Boer

Al het Boer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Boer nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Boer nieuws

'Misschien is het bedrijf wat te groot voor u en moet u wat dieren wegdoen'.

18-01-2021 - 0 reacties Een voorwaardelijke boete van 6000 euro moet een 64-jarige boer uit Noordbroek ervan weerhouden zijn vee verder te verwaarlozen. 'Misschien is het bedrijf wat te groot voor u en moet u wat dieren wegdoen. Dat geef ik u als overweging mee,' zei de Groningse politierechter tegen de boer.


Noorwegen is het beste land voor een boer, maar 'snel even aanwippen voor een bakje is er niet bij'

17-01-2021 - 17 reacties OSLO - Het Friese echtpaar Arno en Selma Landman hebben met vallen en opstaan een mooi melkvee- en zuivelbedrijf opgebouwd in Noorwegen. Met dank aan de lokale pannenkoekenfabriek en de hoge melkprijs.


Cocaïnelab in koeienstal: celstraf voor Colombianen die er werkten

13-01-2021 - 2 reacties Drie Colombiaanse mannen die in een stal in Lepelstraat bij Bergen op Zoom cocaïne uit karton persten, zijn veroordeeld tot drie jaar cel. De koeienboer die de stal verhuurde is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij ervan wist.

Volgens de rechtbank tekende de boer begin vorig jaar een huurcontract voor drie maanden met een Belgische man. Binnen mocht de Belg tenten opslaan. Maar er gebeurde wat anders. De boer en de Belg zeggen dat ze van niks wisten.

Partytent
Binnen in de loods aan de Noorder Kreekweg werd een grote partytent opgezet. En er trokken stiekem drie Colombianen in de stal, met een hele lading spullen zoals zeven, pannen en vaten.
Ze woonden er ongeveer tien dagen. De mannen sliepen in een vouwwagen die er stond geparkeerd. Ze aten en dronken rondom hun kampeerplek.

Zwavelzuur
Daar stonden ook allerlei brandbare en giftige stoffen zoals zwavelzuur, benzine en ammoniak. Die spullen waren nodig voor het productieproces. De cocaïne zat namelijk verstopt in stukken karton en kartonnen dozen. Met de chemische stoffen konden de Colombianen het spul eruit weken.
Dat had al ongeveer 24 kilo coke opgeleverd. In de stapels karton die klaar lagen, was voor nog eens 44 kilo drugs opgelost. De straatwaarde liep in de miljoenen euro's.

Op 4 maart viel de politie binnen in de loods en konden agenten de drie Colombianen op heterdaad betrappen. Hun dna zat op diverse plekken. Eentje had ook foto's op zijn mobieltje van de koeien in de stal ernaast.
Nieuwe slotenDe boer krijgt geen straf want of hij opzettelijk meewerkte aan het drugslab, is nog maar de vraag. Hij had weliswaar na het afsluiten van het huurcontract tegen zijn vader gezegd dat hij er niet meer mocht komen en dat er nieuwe sloten op de deuren waren gezet. Bovendien zei hij tegen een werknemer dat er tijdelijk kennissen woonden. De boer ontkent dat hij dat allemaal heeft gezegd.

De rechtbank noemt het 'bijzonder' dat de boer niks heeft gemerkt van het lab. Maar voor de rechters is dat onvoldoende om hem te veroordelen: het staat niet vast dat hij ook echt wist wat de Colombianen er uitspookten.

Gesloten
De afgelegen stal ligt op een paar honderd meter van het Schelde-Rijnkanaal aan de grens met Zeeland. Loods 4 waarin het drugslab zat, werd in november voor zes maanden gesloten door de gemeente Bergen op Zoom, waar het dorp Lepelstraat bij hoort.


Boer Bastiaan van 't Westeinde: ‘Mijn ecohuisjes passen het best bij het Veerse Meer’

13-01-2021 - 0 reacties WOLPHAARTSDIJK - ‘Van alle plannen voor de recreatie die er op dit moment liggen op en rondom het Veerse Meer heeft dat van mij veruit de beste landschappelijke inpassing’. Dat zegt Bastiaan van 't Westeinde. Hij wil bij Wolphaartsdijk 28 buitendijks gelegen ecolodges bouwen, maar weet nog altijd niet of daar toestemming voor komt.


Nieuwkoopse boeren verkopen stikstofruimte aan Rotterdamse haven

06-01-2021 - 34 reacties Hoe pak je de stikstofproblemen aan op een betaalbare manier? Een groep melkveehouders in het Groene Hart wil de uitstoot verlagen door de stallen te moderniseren en verkoopt de vrijgekomen stikstofruimte om dat te kunnen betalen. Zo worden sectoren geholpen die nu niet kunnen uitbreiden en kunnen boeren innoveren met hun bedrijf.

Met de pilot willen de boeren een alternatief bieden voor de opkoopregelingen van de overheid, waarbij boeren voor honderden miljoenen worden uitgekocht. Veel boeren zijn tegen de opkoopregeling, omdat die hun voortbestaan en groei zou beperken.

"Ook door innovatie kunnen we de stikstofuitstoot van de landbouw beperken en die ruimte gebruiken voor woning- en wegenbouw of voor het bedrijfsleven", zegt Arie Verhorst van het Stikstofcollectief Zuid-Holland, waarin alle boeren uit de regio samenwerken. Volgens onderzoekers kan door innovatie tot wel 70 procent van de huidige uitstoot worden bespaard.
De boeren in Nieuwkoop willen niet alle vrijgekomen stikstofruimte verkopen, maar ook 'teruggeven' aan de natuur. In de pilot wordt 44 procent daarvoor ingezet.

Natte en vaste mest scheiden
Lennart Streng is een van de deelnemende boeren. Het gezamenlijk opslaan van poep en urine veroorzaakt een chemisch proces waarbij veel ammoniak vrijkomt, maar bij de boer uit Bodegraven loopt de urine van koeien naar een kelder onder de stal en wordt de poep met een schuif verzameld. Buiten wordt de mest afgesloten opgeslagen, zodat de ammoniak niet in de buitenlucht verdwijnt.

Streng had het liefst de 'natte' en 'vaste' mestvorm ook gescheiden afgevoerd, zodat er nog minder ammoniak vrijkomt. Maar voor die innovatie heeft hij geen geld. Als de stikstofpilot een succes wordt, hoopt hij de opbrengst van zijn stikstofruimte te kunnen gebruiken voor die investering.
Een van de kopers van de stikstofruimte is de Rotterdamse Haven, waar nieuwe investeringen al anderhalf jaar stilliggen omdat er geen stikstofruimte is. "De industrie heeft al een paar slagen gemaakt, dus daar is besparing veel moeilijker te realiseren", zegt Eric van der Stans, directeur Milieu van het Havenbedrijf.

Volgens hem heeft de agrarische sector de sleutel in handen: "Maar dat ging tot nu toe moeizaam. De landbouw heeft veel innovatie beloofd, maar maakte dat vaak niet waar. Met deze pilot lijkt er nu wel een stap te worden gezet." Het zal de haven niet uit de problemen brengen, dus hij hoopt dat zulke initiatieven op meer plaatsen volgen.

Hobbels
Ook stikstofdeskundige Gerard Migchels van de Wageningen Universiteit ziet de voordelen van de pilot. "Innovatie is veel duurzamer dan uitkoop." Hij spreekt over vijf tot tien keer meer milieuwinst dankzij de nieuwe mestsystemen.

Hoewel het initiatief het ei van Columbus lijkt, zijn er nog veel hobbels te nemen. Zo houdt minister Schouten van Landbouw vooralsnog vast aan de opkoop- en stimuleringsregelingen uit de nieuwe stikstof. Migchels begrijpt dat: de overheid heeft namelijk snel stikstofruimte nodig om de woningnood aan te pakken. "Maar de kosten van innovatie liggen lager dan bij uitkoop."
Over twee weken bezoekt minister Schouten de regio. Dan hopen de initiatiefnemers dat de laatste struikelblokken uit de weg worden geruimd.


BZV-Milou over breuk met Bastiaan: ‘Wat had ik hiervoor willen vechten’

26-12-2020 - 0 reacties Met pijn en verdriet heeft Milou gisteren naar de kerstspecial van Boer Zoekt Vrouw gekeken. Daarin werd bekend dat zij en de Zeeuwse boer Bastiaan ondanks hun liefde voor elkaar toch niet meer samen zijn. Het werd een heftige eerste kerstdag voor de blondine. ‘Het is fantastisch om je intiemste en kwetsbaarste kant te delen als alles heppie-de-peppie is en je knettersverliefd bent, maar dit laat je liever niet zien’, schrijft ze vandaag op Instagram.


Keurmerk FarmerFriendly laat boer meedelen

24-12-2020 - 0 reacties Boeren verdienen een eerlijke beloning voor hun diensten. Met het keurmerk FarmerFriendly zorgen we dat de boer een betere positie in de keten krijgt.

Door Sieta van Keimpema,


WUR-onderzoeker Berkhout bekritiseerde vrijdag in de LC het nieuwe keurmerk FarmerFriendly van Farmers Defence Force (FDF). Dit deed hij met oneigenlijke argumenten. Het keurmerk verdient een eerlijke kans.

Minder dan een jaar geleden, werd FarmerFriendly binnen FDF geboren: een keurmerk waarbij voor het eerst niet de boer opnieuw moet voldoen aan allerlei extra’s om zijn ‘license to produce’ te behouden, maar waarmee supermarkten en consumenten hun boervriendelijkheid kunnen aantonen via een afdracht van 3 procent van de supermarktomzet.

Hoge eisen
Al meer dan 40 jaar zijn de opbrengstprijzen voor boeren ongewijzigd. Terwijl er ieder jaar eisen van de maatschappij bij komen. De afnemers, waaronder de supermarkten, dwingen de boeren die bovenwettelijke eisen in te vullen. Omdat de maatschappij dat wil, stellen ze. Daardoor wordt de kostprijs voor de boeren continu opgejaagd, terwijl de opbrengstprijs hetzelfde blijft. Want de afnemers betalen nooit voor hun bovenwettelijke eisen.


Supermarktketens kopen overal ter wereld hun producten in. Ook producten die niet aan dezelfde strenge eisen voldoen als opgelegd aan de Nederlandse boeren. Dat zijn de handelsregels, horen de boeren dan. Nederlandse burgers stellen hoge eisen aan de manier waarop hun boeren moeten produceren, maar zijn vrij om in diezelfde supermarkt te kopen wat ze willen. En omdat ‘prijs’ voor de meeste consumenten nog steeds belangrijker is dan ‘kwaliteit’, wordt de Nederlandse boer al decennialang niet betaald voor zijn extra investeringen.

Met een afdracht van 3 procent over de omzet van de supermarkten kunnen de productie-eisen van de burger via FarmerFriendly worden uitbetaald aan de deelnemende boeren. Zie het als een ‘medeverantwoordelijkheidsheffing’: elke supermarkt is vrij om deze procenten door te berekenen aan de klant of uit eigen exploitatie te betalen (de btw-verhoging is zo ook doorgevoerd). Een kilo appels van 1 euro gaat er dan bijvoorbeeld 1,03 euro door kosten.

Exportpositie
Tegenstanders van het keurmerk wijzen graag op de exportpositie van de Nederlandse landbouwproductie. Een non-argument: voor het voedselconsumptiepatroon van de Nederlandse bevolking is 3,59 miljoen hectare landbouwgrond nodig, terwijl Nederland slechts 1,82 miljoen hectare heeft: we importeren inmiddels al meer voedsel dan we exporteren.

Om verzekerd te blijven van kwalitatief hoogwaardig geproduceerd voedsel van Nederlandse bodem, de Nederlandse voedselproductie staat in de top-5 van meest duurzame voedselsystemen wereldwijd, is FarmerFriendly als enige alternatief voorhanden om de inkomenssituatie van boeren op korte termijn te verbeteren.

Omdat de supermarkten net als burgers al verklaarden dat zij vinden dat boeren een eerlijke boterham verdienen, lijkt niets de introductie van FarmerFriendly in de weg te staan. Eindelijk kunnen de supermarktbazen – waarvan velen een vaste positie in de Quote 500 innemen – hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen: faciliteren tussen wat de burger eist en de boer behoort te krijgen.

Acties
Keurmerk FarmerFriendly is op 17 november 2020 aangeboden aan de koepelorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Met slechts één vraag aan de leden: geef ons uiterlijk 10 december een reactie; doen jullie mee of niet? Zodat bij een ‘ja’, het keurmerk begin 2021 kan worden geïntroduceerd.

Het machtige CBL reageerde op 10 december met een brief die ze gelijktijdig deelden in de media. Een brief waarin die ene vraag niet werd beantwoord, maar die wel boos van toon was en ongefundeerde beschuldigingen en claims bevatte aan het adres van FDF, de FDF bestuurders persoonlijk en individuele boeren. Na die brief reageerden veel boeren ontgoocheld. Boos. En voerden ze dagenlang actie, waardoor de situatie van de Nederlandse boeren overal in het nieuws kwam en tot bewustwording leidde bij burgers én supermarktdirecties.

FarmerFriendly is de enige oplossing op korte termijn voor de financiële noodsituatie van veel boerengezinnen nu het inkomen opnieuw sterk daalde door de huidige pandemie. Op 14 januari 2021 staat een gesprek gepland met de supermarkten over FarmerFriendly. Daar mag het niet bij blijven: die eerlijkere prijs en een gelijkwaardige positie in de keten moeten begin 2021 eindelijk inhoud krijgen.

Sieta van Keimpema is secretaris van Farmers Defence Force.


Boer Jan durfde Nienke niet te geven wat ze verlangde

22-12-2020 - 0 reacties Boer Jan is er maanden na zijn break-up met Nienke klaar voor voorzichtig over zijn ex te praten. Fans van Boer Zoekt Vrouw waren in shock nadat Jan en Nienke afgelopen zomer plots aankondigden uit elkaar te zijn. Het coronavirus was een van de redenen, zo blijkt nu.


Dit zijn de eerste beelden van de Boer zoekt Vrouw Kerstspecial

21-12-2020 - 0 reacties Niemand mag met kerst alleen zijn. Toch zit een groot deel van de boeren uit 'Boer zoekt Vrouw' dit jaar alleen aan een pasteitje. In de 'Boer zoekt Vrouw Kerstspecial' praat Yvon Jaspers (47) bij met de kandidaten uit het laatste seizoen. Hier alvast een klein voorproefje van hoe dit eruitziet.


Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

19-12-2020 - 0 reacties Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.
Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.
Deze boeren werken al via de 'korte keten' en vertellen waar voor hen de winst zit:
In de coronacrisis is het aandeel van deze 'korte keten' in de voedselvoorziening verviervoudigd, volgens een schatting van de Rabobank.
Een van de initiatieven is Boeren voor Burgers: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als in de export, de klant betaalt de helft van wat de supermarkt vraagt.
Vanochtend zijn ruim 500 'kerstpakketten' verspreid over de hoofdstad. Initiatiefnemer Eric Traa verwacht een forse toename van het aantal deelnemers: "We hebben heel veel mensen aangeschreven via woningbouwverenigingen en gaan samenwerken met het Leger des Heils voor de distributie."
Geen sterke onderhandelingspositie
Boeren zijn al langer ontevreden over het feit dat de prijs die zij betaald krijgen voor hun producten, vele malen lager ligt dan wat de consument in de supermarkt betaalt. De individuele boer heeft over het algemeen geen sterke onderhandelingspositie ten opzichte van de grote inkoopcentrales van supermarkten.
Nicole Smits is een van de boeren die meedoet aan het project Boeren voor Buren. Samen met haar broer runt ze een familiebedrijf in Zeewolde, dat jaarlijks in hun boomgaard van 17 hectare een miljoen kilo appels en peren produceert.
Smits sympathiseert met haar demonstrerende collega's, maar in plaats actievoeren kiest ze er voor om via de 'korte keten' niet volledig afhankelijk te zijn van de prijs die de supermarkt betaalt voor haar fruit.
Even verderop in Dronten is Martin Topper gespecialiseerd in 'vergeten' groenten; veelkleurige wortelen en bieten die normaal gesproken hun weg vinden naar restaurants in heel Nederland en Europa. Hij levert niet alleen aan Boeren voor Buren in Amsterdam, maar helpt via 'Local to local' ook studenten in Utrecht aan een gezond kerstmaal. Topper wil niet alleen een eerlijke prijs, hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt.
Tienduizenden kilometers tot je bord
Boeren voor Buren wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en de plaatselijke Rabobank. Directeur van de bank is Barbara Baarsma, ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een groot pleitbezorger van wat in landbouwjargon de korte keten is gaan heten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt.
Dat maakt voedsel onnodig kostbaar en milieu- en klimaatvervuilend. De korte keten is hiervoor een goede oplossing, zegt Baarsma: "Het geeft de verduurzaming van de landbouw een zet in de goede richting en het zorgt voor eerlijkere prijzen voor de boer."
In Nederland is het volgens haar bovendien volstrekt onnodig dat we zoveel voedsel van ver halen. Ons land is grotendeels zelfvoorzienend en de tweede voedselexporteur op aarde, na de Verenigde Staten. Alleen voor producten als koffie, thee, rijst en cacao zijn we afhankelijk van import.
Doel: 25 procent uit de regio
In Amsterdam willen ze daarom het percentage voedsel uit de regio van 5 naar 25 procent brengen in de komende jaren. Producten van boeren uit de omgeving moeten hun weg direct vinden naar inwoners van de hoofdstad. Zoals dat vroeger ook gebeurde, toen de boeren zelf hun waar op de markt aan de man brachten.
Het rechtstreek leveren van voedsel aan de consument beleefde een opleving toen in de eerste lockdown de distributie van voedsel op een aantal plaatsen begon te haperen. Voor de boerderijwinkel van Nicole Smits ontstonden toen zelfs wachtrijen. Ook in de week voor Kerst verwacht ze drukte in de boerderijwinkel.


Milou uit Boer zoekt Vrouw is toe aan iets anders

17-12-2020 - 0 reacties Soms moet je eens uit de band springen. Eens iets anders dan anders doen. Uit je comfortzone stappen en soms moet je gewoon je haar blonderen. Milou, bekend van het programma 'Boer zoekt Vrouw' deed precies dat.


Boer uit Spijk krijgt ongelijk: TenneT hoeft mast niet te verplaatsen

15-12-2020 - 0 reacties TenneT kan door met de aanleg van de 380 kV-verbinding tussen de Eemshaven en Groningen. De bezwaren van een boer uit Spijk en inwoners van Bedum werden dinsdag door de Raad van State afgewezen.


”Hoe FarmerFriendly is uw supermarkt?”

15-12-2020 - 0 reacties Routebeschrijving naar een eerlijker prijs

Minder dan een jaar geleden, werd binnen FDF een plan geboren dat al snel een naam kreeg: FarmerFriendly. Een concept waarbij voor het eerst niet de boer zou moeten voldoen aan allerlei extra’s om zijn “license to produce” te behouden, maar waarmee de supermarkten en consumenten hun boervriendelijkheid aan kunnen tonen. Via een afdracht waarmee de productie-eisen van de burger, kunnen worden uitbetaald aan de deelnemende boeren. Een soort van medeverantwoordelijkheidsheffing van 3% over de totale supermarktomzet: waardoor een kilo appels van 1 euro, naar 1,03 euro gaat.

Ieder jaar komen er meer eisen van “de maatschappij” bij voor de boeren. De afnemers – waaronder de supermarkten – dwingen de boeren tot investeringen om aan die bovenwettelijke eisen te kunnen voldoen. Daardoor wordt de kostprijs continu opgejaagd terwijl de opbrengstprijs van de boer hetzelfde blijft. Want de afnemers betaalden de afgelopen 40 jaar nooit voor hun bovenwettelijke eisen. Ondanks hun miljardenomzetten, -winsten en triljarden kostende overnames: allemaal betaald van de winst op datzelfde voedsel waarvan de prijs voor de boeren nooit steeg.

De supers hebben daarnaast het recht om overal ter wereld hun producten in te kopen, ook als die niet aan dezelfde strenge eisen voldoen als ze opleggen aan de Nederlandse boeren. “Dat zijn de handelsregels,” horen wij dan. Nederlandse burgers stellen hoge eisen aan de manier waarop de boeren moeten produceren. Maar zijn vrij om in diezelfde supermarkt te kopen wat ze willen. Omdat ‘prijs’ voor de meeste consumenten nog steeds belangrijker is dan ‘hoogste kwaliteit’ die hij als burger oplegt, groeide de kloof tussen opbrengstprijs en kostprijs zo met het jaar: ‘de markt’ betaald niet voor extra investeringen. Niemand had tot nu toe een passend antwoord voor dat probleem.

FDF lukte het wél. Slechts anderhalf jaar na de oprichting. Met FarmerFriendly is een Keurmerk ontwikkeld dat niet in strijd is met de regels van de ACM of handelsverdragen, omdat het Keurmerk geen drempels opwerpt voor de handelsstromen, geen buitenlandse producenten benadeelt, terwijl deelname vrijwillig is. Dé voorwaarden die het CBL aan FDF stelde in juli 2020. Het Keurmerk voldoet tevens aan de voorwaarde van veel burgers die in enquêtes aangeven dat een extra heffing op voedsel alleen te rechtvaardigen is, als deze rechtstreeks bij de boeren terechtkomt.
FarmerFriendly voorkomt daarnaast dat meerprijs-concepten in de supermarkten stranden, omdat de supers naast dat duurzame product met een meerprijs voor de Nederlandse boeren, direct een kiloknaller leggen. Zoals in het verleden vaak gebeurd is. Waarbij het in de natuur van de meeste mensen ligt, om op dat moment voor die goedkope optie te gaan.

De boeren waar FDF het Keurmerk aan voorstelt, reageren net zo opgetogen als wij, doordat ze zich de kracht van dit Keurmerk realiseren. Na jaren van vruchteloos onderhandelen, bidden en smeken voor een eerlijk speelveld en een eerlijker prijs, is er dan eindelijk een concept dat wél een oplossing kan zijn.

En omdat alle schakels van de voedselketen, waaronder het CBL, eerder al verklaarden dat ook zij vinden dat boeren een eerlijke boterham verdienen, lijkt niets de introductie van FarmerFriendly in de weg te staan. Eindelijk kunnen de supermarktbazen – waarvan velen een vaste positie in de Quote 500 innemen – met FarmerFriendly hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen: faciliteren tussen wat de burger eist en de boer behoort te krijgen.

Het Keurmerk FarmerFriendly hebben we vervolgens op 17 november 2020 samen met duizenden boeren, aangeboden aan het CBL met slechts één vraag: Geef ons uiterlijk 10 december een reactie; doen jullie mee of niet? Zodat bij een ‘ja’ het Keurmerk begin 2021 kan worden geïntroduceerd. De machtige supermarktkoepel CBL reageerde op de avond van 10 december met een brief die ze op hetzelfde moment ook deelden met verschillende media. Waarin die ene, simpele vraag niet werd beantwoord. Maar die wel boos van toon was en ongefundeerde beschuldigingen en claims aan het adres van FDF, de FDF bestuurders persoonlijk en individuele boeren bevatte.

Sinds die brief op 10 december reageren de boeren ontgoocheld. Boos. Dagenlang hebben boeren actie gevoerd. FDF begrijpt dat. FarmerFriendly is de enige oplossing op korte termijn, om het gebrek aan inkomen door de steeds stijgende eisen en achterblijvende prijzen, op te lossen. Is de enige oplossing voor de financiële noodsituatie in veel boerengezinnen, waar het inkomen opnieuw sterk daalde door de huidige crisis. Is dé oplossing om ook volgend jaar aan alle extra kostprijsverhogende eisen te kunnen voldoen.

De blokkades hebben de situatie van de Nederlandse boeren binnen de voedselketen overal op de voorpagina’s gezet en tot bewustwording geleid bij de burgers én bij de supermarktdirecties.

FDF richt zich de komende weken aangaande FarmerFriendly op informatieverspreiding over het Keurmerk en het gesprek met de supermarkten dat voor 14 januari 2021 gepland staat. Het belang van een goede, eerlijke prijs voor de Nederlandse boeren staat nu meer dan prominent op de agenda. Daar mag het niet bij blijven: die eerlijker prijs en een gelijkwaardige positie in de keten moet begin 2021 eindelijk inhoud krijgen.

Het FDF-Bestuur

15 december 2020


Vreemd dat supermarkten profiteren van het gehamster in coronatijd terwijl boeren produceren rond de kostprijs

15-12-2020 - 15 reacties Ik krijg de laatste weken veel media-aandacht voor mijn boek Uitgemolken. Ik vertel elke keer dat Boer blij is dat hij geen boer meer is. Omdat het niet leuk is om elke dag te werken terwijl je bijna niks verdient en je voortdurend onder vuur ligt.


Jumbo-topman Frits van Eerd vroeg wakker, maar niet boos om boerenactie: 'Ik begrijp ze'

14-12-2020 - 51 reacties Frits van Eerd heeft er geen moeite mee dat boeren zijn vrouw en hem maandagmorgen al vroeg wakker maakten. “Ik schrok helemaal niet, toen er om tien voor zes werd aangebeld”, vertelt de topman van het Veghelse supermarktconcern Jumbo. Zijn vrouw en hij voelden zich niet overvallen.
“Nadat ik was aangekleed hebben we in alle rust met elkaar gepraat, maar in mijn eentje krijg ik het ook niet gefixt.”

Al langer actieBoeren waren maandagmorgen eerst naar het distributiecentrum van de winkelketen in Veghel gereden. Ze voeren al langer actie om van de supermarktenbranche een betere prijs te krijgen voor hun producten. Volgens hen voldoet die in de verste verte niet aan de huidige eisen.

Nadat de politie de actievoerders bij het distributiecentrum had weggestuurd, gingen ze naar het huis van de 53-jarige Van Eerd. Waar onlangs landelijk heisa ontstond nadat boeren de woning van D66-fractievoorzitter Rob Jetten hadden opgezocht, haalde de Jumbo-directeur zijn schouders op over een mogelijke schending van zijn privacy.

“Mijn vrouw en ik staan meestal niet laat op, de wekker staat in de regel op halfzeven. Nu waren we tegen zessen wakker, omdat er toen werd aangebeld”, doet Van Eerd luchtig over het verrassingsbezoek.

'Erg ongeduldig'De supermarktbaas toonde alle begrip voor de standpunten van de actievoerders. “We proberen met zijn allen aan een nieuwe, duurzame wereld te werken. Met diverse belanghebbenden dus. Ik dacht een geschikte datum te hebben gevonden in januari om bij elkaar te komen. Maar de boeren zijn erg ongeduldig geworden.”

Kees Schoenmakers bijvoorbeeld, peinst er niet over om zolang te moeten wachten op een gesprek. “We kunnen het hier in Veghel lang volhouden”, aldus de Vessemse boer, die nog deze week een afspraak wil maken. “Zolang die er niet ligt, gaan we niet naar huis.”
Hij was wel ingenomen met de coöperatieve houding van Van Eerd: "Dat siert hem, dat had ik niet verwacht."
Overigens protesteerden boeren maandagmorgen ook van vier tot tien in Breda. Bij het distributiecentrum van Jumbo werden urenlang de in- en uitgangen van het gebouw voor vrachtwagens geblokkeerd.
LEES OOK:
Boeren maken eind aan bezetting van distributiecentrum Jumbo in Breda
Winkelpersoneel Jumbo komt verhaal halen bij actievoerende boeren
Boeren bezoeken Jumbo-topman Frits van Eerd thuis: 'Het was een goed gesprek'


Boer Bastiaan en Milou nemen ‘pauze’

13-12-2020 - 0 reacties Hoe gaat het met boer Bastiaan en zijn Milou? Fans van het Boer Zoekt Vrouw-stel lopen met die vraag rond nadat de twee sinds enige tijd geleden stopten met vloggen. De Zeeuw en zijn grote liefde willen even niet in de schijnwerpers staan. ,,We hebben een vlogpauze ingelast’’, aldus Milou.


Steun lokale ondernemers: welke wijnen van kleine boeren smaken het best?

13-12-2020 - 0 reacties Steun kleine ondernemers, is het motto in coronatijd. Dus waarom dit jaar geen wijn van een kleine boer bij de kerstdis? Kenner Harold Hamersma proeft voor.


Colombiaanse cokeboeren in tranen, justitie wil 'speciaal ingevlogen profs' de cel in

10-12-2020 - 0 reacties Drie Colombiaanse mannen runden vakkundig een professioneel drugslab in een koeienstal in Lepelstraat. Ze moeten ieder drie jaar cel in, als het aan justitie ligt. Ook de boer komt er niet zomaar vanaf: hij hoorde anderhalf jaar cel eisen en een fikse boete.

"Natuurlijk wisten de verdachten dat ze in een lab moesten gaan werken", zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank van Breda. "Dit zijn geen amateurs. Het uitwasproces is een ingewikkeld proces. Je moet er kennis van hebben, zodat de boel niet ontploft. Ze worden ingevlogen, hebben hoogwaardige kennis en ze worden door anderen bevoorraad."

Het drugslab werd op 4 maart dit jaar ontdekt na een tip. Bij de inval hing er een benzinelucht binnen, die typisch is voor cocaïnefabrieken. Agenten vonden in de loods drie Colombianen die zich verstopten.
'Kamperen bij de boer'Er stond een vouwwagen waarin ze sliepen. Verder was er een soort muur gebouwd van hooibalen Volgens de politie om het lab onzichtbaar te maken. Dat lab zat in een grote partytent. Daar stonden ook vaten met chemische stoffen zoals zwavelzuur en benzine. Er lagen overal stapels karton: platgemaakte fruitdozen. In dat karton zat cocaïne opgelost. De Colombianen moesten dat karton natmaken, uitpersen en dan moest dat vocht gefilterd worden. Eindproduct: 44 kilo coke met een straatwaarde van 2,2 miljoen euro. Maar het OM denkt dat er voor veel meer coke is uitgeperst.

De officier van justitie noemde de drie Colombianen 'een schakel in een grote geheel'. De mannen willen niet veel zeggen over wat ze daar deden. Ze kwamen voor schoonmaakwerk en veehouderij. Over cocaïne wilden ze niet praten.
Gevlucht voor guerilla'sVerdachte Luis A.M. (26) is landarbeider en werkte als koffieplanter maar vluchtte voor guerilla's. "Als je in die situatie zit moet je wat doen en toch een manier vinden om vooruit te komen".

Wilmar M. (48) legde een familiefoto op tafel en barstte in tranen uit. "Mijn zoon vraagt heel vaak aan mijn vrouw waar ik ben."

Aguileo P.M. (51) bood zijn excuses aan en was ook in tranen. Hij vroeg begrip vanwege de armoede in zijn land. "Je probeert voor je familie vooruit te komen."
Het OM is ervan overtuigd dat ze niet de grote bazen zijn achter dit lab. "Maar het is hier niet een beetje mengen en roeren. Dit is een gevaarlijk chemisch proces, en je hebt specifieke kennis en vaardigheden nodig.
Weliswaar is leven in Colombia niet eenvoudig en maar dat kan en mag geen excuus zijn."
'Nette man'De Lepelstraatse koeienboer hoorde anderhalf jaar cel tegen zich eisen. En een boete van 26.000 euro. De boer zegt dat hij van niks wist en zijn stal verhuurd had aan een 'nette man' uit België. Maar daar had het OM geen boodschap aan. Ze zien wel degelijk schuld bij hem, ook al maakte hij geen drugs.
"Het is onwaarschijnlijk dat hij niks gezien heeft. Hij heeft zijn loods ter beschikking gesteld, aan een onbekend iemand. Maar een boer laat nooit iets zomaar gebeuren op zijn terrein. Hij wist wat er in zijn loods gebeurde. Zelfs zijn vader zei dat er iets niet klopte", zei de officier van justitie.
Vanmiddag volgden de pleidooien. Advocaten hadden onder meer kritiek op het technisch onderzoek. Ze vinden dat er te weinig karton onderzocht en dat het gissen is naar de omzet in het lab.
Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog niet bekend.
LEES OOK: Zo namen Colombiaanse cocaïneboeren een koeienstal in Lepelstraat over


Werkstraf voor boer uit Ruinen om verwaarlozen duizenden varkens

08-12-2020 - 0 reacties Een 50-jarige oud-varkensboer uit Ruinen is voor het ernstig verwaarlozen van duizenden varkens veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De man mag van de rechtbank drie jaar lang geen varkens meer houden.


KRO-NCRV wil Boer zoekt vrouw in gewone opzet: ‘Op 1,5 meter afstand verliefd worden is lastig’

03-12-2020 - 0 reacties KRO-NCRV is niet van plan Boer zoekt Vrouw volgend jaar in een aangepaste coronaversie te maken. Dat laat de omroep weten aan het ANP. De omroep plaatste deze week een eerste oproep op de website om nieuwe boeren voor de populaire datingshow te werven. Wanneer de opnames plaatsvinden, is nog niet bekend.