Belgie

Volg al het nieuws over Belgie, een van de 15837 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Belgie nieuwsbrief.

Belgie nieuws

Kunnen groenten en fruit in de supermarkt echt helemaal plasticvrij?

03-01-2020 - 0 reacties Hoe realistisch is "geen plastic meer" bij groenten en fruit in de supermarkt? Kan het wel zonder verpakking? En is een papieren verpakking duurzamer dan eentje in plastic? VRT NWS vroeg het aan een aantal grote supermarktketens in België. "Sommige groenten die niet in plastic verpakt zijn, worden minder…


Ferd Grapperhaus begint War on Vuurwerk

28-12-2019 - 0 reacties Dit is het laatste jaar dat we knallen
Video

Vanaf vandaag mag u officieel rotjes, voetzoekers, gillende keukenmeiden en thunderkings kopen. Maar heel veel mensen hebben al illegale shit in huis. Dieptebommen uit België. Panzerfausten uit Duitsland. Kernkoppen uit Polen. Mortiergranaten uit Italië. Want dingen opblazen is nou eenmaal helemaal leuk en een verworven grondrecht waar Onze Ouderen voor gevochten hebben. Niettemin is een groot deel van Nederland wel klaar met die Fallujah-achtige toestanden ieder jaar. Niet alleen brievenbussen en vuilcontainers worden opgeblazen. Maar ook complete gevels van woonhuizen, handen, oogkassen etc. U kunt simpelweg de vrijheid niet aan. Een vrolijk glaasje champagne en een paar vuurpijlen de lucht in schieten is er niet meer bij. Alles moet KaPoTD, en daarom komt Ferd Grapperhaus vandaag met DEZE OORLOGSVERKLARING. Het is leuk geweest. We zagen het al aankomen in de Stijlloze Poll (na de break). Iedereen aan de ranja, een koudvuur sterretje om klokslag 12, en om 00:30 uur naar bed. Fijne jaarwisseling!

Als het dit jaar tijdens oud en nieuw weer onrustig is, sluit minister Graperhaus van Justitie en Veiligheid niet uit dat een totaalverbod op vuurwerk weer op tafel komt. Voor nu wil hij vooral drank- en drugsmisbruik aanpakken.


Verbod op pulsvisserij leidt tot meer plastic in zee

30-11-2019 - 0 reacties Het Europese verbod op pulsvisserij leidt niet alleen tot een inkomstenderving bij vissers. Ook de hoeveelheid plastic die in zee belandt neemt door het verbod toe. Dat komt omdat vissers nu noodgedwongen weer sleepnetten moeten gebruiken.
Om te voorkomen dat de 'ouderwetse' netten snel slijten, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels. Maar naar schatting de helft van dat plastic 'vispluis' komt vroeg of laat als afval in zee terecht. Het meeste blijft achter, soms belandt het op het strand terecht, zegt Erik van Uffelen van cultuurorganisatie Centree in Zierikzee.
Noodkreet van de zee
Van Uffelen coördineerde vandaag een landelijke opruimactie van vispluis. Ruim dertig vrijwilligers verzamelden vispluis op een aantal stranden. Met het opgeruimde spul wil Centree een kunstwerk maken in de vorm van een hand, die de noodkreet van de zee moet symboliseren.
Als het aan hem ligt, maakt het kunstwerk consumenten bewust van de gevaren voor de natuur van vispluis. "Want we ruimen het hier nu wel op, maar daarmee stoppen we vervuiling niet", zegt hij bij Omroep Zeeland.
Op dit moment wordt naar schatting 125.000 kilo vispluis verkocht in Nederland en België. De verkoop neemt toe, nu steeds meer vissers teruggaan naar het gebruik van sleepnetten. "We zien in de cijfers nu al dat er een stijging is te zien in de verkoop", aldus Van Uffelen.
Duurzaam alternatief
Hij wijst erop dat er duurzame alternatieven zijn voor het gebruik van vispluis. "Maar die zijn duurder. Dus als consumenten bereid zijn meer te betalen voor de vis, is dat al een deel van de oplossing."


Relatief meer zzp'ers in Nederland dan vlak over de grens

18-11-2019 - 0 reacties Nederland kent verhoudingsgewijs meer mensen die werken als zelfstandige dan provincies net over de grens in buurlanden, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met statistiekbureaus in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.


Weer gif in de Maas: drinkwaterbedrijf Dunea zet de pompen stil

11-11-2019 - 0 reacties POEDEROIJEN - Drinkwaterbedrijf Dunea is tijdelijk gestopt met de inname van rivierwater uit de Afgedamde Maas bij Poederoijen. Er is weer sprake van een vervuiling: in België is het landbouwbestrijdingsmiddel Prosulfocarb in het water terecht gekomen.


Melkveehouderijen in België groeien juist

04-11-2019 - 0 reacties Melkveehouderijen in Vlaanderen die te veel stikstof uitstoten voor de nabije natuur, worden verplaatst of uitgekocht dankzij een flankerend beleid. In Wallonië is de veedichtheid geen enkele reden tot zorg. Het geeft de Belgische veehouders de mogelijkheid om te blijven groeien, mede omdat het aantal bedrijven juist krimpt.


Belgisch varkensvlees kan weer naar Singapore worden uitgevoerd

28-10-2019 - 0 reacties Na India en Vietnam heft ook Singapore zijn embargo op de invoer van Belgisch varkensvlees op. Dat heeft de Belgische minister van Landbouw, Ducarme, zaterdag 26 oktober gemeld. Het verbod op invoer van varkensvlees uit België stelden de landen in na de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in de Belgische provincie Luxemburg. In 2017 importeerde Singapore 482 ton producten afkomstig uit de Belgische varkenshouderij.


Sanitair attaché om China te openen voor Belgisch vlees

25-10-2019 - 0 reacties België krijgt binnenkort een 'sanitair attaché' in China. De federale regering heeft de aanstelling goedgekeurd van een FAVV-agent bij de Belgische ambassade in Peking. “Bij het creëren van deze functie hebben we een duidelijk doel: het opheffen van Chinese embargo's op onze export van rundvlees, varkensvlees en pluimvee", zegt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Door een embargo dat bijna 20 jaar geleden werd opgelegd, heeft België nooit de gelegenheid gehad zijn rundvlees aan de Chinezen te verkopen.


EU stapt naar WTO om invoerheffingen Colombia op diepvriespatat

14-10-2019 - 0 reacties Colombia stelde vorig jaar invoerheffingen in op diepvriespatat uit Nederland, België en Duitsland. Volgens de EU zijn deze „volledig ongerechtvaardigd.”


'Afrikaanse varkenspest kost België half miljard euro'

09-10-2019 - 0 reacties De Afrikaanse varkenspest is op weg om de sector 500 miljoen euro te kosten. Elke maand die voorbijgaat zonder dat de Belgische varkenssector normaal kan exporteren, kost gemiddeld 22,42 miljoen euro. Dat zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van het Belgische Vlees (Febev). Als er zich geen nieuwe gevallen voordoen, zou België in theorie de export naar de verloren landen in augustus 2020 kunnen hervatten. Dat zal de sector dan tussen de 447 miljoen en 584 miljoen euro hebben gekost.


Hamburgerreclame valt verkeerd in België

09-10-2019 - 0 reacties BRUSSEL( ANP) - Een reclame waarin een man zijn vrouw slaat omdat zijn hamburger in het verkeerde doosje zit, is veel mensen in België in het verkeerde keelgat geschoten, ook in de politiek. Het Nederlandse bedrijf achter de hamburger, Goodlife Foods, heeft de reclame inmiddels verwijderd van sociale media.


Duits boerenprotest aangekondigd

07-10-2019 - 0 reacties Het boerenprotest in Den Haag dient als voorbeeld. Ook in Frankrijk en België protestacties.


Stikstofmethode in Duitsland en België soepeler

23-09-2019 - 0 reacties Duitsland en België gaan soepeler om met de bescherming van natuur tegen stikstofvervuiling. „Als wij de Duitse methode zouden volgen, kan een meerderheid van de nu verlamde bouwprojecten gewoon doorgaan.”


België en Engeland gaan samen virusremmer en vaccin tegen varkenspest ontwikkelen

22-09-2019 - 0 reacties België en Groot-Brittannië gaan samenwerken in de ontwikkeling van een virusremmer en op termijn een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest. De eerste testen in real life, op varkens, staan gepland in 2020. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd.


Aviko bouwt grote frietfabriek in Belgi

12-09-2019 - 0 reacties STEENDEREN - De Nederlandse aardappelverwerker Aviko bouwt een grote frietfabriek in België. Deze komt te staan in de plaats Poperinge en geeft naar verwachting per september 2021 werk aan zo'n 155 mensen. Met de ...Lees meer


Dutch Dairymen Board - 16 september mobilisatie voor een eerlijke melkprijs

06-09-2019 - 92 reacties Weet u het nog? 10 en 11 jaar geleden streden we samen voor een eerlijke melkprijs door de melk thuis te houden.


Op de plek waar in 2009, 3 miljoen liter over de velden werd gereden in Ciney – België, vind op 16 september een grote herdenking plaats. Met tractoren. Met melk. U bent van harte welkom op maandag 16 september aanvang 12:00 uur te Stèle commémorative, N97, 5363 Ciney (50.313160°N, 5.125139°O), België. Onze Belgische collega’s verwelkomen tevens graag Nederlandse melkveehouders met tractoren. Want ook duizenden Nederlandse melkveehouders deden eensgezind en vastbesloten mee met de melkstaking in 2008 en 2009. Die moed willen we in Ciney graag herdenken met uw aanwezigheid!

Binnenkort volgt meer informatie.

Het DDB Bestuur


Poolse plukkers zijn krimpende groep seizoenarbeiders

26-08-2019 - 0 reacties Fruittelers die hun conference-peren willen bewaren, zijn conform het wetenschappelijk advies gestart met de pluk. Tot eind september is het druk in de plantages waarna er nog mankracht nodig is bij het uitsorteren. “De fruitteelt is goed voor 27.000 seizoenarbeiders in België, van wie er 18.000 aan de slag zijn in Limburg”, vertelt Chris Botterman van Boerenbond in Het Belang van Limburg. Voor het plukseizoen zakken 8.000 Polen af naar de fruitplantages in Haspengouw. “Dat zijn er steeds minder omdat de Poolse economie jaarlijks met zo'n 3 procent groeit en er daar voldoende werk is. Meer en meer Roemenen en Bulgaren nemen hun plaats in. In de toekomst zullen we zelfs plukkers van buiten de EU moeten rekruteren”, aldus Botterman.


België exporteert meeste rundvlees naar Nederland

23-08-2019 - 0 reacties Nederland was in 2018 de belangrijkste bestemming van het Belgische rundvlees, zo blijkt uit nieuwe gegevens van Belgian Meat Office. In het algemeen heeft de rundveesector in België een stabiel jaar achter de rug. De rundveestapel in...


Nederlands vlees onterecht als bio verkocht in België

22-08-2019 - 0 reacties Tussen 2015 en 2018 is er in België vlees ten onrechte als bio verkocht. Dat schrijft La Dernière Heure woensdag op basis van informatie van het Nederlandse controle-orgaan Skal Biocontrole en de Nederlandse voedselveiligheidsdienst. Het vlees waarmee werd gefraudeerd was afkomstig van een vleesverwerker uit het Nederlandse Noord-Brabant en het zou het bedrijf honderdduizenden euro’s opgeleverd hebben. Het vlees ging naar de Duitse, maar ook naar de Belgische markt.


Tien vragen en antwoorden over de vrachtwagenheffing

21-08-2019 - 0 reacties In België en Duitsland is er al een kilometerheffing voor vrachtauto's. Het streven van de regering is om de vrachtwagenheffing per 2023 in Nederland in te voeren. Onderstaand een overzicht met de meest gestelde vragen over de vrachtwagenheffing. Voor belanghebbenden die meer willen weten, organiseert…