Eten

Al het Eten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Eten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Eten nieuws

Brabantse Voedsel 1000 hoopt chocolade te maken van samen over eten praten

20-02-2019 - 0 reacties “Ik ben ontzettend blij met deze opkomst en de grote diversiteit. Er zijn producenten, consumenten en allerlei vormen van landbouw”, aldus een enthousiaste Annemarie Spierings, Gedeputeerde van Noord Brabant en initiatiefnemer van “Voedsel1000, Bouw mee aan ons Brabants voedselsysteem”. Tijdens de Voedsel 1000 gaan Brabanders met elkaar in gesprek over de uitdagingen van ons voedselsysteem. Op dinsdag 19 februari vond de aftrap plaats in Den Bosch.


FoodHolland Nieuws: Stichting Agri Facts ageert tegen promotie vleesvervangers Jumbo Supermarkten

19-02-2019 - 0 reacties De stichting Agri Facts (STAF) ageert tegen een de promotie van vleesvervangers door Jumbo Supermarkten. Volgens Jumbo zou één dag geen vlees eten hetzelfde effect hebben als 1.250 kilometer minder auto rijden. En één dag geen rundvlees eten zou evenveel water besparen als een maand lang niet douchen. Twee vergelijkingen die volgens STAF niet kloppen.


Louise Fresco legt kinderen uit hoe de keten van eten werkt

16-02-2019 - 0 reacties Waar komt ons eten vandaan? Boekenschrijfster en de bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit Louise O. Fresco vindt dat kinderen dat moeten leren. Net als wat gezond eten is. Daarom schreef ze een nieuw boek. Dit keer niet voor intellectuelen en andere volwassenen, maar voor kinderen.


Overal meer van hetzelfde telen slechte zaak voor voedselzekerheid

16-02-2019 - 0 reacties Straks eten we overal hetzelfde. Bijna de helft van het wereldwijde landbouwareaal is beplant met soja, tarwe, rijst en maïs. Op de andere helft staan de 153 overige landbouwgewassen die boeren telen.


Koken uit een pakje extreem vaak met vlees

15-02-2019 - 0 reacties Recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst raden consumenten in bijna 90 procent van de gevallen vlees aan. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier, die doe-het-zelf-gerechten analyseerde bij tien supermarktketens. “Zorgelijk dat deze producten het eten van vlees stimuleren. Daar zijn de dieren de dupe van,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Gemaksmix … Lees meer


Nieuw advies tot binnenhouden vee bij Wijster

12-02-2019 - 0 reacties Gemeente Midden Drenthe geeft eigenaren van vee in het gebied tussen Wijster en Drijber het dringende advies voorlopig geen vee te weiden. Ook het eten van bladgroente uit eigen tuin zoals boerenkool wordt afgeraden.


Onnozel over gluten

12-02-2019 - 0 reacties In zijn Volkskrantcolumn van 10 februari 2019 doet Teun van de Keuken een oproep: “laten we mensen met echte allergieën serieus nemen”! Dat is een opmerkelijke oproep is van de man die met zijn programma “de Keuringsdienst van Waarde” alle mensen die geen gluten eten flink te kakken zette, incluis ‘echte’ coeliaken. Dat zegt coeliaak Wendeline van den Nagel.


EU-Schoolfruit opnieuw erkend als goed onderbouwde interventie

11-02-2019 - 0 reacties Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, dat het eten van fruit en groente op de basisschool bevordert, heeft wederom de erkenning 'goed onderbouwd' ontvangen van het Centrum Gezond Leven van het RIVM.


Nestlé investeert in lekker, gezond en duurzaam eten

11-02-2019 - 0 reacties


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Van falafel tot wafel, er komen nieuwe food-emoji’s aan

08-02-2019 - 0 reacties Knoflook, boter en falafel vinden hun weg in emojiland. Het Unicode Consortium introduceert 230 nieuwe plaatjes van mensen, dieren én eten.


Je bent wat je influencer (niet) eet

07-02-2019 - 0 reacties Wat we eten, of wat we juist niet eten, bepaalt wie we zijn. Food influencers serveren hapklare brokken eetbare identiteit. Als food professional kun je niet meer om hen heen.


Amerikanen nog altijd grootste vleeseters op aarde

06-02-2019 - 0 reacties De afgelopen 50 jaar verdubbelde de wereldbevolking van 3 miljard naar 7,6 miljard mensen. De wereldwijde vleesproductie vervijfvoudigde. Tegelijk kun je de krant niet openslaan of je leest over vleesminderen en plantaardig eten. Wat betekent dat voor de wereldwijde vleesconsumptie en waar wonen de grootste vleeseters op aarde? De BBC zocht het uit.


Deskundigen in gesprek over duurzame, gezonde voeding: 'Minder eten is deel van de oplossing'

05-02-2019 - 0 reacties Volgens trendwatchers willen consumenten de komende decennia niet alleen eten dat lekker is, maar ook nog eens gezond, duurzaam en goed voor het geweten. Kenniscentrum suiker & voeding (KSV) nodigde onlangs tien deskundigen uit voor een rondetafelgesprek over voeding, gezondheid en duurzaamheid. Vanuit hun verschillende expertises gingen ze met elkaar in gesprek. Dit artikel is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.


Misschien niet zo realistisch, het vezeladvies

05-02-2019 - 0 reacties Het belang van genoeg vezels in de voeding is duidelijk. Maar hoeveel moet je eten, en van welke soort? En is het erg als je je vezeldoelstelling niet haalt? Wie eet er 20 bruine boterhammen of een kilo knolselderij per dag? Deel 2 van Huib Stam over vezels.


De nieuwe waarheid van een oud geloof: vezels zijn heilig

01-02-2019 - 0 reacties Al decennia geldt het advies om voldoende vezels te eten, want die zijn goed voor de darmen. In de verschuiving naar een meer plantaardig voedselpatroon krijgen voedingsvezels opeens een nieuwe rol. Onderzoek vertelt ons nu ook hoeveel vezels we moeten eten voor onze gezondheid.

Vandaag deel 1: waarom vezels zo vreselijk goed zijn.
Volgende week deel 2: waarom dat misschien een beetje overdreven is.


Nieuwe voedingsconcepten voor ouderen met dementie

30-01-2019 - 0 reacties Vandaag start een onderzoek naar de effecten van lekker eten en drinken op het welzijn van ouderen met dementie. Zes organisaties voeren het uit in verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord in Wageningen onder de naam ‘De vergeten maaltijd’. Esmée Doets (onderzoeker consumentengedrag en gezondheid bij de Wageningen University & Research, één van de zes organisaties): “Eerder onderzoek ging vooral over de effecten van voeding op de fysieke toestand van deze doelgroep. Wij richten ons in dit onderzoek op het welzijn. Lekker eten en drinken dragen daar in belangrijke mate aan bij, maar zijn ook lastig door lichamelijke en geestelijke problemen. Daarom onderzoeken wij nieuwe voedingsconcepten en innovatieve interventies die daar aan bijdragen én willen we er voor zorgen dat eten en drinken een centrale rol krijgen in de dagelijkse zorg voor deze doelgroep.”


'Feiten eten vlees versus klimaat verdraaid'

30-01-2019 - 0 reacties Met de boodschap ‘Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op’ gaat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) buitengewoon slordig om met de feiten die ten grondslag liggen aan de internationaal wetenschappelijke studie naar de klimaatwinst di


Restauranthouder kan flink verdienen door zijn voedselverspilling te meten

30-01-2019 - 0 reacties Naar schatting komt een derde van het eten dat we produceren niet op het bord. Wereldwijd zou 1,3 miljard ton voedsel verspild worden. In Nederland komt naar schatting 700 miljoen kilo eetbaar voedsel in de vuilnisbak terecht. Zijn die hoeveelheden precies te meten?


Het nieuwe Franse advies: ‘Verbeter, ga voor… en verminder’

29-01-2019 - 0 reacties Ook in Frankrijk zijn sinds kort nieuwe voedingsrichtlijnen van kracht. Simpele, praktische en toegankelijke aanbevelingen moeten de Fransen helpen om beter te eten en meer te bewegen. Het nieuwe advies bevat geen waslijst aan voedingsmiddelen en hoeveelheden, maar is in drie plaatjes samen te vatten: 'meer', 'bij voorkeur', 'minder'. Ook bewegen valt onder de nieuwe aanbevelingen, en dan vooral in de vorm van minder zitten.