Belgie

Al het Belgie nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Belgie nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Belgie nieuws

Nieuw oesterseizoen officieel geopend in Yerseke

22-09-2017 - 0 reacties

Op de Oosterschelde sleepte donderdag de YE7 de eerste oesters van het nieuwe seizoen binnen. Schipper Danny Nelis overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen voor Nederland en België officieel geopend.


NEPG verwacht hogere aardappelopbrengst 2017

18-09-2017 - 0 reacties

Op basis van proefrooiingen en praktijkresultaten uit het veld van recente oogstopbrengsten verwacht de organisatie North European Potato Growers (NEPG) in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland voor 2017 een totale oogst van 27,9 miljoen ton aan consumptieaardappelen. Het areaal is gestegen met 4,6% ten opzichte van vorig seizoen, terwijl de gemiddelde opbrengst per hectare wordt ingeschat op 48,2 ton. Dit is 2,9% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. De totale ingeschatte oogst ligt 11,5% hoger dan het 5-jarig gemiddelde, maar wel lager dan de recordoogst van 28,5 miljoen ton in 2014.


Nog 144 kippenbedrijven op slot na eierschandaal

06-09-2017 - 0 reacties

Van de 281 kippenbedrijven die in Nederland op slot gingen in verband met het eierschandaal zijn er nog 144 gesloten. In België zijn het er nog 30 van de 93. Ze mogen pas weer opengaan als de hoeveelheid giftige fipronil in de eieren en het kippenvlees onder de maximale EU-normen zit.


Fipronilbesmetting al in 45 landen

05-09-2017 - 0 reacties

Inmiddels zijn in 45 landen over de hele wereld besmette eieren of eierproducten aangetroffen sinds afgelopen zomer aan het licht kwam dat het middel fipronil in Nederland en België illegaal werd gebruikt om bloedluizen in kippenstallen te doden. In 26 van de 28 EU-landen zijn sporen van het insecticide gevonden, laat een woordvoerder van EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) weten. Alleen uit Litouwen en Kroatië is vooralsnog geen melding binnengekomen. Ook in onder meer de de Verenigde Staten , Rusland, Zuid-Afrika, de Nederlandse Antillen, Turkije, Irak, Noorwegen, Israël en Canada is de stof aangetroffen. De Europese Commissie volgt de situatie op de voet en houdt nauwlettend in de gaten of de nationale autoriteiten de noodzakelijke actie ondernemen.


Nog 144 kippenbedrijven op slot na eierschandaal

31-08-2017 - 0 reacties

Van de 281 kippenbedrijven die in Nederland op slot gingen in verband met het eierschandaal zijn nog 144 gesloten. In België zijn het er nog 30 van de 93. Ze mogen pas weer opengaan als de hoeveelheid giftige fipronil in de eieren en het kippenvlees onder de maximale EU-normen zit.


Schandaal breidt zich uit: fipronil ook gebruikt in andere Europese landen

31-08-2017 - 0 reacties

In Italië is een partij ernstig vergiftigde eieren ontdekt, afkomstig uit Roemenië. Het gaat om 11.000 eieren die per kilogram 1,20 milligram fipronil bevatten, de hoogst gemeten waarde tot nu toe in Europa.
De vondst duidt er op dat niet alleen het Nederlandse bedrijf Chickfriend het schadelijke fipronil gebruikte als bestrijdingsmiddel in kippenstallen, maar dat andere bedrijven verspreid door Europa dat nog steeds doen.
De afgelopen dagen kwamen bij het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) van de Europese Unie tientallen meldingen binnen over met fipronil besmette eieren. Die eieren zijn niet afkomstig uit Nederland, maar uit Italië, Hongarije, Roemenië, Polen en Duitsland.
De activiteiten van Chickfriend in het buitenland zijn onderdeel van strafrechtelijk onderzoek, maar het is onwaarschijnlijk dat het jonge bedrijf ook in Oost-Europa stallen met bestrijdingsmiddelen behandelde.
Kritische grens
Na vragen van de NOS bevestigt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid dat de besmette eieren een "serieus risico" vormen voor de gezondheid: 1,20 milligram per kilo fipronil is fors meer dan kritische grens van 0,72 milligram. De eieren zijn na onderzoek in beslag genomen.
"Alle alarmbellen zijn hier gaan rinkelen. Na het schandaal in Nederland en België neemt de Italiaanse overheid extra steekproeven van eieren in bijvoorbeeld fabrieken en verpakkingscentra. Deze eieren zijn gevonden voordat ze naar de supermarkt gingen, maar de vraag is natuurlijk hoe lang er al giftige eieren in Italië circuleren", zegt correspondent Mustafa Marghadi.
Naar aanleiding van de vondst in Italië doet de Roemeense overheid nu onderzoek naar fipronil in eieren.
Het is niet de eerste keer dat met fipronil besmette eieren gevonden worden die afkomstig zijn uit andere Europese landen. In Nederland werden al besmette eieren uit Polen gevonden en in Italië doken eerder besmette eieren op uit eigen land.

Netwerk
De voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP), Hennie de Haan, zegt dat de vondst van giftige eieren uit Roemenië haar "niets verbaast". "Wij hebben in de sector al langer het vermoeden dat er ook in andere Europese landen bedrijven actief zijn die bij de schoonmaak van stallen etherische oliën gebruiken waar fipronil in zit."
De Belgische leverancier van Chickfriend importeerde de oliën uit Roemenië. "Het lijkt er dus op dat Roemenië de bron van het fipronil-schandaal is. De vraag is of er een heel netwerk achter zit", aldus De Haan. "Hoe dan ook is het stuitend om na vijf weken te ontdekken dat fipronil ook in andere Europese lidstaten is toegepast."
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt van de melding uit Italië te weten, maar wil de details nog uitzoeken.


Ook Taiwanese eieren besmet met fipronil

25-08-2017 - 0 reacties

TAIPEI (ANP) - Ook in Taiwan zijn met fipronil besmette eieren gevonden. Het Taiwanese ministerie van Landbouw ontdekte vijftien boerderijen waar de eieren te veel van het goedje bevatte. Aanleiding voor de grootschalige controle was het fipronil-schandaal in Nederland en België.In totaal werden bij een kleine 1500 bedrijven monsters afgenomen. Taiwan hanteert net als de Europese Unie een maximale waarde...


De gedupeerde eierboeren verdienen een compensatie

25-08-2017 - 0 reacties

NIJMEGEN - Het eierschandaal zorgt niet alleen voor grote beroering in de samenleving, het dupeert ook de betrokken pluimveehouders ernstig. In België schiet de overheid deze groep boeren te hulp, maar de Nederlandse regering zegt daar niet aan te kunnen beginnen.�


Belgische mengvoedersector breidt controles op pesticiden uit

24-08-2017 - 0 reacties

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, heeft sedert 2003 een sectoraal controleplan voor alle contaminanten die de voedselveiligheid kunnen beïnvloeden. De pesticiden, inclusief Fipronil, maken daar integraal deel van uit. Sinds 2012 wordt er ook gecontroleerd op de aanwezigheid van Fipronil in diervoeders. Alle controles (150 analyses per jaar) waren tot op heden negatief. De controles zijn nu uitgebreid naar alle eiproducten (eipoeder, eischalen, pluimveevet en dergelijke meer) die bestemd zijn voor gebruik in diervoeder.


Maatregelen in België voor door fipronil gedupeerde pluimveebedrijven

21-08-2017 - 0 reacties

Op 16 augustus werd in de commissie Landbouw van de Vlaamse regering gedebatteerd over de fipronilcrisis. Daarna ontving Vlaams minister van Landbouw Schauvliege de landbouworganisaties en de sectorfederaties voor een bespreking van de economische schade die de leghennenkolom momenteel lijdt. Op 16 augustus kondigde ook de federale regering in België 10 sociaal-economische maatregelen aan voor de bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis.


Kabinet wil België niets meer verwijten in fipronilschandaal

19-08-2017 - 0 reacties

Het kabinet wil België geen verwijten meer maken over het optreden van de Belgische diensten in het fipronilschandaal. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil zelfs niet aandringen op een verzekering van Belgische zijde dat zorgen over de voedselveiligheid voortaan op de juiste manier worden gemeld.


Wie wist wat en wanneer? België en Nederland twisten over fipronil

18-08-2017 - 0 reacties

In november werd de NVWA door de Belgen getipt over fipronil, in juni meende de NVWA van niks te weten. De Tweede Kamer onderbreekt zijn reces voor een spoeddebat.


België vindt fipronilspoor uit september 2016

17-08-2017 - 0 reacties

Pluimveebedrijven zijn geblokkeerd, kippen worden geruimd en eieren teruggehaald, omdat ze een acuut gevaar kunnen vormen voor de gezondheid. Hier lees je alles over de besmette eieren.


Ook Belgische Staat wil procederen tegen Chickfriend

17-08-2017 - 0 reacties

De Belgische Staat stelt zich burgerlijke partij en daagt het Nederlandse bedrijf Chickfriend voor de rechter Chickfriend is het bedrijf uit Barneveld dat fipronil gebruikte om in pluimveestallen in Nederland en België bloedluizen te bestrijden. Het bedrijf ligt daarmee aan de oorsprong van de fipronilcrisis. De eieren van pluimveebedrijven die Chickfriend inhuurden kwamen niet alleen in België en in Nederland op de markt, maar ook in 15 andere Europese landen en in Hong Kong. Uit testen bleek dat sommige eieren de Europese drempelgehalten voor fipronil overschreden. Omdat de pluimveesector en dus ook de Belgische economie schade ondervindt van het fipronilschandaal wil de Belgische Staat juridische stappen tegen Chickfriend ondernemen.


OM: fipronil-huiszoekingen in Nederland en België

10-08-2017 - 0 reacties

De opsporingsdienst van de NVWA doet in het kader van fipronil verschillende huiszoekingen.


Nederlandse biggenexport nam in eerste helft van 2017 licht toe

08-08-2017 - 0 reacties

De totale export van biggen vanuit Nederland is in de eerste helft van 2017 met ruim 1% toegenomen tot circa 3,28 miljoen biggen Er werden in vergelijking tot de eerste helft van 2016 meer biggen afgezet in België, Duitsland en Spanje. Dat blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De uitvoer naar Spanje nam met bijna 39% toe tot circa 156.000 biggen. De uitvoer van biggen naar Polen nam juist sterk af. In het afgelopen halfjaar gingen nog circa 60.000 biggen naar Polen tegen 173.000 in de vergelijkbare periode in 2016. Ook vanuit Hongarije nam de vraag af. Hongarije importeerde 113.000 Nederlandse biggen in de eerste helft van dit jaar, 26% minder dan in de eerste 6 maanden van 2016. Duitsland blijft met een import van 2,25 miljoen biggen in de eerste helft van 2017 verreweg het belangrijkste afzetland bij de export van biggen.


Eierhandel België snoept Nederlandse afzet af

08-08-2017 - 0 reacties

KRUISHOUTEM (ANP) - De Belgische eierhandel verwacht door het schandaal met besmette eieren een stukje van de Nederlandse afzetmarkt te kunnen pakken. De vraag uit Duitsland is 'bijzonder groot' terwijl de handel in België nauwelijks de gevolgen voelt.
Het bericht Eierhandel België snoept Nederlandse afzet af verscheen eerst op Nieuws.nl.


Europees onderzoek naar alarmering België over fipronil

08-08-2017 - 0 reacties

De Europese Commissie onderzoekt of België de Europese autoriteiten op tijd heeft ingelicht over de vondst van besmette eieren. België lichtte het Europese bureau RRASF op 20 juli in, terwijl de Belgen al uiterlijk begin juni wisten dat eieren besmet waren met het ontsmettingsmiddel fipronil.
De Belgische Europarlementariër Bart Staes van de Groenen zegt dat er al midden mei informatie was over de fipronil-besmetting bij enkele bedrijven. Hij zei tegen de Vlaamse omroep VRT dat de regering anderhalve maand gewacht heeft voor ze de andere lidstaten inlichtte. Staes omschrijft dat als "extreem traag".
Gevaar
Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht de RRASF onmiddellijk op de hoogte te stellen als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid.
De Belgische organisatie die de voedselveiligheid controleert, de FAVV, ligt onder vuur omdat het zo lang geduurd heeft voor de andere lidstaten zijn ingelicht. Bestuurder Dircks van de FAVV wijst die kritiek van de hand. Hij zegt dat pas naar buiten werd getreden toen er relevante informatie beschikbaar was. Volgens de Belgen waren de concentraties fipronil zo laag dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was.


In België toch eieren met te veel gifstof

08-08-2017 - 0 reacties

Pluimveebedrijven zijn geblokkeerd, kippen worden geruimd en eieren teruggehaald, omdat ze een acuut gevaar kunnen vormen voor de gezondheid. Hier lees je alles over de besmette eieren.


Oppositie België wil spoedberaad over eieren

07-08-2017 - 0 reacties

De Vlaamse oppositiepartijen Groen en Sp.a willen de federale regering in een spoedzitting aan de tand voelen over de wijze waarop de autoriteiten de crisis over de besmette eieren aanpakken. De linkse oppositiepartijen eisen onder meer dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) duidelijkheid geeft over het aantal besmette eieren dat in België is verkocht en geconsumeerd.