Boer

Boer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Boer nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Boer nieuws

Nederland wil boer dwingen tot klimaatmaatregelen

18-03-2019 - 12 reacties

Originele beschrijving

Het moet mogelijk zijn boeren te verplichten tot bepaalde milieu- en klimaatmaatregelen.

Nederland wil niet dat het inkomen, dat boeren verwerven door te voldoen aan extra klimaat- en milieueisen, worden meegeteld bij het inkomen dat onder de aftopping valt. De Europese Commissie wil de maximale inkomenssteun beperken tot maximaal € 100.000 per boer. Extra eisen voor bijvoorbeeld milieu of klimaat moeten aantrekkelijk zijn, zei Sonnema maandag.


CO2-heffing treft doel, niet de boer

18-03-2019 - 0 reacties De vicepremier van onze regering heeft een groot draagvlak weten te krijgen voor de visienota over circulaire landbouw. Het ziet ernaar uit dat deze prestatie het kabinet geïnspireerd heeft met voortvarendheid een klimaatbeleid te presenteren dat kan rekenen op brede steun.


De dag dat de koeien weg moesten blijft Peter en Gerry uit Boekel altijd bij

18-03-2019 - 0 reacties BOEKEL - De toekomst van de landbouw in Brabant is misschien wel het heetste hangijzer bij de provincie. Het veelbesproken besluit over strengere milieu-eisen voor stallen bracht Peter en Gerry Rovers uit Boekel nog dezelfde dag tot het besluit hun melkveebedrijf op te doeken. ,,Een ondernemer moet toch ergens op kunnen vertrouwen?”

De dag dat de koeien weg moesten, blijft voor het leven in hun geheugen gegrift. Zaterdag 16 december 2017. Een half jaar eerder hadden Peter en Gerry Rovers besloten om na bijna dertig jaar te stoppen met hun melkveebedrijf. Nu was het zover dat de dieren werden getransporteerd. Peter: ,,De koeien waren verkocht aan een boer in Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. Toen de laatste combinatie werd volgeladen, zei de chauffeur: wil je misschien meerijden? Dat heb ik gedaan en daar was ik achteraf blij om. Ze kwamen bij een mooi bedrijf te staan, het was goed om te weten dat ze goed terechtkwamen.”


Financiering aanpassen op kringloopboeren

18-03-2019 - 0 reacties Als jonge vrouw met nog een hele toekomst voor me hoop ik dat het ons lukt om financiering van landbouwgrond te vernieuwen, zodat ik later tegen mijn toekomstige kinderen kan zeggen: “Jongen, je kan een prima starten als boer. Lijkt dat je niet wat?” Dus schrijft Susan Drion.


Landbouw kan aan klimaatopgave voldoen

16-03-2019 - 0 reacties De landbouwsector kan, bijna als enige, het gebruik van broeikasgassen significant verder terugdringen dan de opgave. Maar de vraag is of de boer daartoe bereid is.


Boer Olivier haalt eerst Newbie award binnen

15-03-2019 - 0 reacties De KU Leuven reikte voor het eerst de Newbie award uit. Die award gaat naar een succesvolle starter in de landbouw. Acht laureaten dongen mee naar de hoofdprijs, maar het was Boer Olivier die hem in de wacht wist te slepen. Naast de klassieke activiteiten - akkerbouw en vleesvee - investeerde Olivier in twee innovatieve producten: Salers natuurrundsvlees en eieren uit een mobiele kippenstal. “Terwijl de runderen grazen op natuurweides, scharrelen de kippen in buitenlucht, elke week op een ander stukje weide”, legt Olivier trots uit. Newbie zal zich ook de komende jaren verder inzetten op het in beeld brengen van verhalen van nieuwkomers, Europese uitwisseling en kennisdeling en het vertalen van inzichten naar coherente beleidsaanbevelingen.


Agrifirm: 'Wij geven geen sigaar uit eigen doos'

15-03-2019 - 0 reacties Het coöperatieve model is nog springlevend, daar is de directie van Agrifirm van overtuigd. De 'groengele' partij wil een leidende rol spelen om de Nederlandse boer zo door een moeilijke transformatieperiode, vol met maatschappelijke en milieuvraagstukken, te loodsen.


Landbouw kan aan klimaatopgave voldoen

15-03-2019 - 0 reacties De landbouwsector kan, bijna als enige, het gebruik van broeikasgassen significant verder terugdringen dan de opgave. Maar de vraag is of de boer daartoe bereid is.


Het (on)mogelijke met vermogen

14-03-2019 - 0 reacties De agrarische sector wordt geconfronteerd met grote en, gelukkig ook, kleinere uitdagingen. Bij veel ondernemers is 1 probleem zelfs zeer bekend. Ik doel op de situatie waarin de boer besluit zijn bedrijf te staken. Vaak rijst dan ook de volgende vraag: hoe kan ik het vrijkomende vermogen het beste beleggen?


Koeienboer Bram (20) emigreert naar Duitsland: 'Door alle regeltjes heb ik geen andere keus'

14-03-2019 - 25 reacties Op je 20e in je eentje naar Duitsland emigreren. Het was een lastige beslissing voor koeienboer Bram van Beekveld uit Heeswijk-Dinther. Maar hij en zijn ouders hadden naar eigen zeggen geen andere keus. “De regelgeving hier maakt het ons, boeren, ontzettend moeilijk.”

In één van de lege stallen doet Bram zijn verhaal. “Hier stonden de koeien altijd. En daar werden ze gemolken”, wijst hij. Onlangs verkocht de familie Van Beekveld alle tachtig koeien. “Ik had ze graag mee willen nemen. Ze kennen mij. Maar helaas is dat niet mogelijk.”

Bram verhuist in juli naar de Eiffel, in Duitsland. Vanaf september neemt hij daar een melkveebedrijf over. De jonge boer staat er niet helemaal alleen voor. Zijn vader zal veel in Duitsland te vinden zijn om hem te helpen. "Het is 2,5 uur uur rijden, dus het valt nog mee."

Het was lang wikken en wegen voor Bram en zijn ouders. “We zijn er al zeker een jaar mee bezig”, vertelt hij. Bram wist zijn hele leven al dat hij in de toekomst de melkveehouderij van zijn pa en ma wilde overnemen. Als vierde generatie melkveehouder wilde hij het bedrijf dolgraag op de huidige locatie, thuis in Heeswijk-Dinther, voortzetten.

Video: omroepbrabant.nl/nieuws/2952563/…


Boer moet willen investeren om klimaatdoel te halen

14-03-2019 - 16 reacties

Originele beschrijving

De sector landbouw en landgebruik kan de klimaatdoelen halen.


20-jarige boer emigreert naar Duitsland: ‘Door alle regeltjes heb ik geen andere keus'

13-03-2019 - 0 reacties Op je twintigste in je eentje naar Duitsland emigreren. Het was een lastige beslissing voor koeienboer Bram van Beekveld uit Heeswijk-Dinther. Maar hij en zijn ouders hadden naar eigen zegge geen andere keus. “De regelgeving hier maakt het ons, boeren, ontzettend moeilijk.”


Planbureaus: klimaatopgave landbouw binnen bereik, mits boer kosten terugverdient

13-03-2019 - 0 reacties Het PBL en CPB presenteerden vandaag hun doorrekening van het ontwerp van het klimaatakkoord. De planbureaus stellen dat de emissieopgave van 3,5 Mton voor landbouw en landgebruik kan worden bereikt met de door de landbouwtafel voorgestelde set van maatregelen en instrumenten.


Friese boer bepaalt of gans verjaagd moet worden

13-03-2019 - 0 reacties Jagers in Friesland hoeven vanaf nu niet meer verplicht twee keer per week ganzen te verjagen, op het moment dat een boer schadevergoeding heeft aangevraagd.


Waardering voor boer en buitengebied is hoog

12-03-2019 - 0 reacties Boeren spelen een cruciale rol bij de leefbaarheid van het Nederlandse platteland en moeten hiervoor beter beloond worden. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Wageningen Environmental Research. LTO Nederland deelt de waardering voor het buitengebied even als de zorg van de instandhouding ervan.


De boer is troef

12-03-2019 - 0 reacties Een troef is iets dat een speciale betekenis of extra waarde heeft. Bij diverse kaartspelen is een bepaalde kleur de troef. Deze heeft een hogere waarde en een andere puntentelling dan de overige kleuren. Zo heeft de Achterhoekse band Normaal er een songtekst overgeschreven die...
Het bericht De boer is troef verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Kunstmest en drijfmest in één werkgang

12-03-2019 - 0 reacties Zaterdag 23 februari maakt André Weustenenk een put leeg. Melkveehouder Winand Groot Roessink in Hengelo (Gld) bespreekt met de chauffeur naar welk perceel deze vracht moet.De runderdrijfmest wordt door het loonwerkbedrijf tegelijk gegeven met vloeibare kunstmest. Loonwerkbedrijf Bosch (Hengelo) gebruikt een oude melktank voor de vloeibare kunstmest. In de roestvrijstalen melktank rijdt Bosch de kunstmest naar de boer om het samen met de drijfmest uit te kunnen rijden. Behalve de melktank zet Bosch ook een drinkbak met vlotter neer die dan volstroomt met de kunstmest. De kunstmest…


Boer Hermus uit Den Hoek exotische publiekstrekker in Amsterdamse klimaatmars

11-03-2019 - 1 reacties AMSTERDAM/ZEVENBERGSCHEN HOEK - Met zijn trekker en platte kar tussen de medebetogers in de klimaatmars door Amsterdam heeft landbouwer Piet Hermus uit Zevenbergschen Hoek zich zondag ontpopt tot een exotische attractie. ,,Maar wel met goede gesprekken op de wagen en langs de route. Boeren, burgers en buitenlui moeten samen het tij keren. Doorsnurken is geen optie.”

Hermus was zaterdag vanuit Den Hoek vertrokken met zijn tractor, 140 kilometer binnendoor richting hoofdstad, navigerend op zijn gsm. ,,Ik mocht overnachten bij een melkveehouder in Weesp, zondagmorgen reed ik Amsterdam al in toen de stad nog niet wakker was.”


Regen geen spelbreker bij klimaatmars

10-03-2019 - 0 reacties Van prinses Irene tot Georgina Verbaan en van D66-er Rob Jetten tot boer Piet Hermus die met de tractor kwam. En grootouders en hun kleinkinderen. Amsterdam liep vandaag vol met zeker 35.000 deelnemers aan de landelijke Klimaatmars. De organisatoren houden het op 40.000 deelnemers, die de regen trotseerden.


Prins Carnaval is zelden een boer

10-03-2019 - 0 reacties Zonder boeren geen carnaval. Veel carnavalswagens worden gebouwd in boerenschuren, en ook de trekkers voor de wagens in de optochten komen veelal van het boerenerf. Maar Prins Carnaval zelf is zelden een boer, zo blijkt uit een Prinsen (m/v) Enquête.