Duurzaam

Al het Duurzaam nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Duurzaam nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Duurzaam nieuws

Weerstand tegen windmolens in stil gebied bij Alphen wakkert stevig aan

21-04-2021 - 0 reacties ALPHEN - Drie volwassen reeën scharrelen in het gras, gedekt door een bosrand. Volmaakte rust op de Kwaalburgse Heide. Maar die dreigt over tien jaar voorbij te zijn. Dan staan er in dit open gebied tussen Alphen en Baarle-Nassau wellicht kolossale windmolens. Bij inwoners wakkert de weerstand tegen dat vooruitzicht aan. ,,Die energieambitie gaat ons landschap enorm geweld aandoen.”


Europarlementariër en LTO-voorman woensdagavond in Enschede in discussie over duurzaam voedsel

21-04-2021 - 0 reacties ENSCHEDE - Voedsel moet gezonder en duurzamer worden. De Europese ‘Van boer tot bordstrategie’ betekent echter nogal wat voor de boeren. Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks en de Twentse LTO-voorman Arjan Bonthuis hebben er zo hun gedachten over. Vanavond kruisen ze de degens in het Balengebouw in Enschede. Een voorproefje.


Wethouder hoopt onrust over windmolens in Amsterdam weg te kunnen nemen

20-04-2021 - 0 reacties Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) erkent dat de plannen voor windmolens in de zogenoemde zoekgebieden in Amsterdam voor veel onrust hebben gezorgd. Dat zei ze maandag tijdens een online bijeenkomst voor Amsterdammers, die georganiseerd was door de gemeente.


Jessie vreest voor gezoef van windturbines, zoals velen in Schijndelse Heide

20-04-2021 - 0 reacties SCHIJNDEL/SINT-OEDENRODE - Jessie Voets loopt dagelijks langs de weilanden in de Schijndelse Heide. Ze geniet dan van de rust of van een roofvogel die een duikvlucht maakt. ,,Hoe verschrikkelijk is het als we dadelijk alleen nog maar het gezoef van windturbines horen en de rust, vogels en toeristen wegblijven?”, vraagt zij zich af.


De energiezuinigste stal van Europa staat in Hellum. Investeringen uit 2014 zijn nu, zeven jaar later, helemaal terugverdiend

18-04-2021 - 1 reacties De melkveehouderij van Jan Pieter en Margaretha van Tilburg in Hellum verbruikt bijna tweederde minder energie dan een vergelijkbaar bedrijf. De extra investeringen in de energiezuinigste stal van Europa zijn na zeven jaar terugverdiend.


Plan voor ecowijk met groot zonnepark bij Scharnegoutum

14-04-2021 - 0 reacties SNEEK - Twee vastgoedondernemers hebben een plan voor een ecowijk met zo’n zeventig woningen bij Scharnegoutum en een zonnepark van 11 hectare.


'Fries' vliegtuigje wordt eerste waterstofvliegtuig ter wereld

12-04-2021 - 0 reacties DOKKUM - Frisian Air uit Dokkum schenkt een Sling4-vliegtuigje aan de TU Delft, waar het luchtvoertuig wordt omgebouwd tot het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld.


Blaast wiekloze windmolen weerstand weg? ‘Dit is de toekomst’ (al denkt niet iedereen er zo over...)

12-04-2021 - 0 reacties WAALWIJK - Een windmolen zonder wieken: is dat dé oplossing die alle problemen van traditionele turbines wegblaast? ,,Het wordt niks”, zegt de ene expert. ,,Het is de toekomst”, stelt een ander. Hoe dan ook: de animo lijkt alvast groot.


Darter Aubergenius luidt Nederlands aubergineseizoen in: ‘Als ik blij ben, denk ik aan aubergines’

12-04-2021 - 0 reacties Veel mensen weten het niet, maar begin april begint het Nederlandse aubergineseizoen. Nederlandse supermarkten stappen dan over op aubergines van eigen bodem. Lekker lokaal en duurzaam, vinden teler Dennis van Luijk en auberginefan Dirk van Duijvenbode.


Jaren vertraging voor zonnepark Aardbrandsven in Budel, want stroomnet zit vol

09-04-2021 - 0 reacties BUDEL - De aanleg van zonnepark Aardbrandsven aan de Randweg-Oost/Ruilverkavelingsweg in Budel loopt vertraging op. De reden is dat het stroomnet rond hoogspanningsstation Maarheeze, van Enexis, vol zit.


Rechter buigt zich over zonneparkplan Finsterwolde

08-04-2021 - 0 reacties Het laatste woord over de plannen voor een zonnepark in Finsterwolde leek gesproken, maar niks is minder waar. Donderdagmiddag buigt een rechter zich over de vraag of het park er nu wel of niet mag komen.


Steeds meer wind- en zonne-energie vindt steeds moeilijker haar weg

07-04-2021 - 0 reacties Het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit in Nederland groeit al jaren. Vorig jaar kwam de hoeveelheid wind- en zonne-energie uit op zo'n beetje het elektriciteitsverbruik van de provincies Utrecht en Noord Holland bij elkaar opgeteld. Dat is op zich goed nieuws, maar de uitdaging om de zon- en windstromen op de juiste plek te krijgen, neemt navenant toe.


'Nederland raakt achterop met ontwikkeling waterstof'

07-04-2021 - 0 reacties Nederland dreigt achterop te raken in de ontwikkeling van waterstof. Als we onze economische positie niet verliezen, moeten we overstappen. Daarom verdient waterstof een prominente plek in het regeerakkoord, vindt het Nederlandse bedrijfsleven. Vandaag presenteert het een plan om groots op te schalen.


Raad van State: geen herziening uitspraak Windpark N33

07-04-2021 - 0 reacties De Raad van State heeft het herzieningsverzoek van Stichting Platform Tegenwind N33 en een inwoner van Muntendam afgewezen.


Komen er boven Schier driehonderd meter hoge windmolens?

06-04-2021 - 0 reacties Hoe moet een windmolenpark ten noorden van de Waddeneilanden eruit komen te zien? Dat onderzoekt het Rijk.


Wordt het groene, blauwe of toch grijze waterstof?

06-04-2021 - 0 reacties Deze rubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurs. Deze keer: beleggen in waterstof.


Windmolens op zee kunnen tot 300 meter hoog worden

06-04-2021 - 0 reacties SCHIERMONNIKOOG - De turbines in het toekomstige windpark ten noorden van de Waddeneilanden kunnen tot 300 meter hoog worden. Dat is twee keer zo hoog als die in het bestaande windpark Gemini.


Windmolens langs A2 bij Zaltbommel draaien in oktober

03-04-2021 - 0 reacties ZALTBOMMEL - Langs de A2 bij Zaltbommel zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart voor de bouw van drie windmolens. De turbines gaan in oktober draaien.


Geen LTO-krabbel onder plan voor zonne-energie op landbouwgrond

02-04-2021 - 0 reacties Er komt geen krabbel van LTO Noord onder een advies voor de Regionale Energiestrategie (RES) voor West-Overijssel. Een adviesgroep stelde een advies op voor de RES die per regio momenteel in…


Bill Gates steekt geld in vliegtuig op waterstof, eerste vlucht ’over tien jaar’

31-03-2021 - 0 reacties AMSTERDAM - De Brits-Amerikaanse start-up ZeroAvia heeft bij verschillende financiers nog eens $24 miljoen opgehaald voor een toestel op waterstof met vijftig zitplaatsen. Toch zal het nog zeker tien jaar duren voor er een waterstofvliegtuig van het bedrijf de lucht in zal gaan.