Groen

Al het Groen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groen nieuws

Familie Groen gaat van rozen naar zonnepanelen

21-06-2019 - 0 reacties 13.500 zonnepanelen liggen op de plek waar familie Groen uit Luttelgeest ooit rozen kweekte. Theo Groen senior (76) en Theo Groen junior (51) zien in hun zonneweide een perspectief voor de agrarische sector. 'We benutten de grond voor 90 procent, waardoor je 30 procent minder landbouwgrond nodig hebt.'


Duurzame boer nauwelijks beloond voor groen werken

20-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Met haar landbouwommezwaai wil minister Carola Schouten (Landbouw) niet alleen de natuur en het milieu ontzien, maar ook de boer die netjes werkt m...


Groei wordt zichtbaar, percelen kleuren groen

15-06-2019 - 0 reacties Door de warme dagen aan het einde van mei en begin van juni zit de groei op de uienpercelen er goed in. De percelen kleuren steeds groener. Op het perceel in Zeewolde viel in korte tijd echter veel regen, waardoor er plassen op het land ontstonden.


Concept certificaat KeurMest gepubliceerd

13-06-2019 - 0 reacties Stichting Mestafzetcontrole heeft een concept voor het ketencertificaat KeurMest gepubliceerd. Dit is een belangrijke stap in het vergroten van de transparantie van de mestketen. Daarnaast heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) groen licht gegeven voor een plan van aanpak voor een duurzame mestketen.


Vogelgriepvergoeding voor Belgische pluimveehouders

13-06-2019 - 0 reacties Ruim zestig Belgische pluimveehouders krijgen een schadevergoeding omdat ze zijn gedupeerd door het laagpathogene vogelgriepvirus H3N1. De Europese Commissie heeft hier groen licht voor gegeven.


Groen Lintje voor melkveehouderij in Oldelamer

12-06-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

De Maatschap van Dijk-Landman in Oldelamer is onderscheiden met een Groen Lintje. Met deze jaarlijks uitgereikte prijs beloont GroenLinks in Weststellingwerf particulieren, bedrijven en organisaties die zich inzetten voor natuur en milieu.


John Deere 4230 - Welke kleur groen heeft deze John Deere uit 1972/1978

02-06-2019 - 10 reacties Ik ben op zoek naar de juiste kleur groen voor mijn John Deere uit 1987 type 4230. Kan iemand mij misschien daarbij helpen? Alvast bedankt voor de moeite.


Hoe Spanje met klimaatregelen een andere weg inslaat als Duitsland

02-06-2019 - 0 reacties De klimaatmaatregelen pakken in Madrid heel anders uit dan in de Duitse steden. In de Spaanse hoofdstad werd vorig weekend niet alleen gestemd voor Europa, maar ook voor een nieuwe burgemeester. De meeste kans op de post maakt José Luis Almeida, de kandidaat van het centrumrechtse Partido Popular. Hij wil snel de milieuzone in Madrid op de schop nemen.
De autoluwe zone in het centrum van Madrid werd vorig jaar ingesteld onder de linkse burgemeester Manuela Carmena. In het gebied, dat een groot deel van het centrum beslaat, worden automobilisten die van buiten komen geweerd. Met name diesel- en benzineauto´s mogen er niet rijden. Ook voor scooters en motoren gelden beperkingen.
Met resultaat. De kwaliteit van de lucht verbeterde aanmerkelijk, concludeerden milieugroepen. In april gingen de gehaltes voor stikstofdioxide met 16 procent omlaag, en vielen terug op waarden die voor het laatst in 2012 werden gemeten. In het hele gebied Madrid Central rijden zo'n 8 procent auto's minder.
Effectieve aanpak
"Het is een mislukking. We gaan een einde maken aan het project", herhaalde afgelopen week burgemeesterskandidaat Almeida een aantal keer. Almeida wil vooral de belangrijke verkeerswegen in het centrum weer openstellen voor al het gemotoriseerd verkeer. Parkeren blijft wel in veel gevallen wel beperkt tot de bewoners van de binnenstad.
"Natuurlijk hebben we een groot probleem met de kwaliteit van de lucht in Madrid. Waar het mij om gaat dat je echt effectief moet zijn in je aanpak. Ik ben geen voorstander van privé-auto's in de binnenstad, daar moet je ook andere vormen van vervoer aanbieden. Dat moeten we aanmoedigen", zo relativeerde Almeida.
Maar de vraag is of de uiteindelijke beslissing zich alleen tot het heropenen van grote verkeersaders beperkt. Voor de burgemeesterspost van Almeida is de steun van rechts-populistisch Vox onontbeerlijk. Deze partij trekt liever vandaag dan morgen de stekker uit alle verkeersbeperkende maatregelen.
Intussen kijkt ook de Europese Commissie argwanend toe. Begin dit jaar waarschuwde commissaris voor Milieu Karmenu Vella voor torenhoge boetes als Spanje achterblijft met plannen om de luchtkwaliteit in grote steden te verbeteren. Vooral Madrid en Barcelona werden door Vella genoemd.
Toch maakt Almeida zich nog weinig zorgen. "De Europese Unie zal ons uiteindelijk beoordelen op de resultaten, en niet op de manier waarop we het autoverkeer aanpakken. Ik weet zeker dat wij dat beter gaan doen dan de maatregelen die eerder zijn genomen."
In Duitsland kijken sinds de Europese verkiezingen alle partijen met jaloezie naar de Groenen. Ze zitten in de lift, wisten meer kiezers dan ooit te overtuigen, werden met 20,5 procent de tweede partij. Het contrast met de voormalige grote volkspartijen CDU/CSU en SPD met hun historische nederlagen kon niet groter zijn.
Groene Zeitgeist
Waarom de Groenen het zo goed deden? Ze hebben duidelijk die Zeitgeist mee. Niet alleen in Duitsland wonnen de Groenen, ook in Ierland en Finland en zelfs in Frankrijk (waar ze eerder heel slecht scoorden) behaalden groene partijen goede resultaten. In het Europese Parlement is de fractie gegroeid. Het thema wint razendsnel aan urgentie. In Duitsland vindt het merendeel van de kiezers klimaatverandering het probleem waar de politiek een antwoord op moet vinden.
En er is sprake van een generatieconflict. Jonge kiezers kiezen groen in de hoop dat er actie komt. Ze lieten voor de verkiezingen al flink van zich horen.
Online is deze video waarin youtuber Rezo Ja Lol Ey de vloer aanveegt met het klimaatbeleid van Merkel meer dan 14 miljoen keer bekeken:
Nu tot de regeringspartijen is doorgedrongen dat ze de aansluiting met de jeugd zijn verloren en de groene golf hebben gemist, proberen ze een inhaalslag te maken. Vooral de SPD zet nu vaart achter een klimaatwet, waarin ministeries worden verplicht hun CO2-besparingen te halen. Ze willen die zo snel mogelijk door het kabinet loodsen.
De CDU staat op de rem en stelt klimaatbeslissingen uit tot de herfst. De christendemocraten zitten in een spagaat: in het oosten van het land werden niet de Groenen, maar de Alternative für Deutschland de grootste. In de herfst zijn daar belangrijke verkiezingen. Wordt de CDU te groen, kunnen ze een deel van hun rechts-burgerlijke kiezers afschrikken.


Gecoördineerde aanpak vogelgriep België laat op zich wachten

28-05-2019 - 0 reacties In België kunnen met het laagpathogene H3-virus besmette koppels nog niet worden geruimd. De Europese Commissie geeft nog geen groen licht voor een gecoördineerde aanpak. 'Een goed monitor- en bestrijdingsplan is nu niet mogelijk.'


Glasvezel voor boeren in Flevoland

28-05-2019 - 0 reacties Boeren in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland krijgen glasvezel. Meer dan de helft van de inwoners (53 procent) doet mee. Om groen licht te krijgen, was het nodig dat 50 procent van de inwoners voor de aanleg zou kiezen.


Glasvezel voor boeren in Flevoland

28-05-2019 - 0 reacties Boeren in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland krijgen glasvezel. Meer dan de helft van de inwoners (53 procent) doet mee. Om groen licht te krijgen, was het nodig dat 50 procent van de inwoners voor de aanleg zou kiezen.


Nieuwe kaart met percelen, wegen en gebouwen (BGT)

27-05-2019 - 0 reactiesEr komt een nieuwe digitale kaart van Nederland: de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Hierop staan onder andere gebouwen, wegen water en groen, maar ook grond.


Varkensprijs doorbreekt in juli de 2 euro grens

26-05-2019 - 0 reacties Het zal geen enkele varkenshouder ontgaan zijn; de varkensprijzen willen maar niet met sprongen omhoog schieten, terwijl alle seinen gewoon op groen staan. Juli zal echter de maand worden dat de varkensprijs door de 2 euro grens heen gaat breken.


Sp.a verlangt onderzoekscommissie voor de mestfraude

24-05-2019 - 0 reacties Tijdens het politiek debat voorafgaand aan de goedkeuring van het zesde mestactieplan hebben Groen, sp.a en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum niet nagelaten om hun ongenoegen te uiten over oude en nieuwe beleidskeuzes. Vlaams volksvertegenwoordiger Bruno Tobback (sp.a) liet verstaan dat hij dermate ontgoocheld is dat hij liever van academici dan van politici zou horen of de slechte waterkwaliteit in landbouwgebied überhaupt nog oplosbaar is op de manier dat Vlaanderen het probeert. Wat de verhalen over mestfraude betreft, blijft hij bij zijn voornemen om na de verkiezingen om een parlementaire onderzoekscommissie te verzoeken. Het stoort hem dat in de sector blijkbaar geweten is dat er cowboys actief zijn, maar niemand namen wil noemen. Ook Groen stuurt aan op een onderzoek in alle onafhankelijkheid.


OZ Planten plaatst eerste order via nieuwe website Phalaenova

23-05-2019 - 0 reacties Onder toeziend oog van sales manager Addie Groen plaatste Elmar van der Park van OZ Planten deze week de eerste order Phalaenopsis via de nieuwe website van Phalaenova.


Openstelling tweede contractronde deelname Groen Gas Wijster

23-05-2019 - 0 reacties Pluimveehouders kunnen zich inschrijven voor de levering van pluimveemest aan de aan de nog te bouwen mestvergister op het terrein van Attero in Wijster (DR).


Gecoördineerde aanpak vogelgriep België laat op zich wachten

18-05-2019 - 0 reacties In België kunnen laagpathogene H3 virus besmette koppels nog niet geruimd worden. De Europese Commissie geeft nog geen groen licht voor een gecoördineerde aanpak. ‘Een goed monitor- en bestrijdingsplan is nu niet mogelijk.’


Teler gaat van kassen over op zonne-panelen

13-05-2019 - 0 reacties De zon is gratis en daar kun je gebruik van maken. Dat dacht glastuinbouwer Theo Groen sr. toen hij samen met zijn zoon Theo Groen jr. enkele jaren geleden in Luttelgeest overstapte van glastuinbouw naar zonnepanelen. Afgelopen zaterdag was het tijd voor een open dag en Omroep Flevoland nam een kijkje.…


Wonen in een stad ongezond? Op het platteland neemt overgewicht sneller toe

10-05-2019 - 0 reacties Op elke straathoek een snackbar, weinig fysieke arbeid en minder ruimte en groen om te bewegen. Op het eerste gezicht denk je misschien dat mensen in de stad sneller dik worden, toch blijkt vooral op het platteland obesitas flink toe te nemen.


Een kalender om klimaatbewust een bloemetje te kopen voor Moederdag

09-05-2019 - 0 reacties Voor Moederdag kun je het beste tulpen, narcissen of lelies halen als je een klimaatbewuste keuze wil maken. Dat zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, dat een kalender maakte waarop bloemenkopers kunnen zien hoe groot de CO2-voetafdruk van hun aankoop is.
Milieu Centraal heeft de CO2-uitstoot per boeket onderzocht voor negentien bekende snijbloemen in de maanden dat ze verkocht worden. De informatie over de herkomst en productie van bloemen is op een rijtje gezet. Op de kalender wordt het resultaat aangegeven met een groen, oranje of rood bloemetje.
Mensen uit de branche prijzen het initiatief, maar plaatsen wel wat vraagtekens bij de kalender. Niet alle adviezen kloppen, zegt Guus van Logtestijn van groothandelscentrum Plantion. Zo is de bloem de guldenroede al vanaf juni in Nederland verkrijgbaar, terwijl de kalender aangeeft van niet.
Milieu Centraal zegt de verkoop zo goed mogelijk in kaart te hebben gebracht. Hoewel consuminderen beter is voor het milieu, snapt woordvoerder Kirsten Palland van Milieu Centraal dat moeders op Moederdag graag worden verrast met een bloemetje. Daar kan de kalender bij helpen, zegt ze.
Tulpen zijn volgens de kalender het hele jaar door een goede keuze, want die hebben altijd een kleine CO2-voetafdruk. Zonnebloemen alleen in de zomer, lelies en narcissen in het voorjaar en chrysanten in het najaar. Grote en kleine rozen zijn volgens de Milieu Centraal-kalender het hele jaar door slecht voor het klimaat.
Kritiek
Een woordvoerder van de organisatie Glastuinbouw Nederland, vertegenwoordiger van telers die een kas gebruiken, is verbaasd over sommige adviezen. Glastuinbouw Nederland komt met eigen gegevens tot heel andere resultaten.
De chrysant zou volgens die organisatie bijvoorbeeld gedurende het hele jaar een groen bloemetje moeten krijgen in plaats van soms rood. Milieu Centraal zegt informatie van de Wageningen Universiteit (WUR) te hebben gebruikt, maar kijkt graag samen met Glastuinbouw Nederland en WUR waar de verschillen vandaan komen.
Potplant of niet
Van invloed op de CO2-voetafdruk is of bloemen in een pot worden verkocht of gesneden. In een pot is duurzamer, want de bloem gaat een stuk langer mee. Al is het minder gangbaar om een potplant op Moederdag te geven.
Het is ook beter voor het klimaat als bloemen uit de volle grond komen dan uit een kas. Volgens de kalender zijn kleine rozen die worden ingevlogen vanuit Afrika iets klimaatvriendelijker dan rozen uit een Nederlandse kas. "Het verwarmen van een kas kost veel energie, kennelijk per steel meer dan de kerosine waar het vliegtuig op vliegt", zegt Palland op NPO Radio 1.
Glastuinbouw Nederland zegt dat de kalender een vertekend beeld geeft, omdat alleen de CO2-uitstoot wordt weergegeven. Zo wordt er geen rekening gehouden met bestrijdingsmiddelen. Milieu Centraal vindt dat ook jammer. "Helaas is daar tot nu toe te weinig informatie over bekend." De kalender wordt aangevuld zodra er meer gegevens over zijn.
Telen in een kas is niet altijd slechter voor het klimaat, zeggen betrokkenen. Zo heeft een orchideeënkwekerij in Ter Aar een klimaatneutrale kas, waarin een vochtig klimaat heerst. De temperatuur van de kas constant op 28 graden houden, kost echter niet veel energie, want er wordt geen gas voor gebruikt.
Een warmtepomp haalt grondwater van 100 meter diep omhoog. In koudere perioden in de zomer wordt opgewarmd water gebruikt voor het op temperatuur houden van de kas. Het afgekoelde water gaat weer terug in de grond en kan komende zomer gebruikt worden om mee te koelen.