Windmolens

Windmolens is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Windmolens en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Windmolens nieuws

Weerstand tegen windmolens in stil gebied bij Alphen wakkert stevig aan

21-04-2021 - 0 reacties ALPHEN - Drie volwassen reeën scharrelen in het gras, gedekt door een bosrand. Volmaakte rust op de Kwaalburgse Heide. Maar die dreigt over tien jaar voorbij te zijn. Dan staan er in dit open gebied tussen Alphen en Baarle-Nassau wellicht kolossale windmolens. Bij inwoners wakkert de weerstand tegen dat vooruitzicht aan. ,,Die energieambitie gaat ons landschap enorm geweld aandoen.”


Wethouder hoopt onrust over windmolens in Amsterdam weg te kunnen nemen

20-04-2021 - 0 reacties Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) erkent dat de plannen voor windmolens in de zogenoemde zoekgebieden in Amsterdam voor veel onrust hebben gezorgd. Dat zei ze maandag tijdens een online bijeenkomst voor Amsterdammers, die georganiseerd was door de gemeente.


Willen we nou wel of geen windmolens?

15-04-2021 - 0 reacties REGIO - Een vrouw: "In de polder vind ik ze niet lelijk, langs een dijk. Het hangt heel erg van het landschap af." De windmolens wekken groene energie op. Een andere voorbijganger: "Ik ben voor groene energie. Maar het is ook een stukje horizonvervuiling."


Vier tot zes windturbines in Rosmalense polder aan grens met Oss, ‘er is nóg meer aan zonnepanelen mogelijk’

13-04-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Als er dan tóch grote windturbines in de Rosmalense polder moeten komen, zet deze dan op twee kilometer van de bebouwing tegen de de grens van het Osse deel van de polder aan. Dat is volgens Pascal Spelier van de vereniging GROEN inZICHT mogelijk omdat er volgens de berekeningen nog slecht vier of zes windmolens op het grondgebied van Den Bosch nodig zijn.


Geen extra windmolens, wel aardwarmte en zon op water voor Westland

09-04-2021 - 0 reacties De Regio Rotterdam Den Haag heeft een Regionale Energie Strategie opgesteld. In deze RES 1.0 ligt voor Westland de nadruk op de winning van aardwarmte en de mogelijke ontwikkeling van een warmtenet met als bronnen restwarmte uit de haven en aardwarmte. Dit warmtenet moet het Warmte Systeem Westland…


Regio moet veel meer energie steken in wind en zon; 5 keer zoveel panelen en 17 hoge molens extra

08-04-2021 - 0 reacties CULEMBORG/ZALTBOMMEL - Uiterlijk in 2030 moet Rivierenland het vijfvoudige aan zonnevelden en zonnepanelen op daken hebben in vergelijking met 2020. En het aantal grote windmolens moet groeien van de nu voorziene 32 naar 49.


Windmolens op zee kunnen tot 300 meter hoog worden

06-04-2021 - 0 reacties SCHIERMONNIKOOG - De turbines in het toekomstige windpark ten noorden van de Waddeneilanden kunnen tot 300 meter hoog worden. Dat is twee keer zo hoog als die in het bestaande windpark Gemini.


Windmolens langs A2 bij Zaltbommel draaien in oktober

03-04-2021 - 0 reacties ZALTBOMMEL - Langs de A2 bij Zaltbommel zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart voor de bouw van drie windmolens. De turbines gaan in oktober draaien.


Succes met de klimaatdiscussie, Oost-Nederland is alvast begonnen: ‘Wij zijn al energieneutraal’

24-03-2021 - 0 reacties ENSCHEDE - De felle protesten tegen windmolens en zonneparken ontnemen het zicht op een andere werkelijkheid: in Oost-Nederland wekken honderden inwoners via tientallen coöperaties al vele megawatts aan energie op. Vooral met zon, maar ook met water. En straks ook wind.


Minder windmolens in Achterhoek nodig dan gedacht

13-03-2021 - 0 reacties DOETINCHEM - Om de doelen voor groene energie in de Achterhoek te halen zijn, veel minder windturbines nodig dan eerder gedacht. Met de turbines die er al staan en de plannen die in de pijpleiding zitten, komt de Achterhoek al uit op de afgesproken hoeveelheid opgewekte windenergie.


Video: Windmolen per speciaal transport naar Ospeldijk

13-03-2021 - 0 reacties De onderdelen van vier windmolens worden per vrachtwagen naar het windmolenpark in Ospeldijk vervoerd. Dat vergt speciaal transport en tijdelijke aanpassingen aan de wegen.


Windmolens oogsten tegenwind, maar: ‘Een kerncentrale bouwen duurt ook heel lang’

12-03-2021 - 0 reacties Waar gaan de verkiezingen voor Brabanders over? In de aanloop naar het debat van het Zuiden, op 13 maart, brengt deze krant een miniserie over heikele verkiezingskwesties, waar de meningen soms ver uiteenliggen. Vandaag gaat het over: groene energie.


Stad schrapt windmolens bij IJburg

11-03-2021 - 0 reacties De bouw van windturbines voor de kades van IJburg is van de baan, zegt wethouder Van Doorninck. Daarmee lijkt de komst van turbines langs ringweg A10-Noord, de Noorder IJplas en de Diemerscheg onvermijdelijk.


In Twente staan over 9 jaar minstens 48 windmolens, 1070 hectare zonneveld en het is nog niet genoeg

09-03-2021 - 0 reacties ENSCHEDE – In Twente staan over 9 jaar minstens 48 windturbines, 688 hectare zonnevelden, 382 hectare zon op dak en 12 dorpsprojecten met wind of zon, waarmee duurzame stroom wordt opgewekt. Dat is het voorstel waarover de gemeenten in mei of juni een oordeel moeten vellen.


De stem van Den Bosch: 'Liever een kerncentrale dan overal windmolens'

06-03-2021 - 0 reacties Op wie stemmen Brabanders op 17 maart? En waarom? In aanloop naar de verkiezingen steekt Omroep Brabant de anderhalve meter lange thermometer in de samenleving. Kiezers in Den Bosch maken zich zorgen over corona, maar nog veel meer over het klimaat.
Harald heeft het zwaar. Hij zwerft over de straten van Den Bosch, de opvang in Eindhoven heeft hem eruit gezet. "Ik heb een zoontje van tien. Het is de vraag hoe het verder gaat lopen."
Politici moeten er meer voor daklozen zijn, door te zorgen voor meer opvangmogelijkheden. Daarom gaat hij 'natuurlijk' stemmen. Ondanks zijn teleurstelling in eigenlijk alle partijen: "Ik heb al zo vaak gestemd, maar ze doen niet wat ze zeggen."
Die teleurstelling kent Daan niet. Hij mag dit jaar voor het eerst zijn stem uitbrengen. De gelukkige ontvanger is Mark Rutte. "Ik weet nog niet zoveel van politiek, maar mijn ouders stemmen ook op de VVD."
Hij ziet dat Rutte ook weleens wat fout doet, in de toeslagenaffaire was hij immers hoofdverantwoordelijke. Toch speelt dat voor Daan geen grote rol. Wat zwaarder weegt: "Hij heeft het in de coronacrisis goed gedaan."
Onderwijs, economie en milieu, dat zijn voor Daan de belangrijkste thema’s. En wat hem betreft mogen ze er nog best wat windmolens bij bouwen.
Net als de jonge Daan ziet zeventiger Chris premier Rutte als eindverantwoordelijke in de toeslagenaffaire. En ook hij noemt milieu als een belangrijk onderwerp. Bij hem leidt dat tot een hele andere keuze in het stemhokje: "Het wordt tijd voor meer links."
Op milieugebied ontloopt de politiek volgens Chris haar verantwoordelijkheid, de VVD voorop. Erger nog: ze zijn er zelfs op uit de rechtstaat te beschadigen. "Als jij en ik ons niet aan de wet houden, worden we daarop aangesproken. Nu de politiek klimaatafspraken en niet nakomt, gaat de VVD daarover jammeren."
Wat klimaat betreft kijken ze volgens Chris niet verder dan 2030. "Ze stoppen het hele land vol met windmolens en zonnepanelen, maar denken niet goed na over de energie."
Hij is er nog niet over uit welke partij op links zijn voorkeur heeft. Hij heeft bijvoorbeeld liever een kerncentrale, dan een Nederland vol windmolens. "Maar ja, dat mag van GroenLinks dan weer niet, hè…"
Bij de meeste Brabantse kiezers overheerst de coronacrisis en alle gevolgen daarvan. Opvallend genoeg klinkt onder Bosschenaren vooral de roep om meer aandacht voor milieu en klimaat.
Marleen, voormalig jongerenambassadeur van de stad, heeft nog wel een ander aandachtspunt voor Den Haag: het mag allemaal wat vernieuwender daar. De huidige samenstelling vindt ze achterhaald. "Ik hoorde dat de jongste kandidaat van D66 op de 30ste plek staat", zegt Marleen. "Dan ben je een partij die staat voor jongeren en dan komt zo iemand niet eens in de Kamer."
LEES OOK:
De stem van Steenbergen: 'Ik ga voor Rutte... of toch maar GroenLinks'
De stem van Tilburg: 'Niet in de schoolbanken, wel het volle collegegeld’
De stem van Middelbeers: 'Boeren moeten ook de kost kunnen verdienen'
Bekijk alle verhalen over de verkiezingen op www.omroepbrabant.nl/verkiezingen.


Zo ziet het landschap er straks uit: provincie betaalt voor plaatjes van windmolens en zonneparken

04-03-2021 - 0 reacties ZWOLLE – Er komen fysieke verbeeldingen in het Overijsselse landschap van windmolens en zonneparken. Dat is althans waartoe de provincie Overijssel de gemeenten oproept. De provincie is ook bereid dat te betalen.


Windmolenlocaties in Rijssen-Holten bepaald zonder inspraak? ‘Dat kaartje ken ik niet’

26-02-2021 - 0 reacties RIJSSEN - Staan de locaties voor windmolens in de gemeente Rijssen-Holten nu al vast? Gezien een plankaart op energietransitietwente.nl zou je zeggen ‘ja’. Ze staan namelijk al ingetekend op een kaart. Maar dat kaartje blijkt wethouder Jan Aanstoot helemaal niet te kennen.


Meppel wil windmolens op boerderijen

22-02-2021 - 0 reacties De gemeente Meppel mikt op de bouw van windmolens en de aanleg van zonnepanelen in het buitengebied. Momenteel ligt het concept beleidsplan klaar. Er komen twee bijeenkomsten om inwoners en ondernemers over dit beleid te informeren.


Windpark De Drentse Monden en Oostermoer speelt voor Sinterklaas. Maar omwonenden willen meer dan her en der een wipkip | Opinie

22-02-2021 - 0 reacties In de nieuwsbrief van De Drentse Monden en Oostermoer, met 45 windmolens het grootste duurzaamheidsproject in Drenthe, lezen we dat het windpark financiële steun heeft toegezegd aan een eerste project in de regio.


Eén vogel op de Veluwe houdt ruim zeventig nieuwe windmolens in Gelderland tegen

05-02-2021 - 0 reacties EDE - De aanwezigheid van één roofvogelsoort op de Veluwe zorgt ervoor dat ruim zeventig plannen voor windmolens in Gelderland op losse schroeven staan. Op de Veluwe kan tot 2030 zelfs geen enkele windmolen komen. Het is een keiharde tegenvaller voor de duurzame energie-agenda van de provincie.