Eten

Eten is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Eten en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Eten nieuws

Wie voedt Nederland?

18-11-2019 - 0 reacties In 2018 kopen Nederlandse consumenten voor circa 60 miljard euro aan eten en drinken in retail- en detailhandel (voornamelijk supermarkten) en foodservice (voornamelijk horeca). Dat is een stijging van 2,5% ten opzichte van 2017. De online verkoop van levensmiddelen van supermarkten met fysieke winkels groeit in 2018 met 30%.…


Een hapje eendenkroos? Einde dreigt voor 'voedsel van de toekomst'

12-11-2019 - 0 reacties Zal het ooit weer bloeien in het zieltogende kassengebied van Lingewaard? Als het aan kwekers van waterlinzen ligt wel, maar dan heeft hun experiment subsidie nodig. De provincie dreigt die in te trekken als de Europese Commissie niet voor het einde van dit jaar toestemming geeft om de waterlinzen te eten.


Mieneke (102) eet elke avond een zak naturelchips: hét geheim om oud te worden

10-11-2019 - 0 reacties De 102-jarige Mieneke van Alst uit het Gelderse Gendt heeft dit weekend de show gestolen in het programma Van Gelders Grijs op Omroep Gelderland, met Jochem van Gelder. Mieneke zegt haar respectabele leeftijd te hebben bereikt door elke avond een zak chips te eten. Wel naturel. Van de paprikasmaak moet ze niks hebben.


In 2018 werd in Nederland voor 60 miljard voedsel gekocht

08-11-2019 - 0 reacties In 2018 kopen Nederlandse consumenten voor circa 60 miljard euro aan eten en drinken in detailhandel en foodservice. Dat is een stijging van 2,5% ten opzichte van 2017. De online verkoop van levensmiddelen van supermarkten met fysieke winkels groeit in 2018 met 30%. Ook maaltijdbezorging wint aan populariteit. Dat blijkt uit het jaarlijkse Voedsel-Economisch Bericht van Wageningen Economic Research.


Geen milieutoets nodig voor omstreden mestvergister, tenzij stikstof roet in het eten gooit

24-10-2019 - 0 reacties MIDDELBURG - Een milieutoets voor de bouw van de omstreden mestvergister bij Rilland is niet nodig, tenzij er aanwijzingen zijn dat de stikstofnormen worden overtreden. Dat schrijft het dagelijks provinciebestuur aan de Staten.


Zieke tomaten, meer Beter Leven verantwoordelijkheid consument en Ikea test gezond eten

22-10-2019 - 0 reacties Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.


Kritiek op plan minister Schouten: ‘Eten wordt onbetaalbaar’

21-10-2019 - 3 reacties Terwijl eten in de supermarkt almaar duurder wordt, vindt minister Schouten dat er nog wel een schepje bovenop kan. Volgens haar is dat nodig om de Nederlandse landbouw te hervormen. De kritiek is niet van de lucht.


Bloemenexport: brexit kan roet in eten gooien

17-10-2019 - 0 reacties De Nederlandse bloemen- en plantenexport zit na drie kwartalen nog steeds in de lift. „Aan de vooravond van een mogelijke brexit wordt het spannend of we het jaar met een exportrecord kunnen afsluiten”, zegt directeur Matthijs Mesken van brancheorganisatie VGB. Een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie kan volgens hem roet in het eten gooien.


Boerenprotest: eerst goedmaakontbijt voor Hagenaars, daarna weer actie

17-10-2019 - 0 reacties Tientallen actievoerende boeren hebben de nacht doorgebracht op het Malieveld in Den Haag. Ze zijn blijven hangen na de grote demonstratie van gisteren. Sommige boeren bleven voor de gezelligheid, anderen gaan vandaag verder met hun actie tegen de stikstofmaatregelen. De Tweede Kamer debatteert daar vandaag over met minister Schouten van Landbouw.
Na het boerenprotest waren de meeste agrariërs gisteravond alweer op weg naar hun boerderij. Voor de achterblijvers was gisteravond nog een afterparty, die tot in de kleine uurtjes doorging. De gevolgen daarvan zijn vanochtend nog merkbaar. "Ik ben een paar mensen tegengekomen die nauwelijks aanspreekbaar waren", vertelt verslaggever Roel Pauw.
Geen koffiezetapparaat
De boeren hadden met tentjes en caravans een provisorisch kampement opgeslagen. Als ze zich zouden gedragen, was dat geen probleem, had de gemeente vooraf gezegd. Sommigen probeerden in de trekker te overnachten.
"We vonden de trekker in eerste instantie een goede plek om te slapen", vertelt een jonge boer. "Dat hebben we twee uur volgehouden, maar daarna zijn we toch maar tussen de jongens in de caravan gaan liggen." Over het blikje energiedrank in zijn hand: "Je moet toch een ontbijtje hebben. Ik heb geen koffiezetapparaat bij me in de trekker."
Nog een dagje actie tegen de stikstofregels zien ze na een natte afterparty niet zitten. "We zijn gisteravond allemaal zeiknat geregend, dus ondertussen hebben we wel weer zin om thuis bij de kachel te zitten." Thuis is voor hem in Ede, over binnenwegen een paar uur rijden.
Ontbijt met shoarma
De boeren die vandaag wel doorgaan met hun actie ontbijten om 8.00 uur bij de Hofvijver, waar ook belangstellende Hagenaars bij mogen aanschuiven. Op het menu staan behalve kaas en brood ook shoarma. Er is genoeg te eten voor 5000 man, belooft organisatie Farmers Defence Force.
De protesterende boeren willen op die manier iets terugdoen voor de verkeersoverlast die ze gisteren veroorzaakten. Ook willen ze druk uitoefenen op de leden van de Tweede Kamer, vanwege het debat over de stikstofmaatregelen. Het is de bedoeling dat de boeren tegen het eind van de ochtend een voettocht maken langs diverse instanties, maar wat daar precies gaat gebeuren, kon de organisatie nog niet zeggen.
Het Binnenhof blijft voor de demonstrerende boeren ook vandaag verboden terrein. De trucks van Defensie die hen daar gisteren weg moesten houden, staan er ook nu weer.


Betere groei en gezondheid én minder bijters

17-10-2019 - 0 reacties Gespeende biggen zijn dagelijks zo'n twee uur aan het eten. Dat doen ze vooral in piekperiodes tijdens de ochtend en avond. Kunnen ze dan niet genoeg voer opnemen, dan lijden de resultaten en de gezondheid daaronder. Ook zorgt het voor onrust en meer bijtgedrag.


Voeropname belangrijk voor gezondheid biggen

17-10-2019 - 0 reacties Gespeende biggen zijn dagelijks zo'n twee uur aan het eten. Dat doen ze vooral in piekperiodes tijdens de ochtend en avond. Kunnen ze dan niet genoeg voer opnemen, dan lijden de resultaten en de gezondheid daaronder. Ook zorgt het voor onrust en meer bijtgedrag.


Lekker veel groente en fruit met z’n allen? Dat wordt nog een hele uitdaging

17-10-2019 - 0 reacties Het was vandaag Wereld Voedsel Dag. In de aanloop kwam Unicef dinsdag naar buiten met het nieuwe State of the World's Children. Eén op de drie kinderen krijgt niet de voeding die nodig is om goed te groeien. In juli berichtte de FAO in de State of Food Security and Nutrition in the World dat het aantal mensen dat honger lijdt in de wereld na decennia van afname weer groeit. Niet alleen omdat er te weinig voedsel is, maar vooral ook omdat we verkeerd voedsel eten. Voor wat goed eten is, gaf de EAT-Lancet studie begin dit jaar een voorzet: meer plantaardig eten. Maar kan dat ook?


Wordt Mientje straks beboet door de NVWA?

16-10-2019 - 0 reacties Kan dat wel: zo lang zonder eten en drinken? Lijden de kuikens dan geen honger en dorst? Of heeft de natuur zo haar eigen oplossingen?


Voedselbanken laten zich de kaas niet van het brood eten door Too Good To Go

14-10-2019 - 0 reacties 'De voedselbank is de dupe van ‘Too Good To Go’, schrijft Eva Witteman vandaag in een ingezonden brief in De Volkskrant. Net op de dag dat Voedselbanken Nederland aandacht vraagt voor 'de Week van de Voedselbanken'. Hoe zit dat?


‘De relatie voeding en gezondheid hebben wij op de kaart gezet’

14-10-2019 - 0 reacties Vijftig jaar geleden werd in Wageningen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid opgericht. Wat toen klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste voedingsgroepen ter wereld. In die vijftig jaar zijn er heel wat baanbrekende studies verricht. Zowel op gebied van ziektepreventie (bijvoorbeeld hart- en vaatziektes en type 2 diabetes) als gedragsrichtlijnen (bijvoorbeeld voor eten in zorginstellingen).


Boeren voeden Nederland, maar 70 procent van productie gaat naar Duitsland

12-10-2019 - 0 reacties Boeren gaan er prat op dat ze Nederland voeden, maar produceren veel meer dan we zelf op kunnen. De Twentse boeren produceren samen genoeg eieren, melk en vlees om alle 2,2 miljoen inwoners van Overijssel, Drenthe en Groningen van te laten eten.


Hoe verloopt aardappeloogst in Europa?

10-10-2019 - 0 reacties De regen gooit in Noordwest-Europa roet in het eten voor wat betreft het rooien van de aardappelen en andere gewassen. In Engeland is het extreem nat, maar ook in België en Frankrijk kan niet gerooid worden. Hoe verloopt aardappeloogst in Europa?


Friet eten en tegelijk de bodem verbeteren

08-10-2019 - 0 reacties Een nieuw product, Frietje Precies, wordt tijdens de komende Dutch Design Week van 19 tot 27 oktober in Eindhoven gepresenteerd. Volgens de initiatiefnemers een bodemvriendelijk frietje van aardappel, pastinaak en bataat dat de bodem en het verdienvermogen van de boer verbetert.


Zijn bio-winkels overbodig geworden? 'Supermarktproducten zijn even gezond'

08-10-2019 - 0 reacties Biologisch eten wordt mainstream. Maar nu supermarkten zoals AH, Jumbo, Lidl en Aldi aan de lopende band biologische producten verkopen, zijn bio-supermarkten de afgelopen jaren onder druk komen te staan. Hebben deze winkels nog wel een meerwaarde?


Alle leugens over stikstof en beleid op een rij gezet.

06-10-2019 - 16 reacties Feynman en/of Feiten – De Pokongranaat
De dubieuze rol van het RIVM in de stikstofgekte

Onze regels zijn ruim 400 keer strenger dan in Duitsland. Daar is meer dan 20 mol per hectare per jaar toegestaan, hier staat de streep al op 0,05 mol/ha/jaar. Het ministerie van I&W geeft al toe: 32% van de neerslag van stikstofoxiden en ammoniak in Nederland komt uit het buitenland. Als wij onze veeteelt ietsje over de grens gooien, wordt dat alleen maar erger. Nu al importeren we 61 miljard aan landbouwproducten.
Het PAS-systeem wilde per project een uitzondering maken, en daarmee per activiteit bepalen wat wel of niet is toegestaan. Het had het meest zorgvuldige systeem van de EU kunnen worden. Helaas afgekeurd, dus mag er niets meer. We willen een miljoen woningen bouwen voor 2030 omdat de bevolking jaarlijks met honderdduizend groeit.
Hoe bizar laag 0,05 mol per hectare per jaar is, blijkt als je gaat rekenen. Ik heb in de regeling nog niet gevonden of ze het element stikstof (N2) bedoelen die voor 78,5% in onze atmosfeer zit, of het atoom stikstof. Daardoor kan ik er een factor twee naast zitten, wat compleet verwaarloosbaar is bij de factor ruim 400 hierboven.
Ammonium (NH4+) weegt 18 gram per mol. Nitraat (NO3-) weegt 62 gram per mol. Gemiddeld 40 gram per mol. Bij ons plafond mag er 2 gram ammoniumnitraat per hectare per jaar op het land komen. Dat is een halve theelepel op twee voetbalvelden. De regels zijn nog extremer dan Thierry Baudet al inschatte.
Ik wil niemand op ideeën brengen, maar als iemand jaarlijks voor € 2,89 een busje van 100 gram Pokonpoeder koopt en dat zorgvuldig uitstrooit op een hectare Natura2000-gebied, dan overschrijdt deze milieuterrorist de norm al 23 keer. In ieder busje zit immers 45,7 gram ammoniumnitraat. (De 16% stikstof geeft 16 gram stikstof, daar komt nog zuurstof en waterstof bij.)

Ik heb altijd gedacht dat ANFO een groter probleem was. Maar nu we dit weten moet alle kunstmest bij alle bouwmarkten en tuincentra uit het schap. Moeten natuurgebieden met dienstplichtige militairen beveiligd worden tegen dumping van kunstmest & drugsafval. En moet er een zo groot mogelijke bevolkingsreductie komen door baby's op te eten.
Als je stikstofoxiden en ammoniak op 1 hoop gooit, krijg je iets heel moois. Stikstofoxiden vormen salpeterzuur, het ammoniak is basisch. Die gaan elkaar neutraliseren. Compendium voor de Leefomgeving schrijft dat de zuurgraad in de bodem met anderhalf procent is gedaald over een periode van 17 jaar, erkent dat de neerslag van zuren gedaald is en ziet vooral natuurlijke oorzaken.
De extra stikstofoxiden en ammoniak kunnen nog wel een ander effect hebben in Natura2000-gebieden. Sommige planten zijn afhankelijk van weinig ammonia en nitraat in de grond. Dit geeft ook kansen, rond een natura2000 gebied zou je planten kunnen kiezen die veel ammonia en nitraat hun omgeving halen en daarmee afvoeren, de meest kosteneffectieve maatregel.
Dat zie je ook terug in het luchtmeetnet, de beste scores zijn de achtergrondstations, zoals De Rijp-Oostdijkje, Cabauw-Wielsekade en Fijnaart-Zwingelspaansedijk. Alle drie midden op het platteland, tussen de boeren waar ons eten vandaan komt. Waarom moeten de boeren het meeste inleveren? Ze leven en werken in de schonere lucht.
Kijk je naar het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, dan zie je eigenlijk een bijzonder informatief hoorcollege meetfouten maken. Diverse stations staan pal naast veestallen, of direct boven een rioolput. Die meet niet de algemene luchtkwaliteit buiten, maar vooral lokale riooldamp. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat de RIVM even helemaal los met het aanvullen van missende meetdata.
Het RIVM bepaalde ook depositie van ammoniak in Bargerveen met de COTAG installatie. De hoogste waarde werd gemeten in februari 2012, (p24 PDF) terwijl die ammoniak toen niet in de lucht zat. Vanwege een ongewoon strenger winter werd de mest pas na februari uitgereden. Dat is alsof je regen kunt meten, die nog niet gevallen is.

Het ministerie van I&W publiceerde een stukje propaganda. Weer de landbouwsector compleet verguisd met Hollywoodaccounting. Zo worden vliegbewegingen boven de 3000 voet (914 meter) niet meegeteld. Een Boeing 737 of Airbus A320 zit binnen anderhalve minuut na het opstijgen al boven dat plafond, binnen het rekenmodel worden alle vliegtuigen daarboven magisch aangedreven.
Dat is vreemd, omdat stikstofoxiden en ammoniak beide zwaarder zijn dan de rest van de lucht, en goed oplosbaar in water. Dit komt vanaf iedere hoogte netjes naar beneden. Als gas, of opgelost in regenwater. Misschien iets later, misschien iets beter verdeeld, maar dit rekenmodel kijkt bij die uitstoot even de andere kant op.
Het plaatje van vorige week bestaat alleen in computermodellen. Die scherpe verschillen zie je niet terug in het luchtmeetnet. Midden in de stad geeft hooguit drie keer zo veel NO2 dan de achtergrondstations. Het klopt niet met satellietmetingen, waar Amsterdam en Schiphol roder zijn dan Brabant. De theorie wordt afgewezen door de praktijk.
Er wordt overdag 40 microgram NO2 per kubieke meter gemeten. (Ruim beneden het maximum van 1910 microgram per kubieke meter die de ILO & WHO publiceren.) De 221 ton stikstofoxiden en 127 ton ammoniak geven samen 148 ton pure stikstof. Verdeelt over onze vier miljoen hectare 36 gram/ha/jaar. De vergunningsgrens is verwaarloosbaar bij de huidige neerslag.
Er bestaat een commercieel belang bij ingenieursbureaus om zo veel mogelijk onder deze stikstofregeling te laten vallen. Hoe lager de norm, hoe meer complexe milieueffectrapportages, hoe meer dure (preventieve) stikstofdepositieberekeningen. Zelfs voor gasloze huizen met een elektrische auto voor de deur, die lokaal niets uitstoten.
Allemaal risicoloos & repetitief draaien van hetzelfde Excelletje, tegen een vorstelijk uurtarief. Verzorgd door goedkope specifieke getrainde administratieve krachten. Binnen de kantoortuin de one-trick pony's, zonder behoefte aan een gedegen technische opleiding. De idiot savant die dit stikstofmodel gemaakt heeft, maakte een regenboog en vond de pot met goud.
De persoon die dit verzonnen heeft, creëerde een fantasiewereld en markt voor technische adviezen, maar gaat blijkbaar zelf met het vliegtuig met vakantie. Ik hoop dat er ook een plan komt wat we gaan eten. Want zelfs veganisten zijn afhankelijk van boeren voor hun granen, peulvruchten, tofu, noten en zaden. Of zijn ze nog jagers en verzamelaars?

In de originele tekst staan ook nog wat verhelderende afbeeldingen