Eten

Eten is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Eten en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Eten nieuws

Soylent introduceert vast voedsel

25-04-2019 - 0 reacties Het Amerikaanse Soylent, producent van een drinkbare, complete maaltijdvervanger voor IT’ers en andere professionals die het te druk hebben om fatsoenlijk te eten, stapt in een nieuw marktsegment.


Leer tieners het geniep van kindermarketing en ze laten zich niet meer verleiden

25-04-2019 - 0 reacties Jongeren gaan gezonder eten zodra ze doorhebben dat ze door reclamecampagnes worden gemanipuleerd. Dat laat een nieuw Amerikaans onderzoek zien.


Hoe groter de portie, hoe meer kleuters eten

19-04-2019 - 0 reacties


'Korter douchen loont, maar minder vlees eten zet echt zoden aan de dijk'

17-04-2019 - 19 reacties Werk aan de winkel Staf,
Voor als dat stukje over mais wat besproeit word...
Watergebruik komt voort uit berekening regenwater die valt per ha landbouwgrond. Treurig dat de NOS de water voetafdruk belasting wetenschappers weer een voetstuk geven

Originele beschrijving

We gebruiken gemiddeld 4000 liter water per dag. Het grootste deel daarvan wordt gebruikt voor de productie van ons eten en onze producten. Zo'n drie procent, 120 liter, is drinkwater.


'Enzym moet cassave aantrekkelijk maken voor wereldwijde voedsel- en drankenproducenten'

17-04-2019 - 0 reacties De cassave, het op één na grootste voedingsgewas in tropische gebieden, is voor de wereldwijde voedsel- en drankenproducenten nauwelijks bruikbaar als zetmeelbron. De aanwezigheid van giftige verbindingen van glucose en cyanide gooien roet in het eten. Industriële productie van het enzym linamarase brengt daar mogelijk verandering in.


‘Gezonde’ chocolade wint steeds meer terrein, verkoop overig snoep neemt af

17-04-2019 - 0 reacties Onder invloed van de negatieve berichtgeving rond suiker eten Nederlandse consumenten steeds minder suikerwaren. Dat constateert ABN AMRO in een nieuwe marktanalyse op het gebied van food. Producenten van chocolade profiteren juist van deze trend en weten hun verkopen op te voeren. Ook in de komende jaren verwachten de analisten van de bank een verdere stijging van de chocoladeverkoop.


PBL: Efficiënter en zorgvuldiger produceren

16-04-2019 - 0 reacties Duurzamer eten, minder voedsel verspillen en efficiënter en zorgvuldiger produceren. Dat zijn de vier pijlers die het PBL heeft geformuleerd in het rapport over hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.


PBL: Efficiënter en zorgvuldiger produceren

16-04-2019 - 0 reacties Duurzamer eten, minder voedsel verspillen en efficiënter en zorgvuldiger produceren. Dat zijn de vier pijlers die het PBL heeft geformuleerd in het rapport over hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.


PBL: Efficiënter en zorgvuldiger produceren

16-04-2019 - 0 reacties Duurzamer eten, minder voedsel verspillen en efficiënter en zorgvuldiger produceren. Dat zijn de vier pijlers die het PBL heeft geformuleerd in het rapport over hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.


'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken'

15-04-2019 - 0 reacties Er moet betere wetgeving komen om ervoor te zorgen dat varkens meer voedselresten kunnen opeten. Varkens eten nu al wel bijproducten, die overblijven bij de productie van levensmiddelen, maar worden eerst bewerkt om er veilig varkensvervoer van te maken.


‘Van worst eten ga je niet eerder dood, maar van worst én biefstuk eten misschien wel’

14-04-2019 - 0 reacties Ook een geringe consumptie van vlees en vleeswaren zou de kans op hart- en vaatziekten en een voortijdige dood door andere oorzaken licht verhogen. Van bewerkt vlees alleen, krijg je echter niets. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Californische Loma Linda University.


Vierdaagse-wandelaars proefkonijn voor onderzoek naar nitraat en sportprestaties

11-04-2019 - 0 reacties Onderzoekers van het Radboudumc gaan bij deelnemers aan de Vierdaagse meten of het eten van nitraatrijke groente de bloeddruk verlaagt en sportprestaties verbetert.


Circulariteit in de ruimte: planten laten groeien op afval van de mens

10-04-2019 - 0 reacties Wetenschapper en kunstenaar Angelo Vermeulen van SEAD vertelde tijdens het Food Future Event over het project MELiSSA van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. In het project bestuderen onderzoekers hoe ze met bacteriën, algen, planten, chemische stoffen en natuurkundige processen van een ruimtevaartuig een gesloten ecosysteem kan maken. Zo wordt onder andere een ecosysteem gebouwd waarbij het afval van de mens (o.a. zweet en urine) wordt omgezet tot nitraat en CO2 die grondstoffen zijn voor planten waar de mens weer van kan eten.


‘Meer vette happen, minder comazuipers’

10-04-2019 - 0 reacties Een 'vette bek halen' na het stappen is bekend gedrag. Maar hoe komt het dat de trek in junkfood zo groot is na alcoholinname?

“Obesitas en alcoholisme (…) zijn mogelijk qua gedrag met elkaar verbonden omdat het schrokken (‘binging’) van smakelijk voedsel, zoals eten met veel vet, en stevig alcoholgebruik ('comazuipen') hetzelfde neurocircuit gebruiken,” ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Daarover bericht ScienceDaily.


Opnieuw zieken door besmette eieren in Australië

05-04-2019 - 0 reacties Eind februari 2019 werden in Australië ten minste vijftig mensen ziek door het eten van bakkerijproducten, vermoedelijk gemaakt met eieren die met Salmonella waren besmet. Het is onbekend welk serotype Salmonella het precies betreft.


Rabo en Rens samen voorwaarts in voedsel

05-04-2019 - 0 reacties Rabobank lanceert samen met Rens Kroes ‘Food Forward’. De bank en de influencer willen consumenten en voedselproducenten inspireren om duurzamere keuzes te maken in hoe we met ons eten omgaan. Voor elke Nederlandse regio apart.


Meer doden door ongezond eten dan door welke andere risicofactor dan ook

04-04-2019 - 0 reacties Ongezond eten is de grootste veroorzaker van niet-overdraagbare ziekten en vroegtijdig overlijden. Dat is geen nieuws, maar het is nu wel voor het eerst mondiaal, op basis van data van 195 landen, en over een lange periode, in kaart gebracht. Onderzoekers van Global Burden of Disease, een aan de University of Washington gelieerd onderzoeksbureau, publiceerden de uitkomsten van hun systematische analyse eerder deze week in The Lancet.


Onzekerheid op mestmarkt steekt de kop op

04-04-2019 - 0 reacties Veel veehouders leven in de veronderstelling dat de mest dit jaar schaars is, waardoor goedkopere ophaalbijdragen in het verschiet liggen. Het weer gooit echter waarschijnlijk roet in het eten, want de vele regen over maart heeft de mestmarkt geen goed gedaan.


Muis denkt na over eten

04-04-2019 - 0 reacties De ontdekking van een nieuw soort hersencellen in de hippocampus van muizen, hD2R neuronen, kan mogelijk een rol gaan spelen in het beheersen van hongergevoelens bij mensen.


Texelse konikpaarden maken het érg goed: 'drachtige merrie' blijkt hengst met buikje

02-04-2019 - 0 reacties De twintig konikhengsten die in januari vanuit het Oostvaardersveld in Flevoland naar Texel verhuisden, hebben het op het eiland opperbest naar hun zin. De paarden zijn gezond en hebben ruimschoots te eten, aldus Staatsbosbeheer. Ze maken het zelfs zó goed, dat een hengst met een dikke buik van al het gegeten gras werd aangezien voor een drachtige merrie.