Energie

Energie nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Energie nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Energie nieuws

Baas Internationaal Energie Agentschap (IEA) lijkt klimaatakkoord Parijs onhaalbaar te vinden

14-11-2018 - 0 reacties


Energievoorziening Westlandse glastuinbouw verschuift richting 2030 naar mix van meerdere bronnen

13-11-2018 - 0 reacties Richting 2030 worden voor de glastuinbouw in de regio Westland op energiegebied vergaande veranderingen voorzien. Dit geldt voor een pessimistisch, een gematigd en een optimistisch scenario, blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Capturam. De veranderingen zijn het grootst op het vlak van de energievoorzieningen: die zal minder steunen op aardgas en meer op duurzame bronnen en inkoop van warmte en elektriciteit bij derden. Dit komt voort uit een veranderende energievraag en de sectorstructuur, overheidsbeleid en verduurzamingsinspanningen van de glastuinbouwbedrijven en hun partners, en hebben een gunstig effect op de verlaging van de CO2-emissie en de verhoging van het aandeel duurzame energie.


Energievoorziening Westlandse glastuinbouw verschuift richting 2030 naar mix van meerdere bronnen

13-11-2018 - 0 reacties Richting 2030 worden voor de glastuinbouw in de regio Westland op energiegebied vergaande veranderingen voorzien. Dit geldt voor een pessimistisch, een gematigd en een optimistisch scenario, blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Capturam. De veranderingen zijn het grootst op het vlak van de energievoorzieningen: die zal minder steunen op aardgas en meer op duurzame bronnen en inkoop van warmte en elektriciteit bij derden. Dit komt voort uit een veranderende energievraag en de sectorstructuur, overheidsbeleid en verduurzamingsinspanningen van de glastuinbouwbedrijven en hun partners, en hebben een gunstig effect op de verlaging van de CO2-emissie en de verhoging van het aandeel duurzame energie.


Drentse melkveehouders opgeroepen tot opstellen van duurzaamheidsplan

12-11-2018 - 18 reacties Takens Kringlooplandbouw Advies, DMS Advies en Agrarische Natuur Drenthe gaan samen melkveehouders helpen bij het opstellen van een duurzaamheidsplan. Dit plan dient als leidraad voor het verduurzamen van het bedrijf. Melkveehouders kunnen ondersteuning krijgen om het bedrijf door te lichten op verduurzamingsaspecten, zoals kringloop, grondgebruik, waterbeheer, energie en biodiversiteit.


Windenergie is niet genoeg om de CO2-uitstoot terug te dringen

10-11-2018 - 0 reacties Duurzame energie opwekken: doen. Maar om de uitstoot van CO2 fors terug te dringen is veel meer nodig. CO2-opslag en kernenergie, bijvoorbeeld.


You & me in a green world

08-11-2018 - 0 reacties D.C. van Geest potplanten kweekt al jaren planten onder de naam G-style. Deze planten worden op een milieuvriendelijke en verantwoorde wijze gekweekt. Om nog een stapje verder te gaan, wordt G-style nu in een nieuw jasje gestoken.

You & Me in a green world
Jij en ik in een groene wereld, is een toekomst die D.C. van Geest nastreeft. Planten en bomen geven groene energie en verbeteren het leven en de gezondheid. D.C. van Geest richt de teelt zo milieuvriendelijk mogelijk in en levert de planten af zonder onnodige toevoegingen.

Dit wil de kweker benadrukken met een deelname aan ProductProof (MPS 600780), waarmee naast de uiterlijke schoonheid nu ook de binnenkant van de planten kan worden bekeken. "We tonen graag aan dat onze planten niet alleen lang houdbaar zijn, maar de teelt ook duurzaam is."

Onder het nieuwe label zullen binnenkort alle planten in het assortiment verkrijgbaar zijn. Dus zowel de bloeiende multiflora en grootbloemige phalaenopsis als het groene assortiment met onder meer Areca palmen, Musa dwarf cavendish en Radermachera bonsai krijgen het nieuwe label. In 2019 zullen er ook andere groene toppers leverbaar zijn. Stap voor stap zullen de uitingen van G-style worden vervangen

D.C. van Geest potplanten praat u graag bij over de ontwikkelingen, deze week in de stand op de TradeFair in Aalsmeer, standnummer 37.18.


Noordelijke coöperaties starten BV voor realisatie grote stroomparken

01-11-2018 - 0 reacties Lokale energiecoöperaties in het Noorden richten samen een coöperatief ontwikkelbedrijf voor grootschalige energie opwekprojecten op: Bronnen Van Ons.


Het probleem van dit seizoen Boer zoekt Vrouw? De boeren

30-10-2018 - 0 reacties Nieuwe formats van SBS en RTL slaan niet aan en ook bij de programma’s van de NPO ontbreekt het wat aan lef, energie en warmte. Zelfs ‘Boer zoekt Vrouw’ (KRO-Ncrv), dat ons altijd zo knus de herfst in leidt, heeft iets wrangs dit jaar. Hoe kan dat toch?

Tijd voor een BZV-tussenevaluatie. De ophef rond de zakelijke belangen van Yvon Jaspers speelde nog niet rond de opnamen, en de presentatrice zelf doet het weer warm en betrokken, dus aan haar ligt het niet direct. Het lijkt dit jaar aan de boeren te liggen. De vraag is in hoeverre een redactie hun gedrag kan sturen.


CDA stelt vragen over netwerkproblemen door zonneparken

29-10-2018 - 0 reacties Plannen voor zonneparken dreigen in de knel te raken, omdat netwerkbeheerder Enexis niet alle opgewekte energie kan verwerken. Het elektriciteitsnet kan het niet aan.


Effecten droogte nog niet zichtbaar in kaspositie akkerbouw

26-10-2018 - 0 reacties De liquiditeitspositie van een gemiddeld akkerbouwbedrijf nam in het derde kwartaal van 2018 met bijna 19.000 euro af. Een doorsnee bedrijf had in september ruim 4.000 euro in kas, dat is ruim 1.000 euro minder dan in september 2017. Ten opzichte van vorig jaar in het derde kwartaal werd er meer uitgegeven aan energie en lagen de toegerekende kosten en opbrengsten voor gewassen lager. Hoewel de effecten van de droogte tijdens het teelt- en oogstseizoen voor veel extra inspanningen heeft gezorgd, zijn de effecten hiervan nog niet zichtbaar in de kaspositie. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor, een samenwerking tussen Wageningen Economic Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ABN AMRO. De data zijn afkomstig van het Bedrijveninformatienet van Wageningen Economic Research.


Nederlanders besparen energie voor eigen portemonnee, niet voor milieu

25-10-2018 - 0 reacties


De constructie van duurzaamheid

25-10-2018 - 0 reacties In 1994 schreef Cees Andriesse een tekst over duurzaamheid die nu, bijna 25 jaar later, verrassend actueel is. Hoe kiezen we en op basis van welke weging van feiten of, zou je wilt, 'feiten'? Andriesse is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Hij is astrofysicus, natuurkundige, wetenschapshistoricus en schreef enkele romans. Hij deed onder meer onderzoek naar de veiligheid van kernreactoren en mengde zich vele malen in het publieke debat.

Zijn artikel uit 1994 over duurzame energie is niet digitaal beschikbaar. Foodlog publiceert zijn tekst in drie delen om in dat gemis te voorzien.


Milieu en duurzame energie. Opvattingen en gedrag

25-10-2018 - 0 reacties Meningen over milieu en duurzame energie, en energiebewust gedrag.


Kick off campagne ‘Energie Besparen Doe Je Nu’ op Vakbeurs Energie

22-10-2018 - 0 reactiesOp 4 november start de landelijke publiekscampagne ‘Energie Besparen Doe Je Nu’. De kick-off van de campagne was dinsdag 9 oktober op de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen in Den Bosch.


Shell trapt gaspedaal in met groene energie

19-10-2018 - 0 reacties
DEN HAAG (ANP) - Shell is naar eigen zeggen bezig aan een inhaalslag op het vlak van hernieuwbare energie. Dat zegt directeur Geert van de Wouw van Shell Ventures, een investeringsvehikel van het olie- en gasconcern, in een interview met Bloomberg.


Naar een duurzame toekomst voor West-Zeeuws-Vlaanderen

18-10-2018 - 0 reacties Onlangs nog stelde het wereldklimaatpanel IPCC dat door de opwarming van de aarde de zeespiegel wel eens een stuk harder kan stijgen dan tot nu toe werd aangenomen. Dit kunnen we alleen voorkomen door onze maatschappij duurzamer in te richten. Wat betekent dit voor West-Zeeuws-Vlaanderen? Hoe kunnen landbouw en recreatie duurzamer worden gemaakt? Hoe kunnen we meer duurzame energie opwekken? En hoe kunnen we de natuur beter beschermen?


Nederland gaat in 2020 klimaattop à la 'Parijs' houden

16-10-2018 - 0 reacties De volgende wereldklimaattop wordt in 2020 in Nederland gehouden. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen bekendgemaakt bij de presentatie van een nieuwe mondiale klimaatcommissie, die in Rotterdam en Groningen wordt gevestigd en zich gaat buigen over de gevolgen van klimaatverandering.
Van Nieuwenhuizen wees erop dat de "harde werkelijkheid" van klimaatverandering dagelijks zichtbaar is. In Nederland bijvoorbeeld stond de zomer dit jaar in het teken van droogte en moesten er maatregelen genomen worden het water te verdelen. "Klimaatverandering voltrekt zich terwijl wij hier aan het spreken zijn", zei zij in de Ridderzaal in Den Haag.
De Global Commission on Adaptation gaat onder meer een mondiaal actieplan opstellen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Inmiddels hebben zeventien landen laten weten dat ze hieraan meehelpen. Dat zijn onder meer Canada, China, Duitsland en India. Ook acteur Leonardi di Caprio en voormalig VN-chef Ban Ki-moon hebben hun steun toegezegd.
Vergelijkbaar met 'Parijs'
Het actieplan wordt gepresenteerd op de grote klimaattop in Nederland, die vergelijkbaar moet zijn met die in Parijs in 2015. Alleen ging het toen vooral over de beperking van CO2-uitstoot. Over twee jaar zal het in de eerste plaats gaan om maatregelen die landen kunnen nemen om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen, zoals overstromingen en extreme droogte.
Ban Ki-moon zei bij de presentatie van de commissie dat als er niet snel iets gedaan wordt, we het risico lopen "in de komende decennia niet meer verzekerd te zijn van voedsel, energie en water". Hij zei dat geen land het probleem alleen kan oplossen en dat de komende twee jaar beslissend zijn. "Laten we dit samen doen."


Wilt u investeren in energie voor glastuinbouw?

15-10-2018 - 0 reactiesGlastuinbouwers kunnen vanaf 16 oktober een aanvraag indienen voor de subsidie Investeringen in energie glastuinbouw 2018. Subsidie aanvragen kan tot en met 9 november, uiterlijk om 17.00 uur.


Toekomstbestendige stal, hoe creëer je die?

15-10-2018 - 0 reacties Bij het (ver)bouwen van een varkensstal komt heel wat kijken. Naast de stalinrichting stelt de overheid namelijk ook strenge duurzaamheidseisen. De stal van de toekomst stoot dus geen emissies uit, maar wekt juist energie op. Wat zijn de mogelijkheden om deze 'stal van de toekomst' te creëren?


Veehouders leveren groot aandeel duurzame energie

15-10-2018 - 0 reacties Boeren en veehouders leveren een steeds groter aandeel in duurzame energie. Naast het leveren van diverse innovatieve agrarische producten, houden steeds meer veehouders zich bezig met het vergaren van duurzame energie.