Boeren

Boeren is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Boeren en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Boeren nieuws

Waar sturen de meeste boeren de koeien de wei in?

19-03-2019 - 0 reacties Nu de lente in aantocht is, staat bij menig melkveebedrijf de start van het weideseizoen alweer voor de deur. Het aantal gemeenten waarin melkveebedrijven alle melkkoeien de wei in sturen, stijgt jaarlijks.


POV: ‘Varkenshouder moet ruimte krijgen asbestdaken zelf te saneren’

19-03-2019 - 0 reacties De POV en LTO zijn van mening dat boeren, die zelf asbestdaken willen saneren, daar dan ook de ruimte voor moeten krijgen. Volgens de wetenschappers is het niet eens proportioneel om te investeren in beschermingsmaatregelen.


Nederland wil boer dwingen tot klimaatmaatregelen

18-03-2019 - 12 reacties

Originele beschrijving

Het moet mogelijk zijn boeren te verplichten tot bepaalde milieu- en klimaatmaatregelen.

Nederland wil niet dat het inkomen, dat boeren verwerven door te voldoen aan extra klimaat- en milieueisen, worden meegeteld bij het inkomen dat onder de aftopping valt. De Europese Commissie wil de maximale inkomenssteun beperken tot maximaal € 100.000 per boer. Extra eisen voor bijvoorbeeld milieu of klimaat moeten aantrekkelijk zijn, zei Sonnema maandag.


Geestelijke gezondheid belangrijkste troef van varkensbedrijf

17-03-2019 - 0 reacties Varkenshouders, en boeren in het algemeen, hebben een van de meest stressvolle beroepen in Nederland. Opgekropte stress kan er echter toe leiden dat varkenshouders lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen ontwikkelen.


Burger meet zelf luchtkwaliteit bij stal

16-03-2019 - 0 reacties Sensoren die de luchtkwaliteit meten worden steeds goedkoper. Daarom meten steeds meer burgers zelf de luchtkwaliteit. In het Limburgse Venray gaan burgers samen met boeren aan de slag.


Windmolens zijn verantwoordelijk voor het doden van insecten

15-03-2019 - 30 reacties De oorzaken van het doden van insecten zijn blijkbaar veel complexer dan waar veel consumenten en milieuorganisaties van uitgaan.

Dit blijkt uit ten minste één recente studie van het Instituut voor Duits Lucht- en Ruimtevaartonderzoek (DLR). Daar concluderen de auteurs dat voor een aanzienlijk deel van de decimering van de bevolking van vliegende insecten sinds 1990, de massale expansie van windparken verantwoordelijk is.

De windparken decimeren niet alleen de vliegende insecten , maar door de insecten klap voor de rotorbladen ook de efficiëntie van het systeem tot 50 procent kan verminderen. De auteurs van het onderzoek concluderen dat de analyse van windenergie sinds 1990 ", ondanks de bestaande onzekerheden, een zorgwekkende ontwikkeling laat zien."


Een stapje vooruit in het boeren zonder kunstmest

15-03-2019 - 0 reacties In de Achterhoek is een speciale mestinjecteur in gebruik genomen die geschikt is voor de 'Groene Weide Meststof'. De machine kan de kunstmestvervanger, vervaardigd uit dierlijke mest, in het land toedienen. 'Boeren zonder kunstmest komt zo een stap dichterbij', claimt het project Groene Weide Meststof.


‘Ben ik een idealist, illusionist of realist?’

15-03-2019 - 0 reacties Die vraag stelt Kees van Biert aan de bezoekers van de tweede debatavond in de tiende serie van 'It's the Food, my Friend! Op maandag 18 maart gaat het over de grondmarkt. Grond is in Nederland peperduur. Boeren zijn niet zelden miljonair, maar kunnen niet over dat geld beschikken. Hun kapitaal zit in de grond. Dat leidt tot allerlei problemen, bijvoorbeeld bij boeren die een bedrijf willen opstarten en bij kinderen die het bedrijf van hun ouders willen overnemen. Kees van Biert denkt een oplossing gevonden te hebben die voor zowel (beginnende) boeren, de bodem én beleggers vruchten kan afwerpen.


Boeren in onze provincie krijgen mogelijk te maken met geitenstop

14-03-2019 - 0 reacties Geitenhouders in onze provincie krijgen mogelijk te maken met een geitenstop. Dat betekent dat geitenhouders niet mogen uitbreiden.


Koeienboer Bram (20) emigreert naar Duitsland: 'Door alle regeltjes heb ik geen andere keus'

14-03-2019 - 25 reacties Op je 20e in je eentje naar Duitsland emigreren. Het was een lastige beslissing voor koeienboer Bram van Beekveld uit Heeswijk-Dinther. Maar hij en zijn ouders hadden naar eigen zeggen geen andere keus. “De regelgeving hier maakt het ons, boeren, ontzettend moeilijk.”

In één van de lege stallen doet Bram zijn verhaal. “Hier stonden de koeien altijd. En daar werden ze gemolken”, wijst hij. Onlangs verkocht de familie Van Beekveld alle tachtig koeien. “Ik had ze graag mee willen nemen. Ze kennen mij. Maar helaas is dat niet mogelijk.”

Bram verhuist in juli naar de Eiffel, in Duitsland. Vanaf september neemt hij daar een melkveebedrijf over. De jonge boer staat er niet helemaal alleen voor. Zijn vader zal veel in Duitsland te vinden zijn om hem te helpen. "Het is 2,5 uur uur rijden, dus het valt nog mee."

Het was lang wikken en wegen voor Bram en zijn ouders. “We zijn er al zeker een jaar mee bezig”, vertelt hij. Bram wist zijn hele leven al dat hij in de toekomst de melkveehouderij van zijn pa en ma wilde overnemen. Als vierde generatie melkveehouder wilde hij het bedrijf dolgraag op de huidige locatie, thuis in Heeswijk-Dinther, voortzetten.

Video: omroepbrabant.nl/nieuws/2952563/…


20-jarige boer emigreert naar Duitsland: ‘Door alle regeltjes heb ik geen andere keus'

13-03-2019 - 0 reacties Op je twintigste in je eentje naar Duitsland emigreren. Het was een lastige beslissing voor koeienboer Bram van Beekveld uit Heeswijk-Dinther. Maar hij en zijn ouders hadden naar eigen zegge geen andere keus. “De regelgeving hier maakt het ons, boeren, ontzettend moeilijk.”


Boeren boos door prijsstijging kadaververwerking

13-03-2019 - 0 reacties Veehouders die een dier verliezen moeten dit jaar bijna 24 procent meer betalen voor de afvoer van het kadaver dan vorig jaar. Kadaverwerker Rendac heeft de prijzen verhoogd omdat het bedrijf in 2017 verlies geleden heeft.


EP wil boeren en middelgrote en kleine bedrijven in de voedingssector beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken

13-03-2019 - 0 reacties Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met een nieuwe Richtlijn die zestien oneerlijke handelspraktijken in de voedingssector aanpakt.


“Help boeren om te desinvesteren”

12-03-2019 - 0 reacties Voedsel Anders, de koepelbeweging voor agro-ecologie, heeft in de aanloop naar de verkiezingen een eisenbundel klaar. Zowel in Europa als Vlaanderen worden nieuwe krijtlijnen getrokken voor onze voedselproductie. Het Europees Parlement stemt na de zomer over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2021-2027, een kaderwet waarbij een pot van 365 miljard euro hoort. “Help veetelers om te desinvesteren”, vraagt Voedsel Anders. “En betaal hen voor ecosysteemdiensten zoals waterbeheer, bestuiving en CO2-opslag.”


Waardering voor boer en buitengebied is hoog

12-03-2019 - 0 reacties Boeren spelen een cruciale rol bij de leefbaarheid van het Nederlandse platteland en moeten hiervoor beter beloond worden. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Wageningen Environmental Research. LTO Nederland deelt de waardering voor het buitengebied even als de zorg van de instandhouding ervan.


Trump wil fors snijden in landbouwsubsidies

12-03-2019 - 0 reacties Terwijl Amerikaanse boeren zich in een diepe crisis bevinden, door de Chinese handelsblokkade, stelt de Amerikaanse president Donald Trump voor om de landbouwsubsidies voor 2020 met zo’n 15% te verlagen.


Flevolandse boeren raken 10.000 hectare kwijt

12-03-2019 - 0 reacties Flevolandse boeren verliezen de komende jaren waarschijnlijk bijna 10.000 hectare landbouwgrond. Dit komt met name door woningbouw, Lelystad Airport en de aanleg van zonneparken. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit.


Boeren hopen op groene verkiezingsuitslag met 'duidelijk beleid'

12-03-2019 - 0 reacties Een eigen windmolen heeft hij al, maar nu zijn zonnepanelen de volgende stap voor agrariër Rob Smit. Hij hoopt dat er na de Provinciale Statenverkiezingen een duidelijker beleid komt voor de duurzame initiatieven die hij op zijn eigen erf onderneemt.


'Wij boeren hebben veruit het beste klimaatverhaal'

11-03-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Piet Hermus deed zondag mee aan de Klimaatmars in Amsterdam om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Hij roept meer landbouwers op zijn voorbeeld te volgen.

Waarom deed u als landbouwer mee aan deze Klimaatmars?
'Ik zie deze mars vooral als een kans. Wij boeren hebben veruit het beste klimaatverhaal. Wij ondervinden nu al de gevolgen van klimaatverandering, maar hebben direct ook de oplossingen in huis. Uit de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat alleen de landbouw op koers ligt om de klimaatdoelen te halen. Dat kan geen andere maatschappelijke sector ons nazeggen.'


Boer Hermus uit Den Hoek exotische publiekstrekker in Amsterdamse klimaatmars

11-03-2019 - 1 reacties AMSTERDAM/ZEVENBERGSCHEN HOEK - Met zijn trekker en platte kar tussen de medebetogers in de klimaatmars door Amsterdam heeft landbouwer Piet Hermus uit Zevenbergschen Hoek zich zondag ontpopt tot een exotische attractie. ,,Maar wel met goede gesprekken op de wagen en langs de route. Boeren, burgers en buitenlui moeten samen het tij keren. Doorsnurken is geen optie.”

Hermus was zaterdag vanuit Den Hoek vertrokken met zijn tractor, 140 kilometer binnendoor richting hoofdstad, navigerend op zijn gsm. ,,Ik mocht overnachten bij een melkveehouder in Weesp, zondagmorgen reed ik Amsterdam al in toen de stad nog niet wakker was.”