Virus

Virus nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Virus nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Virus nieuws

Vogelgriep duikt (opnieuw) op in Duitsland

11-02-2020 - 0 reacties In Duitsland is een uitbraak van het zeer besmettelijke vogelgriepvirus H5N8 gemeld. Dat blijkt uit een rapport van de werelddiergezondheidsorganisatie (OIE). Het virus is vastgesteld bij hobbydieren in de plaats Bretzfeld, zo’n 50 kilometer boven Stuttgart. 44 vogels uit een groep van 69 dieren zijn aan het virus bezweken. Inmiddels zijn alle dieren geruimd.


Viroloog: ‘Over een maand of 4 is er een vaccin voor corona’

31-01-2020 - 0 reacties Kiest Nederland de goede aanpak nu het coronavirus zich snel verspreidt? En hoe groot is de dreiging? Viroloog Marion Koopmans, lid van het expertcomité dat de WHO adviseert over de bestrijding van het virus, geeft uitleg.


Vogelgriep treft biobedrijf in noorden Denemarken

31-01-2020 - 0 reacties In de buurt van Aalborg is een biobedrijf met 50.000 legkippen getroffen door het virus H5N1.


Corona maakt slachters en FrieslandCampina onzeker

30-01-2020 - 1 reacties China is in de greep van het Coronavirus. Diverse grote steden zijn op slot en de mondkapjes zijn niet aan te slepen. Ook buiten China wordt de situatie nauwlettend gevolgd. Hoe kijken Nederlandse slachterijen en FrieslandCampina tegen de uitbraken van het virus, op deze voor hun belangrijke afzetmark, aan?


Chinese Muur en andere grote attracties dicht vanwege nieuwe coronavirus

24-01-2020 - 0 reacties Om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen gaat de Chinese Muur ten noorden van Peking morgen dicht voor publiek. Ook de Verboden Stad en de dierentuin van Peking en Disneyland Sjanghai worden voor onbepaalde tijd gesloten. De autoriteiten hebben de bewoners van Peking en Sjanghai hun stad twee weken niet te verlaten.


Vogelgriepvirus nu ook in Oost-Duitsland opgedoken

20-01-2020 - 0 reacties In Duitsland is een geval van het vogelgriepvirus H5N8 ontdekt, meldt de overheid van de deelstaat Brandenburg maandag. Het virus is geconstateerd bij een dode, wilde kolgans bij de Poolse grens.


Zorgen om vogelgriep, pluimveesector wil ophokplicht

16-01-2020 - 0 reacties Pluimveeorganisaties sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Schouten waarin ze vragen een ophokplicht in te stellen. Ze zijn bang dat de vogelgriep, die nu in Oost-Europa heerst, naar Nederland komt.
Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgroep uit Polen. Inmiddels is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).
"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.
Daarmee doelt Oplaat op extra reinigen en ontsmetten. Boeren worden nu al verzocht zich daaraan te houden.
Maar dat is dus niet genoeg, vindt hij. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. De brief die wordt verstuurd naar minister Schouten is ook ondertekend door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens.
Virus is erg actief
Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."


H5N8 vogelgriep ook in Roemenië, tweede reiniging en ontsmetting van vervoersmiddelen verplicht

15-01-2020 - 0 reacties Het vogelgriepvirus H5N8 verspreidt zich verder in Centraal- en Oost-Europa. Nadat het hoogpathogene virus werd gevonden in Polen, Hongarije en Slowakije is het nu ook in Roemenië aangetroffen. Het getroffen bedrijf bevindt zich in het noorden van Roemenië. Het is een bedrijf met 18.700 leghennen. Een twee reiniging en ontsmetting van vervoersmiddelen voor pluimvee of broederieren die leeg terugkeren of komen uit Roemenië is per direct verplicht gesteld.


20 gevallen van Afrikaanse varkenspest in West-Polen

25-11-2019 - 0 reacties In het westen van Polen, op circa 100 kilometer van de Duitse deelstaat Brandenburg, is het aantal bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest opgelopen tot 20. Dat meldt de Chief Veterinary Inspectorate op 22 november. Dit betekent dat alle onderzochte wilde zwijnen besmet waren met het virus.


Besmettelijke tomatenziekte aangetroffen in Westland

22-10-2019 - 0 reacties Maandag 21 oktober is bekend gemaakt dat de zeer besmettelijke tomatenziekte Tomato Brown Rugose Fruit Virus aangetroffen is in het Westland. Volgens het ministerie van Landbouw is er sprake van een besmetting en een verdenking van een besmetting.


Filipijnen betalen 100 dollar per geslacht varken

17-10-2019 - 0 reacties De Filipijnse overheid heeft het bedrag dat 'backyard farmers' krijgen per geslacht varken (als gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest) verhoogd van $60 tot $100. Daarnaast zorgt het virus ervoor dat de varkensprijzen in Vietnam zich op het hoogste niveau in 3 jaar tijd bevinden.


Groeiend aantal wilde zwijnen met AVP antistoffen

16-10-2019 - 0 reacties In toenemende mate worden in Polen wilde zwijnen aangetroffen met antistoffen tegen de Afrikaanse Varkenspest (AVP). Daarmee kan het virus verder verspreid worden. Ook in België zijn zwijnen aangetroffen met AVP-antistoffen.


Weer nieuwe uitbraken van varkenspest in Zuid-Korea

15-10-2019 - 0 reacties In Zuid-Korea zijn opnieuw diverse uitbraken van Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Dit geeft volgens de media in het land aan dat de maatregelen om de dierziekte buiten de deur te houden niet effectief zijn. Daarnaast zorgt het virus ervoor dat vraag naar pluimveevlees op de Filipijnen behoorlijk is toegenomen.


'Halve dosis enten is zonde van het geld'

10-10-2019 - 0 reacties „Vleeskuikens enten met een halve doses is zonde van het geld omdat de dieren vaak onvoldoende beschermd zijn tegen Gumboro of een ander virus.” Daarvoor waarschuwt Van Mullem. „Ent goed anders kun je de entstof net zo goed door de gootsteen spoelen.”


Bossen Waalse Gaumestreek opnieuw op slot voor recreanten om verspreiding varkenspest te voorkomen

03-10-2019 - 0 reacties De Waalse minister van Leefmilieu en Natuur, Céline Tellier, gaat in verband met de dreiging van Afrikaanse varkenspest de bossen in de Gaume, in de Belgische provincie Luxemburg, vanaf 4 oktober opnieuw sluiten voor wandelaars en fietsers. Daarmee wil ze vermijden dat het virus zich verder kan verspreiden.


Zuid-Koreaanse militairen moeten wilde zwijnen vangen, maar mogen niet schieten

27-09-2019 - 0 reacties Zuid-Koreaanse militairen gestationeerd aan de grens met Noord-Korea hebben de opdracht om niet alleen de grens te bewaken, maar ook wilde zwijnen te vangen ter voorkoming van een verspreiding van het AVP virus. Ze mogen echter de zwijnen niet afschieten.


Japan vaccineert tegen klassieke varkenspest

25-09-2019 - 0 reacties Om verdere verspreiding van klassieke varkenspest tegen te gaan, geeft de Japanse regering groen licht om weer te vaccineren tegen het virus. Het lukt in Japan niet om de uitbraken onder controle te krijgen, meldt de wereldorganisatie voor diergezondheid OID.


Wageningen World: Voorbereiden op de komst van virus X

24-09-2019 - 0 reacties Tropische virusziekten zijn wereldwijd in opmars. Zika, Afrikaanse varkenspest, Rift Valley fever en SARS zijn maar enkele van de vele ziektes die mens of dier bedreigen. Virologen onderzoeken hoe nieuwe uitbraken en epidemieën zijn te voorkomen. ‘Het staat als een paal boven water dat er ergens weer een nieuw virus zal opduiken.’


Afrikaanse varkenspest breidt rap uit in Zuid-Korea

23-09-2019 - 0 reacties De veterinaire autoriteiten in Zuid-Korea schrijven dat er een tweede uitbraak van Afrikaanse varkenspest is geconstateerd in het land. De verwachting vanuit de overheid is echter dat het daar niet bij blijft. Daarnaast breidt het virus zich ook op de Filipijnen verder uit.


Veel uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Roemenië

17-09-2019 - 0 reacties Vanuit Roemenië zijn de afgelopen weken een reeks meldingen van uitbraken van Afrikaanse varkenspest gedaan bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE. Veelal betrof het bedrijven die slechts enkele varkens houden, maar er zijn ook twee grote varkenshouderijen geruimd omdat het virus werd gevonden. Op 2 september bleek een varkensbedrijf met ruim 16.000 varkens besmet in Tufeşti, in het district Brăila, in oosten van Roemenië. Ook een bedrijf met 4.784 varkens in Floroaica, in het district Călăraşi, wat meer naar het zuiden, is geruimd nadat daar op 4 september een infectie werd vastgesteld.