Boerderij

Boerderij is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Boerderij en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Boerderij nieuws

Grote brand in boerderij stad Groningen, geen slachtoffers

16-01-2021 - 0 reacties Iets voor 02.30 uur brak een grote brand uit in een boerderij in Groningen. De vlammenzee was van grote afstand te zien.


Boerderij in Groningen volledig verwoest bij uitslaande brand

16-01-2021 - 0 reacties Aan de Stadsweg in Groningen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een boerderij volledig afgebrand. Zowel de schuur als de boerderij kan als verloren worden beschouwd. Er is niemand gewond geraakt.


500 kilo Winterswijks vuurwerk op boerenerf in Vreden

07-01-2021 - 0 reacties VREDEN / WINTERSWIJK - De Duitse politie heeft vlak voor de jaarwisseling 500 kilo vuurwerk gevonden, die door een Winterswijker was opgeborgen in een zeecontainer op het erf van een boerderij in Vreden. Het gaat om professioneel vuurwerk, dat zonder speciale veiligheidsmaatregelen was opgeslagen.


KRO-NCRV komt met nieuwe boerenshow en dit zijn de 12 deelnemers

31-12-2020 - 0 reacties Geen Yvon Jaspers, maar toch boeren! Althans in de nieuwe realityshow Nieuwe Boeren van de KRO-NCRV laat Anita Witzier twaalf onbekende Nederlanders het leven op de boerderij ervaren. Ze gaan terug naar basis: weg uit de hectiek van alledag en alleen leven van wat de natuur je geeft. Dit zijn de kandidaten:


Anti-kraak in de strijd tegen criminaliteit: Maite woont voor 230 euro per maand in oud boerderijtje

29-12-2020 - 0 reacties Leegstaande boerderijen verhuren in de strijd tegen criminaliteit. Het is een oprukkend fenomeen op het Brabantse platteland. Voor slechts enkele honderden euro's per maand worden de boerderijen tijdelijk verhuurd. Ideaal voor mensen die goedkope woonruimte zoeken, maar ook een goede manier om ongenode gasten buiten de deur te houden. Door deze tijdelijke bewoning kan niemand ongezien een drugslab beginnen in een lege stal.
“Het is voor ons een lot uit de loterij”, zegt Maite Eckhardt. Vol trots laat ze haar nieuwe stek zien. Maite woont sinds een maand in een oude boerderij in het buitengebied van Haaren. Ze woont er antikraak met haar Ierse partner.
Het boerenechtpaar dat er jaren heeft geboerd heeft de boerderij met landbouwgrond verkocht aan het waterschap. En het waterschap wil de grond bij de boerderij gebruiken voor ruilverkaveling. Het wil de grond ruilen met boeren die op een plek zitten waar het waterschap ze liever weg wil hebben. Ruilverkaveling duurt vaak lang en in die tussentijd wil het waterschap het pand liever niet leeg laten staan.
Veel belangstelling voor antikraak-boerderijEr komen in Brabant de laatste tijd steeds meer oude boerderijen op de markt, zegt Interveste. Het bureau zoekt geschikte antikraakbewoners om dit soort panden te beschermen. Zo blijft er geen lekkage onopgemerkt. En zo kan er ook niemand ongezien een drugslab in een stal beginnen, of er andere dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Maite geeft een rondleiding door de prachtige boerderij waar ze woont:
Lot uit de loterij“Er was heel veel belangstelling voor onze boerderij,” zegt Maite. “Voor ons is het een lot uit de loterij. Normaal zou je wel 1700 honderd euro huur moeten betalen voor zo’n pand. Wij zitten er voor 260 euro per maand.”
Maar de bewoners nemen dan wel op de koop toe dat ze binnen een maand moeten vertrekken als de eigenaar dat wil. Dat is het principe van anti-kraak. “Dat nemen we voor lief. We wonen nu mooi en kunnen zo wat geld opzij zetten om in de toekomst een huis te kunnen kopen.”
Ook bij de boerderij van Maite staan enkele ongebruikte stallen. “Daar mogen wij niks mee doen. Maar ik loop wel dagelijks een rondje over het erf om zo de boel in de gaten te houden. Want dat is mijn taak.”


Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

19-12-2020 - 0 reacties Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.
Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.
Deze boeren werken al via de 'korte keten' en vertellen waar voor hen de winst zit:
In de coronacrisis is het aandeel van deze 'korte keten' in de voedselvoorziening verviervoudigd, volgens een schatting van de Rabobank.
Een van de initiatieven is Boeren voor Burgers: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als in de export, de klant betaalt de helft van wat de supermarkt vraagt.
Vanochtend zijn ruim 500 'kerstpakketten' verspreid over de hoofdstad. Initiatiefnemer Eric Traa verwacht een forse toename van het aantal deelnemers: "We hebben heel veel mensen aangeschreven via woningbouwverenigingen en gaan samenwerken met het Leger des Heils voor de distributie."
Geen sterke onderhandelingspositie
Boeren zijn al langer ontevreden over het feit dat de prijs die zij betaald krijgen voor hun producten, vele malen lager ligt dan wat de consument in de supermarkt betaalt. De individuele boer heeft over het algemeen geen sterke onderhandelingspositie ten opzichte van de grote inkoopcentrales van supermarkten.
Nicole Smits is een van de boeren die meedoet aan het project Boeren voor Buren. Samen met haar broer runt ze een familiebedrijf in Zeewolde, dat jaarlijks in hun boomgaard van 17 hectare een miljoen kilo appels en peren produceert.
Smits sympathiseert met haar demonstrerende collega's, maar in plaats actievoeren kiest ze er voor om via de 'korte keten' niet volledig afhankelijk te zijn van de prijs die de supermarkt betaalt voor haar fruit.
Even verderop in Dronten is Martin Topper gespecialiseerd in 'vergeten' groenten; veelkleurige wortelen en bieten die normaal gesproken hun weg vinden naar restaurants in heel Nederland en Europa. Hij levert niet alleen aan Boeren voor Buren in Amsterdam, maar helpt via 'Local to local' ook studenten in Utrecht aan een gezond kerstmaal. Topper wil niet alleen een eerlijke prijs, hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt.
Tienduizenden kilometers tot je bord
Boeren voor Buren wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en de plaatselijke Rabobank. Directeur van de bank is Barbara Baarsma, ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een groot pleitbezorger van wat in landbouwjargon de korte keten is gaan heten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt.
Dat maakt voedsel onnodig kostbaar en milieu- en klimaatvervuilend. De korte keten is hiervoor een goede oplossing, zegt Baarsma: "Het geeft de verduurzaming van de landbouw een zet in de goede richting en het zorgt voor eerlijkere prijzen voor de boer."
In Nederland is het volgens haar bovendien volstrekt onnodig dat we zoveel voedsel van ver halen. Ons land is grotendeels zelfvoorzienend en de tweede voedselexporteur op aarde, na de Verenigde Staten. Alleen voor producten als koffie, thee, rijst en cacao zijn we afhankelijk van import.
Doel: 25 procent uit de regio
In Amsterdam willen ze daarom het percentage voedsel uit de regio van 5 naar 25 procent brengen in de komende jaren. Producten van boeren uit de omgeving moeten hun weg direct vinden naar inwoners van de hoofdstad. Zoals dat vroeger ook gebeurde, toen de boeren zelf hun waar op de markt aan de man brachten.
Het rechtstreek leveren van voedsel aan de consument beleefde een opleving toen in de eerste lockdown de distributie van voedsel op een aantal plaatsen begon te haperen. Voor de boerderijwinkel van Nicole Smits ontstonden toen zelfs wachtrijen. Ook in de week voor Kerst verwacht ze drukte in de boerderijwinkel.


Woonboerderij in Gasteren in vlammen opgegaan

19-12-2020 - 0 reacties Aan het Oosteinde in Gasteren is vrijdagnacht brand ontstaan in een woonboerderij. De boerderij is afgebrand.


Steeds meer boeren hebben een bijbaan (ze verkopen bijvoorbeeld producten aan huis, of wekken energie op)

15-12-2020 - 0 reacties GRONINGEN - Het aantal boeren dat naast de boerderij nog een inkomstenbron heeft, is gestegen naar 22.000. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Boerderij in Oudehorne mag zorghuis worden (ondanks onrust in het dorp)

15-12-2020 - 0 reacties HEERENVEEN - De boerderij aan de Schoterlandseweg 24 in Oudehorne mag worden verbouwd tot zorghuis. Om dit plan was de afgelopen weken veel te doen.


Boerderij in Oudeschans door brand verwoest

11-12-2020 - 0 reacties Aan de Poortweg in Oudeschans woedt een uitslaande brand in een boerderij. Het pand is niet meer te redden, zegt een woordvoerder van de brandweer.


Boerderij in Haskerhorne wil met stal en silo’s uitbreiden

01-12-2020 - 18 reacties Een boerderij aan de Wildehornstersingel in Haskerhorne wil uitbreiden met een ligboxenstal en twee mestsilo’s.


Brand verwoest boerderij Oosterwijtwerd

29-11-2020 - 0 reacties Het gaat om een leegstaande boerderij aan de Damsterweg in Oosterwijtwerd.


Incident op boerenerf Vrouwenparochie: hulpdiensten massaal ter plaatse

28-11-2020 - 0 reacties VROUWENPAROCHIE - Op het erf van een boerderij aan de Hamerenweg bij Vrouwenparochie heeft zich zaterdag aan het einde van de middag een incident voorgedaan. Mogelijk zou er een persoon bedolven of bekneld zijn geraakt in of bij een silo.


Ton verkocht zijn bedrijf om uienbier te brouwen

26-11-2020 - 0 reacties Ergens buitenaf in het dorp Alverna bovenin een boerderij zit bierbrouwer Ton Schamp. Hij ging na een leven in de ICT zijn passie volgen: bierbrouwen. Niet op grote schaal, maar juist in kleine batches.


Ook vogelgriep in Utrecht: 100.000 dieren in Hekendorp worden geruimd

22-11-2020 - 0 reacties Zo'n 100.000 dieren worden geruimd, omdat bij een pluimveebedrijf in Hekendorp vogelgriep is geconstateerd, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zondag weten. Voor het eerst tijdens deze vogelgriepuitbraak zijn dieren op een boerderij in de provincie Utrecht besmet geraakt.


Boerderij 't Paradijs start maaltijdenservice met lokale horecaondernemers

18-11-2020 - 0 reacties Tholen - Boerderij 't Paradijs heeft onlangs in samenwerking met twee lokale horecaondernemers een nieuw concept geïntroduceerd: 't Paradijs op je bord! "Vanaf nu is het wekelijks mogelijk om vanuit het aanbod van 't Paradijs een heerlijke, gezonde en biologisch kant- en klare maaltijd te beleven. Deze…


Asbest op het terrein van de boerderij in Munnekzijl die werd getroffen door brand. Bij de brand ging 2300 ton aardappelen verloren

10-11-2020 - 0 reacties MUNNEKEZIJL - De Olde Borchweg in Munnekezijl is tot nader order afgesloten. Dit heeft alles te maken met de grote brand die er in de nacht van maandag op dinsdag woedde in een boerderij aan deze weg.


Astrid (24) haalt de boerderij naar hartje Valkenswaard

02-11-2020 - 0 reacties VALKENSWAARD - Hoezo had Valkenswaard nog geen kaaswinkel? Onbegrijpelijk, vond zuivelfanaat Astrid Willems, en ze begon er een.


Mestkelder nog vol drugsafval: bewoners laten resten mega-methlab op erf ‘gewoon’ liggen

02-11-2020 - 1 reacties DREMPT - De bewoners van de boerderij in het buitengebied van het Achterhoekse Drempt, waar afgelopen voorjaar een groot drugslab is ontmanteld, worden definitief niet vervolgd. Dat betekent volgens justitie niét dat ze niet betrokken zijn geweest of niets wisten van het crystal meth-lab op hun erf.


Bewoners drugsboerderij Drempt niet vervolgd: ‘Maar daarmee is niet gezegd dat ze niet betrokken waren’

02-11-2020 - 0 reacties DREMPT - De bewoners van de boerderij in het buitengebied van het Achterhoekse Drempt, waar afgelopen voorjaar een groot drugslab is ontmanteld, worden definitief niet vervolgd. Dat betekent volgens justitie niét dat ze niet betrokken zijn geweest of niets wisten van het crystal meth-lab op hun erf.