Oogst

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Oogst. Oogst is een van de 15740 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Oogst nieuws

Vechtdal-boeren maken protestlied op Ramses Shaffy: ‘Ploeg, mest, zaai, voer, melk, oogst en bewonder’

06-12-2019 - 0 reacties DEN HAM/OMMEN - Niet zonder ons, niet zonder ons! Uit volle borst brullen enkele tientallen boeren en boerinnen uit het Vechtdal de laatste regels van het lied waarmee hun vereniging ‘De boer als Gastheer’ het eerste lustrum luister bij zet. Enerzijds is het een protestsong in deze voor boeren barre tijden, maar het lied ademt vooral ook saamhorigheid en trots op hun roeping.


"De prijzen hebben de neiging licht te stijgen naarmate het kouder wordt"

04-12-2019 - 0 reacties "Over ongeveer tien dagen begint de oogst. Dit seizoen willen we onze algehele kwaliteit en vooral de smaak van onze gewassen verbeteren. Al onze gewassen volgen de planning op basis van de overeenkomsten die we met onze partners hebben gesloten", legt Vittorio Gona uit, voorzitter van Società…


Forse groei in Nederlandse export van pootaardappelen naar Cuba

29-11-2019 - 0 reacties Cuba importeert dit jaar fors meer pootaardappelen uit Nederland. De uitvoer van Nederlands pootgoed over de oogst van zomer 2019 komt uit op circa 16.000 ton. De afgelopen 3 jaren schommelde dat tussen de 8.000 en 10.000 ton. De verwachting is dat de export komende jaren verder zal groeien.


Maïsoogst tuimelt van ene bijzonderheid in de ander

25-11-2019 - 0 reacties Akkerbouwers in de Amerikaanse Midwest hebben de oogst van maïs nog altijd niet afgerond. Ondertussen vindt er iets bijzonders plaats. Vanwege de grillige oogst, na een extreem seizoen, wordt namelijk maïs van de ene kust naar de andere getransporteerd.


TV: Kabinet pakt stikstof via voerspoor aan

13-11-2019 - 0 reacties Vandaag in Nieuwe Oogst TV: kabinet gaat stikstofproblematiek via voerspoor te lijf, glastuinders bieden petitie tegen stroomtaks aan, aantal educatieboerderijen met keurmerk stijgt en Noord-Holland handhaaft stikstofregels.


Kwaliteit en oogst beheersen aardappelmarkt

08-11-2019 - 0 reacties De oogstwerkzaamheden lagen deze week weer grotendeels stil. Aangezien de tijd voortschrijdt, neemt ook de zorg of alle aardappelen uit de grond komen toe. De schatting is dat nog steeds 10% van de Nederlandse aardappeloogst in de grond zit. Vooral in de kustgebieden moet nog veel gebeuren.


Drentse aardappelteler zet varkens in om aardappelresten in bodem op te ruimen

08-11-2019 - 0 reacties Aardappelteler Hennie Peeks zet varkens in om de resten van de aardappelen die in de grond achterblijven na de oogst op te ruimen. Peeks huurt de varkens van varkensboer Hempen van Akkervarkens uit Valthermond.


Schouten wil dat inzet van glyfosaat drastisch wordt verminderd

31-10-2019 - 0 reacties De Tweede Kamer heeft de regering in een motie gevraagd om met de sector afspraken te maken over het zo spoedig mogelijk beëindigen van het gebruik van glyfosaathoudende middelen bij het vernieuwen van grasland, kalenderspuiten, en bij behandeling van gewassen kort voor de oogst. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat weten dat het haar inzet is om het gebruik van glyfosaathoudende middelen in het bestrijden van onkruiden, graslandbeheer en het behandelen van groenbemesters en vanggewassen drastisch te verminderen. Leidend daarbij zijn de principes van geïntegreerde gewasbescherming.


Voorlopige oogstraming aantal akkerbouwgewassen, 2019*

31-10-2019 - 0 reacties Hoe groot is de verwachte oogst van een aantal akkerbouwgewassen in 2019?


HAK gaat op duurzame toer en betaalt boeren 10 procent extra

24-10-2019 - 0 reacties Groentefabrikant HAK uit Giessen betaalt zijn telers 10 procent extra voor een duurzamere teelt van rode kool. Deze week wordt de eerste oogst die het PlanetProof-keurmerk mag dragen, van het land gehaald en verwerkt.


Kalverhouders geven droom niet vrijwillig op

23-10-2019 - 0 reacties 'Wij gaan onze droom niet vrijwillig opgeven', verzekeren Walter en Henriëtte Rozendaal. De kalverhouders hebben sinds maart 2019 een kalverbedrijf in Speuld, aan de rand van de Veluwe tussen de Natura 2000-gebieden. In een video van Nieuwe Oogst ve


Drugscrimineel moeilijk van erf te krijgen

23-10-2019 - 0 reacties Het is hoog nodig dat drugscriminaliteit in Oost-Nederland wordt aangepakt. Dat zei LTO regiobestuurder Ben Haarman woensdag in de studio van Nieuwe Oogst TV. 'Als je als verhuurder eenmaal ja hebt gezegd tegen een crimineel is het bijna niet meer mogelijk om vervolgens nee te zeggen.'


Land te nat voor machinale oogst

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te plukken. En deze week loopt het storm.


'Door regen ligt oogst bijna stil'

19-10-2019 - 0 reacties Na de droogte is het nu in Nederland op veel percelen nat, vooral in Noord-Holland. 'De oogstwerkzaamheden liggen grotendeels stil en dat terwijl er nog veel poot- en consumptieaardappelen in de grond zitten.'


Telefoon van boer uit Emmeloord roodgloeiend: 'Kom bonen plukken'

18-10-2019 - 0 reacties De oogst van bonentelers Klaas en Sandra De Olde uit Emmeloord kan vanwege het natte weer niet geplukt worden. Om te voorkomen dat hun duizenden kilo's aan biologische sperziebonen straks wegrotten op het veld, deed het echtpaar een oproep om zelf emmers mee te nemen en bonen te komen plukken.


Exporttempo uien hoog, maar oogsttempo laag

18-10-2019 - 0 reacties De oogst van de zaaiuien is dit seizoen nog steeds niet afgerond, ziet DCA-marktexpert Pieter Post. Daarentegen is het tempo van de uienexport hoog. Post licht de ins en outs van de uienmarkt toe, speciaal voor onze Boerenbusiness insiders.


Oogststress en Belgische cijfers zet termijn omhoog

17-10-2019 - 0 reacties De aardappeloogst in kleigebieden staat voor de derde week stil. Nu het einde van oktober in beeld komt, lijkt het erop dat de oogst nog tot ver in november door zal lopen. Daarmee zal oogst 2019 de boeken ingaan als zeer moeizaam. 


Uienexport komt eindelijk op stoom

17-10-2019 - 0 reacties Nederlandse uienexporteurs hebben van oogst 2019 tot en met week 38 inmiddels 258.000 ton uien naar het buitenland verkocht.


Suiker en wortelopbrengst bieten omlaag

16-10-2019 - 0 reacties Suiker Unie heeft de verwachtte suikeropbrengst per hectare voor oogst 2019 naar beneden bijgesteld. Aan de hand van nieuwe gegevens wordt deze op 13,5 ton per hectare gezet. Ongunstige omstandigheden leveren minder zoete bieten op. Ook in buurlanden is dat het geval.


Amerikaanse oogst kruipt vooruit

16-10-2019 - 0 reacties De laat afrijpende maïs- en sojagewassen, in combinatie met slechte weersomstandigheden, zorgen ervoor dat de oogst in de Verenigde Staten moeizaam blijft verlopen. In de Midwest is fors minder geoogst dan gebruikelijk. Voor akkerbouwers een extreem spannende situatie.