Eten

Al het Eten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Eten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Eten nieuws

Gezond restaurant van Robbe en Laura: gasten moeten hun lengte en gewicht doorgeven bij het bestellen

04-01-2021 - 0 reacties Voor veel mensen staat gezond eten gelijk aan weinig eten, maar niet voor Robbe Vandenhoucke (28). Samen met zijn vriendin Laura De Meyer (26) opent hij eind januari een nieuw restaurant in het Belgische Gent waar je voeding op maat kan krijgen. Je geeft als klant je geslacht, gewicht en lengte door, waarop zij zeggen hoeveel en wat je moet eten om je doel te behalen: vermageren, aankomen of hetzelfde blijven.


Flappie, vlees en vis op de dis. Luxe of kleinschalig. Wat zet jij op tafel met kerst?

20-12-2020 - 0 reacties Het wordt een ingetogen kerst dit jaar. Soberheid troef, zeker in de gezelschapsgrootte. Hoe we allemaal gaan eten hangt er nauw mee samen. Geen grootste kerstdiners, maar kleinschalig en luxe uitpakken?


Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

19-12-2020 - 0 reacties Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.
Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.
Deze boeren werken al via de 'korte keten' en vertellen waar voor hen de winst zit:
In de coronacrisis is het aandeel van deze 'korte keten' in de voedselvoorziening verviervoudigd, volgens een schatting van de Rabobank.
Een van de initiatieven is Boeren voor Burgers: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als in de export, de klant betaalt de helft van wat de supermarkt vraagt.
Vanochtend zijn ruim 500 'kerstpakketten' verspreid over de hoofdstad. Initiatiefnemer Eric Traa verwacht een forse toename van het aantal deelnemers: "We hebben heel veel mensen aangeschreven via woningbouwverenigingen en gaan samenwerken met het Leger des Heils voor de distributie."
Geen sterke onderhandelingspositie
Boeren zijn al langer ontevreden over het feit dat de prijs die zij betaald krijgen voor hun producten, vele malen lager ligt dan wat de consument in de supermarkt betaalt. De individuele boer heeft over het algemeen geen sterke onderhandelingspositie ten opzichte van de grote inkoopcentrales van supermarkten.
Nicole Smits is een van de boeren die meedoet aan het project Boeren voor Buren. Samen met haar broer runt ze een familiebedrijf in Zeewolde, dat jaarlijks in hun boomgaard van 17 hectare een miljoen kilo appels en peren produceert.
Smits sympathiseert met haar demonstrerende collega's, maar in plaats actievoeren kiest ze er voor om via de 'korte keten' niet volledig afhankelijk te zijn van de prijs die de supermarkt betaalt voor haar fruit.
Even verderop in Dronten is Martin Topper gespecialiseerd in 'vergeten' groenten; veelkleurige wortelen en bieten die normaal gesproken hun weg vinden naar restaurants in heel Nederland en Europa. Hij levert niet alleen aan Boeren voor Buren in Amsterdam, maar helpt via 'Local to local' ook studenten in Utrecht aan een gezond kerstmaal. Topper wil niet alleen een eerlijke prijs, hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt.
Tienduizenden kilometers tot je bord
Boeren voor Buren wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en de plaatselijke Rabobank. Directeur van de bank is Barbara Baarsma, ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een groot pleitbezorger van wat in landbouwjargon de korte keten is gaan heten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt.
Dat maakt voedsel onnodig kostbaar en milieu- en klimaatvervuilend. De korte keten is hiervoor een goede oplossing, zegt Baarsma: "Het geeft de verduurzaming van de landbouw een zet in de goede richting en het zorgt voor eerlijkere prijzen voor de boer."
In Nederland is het volgens haar bovendien volstrekt onnodig dat we zoveel voedsel van ver halen. Ons land is grotendeels zelfvoorzienend en de tweede voedselexporteur op aarde, na de Verenigde Staten. Alleen voor producten als koffie, thee, rijst en cacao zijn we afhankelijk van import.
Doel: 25 procent uit de regio
In Amsterdam willen ze daarom het percentage voedsel uit de regio van 5 naar 25 procent brengen in de komende jaren. Producten van boeren uit de omgeving moeten hun weg direct vinden naar inwoners van de hoofdstad. Zoals dat vroeger ook gebeurde, toen de boeren zelf hun waar op de markt aan de man brachten.
Het rechtstreek leveren van voedsel aan de consument beleefde een opleving toen in de eerste lockdown de distributie van voedsel op een aantal plaatsen begon te haperen. Voor de boerderijwinkel van Nicole Smits ontstonden toen zelfs wachtrijen. Ook in de week voor Kerst verwacht ze drukte in de boerderijwinkel.


Action en Wibra eerst open en nu weer dicht voor verkoop 'essentiële' producten

16-12-2020 - 0 reacties Alle winkels van Action in Nederland openen vanaf woensdagmiddag weer hun deuren voor klanten. Ook Wibra is op woensdag opengegaan, maar die winkel moest al snel de deuren weer sluiten. Klanten zouden bij de budgetketens alleen terecht kunnen voor producten die als essentieel worden beschouwd, zoals schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten en eten.
Action mag naar eigen zeggen open omdat ongeveer veertig procent van de omzet behaald wordt met 'essentiële producten'. De overheid hanteert een grens van dertig procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep, voor het wel of niet moeten sluiten van winkels. Maar daar is nu onenigheid over. Veel filialen zijn alweer dicht.
Als zeventig procent van de omzet wordt gehaald uit de verkoop van essentiële producten, mag de hele winkel openblijven. Zo mag de HEMA alleen het deel met essentiële producten openen. De rest wordt afgeschermd.
Niet stiekemVolgens een woordvoerster kunnen filialen artikelen uit deze categorie ook niet stiekem verkopen, omdat ze niet te scannen zijn in kassasystemen.
Wibra meldde deze week al aan zijn personeel ook te mikken op een gedeeltelijke heropening op woensdag, blijkt uit een intern bericht dat ANP heeft ingezien. Afdelingen met diervoeding, etenswaren, schoonmaakmiddelen mogen openblijven, de rest wordt afgeschermd.
De situatie is voor veel mensen verwarrend. Zo greep de politie dinsdag nog in bij HEMA in Schijndel vanwege de verkoop van niet-essentiële producten.
Branchevereniging INretail wil álle winkels voorzien van een afhaalloket, zodat overal afgehaald kan worden.
BezorgdDat veel winkels ondanks de sterke toename van het aantal coronabesmettingen toch weer opengaan, leidt tot bezorgdheid bij vakbond FNV. Bestuurder Linda Vermeulen zegt veel berichten te krijgen van winkelmedewerkers die zich zorgen maken om de gezondheidssituatie.
De detailhandel is gesloten. Een aantal winkels is daarvan uitgezonderd.:

Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening;
Levensmiddelenwinkels (winkels die eten of drinken verkopen);
Slijterijen;
Warenmarkten voor levensmiddelen;
Apotheken en drogisterijen;
Dierenspeciaalzaken;
Audiciens en opticiens;
Tankstations;
Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;
Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen;
Wasserijen en stomerijen;
Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop;
Groothandels (business to business);
Servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.


Tweede Kamer wil dat ook grote winkelketens dicht blijven

16-12-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat ook grote winkelketens als Action en Wibra dichtgaan. Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen is veel onduidelijkheid over welke winkels open morgen blijven. Action en Wibra kondigden aan dat ze open zullen blijven om producten te verkopen die volgens de maatregelen essentieel zijn, zoals eten en schoonmaakmiddelen. VVD-Kamerlid Aukje de Vries roept ondernemers op "niet de randen van de regelgeving op te zoeken". De linkse oppositie wil dat het kabinet ingrijpt en winkels dwingt zich aan de regels te houden en ook coalitiegenoot D66 is kritisch.


Deurnese boer wil lupine op de menukaart krijgen: vleesvervanger die ook het stikstofprobleem mee om zeep helpt

03-12-2020 - 0 reacties DEURNE - Het is een groot mysterie waarom niemand anders 'm al ontdekt heeft. Want hij heeft zo'n beetje alles mee, de lupine. Je kunt de bonen ervan eten, hij is rijk aan eiwit en dus een perfecte vleesvervanger, hij verbetert de grond met stikstof die hij opvangt en als hij bloeit trekt-ie als een gek insecten aan. Een prijswinnaar, vindt de Deurnese boer Henk Kerkers.


Vleermuizen zijn nieuwe tegenslag voor verkrot Huize Ivicke in Wassenaar

03-12-2020 - 0 reacties Na jarenlang juridisch getouwtrek werd het Wassenaarse Huize Ivicke eindelijk onder handen genomen, maar nu gooien vleermuizen roet in het eten. De herstelwerkzaamheden zijn stilgelegd.


Het toekomstige voedselsysteem: gezond en circulair

01-12-2020 - 0 reacties Hoe ziet het Nederlandse voedselsysteem er in 2050 uit? Om ons voedselsysteem circulair en duurzaam te maken moet het roer om. We moeten toe naar een circulaire landbouw, strokenteelt en het eten van meer plantaardige producten.


Burgers, kippenpoten, gehakt: allemaal veel te goedkoop. Belachelijk hoe weinig geld we neer moeten tellen voor vlees

25-11-2020 - 0 reacties Mensen zijn vorig jaar meer vlees gaan eten. Een halve kilo meer dan het jaar ervoor. Met stip lag de kip vaker dan ooit op onze borden, maar ook varkensvlees vond gretiger aftrek dan eerder. Hoe kan dan nou, vroegen de mensen zich af die zich dagelijks bezig houden met wat wij allemaal verorberen.


Boeren in Twente schieten Circus Renz te hulp: ‘Dieren in nood laat je niet stikken’

21-11-2020 - 0 reacties WIERDEN - Bijna honderd agrariërs uit het gebied tussen Hardenberg en Wierden hebben de afgelopen dagen gereageerd op de noodkreet van Circus Renz International. Het eten voor de dieren is vrijwel op en het circus heeft niet de financiële middelen om de wintervoorraad aan te vullen. Boeren zitten zelf in zwaar meer, ‘maar dieren in nood laat je niet stikken’.


Geiten zijn big business, maar zorgen ook voor problemen

20-11-2020 - 3 reacties Geitenkaas, geitenyoghurt en geitenmelk zijn big business. Het aantal melkgeiten groeide dit jaar naar ruim 476.000, wat volgens het CBS 4 procent meer is dan vorig jaar. Terwijl het aantal runderen, kippen en varkens in Nederland nauwelijks meer groeit.
Net als in de melkveesector neemt de schaalvergroting ook bij geitenhouders toe. Twintig jaar geleden had een boer nog gemiddeld 117 geiten, nu zijn dat er 837. Ook is het aantal grote bedrijven met 500 geiten of meer sterk gegroeid.
Het aantal biologische melkgeitenbedrijven nam wel af. Op dit moment is 8,7 procent van de gehele melkgeitenstapel biologisch. Dat is nog altijd een stuk meer dan bij het melkvee, daar gaat het om 2,5 procent.
'Klein bedrijf enorm kwetsbaar'
Ook geitenhouder Jeannette van de Ven uit het Brabantse Oirschot heeft sinds 1995 haar geitenstal flink uitgebreid. "Ik weet nog dat ik in die tijd een onderzoeksrapport in de la had liggen met teksten als: met 350 geiten bent u klaar voor de toekomst", zegt ze. "Ja, tijden veranderen." Op dit moment heeft ze 1700 geiten.
"Het is voor ons een bewuste keuze geweest om door te groeien", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "We waren als kleiner bedrijf enorm kwetsbaar. We werkten samen fulltime op het bedrijf, maar als een van ons ziek zou worden, hadden we geen vervanging. En dat met een gezin met vier kinderen. Nu zijn we doorgegroeid en hebben we ook vier personeelsleden in dienst. Dat is beter."
Toch levert het groeiende aantal geitenbedrijven ook problemen op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die tot op twee kilometer afstand van een geitenboerderij wonen, vaker een longontsteking krijgen. Hoe dat precies komt, wordt nog onderzocht.
"We weten vrij zeker dat het geen Q-koorts is", zegt hoogleraar Diergeneeskunde Dick Heederik van de Universiteit Utrecht. "Een mogelijke oorzaak is dat er door nieuwe regels afgedekt stro wordt opgeslagen. Dat gaat composteren en dan komen er schimmels in, die misschien schadelijk zijn." Daarnaast kan het volgens de hoogleraar ook een dier-gerelateerde oorzaak hebben.
Verschillende provincies hebben afgelopen jaren een stop op nieuwe geitenbedrijven of uitbreidingen gezet. Mogelijk zijn de effecten daarvan pas later te zien, doordat veel bedrijven hun vergunning al op zak hadden toen deze regels werden ingesteld.
Probleem met bokjes
Een ander probleem van de groeiende geitensector is het overschot aan bokjes, oftewel: mannelijke geiten. Doordat het vlees niet echt veel gegeten wordt in Nederland, kost het geitenhouders geld om ze te hebben en leven de dieren soms in slechte omstandigheden.
"Bokken geven geen melk, hè", zegt Jeannette van de Ven. "Dezelfde discussies zie je bij de legkippen over de haantjes, en in de melkveehouderij over de stiertjes. Ik vind dat je als boer verantwoordelijk bent voor je dieren, of het nou om mannetjes of vrouwtjes gaat. Als ze op jouw bedrijf zijn, moet je er gewoon goed voor zorgen."
De oplossing voor het bokjesprobleem is volgens haar simpel: "Eigenlijk zouden we meer geitenvlees moeten gaan eten. Kan ook prima. Het is een uitstekende combinatie: geitenkaas met geitenvlees."


‘Te veel eieren eten verhoogt risico op diabetes fors’

19-11-2020 - 0 reacties Wie een of meer eieren per dag eet loopt meer risico op diabetes, stellen Australische wetenschappers. Het is volgens hen niet zo belangrijk of je het ei kookt, pocheert of dat je er een roerei van maakt, het risico wordt hoe dan ook zo'n 60 procent hoger.


Help de boeren: stop met vlees eten

18-11-2020 - 0 reacties content.omroep.nl/nporadio/video/… Druktemaker Pieter Derks heeft dé oplossing voor de stikstofproblemen. Het mooie: die oplossing verlost de boeren ook meteen van die enorme regeldruk waarover ze zo klagen. “Als we de boeren echt willen helpen, zouden we kunnen stoppen met vlees eten. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want vegetariërs en boeren worden altijd neergezet als […]


Carbidschiet-stichting waarschuwt voor risico's nu populariteit stijgt

15-11-2020 - 0 reacties Sinds het kabinet een vuurwerkverbod heeft afgekondigd, is er een flinke toename in de verkoop van carbid. Het is op meerdere plekken uitverkocht. Liefhebbers zijn blij met de interesse, maar waarschuwen ook. "Carbidschieten is niet ongevaarlijk. Je moet je kop erbij houden en je doet er goed aan de stappen te volgen die ervoor staan", zegt John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe.
Zijn organisatie verenigde zich met andere partijen (als gemeenten en veiligheidsregio's) en samen bedachten ze de campagne BOCK (Bewust Oplettende CarbidKnaller). Ze stelden tips op voor carbidschieters.
Zo is het handig om te weten welke regels er gelden in de gemeente waar ze willen carbidschieten. In sommige gemeenten is een vergunning of ontheffing nodig.
Wie voor het eerst gaat carbidschieten, doet er ook goed aan zich in te lezen. "Vraag op de plek waar je gaat carbidschieten hoe het precies werkt en neem iemand mee die het vaker heeft gedaan", zegt Schoonheim.
Daarnaast is het belangrijk dat het materiaal waarmee je gaat carbidschieten goed in elkaar zit. Meestal gebruiken carbidschieters melkbussen. "Die moeten stevig zijn en zonder gaatjes." Het is veiliger om de melkbus af te sluiten met een bal dan met een deksel.
Ook wordt in de campagne geadviseerd om je gehoor goed te beschermen.
Volgens Schoonheim is carbid niet erg gevaarlijk als je goed oplet. "De incidenten ten opzichte van vuurwerk zijn vele malen minder. Je moet je gezond boerenverstand gebruiken. Doe geen gekke dingen. Carbidschieten bij de Amsterdamse grachten is bijvoorbeeld zeer onverstandig. Je moet veel ruimte hebben."
Nadat bekend werd dat het kabinet een vuurwerkverbod wilde instellen, maakten de veiligheidsregio's Gelderland-Oost en IJsselland (Overijssel) bekend carbidschieten met Oud en Nieuw niet te verbieden.
"Volgende week komen Friesland, Groningen en Drenthe met een beslissing. Daar zitten we met smart op te wachten. We staan hoe dan ook achter de beslissing. Als het mag, moeten we teruggaan naar de basis: carbidschieten met een clubje van vier of zes mensen. Lekker knallen en wat eten en drinken."
Nu al bestellingen
Omroep Zeeland sprak met een carbidverkoper, die nu al bestellingen binnen heeft gekregen terwijl dat normaal gesproken pas gebeurt na de kerstdagen.
"Ik verwacht wel veel meer verkoop dan voorgaande jaren, omdat mensen toch graag het oude jaar willen uitknallen", zegt carbidverkoper Adriaan Langebeeke uit Vrouwenpolder. En carbid is veel goedkoper: voor 5 euro koop je een kilo en ben je zo een uur of vijf bezig. Doe dat maar eens met 5 euro vuurwerk; dat, is in een minuut weg."
De interesse in carbidschieten groeit al enkele jaren. "In 2015 werd er tussen de 40.000 en 50.000 kilo carbid verkocht. In 2019 tussen de 80.000 en 90.000." Volgens Schoonheim komt de groei onder meer doordat vuurwerk op Oudejaarsdag normaal gesproken pas vanaf 18.00 uur mag worden afgestoken. "Carbidschieten mag overdag ook. Het gebeurt sowieso eigenlijk alleen overdag. In het donker is het lastig en niet zo veilig."
Hij waarschuwt carbidschieters zich aan de regels te houden: "Verknal het nou niet. Hou je aan de regels en wees blij áls we het mogen doen."


Dierentuinen twee weken op slot, de apen eten er geen paprika minder om

04-11-2020 - 0 reacties De dierentuinen in Nederland moeten in ieder geval twee weken gesloten blijven, maar aangezien het nu geen hoogseizoen is, levert dat vooralsnog geen grote extra problemen op. Het wordt een ander verhaal als ze rond Kerst ook niet open kunnen, zegt directeur Erik Zevenbergen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) woensdag tegen NU.nl.


Zuurkool of bubbels, we fermenteren steeds vaker zelf: 'Het is gewoon lekker'

31-10-2020 - 0 reacties Eten veranderen door middel van gisten, schimmels en bacteriën. Het klinkt misschien niet zo lekker, maar veel voedingsmiddelen worden op deze manier gemaakt. We noemen dat fermentatie, en dat kun je ook zelf doen.


Dit is waarom we meer vlees zijn gaan eten, ondanks supermarkten vol vleesvervangers

23-10-2020 - 0 reacties Per persoon verorberden we vorig jaar 77,8 kilo vlees, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Dat is ruim een halve kilo meer dan het jaar ervoor. Hoe kan dat nou? Want het scala aan vleesvervangers groeit met de dag.


Wereldvoedseldag komt eraan: wat weet jij van ons dagelijks brood?

15-10-2020 - 0 reacties Hoe zorgen we ervoor dat iedereen op aarde voldoende te eten heeft? En hoe zorgen we voor de toekomst? Daarover gaat het morgen op Wereldvoedseldag. In deze miniquiz kun je je eigen kennis alvast testen.


Miljarden aan omzet uit eten verdampt dit jaar

12-10-2020 - 0 reacties Nederlandse consumenten geven dit jaar naar verwachting 7,5 miljard euro minder uit aan eten buiten de deur. Anderzijds wordt 3,7 miljard euro meer uitgegeven aan eten dat thuis wordt geconsumeerd. Per saldo verdampt daarmee 3,8 miljard euro aan omzet aan eten als gevolg van de coronacrisis.


Fabrikanten willen 'kweekburger' binnen vijf jaar in Nederlandse supermarkt

05-10-2020 - 0 reacties De wereldbevolking groeit, de aarde warmt op en diersoorten sterven uit. Drie vliegen in één klap, zeggen optimistische ondernemers uit Nederland. We kunnen niet doorgaan met het eten van grote hoeveelheden 'gewoon vlees' zeggen ze, wijzend naar duurzaamheidsproblemen. Maar allemaal aan de sojaburger is wat hen betreft ook niet nodig.