Energie

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Energie. Energie is een van de 13691 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Energie nieuws

Interessepeiling factfinding-missie India duurzame energie

17-10-2017 - 0 reacties

Bent u werkzaam in de (duurzame) energiesector? Wilt u ondernemen in India? Ga dan mee met de factfinding-missie energie en solar, naar Mumbai en Delhi.

'The smart money in India today is in renewables'

De verwachting is dat het aandeel duurzame energie (renewables) in India in de periode van 2017 tot 2022 zal groeien met 107 gigawatt, met zon-PV in de hoofdrol. Deze groei wordt door zowel nationaal als regionaal beleid mogelijk gemaakt en gesteund door ambitieuze doelstellingen en competitieve tenders.


Kwart Belgische veehouders maakt duurzame energie

17-10-2017 - 0 reacties

Veehouders weten uitstoot van broeikasgassen in 15 jaar met 26% te verlagen.


Melkveehouders zetten mes in stroomgebruik

17-10-2017 - 0 reacties

Een kwart van de Belgische melkveehouders wekt vandaag de dag duurzame energie op. Dat blijkt uit monitoring van de Belgische zuivelsector. Daarmee is het één van de duurzaamheidsonderdelen waar melkveehouders warm voor lopen.


Presentatie marktrapport duurzame energie Zimbabwe

13-10-2017 - 0 reacties

Bent u ondernemer in de markt voor duurzame energie? En wilt u misschien zakendoen in Zimbabwe? Kom dan op vrijdag 3 november 2017 naar de presentatie van een marktstudie voor duurzame energie in Zimbabwe.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Zimbabwe is nu nog afhankelijk van omringende landen voor de levering van energie. Het bereik van elektriciteit op het platteland van Zimbabwe is maar net 20%. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die innovatieve duurzame oplossingen bieden.

Programma

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:


LLTB: Geen zonnepanelen ten koste van landbouwgronden

12-10-2017 - 0 reacties

De LLTB is groot voorstander van meer duurzaam opgewekte energie, maar wil niet dat dit ten koste gaat van vruchtbare landbouwgrond. Zonnepanelen horen volgens de landbouworganisatie thuis op daken of op gronden die niet landbouwkundig in gebruik zijn. De LLTB pleit daarom voor het opschalen van meervoudig ruimtegebruik op niet-agrarische bestemmingen en wil dat er onderzoek wordt verricht naar meervoudig ruimtegebruik op landbouwgronden. Dit schrijft de LLTB in een brief aan alle Limburgse gemeenten en de provincie Limburg.


Nevedi positief over regeerakkoord

12-10-2017 - 0 reacties

Het kabinet ziet een belangrijke rol voor partijen in de agroketen bij het invullen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken, blijkt uit het regeerakkoord. Nevedi pakt de handschoen graag op rond belangrijke onderwerpen als economische ontwikkeling, groene energie, klimaatvriendelijke landbouw, voldoende en veilig voedsel en gezonde dieren


LTO: ‘Kabinet erkent kracht van boeren en tuinders’

12-10-2017 - 0 reacties

Het kabinet erkent in het regeerakkoord dat de agrarische sector onmisbaar is voor het realiseren van de ambities ten aanzien van economie, klimaat, energie, voedsel, gezondheid en een aantrekkelijk landschap. “Het is een regeerakkoord dat ons op veel punten past. Het is jammer dat het


Netwerkbijeenkomst Francophone Africa Business Forum

11-10-2017 - 0 reacties

Bent u ondernemer op het gebied van water, energie of logistiek? En wilt u contacten leggen in Franstalig Afrika? Kom dan op 1 november 2017 naar het Francophone Africa Business (FAB) Forum in Amsterdam.

Water, energie en logistiek

De Nederlandse Ambassade in Mali organiseert samen met Netherlands-African Business Council NABC het Francophone Africa Business (FAB) Forum. Dit is een uniek netwerkplatform waar meer dan 100 highlevel afgevaardigden uit Franstalig Afrika aan deelnemen. In deze derde editie van het FAB Forum ligt de focus op water, energie en logistiek.


Kabinet erkent de kracht van boeren en tuinders

10-10-2017 - 0 reacties

Boeren en tuinders hebben meer vertrouwen in de toekomst nu het kabinet in het regeerakkoord ondubbelzinnig erkent dat de agrarische sector onmisbaar is voor het realiseren van de ambities ten aanzien van economie, klimaat, energie, voedsel, gezondheid en een aantrekkelijk landschap. LTO Nederland juicht het toe als in de nieuwe regering een minister van landbouw komt. “Het is een regeerakkoord dat ons op veel punten past. Het is jammer dat het groene onderwijs van EZ over gaat naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, maar goed dat de bekostiging van de leerlingen gelijk getrokken is en de bezuiniging van 10 miljoen van tafel”, aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland, in een eerste reactie op he regeerakkoord. “Wij zullen kritisch volgen of de hechte samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven geborgd wordt.”


Subsidieregeling Duurzame Energie

10-10-2017 - 0 reacties

De overheid heeft als doelstelling om in 2023 16% van de energie duurzaam te laten zijn. Om dit te bereiken komen een aantal subsidieregelingen beschikbaar. Duurzame energie draagt bij aan een positief imago van de sector en past in de toekomstvisie Pluimveehouderij, opgesteld door NVP en LTO/NOP.


Holland-Colombia Business Event on Renewable Energy

05-10-2017 - 0 reacties

Houdt u zich bezig met hernieuwbare energie en wilt u zakendoen in Colombia? Kom dan op donderdag 19 oktober naar het 'Holland-Colombia Business Event on Renewable Energy' in Den Haag.

In gesprek met Colombiaanse delegatie

Tijdens het event hebt u de kans om vragen te stellen en 1-op-1 in gesprek te gaan met Colombiaanse vertegenwoordigers.


Seminar Duurzame energie EU-programma’s partnerlanden

05-10-2017 - 0 reacties

Wilt u als ondernemer duurzame energie gaan leveren aan ontwikkelingslanden of transitielanden? Tijdens het seminar 'Duurzame energie in EU-programma’s voor partnerlanden' op 21 november 2017 komt u alles te weten over hoe de EU hierbij kan helpen en welke project- en investeringsmogelijkheden er zijn.


Fleurop inspireert bezoekers tijdens beurs in Flowerrestaurant

05-10-2017 - 0 reacties

In de Amsterdam RAI vindt van 3 tot en met 8 oktober de 25e editie van de vt wonen & design beurs plaats. Met een oppervlakte van ruim 25.000 m2 is de beurs dit jaar groter dan ooit. Om alle 250 woonexperts op deze beurs te bezoeken, kun je wel wat energie gebruiken. Daarom is er het Fleurop Flowerrestaurant. De ultieme plek om even te relaxen, energie op te doen voor het vervolg van je beursdag en ondertussen kennis te maken met de nieuwste bloementrends.


Waterkracht kan in potentie halve wereld voorzien van elektriciteit

04-10-2017 - 0 reacties

Waterkracht heeft de potentie om bijna de halve wereld te voorzien van energie, zeggen energiewetenschappers van de Universiteit Utrecht en Wageningen Environmental Research (Alterra). Maar omdat het potentieel slecht in kaart is gebracht was dit tot op heden nog niet bekend. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy.


'Biologische klok is essentieel voor ons voortbestaan'

03-10-2017 - 0 reacties

"Ik ken het werk van de onderzoekers en begrijp goed waarom zij de Nobelprijs voor hun werk hebben gekregen." Dat zegt hoogleraar chronobiologie Menno Gerkema van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij reageert daarmee op de toewijzing van de Nobelprijs voor Geneeskunde aan een Amerikaans drietal.

De winnaars, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young, hebben onderzoek gedaan naar de werking van de biologische klok. Ze ontdekten dat een tweetal eiwitten van grote invloed zijn op ons dag- en nachtritme.
Het onderzoek van de drie Amerikanen is volgens Gerkema van groot belang, omdat de biologische klok essentieel is voor ons voortbestaan. "Hij stuurt allerlei processen in ons lichaam aan, zoals de spijsvertering, de hormoonhuishouding, veel van ons gedrag en onze slaap."
Beter inzicht in de biologische klok heeft ons bijvoorbeeld geleerd dat nachtdiensten slecht zijn voor onze gezondheid. De diensten leiden tot een verhoogde kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.
"Laten we het voorbeeld van overgewicht nemen", stelt Gerkema. "Als je 's nachts werkt, ligt je spijsvertering grotendeels stil. Maar als je fysiek zwaar werk doet dan vraagt je lichaam om energie en eten. Als je dan inderdaad eet, wordt een deel van het eten omgezet in energie die je direct gebruikt, maar er wordt ook een relatief groot deel opgeslagen, bijvoorbeeld als vet."
Maar hoe moet je dan met die nachtdiensten omgaan? "Zo veel mogelijk je normale eetpatroon aanhouden", zegt Gerkema. "Daarnaast is het verstandig om tussen het werk door een paar keer kort te slapen (powernaps) en om overdag in een koud en donker vertrek te slapen."
Door beter inzicht in onze interne klok, leren we ook op welk moment van de dag medicijnen het beste werken. Gerkema: "Ons lichaam is geen moment hetzelfde. Een narcose of een chemokuur werkt op het ene moment beter dan op het andere moment."

Zeer universeel
De onderzoekers die nu de Nobelprijs krijgen, hebben het mechanisme achter de fluctuatie van het zogeheten per-eiwit in cellen ontrafeld. Daaruit blijkt dat de concentratie van dit eiwit 's nachts wordt opgebouwd en dat die overdag daalt. Als de concentratie per-eiwitten heel erg laag is, komt de productie weer op gang. In het lichaam wordt dat proces gelijkgezet met licht en donker, oftewel de interne biologische klok wordt gesynchroniseerd met de buitenwereld."

"Dit mechanisme is zeer universeel", zegt Gerkema. "Het vindt plaats in iedere cel die een celkern heeft. In alle mensen, alle dieren, alle planten, alle schimmels. Dat maakt de opheldering door Hall, Rosbash en Young zo mooi."


Nauwkeurige eiwitmeting levert tientjes per koe op

29-09-2017 - 0 reacties

De analyse van gras- en maiskuil maakt inzichtelijk hoeveel eiwit, energie en mineralen er voor de koe beschikbaar komen. Eurofins Agro investeert daarom flink in het nabootsen van de vertering van ruwvoer in de pens. Door een nauwkeurige meting van ruw eiwit, dalen de voerkosten met tientallen euros per koe.


Veel kansen om energie te besparen

29-09-2017 - 0 reacties

Op agrarische bedrijven is energie over het algemeen een grote kostenpost. Vaak ligt er veel geld voor het oprapen door slimme besparingsmogelijkheden, scherper inkopen of door zelf duurzame energie op te wekken.


Veel kansen om energie te besparen

29-09-2017 - 0 reacties

Op agrarische bedrijven is energie over het algemeen een grote kostenpost. Vaak ligt er veel geld voor het oprapen door slimme besparingsmogelijkheden, scherper inkopen of door zelf duurzame energie op te wekken.


Melkveehouderij wordt groener, 310 boeren krijgen 416 duizend zonnepanelen

29-09-2017 - 0 reacties

De melkveehouderij vergroent. 310 Nederlandse boeren krijgen vanaf vandaag zonnepanelen op hun dak gelegd. Op de daken komen in totaal 416 duizend zonnepanelen te liggen, met een totale grootte van honderd voetbalvelden. De zonnepanelen zijn het vlaggenschip van een campagne van zuivelcoöperatie FrieslandCampina en energiebedrijf GroenLeven voor meer groene energie. Het ministerie van Economische


Veel kansen om energie te besparen

29-09-2017 - 0 reacties

Op agrarische bedrijven is energie over het algemeen een grote kostenpost. Vaak ligt er veel geld voor het oprapen door slimme besparingsmogelijkheden, scherper inkopen of door zelf duurzame energie op te wekken.