Tweede Kamer

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Tweede Kamer. Tweede Kamer is een van de 18053 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Tweede Kamer nieuws

Waddenzee dreigt te verdrinken: maakt boren naar gas dit erger?

15-09-2021 - 0 reacties Moet er nou wel of niet naar gas worden geboord onder de Waddenzee? Over die vraag wordt woensdag in de Tweede Kamer gedebatteerd. De NAM wil een nieuw gasveld aanboren vanuit het Friese dorp Ternaard. Dit gasveld ligt deels onder het natuurgebied, waar geen natuurschade mag optreden. Probleem is dat het moeilijk is om die schade te monitoren.


Politie verwijdert Greenpeace-activisten bij pand Tweede Kamer

14-09-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De politie is begonnen met het verwijderen van activisten van Greenpeace, die actie voeren bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Vooralsnog zijn een stuk of tien actievoerders op de begane grond voor het gebouw aangehouden en weggevoerd.


Van der Plas mijdt Prinsjesdag uit protest tegen kabinet

11-09-2021 - 2 reacties DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) zal Prinsjesdag niet bijwonen uit protest tegen het demissionaire kabinet, dat in haar ogen de Tweede Kamer schoffeert. Ze hekelt dat de pers eerder plannen krijgt te zien dan de Tweede Kamer. Ze heeft daar al eerder over geklaagd, maar druppel voor haar is dat afgelopen week plannen uitlekten om boeren te kunnen onteigenen om de schadelijke stikstofuitstoot te beperken.


Rotterdamse haven vindt Nederlandse klimaatplannen niet ver genoeg gaan

09-08-2021 - 0 reacties De Nederlandse overheid moet met strengere klimaatdoelen komen, vindt Port of Rotterdam. De havenbeheerder zegt dit als reactie op het maandagochtend gepubliceerde rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. VVD, de grootste partij in de Tweede Kamer, zei maandag op haar beurt dat het verduurzamen van de industrie prioriteit heeft.


Leider BoerBurgerBeweging: ‘Voordat mijn man stierf, zei hij dat hij trots op me was’

31-07-2021 - 0 reacties In de interviewserie Vissen met Jan praat verslaggever Jan Hoedeman elke week met een politicus over het leven en de politiek. Deze week spreekt hij Caroline van der Plas van BBB, een van de meest verrassende nieuwkomers bij de laatste Kamerverkiezingen. ,,Iedereen moet weten dat je vanuit het niets in de Tweede Kamer kunt komen.’’


Anderhalf jaar verder Plan Landbouw Collectief blijkt enig werkbaar alternatief stikstofreductie

21-07-2021 - 1 reacties 20 juli 2021 stuurt Carola Schouten, demissionair minister van LNV de brief ‘Uitwerking managementmaatregelen melkveehouderij ten behoeve van stikstofreductie’ naar de Tweede Kamer. In feite blijken de voorgestelde managementmaatregelen hetzelfde te zijn als hetgeen door het Landbouw Collectief (LC) in november 2019 al bij LNV is neergelegd: minder eiwit in het voer, meer weidegang en […]


Diertransport niet boven 30 graden? Veetransporteurs zien niets in nieuwe aanscherping

13-07-2021 - 0 reacties Veetransport bij 30 graden of hoger moet verboden worden. Dat vindt de Tweede Kamer. Volgens veetransporteurs gaat een nieuwe aanscherping te ver. ,,Nergens op gebaseerd.”


Caroline van der Plas niet meer weg te denken uit Tweede Kamer: ‘Mensen zijn al dankbaar, terwijl ik nog niets heb bereikt’

12-07-2021 - 6 reacties Ze heeft maling aan gewoontes, is direct en vertolkt de stem van het platteland. Na drie maanden zijn Caroline van der Plas uit Deventer en haar BoerBurgerBeweging niet meer weg te denken uit de Tweede Kamer. Hoewel de successen nog miniem zijn, lopen boeren al met haar weg. De peuk gaat aan, tijd voor een gesprek.


Demissionair minister Blok: kolencentrale sluiten kan niet zomaar

02-07-2021 - 0 reacties Nog dit jaar een kolencentrale sluiten kan niet zomaar, zegt demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat. "Er moet stroom uit het stopcontact blijven komen. En we zijn een demissionair kabinet. Dit ligt op de formatietafel en is aan het nieuwe kabinet."
Verder zegt Blok dat de overheid niet eenzijdig kan besluiten dat een bedrijf met zijn activiteiten moet stoppen. "Het moet wel gebeuren binnen de grenzen van de wet."
Hij reageert op de oproep van D66, GroenLinks en PvdA om snel een centrale te sluiten om aan de Urgenda-uitspraak te voldoen. Zij noemen dat een snelle en relatief goedkope oplossing om iets aan de uitstoot van broeikasgassen te doen.
'Symboolpolitiek'
VVD en CDA in de Tweede Kamer kunnen zich ook niet vinden in het voorstel van de drie partijen. CDA-Kamerlid Bontebal: "Vervroegde sluiting gaat een paar honderd miljoen euro kosten. Kunnen we dat geld niet beter besteden, zoals aan het isoleren van woningen en het vergroenen van de industrie?"
Het CDA-Kamerlid zegt dat bij een sluiting Nederland elektriciteit moet gaan inkopen, en die komt dan waarschijnlijk van Duitse kolen- en gascentrales. Het voorstel is symboolpolitiek, zegt VVD-Kamerlid Erkens. "Als we dit doen importeren we vieze Duitse bruinkoolstroom. Het klimaat schiet daar niets mee op."
Woensdag debatteert de Kamer weer over het klimaatbeleid. Dan gaat het ook over de claims die energiebedrijven bij het kabinet hebben ingediend als compensatie voor de sluiting van hun kolencentrales in 2030.


Slachthuis in Epe tijdelijk gesloten vanwege dierenmishandeling

02-07-2021 - 0 reacties Slachthuis Gosschalk in het Gelderse Epe moet van toezichthouder NVWA vanaf zaterdag voorlopig de deuren sluiten, meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten vrijdag. De Tweede Kamer had eerder deze week aangedrongen op sluiting, nadat op beelden te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.


“Tuinbouw neemt verantwoordelijkheid voor arbeidsmigranten”

30-06-2021 - 0 reacties Peter Loef van Glastuinbouw Nederland mocht maandag aanschuiven in een rondetafelgesprek over het onderwerp uitzenden. Het gesprek, een initiatief van Senna Maatoug van GroenLinks, was gekoppeld aan de behandeling door de Tweede Kamer van het rapport van Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (onder…


Kamer wil dat fout slachthuis direct wordt gesloten: 'Dit is smeerlapperij'

29-06-2021 - 1 reacties Slachthuis Gosschalk in Epe, dat deze week in opspraak raakte wegens ernstige mishandeling van varkens, moet zo snel mogelijk gesloten worden. Dat wil een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.


Wetsvoorstel minimum CO2-prijs elektriciteitsproductie aangenomen

24-06-2021 - 0 reacties De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag 22 juni ingestemd met het wetsvoorstel waarin een minimum CO2-prijs wordt voorzien bij elektriciteitsproductie. De minimumprijs is bedoeld als een vangnet en heeft door de fors gestegen EU-ETS prijs op dit moment geen materieel effect, zo concludeert algemeen…


Natuurbeweging 'erg teleurgesteld' over vastlopen reddingsplan grutto

22-06-2021 - 0 reacties De grutto en andere weidevogels worden door de intensieve landbouw in hun voortbestaan bedreigd. Er kwam een reddingsplan, gesteund door de Tweede Kamer en omarmd door de minister, maar de uitvoering daarvan zit nu muurvast. Oud-minister van milieu Pieter Winsemius, een van de architecten van het reddingsplan, roept op tot daadkracht.


Provincie Fryslân uit zorgen over waterverontreiniging bij Schiermonnikoog door boorplannen van mijnbouwbedrijf ONE-Dyas

21-06-2021 - 0 reacties In een brief aan de Kamercommissie van Economische Zaken van de Tweede Kamer uit de provincie Fryslân haar zorgen over waterverontreiniging bij Schiermonnikoog.


'Familiebedrijven zijn hoeksteen van de economie'

16-06-2021 - 1 reacties Ondernemers en deskundigen schuiven vandaag aan in de Tweede Kamer om te spreken over het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie. 'Familiebedrijven zijn een belangrijke bron voor werkgelegenheid', zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland.


Gaat biomassa voor energie nu in de ban? Kunnen we wel zonder?

13-06-2021 - 0 reacties Is het einde van biomassa als energievoorziening nabij? Deze week besloot demissionair staatssecretaris Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat) om voorlopig geen nieuwe subsidies meer te geven voor het opwekken van energie uit 'houtige biomassa', daartoe opgeroepen door de vorige Tweede Kamer.
Maandag oordeelde een rechtbank dat de geplande biomassacentrale van Vattenfall in Diemen er weliswaar mag komen, ondanks protest van omwonenden en milieuorganisaties, maar het bedrijf wacht nog tot minstens 2022 voordat er gebouwd wordt. Als dat al gaat gebeuren.
Als het aan milieuorganisatie Mobilisation for the Environment ligt is het gebruik van biomassa voorbij, maar deskundigen denken dat we niet zonder kunnen.
'Een goed begin'
Het besluit om geen nieuwe subsidies te geven vindt Johan Vollenbroek een goed begin. Vollenbroek probeert met zijn actiegroep Mobilisation for the Environment de bouw van energiecentrales voor biomassa in Nederland tegen te houden. Zijn poging om de centrale in Diemen te stoppen is vooralsnog mislukt, maar hij gaat in beroep tegen dat vonnis.
En Vollenbroek put hoop uit een verklaring van bestuursvoorzitter Anna Borg van het Zweedse bedrijf, eerder dit jaar. "Als Nederlanders geen biomassacentrale willen", zei zij, "dan gaat het niet door. Wij zijn geen houtstookbedrijf, maar een energiebedrijf."
Net als veel andere milieuorganisaties heeft de actiegroep van Vollenbroek een principieel probleem met het opstoken van hout(snippers), om zo energie op te wekken. "Dat deden de Romeinen ook al. Hebben we in 2000 jaar niets beters kunnen bedenken? In landen als Roemenië en Bulgarije zit er nog logica achter, want daar wordt sowieso veel hout gebruikt in het dagelijks leven. In de zomer verzamel je het, in de winter stook je het op."
Maar Nederland is te klein voor biomassa, zegt Vollenbroek. "Alleen al de warmtecentrale van Purmerend stookt in zijn eentje al het hout op dat Staatsbosbeheer kan leveren. En dus moeten wij hout halen uit andere landen. Wij krijgen noodkreten binnen uit Baltische landen: 'Ze slopen hier hele bossen, omdat jullie zo nodig klimaatneutraal moeten doen'."
De oplossing, volgens Vollenbroek en zijn medestanders, is om al het geld en alle energie weg te halen uit biomassa en die in andere duurzame energiebronnen te stoppen, meer werk te maken van isolatie en efficiënt gebruik te maken van energie die er al is.
'We hebben geen keuze'
"De suggestie dat we iets te kiezen hebben, is een geveinsde luxe", zegt onderzoeker Bart Strengers, die zich bij het Planbureau voor de Leefomgeving bezighoudt met de toekomst van biomassa. "We hebben met elkaar afgesproken dat de hele wereld moet 'decarboniseren'. Europa in 2050 of liefst nog eerder. Als je gaat rekenen, kom je tot de conclusie dat je alles keihard nodig hebt: wind, zon, geothermie, maar ook biomassa."
Dat laatste kan in principe duurzaam, zegt Strengers. "Fossiele brandstoffen zaten miljoenen jaren in de grond. Als je die verbrandt, dan is het weg; de atmosfeer in. Maar bos groeit in principe gewoon aan. Het frame dat we oerbossen verstoken in biomassacentrales is simpelweg onjuist. Het zijn vooral reststromen uit de bosbouw, landbouw en landschapsbeheer die worden gebruikt. Duurzaamheidscriteria verbieden dat het uit biodiverse bossen komt."
Nu komt bijna 12 procent van het energieverbruik in Nederland uit duurzame bron, rekent Strengers voor. Meer dan de helft daarvan komt van biomassa, waarvan ongeveer de helft uit hout bestaat: van huishoudens met open haarden tot biomassacentrales. "Als je dat rigoureus schrapt, ben je verder van je doel."
'Toch nodig'
Bij de politieke discussie in de Tweede Kamer gaat het heel erg over emotie, zo vult Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bosbouw aan de Wageningen Universiteit, aan. "Nederlanders denken bij biomassa al snel aan 'tropische ontbossing', maar dat is ten onrechte: het grootste deel van het benodigde hout produceert Europa zelf, zo'n 40 à 50 miljoen ton per jaar."
Voor de hele EU komt zo'n 6 à 7 miljoen ton uit de VS, zegt Nabuurs. "Maar daar is sinds de tijd van de kolonisten nauwelijks meer oerbos over. En wat er nog is, wordt met rust gelaten, want er is genoeg productiebos voor onder meer de huizenbouw."
Er groeit wereldwijd op dit moment meer productiebos dan er gekapt wordt, zegt Nabuurs. "En het grootste deel daarvan is duurzaam gecertificeerd. Er gaat misschien wel eens iets mis in het bosbeheer, maar niet op grote schaal."
Uiteindelijk is biomassa toch nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen in de komende decennia terug te dringen, zegt Nabuurs. "De Tesla's die je nu op de weg ziet, rijden gewoon op steenkool. Daar moet je geen illusies over hebben."


Onenigheid over bouw van bijna 1 miljoen huizen

09-06-2021 - 0 reacties Nederland moet tot 2030 zo'n 900.000 woningen bouwen om het woningtekort en daarmee de woningnood op te lossen, stelt demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Er is volgens een onderzoek dat ze liet uitvoeren meer geld nodig voor de bouwplannen. Woningmarktdeskundigen zetten vraagtekens bij de noodzaak van zo veel nieuwe huizen én er is discussie over ‘bouwen in het groen’.


Greenpeace daagt overheid voor de rechter om stikstofbeleid

20-05-2021 - 4 reacties Greenpeace stapt naar de rechter om een strenger stikstofbeleid af te dwingen. Met de huidige stikstofwet overtreedt de overheid volgens Greenpeace de Europese habitatrichtlijn. De milieuorganisatie wil via de rechter afdwingen dat de overheid de uitstoot veel sneller terugbrengt dan nu in de wet is vastgelegd. De actie van Greenpeace wordt gesteund door een brede coalitie van natuur- en milieupartijen, waaronder Wereldnatuurfonds, Vogelbescherming en Milieudefensie.

Begin maart nam de Tweede Kamer een wet aan, die bepaalt dat er tot 2030 minder stikstof mag worden uitgestoten. Ook worden meer maatregelen genomen om de natuur te beschermen. Maar volgens Greenpeace is het allemaal nog lang niet genoeg. De milieuorganisatie voelt zich gesteund door een onderzoek van ecoloog Roland Bobbink van onderzoekscentrum Bware uit Nijmegen. Hij heeft onderzocht welke invloed voortdurende stikstofuitstoot heeft op de meest kwetsbare natuur, en in hoeverre de voorgenomen maatregelen de stikstofneerslag beperken.

In het onderzoek staat dat 75 procent van de meest kwetsbare landschappen zoals zandgronden, duinen, of heide blootstaat aan teveel stikstof. Als de kabinetsplannen worden uitgevoerd, zal dat in 2030 gemiddeld nog steeds 50 procent of meer zijn.

Snel handelen geboden
Volgens de stikstofwet van landbouwminister Schouten moeten de landbouw en de industrie hun stikstofuitstoot beperken. Ook is er geld uitgetrokken om de natuur te beschermen en te verbeteren. Maar wetenschappers wijzen erop dat het te langzaam gaat. Volgens onderzoeker Bobbink is snel handelen geboden: "Hoe langer de stikstofuitstoot zich opbouwt in de natuur, hoe erger de gevolgen." Teveel stikstof in de natuur leidt tot minder planten- en diersoorten, waardoor de natuur verschraalt en het evenwicht in de natuur verstoord raakt.

Greenpeace eist dat de overheid de doelstellingen naar voren haalt. Daarmee zou moeten worden bereikt dat in 2035 al 97 procent van de stikstofgevoelige natuur in ons land onder de Europese normen valt. De stikstofwet beperkt zich tot doelen voor 2030. Volgens de stikstofwet wordt dan een reductie van 26 procent bereikt, waarmee 50 procent van de kwetsbare natuurtypen onder het niveau van de Europese wetgeving valt.

Campagneleider Hilde-Anna de Vries van Greenpeace wijst erop dat wetenschappelijk vaststaat dat stikstof veel schade aanricht in de natuur. "Daarom moet de uitstoot zo snel mogelijk naar beneden. We zien dat ecosystemen niet meer functioneren, dat de bodem verzuurt, de heide wordt overwoekerd en dat de biodiversiteit wordt aangetast, soms al onomkeerbaar. Als we dat willen voorkomen, moeten we zo snel mogelijk de uitstoot beperken."

'Stikstofwet schiet inderdaad tekort'
Greenpeace is niet de eerste organisatie die vaststelt dat de huidige maatregelen niet tot voldoende stikstofdaling leiden. Vorige maand verscheen al een rapport onder de vlag van het Wereld Natuur Fonds, waarin elf wetenschappers concludeerden dat de huidige inspanningen van het kabinet niet zullen leiden tot substantieel natuurherstel.

Minister Schouten van Landbouw zei deze week in een reactie aan de Tweede Kamer dat dit rapport onvoldoende is onderbouwd. Zij kondigde aan dat Wageningen University & Research (WUR) binnenkort met een beter onderbouwd rapport komt. Het rapport is ondertussen wel door een groep van 35 vooraanstaande hoogleraren naar de informateur gestuurd met het verzoek dit op de agenda van de kabinetsformatie te zetten.

Landbouworganisatie LTO zegt in een reactie de analyse van Greenpeace te delen, maar dat dreigen met onrealistische plannen en rechtszaken geen oplossingen biedt. Voorzitter Sjaak van der Tak: "De stikstofwet schiet inderdaad tekort. Er is veel te weinig budget om de doelstellingen te halen en de broodnodige ontwikkelruimte te creëren."


Staat probeert arbitragezaken over kolencentrales af te wenden

17-05-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat probeert via een gang naar de Duitse rechter kostbare arbitragezaken tegen de Duitse energiebedrijven RWE en Uniper af te wenden. Dat meldt demissionair minister Bas van Wout (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede kamer. Beide ondernemingen eisen compensatie voor de gedwongen sluiting van hun kolencentrales.