Virus

Volg al het nieuws over Virus, een van de 15572 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Virus nieuwsbrief.

Virus nieuws

Veel uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Roemenië

17-09-2019 - 0 reacties Vanuit Roemenië zijn de afgelopen weken een reeks meldingen van uitbraken van Afrikaanse varkenspest gedaan bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE. Veelal betrof het bedrijven die slechts enkele varkens houden, maar er zijn ook twee grote varkenshouderijen geruimd omdat het virus werd gevonden. Op 2 september bleek een varkensbedrijf met ruim 16.000 varkens besmet in Tufeşti, in het district Brăila, in oosten van Roemenië. Ook een bedrijf met 4.784 varkens in Floroaica, in het district Călăraşi, wat meer naar het zuiden, is geruimd nadat daar op 4 september een infectie werd vastgesteld.


Na de bananenziekte loopt nu ook de cacaoboom gevaar door virus

10-09-2019 - 0 reacties


Afrikaanse varkenspest: zo verspreidt het zich

06-09-2019 - 0 reacties De wereldwijde varkenssector is inmiddels al maanden in de ban van de Afrikaanse varkenspest. De dierziekte lijkt niet te bestrijden: de maatregelen werken vaak niet en een vaccin is nog altijd niet ontwikkeld. Waarom is het virus zo moeilijk te bestrijden?


Pluimveesector zit met zware kater door aanpak H3-virus

03-09-2019 - 0 reacties Voor de belangenverdedigers van pluimveehouders werd het geen rustige zomer. Het H3-virus noopte de vertegenwoordigers van het Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond en de Landsbond tot herhaaldelijk overleg met de overheid. Drie maanden lang besmette het virus, dat niet zo laagpathogeen bleek als het te boek stond, bedrijven in West- en Oost-Vlaanderen. Pas op 11 juli verscheen het Koninklijk Besluit dat nodig was opdat het Voedselagentschap de ruiming van besmette bedrijven kon bevelen met uitzicht op vergoeding voor de getroffen pluimveehouders. Driekwart van de 82 H3-positieve bedrijven had zijn stallen toen al leeggemaakt. Dat het allemaal zo lang moest duren, zorgde voor veel frustratie. De Landsbond blikt op Pluimvee.be terug op het débacle.


België: na één maand één met AVP besmet wildzwijn aangetroffen

22-08-2019 - 0 reacties Na een maand is in de Belgische provincie Luxemburg weer een met AVP besmet wild zwijn in aangetroffen. In Moldavië waart het virus al enkele weken rond in het zuidwesten, nabij de grens met Roemenië. Verdeeld over 5 boerderijen zijn 190 varkens geruimd.


ZLTO start campagne ter voorkoming van insleep AVP

22-08-2019 - 0 reacties De ZLTO start deze week een campagne die zich richt op het voorkomen van de insleep van AVP. De reden is dat zich juist nu een piek van Oost-Europese seizoenswerkers in ons land bevindt, wat zorgt voor een groter risico op verspreiding van het virus.


Afrikaanse varkenspest nu ook op Filipijnen?

19-08-2019 - 0 reacties Op de Filipijnen wordt momenteel onderzocht of er Afrikaanse varkenspest is aangetroffen in het land. Het onderzoek wordt ingesteld nadat het aantal dode varkens de afgelopen weken fors is toegenomen. Het virus heeft er daarnaast voor gezorgd dat de varkensstapel in China vorige maand met ruim 30% afgenomen is.


AVP virus nu ook in Birma opgedoken

15-08-2019 - 0 reacties Het AVP virus steekt nu ook de kop op in Birma. Nabij de Chinese grens werden 15 besmette varkens aangetroffen.


AVP maatregelen zetten kwaad bloed bij kleine Bulgaarse varkenshouders

15-08-2019 - 0 reacties De maatregelen die Bulgarije heeft afgekondigd ter bestrijding van het AVP virus zetten kwaad bloed bij de klein schalige boeren uit het land. Zo moeten alle varkens in een straal van 20 km rondom de 67 slachthuizen worden geruimd.


Filipijnen verbiedt import Duits varkensvlees i.v.m. AVP

14-08-2019 - 0 reacties De Filipijnen hebben Duitsland op de lijst gezet van landen van waaruit geen varkensvlees mag worden geïmporteerd, vanwege de mogelijke import van het AVP virus. Oorzaak is een kleine hoeveelheid Pools varkensvlees in een lading Duits varkensvlees.


WH Group lijdt ook onder Afrikaanse varkenspest

14-08-2019 - 0 reacties Het is inmiddels 1 jaar geleden dat de eerste uitbraak van de Afrikaanse varkenspest vastgesteld werd in China en sindsdien zijn alle provincies van het land besmet geraakt met het virus. Nu WH Group haar halfjaarcijfers bekend heeft gemaakt, blijkt ook welk effect de ziekte heeft op grote concerns.


Jonge dieren minder ziek na infectie met H3N1-virus

13-08-2019 - 0 reacties Jonge leghennen met een H3N1-infectie zijn minder ziek en scheiden veel minder virus uit dan leggende dieren. Dat blijkt uit nader onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) naar ziekteverschijnselen van H3N1 bij jonge dieren. GD voerde dit onderzoek uit in opdracht van AVINED.


Poll: Nacontrole pootgoed: Ik maak me geen zorgen

13-08-2019 - 0 reacties De veldkeuring zit er weer op. Bacterieziek was de belangrijkste reden voor klasseverlaging of afkeuring, maar dit jaar was er opvallend veel (primair) virus in het veld aanwezig. Stem op de nieuwe poll: Nacontrole pootgoed: Ik maak me geen zorgen


Jonge kuikens worden minder ziek en scheiden minder van het H3N1-vogelgriepvirus uit na infectie

12-08-2019 - 0 reacties In jonge dieren vindt beduidend minder gemakkelijk een H3N1-infectie plaats dan in de leggende dieren. De jonge dieren met een H3N1 infectie worden veel minder ziek dan de leggende dieren. Jonge dieren scheiden beperkt virus uit, veel minder dan de leggende dieren. Dat blijkt uit het onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren in opdracht van Avined. Het betrof dieren die op 5 weken leeftijd met het vogelgriepvirus H3N1 zijn besmet.


NAK wijzigt regels pootgoedonderzoek

08-08-2019 - 0 reacties De NAK heeft enkele wijzigingen doorgevoerd in haar pootgoedonderzoek m.b.t. NAK-identificatielabels, Erwina, Chitwoodi en primaire virus aantastingen. Deze mutaties hebben mogelijk een grote impact voor de teler. Ze zijn hierover geïnformeerd.


Afrikaanse varkenspest blijft zich verspreiden

07-08-2019 - 0 reacties In Rusland, nabij de grens met China, is deze week een nieuwe uitbraak van Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Daarom zijn in het land nieuwe voorzorgmaatregelen ingesteld. Daarnaast breidt het virus zich ook in Polen in rap tempo uit, want daar zijn sinds het begin van het jaar 1.444 gevallen van de ziekte bevestigd.


Controle bij vleeskuikens en kalkoenen om H3N1

27-07-2019 - 0 reacties Om te voorkomen dat het vogelgriepvirus H3N1 zich in België verder verspreidt zonder dat dit opgemerkt wordt, worden vleeskuiken- en kalkoenbedrijven in België de komende periode eenmalig grondig gecontroleerd. Monstername moet duidelijk maken of het virus zich op de bedrijven bevindt.


Afrikaanse varkenpest op bedrijf met 40.000 dieren in Bulgarije

26-07-2019 - 0 reacties In Noordoost-Bulgarije is Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een bedrijf met meer dan 40.0000 varkens in Brashlen. Eerder deze maand werd het virus in dezelfde regio aangetroffen op een bedrijf waar 17.000 varkens worden gehouden.


Afrikaanse varkenpest op bedrijf met 40.000 dieren Bulgarije

26-07-2019 - 0 reacties In Noordoost-Bulgarije is Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een bedrijf met meer dan 40.0000 varkens in Brashlen. Eerder deze maand werd het virus in dezelfde regio aangetroffen op een bedrijf waar 17.000 varkens worden gehouden.


Verenigd Koninkrijk verscherpt importvoorwaarden rozen

26-07-2019 - 0 reacties Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft met ingang van 23 juli 2019 de importmaatregelen voor rozen uit Canada, India, Mexico of de Verenigde Staten (VS) verscherpt. Aanleiding zijn de aanhoudende problemen in deze landen met het Rose Rosette virus. Het VK geeft aan dat zij de controles na 23 juli geleidelijk gaat opbouwen.