Overijssel

Al het Overijssel nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Overijssel nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Overijssel nieuws

'Frauduleuze documenten ontdekt bij aanbesteding elektrische bussen'

24-05-2020 - 0 reacties Er zijn ' frauduleuze' documenten overeengekomen met Chinese fabrikanten van elektrische bussen voor de aanbesteding die het vervoersbedrijf Keolis won voor onder meer de levering voor het openbaar busvervoer in delen van Gelderland, Overijssel en Flevoland, melden bronnen aan onderzoeksplatform Follow the Money.


PVV Overijssel wil dat boeren in Natura 2000-gebieden kunnen rekenen op compensatie

19-05-2020 - 0 reacties De PVV heeft bij Gedeputeerde Staten van Overijssel aandacht gevraagd voor boeren die in hun bedrijfsvoering getroffen worden door natuurmaatregelen in Natura 2000-gebieden. Agrarische bedrijven die schade lijden als gevolg van een verhoging van de grondwaterstand moeten kunnen rekenen op een financiële compensatie.


Risico op natuurbranden in Overijssel afgenomen

30-04-2020 - 0 reacties Dankzij het regenachtige weer is het risico op natuurbranden in onze provincie afgenomen. De brandweer in Veiligheidsregio's Twente en IJsselland schaalt af naar fase één: 'regulier risico'.


Natuurbranden Weerribben en Moergestel geblust

22-04-2020 - 0 reacties De natuurbranden in het Brabantse Moergestel en Weerribben in Overijssel zijn onder controle. In Moergestel is de brandweer nog bezig met nablussen om te voorkomen dat het vuur weer oplaait en in Overijssel is het vuur al volledig gedoofd.


Flinke natuurbranden in Brabant, Limburg en Overijssel

20-04-2020 - 0 reacties In Nationaal Park de Meinweg in Herkenbosch, vlak bij Roermond, is vanmiddag een zeer grote brand uitgebroken in een bos- en heidegebied. De brandweer sloeg groot alarm en bestrijdt de vuurzee met groot materieel. Ook in natuurgebied Mariapeel bij Deurne, Noord-Brabant, woedt een natuurbrand. De omvang van het gebied dat in brand staat is nog niet bekend. Rookwolken zijn tot in de verre omtrek zichtbaar.


LTO Noord blij met besluit provincie om af te zien van handhaving PAS-meldingen

02-04-2020 - 0 reacties LTO Noord is blij met het besluit van de provincie Overijssel om nu niet te handhaven bij bedrijven die een PAS-melding deden. "Dit creëert rust voor boeren en tuinders", vindt Ben Haarman.


Boeren op zoek naar beste manier om weidevogel te beschermen

01-04-2020 - 0 reacties Vijftig boeren uit Overijssel doen mee aan een pilot om te kijken hoe weidevogels beter beschermd kunnen worden. Tegen vergoeding, anders loopt de boer inkomsten mis.


Brandweer Twente waarschuwt voor snelle ontwikkeling natuurbranden vanwege droogte

27-03-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - De Brandweer Twente waarschuwt vanwege aanhoudende droogte voor een snellere uitbreiding van natuurbranden in de provincie Overijssel. De komende geldt voor de brandweer ‘fase 2', wat er op neerkomt dat ze extra alert is op ontstane branden. Ook burgers wordt gevraagd zo snel mogelijk 112 te bellen bij een natuurbrand.


100 kilometer-maatregel: provincie verwacht dat 'groot deel' woningbouw nu door kan gaan

24-03-2020 - 11 reacties Een 'groot deel' van de woningbouwprojecten in Overijssel kan doorgaan dankzij de nieuwe maximumsnelheid van honderd kilometer per uur. Dat verwacht de provincie Overijssel.


Ook paasvuren gaan niet door vanwege coronavirus

21-03-2020 - 0 reacties Het ziet ernaar uit dat er dit jaar geen paasvuren zullen zijn. Maandag is er nog overleg tussen elf burgemeesters in de regio IJsselland, maar veel vuren in Drenthe en Twente zijn nu al afgelast.
"Samenkomsten kunnen niet meer, dus zo'n paasvuur ook niet", zegt Barry Gepken uit Erica bij RTV Drenthe.
Op veel plekken in Drenthe en Overijssel zou de opbouw van de paasvuren dit weekeinde beginnen. Maar de twaalf Drentse burgemeesters vinden het risico op verspreiding van het coronavirus te groot en verboden die opbouw gisteren.
In Overijssel is dat verbod er (nog) niet. Maar veel organisaties hebben op eigen houtje al besloten om geen vuren op te bouwen. In Haaksbergen bijvoorbeeld, gaat in ieder geval een van de drie grote paasvuren niet door. Ook de vuren in Enter, Heino en Wierden zijn afgelast.
Vorig jaar te droog
"We zien dat veel organisaties van paasvuren zelf al het initiatief hebben genomen om het paasvuur dit jaar af te blazen", zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio IJsselland bij RTV Oost.
In gemeentes als Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Ommen en Staphorst is dat besluit nog niet gevallen. Maar gezien het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, zullen de elf burgemeesters van de regio IJsselland maandag hoogstwaarschijnlijk besluiten om de paasvuren ook daar af te gelasten.
Voor veel paasvuren is het het tweede jaar op rij dat ze niet doorgaan. Vorig jaar kwam dat door de droogte. Ondanks een verbod werd een aantal vuren toen toch aangestoken.


Overijssel in de knel met handhaving stikstofregels

14-03-2020 - 3 reacties Drieduizend boeren zijn formeel in overtreding sinds de Raad van State in mei 2019 de stikstofregels (PAS) buiten werking stelde. Toegezegde reparatiewetgeving is er nog niet. Moeten provincies handhaven? Overijssel zit ermee in haar maag.


Boeren bij hoorzitting van provincie over PAS-meldingen:

13-03-2020 - 3 reacties Ze zaten er liever niet, de boeren die vandaag op een hoorzitting moesten komen van de provincie Overijssel. Zeventien boerenbedrijven die in het verleden alleen een melding hebben gedaan in het kader van het Programma Aanpak Stikstof, PAS, zitten nu zonder vergunning, en zijn dus eigenlijk in overtreding.


Veehouder Slagharen mag twee jaar geen vee houden wegens verwaarlozing

13-03-2020 - 0 reacties Een 57-jarige veehouder uit Slagharen (OV) mag voor de duur van twee jaar beroepsmatig geen vee op of rondom zijn bedrijf houden wegens verwaarlozing van zijn dieren. Dit besliste rechtbank Overijssel donderdag.


Eerste kievitsei van Overijssel gevonden aan de voet van de Lemelerberg

09-03-2020 - 0 reacties Landschap Overijssel meldt dat gisteren op een akker in Damsholte het eerste kievitsei van Overijssel is gevonden. Het nest bevindt zich aan de voet van de Lemelerberg en is ontdekt door natuurliefhebber Gerrit Ligtenberg.


Agrarisch platform linkt zorgverleners effectief aan toekomst boeren (met beeld en geluid)

07-03-2020 - 0 reacties (afbeelding: platform Boer&Toekomst Vechtdal) OVERIJSSEL – Thuiszorgmedewerkers, maar ook mantelzorgers en leerkrachten die geregeld bij een agrarisch bedrijf over de vloer komen, voelen vaak op hun klompen aan of er bij de zorgvrager of in het gezin wat loos is. Een enkele keer lukt het hen er een vinger achter te krijgen, maar heel […]


Boeren in Noordwest Overijssel zetten zich in voor de kievit

03-03-2020 - 0 reacties Collectief Noordwest Overijssel gaat dit jaar samen met ongeveer 50 boeren beheermaatregelen testen voor de kievit. De maatregelen worden getest in het kader van een pilot voor de vergroening van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Binnen de al geselecteerde deelgebieden Kallenkote, Mastenbroek, Tolhuislanden en Wijthmen bestaat veel animo om deel te nemen aan de pilot: ruim driekwart van de boeren heeft zich aangemeld. De maatregelen die de deelnemers gaan testen, bestaan onder andere uit randenbeheer, het uitrijden van ruige stalmest en het in stand houden of creëren van drassige delen.


Hoe zit het nou precies? Praat mee tijdens het RTV Oost Stikstofdebat

17-02-2020 - 0 reacties Twee grote rapporten én nieuwe boerenprotesten; het lijkt een cruciale week te worden in de stikstofcrisis. Om duidelijkheid te verschaffen in dit ingewikkelde dossier gaan daarom een hoogleraar, een melkveehouder en een boswachter in gesprek tijdens een speciale thema-uitzending van Thuis in Overijssel. Dit debat wordt dinsdag om 17.00 uur live uitgezonden op TV Oost en op Facebook en jij kunt meepraten.


Gedeputeerde: 'Boeren treft geen blaam in luchtwasserkwestie'

31-01-2020 - 0 reacties Agrarisch ondernemers in Overijssel hebben niets verkeerd gedaan in de kwestie van de luchtwassers die daar niet op orde zijn. Dat stelt de Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) in reactie op vragen van D66.


De Melkbrouwerij in Lettele wint Groene Twinkeling 2020

30-01-2020 - 0 reacties De Melkbrouwerij in Lettele heeft vanmiddag de Groene Twinkeling 2020 gewonnen. Het bedrijf is daarmee de groenste ondernemer van Overijssel.


Uitstoot stikstof uit mest afgelopen jaar gedaald in Overijssel

30-01-2020 - 0 reacties De stikstofuitstoot uit mest in Overijssel is vorig jaar met bijna twee procent gedaald ten opzichte van 2018. De meeste uitstoot uit mest kwam van koeien (70,2 procent), daarna van varkens (17,8 procent). Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel de uitstoot van stikstof het afgelopen jaar is gedaald, ligt het percentage wel hoger dan tien jaar geleden (0,9 procent).