Platteland

Platteland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Platteland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Platteland nieuws

Liander gooit stroomnetwerk op slot voor nieuwe grootverbruikers in half Noord-Holland

16-09-2021 - 0 reacties Het elektriciteitsnetwerk van Liander in een groot deel van Noord-Holland is vol. Het netwerk in dat gebied gaat daarom vanaf vandaag voor vier jaar op slot, meldt netbeheerder Liander.
Er kunnen geen nieuwe grote stroomafnemers zoals grote bedrijven meer bij. Pas in 2025 hoopt Liander het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland voldoende uitgebreid te hebben voor nieuwe aanvragen.


LTO-oproep aan gemeenten: "Maak werk van wonen"

16-09-2021 - 0 reacties Niet alleen starters hebben grote moeite met het vinden van geschikte woonruimte, ook de beschikbaarheid van goede huisvesting voor internationale werknemers is een groot probleem. Nederland dreigt hierdoor een steeds minder aantrekkelijke bestemming te worden voor werknemers uit andere EU-landen. Dit…


Helmond krijgt 70 hectare extra bedrijfsgrond

15-09-2021 - 0 reacties HELMOND - De gemeente Helmond krijgt ruim een derde van de nieuwe bedrijventerreinen binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven. Het gaat om een kleine zeventig hectare.


Vleermuizen halen mogelijk een streep door traditionele feesten

15-09-2021 - 0 reacties ENSCHEDE - Het is onzeker of de beentjes van de vloer kunnen tijdens de twee traditionele feestavonden rond de Military Boekelo. Eerst moet worden aangetoond dat de muziek die tijdens die avonden uit de geluidsboxen schalt geen schade toebrengt aan de vleermuizen die zich in de buurt van het feestterrein ophouden.


Groot drugslab in leegstaande boerderij in Dalen opgerold, drie mannen aangehouden

13-09-2021 - 0 reacties Drie mannen zijn gisteren aangehouden voor betrokkenheid bij een drugslab in een leegstaande boerderij in Dalen. De politie vermoedt dat in het lab xtc werd gemaakt.


Boeren kunnen criminele activiteiten op platteland straks vertrouwelijk melden

31-08-2021 - 0 reacties BREDA/DEN BOSCH - Boeren en tuinders in Noord-Brabant krijgen nog dit jaar een meldpunt om criminele (drugs)activiteiten in hun omgeving te melden. Een vertrouwenspersoon van boerenbelangenorganisatie ZLTO helpt de tipgevers verder, bijvoorbeeld door hun informatie door de spelen aan politie en justitie of andere betrokken instellingen.


Wat is er op tegen om de dijkverbreding te realiseren aan de zeezijde?

31-08-2021 - 0 reacties


Komt er een rechtszaak over uitblijven glasvezel in buitengebied Westland?

30-08-2021 - 0 reacties De Westlandse politicus Peter Duijsens wil samen met zo veel mogelijk gedupeerde Westlanders een rechtszaak aanspannen tegen het bedrijf Deltafiber om er zo voor te zorgen dat er alsnog een glasvezelnetwerk voor sneller internet wordt aangelegd in het buitengebied van Westland en Midden-Delfland. Dat…


Zes gebieden in de Noordkop voortaan beschermd landschap. ’Om bijzondere waarde voor mens en dier te waarborgen’

25-08-2021 - 0 reacties Een groot deel van de Noordkop is bestempeld tot ’Bijzonder Provinciaal Landschap’. De natuurwaarden van plaatsen als Schagen, Wieringen en Texel worden in de toekomst extra beschermd. In heel Noord-Holland zijn 32 gebieden aangewezen als bijzonder landschap. ,,Dit zijn landschappen waarop we extra zuinig zijn vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarde voor mens en dier”, laat een zegsman van de provincie weten.

In de Noordkop hebben zes gebieden de aanwijzing gekregen: Callantsoog, Schagen, de Zijper polder, het Oude Veer, Wieringen en Texel. Het streven is er op gericht dat door deze aanpak Noord-Holland een mooie provincie blijft om te wonen, werken en vrije tijd door te brengen.


Sjaak schrikt weer wakker omdat een auto op zijn boerderij botst: ‘Denk telkens: wat voor leed zullen we dit keer aantreffen?’

24-08-2021 - 0 reacties LUNTEREN - Opnieuw ging het zaterdagavond mis aan de Meulunterseweg, in het buitengebied van Lunteren. Een automobilist knalde met hoge vaart tegen de boerderij van Sjaak Lemmers. De bewoner kijkt er niet eens meer van op. In de bocht waaraan zijn huis ligt, is het maandelijks raak. ,,Ik ben gestopt met tellen.”


Eerste natuurdorpje komt van de grond in proefproject van Peelpioniers

21-08-2021 - 0 reacties ZEELAND - Het gigantisch ambitieuze project voor nieuwe natuurdorpen in de Peel gaat nog dit jaar echt van start. Het begint bescheiden, met drie kleine huisjes in het groene buitengebied van Zeeland.


Hoe de kassen naar Dinteloord kwamen en niet naar Moerdijk

19-08-2021 - 0 reacties Het was in eerste instantie niet per se het plan van de lokale suikerfabriek om bij de vorming van een agrofoodcluster in Dinteloord de samenwerking met glastuinbouw aan te gaan. Hoe het toch zo gelopen is, vertellen Piet Janmaat en Paul Hagens in een serie in BN De Stem ter van 10 jaar Agro Food Cluster…


Twee boerenmannen verdienen eeuwige herinnering in Schaijk en Reek, vindt de heemkunde

13-08-2021 - 0 reacties SCHAIJK/REEK - Voor Schaijk een boerenzoon die eventjes boer was en voor Reek een fulltime boer. Heemkundekring Schaijk & Reek denkt dat twee ‘agrarische mensen’ een straatnaam verdienen in de toekomstige gemeente Maashorst.


Het grootste landgoed in particulier bezit in Brabant: Boeren vormen deel van de charme van ‘De Utrecht’

10-08-2021 - 0 reacties ESBEEK - De natuur. Wat waren we haar dankbaar in de corona-lockdowntijd. En wat was ze mooi. Maar blijft dat wel zo? Droogte maakte de Brabantse parels kwetsbaar en al dat intensief gebruik deed het niet per se heel goed. Of toch wel? Het Brabants Dagblad duikt deze zomer de natuur in.


Met soep en sfeermuziek tussen de selderijknollen

08-08-2021 - 0 reacties In ‘Grondproeven’ vloeien gastronomie en theater samen. De ambitie daarmee de kloof tussen platteland en stad te dichten is dapper, de uitwerking laat wensen onvervuld.


Weerman Jordi Huirne zag de buien als boerenzoon al van ver aankomen: van weeramateur naar meteoroloog

06-08-2021 - 0 reacties Hij groeide op in een boerenfamilie, maar koos een ander pad dan zijn ouders: Jordi Huirne is met zijn 27 jaar de jongste weerman van Nederland. "Mijn omgeving heeft me geïnspireerd om voor dit beroep te gaan, je krijgt alles mee op het platteland."


Bouwvakker Jan uit Zuidwending stort in op moment dat hij 800 pagina's rapport van IMG krijgt over zijn boerderij vol scheuren

03-08-2021 - 0 reacties Jan Bultje (60) uit Zuidwending is voorman bij een bouwbedrijf. Hij weet dus wel wat van constructies en hoe een gebouw in elkaar steekt. Maar toen hij ruim achthonderd pagina’s aan rapporten over zijn eigen boerderij onder ogen kreeg, werd het hem zwart voor de ogen en stortte hij volledig in. ,,Dat gebeurt er dus met de Groningers.”


Drie deskundigen over ons toekomstige landschap: ‘Vleesfabrieken en hoge kassen’

01-08-2021 - 0 reacties De boer ligt onder vuur, maar kunnen we ons wel een Nederland voorstellen zonder boerderij? Drie deskundigen filosoferen over de vraag hoe het land eruit zou zien als de akkers, weides en koeien verdwijnen.


Palingkwekerij mag zich onder voorwaarden in Oegstgeest vestigen

30-07-2021 - 0 reacties Palingkwekerij Boschypaling mag zich vestigen aan de Vinkeweg in Oegstgeest. Dat heeft de Raad van State besloten in een al jarenlang voortslepend conflict tussen de palingkwekerij en de naastgelegen boerderij. De rokerij die ook in de plannen staat, past echter niet binnen de regels, vindt de rechter.


Wilco begon ooit een wijngaard met tien wijnstokken en levert nu 10.000 flessen wijn per jaar af

22-07-2021 - 0 reacties Pal naast de stad voelt het alsof we op het Franse platteland beland zijn. Gekrulde letters ‘Wijngaard Bilderhof’ sieren de poort: of het de ingang van een chique chateau in de Bordeaux betreft. Met een piepend geluid opent het hek... prompt bevinden we ons in een wijngaard! En tóch staan we toch echt op Dordtse grond.