CO2

Koolstofdioxide, ook kooldioxide of koolzuurgas genoemd, is een anorganische verbinding van koolstof en zuurstof, met als brutoformule CO2. In zuivere toestand is het een kleurloos en reukloos gas dat van nature in de aardatmosfeer voorkomt. De molecule bezit een lineaire geometrie en behoort tot de puntgroep D∞h. Soms wordt het gas aangeduid als koolzuur, maar daarmee wordt eigenlijk diwaterstofcarbonaat (H2CO3), de oplossing van koolstofdioxide in water, bedoeld.

CO2 FAQ


Wat is beter voor het milieu? Waterstof of BEV?

Veel discussie over waterstofauto’s vs. batterij / stekker auto’s. Wat is anno 2022 beter voor het milieu?
+1
EVExpert
In de vergelijking tussen waterstof en stekkerauto’s komt op dit moment de elektrische auto (BEV) als beste uit de bus; vanaf 70.000 gereden kilometers is deze strikt duurzamer dan een benzineauto en waterstofauto. Dit terwijl de energiemix nog verre van groen is, en er indirect dus ook CO2 ontstaat bij het rijden in een elektrische auto. Maar bij het opwekken van elektriciteit komt minder CO2 vrij dan bij verbranding van benzine of productie van waterstof uit aardgas.

Als een auto 185.000 kilometer meegaat, zorgt een benzinewagen in zijn leven voor meer dan 41,6 ton CO2. Een batterijauto 27,1 en een waterstofauto 35,9. Het gaat hierbij om het hele leven, van materiaalgebruik tot productie van de batterij tot gebruik - alleen het verwerken of recyclen van de auto is niet meegenomen.

Het zou interessant zijn om dezelfde calculatie te doen voor vrachtwagens. Het lijkt er op dat deze vergelijking in het voordeel van waterstof uit zal vallen.

Bekijk dit antwoord