Boeren

Volg al het nieuws over Boeren, een van de 15791 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Boeren nieuwsbrief.

Boeren nieuws

Groningse boeren steunen Duitse acties: 'Wij als boeren zijn wél één Europa'

17-01-2020 - 0 reacties Een groep Groningse boeren is vrijdagmorgen in alle vroegte vanuit Bellingwolde op de trekker naar Bremen vetrokken om hun Duitse collega's te ondersteunen. Die voeren actie tegen het landbouwbeleid in hun land.


Boze boeren met tractor de straat op in Duitsland

17-01-2020 - 2 reacties DRESDEN - In diverse Duitse steden zal het verkeer vrijdag vastlopen door grote demonstraties van boeren. Volgens Duitse media gingen vrijdagochtenvroeg duizenden boeren met hun tractoren op weg naar plaatsen waar protestbijeenkomsten zijn.


"Principe-akkoord leidingaanleg LTO-Gasunie schiet fundamenteel tekort"

17-01-2020 - 0 reacties Onlangs tekenden LTO Nederland en Gasunie een principe-akkoord over leidingaanleg door land van boeren en tuinders. Hoewel het hernieuwde akkoord verbeteringen lijkt te kennen, is een aantal elementaire weeffouten ongewijzigd gebleven, aldus de Federatie Particulier Grondbezit. "In het bijzonder ontbreekt…


Boerenraad wil gevoel van onmacht wegnemen

17-01-2020 - 0 reacties Melkveehouder Alex Datema uit het Groningse Briltil is medeoprichter van de Boerenraad. Deze raad is een soort denktank van boeren. De raad wil om te beginnen erkenning hebben voor wat progressieve boeren al in de praktijk brengen.

Het magazine Knack Weekend geeft zijn lezers een blik achter de schermen bij een Belgische landbouwer. De eersten die de reporters over de vloer krijgen zijn saffraantelers Linda en Marc. “De paarse krokus met kostbare rode stampers is dol op Kempische zandgrond”, getuigen ze. “Dat ontdekten we jaren geleden toen we stoemelings duizend bollen in een verloren stukje grond stopten.”

Dat rond Proxima Centauri een rotsachtige planeet cirkelt was bekend. Mogelijk draait er óók een ijskoude superaarde omheen.


Ruim 500 varkensboeren melden zich voor uitkoopregeling

16-01-2020 - 0 reacties Iets meer dan vijfhonderd varkenshouders hebben zich gemeld voor een uitkoopregeling waarbij zij tegen een vergoeding hun bedrijf kunnen beëindigen. Dat zijn er veel meer dan waar rekening mee werd gehouden. Het kabinet ging ervan uit dat zo’n driehonderd boeren zouden toehappen.


Zorgen om vogelgriep, pluimveesector wil ophokplicht

16-01-2020 - 0 reacties Pluimveeorganisaties sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Schouten waarin ze vragen een ophokplicht in te stellen. Ze zijn bang dat de vogelgriep, die nu in Oost-Europa heerst, naar Nederland komt.
Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgroep uit Polen. Inmiddels is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).
"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.
Daarmee doelt Oplaat op extra reinigen en ontsmetten. Boeren worden nu al verzocht zich daaraan te houden.
Maar dat is dus niet genoeg, vindt hij. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. De brief die wordt verstuurd naar minister Schouten is ook ondertekend door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens.
Virus is erg actief
Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."


Veel varkenshouders willen stoppen, mogelijk komt er meer geld

15-01-2020 - 0 reacties Waarschijnlijk komt er meer geld beschikbaar om meer varkenshouders te laten stoppen. Landbouwminister Carola Schouten kondigt aan 'het maximale' te willen doen om de boeren te compenseren die vrijwillig hun bedrijf sluiten.


Meer animo dan gedacht voor stoppen varkenshouderij

15-01-2020 - 0 reacties Het kabinet verwachtte dat ongeveer driehonderd boeren zich zouden aanmelden voor de regeling. Nu blijkt er meer animo te zijn.


Wandeltocht voor de kringloopboer

15-01-2020 - 0 reacties Natuurliefhebbers en boeren wandelden dinsdag eensgezind van Delfgauw naar Den Haag. Onder hun arm zat een tienpuntenplan voor minister Carola Schouten om de natuurinclusieve kringlooplandbouw nadrukkelijker op de politieke kaart te krijgen.


Varkenshouders willen dankzij subsidie massaal stoppen met boeren

14-01-2020 - 1 reacties Een subsidieregeling van het kabinet voor het beëindigen van varkenshouderijen blijkt een enorm succes. Varkenshouders willen massaal stoppen met boeren, melden Haagse bronnen.


Boze boeren gaan ook in Zeeland actie voeren bij supermarkten en in winkelcentra

14-01-2020 - 0 reacties COLIJNSPLAAT - Boeren gaan in maart actie voeren bij supermarkten en in winkelcentra. De boerenactiegroep Agractie gaat op veertig plaatsen consumentenproducten tegen kostprijs aanbieden. Woordvoerder Ronne Smolders verwacht dat er ook in Zeeland acties plaatsvinden.


Groningse boeren gaan op de trekker actievoeren in Duitsland

14-01-2020 - 0 reacties Een groep Groningse boeren trekt vrijdag op de trekker naar Bremen om Duitse collega's te steunen in hun strijd tegen het landbouwbeleid in dat land.


Zwolse voedselcoöperatie Hof van Breecamp biedt boodschappenalternatief

14-01-2020 - 0 reacties Tholen – Ze liep al lange tijd met plannen voor een lokale voedselcoöperatie rond. Aangewakkerd door de boerenprotesten afgelopen december zette ze er extra vaart achter en zette binnen twee weken een korte keten op. “Er was veel gedoe bij de boeren maar de consument speelt hier ook een rol in. Mensen…


Boeren en Tweede Kamerleden maken bezwaar tegen openbaarmaking fosfaatrechten

13-01-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force laat juristen uitzoeken of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) openbaar mag maken hoeveel fosfaatrechten elk melkveebedrijf heeft. Ook Agractie Nederland en diverse Tweede Kamerleden maken bezwaar tegen het besluit van RVO.nl om de gegevens openbaar te maken.


Organisaties: beloon boer die minder krachtvoer gebruikt

13-01-2020 - 14 reacties LEEUWARDEN - De overheid moet de btw op natuurvriendelijke producten verlagen en boeren belonen die het gebruik van kunstmest, krachtvoer, bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen verminderen.


Boeren op biodynamische wijze, is dat haalbaar in Nederland?

11-01-2020 - 0 reacties Boeren volgens de biologisch dynamische manier is beter voor de biodiversiteit en de dieren kunnen op hun eigen, natuurlijke wijze leven. Maar is het financieel haalbaar voor de boer? Boerin Julia ter Huurne uit Buurse zegt van wel.


462 Twentse boeren staakten intensieve veeteelt

11-01-2020 - 0 reacties Honderden Twentse boeren stopten de afgelopen jaren met het intensief houden van varkens of kippen, omdat ze niet wilden of konden investeren in een emissiearme stal. Dat blijkt uit cijfers van de Omgevingsdienst Twente.


Mega-zonnepark Winterswijk: LTO is fel tegen, maar de boeren zijn blij

11-01-2020 - 0 reacties WINTERSWIJK - Plannen voor de komst van het grootste zonnepark van Gelderland worden door enkele boeren in Winterswijk enthousiast omarmd. Er was zo veel belangstelling om mee te doen, dat er 78 hectare landbouwgrond beschikbaar is om maar liefst 250.000 panelen op te bouwen.


40 procent van stoppende boeren komt in financiële problemen, blijkt uit Meldpunt Boer met Kiespijn

11-01-2020 - 0 reacties Een flink deel van de Brabantse boeren die moeten stoppen vanwege de vervroegde milieuregels, komt in financiële problemen. Zo’n 40 procent van de boeren die bezig is met stoppen of al gestopt is, geeft dat aan in ons Boer met Kiespijn meldpunt.


CDA-Kamerlid Jaco Geurts: ‘Uitspraak Frans Timmermans over demonstrerende boeren vind ik echt oliedom’

09-01-2020 - 0 reacties CDA-Tweede Kamerlid en voormalig varkenshouder Jaco Geurts (49) uit Voorthuizen heeft een roerig jaar achter de rug. Hij liet in het stikstofdebat zijn boerenhart spreken, kruiste de degens met D66 over het halveren van de veestapel en veegde de vloer aan met de meetmethode van het RIVM. ,,De cijfers moeten kloppen als de gevolgen voor de samenleving zó groot zijn.’’