Platteland

Volg al het nieuws over Platteland, een van de 15933 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Platteland nieuwsbrief.

Platteland nieuws

René is ‘onzinpoespas’ zat, zoals zoveel boeren

18-02-2020 - 0 reacties SINT-OEDENRODE - René Dekkers boert al zo'n beetje heel zijn leven, maar nu is hij de strenge regels helemaal beu. De oud-wethouder van Sint-Oedenrode wil zijn stallen inruilen voor nieuwe woningen. Dekkers staat daarmee model voor veel boeren in Meierijstad. ,,Boeren hebben vooral behoefte aan duidelijkheid.” 


Boeren in Meierijstad krijgen meer kansen voor lege stallen

05-02-2020 - 0 reacties VEGHEL - Een zorgboerderij, kinderdagverblijf of theehuis. Boeren in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode die met dit soort plannen rondlopen, maken binnenkort veel meer kans op medewerking van Meierijstad. Het college van B en W verwacht dat zo'n 200 van de zeker 500 agrariërs in deze gemeente er de komende tien jaar de brui aangeven.


Gert blijft procederen tegen stankoverlast boeren: 'Voor de gezondheid van mijn kinderen'

01-02-2020 - 0 reacties Gert van Dooren is een buitenmens. En daarom besloot hij in 2007 met zijn vrouw en drie kinderen een huis te kopen in het buitengebied van Erp. Midden tussen verschillende boerenbedrijven. Wat hij toen niet wist, is dat het aantal dieren op die boerderijen in de tien jaar daarna zou verdubbelen. En nu is hij boos. Want hij vindt de stankoverlast niet meer te hebben. "De geur geeft een gevoel van onveiligheid."


LTO Noord regio West bezig met formuleren agrarisch energieaanbod per gemeente

28-01-2020 - 0 reacties De afdelingen van LTO Noord regio West zijn bezig met het formuleren van een agrarisch energieaanbod per gemeente. Ze willen zo meer sturing geven aan hoe de overgang naar duurzame energieopwekking op het platteland wordt ingevuld.


Megameterkasten bieden ruimte op elektriciteitsnet

28-01-2020 - 0 reacties Het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet is naar verwachting binnen twee jaar voor de helft opgelost, denkt netbeheerder Enexis. Dat komt door de aanschaf van elf mobiele zogeheten middenspanningstations.
Het huidige energienetwerk kan nog niet alle elektriciteit die door windmolens en zonneparken wordt opgewekt, verwerken. Om die duurzame energie niet verloren te laten gaan en toch naar consumenten te kunnen transporteren, zijn de mobiele elektriciteitshuisjes gekocht.


Financiering voor zonnepark met 94.000 panelen op Bavelse Berg is rond

21-01-2020 - 0 reacties De financiering voor de aanleg van een groot zonnepark op de Bavelse Berg bij Breda is rond. De werkzaamheden voor het zonnepark kunnen daardoor in het eerste kwartaal van dit jaar starten, meldt Rooftop Energy, de ontwikkelaar van het zonnepark, dinsdag.


Elektrische auto opladen? Vergeet het maar: schrikbarend tekort aan laadpalen in Oost-Nederland

21-01-2020 - 0 reacties Flevoland, Utrecht en Noord-Holland hebben samen 20.000 laadpalen besteld voor elektrische auto's, maar in Oost-Nederland is er nog een schrikbarend tekort aan laadpalen. De kip, het ei en boze buren zijn de boosdoeners.


Spook van ontpoldering waart nog door Zeeland. Moet er nog meer grond onder water?

17-01-2020 - 0 reacties MIDDELBURG - Het spook van de ontpoldering waart nog steeds door Zeeland. De Statenfracties van SGP en Partij voor Zeeland zijn er niet gerust op dat er in de toekomst niet meer land onder water wordt gezet.


Britse zachtfruitteler wint rechtzaak en mag uitbreiden

15-01-2020 - 0 reacties De Britse zachtfruitteler Withers Fruit Farm in Herefordshire heeft onlangs een zaak via het hooggerechtshof gewonnen tegen actievoerders die uitbreiding van het bedrijf wilden voorkomen. Het zou het platteland 'schaden'.
De campagnevoerders probeerden een besluit, dat de bouw van 11 blokken polytunnels op…


"Het Westland wordt ouwe meuk”

08-01-2020 - 0 reacties Tholen - “Het Westland heeft een groot probleem. En dat probleem heet: het bestuur van de gemeente Westland,” steekt Wouter Kuiper van KUBO van wal. Turend vanuit zijn kantoor op de eerste verdieping van het pand ziet hij een verpauperd glastuinbouwgebied.
“Vroeger was dit het neusje van de zalm. Hier moest je zijn als het ging…


Campagne aanpak drugslabs in buitengebieden Fryslân, Groningen en Drenthe

08-01-2020 - 0 reacties Meld Misdaad Anoniem rolt haar campagnes tegen drugslabs in buitengebieden uit naar de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe.


Nieuwe campagne richt zich op aanpak drugslabs in buitengebied

08-01-2020 - 0 reacties Meld Misdaad Anoniem is een campagne gestart die zich richt op de aanpak van drugslabs in de buitengebieden in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.


Achterhoekse band brengt ode aan ouderwetse boerenkroeg met dialectcover ‘The Lion Sleeps Tonight’

30-12-2019 - 0 reacties De Achterhoekse band The Wild East heeft een nieuw nummer uitgebracht. ‘Nog Ene Dan’ is een cover op het bekende ‘The Lion Sleeps Tonight’, maar dan in dialect. Van de Afrikaanse jungle naar het Oost-Nederlandse platteland, aldus de leden van de driekoppige band.

facebook.com/watch/?v=1037345419940830


Boer voelt zich crimineel: ‘Na Holleeder de grootste van Nederland’

26-12-2019 - 0 reacties Met de jaren voelden Eric en Chantalle Reijrink het spanningsveld rond hun varkensboerderij toenemen. En dus schreven ze zich met pijn in het hart maar kriebels in de buik in voor de stoppersregeling. Een zorglandgoed moet de harmonie op het Brabantse platteland weer terugbrengen.


’Verkoop of sloop dreigt voor 1700 kerken’

23-12-2019 - 0 reacties AMSTERDAM - Met Kerst staan kerken weer even in de belangstelling, maar het verval lijkt niet te stuiten. Om niet nog meer lege kerkbanken te zien, moet volgens vastgoedadviseur Colliers binnen tien jaar ten minste een derde van de godshuizen sluiten.


Nederlandse tuinbouw in Guggenheim in New York

19-12-2019 - 0 reacties Vanaf 20 februari 2020 is er een bijzondere tentoonstelling van de Nederlandse architect Rem Koolhaas in het Guggenheim in New York: Countryside. Deze expositie laat zien welke belangrijke positie het platteland inneemt in de (grote) transformaties op aarde. Koolhaas wil de bezoekers laten nadenken over…


Windmolen slecht voor waarde omliggende woningen

18-12-2019 - 0 reacties Staat er een windmolen binnen een straal van twee kilometer van je koopwoning? Dan heb je dikke pech. De waarde van je huis blijft namelijk achter op vergelijkbare huizen, zeggen onderzoekers.


Het stemmen voor de Top 2000 is begonnen: slaagt de actie Ode aan de Boer?

01-12-2019 - 14 reacties De Top 2000 Stemweek is begonnen. Tot en met zaterdagmiddag kunnen liefhebbers van het jaarlijkse radio-evenement hun lijstje met favoriete nummers indienen. Waar het voor veel mensen traditie is om de lijst in te vullen (en te delen op sociale media), is het ook elk jaar een sport om een relatief onbekend nummer hoog de lijst in te krijgen.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries roept dit jaar op om op het nummer Vlinder van Rowwen Hèze te stemmen, als eerbetoon aan de vermoorde Limburgse jongen Nicky Verstappen. Artiesten die dit jaar overleden zijn, kunnen ook op extra aandacht rekenen. Grote kans dus dat nummers van The Prodigy (zanger Keith Flint overleed in maart) hoger eindigen dan vorig jaar.

Boeren
Maar de actie die dit jaar waarschijnlijk de hoogste ogen gooit, is die van de agrarische sector. Boerenorganisatie Team Agro NL wil het nummer De boer dat is de keerl van Normaal uit 1982 op een mooie plek in de 'lijst der lijsten' krijgen.

Met de hashtag #odeaandeboer vraagt Team Agro NL op sociale media om positieve aandacht voor de sector, die zich niet altijd gesteund voelt door de politiek en de samenleving. Op het stemadvies van de boerenorganisatie staan ook andere 'agrarische nummers': Lekker op de trekker van Mannenkoor Karrespoor en 'Op t Platteland van Daniël Lohues.

Vroeger werden nummers die na ludieke acties te hoog in de lijst eindigden geschrapt, maar daar is de organisatie van de Top 2000 mee gestopt.
"Wij vinden het heel leuk om te zien dat luisteraars moeite doen om hun helden in de Top 2000 te krijgen", zegt Marcel Frost, woordvoerder van de NPO, tegen RTV Oost. "Daar hebben we zeker geen moeite mee. Het is en blijft ten slotte de lijst van de luisteraar."


Natuur aanleggen op een bedrijventerrein, het is simpel en niet duur

01-12-2019 - 0 reacties TERNEUZEN - Natuur aanleggen op bedrijventerreinen. Het is niet ingewikkeld en het hoeft niet al te veel kosten. Toch doen weinig bedrijven het nog. In de Kanaalzone is de handschoen opgepakt. Ook vakantiereus Roompot maakt zijn parken groener.


Tweede mini-college voor vroege vogels over Urban Farming

18-11-2019 - 0 reacties De wereldbevolking groeit gestaag door: in 2050 telt de aarde ruim 10 miljard bewoners. Tegelijkertijd neemt de trek van het platteland naar de grote steden toe. In krap 30 jaar neemt de wereldbevolking toe met 2 miljard mensen. Hoe gaan we het voor elkaar krijgen om iedereen te voorzien van voldoende…