Tweede Kamer

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Tweede Kamer. Tweede Kamer is een van de 15951 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Tweede Kamer nieuws

Akkoord op CETA, maar wat houdt het in?

18-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer heeft vanmiddag ingestemd over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Canada, kortweg CETA. Daarmee heeft het veelbesroken handelsverdag opnieuw een belangrijke stap gezet. Wat is CETA eigenlijk, en wat betekent dit voor de agrarische sector? Boerenbusiness schetst de gevolgen in 6 vragen.


Schouten en Rutte komen niet naar demonstratie Farmers Defence Force

18-02-2020 - 0 reacties Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw komen morgen niet naar een demonstratie van de Farmers Defence Force (FDF) in Den Haag. Een onbekend aantal boeren wil morgen gehoor gegeven aan een oproep van de organisatie om op de Koekamp, naast het Centraal Station, te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
Minister Schouten zegt dat ze "intensief" gesprekken voert met het Landbouw Collectief, dat dertien boerenorganisaties vertegenwoordigt. Ze wil daarom niet een demonstratie bijwonen van een enkele boerenorganisatie.
Onevenredig
Donderdag debatteert Schouten met de Tweede Kamer over de stikstofplannen. Boeren moeten, om bij te dragen aan natuurherstel, minder stikstof uitstoten. Er ligt onder meer een plan om boerenbedrijven uit te kopen. De boerenorganisaties vinden dat ze onevenredig veel moeten bijdragen aan een oplossing. Ze stellen dat andere sectoren zoals de industrie en de luchtvaart veel minder reductie voor hun rekening moeten nemen.
Geen verband
De afwijzing van de uitnodiging van Farmers Defence Force houdt volgens het ministerie geen verband met het recente conflict tussen FDF en minister Schouten. Begin februari brak het kabinet een overleg met de boeren af vanwege een persbericht van deze organisatie. Daarin stond onder meer dat "eenieder die de sector nu verraadt, dat zal dat weten".
Later volgde een excuus voor de "verkeerde woorden".


Landbouw Collectief maant Tweede Kamer tot actie

17-02-2020 - 16 reacties Het Landbouw Collectief roept alle partijen in de Tweede Kamer op om in actie te komen in het stikstofbeleid. Het verbond van agrarische belangenbehartigers wil dat het parlement de stikstofplannen van het collectief omarmt. "Voorkom onnodig smijten met gemeenschapsgeld."


Kabinet stelt met SDE++ €5 miljard beschikbaar voor CO₂-reductie

17-02-2020 - 1 reacties De eerste ronde van de verbrede Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt tussen 29 september en 22 oktober 2020 opengesteld. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de nieuwe regeling. Naast hernieuwbare energieproductie komen in de nieuwe regeling ook CO₂-reducerende technologieën in aanmerking voor subsidie. De SDE++ kent dit jaar een verplichtingenbudget van €5 miljard. Het budget voor toekomstige rondes wordt jaarlijks vastgesteld.


Nipte meerderheid voor CETA lijkt in de maak

14-02-2020 - 0 reacties CETA, het Europese handelsakkoord met Canada, lijkt een nipte meerderheid te krijgen in de Tweede Kamer. Hoewel de stemming formeel pas volgende week is, ziet het er naar uit dat ook de ChristenUnie het akkoord nu steunt.


Kamer: minister moet misrekening over vergroening huizen uitleggen

13-02-2020 - 0 reacties Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) moet in de Tweede Kamer komen vertellen hoe duur huiseigenaren en woningcorporaties nou echt uit zijn om huizen te vergroenen. Dat blijkt uit een rondgang langs politieke partijen.


'Laat NVWA via camera's meekijken in slachthuizen om misstanden te voorkomen'

12-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is de misstanden in slachthuizen helemaal zat. Regeringspartijen VVD en CDA willen daarom de NVWA via camera's laten meekijken. Als er dan sprake is van dierenleed of van een gevaar voor de voedselveiligheid, dan kan er volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders, onmiddellijk worden ingegrepen.


LTO vindt handelsverdrag CETA niet perfect, maar goed genoeg

11-02-2020 - 0 reacties LTO Nederland is voorstander van het ratificeren van het handelsverdrag CETA tussen de Europese Unie en Canada. Woensdag 12 februari debatteert de Tweede Kamer over definitieve goedkeuring van het verdrag. Drie jaar na de start van CETA, is de export naar Canada groter dan de import, stelt LTO vast. In die tijd heeft het boeren en tuinders meer opgeleverd dan gekost. Internationale handel is voor een open economie als de Nederlandse economie van groot belang. Van iedere 5 boeren en tuinders bestaan er zeker 3 bij de gratie van de export. Handelsverdragen zijn essentieel voor goede handel. Goede handelsverdragen bevatten altijd verbeterpunten. Dat geldt ook voor CETA.


Granulietstort: of het nu vies is of niet, iets is er niet goed

11-02-2020 - 0 reacties ALPHEN/LITH - Moet er subiet gestopt worden met het storten van granuliet in de waterplas Over de Maas tussen Lith en Alphen? De gemeente West Maas en Waal wil dat, de Tweede Kamer roept er twee ministers over op het matje. Maar het is toch niet vervuilend? Of wel?


Provincies achten aanvullende stikstofreductiemaatregelen voor alle sectoren nodig

10-02-2020 - 0 reacties In een brief aan de Tweede Kamer kondigt het kabinet een aantal maatregelen aan die leiden tot een vermindering van de stikstofuitstoot. De provincies vinden het goed dat het kabinet geld beschikbaar stelt voor de vrijwillige opkoop van veehouderijbedrijven en voor de innovatie en verduurzaming van stallen. Maar om een duurzaam perspectief voor natuur én economische ontwikkeling mogelijk te maken blijven volgens de provincies forse aanvullende maatregelen en middelen voor reductie van de stikstofuitstoot binnen alle sectoren nodig.


Ledenconsultatie LTO over voortgang stikstofplannen kabinet

08-02-2020 - 0 reacties Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer een aantal nieuwe stappen rondom stikstof aangekondigd. LTO legt de voortgang in het stikstofdossier komende week voor aan haar leden. Via een digitale ledenconsultatie zullen de kabinetsplannen met de achterban worden besproken.


Schouten: 'betaalbaar beter boeren' biedt geen duurzaam perspectief voor de veehouderij

06-02-2020 - 0 reacties Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat het rapport 'Betaalbaar beter boeren', dat Ecorys in opdracht van Greenpeace heeft opgesteld, geen duurzaam perspectief voor de veehouderijsector biedt. Dat valt op te maken uit een brief aan de Tweede Kamer waarin de minister een reactie op het rapport geeft.


Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning (update)

06-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is niet blij met minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister zou aanwezig zijn bij een debat over de gezondheidsgevolgen van de gaswinning, maar hij was bij aanvang van het debat niet aanwezig.


Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning

06-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is niet blij met minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister zou aanwezig zijn bij een debat over de gezondheidsgevolgen van de gaswinning, maar daar was hij niet.


Opgestapt PvdD-Kamerlid wilde eigenlijk voor zichzelf gaan

05-02-2020 - 0 reacties Kamerlid Femke Merel van Kooten maakt de overstap van de Partij voor de Dieren naar 50Plus. Ze kon zich niet langer vinden in de partijkoers van de dierenpartij.

Politicus Femke Merel van Kooten-Arissen is lid geworden van 50Plus. Ze zat tot juli nog namens de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Tweede Kamer, maar besloot als onafhankelijk Kamerlid door te gaan omdat ze de PvdD te veel een one-issuepartij vond.


Vuurwerkverbod: CDA wil carbidschieten veiligstellen

05-02-2020 - 0 reacties DEN HAAG - Met een motie in de Tweede Kamer wil het CDA woensdag het carbidschieten veiligstellen. De partij wil de garantie dat het carbidschieten koste wat kost behouden blijft.


Rijk en provincies streven naar circa 185 miljoen nieuwe bomen in 2030

05-02-2020 - 0 reacties In 2030 moet in er Nederland 10 procent meer bos staan, vinden landbouwminister Carola Schouten en de provincies. In een brief aan de Tweede Kamer zetten ze hun visie voor een nieuwe bossenstrategie uiteen. Die lijkt volgens onderzoeker Bas Lerink onderdeel van een grotere trend: "Er wordt al gezegd dat dit het decennium van het bos wordt".


Kamer klaar met wangedrag slachthuizen en slap optreden NVWA

31-01-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is helemaal klaar met het zoveelste voorbeeld van wangedrag en misstanden in een Nederlands slachthuis. De Kamer is vooral verbijsterd over het feit dat de dierenartsen van de NVWA niet ingrijpen en de dieren soms zelf ook slaan.


Tweede Kamer ziet kansen voor kweekvlees

31-01-2020 - 0 reacties Ontwikkeling en productie van kweekvlees mogen van Tweede Kamer in een stroomversnelling komen.


Brede boerencoalitie roept op: geen vrijhandelsverdrag

29-01-2020 - 0 reacties DEN HAAG - Een breed verbond van boerenorganisaties, waaronder Farmers Defence Force en de Vereniging voor Biologisch-dynamische landbouw, roept de Tweede Kamer op tegen vrijhandelsverdrag CETA te stemmen.