Belgie

Belgie is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Belgie en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Belgie nieuws

Mysterieuze ziekte vanuit België treft Brabantse egels: ‘Zestig procent overleeft het niet’

28-05-2020 - 0 reacties Al zeker 40 egels in Brabant werden de afgelopen weken slachtoffer van een mysterieuze ziekte. De dieren krijgen korstjes op hun neus, oren, voorpootjes en hals en hebben stuk voor stuk last van zwellingen. Zo'n zestig procent van de beestjes heeft de ziekte niet overleefd, dierenverzorgers staan voor een raadsel.


Seizoenarbeiders komen toch in België terecht

26-05-2020 - 0 reacties De Vlaamse land- en tuinbouwers blijken dan toch voldoende seizoenarbeiders te vinden. Door de uitbraak van de coronacrisis sloten heel wat landen hun grenzen waardoor de vrees groot was dat de sector niet genoeg werkkrachten zou vinden om te helpen bij het zaaien, planten en oogsten.


"Nu de export op gang komt is het alle hens aan dek voor onze mensen"

06-05-2020 - 0 reacties Tholen – Nieuwbakken directeur van Coöperatie Hoogstraten, Hans Vanderhallen, wordt drie maanden na zijn aanstelling voor een grote uitdaging geplaatst: de coronacrisis. Hoe gaat Coöperatie Hoogstraten om met de maatregelen die bedrijven in België zijn opgelegd? En heeft de coronacrisis effect op de…


Vlaamse Boer zoekt Vrouw heeft een grote primeur

04-05-2020 - 0 reacties Ook in België is 'Boer zoekt Vrouw' een gigantische hit, alleen gaat hun seizoen iets later van start dan bij ons. De Vlaamse zender VTM heeft net alle kandidaten van dit seizoen onthuld. Voor de Belgische kijkers zat daar een behoorlijke verrassing bij!


Overschotten van REO Veiling worden verwerkt tot soep voor kwetsbare gezinnen

10-04-2020 - 0 reacties De groenteoverschotten van de REO Veiling in Roeselare en andere regionale leveranciers in België, die door de coronacrisis moeilijker afzet vinden, worden voortaan onder het merk ‘Robin Food’ door de sociale onderneming enVie verwerkt tot soep. De soep wordt vervolgens verdeeld onder kwetsbare gezinnen die weinig te besteden hebben. Op korte termijn wordt nu 20.000 liter soep gemaakt. Maar het is de bedoeling om op korte termijn ook andere producten op de markt te brengen die een oplossing bieden voor voedseloverschotten en tegelijk mensen in een kwetsbare positie toegang geven tot gezonde, duurzame voeding.


Melkophaling in België gaat door

10-04-2020 - 0 reacties In het Verenigd Koninkrijk loopt de melkophaling mank. Er zijn daar al boeren die hun melk lozen op akkers omdat de zuivelfabrieken geen tankwagen meer sturen. Ook in Frankrijk wordt aan melkveehouders gevraagd om minder melk richting de zuivelfabrieken te sturen. In ons land loopt het zo'n vaart niet.


Minder runderen en varkens in België

06-04-2020 - 0 reacties In België waren er in 2019 minder runderen en varkens dan in 2018. Het aantal dieren in de pluimveehouderij nam juist toe. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.


België komt op voor seizoensarbeiders

02-04-2020 - 0 reacties Het Belgische parlement heeft een aantal beslissingen genomen m.b.t. seizoenarbeid en gelegenheidswerk. Voor dit jaar wordt het aantal dagen dat een persoon kan werken als seizoenwerknemer in de land- of tuinbouw verdubbeld. Daarnaast is de rechtszekerheid voor mensen die in niet-vaste verbanden werkzaam…


Experts hebben oplossing om economie te redden: Test wie immuun is voor virus

28-03-2020 - 0 reacties Hoopvol nieuws: België heeft binnenkort een test in handen die snel kan meten of iemand immuun is voor het coronavirus. Zo'n test wordt voorlopig nergens ingezet, maar zal cruciaal worden om het economisch en sociaal leven na de piek opnieuw op te starten. Volgens experts is het zelfs dé weg uit deze medische ramp. ,,Testen op immuniteit moet straks een absolute prioriteit worden."


Aardappelprijzen crashen, België in 'lockdown' en monsterfile Duitse grens

23-03-2020 - 0 reacties Het coronavirus grijpt om zich heen in Nederland. De brandhaard ligt in Noord-Brabant, maar ook elders in het land duiken steeds meer besmettingen op. Klik hier voor een kaartje waarop te zien is waar coronabesmettingen zijn vastgesteld. De Europese landen kondigen een na een nieuwe maatregelen af om…


Ikea sluit alle winkels in Nederland vanwege coronavirus

17-03-2020 - 0 reacties Ikea sluit tijdelijk alle dertien winkels in Nederland vanwege de verspreiding van het coronavirus. Ook de winkels in België en Portugal gaan tot nader order dicht.


Corona kan stro- en bierbostelprijs opdrijven

17-03-2020 - 6 reacties De voerprijzen zijn op het moment stabiel, maar de handelaren houden de situatie nauwlettend in de gaten. Er gaan geruchten dat Frankrijk en misschien België de grenzen volledig gaan sluiten. Als dit gebeurd dan heeft dat gevolgen voor de prijzen van onder andere stro en bierbostel.


Nieuw record in Nederlands handelsoverschot in landbouw- en voedingsproducten met België

02-03-2020 - 0 reacties Uit voorlopige cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat de export van Nederlandse landbouw- en voedingsproducten naar België in 2019 met 5,1% toenam tot 10,8 miljard euro. Daarmee had de uitvoer naar België een aandeel van 11% in de totale Nederlandse export van landbouw- en voedingsproducten en is het voor Nederland de tweede buitenlandse afzetmarkt, na Duitsland. De groei is vooral een gevolg van hogere prijzen en voor een klein deel aan grotere volumes. Door de stijgende export en een nagenoeg gelijkblijvende import nam het handelsoverschot in landbouw en voedingsproducten van Nederland op België met 49,4% toe tot 1,6 miljard euro.


ALD Automotive exclusief leasing partner van Polestar

02-03-2020 - 0 reacties ALD Automotive en het nieuwe elektrische automerk Polestar gaan een internationale samenwerking aan. Hiermee wordt ALD verantwoordelijk voor alle full-service leasecontracten van Polestar in Nederland, België, Duitsland en Engeland.


Belgische leverancier fipronil strafrechtelijk vervolgd om eierschandaal

29-02-2020 - 0 reacties Verdachte Patrick R., de Belgische leverancier van het middel fipronil waardoor miljoenen eieren zijn vernietigd, wordt samen met zes andere verdachten strafrechtelijk vervolgd in België. Het is de eerste strafzaak in de zogenoemde fipronil-affaire.


Meer aardappelen op voorraad in België

17-02-2020 - 0 reacties De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin februari geraamd op 2,4 miljoen ton.


Brussel sluit stikstofprobleem in buurlanden niet uit

04-02-2020 - 22 reacties BRUSSEL(ANP) - De Europese Commissie sluit niet uit dat de stikstofgrenswaarden die door Duitsland, België en andere lidstaten worden toegepast onverenigbaar zijn met de natuurrichtlijnen. Het dagelijks EU-bestuur is hierover al in gesprek met een aantal landen en dreigt met juridische stappen tegen hen als dat het geval zou zijn. Dat blijkt uit het antwoord van EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) op schriftelijke vragen van Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).


Kunnen groenten en fruit in de supermarkt echt helemaal plasticvrij?

03-01-2020 - 0 reacties Hoe realistisch is "geen plastic meer" bij groenten en fruit in de supermarkt? Kan het wel zonder verpakking? En is een papieren verpakking duurzamer dan eentje in plastic? VRT NWS vroeg het aan een aantal grote supermarktketens in België. "Sommige groenten die niet in plastic verpakt zijn, worden minder…


Ferd Grapperhaus begint War on Vuurwerk

28-12-2019 - 0 reacties Dit is het laatste jaar dat we knallen
Video

Vanaf vandaag mag u officieel rotjes, voetzoekers, gillende keukenmeiden en thunderkings kopen. Maar heel veel mensen hebben al illegale shit in huis. Dieptebommen uit België. Panzerfausten uit Duitsland. Kernkoppen uit Polen. Mortiergranaten uit Italië. Want dingen opblazen is nou eenmaal helemaal leuk en een verworven grondrecht waar Onze Ouderen voor gevochten hebben. Niettemin is een groot deel van Nederland wel klaar met die Fallujah-achtige toestanden ieder jaar. Niet alleen brievenbussen en vuilcontainers worden opgeblazen. Maar ook complete gevels van woonhuizen, handen, oogkassen etc. U kunt simpelweg de vrijheid niet aan. Een vrolijk glaasje champagne en een paar vuurpijlen de lucht in schieten is er niet meer bij. Alles moet KaPoTD, en daarom komt Ferd Grapperhaus vandaag met DEZE OORLOGSVERKLARING. Het is leuk geweest. We zagen het al aankomen in de Stijlloze Poll (na de break). Iedereen aan de ranja, een koudvuur sterretje om klokslag 12, en om 00:30 uur naar bed. Fijne jaarwisseling!

Als het dit jaar tijdens oud en nieuw weer onrustig is, sluit minister Graperhaus van Justitie en Veiligheid niet uit dat een totaalverbod op vuurwerk weer op tafel komt. Voor nu wil hij vooral drank- en drugsmisbruik aanpakken.


Verbod op pulsvisserij leidt tot meer plastic in zee

30-11-2019 - 0 reacties Het Europese verbod op pulsvisserij leidt niet alleen tot een inkomstenderving bij vissers. Ook de hoeveelheid plastic die in zee belandt neemt door het verbod toe. Dat komt omdat vissers nu noodgedwongen weer sleepnetten moeten gebruiken.
Om te voorkomen dat de 'ouderwetse' netten snel slijten, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels. Maar naar schatting de helft van dat plastic 'vispluis' komt vroeg of laat als afval in zee terecht. Het meeste blijft achter, soms belandt het op het strand terecht, zegt Erik van Uffelen van cultuurorganisatie Centree in Zierikzee.
Noodkreet van de zee
Van Uffelen coördineerde vandaag een landelijke opruimactie van vispluis. Ruim dertig vrijwilligers verzamelden vispluis op een aantal stranden. Met het opgeruimde spul wil Centree een kunstwerk maken in de vorm van een hand, die de noodkreet van de zee moet symboliseren.
Als het aan hem ligt, maakt het kunstwerk consumenten bewust van de gevaren voor de natuur van vispluis. "Want we ruimen het hier nu wel op, maar daarmee stoppen we vervuiling niet", zegt hij bij Omroep Zeeland.
Op dit moment wordt naar schatting 125.000 kilo vispluis verkocht in Nederland en België. De verkoop neemt toe, nu steeds meer vissers teruggaan naar het gebruik van sleepnetten. "We zien in de cijfers nu al dat er een stijging is te zien in de verkoop", aldus Van Uffelen.
Duurzaam alternatief
Hij wijst erop dat er duurzame alternatieven zijn voor het gebruik van vispluis. "Maar die zijn duurder. Dus als consumenten bereid zijn meer te betalen voor de vis, is dat al een deel van de oplossing."