Eten

Volg al het nieuws over Eten, een van de 15511 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Eten nieuwsbrief.

Eten nieuws

Als bedrijven toch al weten wat je eet, deel je data dan maar met Foodned

14-08-2019 - 0 reacties Een rugzakkoerier bezorgt je bestelde maaltijd. De supermarkt helpt je met persoonlijk voedingsadvies. In de bedrijfskantine haal je snel een broodje. “Voeding draait vooral om gemak, waardoor we de regie over ons eten bij bedrijven leggen”, zegt Raymond Schneider, oprichter en mede-eigenaar van Foodned.


Vlees als zondebok voor de klimaatverandering

13-08-2019 - 0 reacties Als reactie op het nieuwe IPCC-rapport kopten de media dat we minder vlees moeten eten om de klimaatverandering tot staan te brengen. Maar in dit rapport wordt nauwelijks over vleesminderen gerept.


Vlees als zondebok voor de klimaatverandering

13-08-2019 - 0 reacties Als reactie op het nieuwe IPCC-rapport kopten de media dat we minder vlees moeten eten om de klimaatverandering tot staan te brengen. Maar in dit rapport wordt nauwelijks over vleesminderen gerept


BoerBurgerBeweging mikt op deelname Kamerverkiezingen

12-08-2019 - 0 reacties Met ruim 11.000 volgers op Twitter en 20.000 op Facebook bereikt @Boerburgertweet wekelijks tienduizenden mensen met het verhaal vanaf het boerenerf. Vele burgers hebben geleerd wat er allemaal gebeurt voordat het eten op tafel komt.


Bourgondisch eten bij boer Henk

07-08-2019 - 0 reacties Henk Kerkers heeft zijn passie voor bijzondere groenten en lekker eten weten te combineren. Een chef-kok kookt vanaf 8 augustus vijf dagen lang zijn de boerderij in Deurne gerechten met bijzondere groente van het Brabantse land.


In de toekomst eten we buffalowormen, functionele poeders en 'schoonvlees'

07-08-2019 - 0 reacties In de tentoonstelling Voedsel van Morgen is te zien dat eetgewoonten op de schop moeten, wil de mensheid zich kunnen blijven voeden. Drie vormen van voedsel-van-de-toekomst.


Mogen we nog vis eten?

04-08-2019 - 0 reacties In mei van dit jaar hield Guardian-columnist George Monbiot een vlammend betoog: we moeten stoppen met het eten van vis. Dat gaat visserijbioloog Christien Absil, directeur van de Good Fish Foundation en maker van de VISwijzer, te ver. We mogen wel degelijk vis eten, maar moeten een paar goede afwegingen maken.


Unilever breekt met stereotypering

31-07-2019 - 0 reacties Eetstokjes bij een Vietnamese Pho. Mannen eten ongezond, vrouwen gezond. Millennials zijn horecaverslaafd. Stereotypering, Unilever wil er vanaf. Niet alleen omdat de multinational zich daar verantwoordelijk voor voelt, maar ook omdat progressieve marketing een aanmerkelijk betere merkimpact genereert.


Duitsers eten meer Nederlandse eieren

31-07-2019 - 0 reacties Duitsers hebben vorig jaar 19,5 miljard eieren gegeten. Dit zijn 235 eieren per hoofd van de bevolking en komt neer op 4,5 eieren per week. De import van Nederlandse eieren steeg met 2 procent.


Bepalen eiwitten hoeveel we eten en hoe dik we worden?

30-07-2019 - 0 reacties Zijn na vet en koolhydraten de eiwitten aan de beurt als onderwerp van (oeverloze) discussies? Het voedingskundige bal over eiwitten wordt geopend met hernieuwde aandacht voor een onderbelichte theorie.


'Kalf is het meest duurzame stukje vlees'

29-07-2019 - 0 reacties Als we kijken naar het productieproces en kalveren als bijproduct van onze zuivelconsumptie zien, is het eten van kalf een duurzame keuze. Dat zegt Marijke Everts, directeur Corporal Affairs bij VanDrie Group, marktleider op het gebied van kalfsvlees.


Slecht eten en armoede gaan hand in hand, zelfs als mensen een beetje rijker worden

27-07-2019 - 0 reacties In arme landen is gezonde voeding in verhouding nog duurder dan in rijke landen. Die hoge prijzen dragen bij aan ondervoeding, kinderen met groeiproblemen én volwassenen met overgewicht. Ook als arme bevolkingen wat rijker worden, verandert daar weinig tot niets aan.


Verduurzamende voedseltransities: alles moet kloppen

25-07-2019 - 0 reacties We moeten gezonder en duurzamer eten, daar is iedereen het over eens. Er is alleen veel discussie over welke strategie gevolgd moet worden en welke voedseltransities tot het gewenste effect leiden. Stephan Peters, voedingsdeskundige bij de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), zet op een rij welke factoren het succes bepalen van een verduurzamende voedseltransitie.


Van boer tot bord: eindelijk inzicht in de prijsvorming van ons eten

25-07-2019 - 0 reacties De Autoriteit Consument & Markt start een onderzoek naar de prijsvorming in de voedselketen. Daarmee wordt bijvoorbeeld inzichtelijk wat een verpakker betaalt voor een kilo tomaten en voor hoeveel hij de verpakte tomaten doorverkoopt. Met deze monitor moet de positie van de boer in de voedselketen worden versterkt.


Garnaal eet slak: iedereen blij met duurzame bestrijding van bilharzia

24-07-2019 - 0 reacties Lekkere dikke garnalen eten èn de wereld redden van de op één na verschrikkelijkste parasiet? Dat kan. Onderzoekers van de University of California in Berkeley hebben een plan ontwikkeld om Afrikaanse en Aziatische kwekers hun zoetwatergarnalen te laten voeren met waterslakken. Die slakken dragen een parasiet bij zich die schistosomiasis, ook bekend als bilharzia, overbrengt.


Milieu Centraal in de fout met milieu-impact dranken

24-07-2019 - 2 reacties Milieu Centraal zoekt in deze zomerse week de media met haar poster over de impact van drinken op het klimaat. ‘Genoeg drinken tijdens de hitte is belangrijk. Welke dorstlesser je kiest scheelt daarbij een slok op een borrel voor het klimaat’, aldus de milieuvoorlichter. Volgens Milieu Centraal is koffie verkeerd ‘de biefstuk onder de drankjes’.

STAF heeft de poster van Milieu Centraal nagewerkt en komt tot de conclusie dat er niets van klopt. Volgens STAF had er bij Milieu Centraal onmiddellijk een lichtje moeten gaan branden, toen bleek dat alle dranken op de poster samen een wekelijkse footprint hebben van nog geen 2 kilo CO2 (zie afbeelding). Eén week eten en drinken gaat namelijk gepaard met een footprint van zo’n 25 – 30 kilo CO2 per persoon, waarin drinken een aandeel heeft van zo’n 20 procent (5 tot 6 kilo CO2).

Bij Milieu Centraal is navraag gedaan naar de bronnen, waarop de organisatie zich heeft gebaseerd. Op basis van diezelfde bronnen heeft STAF de informatie op de poster nagewerkt. Daarbij is het beeld ontstaan dat Milieu Centraal de CO2 die veroorzaakt is in het buitenland (bij geïmporteerde producten, zoals koffie en wijn) buiten beschouwing heeft gelaten. Ook lijkt het erop dat Milieu Centraal is uitgegaan van een dagelijkse consumptie van 1 liter aan dranken, in plaats van 2 liter.

STAF heeft Milieu Centraal een rapportage gestuurd waarin de bevindingen en berekeningen van STAF inzichtelijk zijn gemaakt. Daarbij is de organisatie verzocht de foutieve informatie openlijk te rectificeren.


GD: ‘Let op jakobskruiskruid bij aankopen en winnen van ruwvoer’

24-07-2019 - 0 reacties De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt veehouders bij het aankopen of winnen van ruwvoer, op te letten of er jakobskruiskruid in voorkomt. Jakobskruiskruid is een giftig onkruid. Dieren die in de weide lopen, eten het kruid meestal niet vanwege de bittere smaak. Via kuil of


Van wortels en sla eten ga je in ieder geval psychisch niet sterker in je schoenen staan

19-07-2019 - 0 reacties Ook een beestenboel daar


Chinezen moeten zoutgebruik halveren

16-07-2019 - 0 reacties Nergens ter wereld wordt zoveel zout gegeten als in China. Gemiddeld eten Chinezen 10 gram per dag, twee keer zoveel als de aanbeveling van de WHO. Dat zou een verklaring kunnen zijn het grote aantal gevallen van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroertes onder de Chinese bevolking.


Jumbo roept veganistische schnitzel terug

10-07-2019 - 0 reacties Jumbo haalt de Veggie Chef Vegetarische Zigeunerschnitzel uit de winkels, omdat het verkeerde product in de verpakking is geplaatst. De winkel heeft in plaats van de veganistische schnitzel Fijn gekruide balletjes in de verpakking gedaan, daar zit ei in. Die zijn dus niet veganistisch. Mensen met een ei-allergie kunnen het product niet eten.