Platteland

Platteland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Platteland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Platteland nieuws

Kritiek op plan zonnepark nabij Mariapeel: ‘Kraanvogels verdwijnen als panelen verschijnen’

28-11-2020 - 0 reacties HELENAVEEN - Een zonnepanelenpark ter grootte van 380 voetbalvelden bij het bijzondere natuurgebied Mariapeel. Allard en Lylian Taminiau uit Helenaveen moeten er niet aan denken, maar het is een serieus plan. ,,De zoveelste aanslag op ons natuurgebied. En je raakt de kraanvogels kwijt.”


Onder hoogspanning: de knelpunten, vraagtekens en uitdagingen in het elektriteitsnetwerk

28-11-2020 - 0 reacties Het Klimaatakkoord neemt bezit van onze horizon, met een explosie aan wind- en zonneparken en een Eemshaven die groeit als duurzaam knooppunt. Tennet en Enexis Netbeheer investeren dik 2 miljard euro in het Noorden om alles snel, slim en betaalbaar aan te sluiten. Een verhaal over knelpunten, vraagtekens en uitdagingen.


Herenhuizen oplossing bij schaarse grond: ‘Je kunt zelfs je schoonmoeder in huis nemen’

27-11-2020 - 0 reacties De grondprijs in Nederland is vrij hoog. Met name in de steden, daar waar de grond extra schaars is, hangen aan nieuwbouwprojecten flinke prijskaartjes. Eengezinswoningen die op een postzegel passen gaan de lucht in en worden verkocht als ‘herenhuizen’.


Mestfabriek Nistelrode mag nog niet aan de slag met nieuwe vergunning

27-11-2020 - 0 reacties NISTELRODE - De mestfabriek in Nistelrode mag tot 1 januari geen mest innemen. Ook mag het bedrijf nog even geen gebruik maken van de aangepaste, ruimere vergunning waarover ophef is ontstaan.


Reproductiegetal R in Groningen en Drenthe stijgt tot boven de 1: ook aantal besmettingen met corona groeit (maar testen gaat nu snel bij GGD's)

26-11-2020 - 0 reacties GRONINGEN - Het aantal besmettingen met corona loopt in Groningen en Drenthe op. Het reproductiegetal R voor Noord-Nederland is ook weer boven de 1 gestegen. Testen bij de GGD’s gaat nu wel snel.


Drenthe staat carbidschieten onder voorwaarden toe

25-11-2020 - 0 reacties In Drenthe mag komende jaarwisseling met carbid worden geschoten, maar wel onder strenge voorwaarden. De Drentse burgemeesters hebben in overleg met de veiligheidsregio besloten dat er maximaal vier mensen aanwezig mogen zijn. Publiek is niet toegestaan.
Ook mag er bij het carbidschieten geen vermaak zijn in de vorm van een partytent of biertap, meldt RTV Drenthe. "Het zal heel anders zijn dat wat mensen als een soort volksfeest hebben gezien in andere jaren", zegt voorzitter Marco Out van de Veiligheidsregio Drenthe. "Het kan wel, maar echt op een heel uitgeklede manier."
Een verbod is volgens Out niet nodig. "Ik denk dat carbidschieten in klein verband gewoon kan. Bovendien hoor ik dat veel carbidgroepen het op deze uitgeklede manier helemaal niet willen vieren, dus ik denk dat er veel minder geschoten gaat worden."
Carbidschieten is in veel plaatsen in Drenthe een traditie. Nadat bekend werd dat er een vuurwerkverbod komt, nam de populariteit ervan ook in andere delen van het land toe.
Dat noopte gemeenten tot het afkondigen van een verbod, waaronder Den Haag, Dordrecht en veel Brabantse gemeenten. Een landelijk verbod komt er niet, werd maandag bekend.
Deze Haagse vuurwerkliefhebber ging vorig weekend in Gelderland op 'carbidschietles' en was behoorlijk onder de indruk:


„Eén boer wegstrepen tegen 100 kilometer? Dat kan niet”

25-11-2020 - 0 reacties Enkele tientallen veehouderijen zijn verantwoordelijk voor onevenredig veel stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden.


De grootste batterij van Nederland staat in Lelystad

25-11-2020 - 0 reacties Om wind- en zonne-energie op te slaan zijn batterijen nodig. De grootste met dat doel gaat donderdag open. Het bedrijf erachter, Giga Storage wil fors investeren in opslag en de ‘Vopak van de energieopslag’ worden. Is het realistisch, hoe staat het met de opslag momenteel in Nederland en hoeveel batterijcapaciteit is er nodig?


Hoe één kalkoenboer net zoveel stikstof uitstoot als alle automobilisten besparen op de snelweg

25-11-2020 - 0 reacties ERMELO - Het sluiten van enkele veehouderijen in de buurt van natuurgebieden kan enorm bijdragen aan de oplossing van het stikstofprobleem. Maar Gelderland ziet weinig in het opkopen van deze piekbelasters.


Run op carbid in de Achterhoek: 'Het gaat veel harder dan in voorgaande jaren'

24-11-2020 - 0 reacties Nu er in december geen vuurwerk mag worden afgestoken, wint het carbidschieten aan populariteit. Bert Wisselink van De Heide Smid in Halle merkt het in zijn winkel voor open haarden en kachels. Wisselink verkoopt ook carbid en het gaat hard met de voorraad.


Jong tweetal opgepakt voor diefstal van honderden kazen bij Achterhoekse boerderij: tienduizenden euro’s schade

24-11-2020 - 0 reacties LIEVELDE / DEN BOSCH - Honderden kazen van een boer uit Lievelde zijn spoorloos verdwenen na een diefstal. De waarde van de buit bedraagt tienduizenden euro’s. Twee jonge verdachten, die rijk dachten te worden met de verkoop van het gele goud via Marktplaats, zijn dit weekend opgepakt door de politie.


Assenaar verdacht van diefstallen bij Groningse boerenkraampjes

19-11-2020 - 0 reacties Een 34-jarige Assenaar wordt verdacht van meerdere diefstallen van geld bij kraampjes van boeren in Noord-Groningen. De man heeft vijftien diefstallen bekend. Hij werd begin deze week aangehouden.


Niemand weet hoeveel huizen gevaar lopen door de bodemdaling in de veenweiden

19-11-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Hoeveel huizen lopen gevaar door de bodemdaling in de veenweiden? Veel eigenaren hebben geen benul. En overheden weten het ook niet.


Boeren overleven: 'Ik werk 's nachts aan het spoor, overdag op de boerderij'

18-11-2020 - 0 reacties Sommige boeren konden dinsdag niet mee protesteren in Den Haag en Leidschendam. Zij hebben het gewoonweg te druk. Zoals de familie Boheemen uit Stompwijk. Naast een melkveehouderij, hebben ze nog een hotel. Moeder geeft les aan schoolkinderen en zoon Rik werkt 's nachts aan het spoor. Want alleen een boerenbedrijf runnen is volgens hen met alle overheidsregels en de huidige melkprijs niet meer renderend.


Miljarden uitgeven aan extra asfalt volgens deskundigen mogelijk onnodig nu thuiswerken de norm is

18-11-2020 - 0 reacties Peperdure wegprojecten zoals de aanpak van de Ring Utrecht moeten doorgaan, vindt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Deskundigen vragen zich af hoe zinvol dat is.


Verpauperde melkfabriek Exloo gaat voor april tegen de vlakte; daarna volgt nieuwbouw

18-11-2020 - 0 reacties EXLOO - Lang hoeven ze in Exloo niet meer aan te kijken tegen de voormalige melkfabriek. Het zwaar verpauperde gebouw aan de Fabrieksstraat en het aangrenzende, leegstaande pand van touringcarbedrijf Weinands worden nog voor april gesloopt.


Carbidschieten valt niet onder vuurwerkverbod, tot opluchting van liefhebbers: ‘Die knal geeft zo'n kick’

17-11-2020 - 0 reacties OSS/UDEN/VEGHEL - Grote opluchting bij carbidschieters. Het landelijk verbod op vuurwerk komende oud en nieuw, geldt niet voor hen. Verkopers zien de vraag naar carbid exploderen. De vakbond voor BOA's waarschuwt voor de risico's en pleit voor een verbod.


NVM-voorzitter Onno Hoes: kabinet doet te weinig aan woningnood

16-11-2020 - 0 reacties Het kabinet doet te weinig aan de acute woningnood in Nederland, vindt voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). „Er worden wel huizen gebouwd, maar veel en veel te weinig. En als ze al worden gebouwd, is het de vraag of het de goede huizen op de juiste plek zijn”, aldus de makelaarsvoorman in televisieprogramma WNL Op Zondag.


De ‘blokkendozen’ komen wel heel dicht bij Haps, dorpsraad wil dat het stopt

16-11-2020 - 0 reacties HAPS - Met de komst van een paar forse blokkendozen raakt het bedrijventerrein Laarakker snel vol. En straks komen er ook bedrijven op het deel Noord-West. Te dicht bij de dorpskom van Haps, vindt de dorpsraad.


Zonnepark van 1,5 kilometer langs de A7 bij Heerenveen

12-11-2020 - 0 reacties HEERENVEEN - Het geplande zonnepark op bedrijventerrein Klaverblad Noordoost bij Heerenveen komt direct ten noorden van de snelweg A7 te liggen, recht tegenover Motorplaza Heerenveen en A-ware.