Boerderij

Volg al het nieuws over Boerderij, een van de 18053 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Boerderij nieuwsbrief.

Boerderij nieuws

De oude boerderij van Diena en Miet - ‘Alleen iemand met échte liefde voor deze boerderij, mag ‘m kopen’

16-09-2021 - 0 reacties VEGHEL - Binnenkort komt er in Veghel een bijzonder huis in de verkoop. De historische boerderij aan de Hoogstraat 21, midden in Veghel, een rijksmonument.


Een boerderij zo oud, Jeroen Bosch schilderde haar al

13-09-2021 - 0 reacties DEN DUNGEN - Als je de Dungense rijksmonumentale boerderij uit 1465 binnen stapt, weet je niet wat je ziet: de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Een paar honderd bezoekers struinden op Open Monumentendag over het erf en door de boerderij van Jan en Riky Kappen. Een feest der herkenning.


Diederik Jansen (84) verlaat zijn ouderlijke boerderij in Holten voor een appartement: ‘Maar de boerenkool haal ik nog uit de moestuin’

09-09-2021 - 0 reacties HOLTEN - De boerderij aan de Rutgersweg in het buitengebied van Holten staat leeg. Maar het pas gemaaide grasveld en de plantenborder geven aan dat de tuin nog steeds met zorg wordt onderhouden. Daarvoor zorgde Diederik Jansen (84), geboren en getogen op deze locatie. Maar de boerderij is nu verkocht.


665.000 kijkers voor Boerderij van Dorst: ‘Beetje weggeblazen’

09-09-2021 - 0 reacties Zelfvoorzienend leven, dat is wat Raven van Dorst voor elkaar wil krijgen in het nieuwe NPO-programma Boerderij Van Dorst. Het doel van de presentator blijkt in trek te zijn bij televisiekijkend Nederland: 665.000 kijkers mensen stemden af op Boerderij van Dorst en daarmee staat het programma op de zesde plek in de lijst van best bekeken programma’s.


Alpaca Geronimo ondanks protesten geruimd door Britse overheid

31-08-2021 - 0 reacties De Britse autoriteiten hebben ondanks protesten onder de bevolking de alpaca Geronimo laten inslapen. De berglama had volgens de autoriteiten een ernstige ziekte. Overheidspersoneel haalde Geronimo onder politiebewaking op bij een boerderij in Wickwar.


Boxtelse veehouder vindt plattelandswoning sta in de weg voor zijn bedrijf

26-08-2021 - 0 reacties DEN HAAG/BOXTEL – Een Boxtelse rundveehouder hoopt dat de Raad van State korte metten maakt met een plattelandswoning die op twintig meter afstand van zijn boerderij aan de Uilenbroek in de gemeente staat.


Boerderij De Haver Onderdendam liep bij de aardbeving bij Huizinge in 2012 forse schade op. Het is gerestaureerd en verbouwd. Nu kun je modern wonen i

26-08-2021 - 0 reacties Boerderij De Haver in Onderdendam is een rijksmonument uit 1894. Wie de schuurdeuren van de Oldambtster boerderij op het Hogeland opent, wacht een grote verrassing. In de schuur zit een moderne woning.


Sjaak schrikt weer wakker omdat een auto op zijn boerderij botst: ‘Denk telkens: wat voor leed zullen we dit keer aantreffen?’

24-08-2021 - 0 reacties LUNTEREN - Opnieuw ging het zaterdagavond mis aan de Meulunterseweg, in het buitengebied van Lunteren. Een automobilist knalde met hoge vaart tegen de boerderij van Sjaak Lemmers. De bewoner kijkt er niet eens meer van op. In de bocht waaraan zijn huis ligt, is het maandelijks raak. ,,Ik ben gestopt met tellen.”


Giel is dol op speciaalbier en verbouwt nu hop voor Brabantse brouwerijen

21-08-2021 - 0 reacties Zijn omgeving verklaarde hem voor gek. Hop verbouwen brengt niks op, is enorm arbeidsintensief en zorgt niet voor brood op de plank. Juist daarom besloot Giel Bongers (29) er maar eens voor te gaan. Naast zijn fulltimebaan als landschapsontwerper. "Iets doen wat anderen niet doen, dat vind ik nou leuk." Dit najaar moet de halve hectare aan hop zijn tweede grote oogst leveren.
Op een idillische plek in Wilbertoord torenen de staken hop hoog boven het mais uit. Fietsers krabben zich geregeld achter de oren. Wat staat daar nou? Zijn het bonenstaken?
Giel geeft rondleidingen op zijn bedrijf en neemt vaak de tijd om de fietsers in verwarring van uitleg te voorzien. Op de vraag waarom hij gekozen heeft voor het verbouwen van hop geeft hij lachend antwoord. "Omdat iedereen zei dat ik het niet moest doen."
Zijn opa was boer op dezelfde grond. Zijn vader bouwde dat boerenbedrijf vervolgens uit tot een varkenshouderij. Toen de varkenspest uitbrak, veranderde dat alles. Zijn vader ging in loondienst en de varkens kwamen niet meer terug op de boerderij. Sinds 2000 staan alle stallen leeg.
"Uiteindelijk moesten we besluiten wat we met de stallen gingen doen. Delen van het dak bevatten nog asbest. Gingen we slopen of iets anders doen met het bedrijf? We hebben de gekste dingen bedacht en dit kwam eruit. Hop verbouwen." Nu heeft hij samen met zijn vrouw het bedrijf BrabantHop.
De stallen staan er dus nog. Die bleek Bongers heel goed te kunnen gebruiken. De ruimte waar zijn vader drieduizend varken hield, wordt nu stapje voor stapje verbouwd tot een plek waar de hop goed kan worden verwerkt. Het drogen van de hop doet hij in de oude biggenstallen. "Ik had een dubbele vloer nodig om de hop te kunnen drogen. Er moet warme lucht doorheen geblazen kunnen worden. Nou, die dubbele vloer lag er dus al gewoon in deze stallen."
Nederlandse hop is zeldzaam. Bongers weet inmiddels waarom. Pas als je het op enorm grote schaal verbouwt, kan je er van leven. De informatie over het verbouwen van hop vond hij vooral op het internet. De meeste hop komt uit Amerika en Duitsland.
Toch is er wel een markt voor de Nederlandse hop. "De kleine bierbrouwerijen schieten als paddestoelen uit de grond. Brouwers vinden het fijn om voor hun streekbier ook hop uit de streek te gebruiken."
Het overgrote deel van zijn hop gaat dan ook naar lokale brouwerijen. De biertjes verkoopt hij vervolgens weer aan mensen die bij hem een rondleiding volgen.
Hij heeft er vooral veel lol in. Al zal die fulltimebaan voorlopig toch echt nog wel noodzakelijk zijn. "Ik weet nog niet wie er gelijk krijgt: de criticasters of ik. Mijn doel is om hier uiteindelijk een kleine boterham uit te halen en op die manier mijn gelijk te halen", zegt hij lachend. "De hop is nu gewoon mijn ochtend-, avond- en weekendinvulling."


Vergaderen én kamperen op een boerderij? Bij Wilco (39) kan het: ‘We hebben duizenden bezoekers gehad’

15-08-2021 - 1 reacties ‘Met familie moet je wandelen, niet handelen’, zegt men. Toch is meer dan de helft van de ondernemingen een familiebedrijf. Lutske Bonsma bezoekt familiebedrijven in de regio. Vandaag: Wilco van Ginkel van Boerderij De Pol in Scherpenzeel. ,,Wij zijn een jong, vooruitstrevend boerengezin.”


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


‘Boer voor de Toekomst is er voor iedereen die de komende 10 jaar boer wil blijven of worden’

03-08-2021 - 0 reacties VragenVuur: ‘Boer voor de Toekomst is er voor iedereen die de komende 10 jaar boer wil blijven of worden’

LTO Noord-projectleider Marieke van Leeuwen werkt met Pieter de Wolf van de WUR aan het project Boer van de Toekomst. Doel is boeren en tuinders te inspireren op de Boerderij van de Toekomst en vervolgens met ze in gesprek te gaan over kansen en uitdagingen in de agrarische sector. De Wolf: “Ik vind het minstens zo belangrijk dat wij praktische kennis en ervaringen van boeren doorgeven aan beleidsmakers.”


Palingkwekerij mag zich onder voorwaarden in Oegstgeest vestigen

30-07-2021 - 0 reacties Palingkwekerij Boschypaling mag zich vestigen aan de Vinkeweg in Oegstgeest. Dat heeft de Raad van State besloten in een al jarenlang voortslepend conflict tussen de palingkwekerij en de naastgelegen boerderij. De rokerij die ook in de plannen staat, past echter niet binnen de regels, vindt de rechter.


Jong boerengezin uit Son en Breugel wil niet struikelen over één regeltje en stapt naar rechter

23-07-2021 - 1 reacties DEN HAAG/SON EN BREUGEL – Een jonge boerenfamilie uit Son en Breugel vocht donderdag bij de Raad van State om de laatste kans op een subsidie van ruim 11.000 euro voor de modernisering van de stalvloer van haar biologische boerderij De Hofstad.


'De boer moet gaan bewegen', boerenbedrijf haalt inspiratie uit Amerika

15-07-2021 - 0 reacties Suzanne Ruesink uit Aalten is niet zo bang voor verandering. Ze moet ook wel, wil ze als boerenbedrijf overeind blijven. Sinds vorig jaar is het bedrijf uitgebreid met een restaurant en een zalencentrum. De producten van de boerderij, liggen hier op het bord. Het zogenaamde korteketenconcept.


’Kleinste koetje ter wereld’ trekt veel bekijks op boerderij in Bangladesh

09-07-2021 - 0 reacties DHAKA - Mensen brengen massaal een bezoek aan een boerderij in Bangladesh om de nieuwe beroemdheid Rani met eigen ogen te kunnen te zien. Het dwergkoetje van 23 maanden oud is een Bhutanese koe van slechts 51 centimeter hoog en weegt net 28 kilo


Twee schuren achter boerderij in Erica gaan in vlammen op. Naastgelegen huis raakt beschadigd

07-07-2021 - 0 reacties ERICA - Op een erf aan de Verlengde Vaart ZZ in Erica zijn woensdagochtend rond half zeven twee schuren volledig uitgebrand.


Einde van een varkensbedrijf: ‘Blij dat mijn ouders dit niet meemaken’

04-07-2021 - 0 reacties Twee grote kranen duwen stalmuren opzij alsof het vederlichte wandjes zijn. Met een flinke dreun wordt 6000 vierkante meter aan varkensstal afgebroken. Voor Pieter (65) en Mieke (62) Vlemminx is dit het einde van hun varkensbedrijf. “Het voelt als een mislukking. Op deze plek heeft onze familie altijd geboerd. Dat het hier bij mij ophoudt, voelt wrang.”
Dit is Hoeve Polsdonk, op de grens van Oirschot en Spoordonk. De langgevelboerderij dateert van 1874 maar de familie Vlemminx woont hier al zo’n vijfhonderd jaar, vertelt Pieter zittend aan de keukentafel terwijl hij de stamboom van zijn familie erbij pakt.
Hier groeide Pieter op. Zijn ouders runden op deze plek een gemengd bedrijf. Later nam hij het stokje over en zette het bedrijf voort met varkens. In totaal 2300 vleesvarkens, 350 zeugen en 2000 biggen.
Daarnaast runt het gezin aanvullend een bed and breakfast, openden ze een zichtstal met speciale kijkruimtes en grote ramen. Ze lieten mensen van een zorgboerderij op het erf werken en ze deden mee aan Klassenboeren: het ter plekke opleiden van scholieren. “Je gaat er van alles bij doen om een goed inkomen uit je bedrijf te halen.”
Terwijl buiten het sloopwerk aan de gang is, vertelt hij over de moeilijke keuze die hij samen met z’n vrouw en vier zonen heeft gemaakt. Waar ze eerst niet moesten denken aan stoppen, maakten ze toch de draai naar de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv). Afgelopen week werd duidelijk dat 173 Brabantse boeren gebruik maken van deze regeling.
Pieter en Mieke merkten een steeds grotere druk van buitenaf, met een overheid die steeds weer veranderende eisen stelt voor milieu-, natuur- en dierenwelzijn. “Dat betekende voor ons telkens weer investeren om telkens net aan die eisen te voldoen. Voor we de keuze maakten om te stoppen, wilden we de kraamstal nog uitbreiden, maar de bank werkte niet mee. Je merkte aan alles dat het steeds lastiger werd.” Deelname aan de regeling bleek ‘de verstandigste keuze, maar niet mijn eerste keuze’.
Op 15 februari werd het ‘stil en koud rond de deur’. Die dag vertrokken de varkens van het familiebedrijf. “We hebben het laatste varken nog een strik omgedaan. Er nog een momentje van gemaakt”, vertelt Pieter gelaten.
“Ik heb 65 jaar en 8 maanden tussen de varkens gewoond. Ik ben opgegroeid met het geluid van varkens aan de deur. Ik weet: als een varken dit doet, dan moet ik dat doen. Mijn kennis en ervaring zijn nu nutteloos. De warmte, de reuk, de lieve beesten: dat zijn dingen die ik mis.”
Ook zijn zondagen zijn compleet veranderd. Waar het boeren 365 dagen per jaar doorging, hoeft hij nu op zondag niks meer. Hij mist het ritme, de routine. Tijdens een rondgang op het erf zegt hij: “Ik ben blij dat ons vader en moeder dit niet hoeven te zien.”
Nu de stallen verdwijnen, verandert het erf steeds meer in een grote vlakte waar ruimte ontstaat voor iets nieuws. “Ons bedrijf ligt middenin een recreatiegebied tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. De B&B loopt goed en de behoefte aan verblijfsruimte groeit. We willen op deze plek een groepsaccommodatie bouwen.” Ook de boerderij wordt gesplitst. Zoon Jan komt dan met zijn gezin in een deel van de boerderij wonen. Voordat deze volgende stappen gezet kunnen worden, moet het bedrijf volledig opgeruimd zijn.
Wat had hij anders gedaan, nu hij terugkijkt op zijn carrière als boer? “Achteraf gezien had ik hier twintig jaar geleden 5000 zeugen moeten houden en niet moeten denken dat het goed genoeg was. Als je in de huidige tijd wilt boeren, moet het met groot geweld, grote aantallen en nergens naar kijken. Dan doe je het bedrijfsmatig het beste. Als ik dat toen had gewild, was ik nu nog boer geweest. Maar dat is achteraf makkelijk praten.”


Koe verdrukt man tegen hek op boerderij in Deurne, slachtoffer raakt zwaargewond

02-07-2021 - 0 reacties DEURNE - Een man is vrijdag zwaargewond geraakt bij een ongeluk op een boerderij aan de Hemelrijkseweg in Deurne, bij Helmond. Hij raakte verdrukt tussen een koe en een hek.


Deurnese notaris die fouten maakte bij omvormen boerderij Milheeze, voor half jaar geschorst

02-07-2021 - 0 reacties DEURNE - Notaris Hannelie Jagtenberg uit Deurne is door de notariskamer voor een half jaar geschorst. Ze mag vanwege ernstige fouten haar werkzaamheden van 1 september aanstaande tot 1 maart volgend jaar niet uitoefenen.