Groen

Al het Groen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groen nieuws

Zonneparken Horst en Grubbenvorst mogen uitbreiden

22-09-2021 - 0 reacties De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft dinsdagavond tijdens de raadsvergadering groen licht gegeven voor de uitbreiding van twee zonneparken.


Tilburg wil bouw mestverwerker op De Spinder tegenhouden

03-09-2021 - 0 reacties De gemeente Tilburg vraagt de provincie om de vergunning voor een grote mestverwerker op De Spinder in te trekken. Multinational VTTI wil aan de Vloeiveldweg eind van dit jaar beginnen met bouwen. Volgens de provincie Brabant zijn de vergunningen voor het project verstrekt en onherroepelijk. Volgens Tilburg komt de bouw van de installatie 'nu niet goed uit'.
VTTI wil aan de Spinder een fabriek bouwen waar 300.000 ton afval - voor het grootste deel mest - wordt vergist. Het gas dat uit het afval komt, gaat als groen gas naar het aardgasnet; een deel ervan wordt gebruikt om mest te drogen en er zo korrels van te maken die VTTI als meststof verkoopt.
De provincie en de gemeente hebben in 2012 al over de nieuwe vergister aan de Vloeiveldweg gesproken. Van dat jaar zijn ook de eerste vergunningen die later nog een paar keer zijn aangepast.
OphefVeel mensen dachten al lang niet meer aan het plan, zodat de aankondiging van VTTI op 12 augustus dat de bouw ging beginnen voor ophef in Tilburg zorgde. Omwonenden zijn bang voor stank en overlast door vrachtverkeer. In de provincie bestaat ook weerstand tegen mestverwerking bij een grote groep Brabanders, die vinden dat het mestoverschot alleen maar opgelost kan worden door de veestapel te halveren.
'Als college willen wij toewerken naar brede welvaart op basis van een duurzame en circulaire economie waarbij gezondheid van onze burgers op de voorgrond staat,' schrijft het Tilburgs college nu in de brief aan de provincie. Volgens de gemeente is het mogelijk om een vergunning in te trekken als er in de drie jaar na afgifte geen gebruik van is gemaakt.
StikstofcrisisDe Tilburgse wethouder Oscar Dusschooten zegt: "De bouw van een mestvergister komt nu niet uit." Hij koppelt de mestvergister aan de stikstofcrisis. 'Tilburg ligt tussen drie Natura 2000 natuurgebieden. Dat maakt het al moeilijk om nieuwbouwplannen uit te voeren. Toen we in 2011 en 2018 met de provincie over deze mestvergister spraken, was de stikstofcrisis nog niet aan de orde.'
De provincie Brabant is al een poosje bezig om een lijst te maken van locaties waar mestverwerking plaats kan vinden. Dusschooten: "Laten we nu eerst dat gesprek voeren."
Gemeenten tegen de provincieHet is niet voor het eerst dat de provincie, die de vergunningen voor mestverwerkers afgeeft, tegenover een gemeentebestuur staat. De gemeente Oss en de gemeente Bernheze voerden rechtszaken om de bouw van mestverwerkers met provinciale vergunningen tegen te houden. Vier gemeenteraden in Wes-Brabant hebben al uitgesproken dat er in hun gemeente geen plek is voor grootschalige mestverwerking.


Kraan loopt 5 a 6 per uur

02-09-2021 - 11 reacties Beste, onze Atlas AB 1202 loopt amper 5 a 6 km/uur. Dit is echt heel weinig. Iemand enig hoe we deze sneller kunnen laten lopen alsmede waar we terecht kunnen voor originele tweedehands onderdelen aan eerlijke prijs?
Dank voor alle hulp!


Atlas 1202 - ZWENKREM ATLAS AB 1202

27-08-2021 - 4 reacties Heeft een Atlas 1202 een zwenkrem en waar wordt deze bediend? Wordt deze anders bediend dan een Atlas 1302E?
Wanneer de wenkrem defect is, zijn de kosten voor herstelling groot?

Betreft een Atlas 1202 nog een redelijke kraan om 1 maal per week een paar uur buiten te halen voor kleine werken?

Heeft deze standaard een schuif of cilinders waarmee de as geblokkeerd kan worden?

Wat is jullie advies bij de aanschaf van een degelijke kraan en wat mag daar maximaal voor betaald worden?

Onze vriend heeft er momenteel een te koop.


Onrust door plannen voor grote mestverwerker op bedrijventerrein in Tilburg

24-08-2021 - 0 reacties Dat multinational VTTI eind dit jaar wil beginnen met de bouw van een mestvergister op De Spinder zorgt voor onrust. Tilburgers voelen zich overvallen en hebben niet de indruk dat ze betrokken zijn bij het plan. De principiële tegenstanders van mestverwerking zoeken in de papieren naar mogelijkheden om de vergunning aan te vechten.

"Het kan niet zo zijn dat vergunningen worden afgegeven voor een mogelijk overlastgevend bedrijf zonder de gemeenteraad, omwonenden en milieuorganisaties daarover te informeren", schrijft PvdA-raadslid Bea Mieris in schriftelijke vragen aan het Tilburgse college. Het is duidelijk dat zij nog bezig is op een rijtje te krijgen wat er nu precies aan de hand is.
Hetzelfde geldt voor de Partij van de Dieren in het provinciebestuur die een reeks vragen heeft gesteld. Voor de politici is de komst van de mestverwerker een verrassing.
Dat geldt ook voor de Wijkraad Noord: "De gemeente heeft toch de morele plicht om de bewoners bij zulke ontwikkelingen te betrekken." zegt Harrie Meeuwesen, voorzitter van de wijkraad. "Ze plompen gewoon die fabriek hier. Zo gaat de overheid met de bewoners om."
Plannen zijn niet nieuwOpvallend genoeg zijn de plannen voor de mestvergistingsinstallatie niet van vandaag of gisteren. Journalisten besteedden jaren geleden al aandacht aan de plannen. De provincie, die de vergunningen afgeeft, is al jaren met de initiatiefnemers in gesprek. De eerste contacten gaan terug tot voor 2012.
De laatste vergunning dateert van 2018 en die is volgens de provincie inmiddels definitief. "Het bouwen en in gebruik nemen van de vergister volgens deze vergunning is toegestaan", aldus de provincie.
VTTI gaat in Tilburg een installatie bouwen waar 325.000 ton afval wordt vergist. Het grootste deel daarvan is mest. Bij dat vergisten komt biogas vrij dat VTTI gaat gebruiken om mest te drogen tot korrels die het bedrijf kan verkopen. Een deel van het biogas wordt opgewaardeerd tot groen gas dat naar het aardgasnet gaat.
Veel weerstandMestvergisters kunnen in Nederland op veel weerstand rekenen. Aan de ene kant heeft dat te maken met angst voor stank en vrachtverkeer bij omwonenden. Maar het verzet is vaak ook principiëler van aard. Milieuorganisaties zoals de Brabantse Milieu Federatie vinden dat het mestoverschot aangepakt moet worden door de veestapel te verkleinen.
Ze staan daarmee recht tegenover de provincie die vindt dat er voldoende mestverwerkers moeten zijn om het Brabantse mestoverschot te verwerken. Het rijk verstrekt subsidies van tientallen miljoenen omdat het biogas als een goede vervanger van aardgas wordt gezien.
Drie keer zo veelEen deskundige van het Brabants Burgerplatform heeft de provinciale vergunning voor de mestverwerker bestudeerd en zegt dat er een fout in de berekeningen zit. Volgens hem gaat de Tilburgse installatie drie keer zo veel geur uitstoten als in de vergunning staat.
De organisatie van lokale actiegroepen tegen de intensieve veehouderij verwijst daarbij naar twee andere Brabantse mestvergisters waarbij juist de lastige geurberekeningen lange juridische procedures veroorzaakten.
Of het in Tilburg ook zo ver komt, is nu nog onduidelijk. Tot nu toe heeft zich nog niemand gemeld die de vergunning voor VTTI bij de rechter aan wil vechten.


Kletsnatte zomer vervelend? Welnee, de zoemende heide en frisgroene bossen zorgen voor blije boswachters: 'Welkome adempauze'

18-08-2021 - 0 reacties De heide bloeit na jaren weer rijk en zoemt en gonst. Bossen zijn fris en groen. Droogvallende vennen staan weer nokvol. De natuur herstelt zich van drie gortdroge zomers. ,,Al dat water zorgt voor een welkome adempauze.”


Veehouderij: 5 favoriete stukken van de redactie

18-08-2021 - 0 reacties In deze serie presenteert Groen Kennisnet de 5 beste stukken voor elk thema binnen het groene domein. Deze week zetten we de artikelen over de veehouderij centraal.


Klimaatactivisten betogen tegen bouwplannen in Amsterdamse polder

14-08-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Tientallen klimaatactivisten zijn de Lutkemeerpolder ten westen van Amsterdam ingetrokken. Leden van actiegroep Extinction Rebellion protesteren met hun 'bezetting' van het stuk groen aan de rand van de hoofdstad tegen plannen om er een groot distributiecentrum te bouwen. Ook de lokale actiegroep Behoud Lutkemeer is bij de actie betrokken.


Demonstraties op landbouwbedrijven: maak een topevenement

22-07-2021 - 0 reacties Na anderhalf jaar keren fysieke bijeenkomsten met meer mensen terug. Dat betekent groen licht voor demonstratie-activiteiten op landbouwbedrijven. Maar hoe haal je als organisatie alles uit zo’n evenement? Een ontwerpgids van Farm Demo neemt initiatiefnemers mee langs zes stappen van het organiseren van een topevenement. In de gids staan alle stappen helder verwoord, voorzien van handreikingen, vragen en tips.


Volop plannen voor zonne- en windparken, maar het stroomnet zit vol; tijd voor bezinning? ‘Je hoeft eerste wedstrijd niet met 20-0 te winnen’

24-06-2021 - 0 reacties EINDHOVEN - Nederland moet van het gas. Groen is het toverwoord, met zonne- en windenergie voorop. Ook in Brabant worden volop plannen gesmeed voor zonneparken en windmolens. Maar tegelijkertijd raakt het stroomnet in ijltempo vol: in delen van de provincie is al nu al geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen. Is het tijd voor bezinning?


Waterzijdig systeem op tuinbouwbedrijven doorgelicht

22-06-2021 - 0 reacties Dit voorjaar viel er weinig regenwater dus worden nu al de reserves aangesproken. In een vorige nieuwsmail Tuinbouw had Groen Agro Control reeds aandacht voor regels aan humaan pathogenen in water volgens GlobalGAP. Dat gaat over gezondheid voor mensen. Maar natuurlijk vraagt uw gewas ook ‘gezond’ water.…


‘Woningen bouwen in weilanden moet uit taboesfeer’

08-06-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Gemeenten zullen komende jaren ook woningen moeten bouwen in gebieden die nu nog groen zijn. Met bestaande plannen kunnen er voor 2030 honderdduizenden woningen bij komen, maar niet genoeg om af te komen van het woningtekort in Nederland. Voor zeker zo'n 300.000 woningen zullen nog aanvullende bouwlocaties moeten worden gevonden, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.


Vruchtboomsnoeier Herman Schuur uit Wijster wint dit jaar het Groen Lintje. 'Snoeien met veel toewijding'

29-05-2021 - 0 reacties WESTERBORK - Herman Schuur uit Wijster heeft met zijn inzet voor het snoeien van hoogstamvruchtbomen in zijn dorp het Groen Lintje gewonnen.


Legalisatie mestopslag in Haghorst weer stap dichterbij, tot verdriet van bewoners Stille Wille

27-05-2021 - 0 reacties HAGHORST/MIDDELBEERS - De Gemeente Hilvarenbeek wil groen licht geven voor een mestopslag aan de Nijssenstraat in Haghorst. Sinds 2016 zorgde die mestzak voor honderden meldingen van stankoverlast door bewoners van woonpark Stille Wille.


Groene energie: hoe groen is dat nou eigenlijk echt?

25-05-2021 - 0 reacties We zijn met z'n allen steeds groener bezig. We eten minder vlees, laten zonnepanelen op ons dak installeren, rijden elektrisch en kiezen steeds vaker voor groene energie. Maar is groene energie wel echt zo duurzaam? Hier moet je op letten wanneer je een groen energiecontract overweegt.


Vlaamse steun voor restauratie en herbestemming abdijhoeve

14-05-2021 - 0 reacties Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie en herbestemming van de abdijhoeve Sint-Pieters in Oudenburg.


Zetor 6441 - Storing in voorgloeisysteem

07-05-2021 - 3 reacties Wanneer de tractor wordt gestart gaat het voorgloeilampje snel knipperen wat er op wijst dat er zich een probleem stelt binnen het voorgloeisysteem.
Wat zou hier aan de hand kunnen zijn? Hoe pakken we dit stap per stap aan?
Alvast bedankt voor alle relevante informatie.


Groen licht voor zonnepark aan Akkerweg in Dorst; goed voor biodiversiteit

23-04-2021 - 0 reacties Het zonnepark aan de Akkerweg in Dorst komt er definitief. De gemeente Oosterhout heeft ontwikkelaar Groendus groen licht gegeven. De ingekomen inspraakreacties gaven geen aanleiding voor een heroverweging van het besluit.


Vier tot zes windturbines in Rosmalense polder aan grens met Oss, ‘er is nóg meer aan zonnepanelen mogelijk’

13-04-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Als er dan tóch grote windturbines in de Rosmalense polder moeten komen, zet deze dan op twee kilometer van de bebouwing tegen de de grens van het Osse deel van de polder aan. Dat is volgens Pascal Spelier van de vereniging GROEN inZICHT mogelijk omdat er volgens de berekeningen nog slecht vier of zes windmolens op het grondgebied van Den Bosch nodig zijn.


'Kaas-hack' opgelost, supermarkten worden weer bevoorraad

12-04-2021 - 0 reacties De lege kaasschappen bij Albert Heijn kunnen de komende dagen weer gevuld worden. Veel soorten kaas konden afgelopen week niet geleverd worden door een hack bij logistiek bedrijf Bakker.
Maar alle IT-systemen werken weer, zegt Bakker-directeur Toon Verhoeven. "Gisteren kregen we groen licht, momenteel zijn we met klanten aan het afstemmen hoe we weer gaan opstarten met leveringen."
Wie hackte en waarom?
De directeur wil niet zeggen of het om zogeheten ransomware ging. Dat is gijzelsoftware waarbij je niet meer bij je systemen kan zolang je de hacker niet betaalt. Of er betaald is om weer aan het werk te kunnen, wil Verhoeven ook niet zeggen. "We hebben aangifte gedaan en het ligt nu bij justitie, daar doen we verder geen uitspraken over. We hebben de afgelopen zes dagen keihard gewerkt om onze informatiesystemen weer in de lucht te krijgen."
Hij vermoedt wel dat de hack verband houdt met het lek in Microsoft Exchange Server, dat vorige maand naar buiten kwam. "We zijn dit nog precies aan het uitzoeken, dus het is speculatie, maar ik denk het wel." Het bedrijf zegt dat de beveiliging in principe op orde was. "Maar we leren graag van deze crisis. Het is een voortdurende ratrace tussen mensen die onze infosystemen bouwen en de criminelen die ze willen omzeilen."
'Geen orders meer'
In de nacht van 4 op 5 april werd het bedrijf gehackt. Daardoor kwam de levering vanuit magazijnen in Zeewolde, Tilburg en Heerenveen stil te liggen. "Wij konden geen orders meer ontvangen van klanten", zegt Verhoeven. "En in onze magazijnen wisten we ook niet meer waar producten stonden. Dat zijn hele grote magazijnen, je gaat niet even een pallet zoeken. Ook konden we onze transporten niet meer plannen. We hebben honderden vrachtwagens, dat ging ook niet met de hand."
Bakker Logistiek levert niet alleen kaas aan Albert Heijn, maar ook een breed assortiment van onder meer snoep en koek aan verschillende ketens.