieprijs weer stijgt.


Trump verwacht alsnog akkoord om olieproductie te beperken

02-04-2020 - 0 reacties De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat er alsnog een akkoord komt tussen Rusland en Saoedi-Arabië om de olieproductie te beperken. Dit moet ook de olieprijs flink stutten.


Koude lucht uit Rusland zorgt voor meer vorstdagen in maart dan in februari

22-03-2020 - 0 reacties De maand maart krijgt naar verwachting meer vorstdagen dan februari. Dat meldt Weerplaza. De komende periode staan namelijk een viertal koude nachten op het programma. Dat betekent dat de fruittelers in Nederland de beregeningsinstallatie weer aan kunnen zetten.


Verborgen crisis beheerst tarweprijzen

16-03-2020 - 0 reacties Niet (alleen) het coronavirus maar de olie-oorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland heeft een grote impact op de grondstoffenmarkten zoals die van tarwe. Flinke koersverschillen van de euro, dollar en roebel laten het exportvoordeel kantelen.


Russische varkensprijs op laagste punt in vijf jaar

06-01-2020 - 0 reacties Rusland verwacht komende jaren bijna 5 keer zo veel varkensvlees te exporteren dan het nu doet. De productie in het land stijg terwijl de binnenlandse consumptie zijn limiet lijkt te hebben bereikt.


Russische onderzoekers experimenteren met VR op koeien

27-11-2019 - 0 reacties Het gras is groener in een virtuele wereld. Dat is waar de boeren in de regio Moskou naar streefden toen ze hun melkkoeien uitrusten met virtueel realistische headsets om hun melkproductie te testen.

"Deskundigen merkten op dat de onrust in de kudde afnam en de algehele emotionele stemming in de kudde verbeterde" tijdens het VR-experiment, aldus de regionale landbouwadministratie.

De tweede fase van het experiment zal ingaan op het verhogen van de productie met behulp van VR.


Geruchten over Russische inmenging bij Nieuw-Zeelandse vogelverkiezing

12-11-2019 - 0 reacties Bij de Vogel van het Jaar-verkiezing in Nieuw-Zeeland, al vaker omgeven door schandalen, zou opmerkelijk vaak gestemd zijn vanuit Rusland.


Rusland laat laatste walvissen vrij

10-11-2019 - 0 reacties MOSKOU - Rusland zegt zondag de laatste van bijna honderd walvissen te hebben vrijgelaten die in het oosten van het land gevangen werden gehouden in kleine kooien.


"Vanaf volgend jaar gaan we ons op de exportmarkt mengen"

04-11-2019 - 0 reacties Glasgroententelers in Rusland hebben de afgelopen jaren flink geprofiteerd van het importverbod dat Rusland handhaaft op groenten en fruit uit Turkije, nog los van Ruslandboycot die import vanuit Nederland onmogelijk maakt. Ondertussen is de Russische kasgroentenproductie flink toegenomen en is de…


Rusland kocht dit jaar al 45.000 vaarzen in de EU

30-10-2019 - 0 reacties In een poging om zelfvoorzienend in zuivel te worden, importeert grote aantallen vaarzen uit Europese lidstaten.


Russische export laat gat vallen, EU profiteert

21-10-2019 - 0 reacties Het immer dominante Rusland laat een gaatje vallen op de exportmarkt voor tarwe. Hier profiteert de EU van. Russische boeren zitten in de luxe positie om terughoudend te kunnen zijn met het geven van aanbod, wat ervoor zorgt dat minder wordt uitgevoerd.


Alle natuurbranden in Rusland gedoofd, miljoenen hectare verwoest

30-09-2019 - 0 reacties De bosbranden die sinds de afgelopen zomer in Rusland hebben gewoed, zijn allemaal uit. Gisteren werden de laatste gedoofd, meldt het Federale Luchtvaartbeschermingsbureau. De afgelopen weken woedden nog zo'n 25 branden in de regio Krasnojarsk. De laatste zeven, die een gebied besloegen van zo'n 94 hectare, zijn gisteren geblust.
Daarbij werden ongeveer honderd brandweerlieden ingezet en twee blusvliegtuigen. De regen heeft ook een rol gespeeld bij het terugdringen en uiteindelijk doven van de bosbranden.
Klimaatverandering
De autoriteiten schatten dat dit jaar zo'n 9 miljoen hectare bos in vlammen is opgegaan. Elke zomer zijn er branden in de uitgestrekte Siberische bosgebieden. Dit jaar lijken ze heviger te zijn geweest dan andere jaren. Dat kwam volgens de autoriteiten door grotere hitte en droogte door de klimaatverandering. De branden leidden tot veel rookontwikkeling, die overlast veroorzaakte voor de bevolking.
De totale economische schade van de branden sinds begin dit jaar wordt geschat op 7 miljard roebel, bijna 100 miljoen euro. Volgens Greenpeace is daarbij de schade aan grond, lucht, flora en fauna en gezondheid niet meegerekend. De werkelijke kosten liggen dus vele malen hoger, volgens Greenpeace.


Russische varkenshouderij ontwikkelt zich snel

23-09-2019 - 0 reacties De Russische varkenshouderij ontwikkelt zich stormachtig, mede dankzij staatssteun en subsidies. Professionele bedrijven zijn grootschalig en veelal geïntegreerd. Rusland is nu zelfvoorzienend en blijft de varkensvleesproductie opvoeren. In 2024 is de wereldmarkt een belangrijke speler rijker mits veterinaire handelsbarrières kunnen worden opgeheven.


Rusland: aardappelareaal daalt, fors minder import

20-09-2019 - 0 reacties Rusland importeerde het afgelopen seizoen fors minder frites en pootgoed. Daarentegen daalt het areaal aardappelen in 2019. Hoe is de situatie in Rusland wat betreft de aardappelen?


Tarweprijs Rusland op laagste punt in 2 jaar

18-09-2019 - 0 reacties De tarweprijs in Rusland heeft het laagste niveau in 2 jaar tijd bereikt. Het gaat hierbij om de fysieke prijs voor maaltarwe op de exportmarkt. De lage prijs komt vooral door de verwachting van een grote oogst in Rusland.


Tarwe noteert hoger om drie redenen

17-09-2019 - 0 reacties Tarwe noteerde maandag hoger dankzij een goede fysieke vraag, het tarwe-aanbod uit Rusland ligt op een hoger prijsniveau en een hogere olieprijs.


China haalt voor het eerst rauwe melk uit Rusland

10-09-2019 - 0 reacties China heeft afgelopen week voor het eerst rauwe melk vanuit Rusland geïmporteerd. Volgens Liu Jianbo, de projectmanager van het melkveebedrijf, is dit een nieuwe stap in de handel tussen China en Rusland.


China haalt voor het eerste rauwe melk uit Rusland

09-09-2019 - 0 reacties China heeft afgelopen week voor het eerst rauwe melk vanuit Rusland geïmporteerd. Volgens Liu Jianbo, de projectmanager van het melkveebedrijf, is dit een nieuwe stap in de handel tussen China en Rusland.


Russische varkenssector ziet groeipotentie

06-09-2019 - 0 reacties Als het gaat om Afrikaanse varkenspest, dan kan het jaar 2019 voor Rusland weleens een van de beste jaren in het afgelopen decennium worden. Er zijn tot nu toe in dit jaar namelijk nog geen uitbraken geweest bij grote commerciële bedrijven.