Platteland

Al het Platteland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Platteland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Platteland nieuws

Gebroken beloftes: hoe de Wieringermeerpolder dichtslibde met windturbines en datacentra

06-06-2020 - 1 reacties Polderlandschap: Enorme windturbines in de Wieringermeerpolder zouden honderdduizenden huishoudens van groene stroom voorzien. Dat liep anders. Er kwamen datacentra van Microsoft en Google die alle groene stroom opslurpen. En de burger betaalt eraan mee.


Liever zonnepanelen dan windmolens, vindt regio Arnhem-Nijmegen: ‘Maar dat wordt wel duurder’

05-06-2020 - 0 reacties NIJMEGEN - Liever heel veel zonnepanelen dan veel windmolens. Die keuze maken de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen in een plan voor de overstap op duurzame energie.


Veel kabaal bij boerenprotest in Apeldoorn, digitale raadsvergadering begint later

05-06-2020 - 0 reacties Boeren uit Apeldoorn en omliggende dorpen hebben zojuist met tractoren een demonstratie gehouden op het Marktplein in Apeldoorn. Ze zijn boos op partijen in de gemeenteraad.


Hoofdverdachte over eigenaar van boerderij met grote ondergrondse wietkwekerij in De Kiel: 'Het is een vieze, vuile stinkboer'

26-05-2020 - 0 reacties De 63-jarige eigenaar van de boerderij in De Kiel heeft uitgebreid verklaard over drie hoofdverdachten die betrokken zouden zijn bij de grote ondergrondse hennepkwekerij die is aangetroffen in zijn schuur. Een 45-jarige verdachte uit Emmer-Compascuum kan dat niet waarderen. ,,Het is een vieze, vuile stinkboer”, zei hij.


In onze straat sloeg dé wolf toe: ‘Er was een heel bloedspoor, mama.’

25-05-2020 - 0 reacties Als wij met de hond wandelen, móeten we van de kinderen altijd even naar de lammetjes om de hoek, schreef ik nog geen week geleden op dit plekje. Het gaat om een stuk gras op hemelsbreed hooguit een paar kilometer van Hedikhuizen, waar een wolf in een week tijd tientallen schapen doodbeet. Maar dat dat beest écht hier zou komen… In ónze straat, nota bene aan de rand van een speeltuin en nieuwbouwwijk waar de afgelopen jaren honderden huizen de grond uit zijn gestampt.


Onrust over illegale jagers die wolf willen afschieten

25-05-2020 - 0 reacties HEUSDEN - Samenwerkingsverband ’Wolven in Nederland’ en de LTO zijn ongerust over illegale jagers die de wolf willen afschieten die in de regio Heusden actief is. Het dier doodde in een week tijd al zo’n zestig schapen. De wolf is een beschermde diersoort, maar het extreem moordlustige gedrag van dit exemplaar houdt de gemoederen in Brabant momenteel erg bezig.


Uitspraak in zaak tegen staat over uitrol van ‘gevaarlijk’ 5G-netwerk

25-05-2020 - 0 reacties De rechter in Den Haag doet vandaag uitspraak in de zaak die de stichting Stop5GNL aanspande tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. Volgens de overheid voldoet de straling van 5G ruimschoots aan de limieten van Europese telecomwetgeving.


‘Hef onbewaakte overwegen sneller op of beveilig ze beter’

25-05-2020 - 0 reacties Het opheffen van onbewaakte overwegen op het spoor moet echt sneller. Dat zegt de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) na het treinongeval bij het Drentse Hooghalen, dat vrijdag een 58-jarige machinist het leven kostte. De bond doet „een klemmend beroep” op staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) om haast te maken met de aanpak van overwegen zonder spoorbomen, bellen en lichtsignalen.


Bewoners Achterhoeks buitengebied durven drugslabs niet te melden: ‘Drugs zijn eng’

22-05-2020 - 0 reacties NOORDIJK - Bewoners van plattelandsgebieden durven signalen van drugslabs amper te melden. Agenten die werken in de buitengebieden merken de angst zodra het over drugs gaat. ,,Dan willen mensen ineens niets meer zeggen, want drugs zijn eng”, zegt een agent uit de Achterhoek.


Provincie positief over herindeling Beemster en Purmerend

20-05-2020 - 0 reacties De provincie Noord-Holland steunt het herindelingsadvies van de gemeenten Beemster en Purmerend.


Provincie positief over herindeling Beemster en Purmerend

20-05-2020 - 0 reacties De provincie Noord-Holland steunt het herindelingsadvies van de gemeenten Beemster en Purmerend.


Provincie positief over herindeling Beemster en Purmerend

20-05-2020 - 0 reacties De provincie Noord-Holland steunt het herindelingsadvies van de gemeenten Beemster en Purmerend.


Provincie positief over herindeling Beemster en Purmerend

20-05-2020 - 0 reacties De provincie Noord-Holland steunt het herindelingsadvies van de gemeenten Beemster en Purmerend.


Zeeuwse boeren slaan CO2 op in de grond

19-05-2020 - 0 reacties Toen er nog massaal gevlogen werd, kon je de CO2-uitstoot compenseren met een bedrag waar een bos van gemaakt werd. Alleen wist je nooit zeker of dat bos bestond. Daar hebben boeren in Zeeland een oplossing voor bedacht


Hoe het boerenleven in Nederland veranderde

18-05-2020 - 0 reacties GORREDIJK - De geur van hooi is het nieuwste boek van Tialda Hoogeveen. Aan de hand van het volle leven van Siebe Peenstra (1923-2019) schetst zij de geschiedenis van de Nederlandse landbouw.


Kwaliteit wegen Fryske Marren ondermaats; veenondergrond en droogte als oorzaken schade aangemerkt

18-05-2020 - 0 reacties JOURE - De wegen van de gemeente De Fryske Marren zijn onder de maat. Tussen 2017 en 2019 zakte de kwaliteit naar een onvoldoende.


Zo werden de Brabantse stallen steeds voller: Met ‘tien vette varkens’ was je al een goede boer

16-05-2020 - 0 reacties BRABANT - Van het keuterboertje van toen tot de megastal van nu. De Brabantse boer kon tientallen jaren grenzeloos groeien. Toen kwamen er twijfels: is dat wel zo goed voor onze gezondheid, de natuur en de dieren? Ook de piek van de corona-uitbraak ligt uitgerekend in Oost-Brabant, een gebied met veel intensieve veehouderij. Deel 1 (1896-1945) van een drieluik over hoe het was op het Brabantse platteland, hoe het is en hoe het zo is geworden.


Tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten in Gemert-Bakel blijft gemoederen bezighouden

13-05-2020 - 0 reacties GEMERT-BAKEL - Nieuwe regels voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten in Gemert-Bakel blijven de politieke gemoederen bezighouden, nog voor ze zijn vastgesteld.


Groen licht aankoop stikstofrechten voor LPM

09-05-2020 - 4 reacties MOERDIJK - De manier waarop de provincie razendsnel boerderijen opkocht om zo het stikstofprobleem van Logistiek Park Moerdijk (LPM) op te lossen, daar is vrijwel geen enkele politieke fractie tevreden over.

Maar uiteindelijk ging een meerderheid van Provinciale Staten (37 van de 55 stemmen) vrijdag toch akkoord met het aangepaste plan voor het LPM.


Arrestatieteam valt boerderij Drempt binnen en treft vermoedelijk drugslab aan

08-05-2020 - 0 reacties DREMPT - Een arrestatieteam heeft vrijdag aan het eind van de middag een inval gedaan bij een boerderij aan de Zomerweg in Drempt. Er zou een drugslab zijn aangetroffen, er zijn drie mensen aangehouden.