Eten

Al het Eten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Eten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Eten nieuws

Gratis fruit in gezonde bushalte, maar studenten kiezen toch voor vette hap

15-09-2021 - 0 reacties Terwijl woensdag met veel tamtam in het centrum van Breda de eerste gezonde bushalte van Nederland is geopend met gratis vers fruit en groenten, staan studenten iets verderop voor de ingang van de McDonald's in een lange rij voor een vette hap. Het is symbolisch voor het probleem dat horecaopleiding Curio samen met landbouworganisatie ZLTO wil aanpakken: De jeugd eet te ongezond en te weinig groenten en fruit.
"Dat is het probleem: een kwart van de studenten is te zwaar en beweegt te weinig", zegt Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio. Hij ziet het ook bij zijn opleidingen: "Wij hebben kantines met gezond voedsel, maar toch gaan de studenten vaak naar buiten om ongezond te eten."
Juist dat moet de bushalte met gratis vers fruit en groenten, zoals appels, peren en komkommers veranderen. "Het is een lange weg te gaan, maar vandaag begint die", zegt Neutelings. De bakken met fruit en groenten bij de bushalte worden continu bijgevuld door studenten van de nabijgelegen hotelschool. Neutelings is al tevreden als mensen door die bushalte gaan nadenken over gezonder eten.
Liever Pizza's Aan de overkant van de net geopende gezonde bushalte staat een student een appeltje te eten: "Het was gratis, dus heb ik er maar één gepakt, maar ik eet echt nooit fruit, ook niet thuis. Ik heb liever pizza's", zegt de jongen. Hij vindt het fruit bij de bushalte wel een goed idee: "Als het gratis is, dan pakken mensen het wel als ze honger hebben".
Een paar meiden die aan komen lopen zijn wel enthousiast over de gezonde bushalte. Maar ze leggen de vinger meteen op de zere plek: "Ongezond eten is veel goedkoper dan gezond eten", zeggen ze. "Een kaassoufflé bijvoorbeeld kost maar anderhalve euro, een fruitbowl is gewoon veel duurder". Nadat ze een gratis appeltje bij de bushalte hebben gepakt, vliegen ze naar de fastfoodgigant om een hamburger te scoren.
VerleidingDirecteur Kathleen Goense van landbouworganisatie ZLTO is het niet met hen eens: "Zo duur is het niet als je het vergelijkt met chips en frisdrank. Maar wij worden vaak verleid om ongezond te eten." De boeren zorgen volgens haar voor gezondheid en geluk, daarom steunt de ZLTO het initiatief.
De gezonde bushalte is overigens geen lang leven beschoren. Hij staat er voorlopig maar een week. Daarna heeft de hamburgerketen achter de bushalte het rijk weer alleen.


Boerin Annemiek breekt tijdens Expeditie Robinson. 'Ze kunnen ons niet op een rots gooien waar niks te eten is'

13-09-2021 - 0 reacties We moeten dit seizoen nog steeds even wennen aan de nieuwe opzet met drie kampen: kamp Noord, kamp Zuid en een kamp met oud-deelnemers. Dat zijn bij elkaar 26 deelnemers. Maar ook 26 magen om te voeden. Honger ligt op de loer in het koude, rotsige Kroatië. Boerin Annemiek Koekoek uit Tynaarlo krijgt er kortsluiting van in haar hoofd.


Dit krijgen koeien te eten waardoor hun boter keihard wordt, ook buiten de koelkast

09-09-2021 - 45 reacties De ene soort roomboter kun je goed smeren als hij een tijdje buiten de koelkast is geweest . De andere blijft keihard. Hoe kan dat?


Fotograaf Heleen Peeters duikt in de verdwijnende wereld van het paardenvlees: delicatesse of taboe?

13-08-2021 - 0 reacties In het ene land is het een delicatesse, in het andere geldt het eten ervan als barbaars: paardenvlees. Fotografe Heleen Peeters, dochter van een paardenvleesverwerker, zocht uit waarom dat zo is. Gewapend met haar camera trok ze erop uit om de paardencultuur in tien verschillende landen in beeld te brengen. Portret van een verdwijnende wereld.


Rugstreeppad en zandhagedis leggen het af tegen tribunes op circuit in Zandvoort, maar gaat F1 door?

12-08-2021 - 0 reacties De Stichting Duinbehoud heeft vandaag een rechtszaak verloren over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis bij het circuit in Zandvoort. Ook andere milieurechtszaken tegen de Formule 1 kunnen het racefeest niet meer verstoren. De vraag is vooral of coronaregels nog roet in het eten gooien voor het grootste sportevenement van Nederland.


Lang niet alle sporters eten vlees: 'Staat mijn prestaties niet in de weg'

20-07-2021 - 0 reacties Een topsportcarrière combineren met een vegetarisch dieet: geen probleem voor roeister Inge Janssen (30). ''Ik eet alles wat ik wil, zo lang het in de basis maar gezond is.'' Dat het voor Janssen werkt, blijkt wel. Zij komt tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in actie in de dubbelvier met Laila Youssifou, Nicole Beukers en Olivia van Rooijen.


Onderzoek naar PFAS in andere volkstuintjes in Helmond

15-07-2021 - 0 reacties De gemeente Helmond gaat vrijdag beginnen met nieuw onderzoek naar PFAS in de volkstuintjes aan de Deltaweg in Helmond. De gemeente laat adviesbureau Arcadis monsters nemen van de groenten en het fruit in de volkstuintjes om te controleren hoeveel PFAS er zit. Het onderzoek gaat een paar dagen duren.
Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van een waarschuwing van het RIVM begin juni. Die adviseerde de tuinders van de volkstuintjes aan de Sluisdijk geen groenten en fruit te eten uit eigen tuin, omdat de hoeveelheden PFAS daar de aangescherpte nieuwe normen overschrijden. De gemeente doet nu ook onderzoek in de volkstuintjes aan de Deltaweg omdat die ook in de buurt liggen.
PFAS is een verzamelnaam voor vierduizend chemicaliën die moeilijk afbreekbaar zijn. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders te veel van deze chemicaliën binnen. De waarschuwing om niet te eten uit de tuin is een dringend advies, geen verbod.
De volkstuintjes aan de Sluisdijk liggen zo'n 450 meter van het bedrijf Custom Powders vandaan, Delta ligt er ruim een kilometer vandaan. Custom Powders werkte in het verleden met PFAS-stoffen, maar is daar inmiddels mee gestopt. De gemeente onderzoekt nog of de kosten van de sanering zijn te verhalen op het bedrijf.
De gebruikers van beide volkstuincomplexen weten niet hoe het nu verder gaat met de tuintjes. De gemeente gaat het volkstuinencomplex aan de Sluisdijk eind dit jaar schoonmaken. De sanering gaat tonnen kosten en de gemeente heeft een bijdrage van het Rijk gevraagd.
LEES OOK:
RIVM: Eet geen groenten uit Helmondse volkstuintjes vanwege gezondheidsgevaar
Wel of geen groenten eten uit de volkstuin? 'Iedereen mag zelf beslissen'


Voedingsexpert: Schil je fruit en groente voortaan niet meer voor je het eet

05-07-2021 - 0 reacties Het eten van meer groente en fruit is goed voor je gezondheid, maar of je de schil moet opeten, daarover verschillen de meningen nogal eens. Veel mensen gooien de schillen weg: uit gewoonte, omdat ze taai zijn of uit angst voor pesticides. Niet doen, zegt Eric de Maerteleire, die ook publiceerde over de vijfsecondenregel. Dan gooi je het meest waardevolle weg.


Als de boeren Nederland weer overhoop zetten, pak ze dan op hun mestfraude

30-06-2021 - 21 reacties Het schijnt dat de Farmers Defence Force en aanverwante organisaties Nederland weer overhoop willen zetten met tractordemonstraties. Hun informele woordvoerder Caroline van der Plas slaat op de grote trom van de voedselvoorziening. De boeren zorgen ervoor dat wij te eten hebben. Dus willen wij burgers en kantoorpikken maar heel beleefd blijven. Dat doen de Nederlandse […]


Verleiding van ongezond eten is te groot: ‘Waarom kost een hamburger maar 1,50 euro?’

29-06-2021 - 0 reacties Zorg dat het voor iedereen makkelijk wordt om voor gezonder en duurzamer eten te kiezen, bepleiten wetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt. Ze luiden de noodbel, want obesitas en diabetes zorgen voor minstens zo veel doden als corona.


Eet niet te veel soja en begin op tijd met foliumzuur. Dit moet je volgens de Gezondheidsraad doen en laten als je zwanger bent

22-06-2021 - 0 reacties Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om geen al te grote hoeveelheden sojaproducten te eten, zo adviseert de Gezondheidsraad.


Golfkartonproducent breidt uit: “Nee verkopen hoeft straks niet meer”

18-06-2021 - 0 reacties Tholen - De vraag naar golfkarton is de laatste jaren explosief gestegen. Als het aan Henk de Jong, eigenaar van de Jong Verpakkingen, had gelegen was het eerste golfkarton deze maand al in een nieuwe fabriek van de machines gerold. Corona, stikstof en PFAS gooiden roet in het eten en zorgden voor een…


"Ook verse groenten telen is topsport"

18-06-2021 - 0 reacties Het EK Voetbal is in volle gang. Topsport, zonder twijfel, net als later dit jaar de Olympische Spelen en de Ronde van Frankrijk. Maar ook verse groenten telen is topsport. Dat stelt REO Veiling in een campagne rondom de sportzomer.
"Naast hard trainen is gezond eten met veel verse groenten op je bord een…


Voedingscentrum: broodkapjeseters verspillen minder ander voedsel

14-06-2021 - 0 reacties UTRECHT (ANP) - Mensen die broodkapjes eten verspillen ook een stuk minder ander voedsel dan mensen die de kapjes weggooien. Tot die conclusie komt het Voedingscentrum na een peiling onder ruim duizend Nederlanders. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) zegt de kapjes altijd of bijna altijd op te eten. Nog eens 14 procent doet dat meestal. De 'kapjeseters' verspillen volgens het onderzoek bijna de helft minder ander voedsel dan mensen die geen kapjes eten.


Gezond eten is fundamenteel voor een gezonde samenleving

11-06-2021 - 0 reacties De overheid moet betutteling over gezond voedsel vervangen door serieuze prikkels om gedrag te sturen, schrijft Dirk van den Bosch.


RIVM: Nederlanders krijgen teveel PFAS binnen via voedsel en drinkwater

04-06-2021 - 0 reacties Via voedsel en het drinkwater krijgen Nederlanders teveel van de stof PFAS binnen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mogelijk kunnen mensen gezondheidsschade erdoor oplopen. Het RIVM adviseert om gevarieerd te eten en nog steeds kraanwater te drinken, aangezien men weinig kan doen om de stof te vermijden.


Nieuwe podcast: Eten we straks allemaal insecten en zeewier?

03-06-2021 - 0 reacties Het verduurzamen van het voedselsysteem is in volle gang. Wat ligt er straks op je bord? Aflevering 8 van Jouw Noord-Holland vertelt het je.


Kudde olifanten laat 500 kilometer lang spoor van vernieling achter in China

02-06-2021 - 0 reacties Een ontsnapte kudde olifanten maakt in het zuidwesten van China het leven van talloze inwoners zuur. De dieren ontsnapten in april uit een reservaat en lopen sindsdien in noordelijke richting. Tijdens hun tocht eten ze gehele velden met gewassen kaal en stampen ze schuren plat, schrijft The Guardian woensdag.


Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

31-05-2021 - 0 reacties Nederlandse kinderen eten nog steeds te weinig groenten en fruit. Dat is zorgelijk omdat groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid. Hoe zit dit precies? Koen Joosten, kinderarts op de IC in het Erasmus MC-Sophia, legt het uit in een nieuwe video in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten…


Ga jij gezonder eten als gezond eten goedkoper wordt?

28-05-2021 - 0 reacties De afgelopen jaren betaalde je voor ongezond eten minder geld dan voor gezond eten. Gezond eten werd in de afgelopen tien jaar gemiddeld 21% duurder, daarentegen steeg de prijs van ongezond eten maar met 15%. Gezond eten wordt dus niet bepaald aantrekkelijk gemaakt op deze manier. Ga jij gezonder eten als gezond eten goedkoper wordt?