Belgie

Volg al het nieuws over Belgie, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Belgie nieuwsbrief.

Belgie nieuws

Besmet wild zwijn gevonden buiten Belgische bufferzone

18-02-2019 - 0 reacties De verspreiding van de varkenspest in België is nu ook buiten de bufferzone vastgesteld. Op 14 februari 2019 werd een zwijn dood aangetroffen in het noorden van de huidige Zone I tussen de dorpen Mellier en Les Fossés.


België arresteert jachtopziener, jagers en boswachter in verband met varkenspest

10-02-2019 - 0 reacties


Belgische boswachter en jagers verdacht van ‘import’ varkenspest

08-02-2019 - 0 reacties Het is tot nu toe altijd onduidelijk geweest hoe de varkenspest in België is opgedoken, maar de Waalse overheid is nu bezig met een nieuw onderzoek en heeft afgelopen vier personen opgepakt in zake de import van illegale wilde zwijnen uit Oost-Europa,


Vlaamse minister door stof om „klimaatcomplot”

05-02-2019 - 0 reacties Achter de klimaatbetogingen in België gaat volgens de Vlaamse minister Joke Schauvliege (Omgeving, Natuur en Landbouw) een complot schuil. Ze zijn voor een deel in scène gezet, zei ze in een toespraak waarbij ze zich beriep op informatie van de inlichtingendiensten.


Belgische boeren boos op Albert Heijn om melkprijs

29-01-2019 - 0 reacties Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is boos op Albert Heijn omdat de supermarktketen in België de prijs voor halfvolle melk met 7 cent verlaagde tot 55 cent per liter.


Pachtprijs van akkers en weiden steeg sterk in 20 jaar

21-01-2019 - 0 reacties In 2017 betaalde een landbouwer in België gemiddeld 309 euro per hectare per jaar voor de huur van akkers en 277 euro per hectare voor weides. De prijs voor het pachten van akkerland is in 20 jaar tijd met 72 procent gestegen, die voor grasland met 67 procent, zo blijkt uit gegevens van de Belgische dienst voor statistiek Statbel. De stijging is het sterkst in Vlaanderen. Daar nam de pacht voor landbouwgrond met 86 procent toe tot 382 euro per hectare, terwijl weideland 78 procent duurder werd en zo uitkomt op 327 euro per hectare.


Tarweverdelaars hebben te weinig oog voor bijzondere teeltomstandigheden door veranderend klimaat

15-01-2019 - 0 reacties In de huidige veredelingsprogramma's voor tarwe wordt nog te weinig aandacht geschonken aan de bijzondere teeltomstandigheden als gevolg van verschuivingen in het klimaat. Dat stelt een groep internationale onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. De wetenschappers keken naar cijfers uit 101.000 teeltproeven die vanaf 2002 werden uitgevoerd met diverse rassen tarwe in Finland, Denemarken, Duitsland, België, Tsjechië, Frankrijk, Slowakije, Italië en Spanje.


Grootste biovarkensboerderij ligt in Ruiselede

08-01-2019 - 0 reacties In Ruiselede is maandag de grootste biovarkensboerderij van België officieel opengegaan. BioVar.be komt er in samenwerking met Delavi en de Colruyt Group die het vlees zal afnemen. Toevallig werden zaterdag al de eerste biggen in het bedrijf geboren.


43 nieuwe gevallen van varkenspest in Belgische Ardennen

07-01-2019 - 0 reacties De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV heeft de afgelopen weken geen cijfers meer gepubliceerd over het aantal besmette zwijnen in België. Vandaag publiceerde ze weer haar nieuwe cijfers en de teller is gestegen naar 288 besmettingen.


Eendenkroos als oplossing voor mestprobleem en duurzaam varkensvlees

31-12-2018 - 0 reacties In België zijn biowetenschappers bezig met een proef om mest te gebruiken als voeding voor eendenkroos. Wat blijkt is dat de waterplant niet alleen een perfecte eiwitgrondstof is voor veevoer, maar dat het ook nog eens 1500 kg stikstof per haverwerken.


Ethische eieren moeten miljarden kuikens redden

31-12-2018 - 0 reacties De voorbije decennia werden kippen selectief gekweekt om als vleeskip zo snel mogelijk spierweefsel aan te maken, of om als legkip zo veel mogelijk eieren te leggen, tot 300 per jaar. Dat is slecht nieuws voor mannelijke kuikens in de tweede categorie: elk jaar krijgen bij benadering zes miljard mannelijke kuikens van legkippen het genadeschot. In België zijn dat er ongeveer 15 miljoen. Onnodig dierenleed, vonden ook onderzoekers bij het Duitse bedrijf Seleggt. Zij gingen de voorbije jaren op zoek naar een geautomatiseerde manier om het geslacht van een kuiken te bepalen, terwijl dat nog maar net begint te ontwikkelen. Hun ethische eieren liggen sinds kort in de rekken.


Vrees dat Afrikaans varkenpestvirus overslaat richting Frankrijk

31-12-2018 - 0 reacties Op enkele kilometers van de grens tussen België en Frankrijk zijn dode wilde zwijnen aangetroffen die waarschijnlijk zijn bezweken aan een besmetting met het Afrikaanse varkenspestvirus. Het gaat om plekken die buiten de zones liggen die de Belgische autoriteiten conform Europese richtlijnen hebben ingesteld om de uitbraak in Belgisch Luxemburg het hoofd te bieden. Volgens de Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE waren er tot en met 20 december 256 wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest aangetroffen.


Slachthuis VanDrie staakt tijdelijk zijn activiteiten

19-12-2018 - 0 reacties Eerder deze maand publiceerde dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercoverbeelden gemaakt in slachthuis VanDrie in Hasselt. “De beelden vertonen inbreuken op dierenwelzijn”, reageert het bedrijf in een statement. “VanDrie België neemt dierenwelzijn en het respecteren van de wetgeving zeer ernstig en veroordeelt met klem de inbreuken die op de video te zien zijn.” Het slachtprogramma in de vestiging in Hasselt waar de beelden gemaakt zijn, wordt nu tijdelijk opgeschort. “Wij zullen samen met de betrokken autoriteiten een intensieve evaluatie en verbetering toepassen”, klinkt het.


België dieper in crisis: N-VA uit regering als premier naar Marrakesh vliegt

08-12-2018 - 1 reacties Het gaat lekker in de EU.
Belgisch kabinet valt morgen....
Macron zal ook wel aan zijn laatste dagen bezig zijn.....
Merkel houdt het ook voor gezien...….
Enkel "onze" Josti III blijft nog even op de been. 😄
hpdetijd.nl/2018-12-07/…

Originele beschrijving

Een kabinetscrisis dreigt in België, nu een van de regeringspartijen een ultimatum stelt aan de premier. "De facto is de regering hiermee gevallen", zegt correspondent Sander van Hoorn.


België staat in voorjaar 2019 zaadcoating met neonicotinoiden in suikerbietenteelt toe

06-12-2018 - 0 reacties België staat het gebruik van enkele door de Europese Unie verboden neonicotinoïden toch gedurende 120 dagen toe in de vorm van een coating van zaden. Het Erkenningscomité voor de bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik van de federale overheidsdienst Volksgezondheid stemt in met een toelating van thiamethoxam en clothianidin in suikerbieten en van thiamethoxam in wortel- en slazaden in de periode van 15 februari en 16 juni van volgend jaar .


Koloniën van Weldadigheid doen in 2020 nieuwe poging voor status Unesco-werelderfgoed

27-11-2018 - 0 reacties Niet volgend jaar, maar over twee jaar wordt een nieuwe poging gedaan om de Koloniën van Weldadigheid in Overijssel, Drenthe en België Unesco-werelderfgoed te maken. Afgelopen zomer mislukte een poging om dat voor elkaar te krijgen. De de landen die beslissen, vonden onder meer dat de koloniën niet genoeg beschermd worden. Er zou volgend jaar al een nieuwe poging gedaan kunnen worden, maar dat wordt nu uitgesteld.


FrieslandCampina sluit opnieuw fabriek

21-11-2018 - 0 reacties FrieslandCampina laat weten de vestiging in Bree (België) te gaan sluiten. Dit vooral omdat de mozzarellafabriek niet het gewenste rendement behaalt.


Fruittelers smokkelen peren naar Rusland

17-11-2018 - 0 reacties Ondanks het Russische embargo voor onder meer groente en fruit, komen er dagelijks nog veel Nederlandse peren op de Russische markt. De Volkskrant kwam erachter dat via smokkelroutes de Russische sancties omzeild worden door Nederlandse en Belgische bedrijven die handelen in conference-peren.
Nergens ter wereld groeit de conference-boom zo goed als in Nederland in België. Rusland was altijd de afzetmarkt bij uitstek. De conference-peer is daar populair en wordt niet alleen gegeten als nagerecht of tussendoortje maar ook als lekkernij bij de koffie.
In augustus 2014 kondigde Rusland een embargo af voor vlees, vis, zuivel, groente en fruit uit landen van de Europese Unie. Dat was het Russische antwoord op de sancties van de EU wegens de annexatie van de Krim door Rusland en de Russische steun voor de Oekraïense separatisten.
Daarna ontwikkelde zich een smokkelhandel om de Russische markt toch van de peren te blijven voorzien. Oost-Europese transportbedrijven brengen de peren via Litouwen en Wit-Rusland naar Rusland.
Truc
Om de peren Rusland in te krijgen is een truc bedacht, waarbij Afrikaanse landen betrokken zijn. Die landen leveren tegen betaling certificaten over de herkomst en de veiligheid van de peren. De bijvoorbeeld Liberiaanse peren in de Russische supermarkt zijn in werkelijkheid uit Nederland of België afkomstig.
Jaarlijks komt er zo 70.000 ton Nederlandse en Belgische peren in Rusland, schrijft de Volkskrant, waarbij Russische handelsfunctionarissen worden omgekocht. Rusland weet van de smokkel, maar is kennelijk niet bij machte ertegen op te treden.
Na de afkondiging van het Russische handelsembargo werden fruithandelaren door de EU gecompenseerd. Ook werden subsidie gegeven om nieuwe afzetmarkten aan te boren, maar de handel naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten, China en Canada kwam om verschillende redenen nooit van de grond.


‘Slechts’ twee nieuwe vondsten besmette zwijnen in België

12-11-2018 - 0 reacties Volgens de laatste FAVV-update van 12 november zijn er inmiddels 161 besmette wilde zwijnen gevonden met Afrikaanse varkenspest. Dat zijn slechts 2 gevallen meer dan bij de vorige officiële melding.


Varkenspest rukt op: Nationaal park De Hoge Veluwe dicht voor zwijnen

31-10-2018 - 0 reacties Het Nationale Park De Hoge Veluwe sluit de varkenspoortjes om besmetting met de Afrikaanse varkenspest te voorkomen. De ziekte rukt op, het virus heeft inmiddels België bereikt.