Lto

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Lto. Lto is een van de 16218 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Lto nieuws

Boeren willen arbeidsmigranten van buiten EU om tekorten op te vangen

06-06-2020 - 0 reacties De belangenorganisatie voor boeren en tuinbouwers LTO Nederland wil dat Nederland mensen van buiten de EU toestaat om hier te helpen met de teelt en oogst van groenten, fruit en bloemen.


LTO: onderzoek nodig na vondst bestrijdingsmiddelen in natuur

03-06-2020 - 0 reacties Er is meer onderzoek nodig naar de bestrijdingsmiddelen die in de Drentse natuurgebieden zijn gevonden. Dat zegt LTO Nederland in een reactie op het bericht van Natuurmonumenten over die vondsten.


LTO: overgangsperiode brexit moet verlengd worden

29-05-2020 - 0 reacties De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relatie lopen volgens LTO Nederland niet goed. Daarom pleit de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders samen met andere Europese landbouworganisaties ervoor om de overgangsperiode voor de brexit te verlengen.


Sombere sfeer in LTO melkprijsvergelijking

29-05-2020 - 0 reacties Danone heeft als enige Europese verwerker in april haar melkgeld verhoogd, zo blijkt uit de nieuwste LTO melkprijsvergelijking. Veel prijzen blijven gelijk, maar ook een groot aantal worden naar beneden bijgesteld. Vooral de Ierse en Britse melkprijs tonen een somber beeld.


LTO vreest financiële nieuwe miljardenstrop door droogte

25-05-2020 - 0 reacties Met het verschijnen van de vierde droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, de eerste onttrekkingsverboden en alweer twee droge weken voor de boeg dreigt opnieuw, net als in 2018, een hele droge zomer mét financiële gevolgen. LTO vreest voor een financiële strop voor telers,…


Wolvenexpert drukt boeren op het hart schapen te beschermen en 'ze niet aan te bieden als snacks'

23-05-2020 - 0 reacties "Schapenboeren, grijp jezelf bij elkaar en doe iets! Wacht de nacht niet angstig af. Hij komt terug naar de plek waar hij succes heeft geboekt. Bescherm je dieren, zeker nu de provincie beschermingsmiddelen aanbiedt. " Met 'hij' bedoelt Leo Linnartz de wolf die afgelopen anderhalve week al bijna zestig schapen doodbeet, veelal in de gemeente Heusden. Dat het om een wolf gaat, daar is dé wolvenexpert inmiddels wel zo'n beetje van overtuigd. "Voor 95 procent zeker ja!"
15 mei. Als Schapenboer Jos Verhulst 's ochtends wakker wordt, schrikt hij zich een ongeluk. Meerdere van zijn schapen liggen dood op één van zijn stukken land, in Hedikhuizen. De dieren zijn doodgebeten. Direct is hij ervan overtuigd: dit is het werk van een wolf. Een dag later is het opnieuw raak: dit keer begint boer Jos zijn dag met twintig opengereten schapen. En weer een paar dagen later treft hij opnieuw een bloedbad aan. De provincie Brabant biedt boeren wolfwerende netten aan, die ze gratis kunnen gebruiken. Op de netten staat stroom en dat moet de wolf van de schapen afhouden. Boer Jos ziet dat niet zitten: "Dit is misschien leuk voor een hobbyboer met acht schapen, maar ik heb honderd kilometer afrastering nodig."
Ondertussen zit de wolf niet stil. Zaterdagochtend rond half vijf, verslindt hij drie schapen in Vlijmen. Een bewakingscamera registreert zijn rooftocht. Wolvenexpert Leo Linnartz heeft de beelden ook bekeken. "En we hebben inmiddels meer beelden gezien. Dit lijkt een wolf, ook de manier waarop hij de schapen pakt, met een keelbeet of nekbeet. Honden hebben niet zo'n krachtige beet. Er zijn wel wolfhonden die heel veel op wolven lijken, maar deze beelden laten voor 95 procent zeker een wolf zien."
Een dramaLinnartz, aangesloten bij het samenwerkingsverband Wolven in Nederland, geeft aan dat volwassen wolven eigenlijk helemaal geen interesse hebben in schapen: "Ze houden van edelherten, damherten, zwijnen en hazen. Van wild dus. Dat is 95 procent van zijn dieet."
Anders ligt dat bij jonge wolven. Als ze op zoek zijn naar een eigen territorium en ze het territorium van hun moeder definitief verlaten, maken ze lange zwerftochten: "Dan pakken ze weleens een schaap, omdat het een makkelijke prooi is." Vaak zijn ze op doorreis, maar soms blijven ze weleens een tijdje ergens hangen. "En dan kan het een drama worden, zoals nu in de gemeente Vlijmen."
Hij drukt schapenhouders op het hart om maatregelen te treffen. En dat is volgens hem niet moeilijk. "Haal je schapen 's nachts naar een klein deel van je land en zet daar een raster omheen, met flinke spanning erop."
Geen 'snacks'Saskia Duives- Cahuzak woont in Vlijmen, waar de wolf zaterdagochtend toesloeg, en is voorzitter van de vakgroep schapenhouderij van de Land- en Tuinbouw Organisatie. Ze vertelde dat ze ruzie heeft gemaakt met Wolven in Nederland, dat streeft naar 'conflictarm samenleven met de wolf.' "Die zeggen dan: we moeten afwachten tot hij vertrekt. Dit waren toch weer schapen die niet beschermd waren, zeggen ze dan. maar je kunt niet overal flexnetten en schrikkeldraad neerzetten en dat dan mee verplaatsen als de dieren naar een ander veld moeten."
De provincie deed zaterdag een schriftelijk statement uit. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver daarin: “Het belangrijkste is om te zorgen dat de wolf minder kans krijgt om het vee aan te vallen. Daarom zetten wij in op maatregelen om de wolf te weren, zoals de wolfwerende netten. Daarnaast wordt gewerkt aan de ondersteuning van preventieve maatregelen." Leo Linnartz zegt van geen ruzie met LTO te weten en benadrukt dat de camerabeelden van de wolf die een schaap grijpt, ook hem pijn doen. "Daarom roepen wij al jaren dat boeren hun dieren moeten beschermen. Schapenhouders hebben steeds gedacht: het zal onze tijd wel duren. Ze houden vast aan: wij waren hier eerst. Maar schapen blijven aanbieden als snacks, is niet verstandig."


Boeren en tuinders in Drenthe werken aan oplossingen droogte om voedsel betaalbaar te houden

22-05-2020 - 0 reacties ASSEN - Boeren en tuinders in Drenthe hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op weer een droge zomer, door zoveel mogelijk water in de grond vast te houden. Om voedsel in de schappen betaalbaar te houden is het belangrijk dat met water zo ingenieus mogelijk wordt omgegaan, zegt LTO Noord.


Column: De Nederlandse landbouw kan de lokale LTO-afdelingen niet missen

21-05-2020 - 33 reacties In de stroom van reacties rond het plotseling aftreden van voorzitter Marc Calon ging het vooral om diens gebrek aan draagvlak en uitstraling bij zowel leden als niet-leden van LTO.


LTO Noord regio West presenteert nieuwe Faunavisie

20-05-2020 - 0 reacties Schade die ontstaat door gevestigde diersoorten waarvoor een nationaal of regionaal kader van (gedeeltelijke) bescherming staat, moet altijd in zijn geheel worden vergoed. Daarvoor pleit LTO Noord regio West (regio West) in haar nieuwe Faunavisie.


LTO vakgroep Melkveehouderij ziet kleine winstpunten in mestbeleidsvoorstellen van Schouten

19-05-2020 - 0 reacties


Marc Calon adviseert al tijdje Staatsbosbeheer

19-05-2020 - 0 reacties Marc Calon adviseert al enkele maanden Staatsbosbeheer. De bestuurder, die vorige week aftrad als voorzitter van LTO Nederland, is sinds januari van dit jaar lid van de Raad van Advies van Staatsbosbeheer.


Friese boeren mogen maximaal drie kleine windmolens plaatsen

15-05-2020 - 0 reacties Friese boeren mogen tot drie windmolens van maximaal vijftien meter hoog op hun erf plaatsen. Dat heeft Gedeputeerde Staten van provincie Fryslân besloten. LTO Noord is blij met het besluit.


Friese boeren mogen maximaal drie kleine windmolens plaatsen

15-05-2020 - 0 reacties Friese boeren mogen tot drie windmolens van maximaal vijftien meter hoog op hun erf plaatsen. Dat heeft Gedeputeerde Staten van provincie Fryslân besloten. LTO Noord is blij met het besluit.


Partijen Landbouw Collectief willen verder, denken na hoe dat moet gaan

14-05-2020 - 0 reacties Alle partijen van het Landbouw Collectief, inclusief LTO, onderschrijven de noodzaak om samen te blijven werken, maar niet noodzakelijk in de strakke vorm zijn waarin het Landbouw Collectief tot april heeft gehandeld.


Boeren steunen Calon niet meer

14-05-2020 - 0 reacties De voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, Marc Calon, heeft woensdag per direct zijn werkzaamheden neergelegd. De kritiek na het vertrek van LTO uit het Landbouw Collectief gaf hem het laatste duwtje.


'Landbouw Collectief zeker niet opgeheven'

13-05-2020 - 0 reacties Het Landbouw Collectief is niet opgeven, zegt woordvoerder Jeroen van Maanen. Daarmee reageert hij op het vertrek van LTO Nederland afgelopen weekend. Ook gaat hij in een gesprek met Wouter Baan in op het vertrek van LTO-voorman Marc Calon en het voerspoor van landbouwminister Carola Schouten.


Voorzitter LTO Nederland treedt terug wegens gebrek aan draagvlak onder boeren

13-05-2020 - 0 reacties De voorzitter van boeren- en tuindersorganisatie LTO, Marc Calon, legt zijn werkzaamheden per direct neer. Hij constateert dat er bij delen van de achterban onvoldoende draagvlak is voor zijn voorzitterschap. Eind dit jaar stapt hij definitief op na het verlopen van zijn termijn.


LTO: Landbouw Collectief bestaat de facto niet meer

06-05-2020 - 14 reacties Het Landbouw Collectief, dat eind vorig jaar en begin dit jaar de belangen van de Nederlandse landbouwsector vertegenwoordigde in de stikstof-onderhandelingen met het kabinet, heeft zijn langste tijd gehad. Dat zegt Marc Calon, voorzitter van belangenvereniging LTO Nederland, in BNR Zakendoen.


LTO: 'Nieuwe regels ruw eiwit geen goede start voerspoor'

06-05-2020 - 6 reacties LTO Nederland is kritisch op de vandaag afgekondigde maatregelen om het ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee te beperken. Het gaat om een tijdelijke regeling voor de laatste vier maanden van dit jaar. Daarna wil landbouwminister Carola Schouten alsnog tot afspraken met de sector komen.


Stikstofrechtzaken te over, maar maken ze kans?

30-04-2020 - 0 reacties Het aantal rechtszaken dat wordt aangespannen tegen het stikstofbeleid van het kabinet, stapelt zich op. Nadat Farmers Defence Force, LTO en eerder milieuorganisatie MOB juridische stappen namen, heeft nu ook Agractie aangekondigd een rechtszaak aan te spannen.