Overijssel

Volg al het nieuws over Overijssel, een van de 18511 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Overijssel nieuwsbrief.

Overijssel nieuws

Overijsselse kavelruilstichting houdt ermee op

18-01-2022 - 0 reacties Stichting Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) houdt op te bestaan. De initiatiefnemer van de stichting, LTO Noord, ziet geen toekomst meer in een coördinatiepunt en een losstaande stichting voor kavelruil.


FDF toert op naar provinciehuis Drenthe vanwege stikstofgate

14-01-2022 - 0 reacties Na Overijssel toert Farmers Defence Force nu op naar het provinciehuis van Drenthe (Assen) om te protesteren tegen de gebiedsgerichte stikstofaanpak. FDF is boos dat de provincie een handhavingsverzoek niet in behandeling neemt.


Provincie Overijssel wil winkels open; anno 2022 bestelt Nederland ook verse groenten online

13-01-2022 - 0 reacties Het Corona-effect van 12 januari 2022, de Foodlog-selectie van het coronanieuws uit de (inter)nationale pers. Het Corona-effect belicht scheuren in de voedselketen, sporen van nieuwe voedselsystemen en het 'nieuwe gezond'. Hier vind je onze voorgaande selecties, in Gespot onze dagelijkse newsroom.


Overijssel: 'Verplaatsing veevoerfabrieken is lastig vraagstuk'

12-01-2022 - 0 reacties Het verplaatsen van solitaire veevoerfabrieken in woonkernen is een lastig vraagstuk. Dat concludeert de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO), die op verzoek van de provincie de mogelijkheden onderzocht voor het verplaatsen van dergelijke fabrieken.


Ruim honderd trekkers bij hoorzitting FDF en provincie Overijssel

11-01-2022 - 0 reacties Ruim honderd trekkers verzamelden zich maandagmiddag bij de IJsselhallen in Zwolle om de hoorzitting van provincie Overijssel en Farmers Defence Force te steunen. FDF wil dat Overijssel handhaaft op de natuurbeschermingswetvergunning van het Jumbo-distributiecentrum in Raalte.


Boze boer verstoort hoorzitting FDF en provincie over distributiecentrum Jumbo

11-01-2022 - 8 reacties Een boze boer is vanmiddag de zittingszaal in de IJsselhallen binnengedrongen, waar een hoorzitting aan de gang is tussen Farmers Defence Force en de provincie Overijssel over het Jumbo distributiecentrum in Raalte. De boeren toeteren en maken kabaal, omdat de zitting niet openbaar is en ook niet te volgen is. Zo'n honderd boeren staan op het parkeerterrein van de evenementenlocatie.


Overijssel: FDF geen belang want geen natuur in statuten

10-01-2022 - 0 reacties Provincie Overijssel kan niet op basis van verzoek FDF handhaven bij het distributiecentrum Jumbo.


Provincie Overijssel en STAF delen dezelfde conclusie: Stikstofdoelen zijn onhaalbaar!

09-01-2022 - 26 reacties In de Statenbrief van 27 december 21 geeft het college van gedeputeerden aan dat de stikstofdoelen van kabinet Rutte 3 niet haalbaar zijn. Door depositie van buiten de provincie en buitenland kunnen de gebiedscommissies niet zorgen dat wat Rutte 3 wil , op 50 % van het areaal stikstof gevoelige natuur de KDW doelen halen, realiseren.
En het nieuwe kabinet gaat de doelen opschroeven naar 74 % ipv 50%.
En die conclusie had STAF jaren geleden ook al. In 71 % van de gebieden wordt KDW niet gehaald omdat depositie uit het buitenland hoger is dan de KDW,.
Nog 11 provincies te gaan.....
En als de modellen kloppen...🤔, ( wat ze niet doen) hoe is het dan mogelijk dat een sector die zorgt voor 41 % van de totale depositie, voor een daling gaat zorgen op sommige habitat typen van meer dan 100 %?
En nu kreeg ik deze week de kwalificatie schreeuwer en gijzelnemer van het stikstof dossier, maar als bestuurders met zo weinig inzicht aanschuiven om te werken aan een oplossing ( terwijl de uitgangssituatie niet bekend is) dan lach ik stiekem ....ze komen wel tot andere inzichten 🤔


FDF-actie bij hoorzitting over distributiecentrum Jumbo

07-01-2022 - 0 reacties FDF roept boeren op om maandagmiddag massaal naar provinciehuis van Overijssel te komen.


VIDEO: Vlog van Mark: "Boeren hebben geen BELANG????"

07-01-2022 - 35 reacties De Provincie Overijssel heeft besloten om het handhavingsverzoek jegens de Jumbo niet in behandeling te nemen wegens het ontbreken van belang.
Hoe reageren wij hierop?!
Maandag 10 januari, 15.00 uur, Luttenbergstraat 2, Zwolle.
TOT DAN!


CDA wil deltaplan voor platteland

06-01-2022 - 0 reacties Om het platteland toekomstperspectief te bieden en leefbaar te houden, is een deltaplan duurzaam platteland nodig. Dat stelt CDA Overijssel in de nieuwe plattelandsvisie 'Perspectief voor het platteland'.


Zware strop dreigt voor geitenhouder door geitenstop Overijssel

21-12-2021 - 0 reacties Wat is bepalend: het moment waarop een vergunning wordt verleend of het moment waarop na bezwaren opnieuw is beslist over de vergunning? Voor een geitenhouderij in het Overijsselse Mastenbroek bij Kampen is het antwoord op die vraag mogelijk beslissend voor zijn voortbestaan. Het oordeel is aan de Raad van State.


Overijssel tornt niet aan geborgde zetels Drents Overijsselse Delta

17-12-2021 - 0 reacties Het aantal geborgde zetels in het bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) wordt niet omlaag gebracht van acht naar het wettelijk minimum van zeven. Een meerderheid van Provinciale Staten van Overijssel acht dat op dit moment niet nodig.


Oostelijke provincies: coalitieakkoord biedt veel kansen

16-12-2021 - 0 reacties Het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie biedt veel kansen voor Oost-Nederland. 'Daar zijn we echt content mee', stellen commissarissen van de Koning John Berends van Gelderland en Andries Heidema van Overijssel in een gezamenlijke verklaring.


Sleutel van het stikstofprobleem: ‘25 tot 30 procent van Overijsselse boeren wil stoppen’

16-11-2021 - 23 reacties RIJSSEN - Formerende partijen die met vele miljarden rijksgeld het mes in de veestapel willen zetten en de wetenschap dat in Overijssel 20 tot 30 procent van de boeren van plan is binnen tien jaar met het bedrijf te stoppen. Die combinatie biedt deze provincie ‘een grote kans’ om het stikstofprobleem op te lossen, zegt gedeputeerde Gert Harm Bolscher. „Daar moeten we iets mee.”


Bruidspaar moet dokken na illegaal feest in beschermde natuur: ‘Hij heeft me besodemieterd’

09-11-2021 - 0 reacties De illegale bruiloft in de beschermde natuur van de Noorderkolk in Zwolle, komt bruidegom Martijn B. duur te staan. De rechter heeft hem vandaag veroordeeld tot het betalen van 10.000 euro aan Landschap Overijssel. Ceremoniemeester John A. is eveneens schuldig bevonden, maar ontloopt een straf. ,,Hij heeft me besodemieterd, ik ben hier goed ziek van.’’


16.000 euro voor gouden tip over doodgeschoten wolf bij Stroe

19-10-2021 - 0 reacties Stichting De Faunabescherming looft 16.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van degene die een wolf doodschoot. Het geld is bijeengebracht met behulp van giften.
Het dode dier werd op 1 oktober gevonden bij het Gelderse dorp Stroe. Na de onderzoek bij de Universiteit Utrecht bleek dat het dier was doodgeschoten. Eerder was gedacht aan een aanrijding.
Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak; het is in Nederland verboden om een beschermde diersoort te doden.
'Dader moet worden gepakt'
De Faunabescherming noemt het van groot belang dat de dader wordt gepakt omdat ze bang zijn dat er meer wolven worden doodgeschoten als de dader niet wordt gepakt. De beloning moet getuigen over de streep te trekken zich te melden. De vrijwilligersorganisatie zegt dat tips vertrouwelijk worden behandeld en kunnen worden doorgegeven aan de stichting. Ook kan rechtstreeks contact worden gezocht met de politie.
De organisatie maakt zich zorgen om de toekomst van de diersoort in Nederland, onder meer omdat er partijen zijn die de jacht op de wolf willen toestaan. Volgens De Faunabescherming zou dat niet nodig moeten zijn omdat er in Nederland genoeg voedsel voor de wolf zou zijn als er geen edelherten of zwijnen werden afgeschoten.
Paartje
De dode wolf, met de naam GW1490m, leefde op de Zuidwest-Veluwe. Hij kwam daar eind vorig jaar terecht vanuit Duitsland, via Overijssel en de Noord-Veluwe, schrijft Omroep Gelderland.
Het dier vormde een paar met wolvin GW1792f. Zij werd in maart doodgereden op de provinciale weg bij Ede. Het dier was op dat moment drachtig en had acht welpen in haar buik.


Veluwe is dé hotspot, maar hoeveel wolven leven er nu echt in Nederland? (en hoeveel komen er nog bij?)

09-10-2021 - 0 reacties In Salland is vorige week een wolf gezien. Uit de Kop van Overijssel komen meldingen van doodgebeten schapen. Ondertussen komen er op de Veluwe steeds meer wolven bij. Het beest rukt op. Hoeveel zijn er eigenlijk van in Nederland? En hoeveel komen er nog bij? Ecoloog Hugh Jansman spreekt van een unieke situatie: ,,Nooit eerder vestigde de wolf zich in een land met zo’n hoge mens- en veedichtheid.’’


Drenthe, Friesland en Overijssel komen met een nieuwe bestrijdingsmethode voor eikenprocessierupsen die geen andere rupsen doodt. 'Ei van Columbus'

24-09-2021 - 0 reacties Om eikenprocessierupsen te bestrijden worden de boomkronen van eiken bespoten, nog voordat de rupsen brandharen hebben. Hierbij worden echter ook andere rupsen gedood. De provincies Drenthe, Friesland en Overijssel lieten onderzoek doen naar een nieuwe bestrijdingsmethode die geen andere dieren schaadt.


Telers Flevoland, Limburg en Overijssel kunnen kosteloos restanten gewasbescherming kwijt

25-08-2021 - 0 reacties Boeren en tuinders in Flevoland, Limburg en Overijssel kunnen in zogenoemde 'Bezemkast'-acties momenteel weer kosteloos van hun restanten gewasbescherming af. De acties, opgezet en gefinancierd voor de waterschappen, lopen alle drie tot eind oktober.
De precieze data, regels en manier om aan te melden…