Boer

Volg al het nieuws over Boer, een van de 14842 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Boer nieuwsbrief.

Boer nieuws

Parrot moet boer aan het vliegen krijgen

15-11-2018 - 0 reacties Het is de ambitie van vrijwel alle droneproducenten die zich richten op de ondernemers: iedere boer zijn eigen drone. Dat idee heeft de Franse fabrikant Parrot ook. Bluegrass Fields, hun agrarische drone, heeft een update gekregen wat hem gebruiksvriendelijker moet maken.


Boer beproeft hergebruik warmte van melk en mest

14-11-2018 - 0 reacties Melkveehouders Jan Pieter van Tilburg uit Hellum en Wouter Schep uit Holwierde gaan warmte van melk en mest hergebruiken binnen hun melkveebedrijf.


Column: Boer ‘PAS’ op

14-11-2018 - 0 reacties Na zoveel jaren PAS, hoop, pijn en ergernis zijn we weer gewoon terug bij af; alleen kunnen de gevolgen nu veel desastreuzer zijn dan toen het begon. Dat schrijft pluimvee- en varkenshouder Harry Ketels in zijn column.


De Nederlandse boer krijgt overal de schuld van

13-11-2018 - 0 reacties Wie het nieuws een beetje volgt, struikelt over de problemen die de agrarische sector in Nederland ten laste worden gelegd. 'De boer krijgt overal de schuld van', aldus Jaap Majoor. 'Door boeren te belonen voor hun inspanningen, kunnen we samen het milieu verbeteren', schrijft hij.


Boer goedkoper verzekerd tegen slecht weer

13-11-2018 - 0 reacties DEN HAAG Boeren kunnen zich straks goedkoper verzekeren tegen slecht weer zoals hagel, extreme droogte of hevige regen.


Boer zoekt Vrouw-Harrold zit weer op een roze wolk

12-11-2018 - 0 reacties Ruim 3 miljoen kijkers zien zondagavond dat Steffi in Boer zoekt Vrouw de liefde verklaart aan Roel. Harrold blijft beteuterd achter. Maar gelukkig voor hem: zijn hart klopt nu heel snel voor een andere vrouw.


Werkhovense ondernemer doet verhaal over branden:

11-11-2018 - 0 reacties WERKHOVEN - Wie zit er achter de reeks branden bij ondernemer en boer Gert Snitselaar in Werkhoven? De recherche onderzoekt verschillende scenario's.

Video: rtvutrecht.nl/nieuws/1838498/


WNL Op Zondag Agnes en boer Frans

11-11-2018 - 20 reacties Boerin Agnes en Boer Frans te gast:

Video: wnl.tv/gemist/wnl-op-zondag-201811110830/


Marcel Rijkers zag leven als boer niet meer zitten: ‘Zoek hulp voor het te laat is’

11-11-2018 - 64 reacties “Laat maar, het hoeft van mij even niet meer.” Melkveehouder Marcel Rijkers uit Landhorst was begin dit jaar helemaal op. Normaal gesproken draaide de boer zijn hand niet om voor een zieke koe. Maar die ochtend was het de druppel die de emmer deed overlopen. Door enorme berg regels voor melkveehouders werd het Marcel mentaal allemaal te veel.


Steffi wil Harrold of Roel er zo snel mogelijk ‘uit bonjouren’

09-11-2018 - 0 reacties Het lijkt er sterk op dat Boer Zoekt Vrouw-paardenfokker Steffi vroegtijdig haar beslissing maakt. Het hoge woord moet eruit en wel nú. Steffi wil niet meer wachten tot officiële moment dat ze Harrold of Roel naar huis stuurt.


Europese rechter oordeelt negatief over Nederlands natuurbeleid

07-11-2018 - 0 reacties Het bommetje onder het Nederlandse stikstofbeleid voor boer en natuur is onploft. Europese Hof in Luxemburg velde vanmorgen een negatief oordeel over het Nederlandse natuurvergunningenbeleid. Volgens de milieuorganisaties die de zaak aanhangig maakten, betekent betekent de uitspraak dat grote aantallen natuurvergunningen voor de uitbreiding van bedrijven die sinds 2015 zijn verleend als illegaal moeten worden beschouwd. Bedrijfsuitbreidingen van veehouderijen, diverse kolencentrales en biomassa-installaties zouden daarom op het spel kunnen komen te staan. Ook het tracébesluit voor de uitbreiding van de Ring Utrecht (A27) lijkt onwettig. Het oordeel is onherroepelijk.


Nieuwe poll: Telers zijn zelf debet aan lage boerenprijs

06-11-2018 - 0 reacties Wie is debet aan de lage boerenprijs? Is dat de afnemer… of heeft de boer hier zelf ook een grote rol in? Stem op de nieuwe poll op Akkerwijzer.nl: Telers zijn zelf debet aan lage boerenprijs


GroenLinks: onderzoek onder alleen LTO-leden niet representatief

05-11-2018 - 2 reacties GroenLinks vindt het onderzoek van onder meer LTO Nederland en het ministerie van LNV naar natuurinclusieve landbouw niet representatief, omdat enkel boeren die lid zijn van LTO meedoen.

Het onderzoek is bedoeld om toekomstig beleid op het vlak van natuurinclusieve landbouw vorm te geven. Bromet vindt dat ook boeren die geen LTO-lid zijn moeten worden benaderd. Als dat niet gebeurt, is het onderzoek geen weerspiegeling van de gemiddelde Nederlandse boer. Daarmee is het volgens de politica onjuist om op basis van dit onderzoek toekomstig beleid met betrekking tot natuurinclusieve landbouw vorm te geven.

Het Kamerlid vraagt daarom of de minister bereid is om ook boeren die niet lid zijn van LTO te benaderen voor dit onderzoek.


Alpro investeert in Europese soja

05-11-2018 - 0 reacties De consument vraagt steeds meer om plantaardige producten zoals de drinks van Alpro. Het Belgische bedrijf heeft als doel om zoveel mogelijk van haar soja lokaal te sourcen. Lokaal soja telen zorgt voor een kortere productieketen met een beperkte voetafdruk. Nu komt al 60% uit Europa. De rest van de non-gmo soja komt uit Canada. VMT nam een kijkje op het sojaveld van boer Jan ten Bosch in Hoog Soeren. Dit artikel is verschenen in VMT 13 van 2 november 2018.


Boer zoekt eikels voor zijn varkens

02-11-2018 - 0 reacties De varkens van Willem Hempen uit Valthermond zijn dol op eikels. Mensen mogen eikels langs brengen en krijgen daar 15 cent per kilo voor. Dat loopt dit jaar flink uit de hand, want de teller staat al op zeven ton.


Boer Beulink koos voor koeien, nu dreigt faillissement: ‘Wij hebben geïnvesteerd en worden nu gestraft’

02-11-2018 - 0 reacties Hoofdschuddend loopt Ronald Beulink door zijn halflege stal in Zelhem, diep in de Achterhoek. Hij had zulke mooie plannen maar nu staat het water hem aan de lippen. ,,Dit is zo ontzettend triest. Je ziet je toekomst naar de knoppen gaan.”


Een gat in de sneeuw pissen

02-11-2018 - 73 reacties Hij zit achter een paywall, maar ik deel hem hier volledig. Ik reken erop dat Co niet zo principieel is als het gaat om de Telegraaf

Originele beschrijving

De droogte, de brexit en de druk om steeds milieuvriendelijker te produceren stellen boeren voor grote uitdagingen. Landbouwvoorzitter en akkerbouwer Marc Calon schaakt op veel borden om er het beste uit te halen voor de boeren.

Marc Calon stapte in januari 2017 over als voorzitter van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, naar land- en tuinbouworganisatie LTO, die net een lastige periode achter de rug had met veel onderling gedoe.

De strijd voor Nederland als landbouwnatie

Nu die organisatie nagenoeg helemaal staat, wordt de landbouw deze zomer door een nieuwe crisis getroffen: de enorme droogte. Die heeft complete oogsten vernietigd en snijdt met tientallen procenten in de inkomsten van boeren. „ Deze droogte was en is nog steeds extreem. Als je bij mij op de boerderij in Zuurdijk komt, daar is het hartstikke droog. In het westen vallen de problemen mee. In het noorden is de productie 20% minder. Grote klappen zitten in Salland, Achterhoek en het zuidwesten. In het oosten is het grondwaterpeil te laag en in het zuidwesten is het water te zout.”

Omringende landen trekken honderden miljoenen uit om boeren te compenseren. Nederland houdt de hand op de knip. Is uw lobby in Nederland mislukt?

„Wij hebben bewust niet de klassieke houding aangenomen van: wij boeren willen geld. Wij hebben er bewust voor gekozen om het onderzoek naar de droogteschade af te wachten. Wij willen geen generieke maatregel, maar een maatregel op maat. Het is op de ene plek erger da op de ander, dan moet je niet met gemiddelde werken. Wat ons wel teleurstelde, is dat landbouwminister Carola Schouten hier negatief in stond voordat het onderzoek af is.”

Ondertussen zitten de boeren in onzekerheid.

„Nee, we hebben drie dingen gedaan. De hoeveelheid mest die wij mogen uitrijden, willen wij over een langere tijd uitrijden. Het heeft geen zin om mest uit te rijden op droge grond. Dat punt is gehonoreerd. Voor Europese subsidies moeten wij groengewassen zaaien. Wij hebben gevraagd of dat ook gewassen mogen zijn die wij aan de dieren kunnen voeren, zodat wij onze voorraad veevoer kunnen aanvullen. Ook dat is gehonoreerd. Zo hoeven wij nooit zoals in Duitsland nu is gebeurd, melkkoeien te slachten omdat er te weinig voer is.”

Maar door de lagere productie nemen de prijzen toe. Is dat een voordeel?

„Nee, het meeste bestaat uit contracthandel. Heel leuk dat de aardappelprijs nu op 33 cent per kilo staat, maar met de fabriek heb je al een prijs van 8 of 9 cent afgesproken. Als een boer een beetje pech heeft, moet die zelfs hele dure aardappelen aankopen om aan de contractlevering te voldoen. En gewassen als suikerbieten en granen zijn commodities, dus afhankelijk van de wereldhandel en de olieprijs. Als de olieprijs stijgt, stijgt hun prijs ook. Die worden dan gebruikt voor brandstofproductie.”

Boeren hadden zich toch gewoon kunnen verzekeren?

„De brede weersverzekering is veel te duur. Daarom hebben ook maar 1700 van de 50.000 boeren er een afgesloten. Die verzekering is voor 60% gesubsidieerd door Brussel, maar Nederlandse boeren zijn de enigen die 21% assurantiebelasting moeten betalen. Daarnaast is het eigen risico 30%. Wij willen dat de assurantiebelasting geschrapt wordt en het eigen risico naar 20% gaat. Verder willen we met Financiën overleggen of boeren fiscaal uitstel kunnen krijgen, zodat ze dat geld kunnen reserveren en een buffer kunnen opbouwen voor een volgende tegenslag.”

Is de droogte en dat dit mogelijk vaker gaat gebeuren, de grootste dreiging?

„De grootste dreiging voor de Nederlandse landbouw is de Brexit. Het eerste probleem hebben we al gehad, de waardedaling van het pond. Onze bloemen en planten die daar in de winkel staan, zijn gewoon 20% duurder. Tweede effect praten we nu over. De operationele ellende. Kunnen de containers dadelijk in twintig seconden door of doen ze er twee dagen over? En dan heb je nog het gevaar dat de Britten lagere eisen stellen aan voedsel en voor goedkoper geproduceerd voedsel uit andere plekken in de wereld kiezen. Overal in Europa zie je mensen en partijen opstaan die willen dat de EU uit elkaar valt. Levensgevaarlijk!”

We hadden toch ook handel toen er nog grenspoortjes waren?

„Er is door het wegvallen van de grenzen veel meer nieuwe handel bijgekomen. Die valt gewoon weg als de grenzen terugkomen. Dat kost geld en banen.”

De Melkveehoudersbond en Pluimveehoudersbond vinden dat LTO veel te veel tegen de macht aan schurkt.

„Ja, ze kakken op ons, maar ze zelf pissen nog geen gat in de sneeuw. Wij zitten aan tafel in Brussel. Ik kan Phil Hogan (eurocommissaris Landbouw, red.) bellen, omdat ik zijn mobiele nummer heb. Eén punt hadden ze gelijk in: dat de organisatie sectoraal geregeld moet worden. Dat hebben we doorgevoerd, dus LTO Melkveehouderij gaat over melkveehouderij.”

Schouten is de populairste minister. Hoe is jullie relatie met haar?

„Ik ben blij dat er na zeven jaar weer een ministerie van Landbouw is. Schouten wil naar gesloten landbouwketens. Dat is prima, maar zij heeft geen geld en geen concreet uitvoeringsplan. Wij zijn al veel verder in wat wij willen bereiken dan Schouten. Wij willen als AgriNL in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. De regering zit nog steeds te zeuren of dat 49% of 50% moet zijn. Wij willen in 2050 zonder emissie produceren met hoogwaardige technologie. Wat Duitsers zijn voor machines, zijn wij voor voeding.”

Kunnen alle boeren daarin mee?

„Nee, maar dat is ook helemaal niet erg. In 1990 waren er 100.000 boeren, nu nog 50.000 en over 30 jaar zijn we nog nog een keer de helft van de boeren kwijt. Vroeger deed een boer vijftig koeien, nu is het gemiddeld honderd. Is dat slecht? Nee. De nieuwe stallen zijn beter voor de koeien zelf. Waterbedden waar ze op kunnen liggen, ze kunnen eten wanneer zij willen, ze kunnen gemolken worden wanneer zij zin hebben. De consument wil koeien in de wei zien, dus daarom doen wij koeien in de wei. Voor de koe en milieu is het veel beter dat die op stal staat. Maar een nieuw systeem is altijd beter dan het oude. Ik ben redelijk positief.”


Champignonkweekster Michelle schiet vol

01-11-2018 - 0 reacties Champignonkweekster Michelle heeft het zwaar in Boer Zoekt Vrouw. De 30-jarige roodharige Brabantse heeft nog twee mannen te logeren in haar knusse boerderij, maar zit zichzelf in de weg. Moet ze voor de gevoelige Maarten kiezen, of de goedlachse Ruud?


Supermarkten laten minister Schouten weten waar de klanten van haar boeren wonen

01-11-2018 - 0 reacties Vanavond staat de begroting van het nieuwe Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor 2019 op de agenda in de Tweede Kamer. De begrotingsbehandeling zal onder meer gaan over ketens en een goede prijs voor de boer. Nederlandse supermarkten maakten aan de vooravond van het Kamerdebat alvast duidelijk dat ze weinig invloed hebben op de prijs die een boer krijgt voor zijn producten. Om dat aan te tonen volgde het CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten en foodservicebedrijven, het spoor van een aantal producten van Nederlandse boeren van het boerenerf tot aan hun voornamelijk buitenlandse consument.


CBL: ‘Supermarkten hebben weinig invloed op prijs in de keten’

31-10-2018 - 0 reacties In de tweede kamer wordt gekeken naar de begroting van het nieuwe Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor 2019. Ook de prijs die de boer krijgt voor zijn product wordt dan ter discussie gesteld. Supermarkten blijken hier vrijwel geen invloed op te hebben, zeggen ze zelf.