Europees

Volg al het nieuws over Europees, een van de 17226 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Europees nieuwsbrief.

Europees nieuws

Ministerie van Landbouw teleurgesteld door uitspraak pulsvisserij

15-04-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Dat het Europees Hof van Justitie het Nederlandse verzoek heeft afgewezen om het verbod op de pulsvisserij nietig te verklaren, is een "teleurstellende uitspraak", zegt het ministerie van Landbouw. Ook voor "de betrokken vissers" is het een tegenslag, zegt het ministerie van Carola Schouten.


Europees hof bevestigt verbod op pulskorvisserij

15-04-2021 - 0 reacties Het Europees hof van justitie heeft het beroep verworpen dat Nederland had ingesteld tegen het verbod op visserij met schepen die gebruik maken van een elektrische pulskor.


Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland

13-01-2021 - 0 reacties Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden.


Hoe Dolly Parton het kleinduimpje van de farmaceutische wereld op weg naar een vaccin hielp

06-01-2021 - 0 reacties Het coronavaccin van Moderna is woensdag goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Dat betekent dat het vaccin nu ook in Nederland de markt op kan. Wat weten we eigenlijk over het vaccin van Moderna, een farmaceut die tot voor kort volledig onbekend was bij het grote publiek?


EU-hof: verbod op onverdoofd religieus slachten mag

17-12-2020 - 0 reacties Een verbod op onverdoofd slachten, zoals dat in Vlaanderen geldt, is niet in strijd met het Europees recht en evenmin met de vrijheid van religie. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie.


Nieuwe regels voor beter kraanwater in hele EU

15-12-2020 - 0 reacties Er komen nieuwe Europese regels die de kwaliteit van het leidingwater moeten verbeteren, onder meer door de grenswaarden voor bepaalde verontreinigende stoffen zoals lood aan te scherpen. De lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over een aangepaste richtlijn die het kraanwater in alle EU-landen lekkerder en gezonder moet maken en leidt tot een lager gebruik van flessenwater.


Van Dalen: Geef visserij beslissende stem bij uitrol wind op zee

01-12-2020 - 0 reacties De visserij moet een beslissende stem krijgen bij de planning van windturbineparken op zee. Dat staat in een conceptrapport dat donderdag wordt besproken in de visserijcommissie van het Europees Parlement.


Nieuwe subsidie gloort voor verwarming Hoogeveense huizen met waterstof

17-11-2020 - 0 reacties HOOGEVEEN - Geld voor de toepassing van waterstof in Hoogeveen stroomt binnen. Na Europees geld en subsidie van het rijk, maakt de provincie Drenthe bijna 650.000 euro over. Tenminste, als Provinciale Staten akkoord gaan.


Economie eurozone groeit hard, maar iets minder dan eerder gemeld

13-11-2020 - 0 reacties LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het derde kwartaal met 12,6 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een nieuwe raming. Dat cijfer komt nagenoeg overeen met een eerdere raming van het bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden van 12,7 procent.
Het bericht Economie eurozone groeit hard, maar iets minder dan eerder gemeld verscheen eerst op Nieuws.nl.


Europa wil import van soja uit Brazilië beperken

09-11-2020 - 1 reacties Het Europees Parlement heeft een verzoek ingediend om de import van sojabonen uit Brazilië te beperken. De wens is dat Europese handelaren door middel van verplichte certificering moeten bewijzen dat de sojabonen die zij importeren het bos in Zuid-Amerika niet beschadigen.


Schreijer-Pierik: 'Vlees is vlees, zuivel is zuivel'

23-10-2020 - 0 reacties Bij vleesvervangende producten mag de term 'vlees' in de marketinguitingen blijven, zo besloot het Europees Parlement vandaag (23 oktober) ondanks verzet van de Europese landbouwcommissie. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is hier allerminst blij mee.


Tegenstanders Drents windmolenpark vangen opnieuw bot bij rechter

22-10-2020 - 0 reacties De rechter in Assen heeft een groep tegenstanders van een windmolenpark in Drenthe niet-ontvankelijk verklaard in het kort geding dat ze hadden aangespannen. Ze voldeden niet aan de formele eisen om hun zaak verder te behandelen.
De actiegroep Platform Storm vroeg de rechter in het kort geding om de aanleg van het windmolenpark Drentse Monden stil te leggen. Ze hebben een waslijst van bezwaren tegen de windmolens, zoals verstoring van rust, geluidsoverlast en aantasting van de natuur.
In februari 2018 had de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, geoordeeld dat de bouw mocht doorgaan. Daarmee leek het einde van tien jaar procederen door de tegenstanders bereikt.
Maar ze putten afgelopen zomer hoop uit een uitspraak van de Europese rechter over een aantal windmolens in België. Het Europees Hof van Justitie zei dat er strenge milieu- en gezondheidsnormen op windparken van toepassing zijn. Die strenge regels zijn niet in Nederland toegepast, waarop Platform Storm eiste dat ook de Nederlandse vergunningen in de prullenbak verdwijnen en dat de bouw moet worden stilgelegd.
De rechter in Assen heeft daar geen uitspraak over gedaan, omdat hij de eisers niet-ontvankelijk verklaart. Platform Storm beraadt zich op verdere stappen. "We menen dat die situatie niet kan en mag voortduren en zullen dus niet in deze situatie berusten."


Baasjes willen meer zorg voor huisdier, tekort aan dierenartsen loopt op

22-10-2020 - 0 reacties Met slechts enkele honderden specialisten en miljoenen gezelschapsdieren in Nederland, is er sprake van nood. Mensen met een huisdier willen namelijk steeds betere zorg voor hun ‘kind’. De opleiding tot specialist is loodzwaar, met een groot Europees eindexamen als afsluiter. ,,Het is bijna een uitzondering als je het haalt.’’


Moet de vegaworst ‘vegetarische tube’ gaan heten? Europa hakt de knoop door

19-10-2020 - 0 reacties Geen vegaworst maar de term ‘vegetarische tube’ op de verpakking? Het zou zomaar kunnen dat dat binnenkort werkelijkheid wordt. Deze week stemt het Europees Parlement over een voorstel om woorden als hamburger en schnitzel te verbieden voor vegetarische producten.


Worst of ‘tube’? Europa stemt over namen vleesvervangers

19-10-2020 - 0 reacties Moeten we de vegaworst binnenkort ‘vegetarische tube’ noemen? Het zou zomaar kunnen. Deze week stemt het Europees Parlement over een voorstel om woorden als hamburger en schnitzel te verbieden voor vegetarische producten.


Pulsvisserij staat weer op Europese agenda

14-10-2020 - 0 reacties BRUSSEL - De pulsvisserij staat weer op de Europese agenda. Waarschijnlijk volgende maand bespreekt de Visserijcommissie van het Europees Parlement een voor het ‘elektrisch vissen’ gunstig rapport van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES).


Arbeidsmigranten betalen de prijs voor voedselzekerheid

07-10-2020 - 0 reacties Onderzoekers van o.a. de Erasmus Universiteit in een Europees onderzoek stellen vast dat arbeidsmigranten te maken hebben met slechte arbeidsomstandigheden en dat er in veel gevallen sprake is van wantoestanden. Dit staat in contrast met de hoge economische productiviteit van de sector.
De acute noodzaak…


Steeds meer patenten aangevraagd in batterijentechnologie

22-09-2020 - 0 reacties De aanvragen van patenten voor batterijen en andere technologieën voor elektriciteitsopslag zijn tussen 2005 en 2018 wereldwijd jaarlijks met 14 procent gestegen. Dat is vier keer zo veel als het gemiddelde voor alle technologiegebieden. Dat melden het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA) op basis van een gezamenlijk studie.


Greenpeace: Europa exporteert tonnen aan illegaal landbouwgif, Nederland voorop

11-09-2020 - 0 reacties Nederland is een van de grootste Europese exporteurs van illegaal landbouwgif, zegt Greenpeace op basis van onderzoek door de eigen wetenschappelijke afdeling Unearthed en de Zwitserse ngo Public Eye. Maar Den Haag spreekt die conclusie tegen. Nederland kaart in Europees overleg juist een exportverbod op in Europa verboden gewasbeschermingsmiddelen aan.


Verbod op onverdoofd slachten in strijd met EU-recht?

11-09-2020 - 0 reacties Het Vlaamse verbod op onverdoofd slachten is in strijd met het Europees recht, zegt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een advies aan de rechters van het EU-Hof. Het gaat om een conclusie en dus nog niet om een arrest, maar het is eerder uitzonderlijk dat het EU-Hof in zijn definitieve oordeel nog sterk afwijkt van de beoordeling van de advocaat-generaal. Dat definitieve arrest wordt egen het einde van het jaar verwacht. Zowel minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en dierenrechtenorganisatie GAIA reageren verontwaardigd.