Groen

Groen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Groen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Groen nieuws

Over windmolenpark in de polder: ‘Den Bosch leeft in eigen klimaatbubbel’

26-12-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - De Rosmalense en Nulandse polder vol met gigantische windmolens? Helemaal niet nodig, vinden ze bij omwonenden verenigd in GROEN inZICHT. Negen van die turbines zijn voldoende, in geheel Den Bosch. ,,De gemeente trekt te veel haar eigen plan.’’


1Lunch: Boeren bakken eitje op snelweg A73

18-12-2019 - 0 reacties André Rieu wil nieuwe kersttraditie, definitief groen licht voor windmolenpark Venlo en politie zoekt getuigen van aanrijding in Grashoek. Dit en meer, vandaag in de 1Lunch.


Alle lichten op groen voor stikstofwet: Eerste Kamer stemt morgen

16-12-2019 - 0 reacties De Eerste Kamer stemt morgen over de spoedwet van het kabinet met maatregelen tegen de stikstofcrisis. Daarmee krijgt het kabinet zijn zin en wordt de wet nog vóór de kerstvakantie door de senaat geloodst. Dankzij het trio 50Plus, fractie-Otten en SGP lonkt een meerderheid.


LTO, FrieslandCampina en Midden-Delfland slaan handen ineen

10-12-2019 - 0 reacties Gemeente Midden-Delfland, zuivelcoöperatie FrieslandCampina en LTO Noord-afdeling Delflands Groen, zetten zich vanaf nu samen in voor een financieel gezonde toekomst voor de boer, het landschap van Midden-Delfland en een duurzame melkveehouderij.


Midden-Delfland, FrieslandCampina en LTO slaan handen ineen

10-12-2019 - 0 reacties Gemeente Midden-Delfland, zuivelcoöperatie FrieslandCampina en LTO Noord-afdeling Delflands Groen, zetten zich vanaf nu samen in voor een financieel gezonde toekomst voor de boer, het landschap van Midden-Delfland en een duurzame melkveehouderij.


Europa ondersteunt met 3,2 miljard euro batterijproductie elektrische auto’s

09-12-2019 - 0 reacties De Europese Commissie geeft groen licht voor 3,2 miljard euro overheidssteun in een samenwerkingsproject voor de productie van batterijen voor elektrische auto's. Zeven landen willen er de komende jaren zo'n 3,2 miljard euro in steken en verwachten dat er nog eens 5 miljard euro aan particuliere investeringen kan worden aangetrokken.


Q-koortspatiënten kunnen langer terecht voor hulp bij Q-support

02-12-2019 - 0 reacties Q-support, de belangenvereniging voor Q-koortspatiënten in Den Bosch, mag van minister Bruins langer doorgaan. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekend gemaakt. De minister geeft groen licht om na de einddatum van 1 mei 2021 patiënten te blijven ondersteunen. Er was begin november een motie ingediend om de belangenvereniging langer actief te houden.


Biogassector ageert tegen mogelijk stopzetten SDE+ bij verlengde levensduur van covergisters

07-11-2019 - 0 reacties Er is een grote behoefte aan meer groen gas en biogas, dat nu al met 7,5% een substantiële bijdrage levert aan de duurzame energieproductie. Het overgrote deel van de groen gas en biogasproductie in Nederland komt van ondernemers die een co-vergistingsinstallatie exploiteren. De biogasmarkt is nog steeds in ontwikkeling, maar het is wel een bewezen technologie die voorhanden is en al op veel locaties in Nederland wordt toegepast. De Biogas Brancheorganisatie vindt dat de regering een verkeerd signaal afgeeft door de SDE+ regeling voor installaties met een verlengde levensduur stop te zetten.


Kabinet: met spoed korter vergunningentraject voor kleine bouwprojecten

30-10-2019 - 0 reacties Het kabinet wil dat er op korte termijn een drempel komt in de bouw: kleine en middelgrote bouwprojecten, waarbij niet meer dan 200 woningen worden gebouwd, hoeven dan geen tijdrovende vergunningentrajecten meer te doorlopen. Minister Schouten hoopt binnen enkele weken groen licht te krijgen voor deze stikstofmaatregel.
In het NOS Radio 1 Journaal zei Schouten dat het kabinet de woningbouw zo snel mogelijk weer op gang wil krijgen. De minister, die in het kabinet verantwoordelijk is voor de coördinatie van de stikstofmaatregelen, spreekt straks de demonstrerende bouwers op het Malieveld in Den Haag toe.
Voorrang woningbouw
"Wij voelen de urgentie die zij ook voelen", zei ze op de radio. Er is aan de ene kant de onzekerheid of bouwprojecten door de stikstofcrisis nog kunnen doorgaan, en aan de andere kant een tekort aan woningen. Schouten zegt dat het kabinet er daarom voor heeft gekozen om bij alle stikstofmaatregelen die genomen worden, eerst de woningbouw weer op gang te krijgen.


Bijzondere constructie moet zorgen voor vergunning voor Windplan Groen

25-10-2019 - 0 reacties De vergunning voor de Wet natuurbescherming voor het Windplan Groen in Dronten kan worden verleend omdat de initiatiefnemers de stikstofrechten van twee pluimveebedrijven kunnen benutten. Het gaat om bedrijven voor vleeseenden die feitelijk leegstonden, maar die met het oog op de vergunning tijdelijk weer in bedrijf genomen worden. Deze constructie wordt bevestigd door voorzitter Wim Luijkx van Windplan Groen. Dat de bedrijven al leeg stonden en alleen met het oog op de vergunningwaar actief worden, hebben de initiatiefnemers, de gemeente Dronten en provincie Flevoland niet gemeld.


Groot Groen Plus boomkwekerijbeurs en De Bruijn Mechanisatie BV

22-10-2019 - 0 reacties Diverse mechanisatiestands van o.a. Agri-Com Langbroek, Damcon Opheusden, Elco Achtmaal, Klep Etten-Leur, Lommers Bergeijck, Post heftrucks Emmeloord. En bij de Bruijn was de Case CVX 110 High Claerance met een vrije ruimte van meer dan 1 mtr. aanwezig voor klein onderhoud. Als eerste ook te zien bij de trekker- en boomkwekerijmachine-specialst, de nieuwe Steyr 4120 CVT Expert. 


Rechts is voor gelijkheid, groen wil de boer pakken en het IMF ziet onzekerheid

21-10-2019 - 0 reacties Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.


Veel belangstelling voor eerste Groen & Wonen Event

17-10-2019 - 0 reacties Afgelopen weekend was er veel belangstelling voor het eerste Groen & Wonen Event plaats in Woonmall Alexandrium in Rotterdam. Ongeveer 11.000 bezoekers bezochten de 4 stijlkamers, de doorlopende demonstraties en presentaties.


Nieuwe CAO Groothandel Bloemen en Planten

16-10-2019 - 0 reacties Een meerderheid van de achterban van de vakbonden FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen, die werken in een Groothandel in Bloemen en Planten, heeft ingestemd met het eindbod van de werkgevers. Hiermee ligt er een nieuwe cao op tafel, die met terugwerkende kracht ingaat van 1 juli 2019 tot 1 juli 2021.


Blijft de tarweprijs in het groen staan?

15-10-2019 - 0 reacties Sinds eind september zit het decembercontract voor maaltarwe op de Matif in de lift. De prijs wist steeds een stapje te maken en won zo in 3 weken tijd €10 per ton. Blijft deze opmars aan zet of wordt het tij weldra gekeerd?


Natuurbeheerders en Groenstart bieden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt leer- werktraject op maat

15-10-2019 - 0 reacties Er zijn allerlei reden waarom mensen een steuntje in de rug nodig hebben op weg naar deelname aan de groene of agrarische arbeidsmarkt. PWN en Landschap Noord-Holland hebben leerteams in het leven geroepen om deze mensen een kans te bieden op een opleiding op maat en werkervaring in het groen. De…


NMV met gelegenheidscoalitie tegen vrijhandelsverdragen in programma Buitenhof

14-10-2019 - 0 reacties Op zondag 13 oktober zal NMV samen met de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en Groen Links (GL) aanschuiven in het actualiteitenprogramma Buitenhof. Het gesprek zal gaan over het gezamenlijke verzet tegen vrijhandelsverdragen als CETA (Canada) en Mercosur (Zuid-Amerika). NMV verzet zich al vele jaren tegen...
Het bericht NMV met gelegenheidscoalitie tegen vrijhandelsverdragen in programma Buitenhof verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Boer overwint angst door brutale vraag van burger

13-10-2019 - 0 reacties "Mag ik bij jou op de boerderij komen kijken?" Nicolette Onstenk uit Zwolle stuurde die vraag via de Facebookgroep Groen Overijssel naar boerin Rianne Slager uit Dedemsvaart. Slager schrok van de vraag. Vanwege acties van dierenactivisten heerst er namelijk angst onder boeren.


Award Suiker Unie voor transport met eigen biogas

11-10-2019 - 0 reacties Met het project 'Onderweg op eigen groen gas' heeft Suiker Unie de FNLI-award 2019 gewonnen.


Unieke samenwerking tijdens eerste Groen & Wonen Event

11-10-2019 - 0 reacties Komend weekend wordt het eerste Groen & Wonen Event georganiseerd in de Woonmall Alexandrium in Rotterdam. Het event wordt georganiseerd in het kader van Oktober Woonmaand. In het kader hiervan zijn er ook de hele maand oktober 4 stijlkamers met interieur en levend groen te zien.