Eten

Al het Eten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Eten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Eten nieuws

Taco Bell zet toch vleesvervangers op het menu

24-02-2020 - 0 reacties Bij fastfoodketen Taco Bell wordt het binnenkort toch mogelijk om gerechten met vleesvervangers te bestellen. De nieuwe topman Mark King breekt daarmee met de lijn van zijn voorganger die geen heil zag in plantaardige alternatieven voor vlees. Tot nu toe vond Taco Bell, dat Mexicaans georiënteerde gerechten serveert, zijn eigen aanbod van vegetarisch eten voldoende.


"Interesse in lokale producten stuwt de omzet van boerderijwinkels"

21-02-2020 - 0 reacties Picnic verkoopt onder andere producten die een korte keten hebben. Het eerste lokale product van Picnic is sambal van Bert, die zijn pepers in een stadstuin in Amersfoort teelt, vertelt Picnic oprichter Michel Muller. Hij signaleert dat consumenten behoefte hebben om te weten waar hun eten vandaan komt.…


Enschedese dierenvriend werkt in het slachthuis: ‘Mensen eten nou eenmaal vlees’

20-02-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - Nee, als zelfslachtende ambachtelijke slager droomt Ruud ter Mors niet per se van een eigen slagerij. Eerder wil hij ooit nog eens boer worden. Eentje die z’n koeien zelf slacht.


Veganistisch voer voor vissen in Blijdorp

13-02-2020 - 0 reacties ROTTERDAM (ANP) - Plantenetende vissen in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp krijgen voortaan een uniek veganistisch maaltje voorgeschoteld. De Rotterdamse dierentuin heeft het zelf ontwikkeld als alternatief voor gangbaar visvoer. Dat is vaak voor een deel van dierlijke bestanddelen gemaakt, zoals vismeel, waardoor vissen die eigenlijk planteneters zijn resten van andere vissen eten.


'Afval voor miljoenen als veevoer verkocht', verdachten aangehouden

05-02-2020 - 2 reacties Het waren ongeregistreerde stoffen of zelfs afval, en ze werden vermengd en aan boeren verkocht als veevoer. Een veevoerbedrijf uit Noord-Brabant heeft hiermee vermoedelijk zo'n twee jaar lang gefraudeerd.

Zo is er meer dan 4 miljoen euro verdiend, volgens het Openbaar Ministerie. Het zouden ernstige strafbare feiten zijn, want de grondstoffen die in dierenvoeder zitten kunnen de gezondheid van dieren én uiteindelijk mensen beïnvloeden.

Begin deze week zijn drie mannen die bij het bedrijf werken aangehouden, zij worden nu verhoord. Het bedrijf zelf is in mei 2019 al stilgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Certificaten zijn inmiddels ingetrokken en tientallen vrachtwagens zijn in beslag genomen.

Eerder al mis
Dat er van alles niet op orde was bij het bedrijf, bleek uit verschillende inspecties. Ten eerste constateerde de NVWA vorig jaar dat het bedrijf niet hygiënisch genoeg werkte. De opslagtanks waarin het reststromen van levensmiddelenbedrijven verzamelde, waren systematisch "ernstig vervuild" en verroest. Bij elkaar kon er 7 miljoen kilo op het terrein worden opgeslagen.
Daarnaast stelt het OM dat de papieren waarschijnlijk zijn vervalst. Wat doorverkocht werd aan boeren als diervoeder kreeg het keurmerk 'GMP+': een certificaat dat bedoeld is om aan te tonen dat een bedrijf veilig of duurzaam werkt.

Maar het voer bleek bij controle niet alleen de richtlijnen voor dat keurmerk te schenden, het was zelfs hoe dan ook niet geschikt om aan dieren te eten te geven. Dat certificaat is toen ingetrokken.
Vervolgens werd het bedrijf stilgelegd en moest het de niet-eetbare producten naar een vergister brengen om te vernietigen. Ook bleek er te zijn gesjoemeld: er zou 731 ton meer zijn weggebracht dan op het terrein lag opgeslagen.
Risico voor mensen en dieren

Verder stond in de administratie niet welke grondstoffen gebruikt waren om het veevoer te maken. Dat is wel nodig, omdat die grondstoffen in de gehele voedselketen terecht kunnen komen. Ook bij mensen.
Om de gezondheid van mensen en dieren te kunnen beschermen moet het voer door de hele keten te volgen zijn. "Dit om in het geval van een besmetting snel tot de identificatie van de herkomst te komen en verdere verspreiding te voorkomen", stelt het OM.


Vergeet energie: hier is de eiwittransitie

03-02-2020 - 0 reacties Nederlanders eten nog steeds erg veel dierlijke eiwitten. Kan dat duurzamer? Jazeker, bijvoorbeeld met eiwit uit suikerbiet.


Miljarden sprinkhanen eten Oost-Afrika leeg

03-02-2020 - 0 reacties Oost-Afrika kreunt onder het gewicht van miljarden sprinkhanen. Zwermen zo groot als een Vlaamse provincie eten velden leeg en brengen hongersnood. Somalië heeft de noodtoestand uitgeroepen, in Kenia worden vliegtuigen ingezet om insecticiden te verspreiden. Want als het probleem niet wordt aangepakt, zullen er tegen de zomer nog vijfhonderd keer meer sprinkhanen zijn. Grote schuldige: de klimaatverandering.


Beuningse Kipster-kippen leggen dagelijks 40.000 eieren voor Efteling en Lidl

09-01-2020 - 0 reacties BEUNINGEN - De eieren die de bezoekers van de Efteling eten, komen straks uit Beuningen. In die plaats opent vrijdag de tweede Kipster-boerderij van Nederland. Misschien wel de diervriendelijkste boerderij ter wereld.


Eieren voor de Efteling komen uit deze diervriendelijke stal

09-01-2020 - 0 reacties BEUNINGEN - De eieren die de bezoekers van de Efteling eten, komen straks uit Beuningen. In die plaats opent vrijdag de tweede Kipster-boerderij van Nederland. Misschien wel de diervriendelijkste boerderij ter wereld.


'Sommige fruit-, groente- en graansoorten hebben tot 50% van hun voedingswaarde verloren'

06-01-2020 - 0 reacties Omdat bij de veredeling van planten vooral geselecteerd is op volume, uniformiteit, vorm en uiterlijk is het gehalte aan bepaalde vitamines en elektrolieten in sommige soorten fruit, groenten en granen tot 50% lager dan 50 jaar geleden. Dat zegt Alice Stanton, hoogleraar cardiovasculaire farmacologie aan het Ierse Royal College of Surgeons. Daarom is het volgens hem voor veel mensen noodzakelijk om lams- rund- of varkensvlees te eten.


Hybridevlees en cocktails in blik: dit zijn de foodtrends voor 2020

02-01-2020 - 0 reacties Vaker plantaardig eten, hybridevlees, paddenstoelen, alcoholvrije wijn en zelfgemaakte drankjes. Dit worden volgens foodtrendwatchers Anneke Ammerlaan en Esther Haanschoten dit jaar de trends op het gebied van eten en drinken.


Hoe moeilijk is het om te stoppen met toegevoegde suikers?

01-01-2020 - 0 reacties Het lijkt misschien eenvoudig om te stoppen met het eten van toegevoegde suikers. Maar aan ontzettend veel producten wordt dit toegevoegd. NU.nl onderzoekt waarom er aan zoveel producten suiker wordt toegevoegd en hoe moeilijk het is om te stoppen met het eten van deze voedingsmiddelen.


Boeren delen pakketen uit aan bezoekers Zutphense Voedselbank

24-12-2019 - 0 reacties ZUTPHEN - Bezoekers van de voedselbank in Zutphen kunnen pas na kerst weer eten krijgen. En daarom kwamen de boeren dinsdag in actie voor ze.


Ouders uit Florida verdacht van moord op zoontje door hem enkel rauw eten te geven

20-12-2019 - 0 reacties Een veganistisch echtpaar uit Florida is aangeklaagd van moord op hun zoontje van 18 maanden oud. Het jochie overleed omdat ze hem alleen maar fruit en rauwe groenten te eten gaven.


Nederlandse gevangenen klagen over kerstdiner, te droge sinaasappels en kwaliteit paprika's

17-12-2019 - 0 reacties Een Nederlandse gevangenis, dat wens je niemand toe

Tenminste, dat blijkt nu uit het rapport Spanning in Detentie, niet te verwarren met de gelijknamige documentaire door productiehuis Meiden van Holland. Die kerstdiners zijn er namelijk niet meer wat het geweest is. "Een afdelingshoofd gaf tijdens de rondetafelgesprekken het voorbeeld dat het personeel van de PI waar hij werkt op oudejaarsavond een feestelijke maaltijd voor de gedetineerden had verzorgd. Dit initiatief van het personeel resulteerde volgens hem in ongeveer honderd klachten over de te lage temperatuur van het eten." En wat dacht je van het groente en fruit. "Ook wordt er geklaagd over ’te droge’ sinaasappels die door de winkel zijn geleverd en over ’de kwaliteit van paprika’s’. Nog een opmerkelijke: er werd een klacht ingediend over loempia’s [valt onder groente, red.] die waren ontdooid." Het zwaartepunt van de moeilijkheden ligt zoals wel vaker trouwens bij slechts een paar personen. "Voorbeelden hiervan zijn vier gedetineerden die in één jaar samen verantwoordelijk waren voor ongeveer 250 beroepszaken en een gedetineerde die op één dag 50 beroepszaken bij de RSJ heeft ingediend." Zonde hoor, dat hadden gewoon topjuristen kunnen zijn die lui, maar werden helaas gesmoord in de kiem van het leven.


Zorgt blokkeeractie boeren voor karige kerstmaaltijd? ‘Gebruik vooral je diepvries’

11-12-2019 - 0 reacties Moeten we bang zijn voor een karige kerstmaaltijd nu de boeren volgende week woensdag opnieuw actie gaan voeren tegen het stikstofbeleid? Ze zeggen nog niet wat ze precies gaan doen, maar de kans bestaat dat de bevoorrading van onder meer supermarkten minimaal een dag wordt gedwarsboomd. ,,Een tip: ga lekker uit eten tijdens de kerst.’’


Vegaslager geslacht vanwege flauw glapje

10-12-2019 - 0 reacties Woke-rechters van Zeurenberg hangen weer eens de verkeerde op
Video

We schrijven 1984. Een bekend sausmerk maakt een lollige reclame, waarin ze Aziaten "aan de patat" (het is friet - red.) willen krijgen. Want wij eten toch ook Chinees? Heel Nederland zegt vervolgens jarenlang "Lekkel, lekkel", ongeveer totdat een telecomboer "Goeiemoggel" introduceert. Spoel door naar 2019. De Vegaslager, een geliefde fopvleesfabrikant die hoge ogen gooit in een culinaire gemeenschap die 'vega-' voor elk ingrediënt van de maaltijd wil kunnen zetten, deelt de oude reclame op sociale media. En daar gingen de hoge ogen... Want "lekkel, lekkel", dat is lacisme, en nu wordt die arme bakker van vega-Burger King-burgers al dagenlang belaagd door zijn eigen achterban. Sommigen zien nou eenmaal in alles een stuk rood vlees, en een heuvel om op te sterven. Wel zin in friet, nu. Lekkel, lekkel.


De stroopwafel ontpopt zich in Amerika tot sportief superfood

05-12-2019 - 0 reacties Wie zich schuldig voelt over de calorieën bij het eten van een stroopwafel: weet dat het de hipste sportvoeding van het moment is. The Washington Post meldt althans dat het Nederlandse koekje de ‘nieuwe favoriete snack’ van de professionele basketballers in de NBA is. De krant zette een journalist op de zaak nadat er vorige maand beroering was ontstaan over basketballer Robert Covington van de Minnesota Timberwolves. Die zat tijdens de spannende ontknoping van een wedstrijd doodleuk op de bank een stroopwafel te eten.


Wie voedt Nederland?

18-11-2019 - 0 reacties In 2018 kopen Nederlandse consumenten voor circa 60 miljard euro aan eten en drinken in retail- en detailhandel (voornamelijk supermarkten) en foodservice (voornamelijk horeca). Dat is een stijging van 2,5% ten opzichte van 2017. De online verkoop van levensmiddelen van supermarkten met fysieke winkels groeit in 2018 met 30%.…


Een hapje eendenkroos? Einde dreigt voor 'voedsel van de toekomst'

12-11-2019 - 0 reacties Zal het ooit weer bloeien in het zieltogende kassengebied van Lingewaard? Als het aan kwekers van waterlinzen ligt wel, maar dan heeft hun experiment subsidie nodig. De provincie dreigt die in te trekken als de Europese Commissie niet voor het einde van dit jaar toestemming geeft om de waterlinzen te eten.