Duurzaam

Duurzaam is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Duurzaam en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Duurzaam nieuws

'Proberen wat we binnen de wettelijke regels met duurzaam bodembeheer bereiken'

13-07-2019 - 0 reacties Het is geen echte proef wat samenwerkende agrarische ondernemers, toeleveranciers en overheden doen aan de rand van Deventer. Op een bijzonder bont perceel proberen ze samen uit hoe ze binnen de wetgeving het beste werken aan een duurzame bodem.


Beemsterkaas het duurzaamst omdat we er alles over mogen weten

12-07-2019 - 0 reacties Kaasmerk Beemster eindigt bovenaan in de Kaaswijzer van de transparantiemaker Questionmark. Opvallende conclusie: kaas met een keurmerk is geen garantie voor een duurzaam product. Beemster is wars van keurmerken, maar blijkt het duurzaamst.


Boeren doen zelf onderzoek naar beste bodembeheer

11-07-2019 - 0 reacties Gangbare boeren, biologische boeren en transitieboeren doen gezamenlijk meerjarig onderzoek naar duurzaam bodembeheer. Samen met loonwerkers wordt gekeken naar de verschillende teelt- en bemestingsmethoden van voedergewassen als mais en gras.


Save the date: Nationale Bodemtop 2019

10-07-2019 - 0 reacties In 2030 willen we dat alle Nederlandse landbouwbodems duurzaam beheerd zijn. Heeft u goede ideeën over hoe we dit kunnen doen? Praat erover mee tijdens de eerste Nationale Bodemtop op 11 september 2019.ProgrammaMinister Carola Schouten doet de aftrap van het Nationaal Programma Landbouwbodems. We bespreken onderwerpen zoals verdienmodellen, innovaties en dataverzameling. Daarnaast bekijken we landbouwbodems vanuit het oogpunt van boeren, ketenpartijen en de wetenschap. U kunt ook meedoen aan interessante workshops over duurzaam bodembeheer.


LTO-Vleesvee zet in op korte, regionale ketens

06-07-2019 - 0 reacties De LTO-vakgroep Vleesveehouderij streeft naar de productie van betrouwbaar en duurzaam rundvlees.


Gamification met duurzame kunststoffen

04-07-2019 - 0 reacties Bij Oerlemans Packaging is enige tijd gezocht naar een innovatieve en interactieve manier om personeelsleden en relaties in het debat rondom duurzaam verpakken te betrekken. Die hebben ze gevonden: Gamification! Het bedrijf heeft een kwartelspel ontworpen dat inzicht geeft in de duurzaamheidsthema’s van de kunststoffenindustrie.


In de spiegel: Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk

04-07-2019 - 0 reacties Een hele grote groep is inmiddels volop duurzaam aan het ondernemen. Ik merk dat al meer telers ‘om’ zijn. Niet alleen omdat het moet vanuit wetgeving, maar telers zien ook dat duurzaam meestal efficiënt kan zijn. Daarnaast neemt het kennisniveau van de agrariër toe en zijn ze steeds vaker bereid om succesvolle traditionele methodes kritisch onder de loep te nemen.


Groenbemesters voor extra biodiversiteit

01-07-2019 - 0 reacties Biodiversiteit, we kunnen er in de moderne landbouw niet omheen. Nederlandse telers zijn al bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk bezig, maar het moet nóg beter. Stimulering van de biodiversiteit zal in het nieuwe GLB een belangrijke factor worden.


Save the date: China Business Week 2019

26-06-2019 - 0 reacties China is een wereldmarktleider, dat is duidelijk. Heeft u daarom weleens gekeken welke mogelijkheden op het gebied van duurzaam ondernemen er in dit land liggen voor uw bedrijf? Bent u een potentiële, startende of ervaren exporteur? Wilt u exporteren, importeren of op een geheel andere manier zakendoen? Kom dan in september naar de China Business Week voor antwoord op uw vragen.De China Business Week vindt van 10 tot en met 13 september plaats, achtereenvolgens in Amsterdam, Apeldoorn, Rotterdam en Eindhoven.


LTO blaast #watkrijgtdeboer nieuw leven in na 'beloningsonderzoek'

19-06-2019 - 0 reacties Naar aanleiding van onderzoek en uitspraken over de minimale beloning die telers krijgen voor hun inspanning om een goed, duurzaam product te leveren én de reuring die er daaromtrent gisteren ontstond , herstart LTO Nederland de campagne #watkrijgtdeboer. "Aan de hand van consumenten- en boerenprijs…


Duurzaam boeren loont zelden

19-06-2019 - 1 reacties Zevenbergschen Hoek
Akkerbouwer Dingeman Burgers kent genoeg collega’s die het maar niks vinden waar hij mee bezig is. Het gesprek aangaan met een ‘boerenhater’ van Greenpeace, dat doe je volgens hen gewoon niet. Collega’s die zo denken komen volgens Burgers ‘weinig van het erf af’. Aan zijn keukentafel is Herman van Bekkem van de milieuorganisatie meer dan welkom. ‘We ontdekten dat we aan hetzelfde eind van het touw aan het trekken waren.’
Op het spel bij de touwtrekkerij staat een eerlijke prijs voor de boer die netjes werkt. Met meer oog voor natuur en milieu door zo min mogelijk...


Twentse boer mag regels overtreden, als het maar duurzaam is

18-06-2019 - 0 reacties Twentse boeren krijgen van minister Carola Schouten van Landbouw de komende jaren ruimte om te experimenteren. Volgens de minister belemmert de strenge regelgeving in de landbouw nieuwe duurzame initiatieven in de sector.


Veganisme niet zo duurzaam en gezond als je misschien denkt

18-06-2019 - 0 reacties Een plantaardig voedingspatroon is goed voor jezelf en voor de planeet. Is dat wel zo, of is het vooral een hype? Tijdens het NVVL middagsymposium, afgelopen donderdag, werd de impact van veganisme besproken op gezondheid, duurzaamheid en technologie. Over één ding zijn alle sprekers het eens: een leefstijl waarbij we ons meer focussen op plantaardige producten in plaats van dierlijke doet niemand kwaad. Maar alle dierlijke eiwitten laten staan, is minder duurzaam dan je misschien was gaan geloven


Arla plant melkstroom binnenkort met kunstmatige intelligentie

17-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Met behulp van zogenoemde ‘kunstmatige intelligentie’ wil Arla binnenkort de melkleveranties van de leden nauwkeuriger kunnen inschatten. Arla denkt door de betere planning jaarlijks 200 miljoen kg meer melk duurzaam te kunnen verwaarden.


Varkenshouderij komt op voor mensen met klein inkomen: 'Ook zij moeten vlees kunnen blijven betalen'

17-06-2019 - 0 reacties Varkenshouders vinden het ‘heel mooi’ dar minister Carola Schouten wil dat consumenten meer voor voedsel gaan betalen, maar stellen dat ook de mensen met een krappere beurs toegang moeten blijven houden tot veilig, duurzaam en betaalbaar voedsel.


Arla plant melkstroom binnenkort met kunstmatige intelligentie

17-06-2019 - 0 reacties Met behulp van zogenoemde ‘kunstmatige intelligentie’ wil Arla binnenkort de melkleveranties van de leden nauwkeuriger kunnen inschatten. Arla denkt door de betere planning jaarlijks 200 miljoen kg meer melk duurzaam te kunnen verwaarden.    Lees verder ❯


Minister: landbouw moet duurzamer worden en dat kost meer geld

17-06-2019 - 0 reacties Proeven met dierlijke mest, versoepeling van de veevoerregels en de aanpak van kortlopende pachtcontracten. Met die maatregelen wil minister Schouten de omslag maken naar 'kringlooplandbouw'. Een jaarlijkse investering van honderden miljoenen euro's moet daarbij helpen.
Volgens de minister gaat het voortaan om het produceren van voedsel met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat, zegt ze in het AD.
De duurzaam geteelde producten zullen wel duurder worden, waarschuwt Schouten. "Voedsel is ongelooflijk goedkoop geworden. Vroeger waren we ongeveer 20 procent van ons inkomen eraan kwijt, nu is dat zo'n 10 tot 12 procent."
En die rekening wordt betaald door de boer die een laag inkomen heeft en door de natuur en het milieu die zwaarder worden belast, zegt Schouten. "Nu ligt het risico bij de boer. Als aan voedsel hogere eisen worden gesteld, onder meer voor dierenwelzijn, is een hogere vergoeding terecht."
Ook supermarkten hebben daar volgens haar een rol in. Ze wil afspraken over een eerlijkere prijs voor de producten, en een geschillencommissie waar boeren terecht kunnen met klachten over eisen van afnemers. Ook wil Schouten dat het voor boeren makkelijker wordt om gezamenlijk te onderhandelen met supermarkten.
Experimenteergebieden
Om de kringlooplandbouw verder meer vorm te geven, wijst de minister vijf experimenteergebieden aan, waar boeren tijdelijk mogen afwijken van de geldende regels. In regio's in de Achterhoek, de Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland mag bijvoorbeeld meer dierlijke mest worden uitgereden op het land, waardoor er minder kunstmest nodig is en het mestoverschot afneemt.
Een totaal verbod op kunstmest komt er niet, omdat boeren hun land dan niet voldoende kunnen bemesten. "Maar ik steek nu geld en energie in de ontwikkeling van alternatieven, zodat we in de toekomst wél zonder kunstmest kunnen", zegt Schouten in de krant.
Ook wil Schouten Brussel vragen om de versoepeling van veevoerregels, zodat kan worden gekeken naar insecten en zeewier als eiwitbron. "Voor de teelt van zeewier is geen schaarse landbouwgrond nodig."
Met de aanpak van kortlopende pachtcontracten voor landbouwgrond wil de minister het voor boeren aantrekkelijker maken om hun land duurzaam te gebruiken.
Een omslag in de landbouw is extra hard nodig door de streep die de Raad van State door het Nederlandse stikstofbeleid heeft gezet. Daardoor zijn duizenden vergunningen voor veehouders in gevaar gekomen. "Ik wil dat boeren nieuwe verdienmodellen vinden", zegt Schouten, "daar ga ik ze bij helpen."
Vlees en vis
Dat de voedingsmarkt verandert, bewijzen ook de nieuwste cijfers van het CBS over de prijs van eten. De afgelopen tien jaar steeg die prijs niet eerder zo snel. Vooral vlees en vis werden duurder, met een prijsstijging van 5 procent. Ook de prijs van brood en granen (bijna 4 procent) en zuivel (3 procent) steeg. Alle andere voedingsmiddelen werden gemiddeld 4 procent duurder.
Bij die prijsstijgingen speelt ook de verhoging van het lage btw-tarief een rol. Die steeg begin dit jaar van 6 naar 9 procent.


Zachtfruitteler in Olland wil zonnepanelen boven bramen: ‘Meierijstad, maak haast met kaders, zodat ik verder kan’

14-06-2019 - 0 reacties OLLAND - Om de klimaatdoelen te halen, zal er in Meierijstad, net als in andere gemeenten veel energie duurzaam opgewekt moeten gaan worden. Maar: niet alle initiatieven passen even goed in het landschap. Meierijstad wil daarom snel kaders opstellen. Fruitteler Van Hoof uit Olland maande de gemeente haast te maken.


Protix kweekt insecten ter vervanging van plantaardig veevoer

13-06-2019 - 0 reacties Dinsdag 11 juni opende het bedrijf Protix in aanwezigheid van koning Willem Alexander - die rustig zijn hand door een bak vol larven haalde - en minister van Landbouw Carola Schouten een nieuwe insectenfabriek. De fabriek in Bergen op Zoom is 15.000 m2 groot en produceert eiwitrijke insecten die als duurzaam dierenvoer moeten dienen. Mogelijk is het een ethisch waagstuk.


Noord-Holland presenteert nieuw bestuurscollege

13-06-2019 - 0 reacties Duurzaam doorpakken luidt de titel van het coalitieakkoord van GroenLinks, VVD, PvdA en D66 in Noord-Holland. Het nieuwe provinciale bestuur werd woensdag ingeleid door formateur Laura Bromet.