Boeren

Volg al het nieuws over Boeren, een van de 16733 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Boeren nieuwsbrief.

Boeren nieuws

De anti-landbouwwet van Minister Schouten

25-10-2020 - 21 reacties Biedt de Kamerbrief wetsvoorstel stikstofreductie en natuurbescherming oplossingen? Of slechts ‘adders onder het gras’ voor de landbouw? De 55 pagina’s tellende Memorie van Toelichting bij de Kamerbrief, beloofd slechts het laatste voor de Nederlandse boeren.

Dit Kabinet heeft de jacht op de beschikbare ruimte in Nederland geopend. En die ruimte wil men halen bij de boeren. Dat bleek in april jl. al uit de Kamerbrieven van Minister Schouten en Minister Ollongren – Binnenlandse Zaken; het ministerie waar de toekomstige Omgevingswet onder gaat vallen. In de Omgevingswet zit het overgangsrecht dat slechts 10 jaar geldt. Waarmee onze bestaande rechten en vergunningen waardeloos worden en latente ruimte zal verdampen. Dit wetsvoorstel is een ruimtelijke ordeningswet, vermomd als milieumaatregel. Die een groot aantal boeren onvrijwillig naar de uitgang gaat begeleiden, als wij niet ingrijpen.


Oproep aan boeren om bestrijdingsmiddelen te checken

25-10-2020 - 0 reacties OSS/UDEN - Als boer nog verboden bestrijdingsmiddelen in bezit? Dan kun je die nu zonder boete inleveren. Om het grondwater te beschermen doet een aantal gemeenten in de regio dit najaar mee aan de actie ‘bezem door de middelenkast’.


Minister Schouten opnieuw onderuit: boeren onterecht beschuldigd van kalverfraude

23-10-2020 - 2 reacties Ze kon niet anders dan veehouderijen op slot zetten vanwege vermoedens van fraude, zei minister Schouten. Dat klopt niet, stelt de rechter nu.

Twee gerechtelijke uitspraken, deze week gedaan, betekenen een gevoelige nederlaag voor minister Schouten van landbouw. Zij heeft de Europese wet onjuist toegepast en ten onrechte honderden melkveebedrijven op slot gezet vanwege vermoedens van fraude.

De minister had het echter mis, oordeelt de rechter deze week, in twee zaken die waren aangespannen door geblokkeerde melkveehouders. De ene boer had relatief veel meerling-kalveren geregistreerd, de andere boer had juist een melkgevende koe zonder geregistreerd kalf – dat was namelijk doodgeboren. Beide situaties zijn volgens de rechter geen reden om de aan- en afvoer van dieren te verbieden. De minister heeft de Europese regels verkeerd uitgelegd: een vermoeden van gesjoemel is géén reden om een bedrijf volledig op slot te zetten

De advocaat van een van de onterechte geblokkeerde boeren kondigt aan dat hij namens zijn cliënt een schadeclaim zal indienen. Hij roept andere melkveehouders op hetzelfde te doen. Minister Schouten liet eerder al weten dat de NVWA schadeclaims in behandeling zal nemen en aantoonbare schade door de bedrijfsblokkade zal vergoeden.


‘Pesticiden? Het kan echt ook zonder’, laat boer John Arink uit Lievelde zien

22-10-2020 - 0 reacties LIEVELDE - Het kan ook anders, vindt biologisch boer John Arink (51) uit Lievelde. Omstreeks 1991 ‘zag hij het licht’. Hij ziet true pricing als de toekomst: prijzen waarin de milieuschade al is verrekend, zodat biologisch boeren kan concurreren met traditioneel boeren. Oftewel: it’s the economy, stupid!


Op hol slaand vee door oefenvluchten helikopters Defensie, burgemeester gaat met klagende boeren in gesprek

22-10-2020 - 0 reacties Koeien die van schrik dwars door het prikkeldraad rennen en in de sloot belanden. Paarden die op hol slaan. Een stel boeren uit de Hoeksche Waard is de oefenvluchten van helikopters van Defensie zat. Het zorgt voor stress bij hun dieren. Burgemeester Bram van Hemmen zoekt naar een oplossing.


Projectontwikkelaars kunnen boeren uitkopen voor hun stikstofruimte – en dat baart menigeen zorgen

21-10-2020 - 22 reacties Om de uitstoot van stikstof door landbouw te verminderen, kunnen projectontwikkelaars in steeds meer provincies boeren uitkopen. Als dit ‘extern salderen’ maar goed gaat, klinkt het van alle kanten. Drie redenen waarom oude fouten, juridische procedures en boerenprotesten op de loer liggen.


Hete zomers slecht nieuws voor de kievit; vrijwilligers vonden veel dode kuikens

20-10-2020 - 0 reacties Het voorjaar is telkens weer een drukke tijd voor Piet Peijs uit Reusel-De Mierden. Met een groep vrijwilligers verplaatst Peijs dan voorzichtig kievietsnesten om de eieren te redden van de ploeg. Ondanks zijn inzet telt Brabant steeds minder kieviten. En de droge zomers van de afgelopen jaren maken het er niet beter op.
Drie droge zomers op een rij laten hun sporen na in de natuur. In een serie van vier verhalen onderzoekt Omroep Brabant wat dat betekent voor 'onze' dieren. Natuurmonumenten sloeg onlangs alarm. De schade aan de natuur door de klimaatverandering is onherstelbaar. Moet Brabant straks verder zonder de grote bronlibel, zonder kieviten en zonder heideblauwtje? Om er maar drie te noemen...
Jochem Sloothaak is de weidevogelkenner van Brabants Landschap. Hij vertelt dat het aantal weidevogels elk jaar met ongeveer vijf procent terugloopt. "En dat al jarenlang". De schade door de droogte van de afgelopen jaren komt daar boven op.
Sloothaak: “Dit jaar hebben we heel veel eieren gevonden met niet uitgekomen kuikens. Die hebben dan niet eens de energie om de eierschaal open te bikken. En als dat wel lukt, vinden ze door de droogte nauwelijks insecten. We hebben dit jaar voor het eerst massaal dode kuikens gevonden.”
Peijs: "Door de droogte is de bodem keihard. En door de droogte zijn er ook nog eens veel minder insecten."
De kievit deed het al slecht voor de droogte. Sloothaak wijt dat voor een groot deel aan de schaalvergroting in de landbouw. De kievit heeft een voorkeur voor vlak land waar-ie tegenstanders van verre aan ziet komen. In Nederland nestelt de kievit dus vaak op akkers. Ondanks vrijwilligerswerk als dat van Peijs komen veel kievitkuikens om tussen de scharen van de ploeg. Sloothaak: "De machines worden steeds groter, de kuikens kunnen niet meer ontsnappen."
De door Peijs opgerichte weidevogelvereniging rukt elk jaar met 25 vrijwilligers uit om op de akkers van tachtig boeren nesten te redden . “Toen we begonnen, moesten we bij iedere boer praten als brugman. Tegenwoordig zeggen ze ‘kom maar’. Ze zijn heel meegaand."
Toch ziet Peijs ook op 'zijn' akkers een snelle achteruitgang van het aantal kieviten. "Vijftien jaar geleden haalden we nog wel eens de driehonderd nesten. Als we nu de honderd halen, zijn we al tevreden. Er zijn steeds minder insecten. De bodem van de akkers verslechtert, er zitten minder wormen in.
Kieviten zijn in Nederland beschermd. Er wordt ook geld aan uitgegeven. Zo krijgt Arjens Boom uit Babyloniënbroek een vergoeding, omdat hij elk jaar elf hectare van zijn land onder water zet. Toen Boom in een conflict belandde over de uitbreiding van zijn melkveebedrijf met 110 koeien besloot hij de zaken anders aan te pakken en zijn inkomsten voor een deel te halen uit ecologisch beheer. "Een topper," noemt Sloothaak hem.
Trots stuurt Boom via whatsapp foto's van alle vogels die op zijn vochtige land afkomen. "De groenpootruiter, patrijzen, grutto, pleviertjes, wulpen, kieviten, lepelaars. Ik ga geen uren in het veld zitten kijken, maar ik heb er wel hoe langer hoe meer plezier in gekregen."
Sloothaak bezoekt het Vughts Gement. Een gebied dat is ingericht voor weidevogels. De waterstand is verhoogd, er wordt gemaaid na het broedseizoen en grazende koeien zorgen voor ruigte in het grasland.
"Dit was een van de echte weidevogelgebieden in de provincie," zegt Sloothaak. "Maar ook hier gaat het snel achteruit. Eigenlijk zijn er in Brabant geen grote gebieden meer met veel weidevogels. Naar schatting zijn van de kievit in heel de provincie nog zo'n 16.000 broedparen."
Met zijn verrekijker kijkt hij nog even rond. "Hier en daar gebeuren nog dingen waar je vrolijk van wordt maar het grootste deel is negatief. De boerenbedrijven worden steeds groter, daar is zelden nog maar ruimte voor nestbescherming. Maar ook, veel boeren staan onder druk. Vaak kunnen ze nog maar net het hoofd boven water houden. Als je dan aankomt met een leuk project voor weidevogelbescherming levert dat zelden wat op."
Peijs: "Na de Tweede Wereldoorlog wilden we zo veel mogelijk voedsel produceren. Daar is alles nog steeds op afgestemd. Maar we hebben toch al lang geen honger meer...?"


Als de vos niet van de weidvogels afblijft: dan maar stroomdraad spannen om de nestjes

18-10-2020 - 0 reacties SCHIJNDEL - Als wandelaars in Schijndel de komende jaren nog volop willen genieten van de kievit, scholekster en wulp op de boeren landerijen, dan moet de tactiek van beschermen van weidvogels worden aangepast. De Weidevogelbeschermingsgroep Schijndel heeft daar al volop ideeën over.


Verzet tegen landbouwgif in Oost-Nederland groeit, maar pas als je er dood aan gaat wordt het verboden

17-10-2020 - 0 reacties Ruim 9 miljoen kilo landbouwgif wordt jaarlijks over de Nederlandse akkers gespoten. Boeren zeggen: het is toegestaan, dus het is veilig. Maar op steeds meer plekken in Oost-Nederland zijn omwonenden ongerust over dat gif. En die zorgen zijn niet onterecht, zeggen deskundigen.


Iedereen is het eens: boer moet meer verdienen

17-10-2020 - 94 reacties Nederlandse boeren en tuinders moeten meer gaan verdienen om adequaat in te kunnen spelen op de uitdagingen die liggen in de voedselproductie. Ook moeten de Europese grenzen dicht voor goedkoper voedsel die tegen lagere standaarden is geproduceerd.


Boeren een jaar na massaal protest op het Martinikerkhof: 'We zijn niets opgeschoten'

14-10-2020 - 15 reacties Woensdag precies een jaar geleden vlogen er eieren, tomaten en stro door de lucht voor het provinciehuis in Groningen. Honderden boeren kwamen met hun trekkers naar het centrum van de stad om te protesteren tegen het stikstofbeleid.


Stel rooft ei-automaat van boer leeg in Baarschot

14-10-2020 - 0 reacties De politie heeft man en vrouw opgepakt, omdat ze geld hadden gestolen uit een ei-automaat in Baarschot. De automaat was opengebroken, het geld eruit geroofd en het toestel was niet meer bruikbaar. Ook in Haghorst zou het stel hebben geprobeerd geld uit een automatiek te stelen, maar de boer was er op tijd bij.
Het gaat om een 36-jarige man uit Eersel en een 28-jarige vrouw uit Tilburg. Beide boeren deden aangifte. De boer in Haghorst betrapte een man toen hij de ei-automaat probeerde open te breken. De dief bedreigde de boer en ging er daarna vandoor.
Toen de politie poolshoogte nam bij het stel, troffen ze twee gestolen fietsen aan.


Boer David is weer thuis, niet tussen de varkens maar tussen de aardappelen

12-10-2020 - 0 reacties Hij praat inmiddels met evenveel passie over de aardappel als jaren geleden over het varken. Boer David uit Dinteloord heeft zijn bakens verzet en het hoofdstuk Roemenië afgesloten. De deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw van 2017 is begonnen als akkerbouwer in zijn eigen Prinslandse Polder.

David was zondagavond een van de boeren die centraal stonden in een aflevering van Onze Boerderij bij KRONCRV, de nieuwe tv-serie van Yvon Jaspers. Jaren geleden vroeg menig kijker van zich af wat hem in godsnaam bezielde om in Roemenië een varkenshouderij te beginnen. De sceptici hebben gelijk gekregen: David heeft een punt gezet achter zijn pogingen om in Oost-Europa vaste voet aan de grond te krijgen als varkensboer.

Praktijk weerbarstigerVol goede moed wilde David zich op de ‘ruïne’ storten die het bedrijf in Roemenië was waar hij zijn zinnen op had gezet. Hij had precies voor ogen wat hij met de bouwval van plan was, waar de varkens zouden komen en waar het kantoor.
De praktijk bleek weerbarstiger, vertelt David in Onze Boerderij. “Het was een moeilijke en verwarrende periode voor me. Ik wilde echt iets op poten zetten, iets opbouwen, maar in Roemenië kostte het me zoveel tijd om een bedrijf te realiseren dat ik er geen boer kon zijn. Het is daar lang niet zo goed en zo gemakkelijk geregeld als in West-Europa om iets van de grond te krijgen. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik liep daar tegen zoveel problemen aan dat ik niet gelukkig zou worden als ik er zou gaan wonen.”

'Lotje uit de loterij'David zit inmiddels wel weer goed in zijn vel. Hij is aan de slag gegaan op het akkerbouwbedrijf van zijn buren waar hij als kind als het ware opgroeide. Het is de bedoeling dat hij de komende twee jaar met de eigenaars Willeke en Kees mee gaat werken om uiteindelijk het bedrijf over te nemen.
“Ik vind het best een uitdaging. Ik heb er echt respect voor dat zij en hun kinderen mij deze kans hebben gegeven. Het is echt een grote verantwoordelijkheid om hun levenswerk en dat van hun voorvaderen over te nemen. Maar ik wil het wel goed doen, ook in de ogen van Kees. Die ziet alles, die heeft zoveel ervaring, daar maak ik graag gebruik van.” Willeke is er op haar beurt ook blij mee. “Een lotje uit de loterij.”

Neus op de feitenIn zijn nieuwe werkomgeving geen zeugen, beren of biggen, maar aardappelen, tarwe, sperziebonen, suikerbieten en uien. Die zijn veel meer dan al die krulstaarten gevoelig zijn voor de nukken van ons klimaat.
David werd direct met de neus op de feiten gedrukt. Een natte winter, een droog voorjaar, zo wisselvallig had Kees, zijn leermeester, het nooit eerder meegemaakt. Om toch voldoende aardappelen te kunnen oogsten, moest er flink beregend worden. “Ik heb liever vocht in het bed”, reageert David. Hij schaamt zich bijna voor zijn uitspraak, die echter ook alles zegt over het feit dat hij zich in zijn 'nieuwe' metier als een vis in het water voelt.
“Dit is mijn droom, ik ben weer thuis.” Met zijn Mara, met wie hij nog steeds samen is.
LEES OOK: Verliefde boer David doet alles om indruk te maken op zijn Mara, zelfs een wc-pottenrace


’Meer boeren in het zuiden slachtoffer van criminaliteit’

10-10-2020 - 0 reacties ROERMOND - In het zuiden van Nederland, en met name in de grensregio’s, worden 1 tot 3 op de 5 boeren door criminelen benaderd.


Boer Adri had zonder het te weten een wietplantage op zijn erf: 'Je komt in een wereld waar je niet wilt zijn'

08-10-2020 - 0 reacties Boer Adri Bossers verhuurde een huisje op zijn erf aan een gescheiden man. Na een paar maanden bleek die daar een wietplantage in te hebben aangelegd. Net als boer Adri krijgen veel meer boeren te maken met drugscriminaliteit. "Het is angstaanjagend."


Boeren en tuinders delen tijdens Dutch Food Week appels uit aan voedselbanken in Drenthe

08-10-2020 - 0 reacties Verschillende boeren en tuinders delen op 13 oktober tijdens de Dutch Food Week appels uit bij diverse voedselbanken in Drenthe. De actie is een initiatief van LTO Noord.


Boze boeren met trekkers naar gemeentehuis Oude IJsselstreek

08-10-2020 - 0 reacties Tientallen boeren zijn donderdagmiddag met de trekker naar het gemeentehuis van Oude IJsselstreek gereden. De agrariërs zijn niet te spreken over een voorgenomen plan om grond van hen te bestempelen als 'natuur'. Reden om in Gendringen bezwaar te maken bij de wethouder.


Tientallen trekkers naar gemeentehuis in Gendringen om ‘desastreus’ plan

08-10-2020 - 0 reacties GENDRINGEN - Tientallen boze boeren van de actiegroep Farmers Defence Force houden vanmiddag een actie bij het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen. De boeren zijn boos over het nieuwe landschapsplan van de gemeente, dat voor tientallen boeren desastreus kan uitpakken.


Boeren en tuinders delen appels uit aan Groningse voedselbanken

08-10-2020 - 0 reacties Boeren en tuinders delen volgende week tijdens de Dutch Food Week ruim 40.000 appels uit bij verzorgingshuizen, ziekenhuizen, scholen en voedselbanken in hun regio. In Groningen worden 5.000 appels uitgedeeld.


Boeren met trekkers naar gemeentehuis vanwege onvrede over landschapsplan

08-10-2020 - 0 reacties Tientallen boeren zijn donderdagmiddag met de trekker naar het gemeentehuis van Oude IJsselstreek getrokken. De agrariërs zijn allerminst te spreken over een voorgenomen plan om grond van hen te bestempelen als 'natuur'. Reden om in Gendringen bezwaar te maken bij de wethouder.