Platteland

Platteland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Platteland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Platteland nieuws

Hermus proeft de Wadden: knoflook uit de Wieringermeer

06-08-2020 - 0 reacties In de videoserie Hermus proeft de Wadden neemt culinair journalist Jacques Hermus een kijkje in de keuken van producenten van streekproducten in het Waddengenbied.


Brabantse boeren agressief benaderd voor wietteelt

05-08-2020 - 0 reacties Boeren in Drimmelen zijn op agressieve wijze benaderd door criminelen om locaties beschikbaar te stellen voor hennepteelt. Aanleiding is de berichtgeving over een landelijke proef met legale wietteelt.


Het loopt nog niet storm, maar zonnepark in Waalwijk komt er

05-08-2020 - 0 reacties WAALWIJK - Het aantal deelnemers aan het project valt nog tegen, toch komt het nieuwe zonnepark in Waalwijk er. De coöperatie LangstraatZon gaat subsidiegelden gebruiken om het plan alsnog van de grond te krijgen. De aanleg van het grote zonnepark begint in september.


‘Opbrengst van windmolenparken moet ook naar burgers gaan’

04-08-2020 - 0 reacties TILBURG - Er wordt heel veel onderzoek gedaan op de Tilburg University (UvT). Deze zomer geven onderzoekers een mini-college in de krant over hun vakgebied. Met vandaag Saskia Lavrijssen, die onderzoekt hoe burgers kunnen profiteren van windmolenparken en zonneweides, in plaats van dat ze zich daar tegen verzetten.


Dat wordt weer tractors inhalen op de N271 bij Gennep: speciale rijstrook voor langzaam verkeer verdwijnt

03-08-2020 - 0 reacties GENNEP / HEIJEN - De N271 bij Gennep gaat eind deze maand op de schop: de speciale rijstrook voor langzaam verkeer verdwijnt, en de af- en toeritten bij de Brabantweg worden aangepast. Dat betekent dat je als automobilist straks weer tussen tractors en vrachtwagens rijdt. Daar komt een nieuw systeem voor.


Dat nertsenfokkerijen nog zo lang onderdeel uitmaken van onze samenleving, knaagt aan mijn rechtvaardigheidsgevoel

01-08-2020 - 0 reacties Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren.


Gelderland maakt massaal aanspraak op schadevergoeding door vliegveld Lelystad

01-08-2020 - 0 reacties In Gelderland zijn bijna zevenduizend brieven gestuurd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het zijn zogeheten stuitingsbrieven tegen vliegveld Lelystad. Burgers en bedrijven moesten zich vóór 1 april van dit jaar schriftelijk melden om in de toekomst aanspraak te kunnen maken op een vergoeding voor bijvoorbeeld waardevermindering van een huis.


'Er moet een ministerie van platteland komen op minimaal 100 kilometer van Den Haag'

28-07-2020 - 0 reacties De BoerBurgerBeweging heeft het oprichten van een ministerie van het platteland als prioriteit in het verkiezingsprogramma. Dat ministerie moet 'minimaal 100 kilometer van Den Haag gevestigd zijn', vertelt Henk Vermeer uit Harderwijk. Vermeer is kandidaat voor het Kamerlidmaatschap.


Vezelhennepbedrijf Dun Agro wil uitbreiden, maar moet nog even geduld hebben

27-07-2020 - 0 reacties Vezelhennepbedrijf Dunagro in Oude Pekela zit te krap in zijn jasje en wil uitbreiden. Het plan: twee loodsen bijbouwen. Een hal voor vezelproductie en een droogloods voor panelen van hennephout.


Boer Maarten (35) kwam twee jaar geleden uit de kast: ‘Het vrat me helemaal op’

25-07-2020 - 0 reacties Twintig jaar lang droeg Maarten Spiele (35) een groot geheim bij zich. Niemand mocht weten dat de boer uit De Lutte op mannen valt. Want wat zouden ze denken? Een verhaal over homoseksualiteit op het Twentse platteland. „Ik hoopte zelf eerst dat het niet waar was.”


4503 nieuwe woningen in Noord-Holland door snelheidsverlaging

24-07-2020 - 22 reacties 10 woningbouwplannen in Noord-Holland die aangemeld waren voor het stikstofregistratiesysteem krijgen een natuurvergunning. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor de bouw van 4503 woningen in Noord-Holland.


Boerderij Opwettenseweg Nuenen volgend jaar omgetoverd tot kinderopvang

24-07-2020 - 0 reacties NUENEN - De renovatie waar de monumentale boerderij op de hoek van de Opwettenseweg en Vorsterdijk in Nuenen al jaren op wacht, komt in zicht. Eigenaar Archipel Zorggroep hoopt dat de verbouwing volgend jaar kan beginnen.


Boerderij Drempt vol gif na vondst chrystal meth-lab, mogelijk miljoenen opruimkosten: ‘Dit kan gierend uit de klauwen lopen’

23-07-2020 - 0 reacties DREMPT - Het opruimen van de gevaarlijke stof kwik in het begin mei gevonden drugslab bij een boerderij in Drempt kan meer dan 1 miljoen euro kosten. De rekening gaat naar de gemeente, en dus de inwoners.


Platteland speerpunt voor nieuwe Boerenpartij

23-07-2020 - 0 reacties Er moet een stabiel, langjarig en betrouwbaar plattelandsbeleid komen met een looptijd van tientallen jaren.


Vier windmolens in Vriezenveen en zonnepanelen op bedrijfsdaken: Zo wil Twenterand het gaan doen

22-07-2020 - 0 reacties VRIEZENVEEN - Geen zonnevelden op landbouwgrond en als er toch windmolens moeten komen, dan zover mogelijk verwijderd van woningen. Dat is het resultaat van een peiling, die de gemeente Twenterand hield onder inwoners met het oog op verduurzaming van de gemeente. Er wordt deels naar geluisterd. Als het aan Twenterand ligt, komen er vier windmolens in het zuidoosten van Vriezenveen. Er komen geen zonneparken bij.


Boer uit Wesepe sluit wandelroute af na tweet PvdD: ‘Ik zit niet op activisten te wachten’

20-07-2020 - 0 reacties Boer Gerjan Roetert uit Wesepe gaat zijn landerijen aan de Boxbergerweg afsluiten voor wandelaars. Tot dit weekeinde maakte zijn weilanden nog onderdeel uit van een mooie wandelroute door het gebied, maar na een bericht van fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is hij er klaar mee. ,,Ik zit niet op dierenactivisten te wachten.”


Bouw honderdduizenden woningen in gevaar door strengere geluidsnormen

17-07-2020 - 0 reacties De bouw van honderdduizenden woningen loopt gevaar als de geluidsnormen rond vliegvelden strenger worden. Daarvoor waarschuwt de bouwsector in een brandbrief aan het kabinet.


Geen Zwarte Cross, dus een jaartje geen hectiek op De Schans: ‘Even rust is ook niet verkeerd’

17-07-2020 - 0 reacties LICHTENVOORDE - Normaal stroomt het terrein hier op donderdag vol met 25.000 kampeerders. Nu klinkt op De Schans alleen het geluid van de rode trekker waarmee Marti Kolkman de crossbaan gladstrijkt.


Aardbeving in Loppersum: waarom is het nog steeds raak terwijl de gaskraan een stuk is dichtgedraaid?

15-07-2020 - 0 reacties LOPPERSUM - Ramen die in hun sponningen trillen en glazen die wiebelen in de servieskast. Menig Groninger zat door de beving in Loppersum van dinsdag met klamme handen op de bank. Het was, met een magnitude van 2.7, de zwaarste beving van 2020. Waarom komen zulke aardbevingen nog steeds voor terwijl de gaskraan een stuk is dichtgedraaid?


Agrarisch verkeer buiten de kom?Ton voor onderzoek naar gedroomde rondweg bij Heeswijk-Dinther

15-07-2020 - 0 reacties HEESWIJK-DINTHER - Een stukje rondweg om Heeswijk-Dinther, aan de westkant van het dorp, zou dat haalbaar en zinvol zijn? Deze vragen schuilen achter een verkennend onderzoek waar de gemeente Bernheze 100.000 euro in steekt.