Groen

Groen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Groen nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Groen nieuws

Joris Baecke: Nu doorpakken met vergroenen’

17-03-2019 - 0 reacties De gewasbescherming bevindt zich in de gevarenzone. Steeds meer belangrijke chemische middelen vallen weg en de alternatieven ervoor zijn meer groen dan rijp. Joris Baecke luidt in het themanummer Gewasbescherming van het vakblad Akkerwijzer de noodklok.


Groen: "Meer bio en krimp van exportgerichte veeteelt"

15-03-2019 - 0 reacties Met de klimaatmaatregelen die België tot nu toe heeft genomen, zou de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 niet dalen maar stijgen. Dat bericht De Standaard donderdag. Diezelfde dag stelde Groen een eigen klimaatplan voor met concrete stappen tot 2030. Voorzitter Meyrem Almaci: “Ons paKt integreert zes cruciale sectoren met maatregelen op vlak van open ruimte, energie, woningen, mobiliteit, industriële transitie en landbouw. Zo zorgen we voor een CO₂-reductie van 55 procent, en 80.000 jobs extra.” Op vlak van landbouw springt in het oog dat Groen de veestapel met een kwart wil verkleinen en daarbij de industriële veeteelt gericht op export in het vizier neemt. Van ‘de industrie’ onafhankelijke landbouwers belooft de partij extra steun, onder meer voor de omschakeling naar bio.


Innovatief en gangbaar, het nieuwe groen op Bayers boerderij

15-03-2019 - 0 reacties Precisielandbouw zou een van de methoden kunnen zijn om de Nederlandse agrarische sector een stukje groener te maken. Foodlog nam een kijkje bij de ForwardFarm van Bayer Crop Science.


Half miljoen voor groen onderwijs Zeeland

12-03-2019 - 0 reacties VLISSINGEN - De provincie heeft 500.000 euro beschikbaar gesteld om een impuls te geven aan Samenwerking in de Groene Delta. Dit plan is een gezamenlijk project van Food Delta, ZLTO, Scalda en Pontes Scholengroep om te zorgen voor verdere ontwikkeling van het groene onderwijs in Zeeland.


Boer Hermus gaat (mét trekker) naar de klimaatmars

09-03-2019 - 0 reacties Van Zevenbergsche Hoek naar de Dam in Amsterdam, het is een afstand van iets meer dan honderd kilometer. Zo gepiept dus, zou je zeggen. Maar boer Piet Hermus neemt er toch ruim de tijd voor. Dat moet ook wel, want hij gaat met een landbouwtrekker en platte kar. Hij vertrekt vandaag al om morgenmiddag in de hoofdstad mee te doen aan de klimaatmars.
De akkerbouwer geeft toe dat met de trekker naar Amsterdam gaan niet de meest milieuvriendelijke manier is. "Net zo min als een vliegtuig of een auto, maar we moeten elkaar ontmoeten. Boeren, burgers en buitenlui moeten zich verenigen", zegt hij. "Wij boeren merken met enige regelmaat iets van de klimaatverandering, maar sommigen komen niet van hun erf af. Het is tijd om gezamenlijk een vuist te maken".
Enorme regenbuien
Om die boodschap kracht bij te zetten, neemt Hermus ook spandoeken mee. Nu liggen ze nog achterop de kar, morgen staan ze rechtop. 'Het klimaat verandert nu al' en 'Onze gewassen verdrogen ook steeds vaker' staat erop. "Het gaat niet alleen om droogte, maar ook om de enorme regenbuien waar we last van hebben. Als mijn aardappelplantjes een dag onder water staan, dan gaan ze rotten. En dan kan ik er niets meer mee", aldus Hermus.
Om dat tegen te gaan, graaft de boer met enige regelmaat geulen. "Dat helpt, maar het weer is ook onvoorspelbaar. Het gaat om de trefkans en als je pech hebt kan het door een extreme bui binnen een paar uur gedaan zijn."
Afval
Ondanks de problemen blijft Hermus optimistisch. "Wij hebben ook oplossingen", zegt hij. Op een van de spandoeken staat 'Bomen en planten kunnen CO2 binden'. "En dat is wat wij boeren kunnen doen, zorgen voor meer groen." En zo heeft hij nog wel meer ideeën. "We zouden windmolens kunnen plaatsen, zonnepanelen. Verder kunnen we proberen door circulair te denken zo min mogelijk afval te produceren".
"Maar", zegt Hermus er gelijk bij. "Je moet wel geld verdienen om die oplossingen uit te kunnen voeren. Door alle kosten die wij moeten maken door bijvoorbeeld de droogte of juist overvloedige regenval, is dat geld verdienen soms best lastig. En daarom moeten we samen optrekken."


Twee dagen Trade Fair Naaldwijk in beeld

07-03-2019 - 0 reacties Twee dagen Trade Fair Naaldwijk betekent twee dagen vol kleurrijke noviteiten, enthousiaste kwekers en optimistische in- en verkopers. Twee dagen met productlanceringen, demos en duurzame innovaties. Twee dagen heel veel tinten groen en bloei, ontdekken, beleven en verbindingen leggen. Net-werken vol passie en enthousiasme.


Trade Fair Naaldwijk in beeld

07-03-2019 - 0 reacties Twee dagen Trade Fair Naaldwijk betekent twee dagen vol kleurrijke noviteiten, enthousiaste kwekers en optimistische in- en verkopers. Twee dagen met productlanceringen, demos en duurzame innovaties. Twee dagen heel veel tinten groen en bloei, ontdekken, beleven en verbindingen leggen. Net-werken vol passie en enthousiasme.


Nieuw groen Frans plan wil duurzame investeringen buiten overheidstekort laten

06-03-2019 - 0 reacties Een pact Pour le pouvoir de vivre, om te kunnen leven, 'vandaag en morgen, voor de mens en de mensheid'. Dat lanceerden gisteren de Franse ex-minister Nicolas Hulot, vakbondsbaas Laurent Berger, gesteund door 19 NGO's.


‘Opgroeien in het groen is goed voor mentale gezondheid’

27-02-2019 - 0 reacties


Teken actief met warme weer

26-02-2019 - 0 reacties De veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar zorgen er ook voor dat teken actief worden. De komende dagen loopt de tekenactiviteitsverwachting van Tekenradar.nl op tot ‘Hoog’ en zelfs ‘Zeer hoog’ in het zuidelijke deel van het land. Vergeet dus niet een tekencheck te doen na een bezoek aan het groen. Interesse in actuele tekenrisico’s in jouw omgeving? Steun dan Nature Today Go.


Kwekerij Loek Jansen verder als Plantanious

26-02-2019 - 0 reacties Kwekerij Loek Jansen in Kwintsheul heet voortaan Plantanious. De kweker heeft de nieuwe naam onthuld met een video met een eigentijdse boodschap: Wij zijn duurzaam en gaan verrassend groen ondernen, kondigen de broers Joost en Freek Jansen aan.


Horticontact; laat je onderdompelen in het groen #blog

19-02-2019 - 0 reacties Elke maand deelt Pull Position een blog over haar visie en ervaring over uiteenlopende thema’s in de marketing en tuinbouwwereld. Komende maand staat er een belangrijke relatiebeurs op de planning. Deze keer niet voor onze klanten. !


Nieuwe editie Go Events Green unplugged Boskoop

18-02-2019 - 0 reacties Na het succesvolle event van vorig jaar, organiseren Groen onderwijscentrum, Wellantcollege Boskoop en stichting Greenport Regio Boskoop ook dit jaar Green Unplugged Boskoop.


Bulktransport Suiker Unie op 100 procent groen gas

14-02-2019 - 0 reacties Suiker Unie neemt deze maand vier suikerbulkwagens in gebruik die 100 procent op eigen biogas rijden. Daarmee gaat de CO2-uitstoot per vrachtwagen met 90 procent omlaag.


Groen licht verdient meer aandacht

07-02-2019 - 0 reacties Alle kleuren van het zonlicht hebben invloed op het gewas. De rol van het groene deel van het licht is lang onderschat, maar


Marcel Groen nieuwe programmamanager Greenport Aalsmeer

06-02-2019 - 0 reacties Marcel Groen is aangesteld als de nieuwe programmamanager van Greenport Aalsmeer. Hij volgt Sander van Voorn op, die aan de slag is gegaan voor de gemeente Almere.


Column van Co - Linkse anarchie

05-02-2019 - 0 reacties Er is een motie aangenomen in de tweede kamer om strenge straffen te eisen tegen dierenactivisten die inbreken in stallen en daar (gemanipuleerde) video opnames maken om deze vervolgens wereldkundig te maken. Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) dienden deze motie in ter bescherming van de boerengezinnen die hieronder lijden. Niks mis mee en ook logisch, zou je denken. Inbreken is al sinds jaar en dag een strafbaar feit. Maar niet voor de SP, Groen Links en de PvdD. Zij stemden tegen deze motie en dat kun je op zijn minst curieus noemen. Inbreken in stallen zou van deze partijen dus gewoon mogen, ondanks de fysieke en emotionele schade dat dit met zich meebrengt. Mag dat voor de goede zaak dan? Aantonen dat er zoveel mis is met de veehouderijen in Nederland? Daar zijn toch wel andere manieren voor? Deze 3 linkse partijen sturen zo aan op een soort anarchie en tonen een extremistisch karakter als het om denkbeelden over de veehouderij gaat. Als het om, of liever tegen de veehouderij


Ontspoort de brexit-trein nu echt?

01-02-2019 - 0 reacties De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond 29 januari groen licht gekregen om een nieuwe poging te wagen om het akkoord open te breken. Het Britse pond kreeg een flinke tik, want het laat zich uittekenen dat May in Europa van een koude kermis thuiskomt.


Groen licht voor Europese versie van GDT

31-01-2019 - 0 reacties Het plan voor een Europese versie van de Global Dairy Trade (GDT) in Nieuw-Zeeland ligt al langer op tafel, maar het lijkt er nu ook echt van te komen.


Dossier beweiding voor onderwijs geactualiseerd

28-01-2019 - 0 reacties Beweiding is een actueel onderwerp in de Nederlandse melkveehouderij. Samen met MBO en HBO Weidedocenten hebben onderzoekers van Wageningen Livestock Research de nieuwste kennis over weidegang ontsloten in nieuw onderwijsmateriaal te vinden in het dossier beweiding van Groen Kennisnet.