Boeren

Volg al het nieuws over Boeren, een van de 15957 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Boeren nieuwsbrief.

Boeren nieuws

Boeren voeren volgende maand onder meer in Zwolle actie

26-02-2020 - 6 reacties Agractie Nederland gaat op 21 maart actievoeren in onder meer Zwolle. De stad wordt genoemd als één van zes landelijke locaties waar op die dag aandacht wordt gevraagd voor de situatie van boeren. Agractie wil de aandacht vestigen op de -volgens de organisatie- onnodige voedselimport en oneerlijke prijzen.


Groningse boer in aardbevingsgebied krijgt ook steun bij verduurzaming

25-02-2020 - 0 reacties Honderden boeren in het aardbevingsgebied in Groningen krijgen niet alleen ondersteuning in schadeherstel en versterking, maar ook in het verduurzamen of moderniseren van hun bedrijf. Dat stelt voorzitter Henk Jan Bolding van de Agrotafel, het overlegorgaan van landbouwpartijen in het aardbevingsgebied.


Rattengif bedreigt onbedoeld ook andere dieren, zoals de sperwer, de hermelijn en de naaktslak

25-02-2020 - 0 reacties Gif waarmee boeren en bedrijven ratten en muizen bestrijden, verspreidt zich verder door de voedselketen dan gedacht. Met potentieel dodelijke gevolgen.


Aanhoudende boerenprotesten in Spanje

25-02-2020 - 0 reacties Spaanse boeren gaan net zo lang door met de trekkerprotesten totdat de overheid hen tegemoet komt.


PBL: 'Slimme financiële prikkels nodig voor opschaling natuurinclusieve landbouw'

25-02-2020 - 0 reacties Boeren investeren vooral in natuurinclusieve landbouw als zij gemotiveerd zijn, bereid zijn om risico’s te nemen en er van overtuigd zijn dat een andere vorm van landbouw mogelijk is. Slimme financiële prikkels zijn echter nodig om tot opschaling van natuurinclusieve landbouw te komen. Dat concludeert een nieuwe beleidsstudie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Vrije Universiteit Amsterdam.


Ik heb nog sympathie voor de boeren. Nog wel

25-02-2020 - 28 reacties Column Irene van Staveren, ze is hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit

De boeren zijn verdeeld. Enerzijds is er de ­traditionele boerenlobby, zoals LTO, met een degelijke onderzoeksafdeling met landbouweconomen. Anderzijds zijn er uiteenlopende nieuwe groepen die met acties veel aandacht opeisen. Hoe harder ze schreeuwen, des te meer de burger beseft dat er wel heel veel belastinggeld naar deze sector gaat, direct en via Brussel – zo’n 1 miljard euro per jaar.


'Milieuvriendelijke boeren hebben steun en zekerheid nodig'

25-02-2020 - 1 reacties Ongeveer de helft van de boeren is bereid om meer te doen voor het milieu. Maar ze hebben dan wel extra steun en zekerheid nodig, zeggen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Vrije Universiteit Amsterdam na onderzoek.


‘Agro-zorgnetwerkkaart laat boeren zien aan wie ze hulp kunnen vragen’

25-02-2020 - 0 reacties De Agro-zorgnetwerkkaart moet boeren en hun omgeving helpen met het vinden van de juiste (psychosociale) hulp.


Boze boeren willen eigen landelijke publieke omroep

25-02-2020 - 0 reacties Krijgt Nederland nog een nieuwe publieke omroep erbij? De boeren van actiegroep Farmers Defence Force, die regelmatig Nederland plat leggen, zijn nu ook een campagne gestart om leden te werven om zo een eigen omroep te krijgen.


Boeren willen meer geld en steun voor ‘groene’ landbouw

25-02-2020 - 0 reacties Boeren die nu al een aantal kleine maatregelen hebben genomen die goed zijn voor het milieu, zijn bereid om nog veel meer te doen. Maar daar is wel meer geld en zekerheid voor nodig. Dat stellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Vrije Universiteit Amsterdam op basis van een studie.


Franse boeren in de bres voor hun sector en imago

24-02-2020 - 0 reacties In het licht van het ‘Salon International de l’Agriculture’, dat momenteel in Parijs plaatsvindt, staat het imago van de landbouwsector centraal. De Franse boeren hebben het moeilijk om nieuwe werkkrachten te vinden en klagen ook de agribashing aan.


Vrees dat boeren worden weggekocht, Marktplaats voor stikstofrechten

21-02-2020 - 2 reacties Het zou eigenlijk op 1 februari al ingaan, maar het ministerie heeft de salderingsregels uitgesteld. Met die regels wordt het mogelijk om stikstofrechten te verhandelen.


Boeren investeren steeds minder in stallen

21-02-2020 - 0 reacties Er wordt steeds minder geïnvesteerd in agrarische gebouwen. Sinds 2012 is er een dalende trend te zien. Dit blijkt uit de vrijgegeven gegevens van het CBS over het aantal bouwvergunningen in de landbouw.


Zuivelfonds slaat geen bres in stikstofcijfers van RIVM

20-02-2020 - 6 reacties ,,De boeren hebben gelijk, er is een ronduit bezopen stikstofbeleid.’’ Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, windt er vandaag geen doekjes om. Toch weet zijn onderzoeksteam geen keiharde bres te slaan in de stikstofcijfers van het RIVM.


Veehouderij heeft andere stikstofcijfers dan RIVM

20-02-2020 - 0 reacties Eerst bezetten de boeren het gebouw van de RIVM met tractoren, nu bestoken ze het instituut met eigen onderzoeken. Zo komt vandaag het Mesdagfonds met eigen onderzoeken naar de stikstofuitstoot van boeren. Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO is een belangenorganisatie van melkveehouders. Uit berekeningen van de stichting blijkt dat boeren 23 procent van alle stikstof uitstoten, terwijl het RIVM 46 procent becijferde.


Knappe Boer Zoekt Vrouw-boerin Annemiek (25) overladen met liefdesbrieven

20-02-2020 - 0 reacties De 25-jarige melkveehoudster Annemiek is overrompeld door het aantal brieven dat ze heeft ontvangen, nadat ze een aantal maanden geleden in de populaire boerendatingshow Boer Zoekt Vrouw een liefdesoproep deed. Uit een geluidsfragment dat vandaag is vrijgegeven door de KRO-NCRV is op te maken dat Annemiek naar alle waarschijnlijkheid één van de vijf boeren is die wordt gevolgd in het elfde seizoen.


Boerenprotesten in Den Haag met negen aanhoudingen ‘betrekkelijk rustig’

20-02-2020 - 0 reacties Twee boeren zijn aangehouden voor het niet opvolgen van aanwijzingen op de snelweg, meldt de politie.


Kijk terug: De presentatie van de stikstofcijfers van het Mesdag Zuivelfonds

20-02-2020 - 0 reacties Het Mesdag Zuivelfonds presenteert vanmiddag haar rapport 'Stikstofmodel gekraakt'. Veel boeren twijfelen aan de resultaten van het RIVM, waarin de landbouw voor 46 procent verantwoordelijk is voor de uitstoot van stikstof.


Boeren verwarren ‘luisteren’ met ‘doen wat zij willen’

20-02-2020 - 9 reacties Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Zowel de boeren als de oprichters van Ongehoord Nederland maken hier een klassieke denkfout: ze verwarren 'luisteren naar' met 'doen wat wij zeggen'. Je kunt luisteren, écht luisteren, en het dan toch niet eens zijn met iemand. Of je maakt een andere afweging omdat er meer belangen op het spel staan. Zo is de wereld groter dan die van de boeren. Als het goed is, houden politici ook rekening met andere partijen bij het oplossen van het stikstofprobleem. En dan bedoel ik niet alleen die van bouwers en woningzoekers, maar bijvoorbeeld ook van kinderen die graag gezond willen opgroeien.


Meerdere boeren met tractoren over de snelweg naar huis

20-02-2020 - 0 reacties DEN HAAG - [update 19:35 uur] Meerdere boeren zijn woensdagavond deels over de snelweg terug naar huis gereden na het protest in Den Haag. Op de A12 richting Utrecht en de A4 richting Amsterdam reden meerdere tractoren, me...Lees meer