Eten

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Eten. Eten is een van de 15402 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Eten nieuws

Bewerkt eten is helemaal niet fout als je het maar goed ontwerpt

24-06-2019 - 0 reacties Vier hoogleraren van Wageningen University & Research wonden zich, naar eigen zeggen, de afgelopen weken op over de discussie over ultra-processed foods in de media naar aanleiding van het recente onderzoek van Kevin Hall. Vincenzo Fogliano, Kees de Graaf, Harry Wichers en - sinds vorige week - emeritus professor Tiny van Boekel schreven voor Foodlog een commentaar.


Eten en drinken in Nederland 1% duurder dan Europees gemiddelde

21-06-2019 - 0 reacties


NAGF brengt nudgingrapport uit over stimuleren van groente en fruit

21-06-2019 - 0 reacties Bericht:
Onderzoek - Hoe zet je Nederlanders nu aan tot het eten van meer groente en fruit. Die vraag vloeide voort uit het preventieakkoord, waarin is afgesproken dat de consumptie van de producten uit de Schijf van Vijf jaarlijks zouden groeien. Van de week werd tijdens een presentatie van het NAGF op het campusterrein van de KNVB enkele onderzoeksresultaten gepresenteerd.
Foto's:


Als de super vraagt ‘Wat eten we vandaag?’ ga je meer groente en fruit kopen

21-06-2019 - 0 reacties Met wat extra duwtjes in de rug kopen Nederlanders meer groente en fruit in de supermarkt. Die conclusie lijkt te trekken uit onderzoek bij een filiaal van supermarktketen Dirk. Daar testte een team onderzoekers voor het eerst verschillende nudges tegelijk uit. Moeilijk is het niet, dus retailers “ga hiermee aan de slag”. Met dat advies bood Karin Bemelmans van het NAGF het rapport met de uitkomsten aan.


Carola Schouten (CDA): Het volk kan ook best beschimmelde tulpenbollen en gebraden rat eten

19-06-2019 - 4 reacties

Originele beschrijving

Gisteren veroorzaakte Carola al ophef toen ze zei dat eten nog veel te goedkoop was voor het volk nadat het regime de BTW met 50% verhoogd had in de voedseloorlog die het voert, omdat uitgehongerde…


Wageningen World: De aarde is te klein voor een vleesrijk dieet

19-06-2019 - 0 reacties Wereldwijd kampt bijna een kwart van de jonge kinderen met groeiachterstand door eiwitgebrek. In het Westen eten we juist meer dierlijk eiwit dan goed is voor milieu en gezondheid. Het is een denkfout om te geloven in één hoofdoplossing voor dat probleem: ‘We moeten meerdere ontwikkelrichtingen naast elkaar koesteren.’


Eetbaar schilderij in Oisterwijk: 26 vierkante meter aan lekkers

18-06-2019 - 0 reacties OISTERWIJK - Een schilderij om op te eten, 26 vierkante meter aan lekkers. Aan die klus zetten negentig studenten van de Cas Spijkers Academie zich maandagochtend in Oisterwijk.


De echte prijs van ons eten

18-06-2019 - 0 reacties De productie van voedsel brengt allerlei kosten met zich mee die je niet terugvindt in de prijs. Denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling, biodiversiteitsverlies of kinderarbeid. Willy Baltussen van Wageningen Economic Research werkt aan een methode die dit soort verborgen kosten zichtbaar maakt, zodat het voor consumenten makkelijker wordt om in de supermarkt een weloverwogen keuze te maken.


Verenigde Naties zien roomboter als grootste bron van CO2 uitstoot

18-06-2019 - 32 reacties Voor sommigen misschien niet leesbaar, maar volgens wetenschappers op een conferentie van de Verenigde Naties in Bonn, is roomboter het meest schadelijke product op basis van de CO2 uitstoot. Gevolgd door rundvlees en kaas. Daarnaast wordt consumenten er op gewezen dat het eten van deze producten schadelijker voor het milieu is dan auto rijden.

Als de Verenigde Naties nu ook al de retoriek van Thieme overnemen is er volgens mij iets goed fout.


• UN -Konferenz in Bonn diskutiert über besseren Klimaschutz • Verbraucher können schon beim Essen etwas tun • Ranking der klimaschädlichsten Lebensmittel


Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar

17-06-2019 - 0 reacties Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Prijzen voor voeding lagen in mei 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Het is daarmee de hoogste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. Vooral voor vlees en vis moet fors meer worden betaald.

In mei was eten gemiddeld 3,8 procent duurder dan een jaar geleden. De laatste tien jaar steeg de prijs van voedsel zelden zo snel.

DEN HAAG (ANP) - Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen in mei prijzen voor voeding 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was volgens het statistiekbureau sprake van de sterkste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. Vooral voor vlees en vis moet fors meer worden betaald.
Het bericht Prijzen voor vlees en vis lopen het hardst op verscheen eerst op Nieuws.nl.

Voedsel in de supermarkt wordt in rap tempo duurder. In een jaar tijd stegen de prijzen met 3,8 procent, een van de grootste stijgingen in tien jaar tijd. Vooral vlees en vis werden duurder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Minister: landbouw moet duurzamer worden en dat kost meer geld

17-06-2019 - 0 reacties Proeven met dierlijke mest, versoepeling van de veevoerregels en de aanpak van kortlopende pachtcontracten. Met die maatregelen wil minister Schouten de omslag maken naar 'kringlooplandbouw'. Een jaarlijkse investering van honderden miljoenen euro's moet daarbij helpen.
Volgens de minister gaat het voortaan om het produceren van voedsel met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat, zegt ze in het AD.
De duurzaam geteelde producten zullen wel duurder worden, waarschuwt Schouten. "Voedsel is ongelooflijk goedkoop geworden. Vroeger waren we ongeveer 20 procent van ons inkomen eraan kwijt, nu is dat zo'n 10 tot 12 procent."
En die rekening wordt betaald door de boer die een laag inkomen heeft en door de natuur en het milieu die zwaarder worden belast, zegt Schouten. "Nu ligt het risico bij de boer. Als aan voedsel hogere eisen worden gesteld, onder meer voor dierenwelzijn, is een hogere vergoeding terecht."
Ook supermarkten hebben daar volgens haar een rol in. Ze wil afspraken over een eerlijkere prijs voor de producten, en een geschillencommissie waar boeren terecht kunnen met klachten over eisen van afnemers. Ook wil Schouten dat het voor boeren makkelijker wordt om gezamenlijk te onderhandelen met supermarkten.
Experimenteergebieden
Om de kringlooplandbouw verder meer vorm te geven, wijst de minister vijf experimenteergebieden aan, waar boeren tijdelijk mogen afwijken van de geldende regels. In regio's in de Achterhoek, de Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland mag bijvoorbeeld meer dierlijke mest worden uitgereden op het land, waardoor er minder kunstmest nodig is en het mestoverschot afneemt.
Een totaal verbod op kunstmest komt er niet, omdat boeren hun land dan niet voldoende kunnen bemesten. "Maar ik steek nu geld en energie in de ontwikkeling van alternatieven, zodat we in de toekomst wél zonder kunstmest kunnen", zegt Schouten in de krant.
Ook wil Schouten Brussel vragen om de versoepeling van veevoerregels, zodat kan worden gekeken naar insecten en zeewier als eiwitbron. "Voor de teelt van zeewier is geen schaarse landbouwgrond nodig."
Met de aanpak van kortlopende pachtcontracten voor landbouwgrond wil de minister het voor boeren aantrekkelijker maken om hun land duurzaam te gebruiken.
Een omslag in de landbouw is extra hard nodig door de streep die de Raad van State door het Nederlandse stikstofbeleid heeft gezet. Daardoor zijn duizenden vergunningen voor veehouders in gevaar gekomen. "Ik wil dat boeren nieuwe verdienmodellen vinden", zegt Schouten, "daar ga ik ze bij helpen."
Vlees en vis
Dat de voedingsmarkt verandert, bewijzen ook de nieuwste cijfers van het CBS over de prijs van eten. De afgelopen tien jaar steeg die prijs niet eerder zo snel. Vooral vlees en vis werden duurder, met een prijsstijging van 5 procent. Ook de prijs van brood en granen (bijna 4 procent) en zuivel (3 procent) steeg. Alle andere voedingsmiddelen werden gemiddeld 4 procent duurder.
Bij die prijsstijgingen speelt ook de verhoging van het lage btw-tarief een rol. Die steeg begin dit jaar van 6 naar 9 procent.


Video: Kringloopkippen van Johan Leenders

17-06-2019 - 0 reacties Johan Leenders is een vooruitstrevende pluimveehouder in Swifterbant. Hij wil een speciaal kippenras, de Oranjehoen, op de markt brengen. Die scharrelvleeskuikens eten de onverkoopbare resten van de akkerbouw en sluiten zo een extra agrarische kringloop.


‘’s Werelds grootste studie’ gooit voedingsadvies overhoop

17-06-2019 - 0 reacties Predict, een groots opgezet internationaal onderzoek met identieke tweelingen, toont aan dat de ingrediënten in het eten heel weinig zeggen over hoe de stofwisseling het verwerkt. Dit is een volgende stap in de personalized nutrition, dat de oude algemene voedingsadviezen op losse schroeven zet. Ook het DNA heeft het niet voor het zeggen.


Chinezen eten minder varkensvlees, mogelijk blijvend

17-06-2019 - 0 reacties


Consumptie varkensvlees daalt in China flink vanwege Afrikaanse varkenspest

14-06-2019 - 0 reacties Chinezen eten 10 tot 15 procent minder varkensvlees, ten opzichte van een jaar geleden. Dit schrijft Rabobank in een update over de varkensvleesconsumptie in relatie tot de Afrikaanse varkenspest in dat land.


'Tuinbouw kan energietransitie versnellen'

13-06-2019 - 0 reacties De tuinbouw kan de energietransitie versnellen. Daarvan is directeur Robert Kielstra van ECW overtuigd. Hij ervaart het zelf op Agriport A7, Andijk en de omliggende gebieden. 'De agrarische sector voedt de stad straks niet alleen met eten, maar ook met duurzame energie.'


Eigen huis als laatste avondmaal?

12-06-2019 - 0 reacties Als de haven in zicht komt en het woongenot van de eigen woning gezien uw leeftijd en gezondheid ten einde loopt, rijst de vraag of u uw woonhuis op moet eten als u of uw partner in een verzorgingstehuis terechtkomt.


Experts bij elkaar in Baltimore: eten moet beter, van jongsaf

12-06-2019 - 0 reacties Tijdens het Pinksterweekeinde vond in de Amerikaanse stad Baltimore Nutrition 2019 plaats, de jaarlijkse conferentie van de American Society for Nutrition, (ASN). Volgens de aankondiging namen er 3.600 deskundigen aan deel, uit alle disciplines van het brede veld van voeding en gezondheid, zowel wetenschappers als vertegenwoordigers van de industrie.


Koning opent insectenkwekerij Protix

11-06-2019 - 0 reacties Koning Willem-Alexander heeft in Bergen op Zoom de insectenkwekerij van Protix officieel geopend. Tijdens het bezoek ontmoette de koning diverse experts, ondernemers en CEO’s uit de agrifoodwereld. Centraal tijdens de opening stond de transitie van het voedselsysteem naar een toekomst waarin mensen kunnen blijven genieten van lekker eten met een


Dierenbeweging zet activiste Boxtel op straat vanwege eten niet-veganistisch brood tijdens verblijf in cel

08-06-2019 - 0 reacties Een Nederlandse dierenactiviste, die betrokken was bij de gewelddadige overval op het varkensbedrijf van Jeroen en Joan van Sleuwen in Boxtel, is door Anonymous for the Voiceless, uit de dierenbeweging gezet.