Belgie

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Belgie. Belgie is een van de 15231 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Belgie nieuws

“Elk jaar met Pasen zijn aardbeien en asperges de topproducten”

15-04-2019 - 0 reacties Tholen – “Momenteel is het paasvakantie is België en dat zorgt samen met delage temperaturen voor een iets rustigere verkoop. De verwachting is dat half volgende week de echte Paasverkoop zal starten. De topproducten met Pasen zijn net als de voorgaande jaren asperges en aardbeien. De prijzen van beide…


Hof België twijfelt over verbod rituele slacht

05-04-2019 - 0 reacties Het Belgische grondwettelijk hof twijfelt over de houdbaarheid van het verbod op ritueel slachten. Het heeft daarom donderdag advies gevraagd aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.


België breidt beperkingsgebied varkenspest uit

29-03-2019 - 0 reacties België heeft, in samenwerking met de Europese Commissie, het beperkingsgebied vanwege de Afrikaanse varkenspest uitgebreid. Dat gebeurt vanwege de vondst van dode varkens in het bos van Chiny.


CO2-belasting: deze landen gingen Nederland voor

16-03-2019 - 0 reacties Een verrassende wending van het kabinet deze week: er komt toch een CO2-heffing voor bedrijven. Tot onvrede van de werkgevers. Zij vrezen voor een verslechtering van de internationale concurrentiepositie en banenverlies.
Zo'n heffing zou Nederlandse bedrijven volgens hen benadelen ten opzichte van landen waar geen CO2-belasting bestaat. Maar Nederland is lang niet het enige land waar een CO2-taks komt, of al is. Zo zijn er ook plannen in buurland België. Landen als Zweden, Noorwegen en Frankrijk hebben er zelfs al een.
Op dit moment betalen Nederlandse bedrijven al voor hun uitstoot door middel van het Europese emissiehandelssysteem (ETS): plusminus 20 euro per ton uitstoot. Daar komt met de invoer van een CO2-heffing een bedrag bovenop.
Van 1 tot 139 dollar
Wereldwijd zijn er 45 nationale en 25 subnationale regelingen met betrekking tot CO2-uitstoot, blijkt uit onderzoek van de Wereldbank. In alle landen waar die regelingen gelden, betalen bedrijven een bepaald bedrag per ton koolstofdioxide. De hoogte van dat bedrag varieert flink. Van 1 Amerikaanse dollar tot 139 dollar per ton.
In een aantal landen betalen bedrijven nu al meerdere belastingen over hun uitstoot, zoals in Zweden. De prijs per ton uitstoot ligt daar dan ook flink hoger dan in andere landen: 112 euro. Ook in Noorwegen is er al een extra CO2-heffing. Daar betalen bedrijven 52 euro per ton uitstoot. Ook in onder meer het Verenigd Koninkrijk en IJsland zijn er extra heffingen. (Bron: De Nederlandsche Bank)
Wel is het zo dat er in bijna al die landen uitzonderingen zijn voor de industrie. De heffingen worden dus betaald door bijvoorbeeld de transportsector, de bouw en de elektriciteitssector.
"Nederland betaalt in vergelijking met een aantal andere landen dus eigenlijk nog weinig voor de uitstoot van koolstofmonoxide", zegt Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit.
Dat beaamt Daan van Soest, hoogleraar economie aan Tilburg University. "Een verhoging van dat bedrag is meer om een beetje bij te trekken. Nederland is lang niet het braafste jongetje van de klas."
De hoogleraren verwachten bovendien dat veel andere landen ook snel een aanvullende CO2-taks invoeren. "Maatschappelijk gezien staat het klimaat zo hoog op de agenda, landen moeten wel wat doen", zegt Kavelaars.
Maar VNO-NCW wijst erop dat dit anders ligt voor de industrie, omdat die dus in veel landen een uitzonderingspositie geniet. Zij verwijzen naar een onderzoek dat PwC recent uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De nieuwe heffing zal de kosten voor de Nederlandse industrie dus verhogen ten opzichte van het buitenland.
Verplaatsing voorkomen
"Het kabinet moet dus voorzichtig zijn met heffingen bovenop de ETS", zegt een woordvoerder van VNO-NCW. "We moeten voorkomen dat de productie door oplopende kosten verplaatst naar andere landen. Want dan wordt én het klimaat slechter én loopt de Nederlandse productie terug."
Volgens Kavelaars is het vooral de vraag wat het kabinet gaat doen met het geld. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de overheid het geld gaat gebruiken om de industrie weer op een andere manier te compenseren. "Ook zullen de bedrijven een deel van de kosten doorberekenen aan de consument."
Een 'verstandige' heffing
Het kabinet wil naar eigen zeggen een "verstandige" CO2-heffing invoeren. Dat bedrag komt bovenop de plusminus 20 euro die Nederlandse bedrijven op dit moment betalen per ton uitstoot. Hoe hoog dat gaat worden, is nog niet bekend. Het kabinet laat de nieuwe voorstellen nu opnieuw doorrekenen en komt eind april met definitieve klimaatplannen.
Eind januari pleitten 71 economen - waaronder Van Soest - nog voor een heffing van 50 euro per ton koolstofdioxide. Het is de vraag in hoeverre het kabinet gehoor geeft aan die oproep.


Groen: "Meer bio en krimp van exportgerichte veeteelt"

15-03-2019 - 0 reacties Met de klimaatmaatregelen die België tot nu toe heeft genomen, zou de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 niet dalen maar stijgen. Dat bericht De Standaard donderdag. Diezelfde dag stelde Groen een eigen klimaatplan voor met concrete stappen tot 2030. Voorzitter Meyrem Almaci: “Ons paKt integreert zes cruciale sectoren met maatregelen op vlak van open ruimte, energie, woningen, mobiliteit, industriële transitie en landbouw. Zo zorgen we voor een CO₂-reductie van 55 procent, en 80.000 jobs extra.” Op vlak van landbouw springt in het oog dat Groen de veestapel met een kwart wil verkleinen en daarbij de industriële veeteelt gericht op export in het vizier neemt. Van ‘de industrie’ onafhankelijke landbouwers belooft de partij extra steun, onder meer voor de omschakeling naar bio.


Klimaat noopt tot druppelirrigatie en andere innovatie

14-03-2019 - 0 reacties Nog tot maandag kan je inschrijven voor een studienamiddag van Bodemkundige Dienst van België (BDB) over irrigatie van landbouwteelten. Dat thema is actueler dan ooit gelet op de droogte die zowel in 2017 als in 2018 voor opbrengstderving zorgde. De klimaatverandering zal onvermijdelijk een impact hebben op landbouwopbrengsten, zo maakt KU Leuven duidelijk. Lange droogteperiodes dwingen de sector tot een efficiënter watergebruik, wat ook mogelijk is dankzij innovatie. Groentetelers kunnen bijvoorbeeld arbeid en brandstof uitsparen én efficiënter beregenen door hun diesel slurpende haspel te vervangen door druppelirrigatieslangen. In de fruitteelt is druppelirrigatie reeds een courante techniek. Experten zullen de voor- en nadelen van de verschillende irrigatiemethoden opsommen, en het boek ‘30 jaar irrigatieproeven’ voorstellen.


Natuurorganisaties richten 'Wolf fencing team' op

27-02-2019 - 0 reacties Natuurpunt, Natagora en WWF roepen het 'Wolf fencing team Belgium' in het leven. Dat moet veehouders tips geven over hoe ze hun vee kunnen beschermen tegen wolven. “Maar we beseffen dat maatregelen in dat kader geld en veel mankracht of tijd kunnen vergen. Door vrijwilligers op te leiden die de landbouwers op het terrein kunnen bijstaan, willen we daaraan tegemoet komen, om zo de omschakeling naar conflictloos samenleven met wolven mogelijk te maken”, aldus de drie grootste natuurverenigingen van België.


Südzucker sluit geen suikerfabriek in ons land

26-02-2019 - 0 reacties Toen vanuit de hoofdzetel van Südzucker in Mannheim het nieuws van een herstructurering kwam, rees er ongerustheid in de verschillende landen waar de Duitse suikergigant actief is. De totale suikerproductie binnen de groep moet met 700.000 ton verminderen en dat kan niet lukken zonder fabriekssluitingen. Vijf fabrieken gaan dicht: twee in Duitsland, twee in Frankrijk en één in Polen. Van bij het begin werd gezegd dat de Tiense Suikerraffinaderij niet in het vizier kwam omdat Tienen en Wanze bij de beter presterende productiesites horen. De officiële bevestiging daarvan komt nu pas. “Südzucker sluit geen fabriek in België. De Tiense Suikerraffinaderij zal altijd alle bieten van haar leveranciers verwerken”, klinkt het.


Besmet wild zwijn gevonden buiten Belgische bufferzone

18-02-2019 - 0 reacties De verspreiding van de varkenspest in België is nu ook buiten de bufferzone vastgesteld. Op 14 februari 2019 werd een zwijn dood aangetroffen in het noorden van de huidige Zone I tussen de dorpen Mellier en Les Fossés.


België arresteert jachtopziener, jagers en boswachter in verband met varkenspest

10-02-2019 - 0 reacties


Belgische boswachter en jagers verdacht van ‘import’ varkenspest

08-02-2019 - 0 reacties Het is tot nu toe altijd onduidelijk geweest hoe de varkenspest in België is opgedoken, maar de Waalse overheid is nu bezig met een nieuw onderzoek en heeft afgelopen vier personen opgepakt in zake de import van illegale wilde zwijnen uit Oost-Europa,


Vlaamse minister door stof om „klimaatcomplot”

05-02-2019 - 0 reacties Achter de klimaatbetogingen in België gaat volgens de Vlaamse minister Joke Schauvliege (Omgeving, Natuur en Landbouw) een complot schuil. Ze zijn voor een deel in scène gezet, zei ze in een toespraak waarbij ze zich beriep op informatie van de inlichtingendiensten.


Belgische boeren boos op Albert Heijn om melkprijs

29-01-2019 - 0 reacties Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is boos op Albert Heijn omdat de supermarktketen in België de prijs voor halfvolle melk met 7 cent verlaagde tot 55 cent per liter.


Pachtprijs van akkers en weiden steeg sterk in 20 jaar

21-01-2019 - 0 reacties In 2017 betaalde een landbouwer in België gemiddeld 309 euro per hectare per jaar voor de huur van akkers en 277 euro per hectare voor weides. De prijs voor het pachten van akkerland is in 20 jaar tijd met 72 procent gestegen, die voor grasland met 67 procent, zo blijkt uit gegevens van de Belgische dienst voor statistiek Statbel. De stijging is het sterkst in Vlaanderen. Daar nam de pacht voor landbouwgrond met 86 procent toe tot 382 euro per hectare, terwijl weideland 78 procent duurder werd en zo uitkomt op 327 euro per hectare.


Tarweverdelaars hebben te weinig oog voor bijzondere teeltomstandigheden door veranderend klimaat

15-01-2019 - 0 reacties In de huidige veredelingsprogramma's voor tarwe wordt nog te weinig aandacht geschonken aan de bijzondere teeltomstandigheden als gevolg van verschuivingen in het klimaat. Dat stelt een groep internationale onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. De wetenschappers keken naar cijfers uit 101.000 teeltproeven die vanaf 2002 werden uitgevoerd met diverse rassen tarwe in Finland, Denemarken, Duitsland, België, Tsjechië, Frankrijk, Slowakije, Italië en Spanje.


Grootste biovarkensboerderij ligt in Ruiselede

08-01-2019 - 0 reacties In Ruiselede is maandag de grootste biovarkensboerderij van België officieel opengegaan. BioVar.be komt er in samenwerking met Delavi en de Colruyt Group die het vlees zal afnemen. Toevallig werden zaterdag al de eerste biggen in het bedrijf geboren.


43 nieuwe gevallen van varkenspest in Belgische Ardennen

07-01-2019 - 0 reacties De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV heeft de afgelopen weken geen cijfers meer gepubliceerd over het aantal besmette zwijnen in België. Vandaag publiceerde ze weer haar nieuwe cijfers en de teller is gestegen naar 288 besmettingen.


Eendenkroos als oplossing voor mestprobleem en duurzaam varkensvlees

31-12-2018 - 0 reacties In België zijn biowetenschappers bezig met een proef om mest te gebruiken als voeding voor eendenkroos. Wat blijkt is dat de waterplant niet alleen een perfecte eiwitgrondstof is voor veevoer, maar dat het ook nog eens 1500 kg stikstof per haverwerken.


Ethische eieren moeten miljarden kuikens redden

31-12-2018 - 0 reacties De voorbije decennia werden kippen selectief gekweekt om als vleeskip zo snel mogelijk spierweefsel aan te maken, of om als legkip zo veel mogelijk eieren te leggen, tot 300 per jaar. Dat is slecht nieuws voor mannelijke kuikens in de tweede categorie: elk jaar krijgen bij benadering zes miljard mannelijke kuikens van legkippen het genadeschot. In België zijn dat er ongeveer 15 miljoen. Onnodig dierenleed, vonden ook onderzoekers bij het Duitse bedrijf Seleggt. Zij gingen de voorbije jaren op zoek naar een geautomatiseerde manier om het geslacht van een kuiken te bepalen, terwijl dat nog maar net begint te ontwikkelen. Hun ethische eieren liggen sinds kort in de rekken.


Vrees dat Afrikaans varkenpestvirus overslaat richting Frankrijk

31-12-2018 - 0 reacties Op enkele kilometers van de grens tussen België en Frankrijk zijn dode wilde zwijnen aangetroffen die waarschijnlijk zijn bezweken aan een besmetting met het Afrikaanse varkenspestvirus. Het gaat om plekken die buiten de zones liggen die de Belgische autoriteiten conform Europese richtlijnen hebben ingesteld om de uitbraak in Belgisch Luxemburg het hoofd te bieden. Volgens de Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE waren er tot en met 20 december 256 wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest aangetroffen.