Polen

Al het Polen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Polen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Polen nieuws

Pluimveehouder Evers in Hezingen maakt zich zorgen over vogelgriep

26-01-2020 - 0 reacties "Ja, ik maak me wel zorgen," zegt pluimveehouder Erwin Evers in Hezingen. "Ik hoop dat er een ophokplicht komt, zodat de vogelgriep minder kans maakt in Nederland." Evers ziet de bui hangen, nu er na Polen, Roemenië en Hongarije ook een geval van vogelgriep is ontdekt in Oost-Duitsland.


Zorgen om vogelgriep, pluimveesector wil ophokplicht

16-01-2020 - 0 reacties Pluimveeorganisaties sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Schouten waarin ze vragen een ophokplicht in te stellen. Ze zijn bang dat de vogelgriep, die nu in Oost-Europa heerst, naar Nederland komt.
Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgroep uit Polen. Inmiddels is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).
"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.
Daarmee doelt Oplaat op extra reinigen en ontsmetten. Boeren worden nu al verzocht zich daaraan te houden.
Maar dat is dus niet genoeg, vindt hij. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. De brief die wordt verstuurd naar minister Schouten is ook ondertekend door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens.
Virus is erg actief
Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."


H5N8 vogelgriep ook in Roemenië, tweede reiniging en ontsmetting van vervoersmiddelen verplicht

15-01-2020 - 0 reacties Het vogelgriepvirus H5N8 verspreidt zich verder in Centraal- en Oost-Europa. Nadat het hoogpathogene virus werd gevonden in Polen, Hongarije en Slowakije is het nu ook in Roemenië aangetroffen. Het getroffen bedrijf bevindt zich in het noorden van Roemenië. Het is een bedrijf met 18.700 leghennen. Een twee reiniging en ontsmetting van vervoersmiddelen voor pluimvee of broederieren die leeg terugkeren of komen uit Roemenië is per direct verplicht gesteld.


Ferd Grapperhaus begint War on Vuurwerk

28-12-2019 - 0 reacties Dit is het laatste jaar dat we knallen
Video

Vanaf vandaag mag u officieel rotjes, voetzoekers, gillende keukenmeiden en thunderkings kopen. Maar heel veel mensen hebben al illegale shit in huis. Dieptebommen uit België. Panzerfausten uit Duitsland. Kernkoppen uit Polen. Mortiergranaten uit Italië. Want dingen opblazen is nou eenmaal helemaal leuk en een verworven grondrecht waar Onze Ouderen voor gevochten hebben. Niettemin is een groot deel van Nederland wel klaar met die Fallujah-achtige toestanden ieder jaar. Niet alleen brievenbussen en vuilcontainers worden opgeblazen. Maar ook complete gevels van woonhuizen, handen, oogkassen etc. U kunt simpelweg de vrijheid niet aan. Een vrolijk glaasje champagne en een paar vuurpijlen de lucht in schieten is er niet meer bij. Alles moet KaPoTD, en daarom komt Ferd Grapperhaus vandaag met DEZE OORLOGSVERKLARING. Het is leuk geweest. We zagen het al aankomen in de Stijlloze Poll (na de break). Iedereen aan de ranja, een koudvuur sterretje om klokslag 12, en om 00:30 uur naar bed. Fijne jaarwisseling!

Als het dit jaar tijdens oud en nieuw weer onrustig is, sluit minister Graperhaus van Justitie en Veiligheid niet uit dat een totaalverbod op vuurwerk weer op tafel komt. Voor nu wil hij vooral drank- en drugsmisbruik aanpakken.


20 gevallen van Afrikaanse varkenspest in West-Polen

25-11-2019 - 0 reacties In het westen van Polen, op circa 100 kilometer van de Duitse deelstaat Brandenburg, is het aantal bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest opgelopen tot 20. Dat meldt de Chief Veterinary Inspectorate op 22 november. Dit betekent dat alle onderzochte wilde zwijnen besmet waren met het virus.


Soap rond omstreden 'Polen-boerderij' Geesteren begint aan nieuw hoofdstuk

21-11-2019 - 0 reacties De soap rond de omstreden 'Polen-boerderij' in het buitengebied van Geesteren begint aan een nieuw hoofdstuk. Nadat de gemeente een dwangsom tegen de boer had opgelegd, waarbij hem was gesommeerd een einde te maken aan de illegale bewoning, vocht hij dit besluit aan. De gemeentelijke commissie heeft zijn bezwaren echter van de hand gewezen. De omwonenden, die hadden geklaagd over overlast door de Polen, wachten nu in spanning af of de boer de dwangsom zal moeten betalen, nadat hij een eerste keer nog de dans ontsprong.


Polen vinden steeds meer besmette wilde zwijnen

20-11-2019 - 0 reacties De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in West Polen wordt groter. Het leger helpt karkassen zoeken.


Afrikaanse varkenspest in Polen op 80 kilometer van grens met Duitsland

18-11-2019 - 0 reacties De Poolse veterinaire dienst heeft het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw laten weten dat op 14 november Afrikaanse varkenspest is ontdekt in een dood zwijn in de regio Lubusz in Wschowski, ongeveer 80 kilometer van de grens met Brandenburg. Tot nu toe was de dierziekte alleen in het oosten van Polen, op circa 250 kilometer van Duitsland, vastgesteld. Tot nu toe is Duitsland varkenspestvrij.


Poolse werknemers keren terug naar Polen

18-11-2019 - 0 reacties De Brexit en de stevige economische groei drijft Poolse werknemers weer naar hun thuisland. Voor het eerst in tien jaar is het aantal Polen dat naar het buitenland vertrekt kleiner dan het aantal terugkeerders. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gegeven van het Poolse Centraal Bureau voor de…


Waar liggen de kansen in de aardappelexport?

21-10-2019 - 0 reacties Dat Polen aan de markt is voor aardappelen weten we inmiddels. Maar ook andere landen in Centraal- en Oost-Europa zitten niet ruim in hun product. Waar liggen de kansen voor Nederland?


Waar liggen de kansen bij de aardappelexport

21-10-2019 - 0 reacties Dat Polen aan de markt is voor aardappelen weten we inmiddels. Maar ook andere landen in Centraal- en Oost-Europa zitten niet ruim in hun product. Waar liggen de kansen voor Nederland?


Groeiend aantal wilde zwijnen met AVP antistoffen

16-10-2019 - 0 reacties In toenemende mate worden in Polen wilde zwijnen aangetroffen met antistoffen tegen de Afrikaanse Varkenspest (AVP). Daarmee kan het virus verder verspreid worden. Ook in België zijn zwijnen aangetroffen met AVP-antistoffen.


E-mobility missie naar Polen

04-10-2019 - 0 reacties Bent u actief in e-mobility? En wilt u kennismaken met de economische kansen in die sector in Polen? Ga dan van 13 tot en met 15 november mee met de zakelijke verkenningsmissie naar Gdynia in Polen.Het doel van deze missie is het ondersteunen van Nederlandse bedrijven bij het verkrijgen van inzicht van en toegang tot de Poolse markt.


Waarom de boerenbedrijven verdwijnen - Your Next!-Oorlog!

03-10-2019 - 3 reacties "Ik hoorde 1,5 jaar terug al van iemand die tijdelijk bij afd. subsidies van de Landbouw bij de EU werkte, dat het al lang besloten is dat grootste deel van de Nederlandse veestapel naar Polen gaat...."


Zetor Proxima in een nieuw ontwerp

30-09-2019 - 1 reacties Een nieuw ontwerp van de Proxima-serie is geïntroduceerd op de Agro show-beurs, die plaatsvindt van 19 tot 22 september in de stad Bednary in Polen. De tractoren moeten begin volgend jaar in serieproductie gaan; hun binnenlandse debuut is echter op 5 oktober op het Tsjechische ploegkampioenschap. “Proxima is een van de meest populaire modelseries, en daarom hebben we besloten om een nieuw ontwerp op deze tractoren toe te passen. Het is opnieuw gebaseerd op het ontwerpconcept dat we hebben geïntroduceerd in samenwerking met de Italiaanse studio Pininfarina en we zijn zeker van plan het…


Melkaanvoer in Polen blijft records verbreken

30-09-2019 - 0 reacties De melkveehouders in Polen stapelen record op record. Terwijl in vrijwel alle voorgaande maanden van dit jaar (op juni na) al een recordproductie werd gerealiseerd, komt de productie ook in augustus op het hoogste niveau sinds 2004 uit. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie.


Poolse melkers schroeven productie weer op

20-09-2019 - 1 reacties Over juni toonde de melkaanvoer van Polen een lichte daling, maar in de maand juli hebben de melkveehouders in het land de productie weer opgeschroefd, zo tonen nieuwe cijfers van de Europese Commissie aan. Daarmee komt melkaanvoer weer boven het niveau van 2018 uit.


De nieuwe landbouwcommissaris komt uit Polen

10-09-2019 - 0 reacties De nieuwe Europese Commissie onder Ursula von der Leyen is bekend gemaakt. Oud-landbouwcommissaris Phil Hogan wordt nu commissaris voor buitenlandse handel, de Pool Janusz Wojciechowski volgt hem op als commissaris voor landbouw.


De nieuwe landbouwcommissaris komt uit Polen

10-09-2019 - 0 reacties De nieuwe Europese Commissie onder Ursula von der Leyen is bekend gemaakt. Oud-landbouwcommissaris Phil Hogan wordt nu commissaris voor buitenlandse handel, de Pool Janusz Wojciechowski volgt hem op als commissaris voor landbouw.


De nieuwe landbouwcommissaris komt uit Polen

10-09-2019 - 0 reacties De nieuwe Europese Commissie onder Ursula von der Leyen is bekend gemaakt. Oud-landbouwcommissaris Phil Hogan wordt nu commissaris voor buitenlandse handel, de Pool Janusz Wojciechowski volgt hem op als commissaris voor landbouw.