Belgie

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Belgie. Belgie is een van de 15450 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Belgie nieuws

KFC tekent voor beter kippenwelzijn

12-07-2019 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - KFC belooft in landen als Nederland, België en Duitsland uiterlijk in 2026 te voldoen aan de strengere criteria voor kippenwelzijn, vastgelegd in het zogeheten European Chicken Commitment. De verkoper van kipkluifjes, burgers en andere kipsnacks is naar eigen zeggen de eerste fastfoodketen die de afspraken heeft ondertekend.


In België worden uitbraken varkenspest schaars

02-07-2019 - 0 reacties In zuidelijk België is afgelopen week 1 nieuw geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) gerapporteerd.


Hittegolf breekt records in Europa

25-06-2019 - 0 reacties Frankrijk en Duitsland maken zich op voor recordtemperaturen van boven de 40 graden Celsius. Ook België en Zwitserland zuchten onder een hittegolf.


Insectendaling in België, Wallonië en Noord-Frankrijk een halt toeroepen

20-06-2019 - 0 reacties Ook in België ziet men een daling van het aantal bestuivers. Een consortium aan partijen uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk, die zich verenigd hebben in het project SAPOLL, heeft een uitgebreide inventarisatie gemaakt en nu een tienjarenplan opgezet. Dit actieplan moet de neergang een halt…


Tot twintig jaar cel voor drie Brabanders na mislukte moordpoging op kippenboer in België

19-06-2019 - 0 reacties Drie mannen uit Breda, Etten-Leur en Oosterhout zijn tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een moordpoging op een kippenboer in het Belgische Rijkevorsel. Dit heeft de rechtbank in Turnhout woensdag bepaald.


Thema-avonden Diergezondheid afgelast in verband met vogelgriep België

13-06-2019 - 0 reacties De vogelgriep in België vormt nog steeds een bedreiging. Pluimveeweb heeft daarom besloten de komende thema-avonden Diergezondheid op 19 en 26 juni in Barneveld (GD) en Meppel (DR) af te gelasten.


‘NVWA faalt met export ernstig zieke varkens’

12-06-2019 - 1 reacties UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ligt opnieuw onder vuur bij Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie beschuldigt de toezichthouder ervan transport van ernstig zieke en kreupele varkens voor de export naar België en Duitsland toe te staan.
Het bericht ‘NVWA faalt met export ernstig zieke varkens’ verscheen eerst op Nieuws.nl.


Grootste aardappelareaal ooit in de 'potato belt'

11-06-2019 - 0 reacties In de ‘potato belt’ van Europa groeit een ongezien groot areaal aardappelen. NEPG, een groepering van aardappeltelersorganisaties, raamt het areaal in de vijf grootste productielanden op 609.000 hectare. Die vijf zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië en België. Water wordt gezien als de kritieke factor om met dat grote areaal ook een grote opbrengst te realiseren. De schaarste aan grond in eigen land lossen Belgische aardappelboeren op door grond te pachten in Noord-Frankrijk. De Tijd besteedt aandacht aan het fenomeen nadat in de Franse krant Le Parisien een ‘schandaalartikel’ verscheen over de Belgen die grof geld betalen om steeds dieper in Frankrijk aardappelen te kunnen telen.


België gaat alle zwijnen in besmette zone afschieten

07-06-2019 - 0 reacties De volledige wilde zwijnenpopulatie in het afgebakende gebied zal worden afgemaakt. Dat heeft de Waalse minister van Natuur en Bos René Collin verklaard. Hij neemt dit besluit, een kleine maand voordat op 1 juli het jachtseizoen begint.


Aardappelteelt in Europa dijt fors uit

06-06-2019 - 0 reacties Het areaal consumptieaardappelen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië groeit waarschijnlijk naar zo'n 609.000 hectare. Dit is het grootste areaal ooit.


Schade en lichtgewonden door zware onweersbuien en harde wind

06-06-2019 - 0 reacties Flinke onweersbuien en harde windstoten hebben gisteravond laat en vannacht op veel plaatsen tot overlast geleid. Er kwamen schademeldingen binnen uit het hele land. In de regio Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm. Een van hen werd geraakt door een omvallende boom.
Bij de brandweer in de hoofdstad kwamen vannacht 150 meldingen binnen van storm- en waterschade. Zo waaide er een dak van een huis en stonden meerdere straten blank. De weg tussen Amstelveen en Ouderkerk ligt nog bezaaid met takken en is de komende uren waarschijnlijk nog dicht.
Ook op veel andere plekken in Nederland was er schade. Zo gingen in Beuningen (Gelderland), Velsen-Noord (Noord-Holland) en Werkhoven (Utrecht) huizen in vlammen op, vermoedelijk na blikseminslag.
Brand na bliksem
Rond de Vinkeveense Plassen is vannacht waarschijnlijk een windhoos ontstaan en is er veel materiële schade, zegt de Veiligheidsregio Utrecht. Volgens Weeronline is in Utrecht een windstoot gemeten van 127 kilometer per uur.
Lokaal viel er wel tot 50 millimeter regen, wat leidde tot ondergelopen wegen en andere wateroverlast. In het westen van het land vielen hagelstenen tot 4 centimeter in doorsnee. Of er door het noodweer slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend.
Code oranje
Het KNMI kondigde gisteravond laat voor nagenoeg het hele land code oranje af. Het weerinstituut waarschuwde dat er zware onweersbuien over het land zouden trekken met veel neerslag, hagel en lokaal windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur.
Rond 02.00 uur gold de weerswaarschuwing alleen nog voor het noorden van het land. Rond 04.30 uur werden alle waarschuwingen ingetrokken.
Problemen op spoor en luchthavens
Op Schiphol ligt het werk van het grondpersoneel stil door het slechte weer. Acht toestellen van Transavia weken uit naar Rotterdam, België en Duitsland.
Het onweer leidde gisteravond ook tot problemen op het spoor tussen Gorinchem en Leerdam en Delft en Rijswijk. Ook vannacht waren er nog problemen als gevolg van blikseminslagen. Zo werkten de seinen rondom Amersfoort niet goed. Monteurs konden de problemen verhelpen voor het begin van de dienstregeling. De NS maakt vanochtend nog geen melding van storingen.
Op sociale media deelden veel mensen beelden van het noodweer:


Kleinschalige vissers: minister moet pulsen in 12-mijlszone verbieden

24-05-2019 - 0 reacties VLISSINGEN - Pulsvisserij moet ook binnen de Nederlandse 12-mijlszone verboden worden in navolging van Frankrijk en België. Deze oproep doet Andries Visser namens de Kleinschalige Visserij IJmuiden.


'Nederlandse aanvoer van paprika's toegenomen'

17-05-2019 - 0 reacties Bij paprika's domineerde Nederland de markt, gevolgd door Turkije. De aanvoer vanuit Nederland nam daarbij ook toe. De presentie van Spaanse offertes verminderde ondertussen. België vulde het aanbod aan, net als Duitsland. Marokkaanse import doekte tegen het weekend alleen nog in Frankfurt op. Op sommige…


Boeren vrezen ruiming na bezetting varkensboerderij Boxtel

14-05-2019 - 2 reacties Boerenorganisaties zijn bang voor ziektes in de varkensboerderij in Boxtel, als gevolg van de bezetting gisteren van ruim honderd dierenactivisten. Mogelijk moeten de boerderij en varkenshouders in de buurt zelfs worden geruimd, zeggen de brancheorganisatie voor varkenshouders POV en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tempert de gemoederen iets, en zegt dat er pas wordt geruimd als er een ziekte wordt aangetroffen. Zover is het nu nog niet, benadrukt de organisatie. Wel is de voedselwaakhond in gesprek met de veehouder en zijn dierenarts over het treffen van maatregelen om risico's van dierziekten in zijn boerderij en verdere verspreiding te beperken.
Varkenspest
De grootste angst, zeggen de boeren, is voor de Afrikaanse varkenspest. Dat is een zeer besmettelijke ongeneeslijke ziekte die voorkomt in grote delen van Azië en ook in verschillende Europese landen. In België is de ziekte bij wilde varkens vastgesteld. Verder naar het oosten van Europa en in China heerst de ziekte ook in de voedselproductieketen.
De Afrikaanse varkenspest wordt het vaakst overgebracht door mensen, zegt Eric Stipthout, vice-voorzitter van brancheorganisatie POV. Varkenshouders in Nederland houden zich aan een reeks beschermingsmaatregelen om de ziekte buiten de deur te houden, waaronder sanitaire zones, douches en speciale kleding. De ruim honderd activisten die de stal binnendrongen, hebben zich daar niet aan gehouden, zegt Stipthout. Dat er activisten deelnamen met 26 nationaliteiten, zoals de actiegroep zelf stelt bij Omroep Brabant, verhoogt het risico op besmetting, zegt hij.
Exportbeperkingen
Na besmetting duurt het enige weken voordat de ziekte zichtbaar is. Als dat gebeurt verliest de boer zijn dieren, en moeten mogelijk ook varkenshouders in zijn omgeving worden geruimd, zegt de POV. Als er eenmaal varkenspest heerst in Nederland, dan worden er hoogstwaarschijnlijk exportbeperkingen of zelfs een exportstop ingesteld, zegt Stipthout. Behalve ziekten, tast ook stress het welzijn van de varkens aan, zegt hij.
De bezettersgroep was zo gemêleerd omdat er in Nederland een internationale bijeenkomst was over de bio-industrie en anti-speciesisme (discriminatie tussen wezens op basis van hun soort). Van de naar schatting ruim honderd dierenactivisten die de boerderij waren binnengedrongen, zitten er nog zeker 75 vast, zegt een woordvoerder van Meet the Victims. Hij verwacht dat ze vanmiddag worden vrijgelaten.
De politie Oost-Brabant wil pas vanmiddag meer kwijt over de juridische stand van zaken. Ook wil een woordvoerder niets zeggen over hoeveel mensen er nog vastzitten.


België werkt aan vogelgriepmaatregelen

09-05-2019 - 0 reacties België gaat gecoördineerd maatregelen treffen tegen uitbraken van laagpathogene vogelgriep.


Vogelgriep breidt rigoureus uit in Vlaanderen: aantal uitbraken stijgt naar 26

06-05-2019 - 0 reacties Het laag pathogene H3N1 vogelgriepvirus is in België inmiddels op 26 pluimveebedrijven vastgesteld. Sinds afgelopen donderdag 2 mei zijn er maar liefst tien nieuwe uitbraken bij gekomen. Daarnaast lopen er nog onderzoeken.


Tractorbestuurder beschoten bij grens België, schutter opgepakt: 'Hij is zich rot geschrokken’

02-05-2019 - 0 reacties Een jonge tractorbestuurder van een Brabants landbouwbedrijf is vandaag uit het niets beschoten door een onbekende man. Dat gebeurde rond elf uur bij het landgoed Gorp en Rovert, tussen Hilvarenbeek en het Belgische Poppel. De schutter is opgepakt, bevestigt de politie.


Fokken op veerkrachtige koeien

30-04-2019 - 3 reacties Fokken op veerkracht is mogelijk. Alhoewel de melkproductie achteruit lijkt te gaan, levert het per saldo de veehouder meer op.

Niet alle koeien kunnen even goed tegen een stootje. Een virus op stal, slechte weersomstandigheden, te laat melken of schommelingen in het rantsoen: de ene koe kan er beter tegen dan de andere. Dit is terug te zien in de hoeveelheid melkproductie, die bij koeien met weinig veerkracht meer schommelt dan bij veerkrachtige koeien.

Er werd lang gedacht dat deze schommelingen voorkomen konden worden door optimaal management. In de praktijk lukt dit niet altijd. Marieke Poppe, promovendus aan Wageningen Universiteit, is daarom op zoek gegaan naar de mogelijkheden om te fokken op veerkracht. Vakblad Veeteelt doet verslag over de bevindingen van Poppe en haar collega's Tom Berghof en Han Mulder.

Indicatoren
Een veerkrachtige koe blijft normaal functioneren tijdens verstoringen, of kan snel herstellen van een verstoring. De wetenschap weet dat koeien verschillen in veerkracht, maar is het ook erfelijk? Tijdens het onderzoek zijn verschillende veerkrachtindicatoren gebruikt, waaronder symmetrische en asymmetrische melkgift en autocorrelatie. Meer uitleg vind je in het artikel.

Twintig procent bepaald door genen
Uit het onderzoek van Poppe blijkt dat het verschil in veerkracht voor twintig procent wordt bepaald door genen. Dit maakt het mogelijk om te fokken op veerkracht. Er is wel een negatief verband tussen veerkracht en efficiëntie. Koeien met relatief weinig variatie in de melkproductie - veerkrachtige koeien dus - nemen meer voer op dan koeien met veel variatie in de melkproductie. Koeien die dus beter tegen een stootje kunnen, lijken meer energie binnen te halen om zo met verstoringen om te kunnen gaan.

Fokdoel
Een versimpeld fokdoel waarin melkproductie meeweegt voor 30%, uiergezondheid voor 40%, levensduur voor 30% en veerkracht voor 20% resulteert in een lagere melkproductie van -6,3%. Echter, de veerkracht verdubbelt hierbij (102,6%). Berghof is van mening dat het fokken op veerkracht een duidelijke meerwaarde heeft. Hoewel het kan resulteren in een lagere genetische vooruitgang in melkproductie, gaat de veehouder er per saldo op vooruit. Een veerkrachtige koe kost minder arbeid, heeft minder behandelingen nodig en heeft een langere levensduur. Veerkracht is dus ook uit te drukken in economische waarde. Mulder geeft een berekening in het artikel.

De onderzoekers zijn nog niet uitgekeken op het onderwerp. Zo vraagt Poppe zich af of de variatie in dagelijkse melkproductie echt wordt gekenmerkt door veerkracht. De onderzoekers willen daarom ook andere indicatoren in beeld brengen voor het onderzoeken van veerkracht.


België blijft patattenland no.1

28-04-2019 - 0 reacties Afgelopen jaar passeerden de Belgische aardappelverwerkers de grens van de 5 miljoen ton aardappelen. Mede door ruim 1 miljard euro aan investeringen in de productiecapaciteit kon de Belgische aardappelverwerkende industrie haar marktleiderspositie...


“Elk jaar met Pasen zijn aardbeien en asperges de topproducten”

15-04-2019 - 0 reacties Tholen – “Momenteel is het paasvakantie is België en dat zorgt samen met delage temperaturen voor een iets rustigere verkoop. De verwachting is dat half volgende week de echte Paasverkoop zal starten. De topproducten met Pasen zijn net als de voorgaande jaren asperges en aardbeien. De prijzen van beide…