Tuinders

Tuinders nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Tuinders nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Tuinders nieuws

"Europa heeft de Nederlandse telers heel hard nodig"

24-01-2020 - 0 reacties Als producent van voedsel wordt Nederland alleen maar belangrijker, zeker voor Europa, meent Jan de Ruyter van ABN AMRO. In Trouw neemt hij het, in navolging van andere de afgelopen tijd, op voor de Nederlandse boeren en tuinders. "Nederland heeft de morele plicht om bij te dragen aan de…


"Europa heeft de Nederlandse telers heel hard nodig"

23-01-2020 - 0 reacties Als producent van voedsel wordt Nederland alleen maar belangrijker, zeker voor Europa, meent Jan de Ruyter van ABN AMRO. In Trouw neemt hij het, in navolging van andere de afgelopen tijd, op voor de Nederlandse boeren en tuinders. "Nederland heeft de morele plicht om bij te dragen aan de…


"Principe-akkoord leidingaanleg LTO-Gasunie schiet fundamenteel tekort"

17-01-2020 - 0 reacties Onlangs tekenden LTO Nederland en Gasunie een principe-akkoord over leidingaanleg door land van boeren en tuinders. Hoewel het hernieuwde akkoord verbeteringen lijkt te kennen, is een aantal elementaire weeffouten ongewijzigd gebleven, aldus de Federatie Particulier Grondbezit. "In het bijzonder ontbreekt…


Hectares vol plastic aardbeienbakjes: een heel gesjouw op het land

10-01-2020 - 0 reacties De afgelopen twee maanden legden tuinders hectares vol landbouwgrond vol met zwarte plastic plantenbakjes voor aardbeien. Nu worden ze overal weer weggehaald, want de planten moeten voor de vorst van het land af. Een intensief werkje.


"Zonder arbeidersmigranten heeft de Britse glastuinbouw een enorm probleem"

04-12-2019 - 0 reacties In 1911 belegden een groepje tuinders uit de Lea Valley, een gebied ten noorden van Londen, een eerste vergadering. Later zou dat uitgroeien tot de Lea Valley Growers' Association, een club telers die met ruim 80 miljoen komkommers en 17 miljoen paprika's per jaar, zo'n 75 procent van de Britse teelt…


LTO Nederland over Klimaatakkoord: 'We kunnen en gaan geen ongedekte cheques tekenen'

27-11-2019 - 2 reacties Den Haag - De achterban van de brancheorganisatie is kritisch over de invulling die het kabinet geeft aan het akkoord. De boeren zeggen dat ze per maatregel gaan beoordelen ‘of en hoe de overheid en betrokken partijen onze inzet financieel en beleidsmatig ondersteunen’.

Het vertrouwen van boeren en tuinders in de overheid heeft ‘een flinke knauw’ gekregen door de stikstofproblematiek. In het afgelopen zomer gepresenteerde Klimaatakkoord staan plannen die de overheid samen met tal van bedrijven, sectoren en maatschappelijke organisaties heeft gemaakt.


Overheid hielp tuinbouwbedrijven onder Europese regelving uit

25-10-2019 - 0 reacties De overheid heeft Nederlandse tuinbouwbedrijven actief geholpen om zich te onttrekken aan een Europees handelssysteem dat straffen uitdeelt bij een te hoge CO2-uitstoot van bedrijven, dat schrijft NRC. Op die manier hebben de tuinders tientallen miljoenen in eigen zak kunnen houden.


Verlengde Komkommerweg helpt tuinders

18-10-2019 - 0 reacties Pijnacker-Nootdorp is voortaan beter bereikbaar door de opening van de verlengde Komkommerweg.


LTO roept kabinet en Tweede Kamer op geen overhaaste stikstofmaatregelen te nemen

17-10-2019 - 0 reacties Na gesprekken met betrokken partijen roept LTO Nederland zowel de regering als alle politieke partijen nogmaals op niet in paniek de verstrekkende uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) te beantwoorden met rigide maatregelen. De agrarische sector heeft de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in innovaties om de milieudruk te verminderen. De boeren en tuinders verdienen geen overhaast stikstofbeleid dat desastreuze en verstrekkende gevolgen voor de sector heeft, aldus LTO.


BoerBurgerBeweging wil nieuwe wet ‘Recht op Landbouw’

16-10-2019 - 1 reacties

Originele beschrijving

De nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) wil dat Nederland een wet ‘Recht op Landbouw’ krijgt. Deze wet moet het bestaansrecht van boeren en tuinders beter waarborgen en boeren beter beschermen.


BoerBurgerBeweging wil nieuwe wet ‘Recht op Landbouw’

16-10-2019 - 0 reacties De nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) wil dat Nederland een wet ‘Recht op Landbouw’ krijgt. Deze wet moet het bestaansrecht van boeren en tuinders beter waarborgen en boeren beter beschermen.


BoerBurgerBeweging wil nieuwe wet ‘Recht op Landbouw’

16-10-2019 - 0 reacties De nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) wil dat Nederland een wet ‘Recht op Landbouw’ krijgt. Deze wet moet het bestaansrecht van boeren en tuinders beter waarborgen en boeren beter beschermen.


BoerBurgerBeweging wil nieuwe wet ‘Recht op Landbouw’

16-10-2019 - 0 reacties De nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) wil dat Nederland een wet ‘Recht op Landbouw’ krijgt. Deze wet moet het bestaansrecht van boeren en tuinders beter waarborgen en boeren beter beschermen.


Provincie komt Limburgse boeren tegemoet

15-10-2019 - 3 reacties Provincie Limburg doet enkele belangrijke concessies aan Limburgse boeren en tuinders. 'Zo komt er geen koppeling van stikstofemissie met fosfaat- en dierrechten', melden LLTB-voorzitter Léon Faassen en LAJK-voorzitter Willem Voncken.


Brabant gaat boeren en bedrijven uitkopen in strijd tegen stikstof

09-10-2019 - 17 reacties DEN BOSCH - Boeren, tuinders en ondernemers met een bedrijf bij een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied zoals de Brabantse Wal of het Ulvenhoutse Bos, kunnen binnenkort een ambtenaar van de provincie Brabant aan de deur verwachten.


Flevolandse boeren en tuinders ruimen 26,5 ton middelen op

09-10-2019 - 0 reacties Akkerbouwers, glastuinders, fruittelers, bollentelers, boomkwekers en loonwerkers hebben van november 2018 tot mei 2019 via 'Bezemactie Flevoland' in totaal 26.500 kilo gewasbeschermingsmiddelen afgevoerd.


Varkenshouders en varkenstransporteur vertellen hun verhaal in BoerBurgerBoek

08-10-2019 - 0 reacties Drie varkenshouders en een varkenshandelaar vertellen hun verhaal in het BoerBurgerBoek. Het boek, samengesteld door mede-initiatiefnemer van de politieke partij in oprichting BoerBurgerBeweging, bevat 21 verhalen van boeren, tuinders en een visser.


Als half Nederland nog slaapt, sta ik 6000 kilo zonnehoedplanten binnen te halen

07-10-2019 - 0 reacties In de afgelopen maanden hebben tuinders tonnen aan oogst van het land gehaald. De bloemen, kruiden en noten zijn in juli en augustus geplukt, de appels en peren in september. ,,Ik heb afgeleerd om al in het voorjaar enthousiast te raken. Er kan dan nog zó veel gebeuren.’’


Tuinders Klazienaveen waarschijnlijk toch aan geothermie

03-10-2019 - 0 reacties Glastuinders in Klazienaveen hebben weer zicht op warmtewinning uit de aardbodem. Het bedrijf Tullip Energy uit Amsterdam wil twee oude gasputten van de NAM in het Rundedal in Klazienaveen-Noord ombouwen voor de winning van aardwarmte.


Zo belangrijk zijn boeren: 'Elke boer houdt tien mensen aan het werk in Nederland’

02-10-2019 - 3 reacties Hoe belangrijk zijn boeren voor onze economie, en hoe staan ze er voor? Vier vragen over de staat van onze boeren.

...

4. Wat leveren de boeren ons op aan welvaart?

De boeren wijzen er graag op dat zij het zijn die voor ons voedsel zorgen. Dat is terecht, alleen produceren boeren veel en veel meer dan we in Nederland kunnen opeten. Nederland is een agrarische grootmacht in de wereld. Nederland is een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. Het economisch belang van de sector is groot. Boeren en tuinders produceerden voor een kleine 30 miljard euro aan landbouwproducten.

Daar blijft het niet bij. De beesten moeten eten, de akkerbouwer moet zaad kopen en kunstmest en de koe wil ’s winters in een warme stal staan. Dat levert allemaal werk op dat direct afhankelijk is van de agrarische activiteiten.

En we importeren veel, bijvoorbeeld cacao. Grondstoffen die hier verwerkt worden en vervolgens geëxporteerd. Ook het overgrote deel van de binnenlandse productie gaat, na bewerking, de grens over. In totaal werken er ruim 600.000 mensen in banen die direct afhankelijk zijn van de agrarische productie.

Elke boer houdt dus ruim tien mensen aan het werk in Nederland. En de landbouw levert een forse bijdrage aan de handelsbalans. Per jaar exporteert Nederland voor zo’n 45 miljard euro aan landbouwgoederen.

Bron: ad.nl/dossier-boerenprotest/…