Belgie

Recente nieuwsberichten m.b.t. Belgie

"Burger weet eigendomsrecht beter beschermd dan boer"

26-05-2017 -

Ruimte voor boeren, de actiegroep die in 2015 honderden boeren op de been bracht voor een tractorenprotest tegen het ammoniakbeleid, vindt het confronterend om te moeten vaststellen dat de boskaart wordt ingetrokken. Confronterend, omdat er blijkbaar meer begrip is voor burgers die hun stem verheffen omdat ze bouwgrond dreigen te verliezen dan voor boeren wiens bedrijf op de helling staat door het natuurbeleid. Rond IHD en PAS is het al een tijdje stil maar de actiegroep benadrukt dat het probleem nog steeds niet van de baan is.


Stichting Aardbei Onderzoek overweegt samenwerking met proeftuin en veiling Hoogstraten

22-05-2017 -

Het bestuur van de Stichting Aardbei Onderzoek (SAO) heeft overleg gehad met proeftuin en veiling Hoogstraten in België om te kijken op welke onderzoeksterreinen samengewerkt kan worden. De focus vanuit SAO ligt op onderzoek op het gebied van ziekten en plagen. Voor de diverse type teelten zijn hier prioriteiten in aangegeven. Voor een deel vindt ook onderzoek aan deze ziekten en plagen plaats op proeftuin Hoogstraten. Dit najaar wordt gekeken waar mogelijkheden liggen om vanuit SAO aan te haken bij de onderzoekprogrammering voor 2018 van proeftuin Hoogstraten. Gedacht kan worden aan het wegleggen van extra objecten in een geplande proef of aan onderzoek op Europees niveau.


Nachtvorst mogelijk erkend als ramp

20-05-2017 -

De vorst in de nacht van 19 op 20 april wordt mogelijk erkend als landbouwramp.


Heel wat Waalse veehouders wanhoop nabij

08-05-2017 -

Als je hard werkt maar de prijzen tegenvallen, het weer de oogst verkwanselt of je met onvoorziene kosten af te rekenen krijgt, dan kan je je als land- en tuinbouwer ellendig voelen. In Vlaanderen kunnen landbouwers in moeilijkheden terecht bij Boeren op een Kruispunt, in Wallonië bellen landbouwers naar Agricall. Dat opvangnet blijkt broodnodig, zo staat te lezen in het Waalse dagblad La Libre Belgique, want “meer en meer boeren krijgen af te rekenen met depressies, burn-outs of overwegen zelfdoding”, zo klinkt het. Agricall begeleidde in 2016 in totaal 415 boeren.


5% Belgische landbouwers is biologische boer

04-05-2017 -

Het areaal biolandbouw steeg in de periode 2006-2015 in ons land van 28.634 tot 68.780 hectare, een toename met factor 2,4. In die tien jaar verdubbelde het aantal bioboeren van 803 tot 1.717. De sector groeide het sterkst in Wallonië. In 2015 bevond 92 procent van het biologisch bewerkte areaal zich in het zuidelijke landsdeel. Dat blijkt uit het antwoord van federaal minister van Landbouw Willy Borsus op een schriftelijke vraag van Kamerlid Jean-Marc Nollet (Ecolo).


‘Recht de rug, wees trots en pak leugenaars aan’

19-04-2017 -

Het beeld van de landbouw bepalen we zelf, schrijft columnist Hans Luijerink. ‘Recht de rug, wees trots en draag uit wat je doet!’
Drie miljoen mensen genieten ’s zondags van Boer zoekt Vrouw. Ze wentelen zich met plezier in het boerenleven, ook al wordt op de achtergrond wat commentaar geleverd op de ambities van David – die een groot varkensbedrijf wil opzetten – en het aantal koeien van knuffelbeer Olke in Texas.

Natuurlijk gaat er wel eens iets mis in de landbouw.

Meer: boerderij.nl/Home/Blogs/…


Celli Frees - Is er een dealer van celli kort bij de grens met België?

20-12-2016 -

Ik ben van plan om een celli frees te kopen namelijk een celli tiger 190
Ik wil graag een celli omdat ik overtuigd ben van de kwaliteit en we hebben reeds 2 celli frezen.
Maar de dealer waar we destijds gekocht hebben is een ramp , houd nooit zijn woord
Dus ik ben eigenlijk op zoek naar dealer van Celli kort bij de Belgische grens , kan iemand me daar mee helpen ?

Alvast bedankt
Mvg Sven Claes


Deze Waalse boer leidt het verzet tegen CETA

25-10-2016 -

Van handelsverdragen wil hij niets weten, ook al zou hij liters melk in Canada kunnen afzetten. Melkboer Luc Hollands ging al drie jaar geleden in het verzet tegen CETA. 'Het wegvallen van regels maakt de kleine boeren kapot.'


Belgie : voor 30 maart alle GLB betalingen afgerond.

16-03-2016 -

vilt.be/glb-betalingen-worden-vervroegd-uitbetaald…

Goed voorbeeld voor RVO.


Biologisch geitenboer schrijft over drama dat hem 15 jaar geleden overkwam

09-03-2016 -

In het opiniestuk, dat je op Mo.be in zijn geheel kan lezen, vertelt Devreese hoe 15 jaar geleden de MKZ-crisis uitbrak in België en Nederland. Hoewel de dieren op zijn bedrijf gezond waren, moesten t


Mycoplasma wenyonii aangetoond op een bedrijf in Belgie

15-02-2016 -

Het Diergezondheidcentrum Vlaanderen (DGZ) doet melding van een tweede bedrijf waar koeien zijn getroffen door Mycoplasma wenyonii. Eind 2015 werd de door teken overdraagbare ziekte voor het eerst aangetoond op een Belgisch bedrijf.


Te lichte kalveren/import kalveren

14-02-2016 -

De berichtgeving in de diverse media zijn schrikbarend, gezonde kalveren waarbij euthanasie wordt gepleegd omdat zij te licht zouden zijn. Als melkveehouder schrik ik hier van. Wij doen er alles aan, om een kalf, een levend dier, een zo goed mogelijke start te geven, alleen om te denken dat een kalf altijd meer dan 40 kilo gaat wegen bij 30 a 35 dagen is niet haalbaar.
Feit is dat een lichter kalf voor minder winst zorgt bij de kalverhouders. Gezien de winst van van drie groep in 2014 (63 miljoen euro)is dit nog steeds 42 euro winst per kalf. In het MVO verslag wordt met geen woord gerept over het afnemen en ook goed verzorgen van lichte kalveren. Hier is ook de kalversector aan zet. Samenwerking met de melkveesector is hierbij van het grootste belang.

Tevens zou ook hier de politiek in den haag zich zelf in de ogen aan moeten kijken. Immers zij beperken tot op de dag van vandaag de export van vee naar vele europeese bestemmingen, waaronder belgie door het niet oppakken van de ibr vrij certificering. Deze beperking beperkt met name de melkveehouders in export van kalveren en melkvee naar de landen die vrij zijn, maar houdt nog steeds de kanalen voor export open vanaf landen waar de voedselveiligheid en dierziekte status in elk geval minder betrouwbaar is dan in Nederland. Hierbij lijkt de politiek eerder genegen richting de kalversector te bewegen dan richting de melkveesector.

Meer export van melkvee = minder kalveren = minder melk = minder fosfaat.

Den HAAG, Tweede kamer, LTO, NMV, Stas van Dam, melkveehouders.

Maak u sterk voor een goede diergezondheidslandenstatus, wordt vrij van IBR, BVD en kijk wat nog meer mogelijkheden zijn om de export te bevorderen.

Melkveehouders, kom in actie, want wij willen niet dat er gepraat wordt over het afspuiten van onze kalveren,laat staan dat het gebeurd, wij willen dat ze opgroeien tot een gezond kalf en als de tijd er is, zij kunnen dienen als veilig, gezond en lekker voedsel.

En desnoods moet de zuivelsector gaan investeren in een kalversector, blijkbaar is de huidige kalversector niet te vertrouwen dus zullen we het zelf moeten gaan doen............. Friesland Campina meat, why not?


ForFarmers wisselt van bestuursvoorzitter voor Belgie en Duitsland

18-01-2016 -

melkvee.nl/upload/nieuws/…" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Adrie van der Ven neemt per 1 februari 2016 de taken als directievoorzitter over van Ronald van de Ven. Hij wordt verantwoordelijk voor de activiteiten van het voederconcern in België, Duitsland en verdere internationale uitbreiding.


Crisistoeslag in Belgie

31-08-2015 -

slechte zaak, zo wordt de zuivelmarkt niet schoongeveegd 😞

Belgische melkboeren krijgen nu een toeslag van 2,7 eurocent per liter melk voor een periode van zes maanden. De totale steun komt dan op circa 46 miljoen euro.

Melkboeren hebben het zwaar sinds de prijs van melk flink is gedaald. Tot april waren er Europese melkquota om de productie van melk in Europa binnen de perken te houden, maar die zijn afgeschaft.


Giga verschil in opvatting crisis tussen Nederland en Belgie

29-07-2015 -

vilt.be/borsus-verwacht-snelle-oplossing-voor-vark…

Dan Nederlands Team Sharon Dijksma / Albert-Jan Maat (LTO)
melkvee.nl/nieuws/7413/…


Zuivelproductie in België met 20 procent gestegen

31-05-2015 -

Ook de Belgen hebben er zin in:

De Belgische zuivelindustrie heeft vorig jaar twintig procent meer melkproducten geproduceerd dan het jaar ervoor. Dat meldt de krant Het Nieuwsblad op Zondag op basis van cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Of er een invloed zal zijn op de prijs, is nog niet duidelijk.

De stijging is vooral te merken bij boter, melkpoeders en ingedikte melk. In de kaasproductie blijft de stijging beperkt tot zes procent.

Meer: demorgen.be/binnenland/…


Discussie inning superheffing 2015

23-10-2014 -

Topagrar in Duitsland bericht over een discussie of de inning van de superheffing na 31-03-2015 rechtsgeldig is. Denemarken Nederland Ierland Belgie Polen en Litouwen vinden van niet. Deze discussie wordt gevoerd in de context van de beloofde zachte landing. Verdere afstemming hierover is vooruit geschoven. Vreemd genoeg staan deze berichten niet in de nederlandse media. Op topagrar.nl wel.


Klachten over Rendac in Belgie

02-08-2014 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Onlangs waren er in België diverse klachten over het te laat ophalen van kadavers op veehouderijbedrijven door Rendac. In het weekend van 21 juli zijn er 3 dagen geen kadavers opgehaald. Door de hitte was er bovendien meer sterfte onder de dieren.


Bundelen kleine pakjes

29-06-2014 -


Maisboerke, maakt niet alleen Maisbalen.
Nu ook op Locatie: In Belgie, Duitsland en Nederland. Kleine pakjes Hooi en Stro bundelen, 14 stuks met de Arcusin.
Kleine pakjes Voordroog wikkelen met de Vewi.

Informeer naar de mogelijkheden bij mij.


Quotering Belgie

26-05-2014 -

Ik heb pas begrepen dat Belgie binnen zijn nationale quotum is gebleven doordat melkfabrieken lang houdbare producten in voorraad hebben gezet (tot na 1-4-2015?). Daardoor zijn er bedrijven die zo'n 4 mln kg over hun quotum hebben gemolken zonder superheffing te betalen.

Kan iemand dit bevestigen?

In Nederland is dit alleen mogelijk wanneer deze producten binnen hetzelfde relatienummer verwerkt en opgeslagen worden, dus praktisch eigenlijk alleen mogelijk bij zelfzuivelaars.

Mocht het verhaal in Belgie kloppen, dan vraag ik me af waarom in Nederland deze regel niet toegepast kan worden. Dit zou betekenen dat de quotering per direct einde verhaal is en hoeft Dijksma zich ook niet druk te maken over 2% extra quotumruimte door aanpassing van de vetcorrectie.

Wanneer melkfabrieken bijvoorbeeld de laatste maand maart alle poeder en kaas in voorraad houden is het praktisch goed uitvoerbaar, ook met betalingen naar de leveranciers toe.