Groen

Al het Groen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groen nieuws

Bijeenkomst Subsidies energie-innovaties

17-05-2018 - 0 reacties

Op 2 juli openen naar verwachting de subsidieregelingen 'Demonstratie energie-innovatie (DEI)' en 'Biobased Economy, groen gas en chemische recycling'. De regeling 'Hernieuwbare Energie' staat dan ook weer open. Komt uw projectidee mogelijk in aanmerking of wilt u meer weten? Hoor op 26 juni alle ins & outs én krijg advies op maat.

De bijeenkomst is er voor ondernemers, wetenschappers en onderzoekers met een energie-innovatie die:


Wetenschappelijke onzekerheid over glyfosfaat

17-05-2018 - 0 reacties

Glyfosaat is ’s werelds meest gebruikte gewasbeschermingsmiddel en wordt door Europese agentschappen en vele overheden als veilig bestempeld. Een pilootstudie uitgevoerd door het Italiaanse Ramazzini instituut in samenwerking met enkele Europese en Amerikaanse universiteiten wijst er echter op dat glyfosfaat toch niet zo veilig is als wordt beweerd. Wanneer ratten gedurende drie maanden dagelijks blootgesteld worden aan een dosis glyfosaat die officieel als veilig wordt beschouwd, treedt er toch gezondheidsschade op. “Het is verheugend dat onafhankelijke wetenschappers in het gat gesprongen zijn dat ontstond door de hele politieke en wetenschappelijke discussie over glyfosaat”, reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen).


Invoer van vlees voortaan ook via Gentse haven

10-05-2018 - 0 reacties

Vanaf eind volgend jaar zal het mogelijk zijn om vers vlees in te voeren via de haven van Gent. Het voedselagentschap en de douane zullen er hiervoor een voedselinspectiepost inrichten. Vorig jaar kreeg Gent al een Europese goedkeuring en eind april gaf ook de Belgische federale regering groen licht. “We namen dit initiatief omdat we vanuit de markt vragen kregen naar de mogelijkheid om vlees in te voeren. Daarna hebben we zelf een enquête uitgevoerd en gemerkt dat er voldoende belangstelling was om de organisatie van een inspectiepost te verantwoorden”, zegt Johan Bresseleers, woordvoerder van het havenbedrijf.


Invoer van vlees via Gentse haven

09-05-2018 - 0 reacties

Vanaf eind volgend jaar zal het mogelijk zijn om vers vlees in te voeren via de haven van Gent. Het voedselagentschap en de douane zullen er hiervoor een voedselinspectiepost inrichten. Vorig jaar kreeg Gent al een Europese goedkeuring en eind april gaf ook de Belgische federale regering groen licht. “We namen dit initiatief omdat we vanuit de markt vragen kregen naar de mogelijkheid om vlees in te voeren. Daarna hebben we zelf een enquête uitgevoerd en gemerkt dat er voldoende belangstelling was om de organisatie van een inspectiepost te verantwoorden”, zegt Johan Bresseleers, woordvoerder van het havenbedrijf.


Omgevingsvergunning niet gelinkt met dierenwelzijn

09-05-2018 - 0 reacties

“Gemeenten de mogelijkheid geven om zelf regels voor dierenwelzijn uit te werken binnen een omgevingsvergunning houdt geen steek. Het zou leiden tot ongelijke behandeling van zowel dieren als eigenaars”, antwoordt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op een parlementaire vraag van Bart Caron (Groen). De minister pleit ervoor een resoluut dierenwelzijnsbeleid te voeren met goede en streng gecontroleerde regels die zonder onderscheid worden toegepast in heel Vlaanderen.


Steeds sterkere bodem onder melkprijs

09-05-2018 - 7 reacties

De prijsontwikkelingen op de zuivelmarkt bieden perspectief op stijgende melkprijzen. Marktexpert Wouter Baan meldt dat de Nederlandse boter- en melkpoederpijzen deze week opnieuw stijgen, terwijl ook de Duitse noteringen groen kleuren.


Potchrysant woonplant van de maand juni

08-05-2018 - 0 reacties

De potchrysant is door Bloemenbureau Holland verkozen tot woonplant van de maand juni 2018. De chrysant is alom bekend als snijbloem, maar is ook een geweldige kamerplant met haar bossige opbouw, mooi groen blad en schitterende bloemen in allerlei kleuren en vormen.


Breid EU niet uit met Balkanland

07-05-2018 - 0 reacties

Nederland moet niet zwichten voor de lobby om Albanië, Servië en Montenegro het EU-lidmaatschap te geven, stelt chef parlement Hans van Soest. De landen voldoen nog lang niet aan de criteria. Bovendien mag angst voor Rusland geen argument zijn de EU eindeloos uit te breiden.

Tholen - Bij Overesch Ecologische Landbouw halen ze sinds woensdag 25 april de biologische asperges met behulp van een elektrische oogstmachine van het land. "Het betreft een oogstmachine met elektrische/accu aandrijving. De accu's worden 's middags weer met zonne-energie opgeladen", vertelt Jan Overesch. Op.....

K's Choice komt in januari en februari 2019 voor een theatertour naar Nederland. De Belgische formatie uit Antwerpen geeft elf optredens in twee weken tijd.

Bewoners van een woontoren in Breda hebben hun gelijk gehaald in een zaak tegen energieleverancier ZON. Die heeft onredelijke kosten berekend voor het ter beschikking stellen van een collectieve afleverset, oordeelt de Autoriteit Consument en Markt.

De politie kan nog niets vertellen over een motief voor de steekpartij zaterdag in Den Haag. Een 31-jarige man stak drie mensen neer. De politie schoot hem daarna neer. De verdachte ligt in het ziekenhuis.

Er is maandag door een wisselstoring geen tramverkeer mogelijk tussen Utrecht Centraal en Westraven.

De VVD in Brunssum maakt zich zorgen over de toekomst van de gemeente.�

*� Aanranding en mishandeling in tbs-kliniek*� Fanclub Tom Dumoulin officieel*� Identiteit 'illegale gast' azc nog onbekend

...onder de oppervlakte moeten er toch grote dingen mis zijn, denkt BNR-macro-econoom Kees de Kort. De centrale bank van Japan heeft gezegd dat de economie de bank nog nodig heeft. 'Blijkbaar kan de economie in Japan alleen maar blijven doorsukkelen als de rente nul is. Dat is natuurlijk onwaarschijnlijk: de rente moet nul zijn, want anders gaat het mis. Dan kloppen er onderliggend een heleboel dingen to-táál niet.'

Accountants willen zelf gaan controleren hoe goed hun werk is geweest en daar verantwoording over afleggen. Toezichthouder AFM is daar nu nog niet voor te porren. Of de tijd ooit rijp is vraagt Nina van den Dungen aan FD-journalist Bas Knoop

Israëlische geheime diensten draaien hun hand niet om voor een liquidatie, zegt onderzoeksjournalist Ronen Bergman, en dat geeft politici het idee dat ze met geweld álles kunnen oplossen. 'Ze vergeten dat ze ook diplomatie moeten bedrijven.'

De gemeente Waadhoeke loopt dit jaar 75.000 euro mis op de rioolheffing.

De Europese Commissie keurt de voorgenomen overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva door staalproducent ArcelorMittal definitief goed. Wel moet Arcelor flink desinvesteren in een aantal activiteiten zodat de concurrentie op de staalmarkt niet wordt verstoord. Het diepgaand onderzoek naar de overname dat Brussel had ingesteld in november wordt nu afgesloten, maakt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bekend.

Als één van hen per ongeluk iemand dood schiet, slaan drie jeugdvrienden op de vlucht. Wat volgt is een vrolijk theaterfeestje met Arjan Ederveen en Plien & Bianca.

De Ondernemingsraad Eneco vraagt de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof om in te grijpen bij het energiebedrijf.

Een jaar lang probeerde Marc Hijink met een papieren agenda orde te scheppen in zijn agenda-chaos. Een sync-dag blijkt een beter idee.

EINDHOVEN - Het illegaal downloaden en verkopen van bijvoorbeeld films, oftewel piraterij. Om de film- en televisie-industrie te wapenen tegen deze vorm van diefstal bedacht het Eindhovense bedrijf Civolution het watermerk en de fingerprint. Het leverde het bedrijf twee Emmy Awards op in de categorie Technology & Engineering.

NIJMEGEN - Het busvervoer in de regio Arnhem Nijmegen ligt dinsdag plat, bevestigt vervoerder Breng vanochtend. De nieuwe stakingsdag van chauffeurs in het regionale vervoer was vorige week al aangekondigd.

In Kortrijk was er vanochtend een actie van politie en parket bij een Oosterse supermarkt in de Zwevegemstraat.�

Overvolle bussen en klagende reizigers maandagochtend tijdens de spits. Hoewel de officiële meivakantie vandaag voorbij is, rijdt Qbuzz deze week nog steeds volgens de vakantiedienstregeling.

Hoofdcoach Lucas Judge vertrekt na twee seizoenen Oranje-Rood zonder prijs uit Eindhoven. Vorig jaar versperde Kampong zijn ploeg de weg naar de play-offs. Nu waren de Utrechtse hockeyers in de halve finales van de play-offs beter in het nemen van shoot-outs.


Cannabiskwekerij op terreinen van Agropolis

04-05-2018 - 0 reacties

Rendocan brengt alles in gereedheid om een kwekerij en onderzoekscentrum voor medicinale cannabis te bouwen in Kinrooi, op de gronden van Agropolis. Het bedrijf wacht op groen licht van het ministerie van Volksgezondheid en een kapitaalinjectie van investeerders. “We beschouwen onszelf als een biotechbedrijf en we gaan toegevoegde waarde leveren door nieuwe zaden te ontwikkelen”, zegt co-oprichter Steven Peters.


Bijna groen licht voor overname Monsanto door Bayer

30-04-2018 - 0 reacties

De Europese Commissie ziet geen graten in de verkoop van een deel van de activiteiten van het Duitse farma- en chemieconcern Bayer aan zijn sectorgenoot BASF. Door de transactie wordt de weg verder vrijgemaakt voor de overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door Bayer. Omdat BASF momenteel nog geen zaden en niet-selectieve herbiciden verkoopt en nog maar net actief geworden is op de markt van de digitale landbouw, heeft de Commissie er geen problemen mee dat BASF deze activiteiten overneemt.


Lidstaten geven groen licht voor ban op 'neonics'

27-04-2018 - 0 reacties

Er komt een Europees verbod op de neonicotinoïden clothianidine, imidaclopride en thiamethoxam, neurotoxische stoffen die volgens studies van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) het zenuwstelsel van de insecten aantasten. Dat heeft de Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis officieel meegedeeld. België onthield zich tijdens de stemming. De landbouworganisaties laten weten “ontgoocheld” te zijn dat er geen rekening is gehouden met enkele specifieke teelten. Natuurpunt spreekt dan weer van een “belangrijk momentum voor groenere landbouw”.


Meer kans op septoria in wintertarwe

25-04-2018 - 0 reacties

De gewassen tonen mooi groen door het vele nieuwe blad, maar zijn toch aangetast.


Zou lager btw-tarief biolandbouw een extra boost geven?

24-04-2018 - 0 reacties

Tussen 2008 en 2017 gaf de Belgische consument dubbel zoveel uit aan biologische voeding en drank. Het voorbije jaar stegen de biobestedingen opnieuw met 6 procent. Europarlementslid Bart Staes (Groen) meent dat de biomarkt een nog hogere vlucht kan nemen indien het fiscaal stelsel bio gunstig genegen zou zijn. Hij oppert een lager btw-tarief voor bioproducten. Het beginsel van fiscale neutraliteit, waar de Europese Commissie aan vasthoudt in zijn voorstel tot hervorming van het BTW-tarief, lijkt een verschillende behandeling van biologische en gangbare voeding in de weg te staan.


Grote zorgen inspectie over toekomst groen onderwijs

23-04-2018 - 0 reacties

De Onderwijsinspectie heeft grote zorgen over de toekomst van het groen onderwijs in Nederland. De leerlingaantallen dalen snel.


Een nieuw begin in het nieuwe seizoen?

23-04-2018 - 0 reacties

Het voorjaar brak begin april (na een valse start in de maand maart) eindelijk aan. Gras en granen kleuren het landschap groen, bomen lopen uit, de vroeg gezaaide bieten staan al boven de grond en dat geldt ook voor de uien. Met plezier in het werk worden lange dagen gemaakt.


Groen licht voor heffing pluimvee- en kalversector

20-04-2018 - 0 reacties

De onderzoeksprogramma’s voor de pluimvee- en kalversector zijn algemeen verbindend verklaard.


Mestprobleem gaat letterlijk in rook op

19-04-2018 - 0 reacties

Mest kopen, drogen, verbranden en vervolgens groen gas overhouden. Het enige bijproduct is hoogwaardige koolstof wat voor een deel kunstmest kan vervangen. Het Hoogeveense bedrijf Stercore deed er onderzoek naar en het kan. Het streven is om in 2019 de eerste fabriek in Emmen te openen.


Onderwijsinspectie: Toekomst groen onderwijs in gevaar

19-04-2018 - 0 reacties

Steeds minder leerlingen en studenten kiezen voor groen onderwijs, en verschillende opleidingen zijn financieel niet gezond. Dat blijkt uit een rapport van de onderwijsinspectie, dat ministers Van Engelshoven en Slob aan de Tweede Kamer hebben aangeboden.


Toekomst groen onderwijs in gevaar

19-04-2018 - 0 reacties

Steeds minder leerlingen en studenten kiezen voor groen onderwijs, en verschillende opleidingen zijn financieel niet gezond.


Toekomst groen onderwijs in gevaar

19-04-2018 - 0 reacties

Steeds minder leerlingen en studenten kiezen voor groen onderwijs, en verschillende opleidingen zijn financieel niet gezond. Dat blijkt uit een rapport van de onderwijsinspectie, dat ministers Van Engelshoven en Slob aan de Tweede Kamer hebben aangeboden.