Platteland

Al het Platteland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Platteland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Platteland nieuws

'Daar mag alles, zelfs tijdens lockdown.' Horeca hekelt illegale zuipketen platteland: 'Artiesten treden er op voor 6000 euro per avond'

20-04-2021 - 0 reacties Waar cafés hermetisch gesloten blijven, beleven illegale zuipketen toptijden, zo klaagt de horecabranche. De wereld op zijn kop, foeteren de ondernemers: „Wie de regels naleeft, is de klos, terwijl illegaliteit wordt beloond.’’


Helft Friese woningruimte op boerengrond

20-04-2021 - 0 reacties LEEUWARDEN - Ook zonder Deltaplan kan Friesland al vlot tienduizend huizen bouwen. Meer dan de helft van deze nieuwbouw staat gepland op oude boerengrond.


'De rust en de ruimte moeten we niet verliezen voor mensen die in het Westen werken'

19-04-2021 - 0 reacties 'Als je het dorp ineens zou uitbreiden met een groot aantal woningen, heeft dat best consequenties. En die zijn niet allemaal positief.'


Meppeler boeren zoeken projecten om goedgevulde pot geld leeg te krijgen

19-04-2021 - 0 reacties Ondernemersfonds Meppel en de lokale LTO-afdeling gaan maatschappelijke projecten stimuleren. Er wordt geld besteed aan acht uiteenlopende ideeën. Dat moet ook wel, anders raakt de pot geld nooit leeg.


Een boerderij kopen lukt bijna niemand, deze huizenkopers doen het daarom samen

16-04-2021 - 0 reacties Samen sterk!


Nuenense boer ontdekt de zorg: dagbesteding in trek als alternatief na stoppen met agrarisch bedrijf

14-04-2021 - 0 reacties NUENEN - Nuenense boeren die stoppen, overwegen opvallend vaak om dagbesteding binnen de zorg aan te bieden op hun perceel. De gemeente krijgt hier ‘regelmatig’ verzoeken voor binnen. Ook populair: nieuwe woningen op het boerenerf.


Melk, vlees en kaas uit eigen streek: 'korte keten' wordt steeds populairder

14-04-2021 - 0 reacties Het aantal boeren dat rechtstreeks zijn spullen verkoopt aan de consument, de zogenoemde ‘korte keten’, groeit de afgelopen jaren. Daarbij winnen streekproducten steeds meer aan populariteit. Dat merken ook Annemiek Scholten en Nico Steintjes uit Wehl, die sinds kort het vlees van hun eigen varkens alleen nog maar verkopen in hun eigen boerderijwinkel.


Voormalig melkveehouder koerst op lakenvelders en recreatie

13-04-2021 - 0 reacties Aad Straathof ruilde z’n melkvee in voor vleesvee. Zijn kampeerboerderij Straat-Hof moet zorgen voor het hoofdinkomen. Het terrein ziet eruit als een bouwplaats, maar dat is tijdelijk. “De stal is inmiddels aan z’n zesde verbouwing toe”, gokt Aad Straathof. Hij runde een melkveebedrijf in het Zuid-Hollandse Leimuiden. Tot voor kort, want in oktober vorig jaar …


Meeste stalbranden afgelopen 9 jaar in Brabant, in totaal 72

08-04-2021 - 2 reacties Meer dan de helft van de stalbranden tussen 2012 en 2021 vond in de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland plaats, blijkt uit analyse van LocalFocus van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Brabant spant daarbij de kroon met 72 stalbranden. In totaal vlogen er 328 veestallen in brand in Nederland en daarbij kwamen bijna 1,3 miljoen dieren om, zo bleek vorige week bij de presentatie van het rapport.


Zoutwinning onder Waddenzee zorgt voor grote bodemdaling van 92 centimer

08-04-2021 - 0 reacties HARLINGEN - De zoutwinning onder de Waddenzee leidt tot een voor Friese begrippen ongekend grote bodemdaling van 92 centimeter. Toch zijn de gevolgen volgens Frisia eigenlijk onmerkbaar.


Elke 14 dagen controle op stank varkensbedrijf Zeeland

08-04-2021 - 0 reacties ZEELAND - De Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) moet op last van het Landerdse college van B en W voortaan iedere veertien dagen controleren op stank bij de Heijderhoeve, een varkensbedrijf met 17.000 dieren dat sinds begin dit jaar aan Schuifelenberg 3 in Zeeland zit, pal langs de Peelweg.


Indoor-midgetgolf, een wandelroute en een gerestaureerde reddingboot: dertien Waddenprojecten ontvangen subsidie

08-04-2021 - 0 reacties Dertien initiatieven op de Waddeneilanden krijgen in totaal ruim 191.762 euro uit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) van de provincie Fryslân.


Enterse zorgboerderij beschuldigd van illegale horeca-activiteiten: ‘Maar wij hebben gewoon vergunningen’

07-04-2021 - 0 reacties ENTER/WIERDEN - Zorgboerderij De Piet wordt er door de afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) van beschuldigd illegaal para-commerciële horeca-activiteiten uit te voeren in het Enterse buitengebied. Eigenaar Raymond Meenhuis bestrijdt dit. Er is al sinds 2006 een vergunning voor.


Op deze Roosendaalse boerderij verdienen bezoekers punten voor een selfie met een poepende koe

07-04-2021 - 0 reacties In deze serie nemen we u mee de ‘de boer op’. Hoe verdienen West-Brabantse landbouwers hun brood. Vandaag: Anouk (33) en Joost (34) Gommeren uit Roosendaal, die op hun melkveebedrijf vriendengroepen, families en bedrijven de wei in sturen.


Gezocht: nesten van vleermuis en gierzwaluw, zodat renovatie of sloop van woningen sneller kan

06-04-2021 - 0 reacties WIJCHEN - Geen tijdrovende onderzoeken, maar tóch goed zorgen voor beschermde diersoorten. Dat is de gedachte achter het soortenmanagementplan dat de gemeente Wijchen laat maken. Hulp van inwoners is gewenst.


‘Geen van 21 Gemertse nertsenbedrijven wil overstappen op intensieve veehouderij’

02-04-2021 - 0 reacties GEMERT-BAKEL - Kunnen de 21 leeggekomen nertsenbedrijven binnen de grenzen van de gemeente Gemert-Bakel gebruikt worden voor de intensieve veehouderij? In theorie wel, want volgens de bestemmingsplannen voor die bedrijven is dat mogelijk.


‘Alleen met gesjoemel kan Eindhoven Airport de stikstofuitstoot kunstmatig verlagen’

01-04-2021 - 0 reacties EINDHOVEN - Alleen door ‘gesjoemel’ met soorten vliegtuigen en aantallen passagiers kan Eindhoven Airport aantonen dat de stikstofuitstoot is gedaald. Het vliegveld rekent bewust met verkeerde gegevens om de benodigde vergunning volgens de wet Natuurbescherming te krijgen, zeggen milieuorganisaties.


Waddenfonds draagt bij aan behoud van karakteristieke boerderijen in Waddengebied

31-03-2021 - 0 reacties Vier nieuwe projecten op het gebied van aquacultuur en cultuurhistorisch erfgoed in het Waddengebied krijgen ruim 2,5 miljoen euro subsidie van het Waddenfonds.


Flink meer mestfabrieken nodig, maar niemand wil ‘m in z’n buurt

30-03-2021 - 3 reacties Voor het mestbeleid van minister Schouten van Landbouw zijn meer mestfabrieken nodig. In Brabant moet er nu al tot dertig procent meer bijkomen. De mestfabrieken splijten niet alleen boeren en omwonenden, maar ook provincies en gemeenten. En dat terwijl beide partijen zeggen op te komen voor een beter milieu.

Een mestfabriek verwerkt mest tot een bruikbaar product voor de landbouw, dat makkelijker te vervoeren is. Al jaren leidt het fenomeen tot conflicten met de omgeving. Dat kan de komende jaren wel eens toenemen. In Limburg, Gelderland en delen van Brabant zorgen mestfabrieken voor onrust.


Boer Hein uit Leusden begraven op eigen terrein: 'Heel apart, heel uniek'

29-03-2021 - 0 reacties LEUSDEN - De in Leusden bekende boer Hein Brouwer is vandaag begraven bij zijn eigen boerderij in het dorp. (Foto: RTV Utrecht)