Zonnepanelen

Volg al het nieuws over Zonnepanelen, een van de 15150 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Zonnepanelen nieuwsbrief.

Zonnepanelen nieuws

Nederland zoekt een zonnepanelenkampioen

20-03-2019 - 0 reacties Zangtalent zoekt Nederland bijvoorbeeld via ‘The Voice of Holland’ en baktalent via ‘Heel Holland Bakt’. Maar er is een discipline waarin Nederland nog veel harder aanstormend talent nodig heeft: hét nieuwe toptalent excelleert in het monteren van zonnepanelen op een steil dak. Wie o wie blinkt daarin uit?


Boeren hopen op groene verkiezingsuitslag met 'duidelijk beleid'

12-03-2019 - 0 reacties Een eigen windmolen heeft hij al, maar nu zijn zonnepanelen de volgende stap voor agrariër Rob Smit. Hij hoopt dat er na de Provinciale Statenverkiezingen een duidelijker beleid komt voor de duurzame initiatieven die hij op zijn eigen erf onderneemt.


Boer Hermus gaat (mét trekker) naar de klimaatmars

09-03-2019 - 0 reacties Van Zevenbergsche Hoek naar de Dam in Amsterdam, het is een afstand van iets meer dan honderd kilometer. Zo gepiept dus, zou je zeggen. Maar boer Piet Hermus neemt er toch ruim de tijd voor. Dat moet ook wel, want hij gaat met een landbouwtrekker en platte kar. Hij vertrekt vandaag al om morgenmiddag in de hoofdstad mee te doen aan de klimaatmars.
De akkerbouwer geeft toe dat met de trekker naar Amsterdam gaan niet de meest milieuvriendelijke manier is. "Net zo min als een vliegtuig of een auto, maar we moeten elkaar ontmoeten. Boeren, burgers en buitenlui moeten zich verenigen", zegt hij. "Wij boeren merken met enige regelmaat iets van de klimaatverandering, maar sommigen komen niet van hun erf af. Het is tijd om gezamenlijk een vuist te maken".
Enorme regenbuien
Om die boodschap kracht bij te zetten, neemt Hermus ook spandoeken mee. Nu liggen ze nog achterop de kar, morgen staan ze rechtop. 'Het klimaat verandert nu al' en 'Onze gewassen verdrogen ook steeds vaker' staat erop. "Het gaat niet alleen om droogte, maar ook om de enorme regenbuien waar we last van hebben. Als mijn aardappelplantjes een dag onder water staan, dan gaan ze rotten. En dan kan ik er niets meer mee", aldus Hermus.
Om dat tegen te gaan, graaft de boer met enige regelmaat geulen. "Dat helpt, maar het weer is ook onvoorspelbaar. Het gaat om de trefkans en als je pech hebt kan het door een extreme bui binnen een paar uur gedaan zijn."
Afval
Ondanks de problemen blijft Hermus optimistisch. "Wij hebben ook oplossingen", zegt hij. Op een van de spandoeken staat 'Bomen en planten kunnen CO2 binden'. "En dat is wat wij boeren kunnen doen, zorgen voor meer groen." En zo heeft hij nog wel meer ideeën. "We zouden windmolens kunnen plaatsen, zonnepanelen. Verder kunnen we proberen door circulair te denken zo min mogelijk afval te produceren".
"Maar", zegt Hermus er gelijk bij. "Je moet wel geld verdienen om die oplossingen uit te kunnen voeren. Door alle kosten die wij moeten maken door bijvoorbeeld de droogte of juist overvloedige regenval, is dat geld verdienen soms best lastig. En daarom moeten we samen optrekken."


Boerenbedrijf in Flevoland gaat veranderen

05-03-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Het agrarisch grondgebruik in Flevoland zal in de komende 25 jaar veranderen. Acht- tot negenduizend hectare agrarische grond is nodig voor woningbouw en uitbreiding van Lelystad Airport. Ook is grond nodig voor energieproductie met zonnepanelen, waarbij Flevoland mogelijk ook de metropoolregio Amsterdam moet bijstaan. Daarnaast moet de provincie inspelen op klimaatverandering en bodemdaling.


Landhonger in Gelderland: energiebedrijven zoeken grond voor zonnepanelen

04-03-2019 - 0 reacties Twee jaar geleden werd boer Nico Hopman uit Wijchen benaderd door een Duits bedrijf: of hij een paar hectare van zijn bouwland wilde verhuren voor de ontwikkeling van een zonnepark. Er meldden zich al snel nog vijf andere energiebedrijven met hetzelfde aanbod.


'Mijn portemonnee vullen en energieneutraal zijn'

04-03-2019 - 0 reacties Paul Pronk is een trotse vierde generatie akkerbouwer uit De Goorn in Noord-Holland. Hij teelt diverse groentes: gekleurde penen, pastinaken en bieten. Sinds kort wekt hij zelf stroom op met 1.090 zonnepanelen.


‘Geen zonnepanelen op goede landbouwgrond in Noord-Holland’

02-03-2019 - 0 reacties Een plan van de provincie Noord-Holland en de gemeente Koggenland om tussen Hoorn en Berkhout een 66 hectare groot park met zonnepanelen te plaatsen, leidt tot felle protesten van de LTO-afdeling West-Friesland en lokale boeren.


Pluimveehouders verdeeld over zonnepanelen op staldaken

20-02-2019 - 0 reacties Pluimveehouders zijn verdeeld over het al dan niet plaatsen van zonnepanelen op hun staldaken. Dat blijkt uit een poll op Pluimveeweb.nl.


SDE+ voorjaar 2019 gepubliceerd

20-02-2019 - 0 reactiesDe Wijziging algemene uitvoeringsregeling is op 18 februari gepubliceerd in de Staatscourant.


Uitslag poll: Kwart van akkerbouwers twijfelt aan meerwaarde zonnepanelen op de schuur

18-02-2019 - 0 reacties Een kwart van de akkerbouwers twijfelt aan de meerwaarde van zonnepanelen op zijn schuur. Dat blijkt uit de poll op Akkerwijzer.nl.


Rendement 'zonneschermen' omhoog door grootschaligheid

18-02-2019 - 0 reacties Je mag er 120 km per uur, dus in 12 seconden ben je er al voorbij. Maar wie goed oplet op de A50 bij Uden ziet een geluidscherm van 400 meter waarin aan weerszijden zonnepanelen zijn verwerkt. Sinds december is de zogenoemde Solar Highway al aan het energienet verbonden, maar vanochtend is het feestelijk in gebruik genomen.


Opinie: Geld wat stom is, maakt recht wat krom is

18-02-2019 - 0 reacties Nagenoeg elke burger maakt zich zorgen over de biodiversiteit in Nederland. Ook minister Schouten sprak recentelijk haar zorgen hierover uit. Dat terwijl akkers volgepropt worden met flora en fauna onvriendelijke zonnepanelen.


Crowdfunding financieringsplatform voor zonnepanelen op staldaken

17-02-2019 - 0 reacties Banken staan niet in de rij om zonnepanelen op daken te financieren. Dit is teveel rompslomp voor te weinig baten. Een Amsterdams financieringsplatform sprong al in 2014 in dit gat in de markt: ZonnepanelenDelen heeft de focus op zonnepanelen op daken.


Crowdfunding financieringsplatform voor zonnepanelen op staldaken

17-02-2019 - 0 reacties Banken staan niet in de rij om zonnepanelen op daken te financieren. Dit is teveel rompslomp voor te weinig baten. Een Amsterdams financieringsplatform sprong al in 2014 in dit gat in de markt: ZonnepanelenDelen heeft de focus op zonnepanelen op daken.


LTO Noord wil meer daken met zonnepanelen

14-02-2019 - 0 reacties Slechts 8 procent van het agrarische dakoppervlak in West-Nederland wordt benut voor het opwekken van zonne-energie. Dat blijkt uit een inventarisatie onder leden van LTO Noord.


Vissers reageren furieus op verbod pulsvissen

14-02-2019 - 0 reacties De visserijsector is woedend over het besluit van de Europese Unie om vissen met de pulstechniek te verbieden. "Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven."
Volgens de vissers heeft de pulsvisserij alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering. "Het is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel."
Zware dag
In Europa werd woensdagavond besloten dat er een einde komt aan de pulsvisserij. Wel mag de helft van de Nederlandse pulsvissers nog 2,5 jaar door vissen met de pulstechniek. De andere helft van de vissers, zo'n 42 schepen, zijn pulsvisvergunning nog dit jaar kwijt.
Volgens minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is "het maximale uit de onderhandelingen gehaald". Ze erkent dat het een zware dag is voor de vissers. "Er komt toch een verbod op een duurzame en innovatieve manier van vissen."
De kotterorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat "een emotionele lobby het bij de Europese politiek voor elkaar heeft gekregen om de stekker uit innovatie te trekken".
Het verzet tegen pulsvissen komt van Franse en Britse vissers en een aantal milieu-groeperingen. Die stellen dat er geen vis meer te vangen is als Nederlandse pulsschepen voorbij zijn getrokken. Bovendien zou de elektriciteit die door de Nederlanders wordt gebruikt alle leven uit de zee wegnemen. Voor die laatste stelling is geen wetenschappelijk bewijs, maar veel Europarlementariërs lieten zich er vorig jaar wel door overtuigen.
Minister Schouten belooft zich te blijven inzetten voor vernieuwende technieken in de visserij en wil daar ook geld voor uittrekken. De sector noemt dat een doekje tegen het bloeden. "De financiële schade in de hele sector kan oplopen tot 200 miljoen euro. Daarnaast moeten we nog niet denken aan innoveren, als onze beste innovatie ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, op basis van emotionele klanken in de prullenbak verdwijnt."


Opinie: Geld wat stom is, maakt recht wat krom is

13-02-2019 - 0 reacties Nagenoeg elke burger maakt zich zorgen over de biodiversiteit in Nederland. Ook minister Schouten maakt zich zorgen over de terugloop van de insecten. Dat terwijl akkers volgepropt worden met flora en fauna onvriendelijke zonnepanelen, de aarde opwarmen.


'Batterij naast zonnepanelen (nog) niet rendabel'

12-02-2019 - 0 reacties Het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro in België maakt naast zonnepanelen sinds een jaar gebruik van een batterij. Het is (nog) geen nuttige investering.


Poll: Zonnepanelen op mijn schuur vind ik een goed idee

11-02-2019 - 0 reacties Zonnepanelen, verspreid over het land zijn ze op tal van akkerbouwschuren te vinden. Deze mogelijkheid om op duurzame wijze energie op te wekken heeft ook de aandacht van menig akkerbouwer.


Zonnepanelen op mijn staldak vind ik een goed idee

08-02-2019 - 0 reacties Ondernemers zien zonnepanelen als belangrijke oplossing om duurzame energie op te wekken, maar huiveren voor de terugverdientijd. Externe marktpartijen willen boerendaken graag huren om er zonnepanelen op te plaatsen. Wat vindt de boer zelf?