Co2

Co2 is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Co2 en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Co2 nieuws

Nieuwe spierwitte Alstroemeria Mistral is CO2 neutraal

27-05-2019 - 0 reacties De nieuwe, spierwitte Alstroemeria variëteit van veredelaar Royal Van Zanten heet Mistral. Een opvallende verschijning, niet alleen door de combinatie van de intens witte bloem en het donkergroene blad maar ook omdat ‘Mistral’ volledig CO2 neutraal geleverd wordt.


's Werelds eerste commerciële CO2-afvanginstallatie voor tuinbouwtoepassingen

23-05-2019 - 0 reacties Het in Nederland gevestigde bedrijf Frames kondigt het eerste klimaatneutrale systeem aan voor het verwarmen van kassen en levering van CO2 ten behoeve van de grootschalige glastuinbouw. Zoals succesvol zou zijn aangetoond door DES B.V., een coöperatie van telers waaronder VOF Prominent Grevelingen, DT…


Record aan CO2 in de atmosfeer: ‘Dit is geen flauwekul, er is werk aan de winkel’

14-05-2019 - 0 reacties Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid was er wereldwijd zo'n hoge CO2-concentratie in de atmosfeer als nu. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het gezaghebbende Mauna Loa Observatorium op Hawaii. „Ik schrik hier niet van. Ieder jaar vullen wij de atmosfeer met een beetje meer CO2 door onze uitstoot.’’


Vleeswarenbedrijf ontruimd, dertien mensen onwel

14-05-2019 - 0 reacties Een vleeswarenbedrijf in Opmeer is ontruimd nadat 13 medewerkers onwel zijn geworden. Uit een eerste meting van de brandweer is gebleken dat er ergens CO2 lekt.
Bij het bedrijf werken meer dan 100 werknemers. Het gebouw wordt op dit moment gelucht, meldt NH Nieuws.
Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio lijken de onwel geworden werknemers alweer op te knappen. "Ze worden nagekeken door het ambulancepersoneel. Iedereen is aanspreekbaar."


Uitstoot CO2 lager in het eerste kwartaal 2019

14-05-2019 - 0 reacties De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 0,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018.


CO2-uitstoot daalt, maar lang niet hard genoeg

09-05-2019 - 0 reacties De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen is vorig jaar met 2 procent gedaald in Nederland. Dat is bij lange na niet voldoende om het gestelde reductiedoel voor 2020 te gaan halen.


Koeltrein kan tot 20 miljoen kilometers op de weg besparen

07-05-2019 - 1 reacties Tholen - Alsof de locatie met opzet gekozen is: In de oliehaven van Pernis, Rotterdam vertrok de eerste trein van CoolRail richting Valencia. De 42 reefercontainers op de trein waren volgeladen met lege kratten van Euro Pool System, de initiatiefnemer van dit unieke project, dat de bedoeling heeft om met…

Tussen Rotterdam en Valencia rijdt sinds deze week een speciale trein voor het vervoer van verse groenten en fruit. De nieuwe verbinding moet ervoor zorgen dat een stuk minder vrachtwagens de weg op gaan, wat uiteindelijk de uitstoot van CO2 vermindert.

Eind van deze week vertrekt vanuit Valencia de eerste sinaasappeltrein naar Rotterdam. Drie keer per week wordt zo het verse fruit naar Nederland vervoerd. Daardoor zijn maandelijks ruim 1000 ritten met de vrachtwagen niet meer nodig. Het plan is om in de trein terug naar Spanje diepgevroren friet te vervoeren.


Schelle compenseert CO2-uitstoot met veld olifantsgras

03-05-2019 - 0 reacties De aanplanting van twee hectare olifantsgras in de Antwerpse gemeente Schelle is nationaal nieuws omdat de bioboer het in samenspraak met het gemeentebestuur doet. De burgemeester ziet in het snelgroeiende, meerjarige gewas een mogelijkheid om de CO2-balans tegen 2020 in evenwicht te hebben en zo de eerste ‘klimaatneutrale’ gemeente van Vlaanderen te worden. Olifantsgras zou vijf keer meer CO2 opslaan in de bodem dan een bos. Olifantsgras groeit enorm snel en neemt daardoor veel CO2 op, bevestigt Universiteit Antwerpen aan De Standaard, maar dat alleen maakt het gewas nog niet interessant vanuit een klimaatperspectief. Daarvoor moet de CO2 ook zo lang mogelijk uit de lucht gehouden worden terwijl olifantsgras meestal geoogst wordt als biomassa voor verbranding.


NMV kritisch op deelnemers Ronde Tafel Gesprek Landbouw Klimaat

20-04-2019 - 40 reacties Verbaasd waren wij over uitgenodigde partijen aan dit Ronde Tafel Gesprek. Reden voor NMV om daar een statement over te maken.

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak donderdag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw uitnodiging. Ik ben Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders vakbond. Anders dan het overgrote deel dat hier vandaag aan tafel zit, vertegenwoordig ik de onderkant van de keten: de mensen die ook echt landbouw bedrijven. Dát deel van het systeem waar we het vandaag over hebben, waar straks daadwerkelijk klimaatmaatregelen genomen moeten worden. Dit wordt namelijk niet gedaan door mensen die er uitsluitend theoretisch over nadenken. Zij voelen dat zelf niet. Ik ben tevens praktiserend melkveehouder.

Het bevreemdt mij, dat waar het gaat om landbouw in relatie tot klimaat hier meer anti-veehouderij partijen zijn uitgenodigd dan veehouders. Terwijl veehouders wél met de gevolgen van het klimaatakkoord geconfronteerd worden, en die tegenlobby niet eens zelf landbouw bedrijft. Zo wordt de discussie hier blijkbaar gevoerd. De link naar klimaat ontgaat mij van het uitnodigen van een dierenarts hier aan tafel, die een partij vertegenwoordigt die zich uitsluitend verzet tegen de veehouderij. Het idealisme krijgt hier zo een podium, dat doet geen recht aan alle hardwerkende boeren die ik vertegenwoordig die iedere dag voor dag en dauw opstaan om u van gezond voedsel te voorzien. Het staat eenieder uiteraard vrij om landbouwgronden of bedrijven aan te schaffen en deze naar eigen inzicht rendabel te maken. Het is onnodig om in dat proces op slinkse wijze een sector kapot te willen beschadigen. Bovendien een belangrijke sector ,die juist in het klimaatdebat een bijdrage kan leveren.

Boeren hebben namelijk een oplossing. Daar liggen kansen, zeker in de melkveehouderij. De landbouwsector is de enige sector waar op dit moment een reële potentie voor negatieve emissies is. De melkveehouderij is sinds de jaren 80 al fors gekrompen, in tegenstelling tot andere sectoren. Er zijn kansen op verschillende pijlers, maar daarvoor hebben boeren wel uw medewerking en steun nodig. Laat het klimaatakkoord niet verworden tot het paard van Troje ten gunste van de eiwittransitie, die ons momenteel op alle mogelijke manieren door de strot geduwd wordt.

Tot slot wil ik mijn pleidooi eindigen met het volgende: Emissies zijn inherent aan leven. U ademt op dit moment CO2 uit, daarmee veroorzaakt u dus broeikasgasemissie. Koeien net zo; methaanemissie van koeien is onderdeel van de biologische koolstofkringloop. Waarom methaan van koeien wel meenemen en broeikasgasemissie van mensen niet? Het échte probleem is natuurlijk fossiele brandstof. De focus op biologische processen is wat ons betreft slechts een afleiding van waar het daadwerkelijk om gaat. Maar gelukkig kunnen boeren óók op dat gebied een bijdrage leveren. Koester dat!

NMV: voor boeren!

Originele beschrijving

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak vandaag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw...


Wat kost vertical farming?

16-04-2019 - 0 reacties Hoe kan vertical farming bijdragen aan de (inter)nationale voedselproductie? Die vraag is complexer dan hij lijkt. Want het antwoord is niet alleen afhankelijk van de productie, maar ook van kosten voor water, energie en CO2. De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research onderzoekt samen met TU Delft de haalbaarheid van deze nieuwe productiemethode.


Circulariteit in de ruimte: planten laten groeien op afval van de mens

10-04-2019 - 0 reacties Wetenschapper en kunstenaar Angelo Vermeulen van SEAD vertelde tijdens het Food Future Event over het project MELiSSA van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. In het project bestuderen onderzoekers hoe ze met bacteriën, algen, planten, chemische stoffen en natuurkundige processen van een ruimtevaartuig een gesloten ecosysteem kan maken. Zo wordt onder andere een ecosysteem gebouwd waarbij het afval van de mens (o.a. zweet en urine) wordt omgezet tot nitraat en CO2 die grondstoffen zijn voor planten waar de mens weer van kan eten.


'Biomassacentrales zijn niet schoner'

27-03-2019 - 0 reacties De beoogde biomassacentrale nabij Amsterdam vervuilt en draagt niet bij aan CO2-reductie, zeggen Maaike Hillebrand, Fenna Swart en Jildert Huitema. Het kabinet heeft besloten dat Nederland in 2030 49 procent minder CO2 moet uitstoten. Er wordt al maanden gesproken over een Klimaatakkoord dat dit doel dichterbij moet brengen. Maar wat men voor het gemak vergeet, is dat minister Eric Wiebes intussen


Accepteer dat verpakking bij product hoort

27-03-2019 - 0 reacties Ik zag een reclame voor yoghurt, die niet alleen over yoghurt gaat maar ook over de verpakking. Het was een logische combinatie: biologische zuivel in een duurzaam pak, vervaardigd uit honderd procent ongebleekt en FSC-gecertificeerd karton. Bovendien met een laagje minder karton dan de vorige versie; dat scheelt in gewicht en kosten. Alles bij elkaar leidt het tot minder uitstoot van CO2. Deze column is verschenen in VMT 3 van 22 maart 2019.


'Eén staalfabriek ArcelorMittal stoot meer CO2 uit dan totale landbouw'

26-03-2019 - 4 reacties CO2 uitstoot..... waar is de regering mee bezig


'Eén staalfabriek ArcelorMittal stoot meer CO2 uit dan totale landbouw'

25-03-2019 - 0 reacties „ArcelorMittal stoot alleen al met zijn fabriek in Gent meer CO2 uit dan de totale landbouwsector van België.” Dat zegt Joris Relaes, administrateur-generaal van Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).


'Eén staalfabriek ArcelorMittal stoot meer CO2 uit dan totale landbouw'

25-03-2019 - 0 reacties „ArcelorMittal stoot alleen al met zijn fabriek in Gent meer CO2 uit dan de totale landbouwsector van België.” Dat zegt Joris Relaes, administrateur-generaal van Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).


'Eén staalfabriek ArcelorMittal stoot meer CO2 uit dan totale landbouw'

25-03-2019 - 0 reacties „ArcelorMittal stoot alleen al met zijn fabriek in Gent meer CO2 uit dan de totale landbouwsector van België.” Dat zegt Joris Relaes, administrateur-generaal van Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).


Reportage 2.250 koeien tellende Vrebamelkvee

22-03-2019 - 13 reacties De familie Van Bakel runt in Vredepeel (LB) met 2.250 koeien het met afstand grootste melkveebedrijf van Nederland. In deze video tonen René en dochter Amber van Bakel onder andere hoe er gemiddeld 560 koeien per uur in de 80-stands carrousel worden gemolken. „Wij willen CO2-negatief worden, wat inhoudt dat de gewassen meer CO2 opnemen, dan het bedrijf uitstoot.”


"Enkel landbouw wordt gevraagd minder te produceren"

21-03-2019 - 0 reacties Het is heel merkwaardig dat we van de landbouwsector vragen om de vleesproductie te reduceren, terwijl dit van geen enkele andere economische sector wordt verwacht. ArcelorMittal stoot alleen al met zijn fabriek in Gent meer CO2 uit dan de totale landbouwsector, terwijl ik nog nooit gehoord heb dat we de productie van ArcelorMittal moeten reduceren. Dat zei Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO, tijdens een hoorzitting in de Commissie Landbouw van het Vlaams Parlement over duurzame en betaalbare productie van gezond voedsel.


Wageningen World: Hoe boeren CO2 kunnen vasthouden

20-03-2019 - 0 reacties Nederlandse boeren en andere landgebruikers zullen jaarlijks 3,5 miljoen ton minder CO2 moeten uitstoten, om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Wageningen onderzoekt de mogelijkheden. ‘Technologisch kunnen we een heel eind komen. Veel hangt af van wat boeren in praktijk kunnen brengen.’