Eten

Al het Eten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Eten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Eten nieuws

Afschot 6000 wilde zwijnen op de Veluwe, 'ze eten het bos op'

03-08-2020 - 0 reacties Van de ongeveer 7500 wilde zwijnen op de Veluwe worden er de komende tijd 6000 doodgeschoten, zegt Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. De dieren veroorzaken veel schade aan de omgeving als hun aantal toeneemt.
Elk jaar worden er wilde zwijnen doodgeschoten op de Veluwe. De laatste jaren zijn dat er telkens duizenden. Dat komt doordat wilde zwijnen maar weinig natuurlijke vijanden hebben en er veel voedsel is voor de dieren.
Faunabeheereenheid, landbouwers, Staatsbosbeheer, de Dierenbescherming en andere betrokkenen hebben nauwkeurig gekeken naar de Veluwe en bepaald hoeveel wilde zwijnen er zouden moeten rondlopen in het gebied. "Je wil wel zwijnen zien, maar je bos moet niet worden opgegeten", zegt een woordvoerder van de FBE. Er is volgens hem besloten dat twee wilde zwijnen per honderd hectare gewenst zijn en dat maakt dat er maximaal 1500 wilde zwijnen op de Veluwe mogen rondlopen.
De woordvoerder wijst erop dat wilde zwijnen met hun neus in de bodem van de Veluwe wroeten, op zoek naar eten. "Alle plantjes die nu groeien, worden overhoop gehaald waardoor je hele bosverjonging door wilde zwijnen wordt vernietigd. Je houdt alleen meer bomen over. Geen kleine plantjes betekent geen insecten en dat betekent weer geen zangvogels. Alles zou in disbalans raken."
De wolf
Wilde zwijnen hebben wel een natuurlijke vijand: wolven. En hoewel er daar steeds meer van rondlopen op de Veluwe, eten ze nog onvoldoende wilde zwijnen om het evenwicht te herstellen. "Afschot is noodzakelijk om de populatie in bedwang te houden."
De dieren worden tot 1 april volgend jaar geschoten. De komende tijd moet er al veel gebeuren. Binnen een paar maanden vallen er weer veel eikels en beukennoten, eten waar wilde zwijnen gek op zijn. "Als die vallen, verdwijnen de wilde zwijnen in het bos." Dan zijn ze volgens de woordvoerder niet meer zo makkelijk te vinden.
Tegenstanders van de jacht, zoals de Faunabescherming, zeggen dat er zo veel dieren afgeschoten worden omdat jagers dat graag doen. "Die willen veel schieten, dus die zorgen ervoor dat er veel voedsel in het veld is", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. "De jagers creëren met veel voedsel eigenlijk de jacht voor de volgende jaren."


’Koeien moeten insecten gaan eten om minder stikstof uit te stoten’

24-07-2020 - 1 reacties AMSTERDAM - Koeien moeten insecten, zoals het eiwit uit de buffalokever gaan eten om de stikstofuitstoot van de melkveehouderij te verminderen.

Dat zou een uitweg zijn uit de hoogoplopende discussie over veevoer, schrijft Trouw.

Zowel wetenschappers als veevoederfabrikanten zoeken naar manieren om koeien voldoende eiwit toe te dienen voor een hoge melkproductie, zonder dat dit gepaard gaat met een hoge stikstofuitstoot.


Advies planbureau: ‘Help consumenten om meer volgens de Schijf van Vijf te eten’

21-07-2020 - 0 reacties We zouden meer plantaardige eiwitten moeten eten en minder dierlijke. Dat staat in een nieuw advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Minder vlees en meer groente dus.


Boeren over protestacties: 'De puzzel past niet meer in Nederland'

11-07-2020 - 0 reacties Veel agrariërs in Nederland steunen de recente boerenprotesten, blijkt uit een rondgang van de NOS en vakblad Nieuwe Oogst. Bijna 3250 veehouders, akkerbouwers en tuinders vulden een enquête in over de demonstraties.
De afgelopen dagen waren er onder meer acties bij distributiecentra en provinciehuizen. Boeren demonstreerden daar tegen de invoering van een tijdelijke veevoermaatregel en voor eerlijke prijzen voor hun producten.
We vroegen enkele boeren die de vragenlijst invulden waarom ze de acties wel of niet steunen.
Jan Voncken (64), akkerbouwer in Limburg
"Ik steun de acties, al ben ik het niet helemaal eens met hoe ze verlopen. Het liefst zou ik zien dat de boeren niet demonstreren. Maar het vertrouwen is weg - dan krijg je zulke uitspattingen. Het probleem is dat je in een patstelling terechtkomt. Er zijn maar een paar mensen die met de overheid aan tafel zitten. We kunnen niet voldoende meepraten, maar het gaat wel over ons. En dan neemt de verdeeldheid onder de boeren ook nog eens toe."
"Alles in de landbouw is van A tot Z bekend: van bijna elk landbouwbedrijf kun je uitrekenen wat de stikstofuitstoot is. Dat maakt het een van de weinige sectoren die je concreet op uitstoot kunt aanpakken. Maar hoeveel regels komen er nog? Gaan ze morgen bepalen wanneer ik als akkerbouwer mijn aardappelen of bieten moet bespuiten? Op die toer moeten we niet gaan. De overheid moet vertrouwen op het vakmanschap van de boer."
Evalien Smink (52), melkveehouder in Utrecht
"Ik ben bij bijna alle demonstraties geweest. Dat doe ik omdat ik het belangrijk vind dat onze stem gehoord wordt. Keer op keer wordt er in Den Haag niet geluisterd. Plannen lijken vast te liggen en worden doorgedrukt. Het Landbouw Collectief heeft diverse plannen aangedragen, maar die zijn van tafel geveegd."
"Wat er de laatste dagen speelt, de regelgeving over het voeren van dieren, raakt me diep in het hart. Ik ben er woest over en vele collega's met mij. Het stikstofprobleem is vooral een papieren probleem dat middels koeien voeren schijnbaar opgelost moet worden."
"In het algemeen is het salaris van boeren in dertig jaar tijd niet omhooggegaan, terwijl de lasten wel hoger worden. Waar je voorheen met vijftig koeien de aflossing en rente bij de bank kon betalen, heb je daar nu honderd koeien voor nodig. Je staat als boer met je rug tegen de muur. Ik vind het heel belangrijk dat het publiek dat begrijpt."
"De acties die we voeren met het groepje boeren uit de buurt verlopen doorgaans netjes. We hebben regels afgesproken met elkaar - we gaan mensen bijvoorbeeld niet voor rotte vis uitmaken. We willen positief blijven en creatief actievoeren. De kracht zit uiteindelijk in de herhaling. Bovendien moeten we met elkaar vooruit. Er is altijd zuur, dat hebben wij boeren geslikt, en nu is Den Haag eens aan de beurt."
Joris Buijs (44), melkveehouder in Noord-Brabant
"Ik ben geen voorstander van de acties. We moeten als sector de publieke steun niet verliezen. Een hoop mensen weten niet precies waarom de boeren aan het protesteren zijn. Dat is niet goed. Tegelijkertijd snap ik waarom boeren bereid zijn tot actievoeren. Dat er regels komen is oké, maar het moet voor iedereen werkbaar zijn."
"Zelf ben ik veel bezig met emissies: ik doe mee aan het project Koeien en Kansen. In dat samenwerkingsverband kijken we wat er beter kan in de melkveehouderij op het gebied van uitstoot. Als je daarin als agrarisch bedrijf voorop loopt, weet je wat er speelt en wat de knelpunten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er iets moet veranderen. De vraag is alleen: hoe?"
"Het is lastig dat veel regelgeving naar voren wordt gehaald. Maar als we nu niets doen worden de regels op termijn nog strenger. Bovendien had de overheid en de sector lang geleden al moeten nadenken over bijvoorbeeld het mestbeleid. Nu hebben we 25 jaar lang kunnen doorgroeien en past de puzzel niet meer in Nederland."
Joost Zwinkels (30), glastuinbouwer in Zuid-Holland
"Ik zie dat de maatschappelijke druk op landbouwers en tuinbouwers aan het toenemen is. We worden weggezet als grote energieverbruikers. Dat vind ik niet terecht, wij landbouwers zijn innovatieve ondernemers. De marges zijn krap, dan word je vanzelf creatief om nog een boterham te kunnen verdienen."
"De afgelopen twintig jaar hebben we op ons bedrijf, waar we met name trostomaten verbouwen, enorme slagen gemaakt. Zo zitten we met buren in een aardwarmtecluster waar 60 tot 70 procent van onze behoefte mee gedekt is; onze CO2-uitstoot is enorm gedaald. Wij hebben die stap gezet omdat we daar vertrouwen in hadden, ondernemen in deze sector doe je veelal op gevoel. De laatste jaren groeit de druk vanuit de politiek. Ze dreigen met een CO2-heffing of willen beslissen wat de koeien wel of niet te eten krijgen. Ik vrees dat het ten koste gaat van de kwaliteit die we leveren."
"Het is ook makkelijk om het probleem weer bij de producent neer te leggen. Het emmertje van de boeren is een beetje vol. Ik keur niet alles goed wat de demonstranten doen, soms gaat het te ver, maar van mij mogen ze best een flink tegengeluid laten horen. Er is te weinig toekomstperspectief."


Hoe kan ons voedsel duurzamer worden?

06-07-2020 - 0 reacties Duurzaam eten, minder voedselverspilling en zorgvuldig produceren zijn belangrijke factoren voor een duurzaam dieet. Consumenten kunnen het niet alleen, alle schakels in de voedselketen zijn belangrijk voor de overgang naar een duurzaam dieet.


Mannen in Mongolië besmet met pest, mogelijk door eten van marmotvlees

03-07-2020 - 0 reacties Het westelijke deel van Mongolië is in quarantaine geplaatst omdat er twee mensen besmet zijn geraakt met de builenpest. Mogelijk zijn ze besmet geraakt door het eten van het vlees van een marmot.


Ganzenoverschot bestrijden? Eet meer gans: 'Meest veelzijdige stukje vlees'

30-06-2020 - 0 reacties Nederland kampt al jaren met een overschot aan ganzen. Dat begint een steeds groter probleem te worden. Een mogelijke oplossing is meer ganzenvlees eten. Maar is dat wel aan te raden?


Braziliaanse vegaslager wil ook Nederland veroveren. ‘Over 20 jaar eten we bijna geen vlees meer’

27-06-2020 - 0 reacties Merken als De Vegetarische Slager en Beyond Meat hebben er een concurrent bij. Sinds deze week verkoopt de Braziliaanse vleesvervangersfabrikant Fazendo Futuro hamburgers, gehakt en gehaktballen in ons land. Onder de naam Future Farm liggen de plantaardige producten in de schappen van de kleine supermarktketen Marqt. Een interview met oprichter Marcos Leta. ,,Onze burgers zijn sowieso goedkoper.’’


Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet: soms kan het echt

26-06-2020 - 0 reacties Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor. Hoe komt dat?


Thaise olifanten trekken van natuurreservaat naar dorpen

25-06-2020 - 0 reacties Door de coronacrisis is de Thaise toerismesector bijna volledig stilgevallen. Olifanten zijn nu vrij, maar krijgen ook weinig te eten. In omliggende dorpen worden de olifanten opgevangen en verzorgd door bewoners.


Belangstelling voor biologisch neemt af: sector dringt aan op drastische maatregelen

23-06-2020 - 0 reacties Uit nieuwe verkoopcijfers van supermarkten is gebleken dat de verkoop van biologisch eten stagneert. Brancheorganisatie Bionext wil dat er een serreuze aanpak komt om de marktomzet te laten stijgen.


Bijen hebben geen eten door slecht maaibeleid van gemeente Oosterhout, zegt het bijengilde

12-06-2020 - 0 reacties De bijenhouders in Oosterhout balen van het maaibeleid van de gemeente. Volgens het Bijenhoudersgilde worden de bermen in de gemeente veel te vroeg en te kort gemaaid, waardoor de bijen en insecten niet kunnen eten van de bloemen.
Gemeenten Breda en Moerdijk worden juist bejubeld om hun maaibeleid. Daar worden bermen pas gemaaid als de bloemen zijn uitgebloeid. En het maaisel wordt ook niet gelijk weggehaald, want ook dat is weer goed voor kevers en torren.
Geen beleidDaar kan Oosterhout wat van leren, vindt het Bijenhoudersgilde. "Het lijkt erop dat er hier juist helemaal geen maaibeleid is en dat de bloemen die er nog wel staat berusten op toeval", zegt voorzitter Hans Stadhouders.
Hans Stadhouders laat de kale bermen in Oosterhout zien, waar de bijen en insecten helemaal niets aan hebben:
OphelderingDe gemeente zelf is zich van geen kwaad bewust. Uit antwoorden op vragen van GroenLinks blijkt dat volgens de gemeente het maaibeleid al is aangepast, omdat vorig jaar na onderzoek bleek dat er 'inderdaad verbeteringen mogelijk zijn'.


Zo gaat eten in een restaurant nu: 'Anders, maar toch een feestje'

02-06-2020 - 0 reacties Net als musea, bioscopen en terrassen mogen ook de restaurants weer open. Verslaggever Jeroen Berkenbosch ging een hapje eten en deelt zijn ervaring.


Komkommers en raapstelen zijn ook op 4 hoog zelf te kweken

26-05-2020 - 0 reacties Komkommers, raapstelen, een pruimenboom: deze hobbytuinders begonnen een florerende moestuin op hun balkon. ‘Na het eten, als de zon een beetje weg is, begin ik met water geven.’


Groen boeren 'levert een hoop geld op', Brussel komt vandaag met de plannen

20-05-2020 - 1 reacties Door groen te produceren, kan de komende tien jaar bijna 2000 miljard euro worden verdiend. Dat staat in een uitgelekte versie van de 'Farm to Fork-strategie', die vandaag door de Europese Commissie wordt gepresenteerd.
Volgens Brussel kan bijvoorbeeld meer lokale landbouw worden gestimuleerd en voedselverspilling worden tegengegaan. Ook moeten er meer duurzame investeringen komen en moet het gebruik van groene levensmiddelen worden bevorderd. Er is dan bijvoorbeeld minder geld nodig om ontbossing of de verzuring van grond en water tegen te gaan.
De 'Farm to Fork-strategie' is een spoorboekje dat het hele voedselsysteem, van landbouw en veehandel tot voedselconsumptie en -verspilling, wil verduurzamen. Daardoor moet Europa in 2050 klimaatneutraal zijn.
De landbouwplannen zijn een cruciaal onderdeel van de zogenoemde Green Deal, de klimaatplannen van Eurocommissaris Timmermans. Die plannen kwamen tijdens de coronacrisis flink onder vuur te liggen. Niet alleen liepen de landbouwplannen zelf vertraging op door het virus, veel tegenstanders riepen dat de klimaatplannen helemaal van tafel moesten nu er een economische recessie dreigt.
Critici in de plasticlobby wilden dat door de huidige behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg het verbod op wegwerpplastic van tafel ging. In de auto- en vliegtuiglobby vroegen ze om minder strenge CO2-regels voor de transportsector.
Maar voorstanders van de plannen zien het juist als een manier om het economisch herstel groen te maken. Dat is nodig volgens de Europese Commissie, want de coronacrisis maakt ook duidelijk dat de Europese landbouw- en voedselsector tegen een stootje moet kunnen, zodat er ook tijdens een crisis genoeg en gezond eten verkrijgbaar blijft. "Boeren zijn onderdeel van de oplossing, maar ze hebben wel onze aanmoediging en steun nodig om de groene stap te maken", staat in de landbouwstrategie.
Hoger inkomen
Dat betekent dat boeren het gebruik van bestrijdingsmiddelen moeten afbouwen en dat biologische landbouw en dierenwelzijn voorop moeten staan. "Maar voor die groene slag moet het inkomen van boeren omhoog, zodat ze niet door het bestaansminimum zakken. Boeren moeten genoeg geld verdienen om een redelijk bestaan te kunnen opbouwen."
De Europese Commissie kijkt ook naar consumentenbescherming. Zo zullen volgens de plannen voedselfraude en zogenoemde greenwashing, het vals duurzamer voordoen van een product, worden aangepakt. Er zal bijvoorbeeld strenger worden gekeken of er extra suiker zit in babyvoeding en er wordt een maximum gesteld aan de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in voedingsmiddelen.
Bedrijven moeten transparanter zijn wat er precies in producten verwerkt zit, zodat consumenten een verantwoorde keuze kunnen maken. Daarnaast moet het volgens de plannen ook mogelijk zijn om direct te zien waar een product gemaakt wordt, "zodat consumenten voor regionale producten kunnen kiezen om zo de lokale boer te helpen en de weg van boerderij tot bord korter en duurzamer te maken."


Bamboekweker zorgt voor eten veeleisende pandamamma: 'Eerste weken het kwetsbaarst'

19-05-2020 - 0 reacties Het Ouwehands Dierenpark in Rhenen kon begin deze maand een blijde boodschap naar buiten brengen. De dierentuin verwelkomde een kleine pandababy. En dus kreeg de Astense bamboekweker Bennie Nielen een mooie opdracht. Het eten verzorgen voor de zogende moeder. En die is behoorlijk veeleisend. Alleen jonge bamboescheuten graag, met extra proteine.
Het is erg druk op het bedrijf van Bennie, Bamboo Giant, in Asten. Vorkheftrucks rijden af en aan. Het bedrijf wordt bedolven onder de orders. En dat komt ook door de coronacrisis. Meer dierentuinen bestellen bij Nielen.
Zo bestelde de dierentuin uit Moskou de bamboe voor de panda's eigenlijk in China. Maar veel vluchten gaan er niet meer. "Het is allemaal heel complex en duur geworden", zegt Nielen.
'We redden het net' En dus bestelt de Russische dierentuin nu bij Nielen. Zeshonderd kilo per week aan bamboe, want panda's eten vaak de hele dag door. "En ze zijn nog kieskeurig ook", zegt Nielen. "We leveren iedere week tien verschillende soorten. De ene week kiezen ze een soort uit, die ze de week daarop ineens niet lusten."
Door de extra orders komen de grenzen van Nielen wel in zicht. "We zijn al jaren voortdurend aan het opschalen. Nu redden we het eigenlijk net. We zaten eigenlijk aan de max, maar de nood was dusdanig hoog dat we zijn gaan helpen."
Met baby gaat het goedMet de babypanda in Ouwehands Dierenpark gaat het in ieder geval goed, volgens Nielen. "Het dier ontwikkelt zich goed. De eerste weken zijn cruciaal voor een jonge panda. Dan zijn ze het kwetsbaarst. Als ze de eerste weken door zijn, dan gaat het de goede kant op."
Maar de prille pandafamilie uit Rhenen is nergens meer als Nielen geen bamboe meer kan leveren. "Ze zijn echt afhankelijk. Als wij stoppen, is het binnen een paar weken op en dan is er een ernstig probleem."
Hoog tempoLevert China niet te veel panda's over de hele wereld, waardoor je een probleem krijgt als de aanvoer stokt? "Eerlijk gezegd is het tempo waarmee panda's naar Europa zijn gegaan aan de hoge kant. Dat is eigenlijk wel een probleem."
Nielen verwacht niet dat er veel panda's nog bij zullen komen in Europa. "Iedereen is voorzien, voor zover ik kan zien. Maar ik vermoed dat er binnen een paar jaar toch weer dierentuinen bij gaan komen."


Deze Twentse recreatieparken sluiten de poort op Hemelvaartsdag: ‘Dat wordt chaos’

19-05-2020 - 0 reacties WIERDEN/OLDENZAAL - De recreatieparken Het Lageveld en Het Hulsbeek zijn op Hemelvaartsdag dicht. Er worden zoveel mensen verwacht, dat het volgens de gemeenten niet verantwoord is open te zijn. Daarnaast vrezen de parken chaos. „Jongeren komen hier met koelboxen vol bier en eten, maar de toiletgebouwen zijn gesloten.” Het Rutbeek, Het Hambroek en ’t Hilgelo zijn wel open.


36 dode olifanten gevonden in Botswana, mogelijk vergiftigd

18-05-2020 - 0 reacties In het noorden van Botswana zijn 36 dode olifanten gevonden. Ze zijn door nog onbekende oorzaak om het leven gekomen. Het vermoeden bestaat dat de beesten zijn vergiftigd. Reden voor het departement voor wilde dieren en de nationale parken in Seronga om de plaatselijke bevolking op te roepen het vlees van de olifanten niet op te eten.


Bloedbad in schapenweide Hedikhuizen: 'Dit kan ook het werk van een hond zijn'

15-05-2020 - 0 reacties Zes doodgebeten schapen, drie dieren die er zo ernstig aan toe waren dat ze moesten worden afgemaakt en nog eens acht schapen en lammetjes die lichtgewond raakten. Boer Jos Verhulst trof vrijdagmorgen een bloedbad aan in zijn weiland in Hedikhuizen. Hij dacht meteen aan het werk van een wolf. Maar kenners zeggen, dit kan ook door een hond zijn gedaan.
"Pas na DNA-onderzoek kunnen we met zekerheid vaststellen welk roofdier de schapen heeft aangevallen en gedood", zegt Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt. "Ook vossen jagen immers op andere dieren. En er zijn honden in alle vormen en maten, ook minder lieve exemplaren, dus ook een hond kan dit hebben gedaan."
LEES OOK: Schapen doodgebeten van kuddes in Hedikhuizen: 'Schapenboeren zijn zo bang op dit moment'
Aanvallen in de nekVolgens Lelieveld is het typerend voor een wolf om aan te vallen in de nek als primaire plek. "Bij een vos is dat meestal de kont, en een hond hapt lukraak waar hij kan." Hoewel op onderstaande foto van een verwond lammetje duidelijk verwondingen in de nek te zien zijn, is dit nog geen bewijs dat het door een wolf is gedaan. "Als een wolf bijt, is een nek van een lam hoogstwaarschijnlijk in één keer door."
Ook typisch voor een wolf: de ribben die worden doorgebeten bij een prooi. "Een vos kan dit niet, omdat de kaak minder kracht is."
Opvallend is verder dat bij één schaap de ingewanden eruit zijn getrokken. "Een wolf laat de maag en darmen liggen, omdat daar plantenresten in zitten. Die resten kunnen door een wolf niet worden verteerd, daar kunnen ze echt last van krijgen. Het hart en de longen eten ze wel, en die zijn verdwenen. Dit zou het klassieke voorbeeld van een wolf kunnen zijn, maar nogmaals, met zekerheid kunnen we dit niet zeggen totdat de uitslagen van het onderzoek er zijn", aldus Lelieveld.
Handelen uit instinctVan doden om het doden is volgens de wolvenkenner geen sprake. "Het dier handelt puur uit instinct. Dit werkt bij een hond met een balletje ook zo. Als je de bal weggooit, gaat de hond er achteraan. En als hij die bal heeft, en je hebt nog een bal of een stok in je hand waar je mee zwaait, dan wil het dier die ook hebben."
"Zo werkt dat bij een roofdier ook", vervolgt Lelieveld. "Als schapen in paniek raken en rond gaan rennen, dan blijft het dier instinctief op de schapen jagen. Het dier wordt getriggerd om te blijven jagen."
De afgelopen tijd zijn er vaker meldingen gedaan van aanvallen op landbouwdieren, mogelijk door een wolf. Op 12 mei werden er twee schapen aangevallen in Wijk en Aalburg. Eerder deze maand waren er meldingen in Heeze en Sterksel.


Longarts roept op tot campagne voor gezond eten

12-05-2020 - 0 reacties De Nederlandse longarts David Prins uit in onderstaand filmpje zijn twijfels zijn twijfels bij de razendsnelle zoektocht naar een vaccin tegen Corona. "Als iedereen weet dat het normaal 5 tot 20 jaar onderzoek en testen kost om een veilig vaccin op de markt te zetten, waar is men dan mee bezig? Waarom…